Dodaj do ulubionych

Kandydat Jerzy Michalak zamilkł.

19.11.10, 11:33
W ostatniej fazie kampanii wyborczej na forum GW uaktywnił się kandydat na radnego z listy Rafała Dutkiewicza, niejaki Jerzy Michalak.

Kandydat ten jest bardzo aktywny w promowaniu swojej osoby albo chociażby w wychwalaniu wyników prawyborów w jednym z wrocławskich liceów.

Kilkukrotnie prosiłem kandydata Jerzego Michalaka o podanie informacji o całkowitym zadłużeniu gminy, do tej pory odpowiedzi brak.

Wnioskuję, że w najbliższych czterech latach zachowanie kandydata Michalaka będzie takie samo, jak w kończącej się kampanii wyborczej. PRopaganda, propaganda i jeszcze raz propaganda, a próby dyskusji o problemach Wrocławia będą zbywane wyniosłym milczeniem.

Ocenę zachowania kandydata Jerzego Michalaka, kandydaującego z listy Rafała Dutkiewicza pozostawiam wyborcom.
Obserwuj wątek
    • Gość: bardzochce Re: Kandydat Jerzy Michalak zamilkł. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 12:57
      Kandydat Jerzy Michalak teraz startuje z listy Dutkiewicza, a w poprzednich wyborach jak mi się zdaje startował z listy PO.
      Widać, że bardzo chce być radnym.
    • jurekmichalak Jestem, jestem ;-) 19.11.10, 14:55
      Po napisaniu postu o IV LO, muszę przyznać, nie zaglądałem do wątku. Wróciłem późno do domu po spotkaniach z wyborcami. A tak na marginesie, chwaliłem młodzież z "czwórki" za inicjatywę obywatelską promowania uczestnictwa w wyborach. Sprawa konkretnego wyboru jest dla mnie w tym wypadku drugorzędna.

Zadłużenie Wrocławia to około 58% wartości całego budżetu. Do zadłużenia tego nie wlicza się zadłużenia spółek, jako odrębnych osób prawnych, w których gmina jest większościowym udziałowcem. Ale przyznaję, także to jest problemem do rozwiązania.

Nie zaprzeczę, że PR pozostawiam zupełnie na boku, moim mottem w działalności społecznej jest jednak to, aby 1. nie obiecywać rzeczy, które nie należą do moich aktualnych kompetencji (jako radnego osiedla i ewentualnie radnego miejskiego), 2. małymi krokami poprawiać warunki życia Mieszkańców.
      Nieco szerzej o moich poglądach na: http://www.mamprawowiedziec.pl/profil/Jerzy+Andrzej+Michalak/8a1d7d8c2514a476b3fc5c09df29400af46994fc/
      • map4 Re: Jestem, jestem ;-) 19.11.10, 15:27
        jurekmichalak napisał:

> Zadłużenie Wrocławia to około 58% wartości całego budżetu. Do zadłużenia tego n
        > ie wlicza się zadłużenia spółek, jako odrębnych osób prawnych, w których gmina
        > jest większościowym udziałowcem. Ale przyznaję, także to jest problemem do rozw
        > iązania.

Kwestia wliczania lub też nie zadłużenia spółek do zadłużenia gminy nie ma znaczenia. To kwestia typowo teoretyczna. Znaczenie ma fakt, że długi te trzeba będzie spłacić, niezależnie od tego, która z licznych wrocławskich instytucji je oficjalnie zaciągnęła.

Niezależnie od tego, kto tych długów narobił - spłacać będą je wyborcy.
        Stan zadłużenia gminy znamy.

Dlatego też ponawiam pytanie: ile długów narobiły spółki ?
        • Gość: zenek Już się nie odezwie, tłumaczac się ciszą wyborczą. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.11.10, 16:06
          Pogrzebałem trochę tu i tam i wyszło mi, że z ostatnim kredytem 600 mln na WKS, którego tez jesteśmy właścicielem, całkowite zadłużenie miasta i podmiotów będących własnością miasta sięgnie niespełna siedem miliardów złotych.
          No, ale przecież: "- tylko idiota się nie zadłuża"
          • zyz_o dodaj do tego kuriozalne koszty dodatkowe... 19.11.10, 16:48
            Np. czternaście lat lat zatrudnienia dla kolesiów z miejskiej spółki EURO-2012, których jedynym zajęciem przez te lata będzie telefonowanie do skarbnika miasta, żeby wysłał do banku kolejną ratę zadłużenia.
            Przecież te pensje, jak i pensje podobnych spółeczek utworzonych dla zaciągnięcia długów miejskich nie są nigdzie liczone.
        • jurekmichalak Re: Jestem, jestem ;-) 19.11.10, 23:56
          Nie mam wglądu w bilanse Spółek, w których Miasto ma swoje udziały. Nie potrafię zatem odpowiedzieć na pytanie, jakie jest ich zadłużenie. Dane te, tj. bilanse, są jednak powszechnie dostępne w rejestrze przedsiębiorców KRS- każda ze Spółek ma obowiązek składania swojego sprawozdania finansowego po zakończeniu każdego roku obrotowego. Rejestr, o którym mówię prowadzi Sąd Rejonowy dla Wrocławia- Fabrycznej Wydział Gospodarczy KRS z siedzibą przy ul. Poznańskiej. Tam też jest czytelnia, w której każdej osobie zainteresowanej udostępnione zostaną akta rejestrowe danej Spółki.
          • Gość: zenek kandydat kpi, czy o drogę pyta? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.10, 09:20
            "...N i e m a m w g l ą d u w bilanse Spółek, w których Miasto ma swoje udziały. Nie potrafię zatem odpowiedzieć na pytanie, jakie jest ich zadłużenie. Dane te, tj. bilanse, są jednak p o w s z e c h n i e d o s t ę p n e w rejestrze przedsiębiorców KRS..."
            Komentarz mój [cisza wyborcza]...
            • Gość: ika żona na plakatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 11:20
              jeśli Pan Michalak zagląda na ten portal, to chciałabym mu zwrócić uwagę na jeden niuans przewijający się w każdej kampanii w której startuje. Choć zabrzmi może to zabawnie, ale analizując kolejne kampanie stale na materiałach wyborczych pana Michalaka stale przewija się wizerunek żony- nie jest jedynie drobnym szczegółem, ale często pierwszoplanowym elementem ulotki czy plakatu. Nie wnikam w miłość do żony i relacje między Państwem, ale tak agresywne posługiwanie się wizerunkiem żony rodzi komentarze, że to ona ma parcie na rozpoznawalność i niejako forsuje swoje miejsce na ulotkach. Uważam, że ma to ujemny wpływ na wizerunek kandydata i przy najbliższych wyborach radziłabym bardziej stonowane korzystanie z żony przy wyborach.(choć teraz już sama nie mam pewności czy to panu Michalakowi zależy na obecności Pani Michalak na materiałach wyborczych, czy jest na odwrót?)
              • Gość: xd Re: żona na plakatach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 12:46
                A Jurek dostał wreszcie miejsce przy korycie publicznym ?
          • map4 Re: Jestem, jestem ;-) 23.11.10, 19:20
            jurekmichalak napisał:

> Nie mam wglądu w bilanse Spółek, w których Miasto ma swoje udziały. Nie potrafi
            > ę zatem odpowiedzieć na pytanie, jakie jest ich zadłużenie. Dane te, tj. bilans
            > e, są jednak powszechnie dostępne w rejestrze przedsiębiorców KRS- każda ze Spó
            > łek ma obowiązek składania swojego sprawozdania finansowego po zakończeniu każd
            > ego roku obrotowego. Rejestr, o którym mówię prowadzi Sąd Rejonowy dla Wrocławi
            > a- Fabrycznej Wydział Gospodarczy KRS z siedzibą przy ul. Poznańskiej. Tam też
            > jest czytelnia, w której każdej osobie zainteresowanej udostępnione zostaną akt
            > a rejestrowe danej Spółki.

Jeśli pozwolisz, to przełożę Twoją odpowiedź na język polski:
            mnie, kandydata na radnego rady miejskiej Wrocławia nie interesuje stan finansowy miasta. Dane te są publicznie dostępne, jeśli kogoś to interesuje, to niech sobie sam je znajdzie.
            • Gość: cv3 Re: Jestem, jestem ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 19:30
              Słuchaj map4, a Ty znasz trochę lepiej tego Jurka Michalaka?
              Co możesz o nim powiedzieć?
              Jakim jest człowiekiem, dobrym, złym, ma coś do ukrycia, pomaga ludziom, tylko władzy pragnie, mało pracowity, udziela się w życiu społecznym, no co wiesz?
              • map4 Re: Jestem, jestem ;-) 23.11.10, 19:52
                Gość portalu: cv3 napisał(a):

> Słuchaj map4, a Ty znasz trochę lepiej tego Jurka Michalaka?

Odpowiem tak, jak zwykł był na niewygodne pytania odpowiadać Jurek Michalak.

Nie są mi znane bliższe informacje o osobie Jerzego Michalaka. W internecie można jednak sobie wklepać nazwisko tego kandydata i dokładnie sprawdzić jego życiorys. Internet czynny jest całą dobę, więc jeśli ktoś jest bliżej zainteresowany, to odsyłam do ogólniedostępnych czytelni typu baidu, yahoo, google czy bing.
                • Gość: zwd-mtp Re: Jestem, jestem ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 00:01
                  Słuchaj map4, a może Jurek jest Twoim sąsiadem?
                  Może Ty mu robisz po sąsiedzku tzw. publicity?
                  • Gość: dariusz Re: Jestem, jestem ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 11:16
                    Chciałem się zgodzić z opinią jednego z przedmówców/przedmówczyń, żona Pana Jerzego rzeczywiście ma bardzo agresywne "parcie na szkło", faktycznie "wpycha się" na materiały wyborcze. Chciałem zagłosować na tego człowieka, ale to sprawia, że ma problem wizerunkowy i jednak zaniechałem oddania na niego głosu...
                    • Gość: zadzieranosa Pierwsza Dama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 13:20
                      Mnie się zdaje, że żona Jurka to urodzona Pierwsza Dama!
                      • Gość: hahaha Re: Pierwsza Dama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 23:20
                        No jasne, taka Pierwsza Dama jaką byłby kot Kaczyńskiego w przypadku jego zwycięstwa w wyborach. Wyjątkowo nieatrakcyjna kobieta.
                        (ponadto nie mogę się oprzeć wrażeniu że pisała to właśnie owa samozwańcza Pierwsza Dama)
    • map4 gratuluję wyboru do rady miejskiej. 06.12.10, 15:06
      Kandydatowi do rady miasta Wrocławia, Jerzemu Michalakowi startującemu z listy komitetu wyborców Rafała Dutkiewicza gratuluję wyboru na radnego rady miejskiej Wrocławia.

Czy radny Michalak mógłby zainteresować się całkowitym zadłużeniem miejskich spółek będących własnością gminy Wrocław i czy mógłby zdać wyborcom raport z sumarycznego zadłużenia gminy, to znaczy zadłużenia własnego powiększonego o długi spółek zależnych ?

Czy radny zagląda na to forum po zakończeniu kampanii wyborczej ?
      • Gość: helmut dospowiedzi kol Michalak IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.10, 19:14
        Mieszkam i zyje we Wroclawiu 999 lat, a o takim czlowieku, jak kol. Michalski nie slyszalem! Obywatelu Michalski, co Wyscie dobrego zrobili dla Wroclawia w w minionym okresie powojennym, oprocz bycia "przedstawicielem" ludu ... Piszcie, piszcie obywatelu Michalski.... bo strach wracac do Wrocka.....gdy na Sepolnie i Biskupinie ochlapusy rzoNdzom! Tylko bez bajerowania kol. Michalski, bez bajerowania!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka