Dodaj do ulubionych

Zagadka dla ..............

15.09.10, 09:46
Ślimak to:
a) mięczak b) skorupiak c)ryba d)ptak e) ssak f)stawonóg

Dla uczestników , którzy udzielą prawidłowej odpowiedzi byc moze rozlosowana zostanie wycieczka do Brukseli w celu blizszej integracji z UNIJNYMI KRETYNAMI.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: as Re: Zagadka dla .............. IP: *.xdsl.centertel.pl 15.09.10, 10:18
      ryba
      • mongrovia Re: Zagadka dla .............. 15.09.10, 11:15
        BRAWO! Gratuluję wiedzy i logicznego rozumowania! By moze, tak jak pisałem, bedzie Pan/Pani mogla ujrze na wlasne oczy debili z Brukseli z Jerzym Buzkiem na czela.
        Gratuluje i konkurs uważam za zamkniety :)
        Pozdrawiam i czekam kiedy mój pies zostanie zaliczony do patyczaków, wszak biega za rzuconym mu kawalkiem drewna.
        • 2w Re: Zagadka dla .............. 15.09.10, 12:26
          mongrovia napisała:

> Pozdrawiam i czekam kiedy mój pies zostanie zaliczony do patyczaków, wszak bieg
          > a za rzuconym mu kawalkiem drewna.

E tam... Komar też ssak a owad :)
      • Gość: Kokeeno Re: Zagadka dla .............. IP: 192.100.112.* 15.09.10, 13:34
        Konkretnie: ryba lądowa.
        • niestaly_czytelnik Ryba lądowa z nieruchomością własną 15.09.10, 20:26
          - wszak nosi domek ze sobą.

• sverir Re: Zagadka dla .............. 15.09.10, 11:11
      Biedne te ślimaki. Wszyscy się czepiają, że zostały uznane za produkt rybołówstwa, a takie raki żyją w spokoju wraz z meduzami.

Obawiam się jednak, że jeżeli gdzieś ktoś jest kretynem, to w Polsce i jest nim autor fałszywych rewelacji o uznaniu ślimaków za ryby.

Rozporządzenie KE nie tylko nie nazywa ślimaka rybą, ale wręcz wskazuje, że jest to mięczak. Przyczepić się jedynie można do uznania go za produkt rybołówstwa, ale - jak wyżej - meduzy, małże i raki nikogo na tej liście nie rażą.
      • mongrovia Re: Zagadka dla .............. 15.09.10, 11:30
        To nie jest istotne Szanowny sverir. Za chwilę uznamy ,ze dziczyzna jest produktem przmysłu celulozowego. na tej samej zasadzie uznano,że marchew to owoc??? Wiedział Waśc o tym? Idac dalej tą drogą dojdziemy do granic absurdu! nakaz sprzedzy od stycznia jajek i bułek WYŁACZNIE na wage a nie na sztuki to takze normalne? nakaz czarno-białych etykiet na papierosach to takze normalne? Nie ma innych problemow w ZSRR-bis?
        Pozdrawiam
        PS.
        Jakos nie moge sie niczego doczytac w polskiej prasie odnośnie reakcji brukseli na temat zarzutów PKO BP dotyczacych sprzedazy BZWBK. Bruksela stwierdziła,że transakcja przebiegla w sposób prawidłowy i KNF nie ma prawa niczego podważac. Zdaje sobie sprawe,ze to wielka porażka PKO BP i dalsze osłabienie juz i tak mizernej kontroli nad złotówka. Glupi Polak przed szkoda i po szkodzie- pisze The Independent.
        Pozdrawiam
        • Gość: wroclafanka Re: Zagadka dla .............. IP: 109.243.93.* 15.09.10, 12:12
          Ktoś na stołku w Brukseli chce sobie znaleźć zajęcie, żeby czuć się lepiej przy wypłacie. Wszędzie takich urzędników pełno. Zgodnie z zasadą, że jak się do niczego nie nadajesz, to idź do polityki. Skąd to zdziwienie, u nas przecież nie lepiej? Nawet w gminie znajdzie się oszołom, a sami jednego wysłaliśmy z Wrocławia, w innych krajach też masę inteligentnych inaczej wykopano do parlamentu europejskiego. Gorzej, gdy taki europoseł aktywny. Cóż, głupota nie zna granic, a pęd do ujednolicania wszechobecny. Idiotyczne normy nam nieobce i poradzimy sobie z nimi, bo mamy za sobą absurdy PRL - norma mieszkaniowa 10 m/os, limit sklepów danej branży w dzielnicy itp. Damy radę, nawet, gdy meble mieli sprzedawać na wagę.
        • sverir Re: Zagadka dla .............. 15.09.10, 12:26
          Faktycznie, to nie jest istotne, ale pytanie wprowadza w błąd. Sugeruje bowiem, że unijni urzędnicy zdefiniowali ślimaka jako rybę, a jest to zwyczajnie nieprawda. Ślimak został jedynie uznany za produkt rybołówstwa, podobnie jak małże, raki i meduzy, nie mówiąc o filetach mrożonych.

Co do marchewki i innych warzyw, to jest to faktycznie zabawny problem. Marchew jako owoc razi, ale pomidor jako warzywo już nie, chociaż inne jadalne jagody, np.: banany, cytryny, pomarańcze, nazywamy owocami (wszak wg tej samej unijnej dyrektywy owocem są także pomidory).

> Nie ma innych problemow w ZSRR-bis?

Jakoś nie dziwi mnie, że osoba uznająca UE za ZSRR-bis oczekuje od Komisji Europejskiej działań dalece bardziej ingerujących w polskie prawodawstwo niż dyrektywa dotycząca norm zawartości owoców w dżemie. Osobiście wolę, żeby KE wydawała tylko takie dyrektywy, aniżeli wtrącała się w polskie prawodawstwo.
          • mongrovia Re: Zagadka dla .............. 15.09.10, 13:17
            Ależ ta Komisja wtrąca sie i w to i w to. Przykładem moze by choby umowa gazowa z sovietami ( katarczycy dostarczaja do portów niemieckich gaz za 50% ceny ! Niemcy chca nam sprzedac nadwyzki). Juz Bruksela wydala werdykt w sprawie prywatyzacji BZ WBK. Bylo wszystko w porzadku i jakiekolwiek roszczenia ze strony PKO BP sa bezsasadne.
            Ja nie twierdze, że tak było czy nie było. Bedac w tym roku w Ustce przez kilka dni byłem świadkiem jak do portu zawinal kuter po bandera czeska i odbywała sie sprzedaz sledzia z niego! zagladnijmy do rocznika statystycznego. Czesi maja wieksze limity polowowe na baltyku niz Polacy. To tez jest normalne? A moze polscy negocjatorzy nadaja sie na smietnik? I to i to jest prawdopodobne, jednak fakt pozostaje faktem.
            Pozdrawiam
            • levack.levack Re: Zagadka dla .............. 15.09.10, 15:22
              mongrovia napisała:

> Ależ ta Komisja wtrąca sie i w to i w to. Przykładem moze by choby umowa gazowa
              > z sovietami ( katarczycy dostarczaja do portów niemieckich gaz za 50% ceny ! N
              > iemcy chca nam sprzedac nadwyzki). Juz Bruksela wydala werdykt w sprawie prywat
              > yzacji BZ WBK. Bylo wszystko w porzadku i jakiekolwiek roszczenia ze strony PK
              > O BP sa bezsasadne.
              > Ja nie twierdze, że tak było czy nie było. Bedac w tym roku w Ustce przez kilka
              > dni byłem świadkiem jak do portu zawinal kuter po bandera czeska i odbywała si
              > e sprzedaz sledzia z niego! zagladnijmy do rocznika statystycznego. Czesi maja
              > wieksze limity polowowe na baltyku niz Polacy. To tez jest normalne? A moze pol
              > scy negocjatorzy nadaja sie na smietnik? I to i to jest prawdopodobne, jednak f
              > akt pozostaje faktem.

I znowu kłamiesz, czyżbyś głosował na PiS i Kaczyńskiego?
              Limity połowów:
              ec.europa.eu/fisheries/cfp/fishing_rules/tacs/info/com_2010_470_en.pdf
              Masz jakieś inne dane?
              • mongrovia Re: Zagadka dla .............. 15.09.10, 22:04
                Po pierwsze , nie jestesmy na Ty. Po drugie tabela ktora zamieszczasz dotyczy WYLACZNIE panstw basenu morza baltyckiego. Nie ma wiec w niej Czechow! Typowa manipulacja. Odnosnie moich preferencji politycznych to dawno podziekowalem WSZYSTKIM panom i paniom tzw. Rycerzom Okraglego Stolu. kaczynskim takze, ale i Tuskowi tez. Wstret i odraze budzi we mnie Michnik i w tym miejscu calkowicie zgadzam sie z Herbertem. Jezeli chcesz kreuj sobie wizerunki zlodzieji i kombinatorow takich jak modna ostatnio Henryka Krzywonos. Wczesniej czy pozniej Tusk i tak jej podziekuje. Nalezysz do bojowek PO?
                • levack.levack Re: Zagadka dla .............. 15.09.10, 23:22
                  mongrovia napisała:

> Po pierwsze , nie jestesmy na Ty.
                  Musisz się przyzwyczaić, że na grupach się pisze na Ty, jak nie chcesz, to napisz, że chcesz, żeby do Ciebie pisać dr/prof. X to napisz. Będę/postaram się.

>Po drugie tabela ktora zamieszczasz dotyczy W
                  > YLACZNIE panstw basenu morza baltyckiego. Nie ma wiec w niej Czechow! Typowa ma
                  > nipulacja. Odnosnie moich preferencji politycznych to dawno podziekowalem WSZYS

Nie chciałem manipulować. Tyle mi się udało wyszukać na stronie EU. Podaj link do limitów rybnych Czech. Ja nie głosuję na PIS, więc potrafię się przyznać do błędu, jak się okaże, że masz rację. Jedyny "rybny" dokument EU dotyczący Czech był o dofinansowaniu przez Unię połowów:
                  ec.europa.eu/fisheries/enlargement/note_pl.pdf

> TKIM panom i paniom tzw. Rycerzom Okraglego Stolu. kaczynskim takze, ale i Tusk
                  > owi tez. Wstret i odraze budzi we mnie Michnik i w tym miejscu calkowicie zgadz
                  > am sie z Herbertem. Jezeli chcesz kreuj sobie wizerunki zlodzieji i kombinatoro
                  > w takich jak modna ostatnio Henryka Krzywonos. Wczesniej czy pozniej Tusk i tak
                  > jej podziekuje. Nalezysz do bojowek PO?

Ja? PO? Ja się brzydzę prawicy. A od Herberta wolę Miłosza. Zdecydowanie.
                • sverir Re: Zagadka dla .............. 16.09.10, 08:30
                  > Po drugie tabela ktora zamieszczasz dotyczy WYLACZNIE panstw basenu morza baltyckiego. Nie
                  > ma wiec w niej Czechow!

Słuszna uwaga, że nie ma w niej Czechów, ale muszę wnieść poprawkę. To jest tabela dotycząca limitów na połowy na Bałtyku, a nie limitów na połowy dla państw basenu Morza Bałtyckiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka