Dodaj do ulubionych

Protest: Dworzec Wrocław Główny zablokowali zwi...

19.11.10, 17:43
Byłoby miło, gdyby ci panowie (albo związki, które reprezentują) pokryli teraz straty tych wszystkich, którzy wskutek protestu stracili to i owo- choćby czas.
Obserwuj wątek
    • Gość: podróżny PKP wymaga zmiany IP: *.180.132.170.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.11.10, 18:43
      Jadę własnie PKP do Wrocławia i klnę tego molocha. W Bydgoszczy kupiłem bilety do Wrocławia z przesiadką w Poznaniu. Ponieważ jestem sprytny chłopak, to dałem wydruk z rozkładu jazdy pani w okienku, żeby się nie pomyliła. Przy kontroli okazało się, że bilet jest zły, bo został wystawiony na pociąg pospieszny, a ja jadę zwykłym. Musiałem kupić nowy bilet. W Poznaniu nie odzyskałem pieniędzy za pierwszy bilet, za to dostałem informację że to jest mój problem.
      We Wrocławiu czeka mnie kolejne tłumaczenie, że potrzebuję kwit biletu, bo jestem w podróży służbowej, a muszę się rozliczyć. Inaczej skończy się tym, że z błędu PKP nie będę mógł rozliczyć albo podróży Bydgoszcz-Poznań, albo Poznań-Wrocław.

PKP trzeba oddać za złotówkę prywatnemu inwestorowi. Żaden protest mnie nie wzruszy.
      • Gość: Antoni Re: PKP wymaga zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 01:32
        Ja tam się nie znam, ale czy na pewno nie mogłeś sprawdzić, czy bilet jest zgodny z Twoim żądaniem?
        • Gość: franko Re: PKP wymaga zmiany IP: *.chello.pl 20.11.10, 11:09
          W takim razie po co te bździągwy w oknach? Właśnie od tego by sprzedały właściwy bilet. Jeśli się mylą, to lepiej wprowadzić kasy bezobsługowe - terminale. Skoro i tak to na pasażerze spoczywa odpowiedzialność by sprawdzić bilet to stare prukwy w oknach są zbędne.
          • zetkaf Re: PKP wymaga zmiany 20.11.10, 11:15
            > W takim razie po co te bździągwy w oknach?
            te bzdziagwy TO TEZ LUDZIE. I tez sie moga pomylic... a tak ciezko bylo sprawdzic?
            • Gość: franko Re: PKP wymaga zmiany IP: *.chello.pl 20.11.10, 11:29
              No nie twierdze że kasjerki to nie ludzie - ale skoro się mylą to PKP bez szemrania powinno oddać kasę a nie zwalać winę na pasażerów. Pomyśl sobie, że pasażerowie mogą nie wiedzieć czy jadą interregio, TLK, literką A,B, O, a potem dokładają skład i mają się przesiąść. Ja jako pasażer chce np. jechać Kraków-Warszawa o tej i o tej godzinie...tylko to mnie interesuje. Skoro obecny system się nie sprawdza, to coś z tym trzeba zrobić, a nie utrzymywać socjal by ktoś mógł pracować...
        • Gość: podróżny Re: PKP wymaga zmiany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 22:24
          Tak, sprawdziłem stacje, klasę, liczbę miejsc, ale nie wiedziałem że powinno być R tam gdzie było D. We Wrocławiu udało się odzyskać pieniądze po 30 minutach i odesłaniu tylko przez jedną osobę do drugiej, a druga się dwa razy konsultowała z trzecią.
          Pociągiem w Polsce jeżdżę raz na rok, ale to już 2 taka sytuacja, że wydrukowałem co chcę i mi sprzedano coś innego. Jeździłem w ciągu ostatnich 10 lat pociągami we Włoszech, Niemczech, Anglii, Francji, Czechach, Szwajcarii i nigdzie nie miałem problemu, tylko w Polsce. Jeśli gdzieś indziej można, to znaczy że u nas jest źle.
          PS Najbardziej wzruszyła mnie współpasażerka tłumacząca mi, jakie litery mam zapamiętać, żeby kupić dobry bilet.
    • labeo Protest: Dworzec Wrocław Główny zablokowali zwi... 19.11.10, 19:14
      A dlaczego protest trwał tylko półtorej godziny i tylko w jeden dzień? Proponuje zablokować tory na 24 godziny przez 3 miesiące i problem sam się rozwiąże. Nie potrzebna będzie trwająca latami reforma PKP, wpuści się na tory prywatnych i zagranicznych przewoźników i przy okazji wypieprzy się nierobów ze związków zawodowych.
    • Gość: furora Podwyżki?! Dostaną, ale po kieszeni za spóźnienia: IP: 90.156.68.* 19.11.10, 19:35
      "Punktualne i czyste mają być pociągi Przewozów Regionalnych, które kursują po Dolnym Śląsku. Marszałek Marek Łapiński zamierza zmienić ponury do tej pory wizerunek naszego przewoźnika. W jaki sposób? Chce go ostro karać. Za każde 5-minutowe opóźnienie ten ma zapłacić 50 zł. - Pójdziemy z torbami - przekonuje jeden z kolejarzy, wyliczając, że ta nieterminowość może pochłonąć rocznie ponad milion złotych. Do tej pory tak restrykcyjnych sankcji zarząd województwa na PR nie nakładał. Do dzisiaj kary są naliczane tylko za "poślizg" powyżej 10 minut. Krótsze opóźnienia są tolerowane, bo tak wynika z umowy podpisanej przez urząd marszałkowski z Przewozami Regionalnymi.

-Ta umowa nadal nas obowiązuje - mówi Witold Ziółkowski, zastępca dyrektora ds. ekonomiczno-finansowych PR we Wrocławiu.
      Pasażerowie bardzo się cieszą, słysząc, co przyszykował zarząd województwa. - Nie wiem, jak to się dzieje, ale kiedy podróżuję między Wrocławiem i Legnicą, to pociągi rzadko kiedy są punktualne - żali się Agnieszka Zaleska z Legnicy.

Okazuje się, że tylko w pierwszym półroczu 2009 roku niezgodnie z rozkładem jazdy kursowało ponad 3,5 tys. składów, zaś między czerwcem a grudniem - już ponad 4 tysiące. Średnio za jedno spóźnienie kolej zapłaciła zaledwie 33 złote. Teraz ma się to zmienić. - Płacimy i wymagamy - tłumaczy marszałek Marek Łapiński. Jak mówi, będzie domagał się od przewoźnika jeszcze innej ważnej rzeczy - zachowania niemal idealnej czystości w pociągach. PR mają nas wozić w prawie luksusowych warunkach. W toaletach zawsze powinny być papier, mydło i woda. Za każdym razem brak jednej z tych rzeczy w pociągu oznaczałby 50-złotową karę dla Przewozów Regionalnych. - Tylko na jednym składzie marszałek zarobi około tysiąca złotych - wyliczają pracownicy PR. - Bo ktoś, kto się przejdzie po całym pociągu, zawsze coś znajdzie. A to że klamka odpadła, okno jest nieszczelne, albo że ktoś ukradł śmietniczkę. Nikt nie zauważa, że jeździmy tym, co mamy.

Przewoźnik nie ma się czym pochwalić. Średnia wieku jeżdżących po regionie pociągów to 30 lat. Zarząd województwa zapewnia, że dokłada się do ich napraw i modernizacji, licząc, że dostanie teraz usługę, która będzie dobra i tania. Kolejarze przekonują, że te zapowiedzi władz regionu mogą odbić się... na pasażerach. Im więcej pieniędzy Przewozy Regionalne wydadzą na kary, tym gorzej będzie się podróżować. Dlaczego? Bo zabraknie środków na remonty składów czy opłacenie sprzątaczek. A kto będzie sprawdzał stan higieny, bezpieczeństwa i porządku w pociągach? Okazuje się, że do akcji w przyszłości wkroczą urzędnicy marszałka. Mają z cennikiem w ręce punktować każdy skład. Ale będą mogli im też pomóc sami podróżni. Władze województwa po wyborach mają zachęcać, by Dolnoślązacy donosili o spóźnieniach i brudzie w składach Przewozów Regionalnych.

Marszałek na razie nie przewiduje uruchomiania infolinii, ale zapewnia, że uwagi pasażerów też byłyby punktowane po 50 zł. Niewykluczone, że odrobiny luksusu na torach zażyjemy w ciągu trzech najbliższych lat. A to dlatego, że zamiast PR ma nas wozić konkurencyjna firma. Prawdopodobnie będą to Koleje Dolnośląskie, które pojawią się np. na trasie z Wrocławia do Legnicy. Urzędnicy planują, że w 2012 roku ma tu jeździć 10 par pociągów tego przewoźnika. Tak samo powinno być na odcinku z Wrocławia do Rawicza.

Przetarg na pasażerskie przewozy koleją do 2013 roku został przez zarząd województwa unieważniony. Poszło o pieniądze. Stanęły do niego tylko Przewozy Regionalne. Ich władze uznały, że obsłużą ludzi za ponad 372 mln zł. To niemal o 155 mln zł więcej, niż chce zapłacić marszałek. Negocjacje trwają. Być może do wyborów nie uda się podpisać umowy. Nowy zarząd województwa może zostać wybrany pod koniec grudnia albo nawet na początku przyszłego roku. Czy w związku z tym PR nie wyjadą na tory, bo nikt nie podpisze z nimi umów? - Pociągi będą jeździć - zapewnia marszałek Marek Łapiński."

[Magdalena Kozioł - www.gazetawroclawska.pl]
      • zetkaf Re: Podwyżki?! Dostaną, ale po kieszeni za spóźni 19.11.10, 21:06
        > "Punktualne i czyste mają być pociągi Przewozów Regionalnych, które kursują po
        > Dolnym Śląsku. Marszałek Marek Łapiński zamierza zmienić ponury do tej pory wiz
        > erunek naszego przewoźnika. W jaki sposób? Chce go ostro karać. Za każde 5-minu
        > towe opóźnienie ten ma zapłacić 50 zł
        No, nareszcie. Niech sobie glaby nie mysla, ze za nic kase dostaja. Urzad placi, urzad wymaga.
        Sam akurat nie dawno przenioslem sie z miasta wojewodzkiego, w ktorym komunikacja kolejowa mocno kuleje mimo doplat. i w ktorym niepodstawienie skladu nie jest uwazane przez PKP za wielka tragedie - a durny urzad marszalkowski placi za niepodstawiony sklad. Toz tam w interesie PKP jest niewywiazywanie sie z uslug - koszty nizsze, wplywy te same!!!
        A ze PR czy inny wydzial PKP nie bedzie mial na utrzymanie jakosci uslug??? Moze barany wreszcie zrozumieja, wyjda z glebokiej komuny do kapitalizmu. Klient placi, klient WYMAGA. Moze pora zrozumiec, ze trzeba ZAINWESTOWAC, zeby potem brac coraz wieksze pieniadze, ze podrozny juz nie jest skazany na monopol PKP, i jak niczego nie zrobia, to panstwo nie pomoze, to UPADNA. Wiec moze lepiej sie wreszcie dostosowac???
        A jak nie, to im szybciej obali sie chroniony na sile monopol i im szybciej sie wpusci na tory konkurencje, tym lepiej dla Polakow.
        Pamietacie, jak bylo z tpsa? Dopoki mieli monopol, to po kilkanascie lat czekalo sie na telefon stacjonarny, jakosc byla mierna, a ceny ogromne. Weszla konkurencja, i nagle zauwazyli, ze moga upasc, ze trzeba sie bronic - lepsza jakoscia, nizszymi cenami, wieksza dostepnoscia...
        PKP zycze tego samego ;)
    • idepozapalki A co na to pasażerowie?! 19.11.10, 19:52
      Kiedyś nadejdzie taki dzień, że takich 34 nierobów dostanie po prostu konkretny łomot od wściekłych pasażerów. Wtedy może zrozumieją, że ich zakłady to nie jakieś folwarki.
    • pssz Takie mamy dziwne prawo 19.11.10, 19:52
      Paru facetów, pod pretekstem protestu, może zablokować pracę sporej instytucji i wszystko jest w porządku
    • bnch Re: Protest: Dworzec Wrocław Główny zablokowali z 19.11.10, 20:37
      Niepoważni kretyni. Denerwują podróżnych, przynoszą straty własnej firmie. Co to jest za rodzaj protestu? Banda buraków i tyle. Nie rozumiem, czemu w takich wypadkach nie interweniuje policja.
      • Gość: stop z wyzyskiem Bardzo dobrze wszyscy wyjdziemy niedługo IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 22:12
        jestesmy w UE a mamy zarobki Białoruskie.Rządamy Europejskich zarobków,a nie grosików Anglika,bądz Niemca!!!!!!!!!!!
        • Gość: z "RZądać" to ty sobie możesz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 22:54
          Komuna skończyła się 20 lat temu, teraz trzeba coś umieć i potrafić, żeby stawiać żądania.
        • zetkaf Re: Bardzo dobrze wszyscy wyjdziemy niedługo 20.11.10, 11:17
          > jestesmy w UE a mamy zarobki Białoruskie.
          skoro klientow obslugujecie po bialorusku, to czemu oczekujecie niemieckich zarobkow?
          moze pora zaczac inaczej: zarabiam tyle, na ile zasluguje. Zeby zarabiac wiecej, musze z siebie dac cos wiecej (np. kulture obslugi klienta). Nie dasz z siebie wiecej, to nikt tez nie doceni cie bardziej ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka