Dodaj do ulubionych

Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej planety

05.09.10, 19:20
Bardzo ciekawe artykuły, dotyczące codziennych bolączek. To jest pewien mankament tej gazety,
że zajmuje się głównie wielką polityką, a drobne sprawy też są ważne.
Mam wrażenie, że władze każdego szczebla chętnie rozwiązują problemy strategiczne (na swoją
skalę), a do spraw przyziemnych nie mają serca. Dlatego u nas sprawniej przebiega budowa
najwyższego pylonu w Polsce niż systematyczne naprawianie dziurawych dróg.
Torowisk we Wrocławiu mamy dużo i ne są specjalnie zakorkowane, więc dlaczego nie można
dodatkowo puścić jakiegoś pojazdu do przewozu pasażerów?
Obserwuj wątek
    • greges58 Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej planety 05.09.10, 19:33
      Magdo !

Nie przesadzaj...
      To TYLKO Gimnazjum !
      Dawna, siódma i ósma klasa " podstawówki ".
      Czy w Leśnicy nie ma takiej szkoły ?

Wymarzone Gimnazjum ;)
      Tam uczą, że bitwa pod Grunwaldem była w 1411 roku ? ? ?

No cóż, sama chciałaś !

Pozdrawiam ^ ^
      Grzesiek
      • Gość: limek Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 19:50
        greges58 napisał:

> To TYLKO Gimnazjum !
        > Dawna, siódma i ósma klasa " podstawówki ".

greges58, nie posądzam cię o złą wolę, natomiast to co napisałeś świadczy, że o
        swoje dzieci nie dbasz (o ile je masz) albo o edukacji po aktualnej szkole
        podstawowej nie masz pojęcia...

• greges58 Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl 05.09.10, 20:28
          Gość portalu: limek napisał(a):

O swoje Córki, zadbałem !

Mam pojęcie - dlatego się śmieję...

Pozdrawiam ^ ^
          Grześ

• jurekmichalak Pani redaktor popełnia błąd, 05.09.10, 20:02
      z jednej strony zapewnia, iż rozumie, że mieszkanie na peryferiach miasta
      wiąże się pewnymi niedogodnościami, z drugiej narzeka na brak alternatywy dla
      transportu publicznego, porównując jednak czas przejazdu z okresu remontów, a
      zatem z okresu, kiedy wszelkie porównania zawodzą. Chociaż i tak 40-60 min.
      samochodem do 50 min- 1,5 godz. środkami publicznymi nie wygląda tak źle.
      Nie chcę nawet myśleć o tym, że Pani Redaktor wbrew rzetelności
      dziennikarskiej napisała artykuł "pod" ustaloną tezę.
      • Gość: stary_wuj bieda, bieda, ... IP: *.opera-mini.net 05.09.10, 20:07
        Bieda droga Pani, bieda jest praprzyczyną Pani kłopotów komunikacyjnych.
        Bieda kultywowana od 1945r.
        Bieda z którą nie poradziła sobie ani Władza Ludowa w czasie PRL, jak i Samorząd Wrocławski od 1989.
        Bieda dochodowa.
        I tym samym bieda podatkowa.

Dzięki tej biedzie, przez ostatnie 65 lat , licząc od maja 1945r, NIE WYBUDOWANO ANI JEDNEJ NOWEJ
        DROGI WJAZDOWO-WYJAZDOWEJ DO I Z WROCŁAWIA.
        Ilość głównych ulic tranzytowych jest ciągla ta sama.
        Niektóre drogi poszerzono. Nie mam ani czasu ani ochoty aby to specyfikować. Wystarczy popatrzeć na mapę:

maps.google.pl/maps?q=wroclaw+mapa&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=Wroc%C5%82aw&gl=pl&ei=1cmDTP_bAcuLOITvvZwO&sa=X&oi=geocode_result&ct=image&resnum=1&ved=0CCIQ8gEwAA
        Zmiana rozdzielczości mapy to przekręcenie kółka w myszce komputerowej, albo przesunięcie suwaka w lewym, górnym rogu.

Należy mieć pretensje i żal głównie do siebie, swojego sposobu pracy, narzuconych albo wybranych władz.
        Wszyscy wrocławiacy przez ostatnie 65 lat na tyle marnie pracowali i płacili małe podatki, że nie starczyło
        nigdy na budowanie nowych ulic i dróg. Nowych i tylko nowych ulic, dróg wjazdowo-wyjazdowych.
        Powstaje obwodnica autostradowa, ale jest ona o kilkanaścielat opóźniona ( szczegóły i przyczyny opóźnienia
        znają pp. Zdrojewski i Piechota i warto zapytać ich Poselskie Wysokości, dlaczego tak się stało i dlaczego nikt ich nie pociągnął do żadnej odpowiedzielności )

Jak łatwo sprawdzić sytuacja nie wykazuje tendencji poprawkowych. Ilość płatników pierwszej grupy, to 98,41% wszystkich płatników PIT. Praktycznie rzecz biorąc,
        wszyscy Polacy marnie zarabiają, bo płacą najniższy podatek.
        Ludzi płacących drugą stawkę podatkową jest ok. 380 000. To jest 1.59% ogółu płatników. Z tego znaczna część to mieszkańcy Warszawy, Poznania.
        Wrocław jest nadal biednym miastem. I nawet jeśli obserwujemy nowe inwestycje, to są to obiekty budowane za kredyty, które przez długie, długie lata
        będą spłacane. Wrocław jest w tej chwili najbardziej zadłużonym polskim miastem !!
        Można współczuć nad bieżącą sytuacją, ale jeśli marnie zarabiamy, to nie ma skąd wziąć na budowanie nowych ulic, nowych tras, nowych mostów, nowych linni
        tramwajowych. Nie wspominająć o metrze czy innych sprawnych systemach komunikacji miejskiej.
        Oczywiście trudności komunikacyjne, to jedna z przyczyn niskich zarobków i niskiej efektywności społecznej.
        Nietrudno zauważyć, że zagraniczne inwestycje omijają wrocławskie terene. Są lokalizowane w okolicznych gminach, czyli tam gdzie można łatwiej dowieźć części do montażu
        i wywieźć gotowe produkty. Sam Wrocław nie czerpie dochodów z tych nowych fabryk, montowni, magazynów.
        Zaklęte koło. I chyba bez wyjścia.

• Gość: Janusz Re: Pani redaktor popełnia błąd, IP: *.chello.pl 05.09.10, 20:14
        Żaden błąd. Tutaj Panie Radny Osiedlowy nie napisze Pan, że Wasze działania to
        pozoractwo. Jak innych rad osiedla. Tylko promocja własnej osoby. Podpisywanie
        przed każdym, że jesteście adw.
        • jurekmichalak Linia szybkej kolejki miejskiej za 47 tys zł? 05.09.10, 21:13
          Panie Januszu,

plac zabaw w parku stabłowickim, bezpłatne porady prawne dla gorzej sytuowanych
          mieszkańców dwa razy w tygodniu, boisko do piłki plażowej przy blokach w
          Leśnicy. Robię co mogę (pewnie mógłbym więcej ;-), ale za 47 tys. budżetu rady
          osiedla szybkiej kolejki miejskiej do Leśnicy nie wybuduję.
          Zgadzam się natomiast z Panem, że konieczna jest zmiana usytuowania prawnego
          rad osiedli. Inaczej będzie to trochę "kwiatek do kożucha".
          • teraz12 Re: Linia szybkej kolejki miejskiej za 47 tys zł? 06.09.10, 11:01
            Czy pamięta Pan zebranie mieszkańców w zamku na którym PP.Susmanek i huskowski obiecywali obwodnicę Leśnicy i rzekomo pieniądze na tą obwodnicę leżały już na koncie.Jaka rola w tym była Pana czy chodziło o głosy dla p.Huskowskiego bo na to wychodzi że zaangażował sie Pan kampanię wyborczą p.Huskowskiego zamiast walczć o obwodnicę.
            • jurekmichalak Re: Linia szybkej kolejki miejskiej za 47 tys zł? 06.09.10, 11:48
              Jasne, że pamiętam. I jestem w takiej samej sytuacji jak Pani/Pan- za wiarygodne przyjmowałem to co zaproszeni Panowie na spotkaniu mówili. Nie zaprzeczam, że łatwiej mi było zaprosić Panów Huskowskiego i Susmanka do Leśnicy z uwagi na toczącą się kampanię wyborczą.
      • hummer Pani redaktor napisała prawdę. 05.09.10, 21:24
        jurekmichalak napisał:

> z jednej strony zapewnia, iż rozumie, że mieszkanie na peryferiach miasta
        > wiąże się pewnymi niedogodnościami, z drugiej narzeka na brak alternatywy dla
        > transportu publicznego, porównując jednak czas przejazdu z okresu remontów, a
        > zatem z okresu, kiedy wszelkie porównania zawodzą. Chociaż i tak 40-60 min.
        > samochodem do 50 min- 1,5 godz. środkami publicznymi nie wygląda tak źle.
        > Nie chcę nawet myśleć o tym, że Pani Redaktor wbrew rzetelności
        > dziennikarskiej napisała artykuł "pod" ustaloną tezę.

Mało które miasto w Polsce ma taką sieć torów kolejowych. Całkowicie
        niewykorzystaną. Skoro można było się dogadać w innych miastach np. w
        Trójmieście, to nie widzę powodu dlaczego we Wrocławiu prezydent miasta jest
        impotentem w tej sprawie.
      • Gość: zen Krótkowzroczność... IP: 217.149.250.* 06.09.10, 15:33
        Może i teraz są remonty i ja również niestety na nie nic nie poradzę i muszę męczyć się w korkach, ale dzięki temu później będzie jechało się o wiele szybciej i lepiej. Po to są te remonty właśnie. Niestety nie da się polepszać komunikacji w mieście nie remontując bądź nie przebudowując. Tak jest na całym świecie. A tu i tak nie jest źle. Mieszkałem rok w Wawie i to nie na peryferiach, a do pracy jeżdżąc autobusem traciłem prawie równe 4 godziny dziennie...
    • Gość: Rycho Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 20:08
      Od lat (1968 - 1979- uwaga tacy starzy leśniczanie jeszcze żyją kiedy dojeżdaem do centrum
      niwiele się zmieniło . Obecnie mieszkmna Muchoborze Wielkim - omunikcjazcentrum też jest kulawa.
      Oczywiście jst komunikacja , alenie istnieje SYSTEM KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ. Czyli system
      poącccceń różnych rodzajów komunikacji - pociąg , tramwaj , autobus , które mają
      skoordynowane rozkłady jazdy. Rozbudowana sieć kolejowa nie jest obecnie wykorzystywana.
      • nomina Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl 05.09.10, 20:33
        Szanowna Pani Magdo! Rozwiązanie, które pani proponuje, jest i nie jest rozwiązaniem. Ono jest niewątpliwie dobre (w kontekście pozostałych) dla młodych, zdrowych osób. A teraz proszę powiedzieć, jak ma się pociągiem z taką przesiadką dostać do centrum osoba na wózku inwalidzkim, z większym wózkiem dziecięcym, starsza i mniej sprawna, która sama nie wdrapie się na schodki pociągu?

I proszę też napisać - jak to jest z toaletami dla niepełnosprawnych na dworcu (czy są i czy nie pali w nich pani pilnująca, bo na Głównym pali) oraz czy pociąg jest całkowicie wolny od dymu papierosowego (w pociągach PKP albo pasażerowie palą legalnie na korytarzach - absurdalny przepis, albo nielegalnie w toaletach w IC, narażając na pogorszenie zdrowia, do zagrożenia życia włącznie, osoby z chorobami płuc, np. ostrą astmą histaminową, i jednocześnie z chorobami dróg moczowych, wymagającymi częstego korzystania z wc)?

Bez rozwiązania tych kwestii dojazd pociągiem jest dla niemałej części mieszkańców nierealny...
        • hummer Wystarczy podnieść peron 05.09.10, 21:30
          nomina napisał(a):

> Szanowna Pani Magdo! Rozwiązanie, które pani proponuje, jest i nie jest rozwiąz
          > aniem. Ono jest niewątpliwie dobre (w kontekście pozostałych) dla młodych, zdro
          > wych osób. A teraz proszę powiedzieć, jak ma się pociągiem z taką przesiadką do
          > stać do centrum osoba na wózku inwalidzkim, z większym wózkiem dziecięcym, star
          > sza i mniej sprawna, która sama nie wdrapie się na schodki pociągu?
          >
          > I proszę też napisać - jak to jest z toaletami dla niepełnosprawnych na dworcu
          > (czy są i czy nie pali w nich pani pilnująca, bo na Głównym pali) oraz czy poci
          > ąg jest całkowicie wolny od dymu papierosowego (w pociągach PKP albo pasażerowi
          > e palą legalnie na korytarzach - absurdalny przepis, albo nielegalnie w toaleta
          > ch w IC, narażając na pogorszenie zdrowia, do zagrożenia życia włącznie, osoby
          > z chorobami płuc, np. ostrą astmą histaminową, i jednocześnie z chorobami dróg
          > moczowych, wymagającymi częstego korzystania z wc)?
          >
          > Bez rozwiązania tych kwestii dojazd pociągiem jest dla niemałej części mieszkań
          > ców nierealny...

Wagony pociągów mają standardową wysokość podłogi. I zmontować windy oraz schody ruchome. Ale na schody ruchome nie zgodził się konserwator zabytków we Wrocławiu. Może jakby go imć prezydent nacisnął to by się zgodził, ale przecież nasz prezydent nie korzysta z komunikacji zbiorowej. Brzydzi się jej.
        • Gość: mark Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl IP: *.lanet.net.pl 05.09.10, 21:57
          No i właśnie te osoby (niepełnosprawne itd) mają jeździć samochodami, a
          komunikacją wszystkie pozostałe, zdrowe osoby. A jest dokłądnie odwrotnie - w
          korkach w swoich BMW i golfach najczęściej stoją wysportowani młodzi mężczyźni w
          wieku 25-35 lat.
    • arturvelfelix1 Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej planety 05.09.10, 20:38
      Fajnie napisane artykuły o życiu codziennym we Wrocławiu. Brawo. Myślę, że najważniejsze to
      zdiagnozować problem, a potem zaproponować rozwiązanie, co też uczyniono.

pozdrawiam

• Gość: yohann Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 20:52
      Jakaś drętwa ta córka. Za to matka całkiem, całkiem. Szkoda że dziennikarka.
    • Gość: studentPWR Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl IP: 188.122.4.* 06.09.10, 00:10
      Ech. Kilkukrotnie pisałem do gazety znacznie ciekawsze teksty o komunikacji. Proponowałem nawet gotowe i niedrogie rozwiązania problemów komunikacyjnych. Za każdym razem moje maile jednak odbijały się od redakcji, pomimo wielu sloganów na stronie, że rzekomo "czekamy na Wasze listy".
      Z drugiej strony mamy umiarkowanie jałowy tekst o spędzaniu godziny czasu na dojeżdżaniu do pracy, wskazanie możliwości szybkiego dotarcia do centrum i stwierdzenia że "mi ono nie pasuje". Przecież wszelka komunikacja zbiorowa jest od tego żeby pasowała większości a nie wszystkim. Źle jest jak jej nie ma prawie wcale (Złotniki; Ołtaszyn/Partynice), źle jest jak jest jej zdecydowanie zbyt mało (np. Kiełczów), ale hm.... co ja widzę? W szczycie odjeżdża z Leśnicy w kierunku centrum ok. 25 autobusów na godzinę, do tego wspomniana przez autorkę kolej. Z ok. dwa razy mniejszego Ołtaszyna (Ołtaszyn = 8 tys mieszkańców, Leśnica + okolice = 20 tys) - trzy autobusy na godzinę.

Swoją drogą, coraz mniej podoba mi się życie we Wrocławiu. Jeszcze rok temu byłem zdecydowanym zwolennikiem życia w stolicy dolnego śląska - teraz jednak widząc, że miasto kompletnie nie dba o swoich mieszkańców (nie, budowa stadionu to nie jest dbanie o mieszkańców) zaczynam realnie myśleć o przeprowadzce do innego miejsca.
      • Gość: Kolejowy dziadek Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl IP: *.217.146.194.generacja.pl 06.09.10, 02:08
        studentPWR:
        to spadaj
        • Gość: kiedysWroclaw Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl IP: *.ip.jarsat.pl 06.09.10, 14:09
          Ja spadłem 2 lata temu - Tobie też student polecam. Kiedys, gdy jeszcze mieszkałem we Wro i pisałem o problemach komunikacyjnych i o tym ze miasto prawie NIC NIE OFERUJE MIESZKAŃCOM - w zamian za podatki, też czytalem "wypierd...j", chamstwo sie szerzy, ale to akurat wszędzie.
          Teraz rzadko odwiedzam strony wrocławskie GW, ale jakże to spokojnie sie czyta o tym z oddalenia. Jakbym obserwował kłocące sie dzieci w piaskownicy. Niepotrafiące - tak jak wrocławianie - rozwiązać często PROSTYCH problemów.Zamiast tego jak zwykle w takich sytuacjach pojawiają evergreeny "60 lat PRL", "bral AOW" itp i kręcące się w kółko niczym pies z rzepem na d...
          • Gość: lietrówki Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl IP: *.ip.jarsat.pl 06.09.10, 14:11
            "50 lat PRL" "brak AOW"
    • prawdziwy-ghostdog Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl 06.09.10, 00:15
      " * www.hubertszyburski.getphoto.pl

Pokazuje to, że rozsądnej alternatywy dla własnych czterech kółek nie ma. Wielka
      szkoda, bo gdyby się pojawiła, skorzystaliby na niej nawet ci, którzy ani myślą
      o porzuceniu własnego samochodu.

Więcej...
      wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,93506,8338189,Z_Lesnicy_do_centrum__4___Mieszkancy_innej_planety.html#ixzz0yhCthFam"
      bardzo dobrze im mniej samochodów tym lepiej.
      • Gość: szmatan Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.10, 12:09
        jest. rower
        • aleska Re: Z Leśnicy do centrum (4): Mieszkańcy innej pl 07.09.10, 08:43
          a jak tym rowerem dojechać np. do Pilczyc? Kosmonautów - obok samochodów to droga dla samobójców, a oprócz tego dodatkowo korkujesz ulicę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka