Dodaj do ulubionych

DH na Czystej

IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 26.03.04, 00:24
Fontanna i sklepy

Piątek, 26 marca 2004r.

Nowy galeria handlowa przy ul. Czystej zostanie otwarta w połowie maja.

Na parterze będą stoiska spożywcze, na piętrze kupimy artykuły przemysłowe, a
na wyższych kondygnacjach znajdą się biura. Klientów przy wejściu witać ma
rzeźba poświęcona wielonarodowej historii Wrocławia.
Gdy przed rokiem ruszała budowa nowej galerii handlowej na tyłach Domu
Towarowego Renoma, wiadome było, że obok sklepów i biur znajdzie się tam
także rzeźba. Jednak inwestorzy nie chcieli powiedzieć co ma przedstawiać.
Dopiero w tym tygodniu zdradzili więcej szczegółów. Rzeźbę, której główny
element ma ponad 2,5 metra wysokości wykonano z brązu. Jej autorem jest
Maciej Szańkowski, profesor Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Jego prace
zdobią ulice Nowego Jorku, Tokyo i Londynu.
- Rzeźba będzie nawiązywać do dziejów Wrocławia - wyjaśnia Jacek Kieszczyn,
dyrektor J.G. Inwestycje, firmy która stworzyła galerię. - Ma przywoływać
pamięć wszystkich mieszkańców tego miasta, tych przegnanych i tych, którzy
się tu osiedlali na przestrzeni wieków - tłumaczy. Dzieło profesora Macieja
Szańkowskiego poświęcone jest w równym stopniu Polakom, Niemcom i Czechom.
Inwestor jeszcze nie zdradził jaką nazwę nosi dzieło, obiecuje, że poda ją
przy oficjalnym otwarciu galerii, które na nastąpić koło połowy maja. Sama
rzeźba stanie na swoim miejscu najprawdopodobniej w połowie kwietnia. Oprócz
niej ozdobą nowej galerii ma być także mała fontanna. Jednak galeria to
głównie sklepy. Na parterze mają pojawić się firmowe stoiska spożywcze. Jedną
z atrakcji będzie sklep mięsny niemieckiej firmy, która ma serwować na ciepło
typową dla tego kraju golonkę. Pierwsze piętro zajmą sklepy przemysłowe,
odzież i usługi. Na trzeciej kondygnacji będą biura. W sumie powstanie około
1900 metrów powierzchni handlowej. W galerii znajdzie pracę około
pięćdziesiąt osób.
- Większość z 28 stoisk jest juz wykupiona, pozostało tylko kilka miejsc -
przekonuje Jacek Kieszczyn. Galeria ma być alternatywą dla hipermarketów.
- Chcemy aby klienci znali sprzedawców, a sprzedawcy klientów. Mają sobie
nawzajem ufać - dodaje dyrektor. Jeszcze nie wiadomo jak będzie się nazywać
centrum handlowe. Niewykluczone, że ten problem rozstrzygnie konkurs, który
niebawem ogłosi inwestor.

Paweł Fąfara - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
Obserwuj wątek
    • wedzonka Re: DH na Czystej 26.03.04, 01:59
      Przyznam ze wyglada mi to na nad wyraz odwazne przedsiewziecie! Niby w centrum,
      ale jednak to "druga linia zabudowy", i to za przykuwajacym uwage PDT-em, w
      dodatku architektura dosc stonowana, tak jakby przybytek mial sie z otoczenia
      nie wyrozniac...
      Az z ciekawosci nie moge sie doczekac jak to wypadnie po ukonczeniu :)

A chwilowo w miare swieza fota:
      community.webshots.com/photo/109438894/128447221Qxqreq

Pozdrawiam!
      • Gość: wro2015 Re: DH na Czystej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.04, 03:29
        no i dobrze k**** ze budynek sie nie wybija z otoczenia!!!! Wkoncu spokojny
        budynek!!! Czy wszystko musi sie debilny reflektujacym szkel odbijac, jakimis
        tandetnymi wyykuszami wybijac i cholernymi kolorami oslepiac?

To jest normalny sklep! To nie jest museum guggeheima, to nie jest lotnisko, to
        nie jest wojewodztowo, to niest ratusz... to jest normalny sklep!!! Dlaczego
        sklep mialby sie wybijac wiezowcem, jaksrawym gownem i nie wiem czym? To jest
        normalny stonowany budynek (jak do tej pory widzialem na wizualizacjach)
        WKONCU! Przecz z srubkami przecz z prowincjonalnym kiczem! wiecej spokju w
        miescie. Wiecej standartu, ale za to dobrego standartu, niz taniegio biednego
        ozloconego kiczu.
        • wedzonka Re: DH na Czystej 26.03.04, 05:48
          Gość portalu: wro2015 napisał(a):

> no i dobrze k**** ze budynek sie nie wybija z otoczenia!!!! Wkoncu spokojny
          > budynek!!! Czy wszystko musi sie debilny reflektujacym szkel odbijac, jakimis
          > tandetnymi wyykuszami wybijac i cholernymi kolorami oslepiac?
          >
          > To jest normalny sklep! To nie jest museum guggeheima, to nie jest lotnisko,
          > to nie jest wojewodztowo, to niest ratusz... to jest normalny sklep!!!
          > Dlaczego sklep mialby sie wybijac wiezowcem, jaksrawym gownem i nie wiem
          > czym?

Dlaczego mialby sie wybijac gownem to nie wiem, moze mam subtelniejszy
          gust? :o) Dla mnie moglby sie wybijac uroda, wysmakowanymi proporcjami,
          interesujacym detalem, lub moglby byc intrygujaca aluzja do otoczenia zamiast
          jego zestandaryzowana kalka. Kwestia doboru architekta, bo to troche jak z
          kobieta: inaczej widzi ja poeta, a inaczej alfons...

> To jest normalny stonowany budynek (jak do tej pory widzialem na
          > wizualizacjach) WKONCU! Przecz z srubkami przecz z prowincjonalnym kiczem!
          > wiecej spokju w miescie. Wiecej standartu, ale za to dobrego standartu, niz
          > taniegio biednego ozloconego kiczu.

No ale w tym przypadku nie powoduje mna chec draznienia miernych architektow
          szukajacych bezpieczenstwa w uniformizacji, tylko zwykla obawa o to czy
          przechodzac Kosciuszki nieuprzedzony zauwazylbym to cudo - a jesli nawet, to
          czy jego wyglad zachecilby mnie do odwiedzenia go. Mowiac dosadniej: czy byle
          co byloby w stanie zarobic na utrzymanie miejsc pracy?

Pozdrawiam!
          • Gość: kotbehemot Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 08:29
            Tylko dlaczego ten budynek jest taki niski??? to jest PAWILON a nie budynek. Ładny, ale pawilon...
            • Gość: wrocławianin Re: DH na Czystej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.03.04, 10:42
              Tylko dlaczego ten budynek jest taki niski??? to jest PAWILON a nie budynek.
              Ładny, ale pawilon...>

Przeczytaj post Twojego Boga Wro2015 a zobaczysz dlaczego jest jaki jest :)
              • Gość: Rafis Re: DH na Czystej IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 26.03.04, 11:08
                Mozan powiedzieć, że jest kameralny ;)
                Jak dla mnie lokalizacja nienajlepsza i nawet przy tej wielkości będa musieli
                sie natrudzic żeby zwabic klientów i utrzymac się na rynku. Ważne żeby nie
                zrąbali tak jak Galeria Italiana o której istnieniu wiedza tylko hobbyści.
              • Gość: kotbehemot Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 15:57
                >
                > Przeczytaj post Twojego Boga Wro2015 a zobaczysz dlaczego jest jaki jest :)

wro pisze o tym ze sie nie wyrozna= jest prostą bryłą. Z tym się zgadzam. Ale nie zgadzam sie zeby sie wyrozniał wielkoscią- tzn był zbyt mały! Odpowiada mi architektura (chociaz widziałem lepszą) ale wielkosc mi zupełnie nie odpowiada.

A w Boga nie wierze. Zadnego.
          • Gość: wro2015 Re: DH na Czystej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.03.04, 13:04
            a wlasnie sie mylisz. Nasi swietni lokalni matadorzy nie szukajal
            bezpieczenstwa w uniformizacji - lecz szukajal bezpieczenstwa przez nawalenie
            normalnego budynku jakimis duperelami i jakims zloconym slupkiem aby ukryc, ze
            nie sa w stanie zrobic dobrych proporcji i ze nie majal pojecia na idee
            budynku. Gdyby ja mieli, wlasnie te duperele by nie byly potrzebne.

Problem w tym ze po prostu zuniformizowany budynek, ktory by nie meczyl oka, by
            nie podkreslal bezmyslnie jakiegos normalnego niewaznego biurowca w standardzie
            zachodnim jest lepszy niz wstydliwa proba ukrycia niezrozumienia arhcitektury
            przez jakiegos wroclawskiego architekta. Naserio szlak mnie trafia jak jest
            sadzony budynek, ktory nawet jeszcze nie zostal wykonczony, tylko i wylacznie
            na tej podstawie, ze jest prosty! jezuniu, bym tak sie cieszyl, gdbym widzial
            wiecej prostych budynkow... Jaki ten Kameleon jest prosty, jaki PDT jest
            prosty - zadnych zbednych duperli - prosta, ladna, dobra w proporcjach
            architektura. Architekci modernizmu nie musieli sie ukrywac za jakimis
            gowniekami. Mam powaznie nadzieje ze wkoncu we wroclawiu zawita juz wszedzie w
            Europie proejektowany neomodernizm, bo powoli opznienie w tej sztuce juz wynosi
            w polsce 10lat. ach - wiecej czystego ale pozadnego projektowania!
            • wedzonka Wro2015, a co o tym sadzisz? Dla mnie boskie! :) 05.04.04, 19:27
              www.angora.pl/pics/foto/2004/15/15_04.jpg
              (Sopot)

Pozdrawiam! :)
              • Gość: wro2015 Re: Wro2015, a co o tym sadzisz? Dla mnie boskie! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.04, 21:46
                znam ten budynek z zdjec. Nie wiem co mam o tym sadzic, bo to juz jest granica
                miedzy jakas zabawa a dobrym smakiem. Aby cos tak skrajnego ocenic, powinno sie
                znac kontekst i szczegolnie widziec to na wlasne oczy i znac funkcje budynku
                itd.

Jak to jest musuem jakis zabawek, lub jakis budynek z wazna funkcja to moze sie
                przez taka zabwe fasady rzucac w oczy. Lecz jak to jest normalny biurowiec lub
                normalny dom mieszkalny, no to to jest jakas pomylka.
                Nie wiem dlaczego sie projektuje budynek ktory wyglada jak widziany przez
                wygiete lustro. Po co? Czy w srodku tez tak wyglada? no chyba nie... Jak sie
                dokladniej zastanowi to sie okaze ze to jest zabawa talko dla zabawy, a w
                przypadku sztuki, ktora jest tak bardzo powiazna z funkcja (architektura, film,
                teatr itd.) mam z 'zabawa tylko tak dla jaj' powazne problemy i watpie aby to
                byl dobry kierunek.

Rozumiem ze mozna zaprojektowac tak budynek o wyjatkowej funkcji w jakims
                wyjatkowym kontekscie urbanistycznym (n.p. plac / pole). Takze uwazam ze mozna
                RAZ zaprojektowac taka zabawke. Problem w tym, ze we wroclawiu
                takie 'glupkowate' zabawy w tylko troche normalniejszej formie (postmodernizm w
                wydaniu srubkow) to niestety standard - a to jest smutne.
                • Gość: lolo Re: Wro2015, a co o tym sadzisz? Dla mnie boskie! IP: 212.127.95.* 15.04.04, 10:51
                  stary!
                  to jest dzielo sztuki !

W Barcelonie "podobnie" awangardowe formy przybraly dziela Gaudiego...
                  poczatkowo twardoglowi architekci (ty tez jestes twardoglowy) wieszali na
                  geniuszu Gaudim psy a dzis co... jak dla mnie ten projekt jest na maxa
                  zajebisty - musze zobaczyc SOPOT
              • Gość: lolo ZAJEBISTE IP: 212.127.95.* 15.04.04, 10:46
                to sie nazywa miec wyobraznie
    • Gość: wojtek Re: DH na Czystej IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 26.03.04, 11:42
      Sklepy przemyslowe, odziez, niemiecka golonka? A co sie stalo z pomyslem na dom
      handlowy polskich wytworcow zywnosci? Za drogie stoiska wyszly?
      • Gość: Rafis Re: DH na Czystej IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 26.03.04, 11:53
        Gość portalu: wojtek napisał(a):

> Sklepy przemyslowe, odziez, niemiecka golonka? A co sie stalo z pomyslem na
        dom
        >
        > handlowy polskich wytworcow zywnosci? Za drogie stoiska wyszly?

No właśnie, miał to być dom z polską żywnością heh
        • Gość: Rafis Re: DH na Czystej IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 11.04.04, 21:36
          W sumie całkiem fajnie im wyszedł ten projekt(lepiej niz na wizualkach)!
          • Gość: kotbehemot Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.04, 22:02
            To zdecydowanie jeden z lepszych projektów teraz. To szkło (przezroczyste!) i kamien wyglądają naprawde niezle. Jednak mozna (nie tylko Zaki są wsrod architektów)
            • Gość: TSB Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 08:10
              odpowiedzi rozne

Jestem głowmym, projektantem tego obiektu, dzieki za sporo dobrych dla mnie
              opinii, nie przypuszczalem, ze kogokolewiek interesuje wspolczesna
              architektura - to wciaz w RP - margines kultury. Pare wyjasnien. Architektura
              jest prosta i "cicha", fakt, jestem zwolennikiem tzw. lokalizmu (odmiana
              regionalizmu polegajaca na wpisywaniu sie w tlo korzystajac z najblizszych
              watkow i tresci okolicy, z sytuacji lokalnej; tak robilem osiedla Sezamkowa -
              Migdałowa, jakies plomby, budynek biurowy na Beyzyma). Tu zaczynem byl PDT -
              jego prosty modernizm oraz sytuacja: miejsce po dawnym parku palacowym. Nie
              chcialem wiec robic czegos, co zamykaloby pierzeje, dominowalo, ale by bylo
              wejsciem do wnetrza kwartalu; tyl Palacyku ma być kawiarniany - prowadzilismy
              rozmowy na ten temat. Z tylu też dosadzane sa duze drzewa. Klient negocjuje z
              miastem wyburzenia, doprowadza teraz konsekwentnie i stopniowo do likwidacji
              sasiadujacych z działką bud i garazy - częsć juz udalo się wyburzyć.
              Linie zabudowy domów przy ul. Kościuszki / Czystej (narożnik) "łapie" ceglana
              tarcza budynku, a jego głowna bryla chwyta linie zabudowy narożnika Podwala /
              Czystej - to próba jakiegos intelektualnego uporządkowania sytuacji. Wysokość -
              no nie wiem - budynek generalnie ma już dość sporą masę, wyższe kondygnacje sa
              z natury niekomercyjne (to spory problem), dom stoi jako pawilon, stąd nie
              chciałem by był wyższy niz jest - jest porownywalny ze skalą zabudowy
              okolicznej ul. Czystej (PDT będzie zasłonięty plombą). Zastanawiamy sie jeszcze
              nad akcentami koloru, ale o charakterze takich jakby artystycznych błyskow na
              fragmentach tynkowanych (kolory Mondriana). WC-ty n.p. już skomponowalem pod
              Franka Stellę (malarz abstrakcyjny, lata 70-te)z prostych płytek z Tubądzina.
              Jeszcze cyzelujemy detal tu i tam.
              pozdrav i dzieki za zaintersowanie
              TSB
              Co to są "Zaki" ?
              • Gość: Rafis Re: DH na Czystej IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.04.04, 10:20
                Gość portalu: TSB napisał(a):

No prosze sam twórca odpisał. Tego jeszcze nie było na forum.Myśle, że Pana
                projekt jest wielkim zaskoczeniem w sensie pozytywnym ponieważ na
                wizualizacjach wyglądał raczej nieciekawie. Teraz gdy go zobaczyłem to zrobił
                bardzo pozytywne wrażenie na co składaja sie także porzadne materiały
                wykonczeniowe i dobrze dobrane kolory(cegiełka, kamień).
                Co do wysokości to jednak też jest ok bo pasuje do sąsiednich budynków(na
                wizualizacji wyglądał strasznie mało).
                Żaki-jest to określenie od Pana Żaka, który zaprojektował budynek na Oławskiej
                i Krawieckiej, które to sa prezentowane na tym forum.Mam wrażenie, że taka
                architektura nie jest popierana przez forumowiczów :)
                Teraz kiedy się Pan pojawił na forum bedziemy czekac na róznego rodzaju
                przecieki, informacje dotyczące nowych projektów i realizacji we Wrocławiu ;)

pzdr.
              • Gość: kotbehemot Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 10:30
                Dzięki za odpowiedz;)

W sumie teraz juz wszystko wiemy..

Żaki- od nazwiska pana Żaka, który za cel zycia chyba postawił sobie zabudowanie starego miasta otynkowanymi na paskudne kolory blokami. Chyba najniżej na forum oceniany architekt Wrocławia. Czyli Żaki--> pogardliwe okreslenie na aroganckich architektów, tworzących kiczowatą architekture.
              • Gość: yn Re: DH na Czystej IP: *.yn.pl 15.04.04, 11:14
                www.tsb.pl/arch.html
                • Gość: erni Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.04, 12:36
                  Pan Sawa-Borysławski zabudował chyba pół Wrocławia :)
                  • Gość: ! Re: DH na Czystej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.04, 14:02
                    Wro2015 nie przeprowadzisz swoich analiz wszystkich obiektów zaprojektowanych
                    przez TSB? :)
                    • Gość: wro2015 Re: DH na Czystej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.04.04, 17:31
                      co ty sie tak na mnie uwizales wykrzykniku? Zabierasz glos dopiero ostatnio a
                      odzywasz sie do mnie jak gdybys mnie i moje wszystkie wypowiedzi swietnie znal.

Juz czesto pisalem ze nie jestem zwollennikiem postmodernizmu i z tego powodu
                      mam problemy z niektorymi projektami architekta budynku przy pl. czystym. Z
                      drugiej strony, nawet jak poszczegolne budynki majal jakies niepotrzebne daszki
                      lub dzikie kolory, musze przyznac, ze jednak sa w miare dobrze wykonczone w
                      detalu i samam forma budynku lub fasada juz ida raczej w strone modernismu, co
                      mi juz duzo barzdiej odpowiada. Tez nie przyjme tego ze pluje na wszystko co
                      sie robi we wroclawiu. Jako jeden z niewielu bronilem powyzszego projektu - a
                      problem w wro lezy w tym, ze wiekszcosc dobrych proejektow nie jest
                      realizowanych (jak n.p. BABW na pl.dom lub Epi, mackow na operetke) a te zle
                      budynki jak n.p. wszystkie mi znane projekty srubkow po prostu otwarcie
                      krytykuje.
                      Lecz to co najbardziej krytykuje to brak jakiejkolwiek idei urbanistyczno-
                      architektonicznej na tak wazne tereney jak cala dzielnica poludniowa,
                      pl.dominikanski, pl.spoleczny, kepa mieszczanska, calal trasa WZ i brak ladu
                      przestrzennego poprzez budowe:
                      trawniczkow, barrierek, braku idei na bruk i malal architektury, rozne formy
                      oswietlenia, odskoki od pierzeji ulic, dzikie kolory, budowe zbyt szerokich
                      tras przystosowanych do przeniesienia tranzytu i kumulowanie ruchu na jednej
                      arterii jak n.p. legnicka, kazmierza wielkiego itd.
                      • Gość: ! Re: DH na Czystej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.04, 18:44
                        co ty sie tak na mnie uwizales wykrzykniku? Zabierasz glos dopiero ostatnio a
                        > odzywasz sie do mnie jak gdybys mnie i moje wszystkie wypowiedzi swietnie
                        znal.

CZYTAM TWOJE WYPOWIEDZI OD BARDZO, BARDZO DAWNA, STĄD I MOJA WIEDZA :)

• Gość: wro2015 Re: DH na Czystej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.04.04, 19:10
                          No to powinnienes wiedziec ze otwarcie takze wypowiadam sie pozytywnie o wielu
                          projektach (jak chociazby o budynku Europeum) i wielu innych

no i czy ty sie niezgadzasz co do mich wypowiedzi dotyczacych urbanistyki?
                          • wedzonka Re: DH na Czystej 15.04.04, 20:13
                            Gość portalu: wro2015 napisał(a):

> No to powinnienes wiedziec ze otwarcie takze wypowiadam sie pozytywnie o wielu
                            > projektach (jak chociazby o budynku Europeum) i wielu innych
                            > no i czy ty sie niezgadzasz co do mich wypowiedzi dotyczacych urbanistyki?

Odkrywam pewna zabawna prawidlowosc: sa ludzie o guscie dokladnie przenicowanym
                            do mojego! :)

Do dzis wydawalo mi sie ze Europeum to obiektywnie najbrzydszy nowy budynek w
                            naszym miescie, i to jeszcze w kontrascie z uroczym Heliosem!, a tu jeszcze ten
                            nieszczesny biedapedet-bunkier z Czystej... uff... :)

Nie moge sie doczekac jaki bedzie efekt koncowy tej budowy, szczegolnie przy
                            tak nieobiecujacym finiszu :)

Pozdrawiam!
                            • Gość: Mick O'why Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 11:47
                              No i widzisz bracie jakie zycie niesie niespodzianki:))))

Natomiast Wro2015 zapewne, ja zreszta tez, od dawna nie mamy zludzen, ze
                              wiekszosc ludzi lubi estetyke "cyganskiego designu" czyt. krzywo i kolorowo -
                              zeby nie bylo nudno. Tacy ludzie w latach dziewicdziesiatych zachwycali sie
                              dresami z kreszu, zarowiastymi klapkami , a ostatnio troche niby sie im gust
                              wyrabia i zaczynaja kupowac juz nieco lepsza - ale dalej tandete, w takich
                              sklepach jak ZARA albo H&M , myslac ze sa modni.....
                              Posciagali nalepki PIONEER z tylnych szyb swoich maluchow i zlote zeby
                              wymienili na porcelanke , ale z architektura jeszcze ciagle bieda....

A teraz zadanie domowe dla Ciebie , zeby nie bylo ze jestesmy takimi
                              faszystami :))))
                              otworz googla i wklep:

Krzywo i FAJNIE:
                              "Santiago Calatrava" "Zaha Hadit" "Toyo Ito"
                              Kolorowo i FAJNIE
                              "Luis Barragan" "MVRDV"

• Gość: Rafis Re: DH na Czystej IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 20.04.04, 12:01
                                Gość portalu: Mick O'why napisał(a):

> No i widzisz bracie jakie zycie niesie niespodzianki:))))
                                >
                                > Natomiast Wro2015 zapewne, ja zreszta tez, od dawna nie mamy zludzen, ze
                                > wiekszosc ludzi lubi estetyke "cyganskiego designu" czyt. krzywo i kolorowo -
                                > zeby nie bylo nudno. Tacy ludzie w latach dziewicdziesiatych zachwycali sie
                                > dresami z kreszu, zarowiastymi klapkami , a ostatnio troche niby sie im gust
                                > wyrabia i zaczynaja kupowac juz nieco lepsza - ale dalej tandete, w takich
                                > sklepach jak ZARA albo H&M , myslac ze sa modni.....
                                > Posciagali nalepki PIONEER z tylnych szyb swoich maluchow i zlote zeby
                                > wymienili na porcelanke , ale z architektura jeszcze ciagle bieda....
                                >
                                > A teraz zadanie domowe dla Ciebie , zeby nie bylo ze jestesmy takimi
                                > faszystami :))))
                                > otworz googla i wklep:
                                >
                                > Krzywo i FAJNIE:
                                > "Santiago Calatrava" "Zaha Hadit" "Toyo Ito"
                                > Kolorowo i FAJNIE
                                > "Luis Barragan" "MVRDV"

Boże Ty naprawde myślisz, że się znasz na architekturze i masz gust :)
                                Pewnie przeczytałes to w jakiejś gazecie?

pzdr.
                                • Gość: Mick O'why Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 12:16
                                  Przygotuj sie na szok:

Wlasnie tak mysle !!!

natomiast nie wypowiadam sie w takich kwestiach jak np
                                  "Jak byc dobrym rzecznikiem , etc bo nie mam o tym glebszego pojecia
                                  oprocz tego ze za mi przypomina Michala Tobera"
                                  • Gość: Mick O'why Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 12:18
                                    (...)ze za wielu(...)
                                    • Gość: wro2015 Re: DH na Czystej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.04.04, 18:34
                                      oj micky... ostro ostro dlaes... Ja sie nie odwazylem az tak ostro wyzywac tego
                                      ulubionego postmodernizmu :)

Na ale z drugiej strony musze troche obronic siec ZARA... Przecierz az taka zla
                                      ta siec nie jest... W miare spokojna i raczej mniej pretensjonalna niz
                                      renaissance-center srubkow... hehe
                                  • Gość: Rafis Re: DH na Czystej IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 20.04.04, 18:32

> Przygotuj sie na szok:
                                    >
                                    > Wlasnie tak mysle !!!

a Ty sie przygotuj na szok kiedy ktos uświadomo Ci, że tak nie jest :)
                                    • Gość: Mick O'why Re: DH na Czystej IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.04, 22:26
                                      Po kolei , najpierw Rafis bo volens nolens z nim sie teraz droczę
                                      Gość portalu: Rafis napisał(a):

> a Ty sie przygotuj na szok kiedy ktos uświadomo Ci, że tak nie jest :)

wiec tak : moje przekonania zmieniaja się stopniowo caly czas, natomiast
                                      zazwyczaj jestem mocno przekonany co do swoich pogladów. I trudno z tego czynic
                                      zarzut.
                                      Jezeli mnie ktokolwiek bedzie "karcil" lub "chwalil" to tylko czyniąc to "z
                                      gory", z pozycji osoby o duzym bagazu doswiadczenia i refleksji
                                      architektonicznej.

w architekturze, w kwestiach finansowych i uzytkowych, warunki dyktuje inwestor
                                      i/lub uzytkownik.
                                      natomiast w kwestiach imponderabiliow nie widze powodu dla ktorego architekt
                                      nie mialby forsowac swoich przekonan.(w innych kwestiach tez zreszta powinien
                                      bo od tego jest w koncu jego zawod) Generalizujac, miekkosc w takich sytuacjach
                                      prowadzi do "upolsatowienia" wszelkich dziedzin zycia czyli kompletnego zastoju
                                      cywilizacyjnego.
                                      Na pewno mierzi Cie moj protekcjonalny ton, ale tym sposobem ostrosc przekonan
                                      zostaje zachowana. Przy piwie to ja moge sobie odpuscic i mowic :ok w sumie
                                      moze tak myslisz , a ja mysle sobie inaczej, ale to ok i napijmy sie za zdrowie.

i teraz replikujac dodatkowo wro2015 i kotu , ktorzy podchwycili wątek firm
                                      odziezowych. (nie bardzo wiem czy wro broni architektury salonu zara, czy
                                      stylistiki ochedostwa tejze firmy?)

chodzi mi o to ze tak naprawde mody sa najmniej istotna rzeczą. dzis jest modne
                                      to , a jutro co innego. Wydawalo mi sie ze nawet zaznaczylem to polecajac
                                      przejrzenie dokonan kilku architektow (nie jest to nawet moj osobisty panteon )
                                      Wazne jest to ze ich obiekty sa przemyslane. Tak jak pisala Britney na forum
                                      wro-invest "mniej szkla refleksyjnego a wiecej refleksji."
                                      To co mnie denerwuje to tandeta. i poziom marny refleksyjnojsci architektury
                                      sprowadzajacy sie do mimikry i dekoracjonizmu.
                                      moze sobie byc krzywo moze sobie byc kolorowo , ale niech to ma jakis sens i
                                      kontekst!
                                      nie podoba mi sie ze renaissance-centre stanowi horyzont osiagniec
                                      architektonicznych dla przecietnego wroclawianina , kiedy tu powstawaly takie
                                      obiekty jak hala stulecia , kameleon , bud. Scharouna (ob. hotel park)
                                      RC pachnie mi polsatem i "faktem" - taki przecietniacki blichterek .

czepiajac sie jeszcze watku odziezowego, to ukulem jakis czas temu na potrzebe
                                      dyskusji architektonicznych z laikami taka paralele miedzy zawodem architekta i
                                      krawca. ubranie musi byc z dobrego gatunkowo materialu, funkcjonalne,
                                      stosowne!!! dobrze skrojone i wypadaloby aby bylo niebrzydkie i jeszcze
                                      wspolgralo z caloscia. I tak widze ze ludzie zaczynaja powoli dostrzegac pewne
                                      niuanse: jak sie wiaze krawat, jaki krawat do jakiej koszuli, jakie buty ,
                                      kiedy dres a kiedy smoking, itd itp. a chca aby miasto wygladalo jak w napredce
                                      zorganizowany bal przebierancow.
                                      i nie moga pojac ze jesli mamy wiele elementow , to aby one wspolgraly musza
                                      miec pewna doze powsciagliwosci, a finezja powina sie objawiac w detalu i
                                      gatunku. BCBG jak mowia zabojady ;)!

DH na czystej jest wlasnie powsciagliwy, majac przy tym sympatyczne detale
                                      - ladne przeszklenie na przyklad - i jezeli kiedys dojda tam proste i nie
                                      koslawe chodniki , oswietlenie , druga pierzeja to nie wiem czego tam sie
                                      czepiac, bo nie widze tam zbednych gestow.
                                      Jedyne co moze mnie troche niepokoic to to ze beton elewacyjny tu uzyty moze
                                      nie wygladac najpiekniej w czasie deszczu .

• Gość: Rafis Re: DH na Czystej IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 21.04.04, 22:52

> Po kolei , najpierw Rafis bo volens nolens z nim sie teraz droczę
                                        > Gość portalu: Rafis napisał(a):
                                        >
                                        > > a Ty sie przygotuj na szok kiedy ktos uświadomo Ci, że tak nie jest :)
                                        >
                                        > wiec tak : moje przekonania zmieniaja się stopniowo caly czas, natomiast
                                        > zazwyczaj jestem mocno przekonany co do swoich pogladów. I trudno z tego
                                        czynic
                                        >
                                        > zarzut.
                                        > Jezeli mnie ktokolwiek bedzie "karcil" lub "chwalil" to tylko czyniąc to "z
                                        > gory", z pozycji osoby o duzym bagazu doswiadczenia i refleksji
                                        > architektonicznej.
                                        >
                                        > w architekturze, w kwestiach finansowych i uzytkowych, warunki dyktuje
                                        inwestor
                                        >
                                        > i/lub uzytkownik.
                                        > natomiast w kwestiach imponderabiliow nie widze powodu dla ktorego architekt
                                        > nie mialby forsowac swoich przekonan.(w innych kwestiach tez zreszta powinien
                                        > bo od tego jest w koncu jego zawod) Generalizujac, miekkosc w takich
                                        sytuacjach
                                        >
                                        > prowadzi do "upolsatowienia" wszelkich dziedzin zycia czyli kompletnego
                                        zastoju
                                        >
                                        > cywilizacyjnego.
                                        > Na pewno mierzi Cie moj protekcjonalny ton, ale tym sposobem ostrosc przekonan
                                        >
                                        > zostaje zachowana. Przy piwie to ja moge sobie odpuscic i mowic :ok w sumie
                                        > moze tak myslisz , a ja mysle sobie inaczej, ale to ok i napijmy sie za
                                        zdrowie
                                        > .

No i racja :) na zdrowie!
                                      • Gość: kotbehemot Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 23:54
                                        To jedna z najładniejszych ripost jakie czytałem na tym forum:) Zgadzam sie, sam zaluje ze tego nie napisalem;)

Co do Zary zaś- są to ubrania niastety dosc niskiej jakosci wykonania, ale jesli chodzi o projekt (design- nie znosze tego słowa), to są w miare proste i nawet jesli sportowe- elganckie. Pamietajmy, ze jesli cos jest modne to przeminie, a jesli eleganckie, a przy okazji modne- czemu nie:)
                                      • Gość: wro2015 Re: DH na Czystej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.04.04, 01:10
                                        Ladnie napisane i sie zgadzam... A sie tak zastanawiam, keidy to wypuszczal
                                        takie eleganckie sukienki reflektujace ze szklem w Zarze, hehe. No ale chociaz
                                        beda eleganckie...
                                        • Gość: kotbehemot Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 08:01
                                          Ja mysle ze Zara jest duzym sklepem i kazdy znajdzie cos dla siebie. Moze przyjsc opalona blondie, ubrac sie w biale obcisle spodnie i rozową koszulke, a do tego kupic sobie taką mikroskopijną torebeczke i buty na wysokich szpilkach (hehehe jak mnie sie takie "podobają";))) a moze przyjsc ktos, ubrac sie w stonowane kolory (np czerń:D) ktore nawet za 10 lat beda wyglądac aktualnie:) A ztych "modnych" dres-panienek wszyscy sie będą smiac tak jak teraz smiejemy sie z nowobogackiej mody początku lat 90;-)

pozdr
                              • Gość: kotbehemot Re: DH na Czystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 19:06
                                Mysle ze Zara i H&M to zupelnie inna polka... To tak jak Rover i Opel mniej
                                więcej;) Niby Rover to nic takiego ale ma klase i elegancje;)

pozdrawiam
              • wedzonka Re: DH na Czystej 15.04.04, 21:02
                Gość portalu: TSB napisał(a):

> odpowiedzi rozne
                >
                > Jestem głowmym, projektantem tego obiektu, dzieki za sporo dobrych dla mnie
                > opinii, nie przypuszczalem, ze kogokolewiek interesuje wspolczesna
                > architektura - to wciaz w RP - margines kultury.

Prosze sie nie sugerowac wulgarnym jezykiem Wro2015, nie jestesmy marginesem :)
                Poza tym mam nadzieje ze do konstruktywnej krytyki podchodzi Pan jeszcze
                zyczliwiej! :)

> Pare wyjasnien. Architektura
                > jest prosta i "cicha", fakt, jestem zwolennikiem tzw. lokalizmu (odmiana
                > regionalizmu polegajaca na wpisywaniu sie w tlo korzystajac z najblizszych
                > watkow i tresci okolicy, z sytuacji lokalnej; tak robilem osiedla Sezamkowa -
                > Migdałowa, jakies plomby, budynek biurowy na Beyzyma). Tu zaczynem byl PDT -
                > jego prosty modernizm oraz sytuacja: miejsce po dawnym parku palacowym. Nie
                > chcialem wiec robic czegos, co zamykaloby pierzeje, dominowalo, ale by bylo
                > wejsciem do wnetrza kwartalu;

Zamysl jak najbardziej chwalebny, pod warunkiem ze zaczynem bylby faktycznie
                PDT, a nie pobliskie garaze. Przeciez jak by tu sobie nie slodzic, to w
                rzeczywistosci stajemy przed betonowym prostopadlym klockiem o golych szarych
                scianach, z fabrycznym swietlikiem jako atrakcja...
                Gdyby choc ten czarny fragment byl faktycznie czarny jak na wizualizacji, a nie
                mdloszary jak w rzeczywistosci, to przynajmniej od przodu moznaby to uznac za
                przeblysk elegancji, a tu co?

> tyl Palacyku ma być kawiarniany - prowadzilismy
                > rozmowy na ten temat. Z tylu też dosadzane sa duze drzewa. Klient negocjuje z
                > miastem wyburzenia, doprowadza teraz konsekwentnie i stopniowo do likwidacji
                > sasiadujacych z działką bud i garazy - częsć juz udalo się wyburzyć.

To co zasloni te gole sciany?? :)

> Linie zabudowy domów przy ul. Kościuszki / Czystej (narożnik) "łapie" ceglana
                > tarcza budynku, a jego głowna bryla chwyta linie zabudowy narożnika Podwala /
                > Czystej - to próba jakiegos intelektualnego uporządkowania sytuacji.

Coz, wypada pochwalic ze choc probowac sie chcialo...

> Wysokość - no nie wiem - budynek generalnie ma już dość sporą masę, wyższe
                > kondygnacje sa z natury niekomercyjne (to spory problem), dom stoi jako
                > pawilon, stąd nie chciałem by był wyższy niz jest - jest porownywalny ze
                > skalą zabudowy okolicznej ul. Czystej (PDT będzie zasłonięty plombą).
                > Zastanawiamy sie jeszcze nad akcentami koloru, ale o charakterze takich jakby
                > artystycznych błyskow na fragmentach tynkowanych (kolory Mondriana). WC-ty
                > n.p. już skomponowalem pod Franka Stellę (malarz abstrakcyjny, lata 70-te)z
                > prostych płytek z Tubądzina.

Nie mam nic przeciw konkurencji dla Cermagu, ale czemu w samym sercu miasta? :)

> Jeszcze cyzelujemy detal tu i tam.

Detal?

> pozdrav i dzieki za zaintersowanie
                > TSB
                > Co to są "Zaki" ?

To takie pretensjonalne skroty naszych wielkich niespelnionych... :)

Pozdrawiam!
                • Gość: TSB Re: DH na Czystej - odpowiedź na różne .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 18:20
                  Jak widzę opcje estetyczne są i takie, i takie. Ja staram sie nie etykietyzować
                  budynków (i architektów) nazwami typu "postmodernizm" - szczególnie. To bardzo
                  nieostre określenie i tyczy się u nas jedynie jakiejś tam formy rewolucji
                  przeciwko blokom. Huby n.p. zniszczone wojną "odbudowywano" rozrywając starą
                  tkankę blokami w latach 70-tych, potem ratowano je plombami, które moznaby
                  nazwać architekturą "postmodernistyczną". To głównuie lata 80-te, część 90-
                  tych. Ta konwencja wyczerpała swe możliwości i większość młodszego pokolenia
                  wchodzi w nieco inne konwencje, sam też wchodzę, choc to co zrobiłerm na
                  Klecinie jest z jakby pogranicza, ale nie wydaje mi się, bym musiał
                  architekturą mieszkaniową szokować, przy tym - potrzebny jest klient mający
                  zaufanie do architekta (skąd je brać ?), który pozwoliłby na coś extra; tacy
                  się zdarzają u nas rzadko (w Warszawie - znacznie częściej). W bardziej
                  otwartej, swobodnej konwencji udało się zrobić Czystą, budynek BBKS na Beyzyma,
                  ale naród oczekuje dworków i za nie płaci. Robię i to i...zapominam.
                  I nie narzekałbym na surowy beton w swej naturalnej postaci, taki sam matariał
                  jak każdy inny. O surowej cegle też możnaby powiedzieć, że nieotynkowana,
                  fabryczna.... kwestia wyobraźni. Stosuje się jako efekty elewacyjne blachy
                  pokryte rdzą, spękane drewno i inne ... to po prostu faktury, które mają
                  wyrażać pewien pogląd na matariał. Nie są ani brzydkie, ani ładne - wszystko
                  zależy do kontekstu w jakim się je(matariały)umieszcza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka