Gość: Huboo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 21:37 masaKRA:] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Madtrax Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: *.crowley.pl 24.02.04, 21:48 LOL Huboooo nie zartuj - buahahahaha to sie nie stanie hehe.Tak samo jak kolo Bielsko-Bialej mialo powstac lotnisko i mnostwo innych projektow.Jezu niektorzy ludzie to sa naiwni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huboo Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 21:51 pożyejemy zobaczymy ;) jak by tak wszyscy pesymistycznie mysleli to nigdy by nic nie powstalo;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emil Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: *.connect.jgora.pl / 62.87.154.* 25.02.04, 19:07 A moze warto by pomyslec o czyms na ksztalt S-Bahnu, kolei miejskiej? Siec kolejowa we W-wiu jest gesta, jak malo gdzie, a "elektriczka" jadac z Bielan na Psie Pole przejechalaby duza S-ka przez spora czesc Wrocka. Naklady mniejsze, niz na monorail, bo przy wykorzystaniu juz istniejacej i coraz mniej wykorzystywanej infarstruktury. Odpowiedz Link Zgłoś
chrust MAM NADZIEJE ZE NIGDY NIE BEDZIE TEJ KOLEJKI 24.02.04, 22:51 CO za horendalny pomysl! W czasie gdy swiat stara sie ukryc pod ziemia wszelkiego rodzaju szpecace kolejki, my zastanawiamy sie czy jej nie budowac?? Chyba ze z Bielan na Psie Pole pociagnie sie te kolejke przez Smolec, Lesnice i Widawe. Piekne centrum miasta trzeba chronic! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: MAM NADZIEJE ZE NIGDY NIE BEDZIE TEJ KOLEJKI 25.02.04, 10:42 chrust napisał: > CO za horendalny pomysl! W czasie gdy swiat stara sie ukryc pod ziemia > wszelkiego rodzaju szpecace kolejki, my zastanawiamy sie czy jej nie budowac?? Aha. Wroclaw z tyloma rzekami i podmoklymi gruntami jest idealnym miastem do budowy metra :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: MAM NADZIEJE ZE NIGDY NIE BEDZIE TEJ KOLEJKI IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.02.04, 15:38 no teraz przestancie z tymi podmoklymi terenemi. To ze mamy wod ygruntowe wysoko, ja tez wiem... i to ze wszyscy deweloperzy (nawet ci na krzykach) biora to za pretekst aby taniej budowac - czyli bez piwnic, lecz z drabinami na parter - to tez wszyscy wiedza... To ze Berlin ma taki sam Problem z woda gruntowa, jak nie nawet wiekszy (wystarcy wykopac byle dziure i juz budynki dookola sie zsuwaja - takiego problemu nawet we Wro nie ma!) - a ma takze juz od 100 lat metro (jak od 100lat, to technika tez nie mogla byc az taaaaaak droga&skomplikowana) ... a to ze w petersburgu wybduowali metro w bagnach to tez nastepna sprawka... nie przesadzajmy - metro i tak trrzeba odowdniac, i na calym swiecie jest porblem z wodami gruntowymi - w niektorych miastach wieksze, w niektoryhc mniejsze sa problemy - we wroclaiu sa takie, ze spokojnie metro mozna budowac - i tak nbedzie tansze niz jakbysmy stali na gorze z granitu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 25.02.04, 00:05 A jednak to jest kolejny skandal jak można wykazać się taką indolencją. Bez względu na to jak druga strona postąpi to my powinniśmy dołożyć należytej staranności w załatwieniu tej inwestycji. kolejny raz KICHA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch10 Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: 195.136.251.* 25.02.04, 09:16 To jest po prostu banda oszustów. Dutkiewicz ich przyjął, i pewnie się od razu zorientował. Więc teraz poszli do prasy. Sprawdźcie sobie ICC Rockville w Google'u. Taka firma nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: *.easy.inet.fi 25.02.04, 12:23 oj chyba firma istanieje www.intercontinentalcommerce.com/ aczkolwiek po zawartosci strony mozna zaczac sie interesowac czyje pieniadze sa prane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rabuch10 Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: 195.136.251.* 25.02.04, 14:28 w każdym razie sprawa na kilometr śmierdzi dużym przekrętem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odis Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: *.cable.ubr02.mort.blueyonder.co.uk 26.02.04, 00:50 Jedyne ich skonczone inwestycje, to Azerbejdzan, Kazachstan i Uzbekistan :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woo-cash Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.02.04, 14:42 Abstrahując od celowości budowy tej kolejki, sensu, zapotrzebownia na nią itd., to ciekaw jestem, ile razy inwestor musiał ponawiać swoją propozycję, jeśli chodzi o lodowisko w Rynku, dajmy na to. Jaki jest standard w tym zakresie, chciałbym wiedzieć. Ile razy inwestor musi ponawiać swoją propozycję, aby Miasto zgodziło się łaskawie wpuścić inwestora na swój teren? A może po prostu "ponowienie propozycji" musi się wiązać z przekazaniem jakichś korzyści przez inwestora? Na czym to niby ma polegać? Jakbym ja się w ten sposób tłumaczył pracodawcy, że nie przyszedłem do roboty, bo nie ponowił swojego zaproszenia, to długo bym miejsca nie zagrzał... ;-) A ostatecznie to chyba również Miastu powinno zależeć na pozyskaniu inwestorów. Pozdrawiam, Woo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.02.04, 15:51 Jezu woo-cash, przuecierz to jest od poczatku jasne, ze ta firma bajeruje... o co ci chodzi z 'Ile razy inwestor musi ponawiać swoją propozycję, aby Miasto zgodziło się łaskawie wpuścić inwestora na swój teren'? Przcierz miasto ma calkowice racje. Na jaki teren oni maja kogo wpuszczac? O co ci chodzi????????? Jaks firma mowi 'wybuduje najwyzszy wiezowiec swiata na Powstancow Slaskich'... no to jedyna rzecz ktora mistao moze powiedziec: 'no to prosze bardzo: przedstawcie jakies projekty, wybierzcie jakis teren i pogadamy'. Dopiero wtedy ma sens wykladnaia pienidzy i inwestrowania czasu. Ale co miasto ma wspolnego z jakas wogle nie sprecyzowna idea jakiegos inwestora? Gdyby inwestor przyszedl z jakims bardziej konkretnym planem (to rozumiem z 'ponowieniem propozycji') to by dla miasta bylo jasne, ze ten inwestor samemu robi to na powaznie, bo samemu musial uzyc nakladow i srodkow aby jakis plan przedstawic. Jezu jestem pewien ze ty bys byl pierwszym ktory by plol na urzednikow, gdyby oni zaczeli sie na kazdy debilny i nie realny pomysl nabierac i by inwestowali czas pieniadze i dzialki (ciagle nie wiem o jakim terenie ty mowisz!!) na jakies wydumane pomysly jakis wydumanych firm. To jest tak jak gdybym ja poszedl do miasta i powiedzial 'interesuje mnie centrum poludniowe' a na to miasto rzuca wszystkie projekty i inwestuje caly czas i pieniadze na opracowanie architektoniczne konkursy i projekty... no a jak po roku i millionach wydanych pieniedzy na ekspertyzy i projekty miasto bedzie chcialo przedstwaic mi projekt, to sie okaze, ze mnie juz dawno nie ma. No i prpjekt do kosza, bo nikogo innego ten projekt nie interesuja bo jest po prostu tak, ze inwestorzy maja rozne wizje... I zreszta wogle nie wiem co miasto ma miec wspolnego z firma, ktora rzuca jakeis haslo tylko dla publicity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: *.lauderhill-fl.gov 25.02.04, 18:20 Bardzo podobny srodek transportu istnieje w Miami na Florydzie. Osobiscie uwazam, ze pod pewnymi wzgledami jest to dobre rozwiazanie. Nie chce wchodzi w detale. Czasami negocjacje trawaja miesiacami a nawet latami. Bywa i tak, ze 100% projekt konczy sie fiaskiem i vice versa. Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? 25.02.04, 18:27 Gość portalu: tg napisał(a): > Bardzo podobny srodek transportu istnieje w Miami na Florydzie. Osobiscie > uwazam, ze pod pewnymi wzgledami jest to dobre rozwiazanie. Nie chce wchodzi w > detale. Czasami negocjacje trawaja miesiacami a nawet latami. Bywa i tak, ze > 100% projekt konczy sie fiaskiem i vice versa. Zdaje sie ze Ty z tamtad? Rzucilbys jakiegos linka z obrazkiem, przynajmniej wiedzielibysmy o czym mowa... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Sprubuj tutaj wedzonka IP: *.proxy.aol.com 25.02.04, 19:12 web.presby.edu/~jtbell/transit/chicago/ohare/ kliknij w Jacksonville costam ,jest podkreslone.Pare zdjec. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Sprubuj tutaj wedzonka IP: *.proxy.aol.com 25.02.04, 20:04 world.nycsubway.org/us/miami/ Miami, Florida Metrorail & Metromover Gdybys chcial obejrzec krotki filmik z metromover w Miami, to moge Tobie przeslac przez e-mail. Nakrecilem go chyba 14 lat temu jak pracowalem w down- town Miami. Mam tez chyba na skladzie jakies swiezsze zdjecia. Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Wielkie dzieki Wam obu! 25.02.04, 20:36 Gość portalu: Yani napisał(a): > world.nycsubway.org/us/miami/ > Miami, Florida Metrorail & Metromover > > Gdybys chcial obejrzec krotki filmik z metromover w Miami, to moge Tobie > przeslac przez e-mail. Nakrecilem go chyba 14 lat temu jak pracowalem w down- > town Miami. Mam tez chyba na skladzie jakies swiezsze zdjecia. Probuje sobie w glowie "wyrenderowac" wizualizacje takiej rampy w okolicach naszego centrum, i jakos mi nie idzie. Im dalej od placu Spolecznego (gdzie pasuje jak ulal!) - tym gorzej... :] Z drugiej strony ta urocza bezkolizyjnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Co dalej z kolejką nadziemną we Wrocławiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.04, 22:32 To super pomysł. Miasto daje grunt na podpory kolejki, przepisuje grunty na inwestora, a potem kolejki się nie buduje, ale hotele biurowce i handel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: A na razie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.02.04, 22:47 ...może w końcu ziści się stary pomysł z S-Bahnem we Wrocławiu, czyli Wrocławską Koleją Miejską: Wkrótce wspólne bilety na pociąg i tramwaj Marek Szempliński 25-02-2004, ostatnia aktualizacja 25-02-2004 19:41 Czerwiec, lipiec? Termin jeszcze nie jest pewny, ale być może od tego lata posiadacze imiennych biletów okresowych na wrocławskie tramwaje i autobusy będą mogli jeździć po mieście także koleją Z taką inicjatywą wystąpił Dolnośląski Zakład Przewozów Regionalnych PKP. - Liczymy, że dzięki temu przybędzie nam pasażerów. To propozycja zwłaszcza dla tych, którzy dojeżdżają do pracy z okolic Wrocławia. Będą mogli podjechać do miasta pociągiem, by przesiąść się do miejskiego tramwaju czy autobusu, nie dokupując biletu. Ale chętnie także udostępnimy nasze połączenia mieszkańcom miasta - mówi dyrektor Andrzej Piech z Dolnośląskiego Zakładu Przewozów Regionalnych. Oznaczałoby to, że np. osoba dojeżdżająca z osiedla Świniary na Krzyki część drogi mogłaby pokonać pociągiem. Zaoszczędzi kupę czasu - dotarcie z tego osiedla do centrum wymaga przynajmniej jednej przesiadki z autobusu na tramwaj albo drugi autobus i zajmuje co najmniej 40 minut. Pociągiem ze stacji Wrocław Świniary na Dworzec Główny jedzie się o połowę krócej. O takie rozwiązanie aż się prosiło po uruchomieniu tzw. pociągów aglomeracyjnych. To wprowadzona 15 grudnia ubiegłego roku oferta nowego rozkładu jazdy dla pasażerów z Wrocławia i okolicy - 17 nowych połączeń. Wszystkie przechodzą przez Wrocław Główny i łączą Oleśnicę, Żmigród, Jelcz- Laskowice i Strzelin. Sześć razy w ciągu doby pociągi te spotykały się na peronie drugim Dworca Głównego, tak żeby umożliwić przesiadkę. Już podczas pierwszej uroczystej odprawy nowych połączeń mowa była o wspólnych biletach. - Zależy, ile kolej by chciała pieniędzy, bo jak połowę, to nas na to nie stać - tłumaczył wtedy Zbigniew Komar, dyrektor Departamentu Infrastruktury i Gospodarki Urzędu Miejskiego. Dyrektor Piech potwierdza, że najtrudniejszą częścią negocjacji są finanse. - Choć mamy także inne problemy. Np. kto i jak ma sprzedawać takie wspólne bilety. Ale z tym sobie poradzimy - mówi. Czy jeden bilet może być początkiem dalszej współpracy? Miasto byłoby zainteresowane dodatkowymi stacjami. Jedna z nich miałaby umożliwić połączenie z cmentarzem Osobowickim. Stacja Osobowice leży spory kawałek od największej wrocławskiej nekropolii. - To ciekawy pomysł, ale jego realizacja leży poza naszymi kompetencjami, bo stacje buduje inna spółka należąca do PKP - twierdzi Andrzej Piech. - Były kiedyś jakieś rozmowy, ale utknęły, bo PKP musi się dołożyć, a nie ma z czego - mówi Ewa Mazur z biura prasowego Zarządu Dróg i Komunikacji. Najważniejsze, że obie strony uważają, że proces łączenia obu rodzajów komunikacji jest nieuchronny. - Tak się robi na całym świecie - podkreślają. Bilety aglomeracyjne Zanim będziemy mogli kupić wspólne bilety na komunikację miejską i pociąg, wprowadzony zostanie - najprawdopodobniej w połowie marca - bilet aglomeracyjny. Dolnośląski Zakład Przewozów Regionalnych PKP chce dzięki niemu ułatwić dostęp do pociągów aglomeracyjnych, bo miałyby być podobnie kolportowane jak bilety komunikacji miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś