wielki_czarownik 07.07.10, 21:01 Ten skandaliczny atak na Dynamizm i Wielkiego Sternika nie może POzostać bez zdecydowanej reakcji zdrowej części sPOłeczeństwa! PRecz z malkątęctwem! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pleple.pl NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mie... 07.07.10, 21:06 Czy Czuma jest debilem lub ma inną dysfunkcję ( jak można wnosić po jego wypowiedzi )? 1/ Potworny wpływ na komunikację w mieście ma zapewne rozbudowa lotniska... 2/ Kupujemy autobusy i tramwaje- o jakości nie będę pisał, wystarczy terminowość, ilość przejazdów i czas stania w korkach... 3/A co takiego potwornie ważnego rozpoczęto w 2010? Lepienie torowiska na Społecznym czy przebudowę dla Czarneckiego? 4/ Ale DEBILIZMEM nawet ponad wrocławską normę jest wywód o parkingach- "jeden na Nowym Targu, kolejny będzie pod Forum Muzyki, a następny pod fosą miejską." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: now hau breslau Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.07.10, 23:23 Wrocław nie ma co się obrażać na NIK, jeśli nawet niezłe modernizacje w mieście kończy złe programowanie świateł drogowych. Najlepszym przykładem ciąg Legnicka/Lotnicza, który ma światła całkiem spartaczone. Tylko samymi właściwymi rozwiązaniami sterowania można tam zwiekszyć przepustowość pasm o dobre 15%. I jednocześnie zlikwidować obecny horror dla pieszych: czyli okres oczekiwania na przejście nagminnie przekraczający 2 minuty! To naprawde niewyobrażalne, ale na dodatek wybrano modele dźwiękowe od dawna już nie polecane i najgorzej oceniane pod wzgledem ekologi miejskiej czyli emitujące przenikliwe pikanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr ze wsi Mnie zstanawia tytuł... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 07:32 NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mieście. "Zjechał" to może sobie kierownik budowy podległych mu budowlańców. Myślałem, że Wyborcza kierowana jest do czytelnika stojącego na nieco wyższym poziomie rozwoju intelektualnego, niż jest to właściwe dla odbiorców Faktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merol Re: Mnie zstanawia tytuł... IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 10:11 Czuma jak zwykle ściemnia z parkingami. "Wkrótce" to ma znaczyć w bliżej nieokreślonej przyszłości. Przetarg na parking na Nowym Targu się nie odbył bo UM miał mrzonki ze się tam uda wybudować parking na 800 aut tymczasem inwestorzy widzą sens tylko na 300. A 300 to za mało nawet dla samych urzędników z sąsiadującego gmachu UM. Parking pod fosą zapewne nie powstanie bo uschły by drzewa wzdłuz fosy. Parking byłby za drogi aby się zwróciły koszty prywatnego inwestora przez 20-30 lat zarządzania. Taka inwestycja musi się zwrócić po 7-10 latach. Parking pod fosa uniemożliwiłyby plany UM zbudowania nad fosą kolejki, która jest dużo potrzebniejsza niż parking. Tuż obok fosy na zapleczu Dworca Swiebodzkiego jest duzo miejsca na parking wielopoziomowy. Jest miejsce na św.Mikołaja i Ruskiej.Jest niedokończony parking na Kolejowej. UM ściemnia bo chce wszytko za darmo. Forum muzyki zbuduje rząd, parking pod fosą i Nowym Targiem prywatni inwestorzy. Po co miastu polityka parkingowa i inwestowanie w parkingi skoro chce ten przykry obowiązek scedować na innych ? Parkin pod fosa na 1000-1200 miejsc nie załatwi sprawy gdy przybywa 20-30 tys. aut rocznie.Zanim ten parking zbudują aut w mieście będzie o co najmniej 100.000 więcej. Więc co setny znajdzie miejsce pod fosą. Ściema Czy NIK dał prezydentowi po łapkach bo ma wszystkie paluszki w prawym ręku zabandażowane ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guma Re: Mnie zstanawia tytuł... IP: 79.110.200.* 08.07.10, 20:22 Masakra jak rzecznik prasowy może tak arogancko odpowiadać na pytania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tequila Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.10, 08:08 Ostatnio dostalem fotke z Legnickiej od strazy miejskiej. Jechalem w kierunku bunkra, radar stal w okolicy Inowroclawskiej. Jechalem 78/50, czyli jak wszyscy, bo tak ustawiona jest zielona fala. Pytam sie, jakie zagrozenie stwarza samochod poruszajacy sie z ta predkoscia lewym pasem na drodze z trzema pasami w jedna strone, pasem zieleni z plotem, bezkolizyjnymi przejsciami dla pieszych (nad lub podziemne). Pytanie drugie, dlaczego pomimo ograniczenia do 50, "zielona fala" jest ustawiona na 70-80? Pytanie trzecie, dlaczego jadac przepisowo (50), wszyscy na mnie machaja poruszajac ustami na ksztalt slow obelzywych. Dlaczego radar SM byl ustawiony na 75? Czy kierowcy jadacy 74/50 maja przyzwolenie na lamanie przepisow? Otoz nie! To ograniczenie jest bez sensu! I jest to jeden z wielu przykladow bezsensow na ulicach naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merol Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 10:33 > Ostatnio dostalem fotke z Legnickiej od strazy miejskiej. Jechalem w kierunku > bunkra, radar stal w okolicy Inowroclawskiej. Jechalem 78/50, czyli jak wszyscy Ja tam nigdy 80 nie jeżdzę wiec nie pisz ze wszyscy. > , > bo tak ustawiona jest zielona fala Co to jest zielona fala? We Wrocławiu ustawia sie czerwona fale aby nie przekraczac predkosci. Pytam sie, jakie zagrozenie stwarza samocho > d > poruszajacy sie z ta predkoscia W jakich jednostkach mam odac to zagrozenie ? A jakie zagrozenie robi tam auto jadace110 km/h ? Pytanie trzecie, dlaczego jadac przepisowo (50), > wszyscy na mnie machaja poruszajac ustami na ksztalt slow obelzywych. Bo jedziesz lewym pasem jak głupek tamujac ruch . >Czy kierowcy jadacy 74/50 maja przyzwolenie na > lamanie przepisow? Oni tez płacą zgodnie z taryfikatorem 200 zł Pytanie drugie, dlaczego pomimo ograniczenia do 50, "zielona fala" > jest ustawiona na 70-80? Gdzieś to wyczytał ze tam jest zielona fala ? Skąd wiesz ze sterowniki są połączone ze sobą ? To ograniczenie jest bez sensu! Typowe gadanie ukaranego. Jeszcze nie słyszałem aby ukarany mówił ze ograniczenie ma sens. Naucz sie jezdzic tak jak inni aby nie placic mandatów. Po Legnickiej wszyscy jezdza szybciej ale tylko frajerzy płaca manaty. Jechałes około 80 i smiesz stekac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tequila Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: 192.100.112.* 08.07.10, 13:44 > Ja tam nigdy 80 nie jeżdzę wiec nie pisz ze wszyscy. Dobra, 90% kierowcow. > We Wrocławiu ustawia sie czerwona fale aby nie przekraczac predkosci. Na Legnickiej jadac przepisowo 50 stoisz na kazdych swiatlach. > W jakich jednostkach mam odac to zagrozenie ? Konkretny przyklad niebezpiecznej sytuacji, ktora stworzylem. > Bo jedziesz lewym pasem jak głupek tamujac ruch . Jadac 50 nie tamuje ruchu, bo jade z maksymalna dozwolona predkoscia. Poza tym skrecam przy bunkrze w lewo wiec musze stosownie wczesniej zmienic pas. Okolice Inowroclawskiej to dobry moment. > Oni tez płacą zgodnie z taryfikatorem 200 zł Nie placa nic, bo prog radaru jest ustawiony na 75. Motocyklisci pedzacy 120 na jednym kole tez nic nie placa. > Gdzieś to wyczytał ze tam jest zielona fala ? Z doswiadczenia wiem. Dotad poruszalem sie taka predkoscia i rzadko albo wcale nie spotykalem czerwonego swiatla. > Skąd wiesz ze sterowniki są połączone ze sobą ? A musza byc? Wystarczy ze sa sterowane synchronizowanymi zegarami. > Typowe gadanie ukaranego. Kilka razy w zyciu bylem juz ukarany, zawsze slusznie. Teraz pierwszy raz wydaje mi sie, ze ktos przegial. Duzo niebezpieczniejsze sa tramwaje pedzace po deptaku. > Naucz sie jezdzic tak jak inni aby nie placic mandatów. Nie cwaniakuje, tylko jezdze teraz 50. Ale uwazam ze jest to niebezpieczna predkosc ze wzgledu na to, ze wiekszosc stosuje wobec mnie niebezpieczne manewry i skupia sie na machaniu lapami zamiast prowadzic. Stoje na kazdych swiatlach i tamuje ruch bez wzgledu na to, ktorym pasem sie poruszam. Jak sie robi ograniczenie do 50, to ustawia sie tak swiatla, zeby miec "zielona fale" przy tej predkosci. Wtedy wszyscy normalni jezdziliby 50, bo bez sensu jest rwac spod swiatel, by stac na nastepnych. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m 08.07.10, 14:57 Lekko ponad 55 i sie lapiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merol Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 16:08 > > Ja tam nigdy 80 nie jeżdzę wiec nie pisz ze wszyscy. > Dobra, 90% kierowcow. To dlaczego nie jestes w srod tych 10%? A tak naprawdę to bzdury piszesz.Gyby 90% jedzilo 80km /h to wszycy by wpadli na fotoradach. Prydepnąłes mocniej niż inni i to ty pwadłeś ale wyglada ze tego nie rozumiesz. Można przekraczać prędkość ale nie o 30 km/h. Po coś zdjęli znaki ograniczajace prędkosc do 0 km /h . Wiesz dlaczego ? Aby nie jezdzili 100 km/h. Są atm znaki ogranicajace do 60km/h bo nie udało mi sie ich dojrzeć ? 60 jest na Gądowiance. > Na Legnickiej jadąc przepisowo 50 stoisz na każdych swiatlach Nie tylko na Legnickiej. We Wrocławiu nie ma zielonej fali. Coś na kształt zielonej fali ma być na Ślężnej ale to ma sie nazwać czerwona fala. Jedziesz szybciej niz 50 km/h to dostajesz karne światła . Czyli jak jedziesz 50 to przejedzisz szybciej niż jak cię czujnik wykryje ze jechałeś 70. > Jadac 50 nie tamuje ruchu, bo jade z maksymalna dozwolona predkoscia. Po pierwsze można przekroczyć prędkość 50 km/h wiec jadąc 50km powinieneś jechac prawym apsem. Jeśli nie dla prawa to aby nie denerwowac innych. Jak oni wpadną to zapłacą. Fotoradary są ustawione na +20km/h . Bywa ze ktoś chce cie wyprzedzić i przekracza 50 km/h w momencie wyprzedzania. >Okolice Inowroclawskiej to dobry moment. Jak dla kogo. Do bunkra to jeszcze kilkaset metrów. > > Gdzieś to wyczytał ze tam jest zielona fala ? > Z doswiadczenia wiem. Dotad poruszalem sie taka predkoscia i rzadko > albo wcale nie spotykalem czerwonego swiatla. To kwestia przypadku.Sterowniki są sterowane z zegara kwarcowego i mogą się spoźniać sekundę na dobę. Być może raz na dobę zegarem radiowym sa synchronizowane z niemiecką stacją czasu. Wątpię aby tam była zielona fala choć w latach 70-tych była .Kable zdążyły zgnić i sadze ze nie ma zielonej fali a jest sterowanie akomodacyjne które powoduje synchronizowanie ( wydłużenie ) czasow dla głównych kierunków. Zatem jak jedzie dużo aut to łatwiej się wcisnąć na 50km/h a jak jedziesz wieczorem to częściej sie zatrzymujesz .Generalnie nasze światłą są ustawione fatalnie i jak masz chęć to możesz to zmienić. > > Skąd wiesz ze sterowniki są połączone ze sobą ? > A muszą być? Wystarczy ze sa sterowane synchronizowanymi zegarami Niestety muszą, Skrzynki sterowników są metalowe i nie zapewniają synchronizacji falami radiowymi. Zegar kwarcowy rozregulowywałby się co tydzień. Być może jak kupimy system Siemensa do sterowania ruchem to kablami lub po GPS będą synchronizowane. Kilka razy w zyciu bylem juz ukarany, zawsze slusznie. Teraz pierwszy > raz wydaje mi sie, ze ktos przegial. No przecież sam mowisz ze jechaleś 78/50 .Standardowo za to jest 200 zł. Nikt nie przegiał, tak karze policja i tak karze SM. Jeszcze dwa km/ h i zapłącilbyś 300 zł. > Duzo niebezpieczniejsze sa > tramwaje pedzace po deptaku. Zgoda i dlatego wkrótce dojdzie tam do wypadku. Na Lotniczej czyli przedłużeniu Legnickiej ostatnio zginał policjant. Kilka miesięcy wcześniej dachowało tam auto z ciężarną kobietą czyli kierowca nie jechał za szybko. Kiedy indziej auto walnęło rowerzystkę . Uważasz że jak są przejścia podziemne to nie można walnąć rowerzystki lub inwalidy jadącego wózkiem elektrycznym po jezdni ? tam na pl.Solidarności mimo przejścia podziemnego budują przejście po jezdni. Wiadomo ze fotoradary nie ustawia na drodze willowej. Stoją na Legnickiej i na Długiej, czasm na granicznej , Powstańcow Sląskich i kilku wlotowkach gdzie sie satndardowo gna a ajki kiku doddakowo dociśnie to robi się groźniej. Jak wszscy jadą 70-80 jeden pruje 120 to robi się kiszka. > Nie cwaniakuje, tylko jezdze teraz 50. Ale uwazam ze jest to > niebezpieczna predkosc ze wzgledu na to, ze wiekszosc stosuje wobec > mnie niebezpieczne manewry i skupia sie na machaniu lapami zamiast > prowadzic Nikt nie jeździ na Legnickiej 50 a jak chce to powinien jechc prawym pasem wiec nie filozofuj ze to max prędkość. Ja tam jeżdżę 60-65 i pilnuję się aby nie przekroczyć 70. Wiesz dlaczego ? Bo na 70 są ustawiane fotoradary. Jechałeś 78 to cię odsiał a inni przejechali. Nigdy się nie przejmuję minami innych. Możesz mu zagrać na nosie. Jak będę chciał o będę jechał 40 km/h albo i 35 ale po prawym pasie. Myśl o swoich mandatach a nie o durniach. Ja często celowo takich durniów przyhamowuję zwalniając do 50km/h i robie ruch reką jakbym nie rozumiał o co śie wsciekają. Chce jechać szybciej niech jedzie lewym pasem, ja na prawym mam prawo jechać 45km/h. > Jak sie robi ograniczenie do 50, to > ustawia sie tak swiatla, zeby miec "zielona fale" przy tej predkosci. nic z tych rzeczy.Światła ustawia się na maksymalna przepustowość a nie na wygodę kierowców. Zauważ że Braniborska też jest główna drogą i zdziwiłbyś się gdyby się okazało że to ona ma zielona falę bo ma jeden pas, a Legnicka ma 3 pasy więc się nie korkuje. > Wtedy wszyscy normalni jezdziliby 50, Nie bądź naiwny. To tylko w teorii tak jest. Zawsze ktoś chciałby cie przeskoczyć bay stanac jako pierwszy na swiatłach lub być pierwszy do prawo lub lewoskętu,Nie każdy kto jedzie z tobą oczekuje światła aby przeskoczyć na wprost. >bo bez sensu jest rwac spod > swiatel, by stac na nastepnych. Bez sensu ale wielu tak lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tequila Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.10, 07:54 > Można przekraczać prędkość ale nie o 30 km/h. Dokladnie o 10% czyli max 55. > Są atm znaki ogranicajace do 60km/h bo nie udało mi sie ich dojrzeć ? Nie ma, czyli jest 50. > Fotoradary są ustawione na +20km/h . Ten, ktory mi fotke zrobil, byl ustawiony na +25. > Jedziesz szybciej niz 50 km/h to dostajesz karne światła. To prawda, a jadac 75 nie. Radze sprawdzic, a nie teoretyzowac. > Do bunkra to jeszcze kilkaset metrów. 450m dokladnie. Ale musze zmienic ze skrajnie prawego, na skrajnie lewy, czyli 2 pasy. > To kwestia przypadku.Sterowniki są sterowane z zegara kwarcowego i mogą się > spoźniać sekundę na dobę. Ten przypadek jest niezwykle regularny. Polecam sprawdzic osobiscie. > Niestety muszą, Skrzynki sterowników są metalowe i nie zapewniają synchronizacj > i > falami radiowymi. A antena nie moze byc na skrzynce? > Na Lotniczej czyli przedłużeniu Legnickiej ostatnio zginał policjant. Kilka > miesięcy wcześniej dachowało tam auto z ciężarną kobietą czyli kierowca nie > jechał za szybko. Mowisz o Lotniczej. Tam nie ma bezkolizyjnych przejsc dla pieszych. Tam sa tylko 2 pasy, a predkosc dozwolona mimo to jest 60 zamiast 50, paranoja, prawda? > Ja tam jeżdżę 60-65 i pilnuję się aby nie przekroczyć 70. Zatem lamiesz przepisy. Za to powinienes zaplacic 100 zl. > > Wtedy wszyscy normalni jezdziliby 50, > Nie bądź naiwny. > To tylko w teorii tak jest. Napisalem normalni. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinred1 Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m 12.07.10, 08:59 Na Legnickiej przed budową Magnolii na dużym odcinku było podwyższenie prędkości do 70. Bodajże od Zachodniej do Kwiskiej lub samej Wejherowskiej. Legnicka to ładna szeroka i w miarę prosta droga posiadająca jedynie łuki. Ulica swoją konstrukcją powoduje przyspieszanie przez kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi83 Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 10:14 I jedno > cześnie zlikwidować obecny horror dla pieszych: czyli okres oczekiwania na prze > jście nagminnie przekraczający 2 minuty! Jak mają to zlikwidowac jak w zeszłym roku celowo tak zaprogramowali ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu król Luudzie !! Ale Łoco Wam Chodzi?? IP: 109.199.3.* 08.07.10, 07:46 na koronie i wokół stadionu budowanego za 14 letni kredyt dla wrocławian znajdzie sie miejsce , dla aut w przypadku co rocznej powodzi tysiąclecia.. a sama niecka, wypełniona wodą , posłuży za baseny, które stoją pozamykane w całym wrocku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malko Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.07.10, 09:21 To nie debilizm, tylko CHAMSTWO i IGNORANCJA MIESZKAŃCÓW MIASTA. Tym gorsze, że uprawiane za pensyjkę z naszych podatków. Ale jaki pan, taki kram. Rzecznik próbuje dorównać swemu chlebodawcy. Byle do wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uff Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.10, 13:55 Chyba raczej IGNORANCJA URZĘDNIKÓW. Albo chodzi tobie o I G N O R O W A N I E MIESZKAŃCÓW MIASTA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.10, 10:00 > 3/A co takiego potwornie ważnego rozpoczęto w 2010? Lepienie torowiska na > Społecznym czy przebudowę dla Czarneckiego? "Przebudowę dla Czarneckiego" funduje miastu sam Czarnecki za własne pieniądze (ok. 40 mln zł). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 10:37 > "Przebudowę dla Czarneckiego" funduje miastu sam Czarnecki za własne pieniądze > (ok. 40 mln zł). przeciez potem miasto zbuduje Czarneckiemu obwodnice za 2 mld pod SKYTOWER . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrs troche to dziwne bo juz sie robi tyle ze ciagle... IP: *.chello.pl 07.07.10, 21:16 trochę to dziwne bo już się robi tyle ze ciągle... korki i korki.. niech zrobią obwodnice i puszczą duży ruch nią to będą mogli robić jeszcze więcej, niech się jakieś "sekty" nie sprzeciwiają jak np budowa mostu południowego to będzie to zmierzać wszystko ku lepszemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skandal Re: troche to dziwne bo juz sie robi tyle ze ciag IP: *.aster.pl 07.07.10, 21:26 To co się dzieje od paru lat to skandal. Ani jedna droga, ani jedna szyna, ani jeden zakup (tramwaje) nie zostały zrealizowane prawidłowo. Rekord remontu mostu Szczytnickiego, Szewska , pl. Grunwaldzki etc. czy Czuma ma honor ? jesli ma.. niech wraca do domu! Odpowiedz Link Zgłoś
abalys podwiń rękawy i weź się do roboty obiboku 08.07.10, 06:52 NIK nadal obsadzony przez kaczego sługusa i to tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: podwiń rękawy i weź się do roboty obiboku IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 10:46 > NIK nadal obsadzony przez kaczego sługusa i to tyle w temacie MASZ KACZY MÓZDZEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: troche to dziwne bo juz sie robi tyle ze ciag IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 10:45 >czy Czuma ma honor ? jesli ma.. niech wraca do domu! CZY URBAN MIAŁ HONOR ? Odpowiedz Link Zgłoś
monop2 NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mie... 07.07.10, 21:24 "Paweł Czuma, szef biura prasowego w magistracie, bagatelizuje wnioski z raportu: - Nie ma w nim niczego odkrywczego," To prawda, Wrocławianie od dawna wiedzą, że jest fatalnie. "Od tego czasu rozpoczęliśmy realizację tylu inwestycji infrastrukturalnych, że dokument ten jest kompletnie nieaktualny." A gdzie zakończenie, panie Czuma ? Czy można jeździć po drodze która jest w trakcie budowy ? "Mówi, że wkrótce będą nowe parkingi: jeden na Nowym Targu," WKRÓTCE ??? "a następny pod fosą miejską." Słyszałem o tym pomyśle, zdaje się że wszyscy uznali go za nierealny. Nie widziałem, że miasto już to uchwaliło i przygotowało pieniądze. Zapewne ten parking WKRÓTCE będzie gotowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
pssz Co się czepiacie 07.07.10, 21:26 Wiosną podawano, że we Wrocławiu było wtedy 8000 dziur w drogach. Skoro ktoś je policzył to znaczy, że podjęto metodyczne działanie. A drugiego etapu, czyli załatania jeszcze nie zaczęto bo coś tam, czy jakoś tam. A tu jakieś kontrole i zawracanie głowy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Co się czepiacie IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 10:49 Co sie czepiacie ze Czuma glupio gada. Jemu za takie gadanie wlasnie placa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franko NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mie... IP: *.chello.pl 07.07.10, 21:37 "NIK zjechal"? Co to jest, nowomowa? czy też nie ma już w ogóle korekty w GW? A może GW zakitrała trochę cuksówcw...om by zjechać z dyńki innym piknikom.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaq Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.finemedia.pl 07.07.10, 22:42 zjechał czyt. zjebał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 13:28 > zjechał czyt. zjebał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do franko i Ty się dziwisz? IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.10, 01:44 poziom GW "zjechał" ostatnio nieprawdopodobnie. ale tak to już jest, gdy zamiast dziennikarzy zatrudnia się krewnych i znajomych królika, którym wydaje się, że są redaktorami. A potem płaci się im tyle, że już na korektę nie starcza. Dokładnie tak samo ja w dynamicznych społkach miejskich. Zastanawiające, że na stronie Urzędu Sternika wciąź wisi tekst - z ładnymi wizualizacjami - obiecujący całkowite zakończenie budowy tramwaju Kozanów - Mauzoleum Maślice w drugim kwartale 2010 r. . A który mamy kwartał? Ale tym oczywiście żaden dziennikarz(ełek) się nie zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mie... 07.07.10, 21:47 A ja tam jakiegoś nadzwyczajnego zjazdu władz miasta nie widziałem w tym raporcie. Generalnie Wrocław wykpił się z całego działu komunikacja brakiem danych, ogólnością celów dot. komunikacji miejskiej oraz planami. Lepiej wypadły Poznań i Kraków. Generalnie spodziewałem się więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motorniczy Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: 79.173.0.* 07.07.10, 22:31 Żeby stwierdzić, że Poznań i Kraków wypadły lepiej, to raportu nie trzeba. Bo to oczywista oczywistość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbawiony Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.07.10, 23:41 Gość portalu: motorniczy napisał(a): > Żeby stwierdzić, że Poznań i Kraków wypadły lepiej, to raportu nie > trzeba. Bo to oczywista oczywistość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,8113615,NIK__Poznan_musi_ulepszyc_komunikacje.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do rozbawionego Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: 79.173.0.* 08.07.10, 06:35 Co nie zmienia faktu, że w Krakowie i Poznaniu jest lepiej, bo tam jest to zupełnie inna skala problemu. Przeczytaj sobie kompleksowe omówienie tego raportu. Ale i tak, jak przypuszczam, dojdziesz do błędnych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m 08.07.10, 08:17 Przeczytajcie sobie raporcik. Jak ktoś jest leniwy to niech naciśnie CTRL+F i wpisze Wrocław i sam zobaczy co tam jest o naszym mieście. Bazowanie na relacjach gazwybu jest jak zabawa w głuchy telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m 08.07.10, 10:12 Ot porównanie Poznania i Wrocławia, które napisałem na forum poznańskim: "Wpadnie wam Dutkiewicz i zrobi porządek. Aktualnie macie około 20 linii autobusowych jeżdżących częściej niż co pół godziny poza szczytem. We Wrocławiu jest takich linii niecałe 6 (jedna linia ma tylko połowę kursów na całej długości trasy). Macie tramwaje jeżdżące co 15 minut przez cały dzień, przyjdzie Dutkiewicz i zrobi wam po Wrocławsku co 20 minut. W ciągu 20 lat wybudowano wam PST, GTR i most Rocha. We Wrocławiu w tym czasie nie wybudowano żadnej linii tramwajowej. Macie wprowadzony system sterowania sygnalizacją świetlną, we Wrocławiu to dopiero za 2-4 lata. Budujecie pętle na Junikowie z poczekalnią i z tego co czytam (btw. ma ktoś dokładne plany jak to ma wyglądać) to wygląda całkiem rozsądnie. Wrocław za to buduje niefunkcjonalne gnioty w stylu pętla Pilczyce, Oporów: matomi.dolnoslazacy.info/2010/07/oporna-petla.html W ciągu ostatnich kilkunastu lat jako jedne z pierwszych miast kupowaliście tramwaje niskopodłogowe, najpierw tatry, później siemensy a teraz solarisy. We Wrocławiu do 2006 roku nie było ani jednego wagonu z kawałkiem niskiej podłogi a obecnie jest ich 30 na 200 pociągów. Macie tańsze bilety miesięczne niż we Wrocławiu - u nas na całą sieć imienny 96PLN u was 81PLN. W przypadku trzymiesięcznych u nas jest 240PLN a u was 236PLN. Macie ofertę dla ludzi podróżujących regularnie na krótkie dystanse - bilet 6 przystankowy za 27PLN. We Wrocławiu najtańsza opcja to bilet na dwie linie za 48PLN - ale na wuj komuś dwie linie jak on chce podjezdzać 4 przystanki jednym tramwajem? To wszystko sprawia, że uważam, że nie macie co narzekać bo jak się komuś nie podoba to niech przyjedzie do Wrocławia i zobaczy prawdziwą bryndzę. " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malkontent NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mie... IP: *.mas.abpl.pl 07.07.10, 21:51 Jeśli autorka tekstu chce stosować zwroty "zjechać" czy temu podobne wyrażenia - polecam zmianę redakcji na coś bliżej bruku. Szanowna Pani! - zjechać można, ale z drogi. NIK co najwyżej - w Pani wersji - może opier...ć władze miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shilu NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mie... IP: *.54.18.9.static.telsat.wroc.pl 07.07.10, 21:52 logika w skali 1-10 na 10! Paweł Czuma, szef biura prasowego w magistracie, bagatelizuje wnioski z raportu: - Nie ma w nim niczego odkrywczego - zgadzam się w raporcie nie ma nic odkrywczego. Wystarczy pojezdzic i wszystko jest jasne. ma charakter historyczny, bo kontrola obejmowała okres do 2009 roku - dziwne, żeby kontrola obejmowała okres do 2010 lub do 2011 roku?! No chyba że wg Pana Czumy jest to możliwe...? Zawsze można byłoby pouprawiać wizjonerstwo i raport byłby korzystniejszy. Ciekawe za jaki okres powinien być raport, aby wg Pana Czumy nie miał charakteru historycznego? Od tego czasu rozpoczęliśmy realizację tylu inwestycji infrastrukturalnych, że dokument ten jest kompletnie nieaktualny. Rozumiem, że od tego czasu, czyli roku 2010. Wydaje mi się, iż najwyższe nakłady na inwestycje byly wydatkowane w latach 2008-2009, a zatem za co wtedy płaciliśmy, skoro w tym czasie nie było realizowanych tyle inwestycji ile obecnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz czekam na POzew przeciwko NIK! IP: *.ip.netia.com.pl 07.07.10, 22:26 Kolejna instytucja bezPOdstawnie kala Imidż Dynamnizmu oraz Jego Dynamiczności Sternika. To nie może zostać pozostawione bez stanowczej reacji. Tylko kolejny POzew sądowy przeciwko oszczerstwom NIK będzie adekwatną reakcją i będzie stanowić ostrzeżenie dla samozwańcych kontrolerów: O Dynamiżmie na klęczkach oraz z POdziwem lub w ogóle:)) Odpowiedz Link Zgłoś
sverir NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mie... 07.07.10, 22:03 Wychodzi na to, że fakt istnienia bajzlu we Wrocławiu będzie miał urzędowe potwierdzenie. Po co był jednak ten raport, jeżeli stwierdza rzeczy oczywiste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahe sverir jest dziwny IP: *.Red-88-26-194.staticIP.rima-tde.net 07.07.10, 22:45 sverir jest zabawny, w tysiacu postow broni dutkiewicza, a teraz stara sie odwrocic sprawe ogonem. jest zle i dopoki bedziemy mieli nieudolne rzady kolesi z grupy dutkiewicza, nic sie nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: sverir jest dziwny 08.07.10, 12:39 Dla Ciebie to dziwne, ponieważ jesteś z gatunku osób, które albo plują na kogoś, albo są gotowi za kogoś oddać życie. Zrozumienie, że pewne rzeczy mogą przeszkadzać, a pewne nie, przekracza możliwości takich osób. Pluj sobie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławiak Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 17:35 Taka mała ciekawostka zjechała się rodzinka na weselicho z całej Polski (Gdańsk , Białystok , Kraków , Poznań , Szczecin ) i powiedzieli jednogłośnie , że Wrocław to najbardziej zakorkowane miasto masakra itp. to komu mam wiezyć rodzinie czy jakiemuś ściemniaczowi z rady miasta?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 22:45 mam nadzieję że Paweł Czuma też już niedługi będzie miał jako urzędnik charakter historyczny.I specjalnie w pamięci wrocławian nie pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans NiK, a co to za chaltura? IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.10, 22:53 czy NIK kontrolowal "obesrane" dzielnice? Sepolno, Biskupin, to siedlisko psich gooooowien... ale NIK tam nie "siegnal" NiK? A komu to potrzebne? Panom z Klinik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merol Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 16:11 > mam nadzieję że Paweł Czuma też już niedługi będzie miał jako > urzędnik charakter historyczny.I specjalnie w pamięci wrocławian > nie pozostanie. Ale on się stara aby tymi głupimi wypowiedziami zapaść w pamięć jak Kiniorski lub Urban. Odpowiedz Link Zgłoś
omg-wtf Jednak głupota ma skrzydła. 07.07.10, 22:46 I nasze władze łącznie z rzecznikiem odleciały już w kosmos odrywając się całkowicie od otaczających nas dróg i rzeczywistości. Takiej bezczelnej impertyncko-aroganckiej propagandy nie uprawiały nawet służby prasowe za PRL, jaki odwala teraz dział PR Doopkieicza. A co do dróg, to prosty przykład - to, że po zryciu 2 pasów na Kutrzeby, w końcu w miarę do przejeżdżania przywrócono 1 pas to słynna firma Aegis, która zajmuje się nadzorowaniem inwestycji, dowiedziała się dopiero wtedy, gdy do nich zadzwoniłem z pytaniem, czemu ten pas jest ciągle zagrodzony i trzeba jeździć w 2 strony po wybojach. I jeszcze bezczelny babol z nadzoru stwierdził, że przecież ona nie musi wiedzieć na jakim etapie realizacji jest inwestycja. Ręce i nogi opadają. ZDiUM nawet nie wiedział, kto odpowiada za tą inwestycję i remont. Nawet w Departamencie Infrastruktury i Gospodarki mieli z tym problem. Syf i bajzel na całego. Ale Dynamicznie posuwamy się do przodu. A skraj przepaści coraz bliżej. Wybory też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Jednak głupota ma skrzydła. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 22:59 Czepiacie się Czumy, to tylko rzecznik. A Inżynier Miasta? Słyszy się o Nim? Odpowiedz Link Zgłoś
omg-wtf W czwartek Schetyna zostanie marszałkiem Sejmu 07.07.10, 23:11 Czepiam się, bo wbrew temu co głosi i mówi, a może każą mu głosić i mówić, inteligentny facet to jest. Na religię z nim kiedyś biegałem. I na pewno nie jest takim zakłamanym hipokrytą. A przynajmniej nie był wtedy :) Odpowiedz Link Zgłoś
omg-wtf :) 07.07.10, 23:13 Nawet net szaleje po zwycięstwie Hiszpanii wstawiając tematy z innych artykułów :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: W czwartek Schetyna zostanie marszałkiem Sejm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 23:25 A Mówisz o Schetynie, Czumie czy inż Kaczkowskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: W czwartek Schetyna zostanie marszałkiem Sejm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 07:36 Czumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merol Re: W czwartek Schetyna zostanie marszałkiem Sejm IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 16:15 > Czepiam się, bo wbrew temu co głosi i mówi, a może każą mu głosić i mówić, > inteligentny facet to jest. Na religię z nim kiedyś biegałem. I na pewno nie > jest takim zakłamanym hipokrytą. A przynajmniej nie był wtedy :) To uczciwy facet jest. Płaca mu za kłamanie to uczciwie się wywiązuje . To by było nieuczciwe w stosunku do swego pracodawcy gdyby mówił prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość apel o poprawność języka. IP: 109.243.43.* 07.07.10, 22:57 Do Pani Redaktor, Gazeta wyborcza szczyci się mianem gazety skierowanej do ludzi wykształconych i inteligentnych. Z tego powodu uważam, że w treści a tym bardziej w tytułach nie powinny się pojawiać zwroty typu "zjechał". Zjechać można na nartach z góry. Ponieważ reprezentuje Pani zawód zaufania publicznego, którego kunszt opiera się na sprawnym posługiwaniem się piórem, proszę o poprawne używanie słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uff Re: apel o poprawność języka. IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.10, 14:19 Drogi Panie gościu ! W mowie potocznej "zjechał" używano "od zawsze" zamiast "udzielić ostrej nagany" lub "reprymendy". W latach 50/60 było dość powszechnie używane. Pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: apel o poprawność języka. IP: *.171.19.98.static.crowley.pl 08.07.10, 14:55 Chamstwo, drogi Uffie, również w latach 50/60 było dość powszechne, ale widać nie pamiętasz. NIK powinien "zrugać" władze Wrocławia, i to chyba niedouczony pismak chciał powiedzieć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archer Re: apel o poprawność języka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 16:29 Zgadzam się z apelem 'gościa'. Ten tytuł uderzył mnie niskim poziomem kultury języka. Zwroty typu 'zjechał' nie powinny się znaleźć w tekstach publikowanych przez żadne szanujące się i czytelnika pismo. Być może autorka próbowała być dowcipna - że drogi, to i jechać... ale ta gra słów to chyba o jeden most za daleko;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uff Re: apel o poprawność języka. IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.10, 17:08 Szanowni Panowie, nie napisałem, że zwrot "zjechać" wyjątkowo mi się podoba. Chciałem jedynie zwrócić uwagę młodszym czytelnikom, że nie jest wymysłem autorki artykulu. Jakoś również nigdy nie wyczułem w nim aż "chamskiego" charakteru ale być może, panie Piotrze, różni nas pochodzenie społeczne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uff Re: apel o poprawność języka. IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.10, 17:16 Szanowni Panowie, nie napisałem, że zwrot "zjechać" wyjątkowo mi się podoba. Chciałem jedynie zwrócić uwagę młodszym czytelnikom, że nie jest wymysłem autorki artykułu. Jakoś również nigdy nie wyczułem w nim aż "chamskiego" charakteru ale, być może, panie Piotrze, różni nas pochodzenie społeczne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amc pare faktów i pan Czuma może podać się do dymisji IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.07.10, 23:05 fakt 1. komunikacja. linie 2 badz 17 powinny wg. rozkladu jazdy dojezdzac spod Eureki na pl. Powstańców Śląskich w przeciągu 9 minut (mogłem się pomylić, ale ostatni raz korzystałem z tej trasy 5 miesięcy temu). bujda - zabierało im to zwykle około 15 minut. Tę samę trasę pokonuję na rowerze (nie spiesząc się za bardzo) w 12 minut. Efekt - wliczając czas poświęcony na czekanie na tramwaj (a nigdy nie przyjeżdzał zgodnie z rozkładem jazdy), dojazd tramwajem i dojście do pracy wycjodziło mi ok. 25 minut. Rower - 12 minut. Nie wspomnę już o wszechobecnym brudzie w tramwaju, gdyż (i tu można wkleić słynny tekst z reklamy MASTERCARD) 2. ścieżki rowerowe - jaki jest ich układ, wiemy wszyscy. O stanie ich nie wspomnę (nawet nowych - budowane w trakcie remontów ulic zazwyczaj po pół roku się "rozpadają). Pana Czumę zapraszam na Powstańców Śląskich pomiędzy hotelem Wrocław a Poltegorem 3. MPK - spółka, w której rządzą przegrani ostatni wyborów prezydenckich. Znam sporo motorniczych i kierowców + parę osób administracyjnych: ich zdaniem ta firma powinna już dawno temu zbankrutować, gdyż kierują nią ludzie cechujący się brakiem jakiejkolwiek kompetencji 4. parkingi - mieszkam w strefie płatnego parkowania (jako mieszkaniec mam oczywiście abonanament, który kosztuje, całe szczęście, niewiele). mogę policzyć na palcach ręki ilość wystawionych mandatów za "niemanie" biletu parkingowego. co robi zatem Straż Miejska? nic. nie restrykcyjność prawa jest skuteczna, ale jego egzekwowanie. szkoda, że władze miasta nie sięgają zatem po pieniądze leżące dosłownie "na ulicy" 5. remonty ulic - akurat przykład Krakowskiej jest trafiony. mieszkałem trochę poza granicami RP i wiem z autopsji, że mając tyle miejsca w Wiedniu czy Berlinie w takim miejscu wybudowano by 6-pasmową autostradę. a u nas? torowisko biegnie środkiem ulicy, do tego mnóstwo świateł spowalniających ruch tramwajowy. zamiast zostawić 4 pasy dla samochodów i wydzielić torowisko, mamy to co mamy. SKANDAL 6. tramwaj+ (nazywam go tramwaj-). nagroda Nobla za puszczenie przyszłej linii 22 np. przez wiecznie zakorkowane Podwale między Orląt Lwowskich a placem JPEG. co oni biorą, że im takie pomysły przychodzą do głowy? 7. proszę podać mi chociaż 3 przykłady remontów ulic, bądź ich przebudowy, które na przestrzeni ostatnich 5 lat zakończyły się w terminie? a ile z nich w ogóle się nie rozpoczęło:) 8. ul. Szewska - podobno nie dałoby się dobudować drugiego toru w okolicach wlotu do Grodzkiej. urzędnicy miejscy (sorry, ale muszę zmieszać z błotem urzędników, chociaż sam nim jestem - w innej branży) zamiast "fruwać" sobie do RPA, niech przejadą się do Pragi (dla przypomnienia - to nie aż tak daleko od Wro). gdy ulica jest wąska, dwa tory zachodzą na siebie tworząc tzw. 4. szynę. oczywiście całość sterowana inteligentną sygnalizacją. działa? oczywiście, że tak, gdyż Czesi są 100 lat do przodu w stosunku do Polaków jeśli chodzi m. in. o transport (w tym miejski) 9. miejskim macherom od komunikacji polecam bardzo prostą w obsłudze grę TRAFFIC GIANT. miesiąc obowiązkowych grań w nią (nawet niech to będzie w godzinach słuzbowych - czasami warto ich poświęcić) co bardziej inteligentnym otworzy oczy na zagadnienie pod tytułem komunikacja miejska. uprzedzam - ta gra nie boli:) 10. Pawle Czumo - znamy się, wiem że jesteś rzecznikiem i że musisz bronic Słońce Dolnego Śląska (ponieważ za to Ci płacą). ale uwierz mi - w tej kwestii jesteś na przegranej pozycji. I tej bitwy, jak i całej wojny, po prostu nie wygrasz przykładów mógłbym mnożyć i tak nikt z decydentów zapewne tego postu nie przeczyta. i to jest jeden z powodów, dla którego WIELKI STERNIK, pomimo kończenia drugiej kadencji, nie będzie miał mojego głosu (i jego ugrupowanie również) w nadchodzących wyborach człowiek ze Starego Miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benk Re: pare faktów i pan Czuma może podać się do dym IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 16:24 > fakt 1. komunikacja. linie 2 badz 17 powinny wg. rozkladu jazdy > dojezdzac spod Eureki na pl. Powstańców Śląskich w przeciągu 9 minut > (mogłem się pomylić, ale ostatni raz korzystałem z tej trasy 5 miesięcy > temu). bujda - zabierało im to zwykle około 15 minut. Tę samę trasę > pokonuję na rowerze (nie spiesząc się za bardzo) w 12 minut. Efekt - > wliczając czas poświęcony na czekanie na tramwaj (a nigdy nie > przyjeżdzał zgodnie z rozkładem jazdy), dojazd tramwajem i dojście do > pracy wycjodziło mi ok. 25 minut. Rower - 12 minut. Czuma jest przeciwnikiem rowerów wiec ten argument do niego nie dotrze. 4. parkingi - mieszkam w strefie płatnego parkowania (jako mieszkaniec > mam oczywiście abonanament, który kosztuje, całe szczęście, niewiele). > mogę policzyć na palcach ręki ilość wystawionych mandatów za "niemanie" > biletu parkingowego. co robi zatem Straż Miejska? nic. nie > restrykcyjność prawa jest skuteczna, ale jego egzekwowanie. szkoda, że > władze miasta nie sięgają zatem po pieniądze leżące dosłownie "na ulicy" Sternik się boi że kierocy na niego nie zagłosują. > 7. proszę podać mi chociaż 3 przykłady remontów ulic, bądź ich > przebudowy, które na przestrzeni ostatnich 5 lat zakończyły się w > terminie? a ile z nich w ogóle się nie rozpoczęło:) Albo dynamicznie albo w terminie. > 10. Pawle Czumo - znamy się, wiem że jesteś rzecznikiem i że musisz > bronic Słońce Dolnego Śląska (ponieważ za to Ci płacą). ale uwierz mi - > w tej kwestii jesteś na przegranej pozycji. Ale on to wie/ Liczy że jak sternik 3 raz będzie nas na mieliznę wpychał to weźmie ze sobą Czumę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matrix dutkiewicziowski debilizm trwa wraz z korkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 23:05 zgłoszono zawiadomienie o przestępstwie przeciwko urzędnikom i Dutkiewiczowi, za zniszczone i nienaprawione chodniki i drogi podczas prac przy kanalizacji na Ołtaszynie, ... prace kanalizacyje zostały odebrane przez urzędników na kilkudziesięciu ulicach pomimo protestów mieszkańców, nawierzchnie ulic są powyrywane, chodniki poryte i płyty połamane w wielu miejscach na kilkuset m2. wykonawca zakasował przelewy za roboty za zgodą urzędników którzy nadal mają pisemne protesty mieszkańców, do protokołów odbioru prac wielokrotnie wnoszono uwagi mieszkańców lekceważone przez komisje ... protokoły nieusuniętych napraw mają kilka stron... mieszkańcy zrobili z tych uszkodzeń kilkaset zdjęć i przekazali częśc z nich do urzędu kilka miesięcy wcześniej... Co na to Komisja Infrastruktury Rady Miejskiej? Co robi Komisja Rewizyjna?.. chyba odpowiada im praca dutkiewicza..!!!! a może po przesłuchaniu przez Prokuraturę zmienią zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bunio Re: dutkiewicziowski debilizm trwa wraz z korkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 23:33 Radni powinni się tym zająć to fakt. Dostaną za to co prawda po głowie od Sawki który daje odpór wszelkim pomysłom kontrolowania Najlepszego Prezydenta W Naszej Gminie. A co do artykułu powyżej to NIK napisał raport, urząd się nie przejął, gazeta nazwała go ogólnym i mało odkrywczym, wiec po sprawie. Zasypane, przyklepane. Na szczęście jesienią wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_zz8 "Zjechał" - zmieńcie ten wyraz 07.07.10, 23:09 Gazeta.pl mam nadzieje, że nie jest brukowcem więc proszę o zmianę tego wyrazu. Wstyd troszkę. Miejmy nadzieje, że nie pojawi się wkrótce wyraz zaczynający się na zje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uff Re: "Zjechał" - zmieńcie ten wyraz IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.10, 14:28 W mowie potocznej "zjechał" używano "od zawsze" zamiast "udzielić ostrej nagany" lub "reprymendy". W latach 50/60 było dość powszechnie stosowane. Pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archer Re: "Zjechał" - zmieńcie ten wyraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 16:33 Hm, i co z tego wynika? Że jak słowo jest powszechnie stosowane, to można go używać w tytule artykułu prasowego? Teraz też 'zjechać' stosujemy w tym kontekście, i parę jeszcze innych wyrazów na 'zje...' i nie tylko, ale czy to oznacza, że mamy je tolerować w rzekomo poważnej i szanującej się gazecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uff Re: "Zjechał" - zmieńcie ten wyraz IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.10, 20:31 Ja też uważam, że się nie powinno! Ale nie dlatego, że się kojarzy z nowszymi(!) językowymi wynalazkami na "zje"- tylko dlatego, że głupio w tym kontekście. Chciałem jedynie zwrócić uwagę młodszym czytelnikom, że "zjechać" nie jest wymysłem autorki artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furora Pogońcie tych dziadów w wyborach samorządowych!!! IP: *.magma-net.pl 07.07.10, 23:18 To ostatna szansa dla naszego miasta. Trzeciej kadencji Sternika może już ono nie wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.07.10, 23:39 wielki_czarownik napisał: > Ten skandaliczny atak na Dynamizm i Wielkiego Sternika nie może POzostać bez zd > ecydowanej reakcji zdrowej części sPOłeczeństwa! PRecz z malkątęctwem! wielki_czarownik - obciągasz czy przeżuwasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed To PiS-iory IP: *.197.182.1.threembb.co.uk 08.07.10, 00:28 To jakaś niekompetencja dziennikarska, bo co mają władze Wrocławia do opóźnionej budowy AOW! (podpis po zdjęciem). Władze miasta od lat, na kolanach, zabiegały o pieniądze na te inwestycje do wojewody i ministrów. A opóźnienie narastało w czasie kiedy u władzy był PiS-u z wypromowanymi przez nich Lepperami i Giertychami! Wtedy to Polska cofnęła się w dwa lata o jakieś 5 lat! Pamiętacie??? Dlatego nie głosuje na Jarka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamiętam Re: To PiS-iory IP: *.197.182.1.threembb.co.uk 08.07.10, 00:41 Pamiętamy!!! Te PiS-iory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxim Re: To PiS-iory IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 16:30 > To jakaś niekompetencja dziennikarska, bo co mają władze Wrocławia do > opóźnionej budowy AOW! (podpis po zdjęciem). Władze miasta od lat, na > kolanach, zabiegały o pieniądze na te inwestycje do wojewody i ministrów. Ale terenu nie przekazało. Gdyby nie Euro to dalej o AOW byśmy tylko gadali. A > opóźnienie narastało w czasie kiedy u władzy był PiS-u z wypromowanymi przez > nich Lepperami i Giertychami! Ty chyabjestes ociemnialy. Leppera i Giertycha to PO wypromowalo odmawiajac stworzenia koalicji z PISem. Wtedy to Polska cofnęła się w dwa lata o jakieś > 5 lat! Nie sądź po sobie >Dlatego nie głosuje na Jarka!! Sadzą po braku logiki w twej wypowiedzi normalne ze nie zagłosujesz na Jarka. Odpowiedz Link Zgłoś
pracownikxyz Re: To PiS-iory 09.07.10, 13:42 > Ty chyabjestes ociemnialy. > Leppera i Giertycha to PO wypromowalo odmawiajac stworzenia koalicji z PISem. Koalicja z PO była tylko hasłem wyborczym PiS, które nigdy nie zamierzało takiej koalicji utworzyć. To chyba jasne dla wszystkich, poza ludźmi którzy wierzą w garbate aniołki, św. mikołaja i przemianę Jarosława K. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 To jest zwykłe, pisiorne krytykanctwo 08.07.10, 02:20 Niech zatem NIK wskaże jak można we Wrocku w ciągu kilku lat poprawić komunikację! Ja stoję w korkach swym autem, ale się cieszę, że miasto stale poprawia infrastrukturę komunikacyjną. Doskonale widzę, że problemu nie da się usunąć przez remonty ulic i ich nawierzchni. To są sprawy zaprzeszłe, sprzed wielu, wielu lat. Komuch wpadł na pomysł wuzetki, zaczynającej się i kończącej ślepo. Żadnego nowego mostu nie wybudowano we Wrocku za komucha. Robiono tylko makijaże - odbudowa mostu Pokoju (zbombardowany przez ruskich), lifting mostu przy skrzyżowaniu Dubois z Kurkową. Nic więcej nie zrobiono przez 50 lat! Potem powstał most milenijny, który do dzisiaj jest donikąd. Dopiero w ostatnich latach buduje się obwodnice. Czego zatem chcą te "działacze" nikowskie? A może by tak przyp.lili władziuni poprzedniej? Choćby za to lanie asfaltu na poniemieckie kocie łby. Potem się wszystko kruszy, zapada i ciągle trzeba remontować. Ja szacuję, że we Wrocku jest do przebudowy przynajmniej 1000 km nawierzchni ulic. Podejrzewam, że uda się to wykonać za jakieś 100 lat. Oczywiście jeżeli warszawka kopsnie kasę na to - w zamian za wrockowe cegły wożone na jej budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maliniak kocham niemiecka kostke IP: *.opera-mini.net 08.07.10, 07:47 i cale szczescie jest tyle niemieckiej kostki. pol wroclawia jezdzi po klecinie, przez czekoladowa, walbrzyska, karmelkowa, zabrodzka. jezdzi , bo jest wspaniala niemiecka kostka. nic jej nie jest w stanie zniszczyc. jak wspaniale wygladaja tory tramwajowe na rondzie postancow slaskich, zielinskiego !! tory polozone 100 lat temu, a ciagle sa rowne, bez wypadajacych kostek, .. cale szczescie ze tej kostki jest tak duzo we wroclawiu, cale szczescie. niemcom wypada dziekowac przy kazdej wieczornej modlitwie, ze tak dobrze kostke ulozyli. niech NIK zrobi badania historyczne i odkryje tajemnice niemieckiej technologii, to bylby to znakomicie wiekszy pozytek i wklad w lepsze, wroclawskie jutro. dutkiewicz wyremontowal plac grunwaldzki. i kostki z torow zaczely wypadac na drugi dzien po remoncie. zobaczymy czy dutkiewicz zdazy zbudowac stadion ? ma byc gotowy za rok. zobaczymy czy zdaza wybudowac most na obwodnicy. uplynelo 80% czasu kontraktu na budowe, a budowa nie jest w niecalej polowie Stan na 02.07.2010. Roboty mostowe: Estakada lewobrzeżna MA-21’I: ustrój nośny nitka prawa - stan zaawansowania 28% ustrój nośny nitka lewa - stan zaawansowania 8,2% Most główny przez rzekę Odrę MA-21’II: ustrój nośny nitka prawa - stan zaawansowania 55,9% ustrój nośny nitka lewa - stan zaawansowania 57,8% podpora 14 (pylon) - stan zaawansowania 54,2% Estakada prawobrzeżna MA-21’-III: ustrój nośny nitka prawa - stan zaawansowania 100% ustrój nośny nitka lewa - stan zaawansowania 25,5% a tak przy okazji. moze NIK zajmie sie szukaniem odpowiedzi, dlaczego stadion we wroclawiu to 300 mln dolarow, jesli stadiony w afryce poludniowej sa takie jak widac w telewizorach i zbudowano je za znaczaco mniejsze pieniadze. jak pamietam, wstepny koszt stadionu z lat 2007-2008 wynosil cos ok 450 mln pln, czyli jakiej 150 mln dolarow. teraz wroclawski cyrk w budowie, kosztuje dwa razy tyle. a ile bedzie ostatecznie kosztowal to nikt nie wie. Bloemfontein > Free State Stadium - 45 tys miejsc - 33 mln dol ( ten był tylko remontowany) Rustenburg > Royal Bafokeng Stadium - -45 tys miejsc - 154 mln dol Kapsztad > Green Point Stadium - 66tys - 330 mln dol Port Elizabeth > Nelson Mandela Bay Stadium - 46 tys - 150 mln dol Johannesburg > Ellis Park Stadium - 61 tys - 63 mln dol (remontowany) Johannesburg > Soccer City Stadium - 88 tys - 310 mln Polokwane > Peter Mokaba Stadium - 45 tys - 154 mln Pretoria > Loftus Versfeld Stadium - 12 mln - 49 tys ( remontowany) Durban > Moses Mabhidia Stadium - 69 tys - 200 mln Nelspruit> Mbombela Stadium - 43 tys - 145 mln Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: To jest zwykłe, pisiorne krytykanctwo IP: *.chello.pl 08.07.10, 08:18 Zaczać od rzeczy prostych - czyli faktycznego priorytetu dla KM. Jezeli ktos wierzy, że obwodnica na dłuzej poprawi sytuacje komunikacyjną w miescie bez działan na rzecz alternatywnej komunikacji w stosunku do samochodu to gratuluje, jakos nigdzie sie nie udało. Ba , moze byc gorzej bo ułatwiony dojazd do niektórych częsci miasta (w obrębie obwodnicy) jeszce bardziej zapcha obszary przyległe... ALu u nas cos takiego jak wydzielone torowisko (tam gdzie jeszcze nie jest), buspas, czy P&R urzednikom w głowie się nie mieści... A KM? W porównaniu z Krakowem czy POznaniem wypadamy fatalnie pod wzgledem częstotliwosci linii oraz średniej prędkości przemieszczania sie. Wrocławskie tramwaje są jednymi z nawolniejszych w kraju!!! To co sie dziwic że w Krakowie mimo lepszych dróg, obwodnicy liczba korzystających z KM od 2003 wzrosła o 50%!!! U nas mimo ze jazda samochodem to męczarnia jest dokładnie na odwrót - kto może ucieka od KM... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclove Re: To jest zwykłe, pisiorne krytykanctwo IP: *.opera-mini.net 08.07.10, 09:05 Jak wiadomo od wieków, krakowianie to centusie. Wolą pojechać na gapę tramwajem, niż pojechać swoim F126p. Wrocław jest znakomicie bogatszy. Krakowski stadion to jeszcze większy bałagan. Jak to zresztą w Krakowie Stadion Wisły kosztował już 510 mln zł i nie jest gotowy Autor informacji: Michał Białoński Poniedziałek, 5 lipca (19:04) Trzy kasy na ponad 30 tys. ludzi, zamiast telebimu tylko jego konstrukcja, tuż za bocznymi liniami boiska aleja asfaltowa, a zbudowana trzy lata temu trybuna D będzie świeciła pustkami, bo ktoś zapomniał o klatach schodowych - tak miasto Kraków buduje stadion klasy "elite", na którym miały być rozgrywane mecze Euro 2012. Wisła Kraków łapie się za głowę i zgłasza 104 poprawki, a UEFA nie przyjęła stadionu do rozgrywek Ligi Europejskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: To jest zwykłe, pisiorne krytykanctwo IP: 212.160.172.* 08.07.10, 09:51 A co to ma wspólnego z funkcjonowaniem kolei we Wrocku, jakością dróg i torowisk?? Priorytetem powinna być infrastruktura drogowa i kolejowa - A w tym przypadku jest cieniuteńko, co potwierdza nie tylko NIK, ale również poniższy raport www.egospodarka.pl/52120,Najbardziej-zakorkowane-miasta-Europy,1,39,1.html Cieszmy się dalej z tego że Kraków nie umie wybudować stadionu nie zwracając uwagi na to jaki SYF mamy u siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dydelf1973 Re: To jest zwykłe, pisiorne krytykanctwo 08.07.10, 09:58 Nie chrzań proszę wroclove. Co ma jedno z drugim wspólnego? Stadion wisły 510 baniek i nie gotowy. No i co z tego? To ich kasa nie nasza. Wyżej masz napisane ile kosztowały stadiony w RPA. Krakusy to centusie? Może i tak. Ale oni przynajmniej mają czym i po cyzm jeździć na gapę. A we wrocku wszsytko musi byc naj... i wychodzi naj.. droższe, ...gorsze, ...bardziej spieprzone. Ale jest git bo a planach jest naj... Dutek byl kiedyś niezłym prezydentem ale niestety opanowała go choroba. Nawet nie żeby megalomania, ale może raczej "wroclaw mój widzę ogromny". Niestety wizja ta słono kosztuje bo do kazdej jej czesci tworzy sie ogromną instytucją pochlaniająca kupę kasy a do tego te wisje razem nie tworzą spójnego obrazu i chośc każda z osobna jest w jakis sposób przydatna miastu i jego mieszkańcom to akurat to nie te wizje sprawią że w mieście bedzei się zyło łatwiej. Może przyjemniej (stadion, NFM - czyli rozrywka) ale nie łatwiej bo leżą: KM, drogi, infrastuktura, estetyka miasta (nie liczę "wysp szczęśliwych"), częsciow bezpieczeństwo. AOW o której tyle sie trąbi niczego we Wrocku nie załatwi wbrew pozorom. Poza tym to nie jest inwestycja miejska. Owszem wyrzuci tranzyt ale znaczącej poprawy to nie przyniesie bo układ komunikacyjny jest niewydolny. Mie ma komunikacji miejskiej - to co jest to jej namiastka działająca jako tako tylko w weekendy i po godzianch szczytu. P...lenie o Szopenie w wykonaniu p. Czumy jest aż bolesne. Ktś tam słusznie zauważył że tekt o tym, że raport jest historyczny bo dotyczy lata 2004-2009 to kompletna bzdura. Proszę wskażąc ile to od 31.12.2009 do dziiaj tych nowych inwestycji oddano do użytku? I usprawniły one ruch? Jedną - Wyścigowa. A i to niewiele zmieniło bo zamknięto Powstańców. Coś jeszcze? Chyba nie bardzo. Wskazywanie że NIK stwierdził, zę będa parkingo to juz kuriozum. Zwłaszcza, ze znow wychodzi ti choroba prezydenta. Parking pod fosą. Proszę... bez jaj. Ale to kolejny przykład - bedzei naj bo nikt takiego nie ma. A że najdroższy i nikt go nie zbuduje bo mu się nie opłaci? Mniejsza o to - jest naj. To ja proponuję może od razu pod Odrą? Szersza, dłuższa i bliżej centrum. Będzie bardziej naj. Moim zdaniem to włąśnie to "naj" jes nomen omen NAJwiększą bolączką Wrocławia. Do tego zamiast robic to co potrzebne ściągając nawet za spore pieniądze specjalistów, którzy wiedzą jak, bo to juz robili i ich rozwiazania sprawidzły się w praktyce a do niech dookoptowac zespół z Wrocka niech się uczy, to niestety u nas się przeprawzacz ana tym biednym miescie ciągle eksperymenty, ktore w efekcje najczęsciej sa cholernie kosztowe i tak naprawdę niewiele dają. Ale z reguły przynajmniej na papierze są "naj". A jak przychodzi do realizacji to sie okazuje że projektowane były z księgowym na karku tkory widział tylko koszty budowy a nie przyszłe korzysci z droższego, ale bardziej funkcjonalnego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hal 10/10 IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.10, 11:14 No i nie jest tak, nie jest? I kto za to płaci?? Pan, pan i ta pani też! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: To jest zwykłe, pisiorne krytykanctwo IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 16:40 > Zaczać od rzeczy prostych - czyli faktycznego priorytetu dla KM. Prezydent co roku na wiosnę zapewnia o priorytecie dla KM. Ale autobusy to kupił bez klimy. A jak kupił autobusu to teraz zajał sie czymś innym. Jezeli ktos wi > erzy, że obwodnica na dłuzej poprawi sytuacje komunikacyjną w miescie bez dział > an na rzecz alternatywnej komunikacji w stosunku do samochodu to gratuluje, jak > os nigdzie sie nie udało. Dutkiewicz starał się to wmówic i chyba mu sie udało. > > ALu u nas cos takiego jak wydzielone torowisko (tam gdzie jeszcze nie jest), bu > spas, czy P&R urzednikom w głowie się nie mieści... Urzednikom sie miesci ale chyba nie myslisz ze urzednik decyduje ? > > A KM? W porównaniu z Krakowem czy POznaniem wypadamy fatalnie pod wzgledem częs > totliwosci linii oraz średniej prędkości przemieszczania sie. Chyba pamietasz ze jak sternik w zesłym roku na urlop to dłą wolną rekę urzednikom robienia oszczednosci na MPK. Dla marnych 6 mln zmniejszyli o polowe liczbe kursów i ooskracali linie autobusowe liczac ze miasta zarobi na przesiadkach. Czuma tez bronił projektu a jak sternik wócił z urlopu i zobaczył protest na biurku podpisany przez kila tysiecy wrocławian to pwoiedizał tylko. Kogoś tu porąbało. Pewnie liczył ze nie wiemy kogo. Wystarczy utrudnić ludziom korzystanie z auta w centrum wypisując mandaty za złe parkowanie i juz więcej osób zacnie jeździć MPK które stanie się bardziej rentowne. Za jednym zamachem rozwiąże sie problem MPK , korków i nielegalnego parkowania. Wrocławskie tramw > aje są jednymi z nawolniejszych w kraju!!! To co sie dziwic że w Krakowie mimo > lepszych dróg, obwodnicy liczba korzystających z KM od 2003 wzrosła o 50%!!! Tam też lepiej są zorganizowane dr choc jest ich mniej niż we Wrocławiu. Tam też mają rowery miejskie choć mają lepszą MPK. Tam też mają wyłączone centrum z ruchu aut. Tam też wyremontowali dworzec bez Euro. Tam też zbudowali tunel dla tramwaju. U > nas mimo ze jazda samochodem to męczarnia jest dokładnie na odwrót - kto może u > cieka od KM... Każdy już chyba wie, że sternik jest gorącym zwolennikiem aut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: To jest zwykłe, pisiorne krytykanctwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 18:39 Podsumuje jednym zdaniem - jak sie mieszka poza miastem, którym się włada, można stracić rozeznanie jakie bolączki tego miasta są najbardziej odczuwalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiktak Re: To jest zwykłe, pisiorne krytykanctwo IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.10, 14:49 Widać ze przyjechałeś z wiochy.Nic nie wiesz o tym co zbudowano za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mie... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.07.10, 07:47 Niech NIK pojedzie do Włocławka od strony Torunia. Tam będzie miał się do czego przyczepić........... Odpowiedz Link Zgłoś
knock.out.4 nic z tego w praktyce nie wyszło. 08.07.10, 07:59 Może i nie wyszło, ale w świat poszła informacja że władze myślą o Wrocławiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hal Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.10, 08:42 Może niech Pan rzecznik, nocnik, prezydent i jego wice- choćby raz w tygodniu do pracy dojeżdzali komunikacją miejską? Mam wrażenie, że dla nich komunikacja ta jest jakąś abstrakcją, którą kojarzą jedynie z nazwą spółki zależnej od miasta. Władze Wrocławia mają gdzieś jego mieszkańców i infrastrukturę "nie na pokaz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.e-wro.net.pl 08.07.10, 16:49 > Może niech Pan rzecznik, nocnik, prezydent i jego wice- choćby raz w > tygodniu do pracy dojeżdzali komunikacją miejską? Mam wrażenie, że > dla nich komunikacja ta jest jakąś abstrakcją, którą kojarzą jedynie > z nazwą spółki zależnej od miasta. Władze Wrocławia mają gdzieś jego > mieszkańców i infrastrukturę "nie na pokaz". Proponuje oglosic konkurs na prezydenta z apisem o obowiązkowej jedzie do pracy MPK lub rowerem a dudi odpadnie w przedbiegach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 18:41 > Proponuje oglosic konkurs na prezydenta z apisem o obowiązkowej jedzie do pracy > MPK lub rowerem a dudi odpadnie w przedbiegach :) co do roweru - to wtopa juz była z zakazem jazdy po Rynku :))) www.youtube.com/watch?v=JJU6WxjOdBk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zocha jeszcze o rowerach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.10, 21:23 to ja dołożę - 2007r i co się zmieniło? www.youtube.com/watch?v=jGoSrXFpyDc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.10, 08:45 Czy p. Czumie się coś nie pomyliło? Miasto rozbudowuje lotnisko? A to od kiedy lotnisko jest spółką miejską? Ile pieniędzy dało miasto na rozbudowę lotniska? Równie prawdziwe będzie twierdzenie, że miasto budbuje hotel Hilton albo wieżowiec przy ul. Powstańców Śląskich... Gratuluję samopoczucia. Według mojej wiedzy to miasto odpowiada za wieloletnie opóźnienie w rozbudowie lotniska - i to jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w mie... IP: *.morag.vectranet.pl 08.07.10, 10:02 otóż to pani autorko,nic wiecej z takiego raportu nie wynika oprócz stwierdzenia oczywistości,którą każdy widzi. Tak więc po jaką cholerę wyrzucać publiczne pieniądze na takie raporty?Równie dobrze ten nik moze robić raporty o pogodzie ,tylko po co?I tak nie przyniesie żadnego efektu,poza samozadowoleniem tych którzy robią taki raport, nikomu ,do niczego niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hal Re: NIK zjechał władze Wrocławia za stan dróg w m IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.10, 10:25 tyle,że to co każdy widzi jest teraz stwierdzone w oficjalnym dokumencie, którego kochane władze zignorować nie mogą. A do tej pory mogli chwalić się ile wydają na to, tamto, siamto, a jest coraz gorzej!! Odpowiedz Link Zgłoś