Dodaj do ulubionych

Chomeland Polishizna

• karmilla uzbrodnienie Żydów 10.03.04, 09:32
      kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1153697&KAT=238
      a dla leniwych cytat:
      - W czasach Jezusa Rzym władał Palestyną żelazną ręką. Takie są fakty
      historyczne i ich relatywizowanie nie służy prawdzie. Kapłani Świątyni działali
      w ramach bardzo wąskiej opcji i nie mieli jakiejkolwiek pozycji, aby
      szantażować Piłata, który był brutalnym tyranem. Gibsonowski wysiłek, aby
      uczłowieczyć rzymskiego namiestnika w kontraście do uzbrodnienia Żydów, jest
      całkowitym zakłamywaniem historii. Dlatego jest toksyczny.
      • jotesz Re: uzbrodnienie Żydów 12.03.04, 08:21
        nie skręcaj w boczną ścieżkę, bo jak zejdziemy na filo/anty/neutral/semityzm,
        to ugrzęźniemy na kilkaset postów a piszemy przecież w sprawie języka
        polskiego... Inna sprawa jak wielu Żydów polskich wynosiło nasz wspólny język
        na wyżyny poezji i prozy - ja jestem im za to bardzo wdzięczny - ale to
        naprawdę na marginesie WĄTKU GŁÓWNEGO!
        • karmilla Re: uzbrodnienie Żydów 12.03.04, 12:32
          Toteż nie skręcam w żadną boczną ścieżkę, bo nie o treść wypowiedzi mi
          chodziło, tylko o Gibsonowskie uczłwieczenie w kontraście do uzbrodnienia i
          kilka innych równie uroczych sformułowań.
          • jotesz Re: uzbrodnienie Żydów 12.03.04, 13:20
            TEN film wywoła lawinę pro/anty i jak to w lawinie słów pływać będą kłębowiska
            dziwolągów językowych. Już się zaczyna a to dopiero czoło moreny. Ostatnio
            przeczytałem kilka opinii, z których dwie ujęły mnie najbardziej. Pierwszą
            napisał ksiądz katolicki z USA - specjalista od dialogu katolicko-żydowskiego.
            On jest przekonany, że film wywoła nastroje anty. Drugą opinię przytoczył
            tygodnik katolicki "Niedziela" i jest to ocena rabina, też usa-ńskiego (alem
            zneologizował!). Dla ładnej symetrii rabin daje wszelkie racje Gibsonowi,
            przytaczając wiele brzydkich wielce przypadków antykatolicyzmu ziejących z
            filmów już to żydowskiej produkcji, reżyserii czy rozpowszechnianiu, dodając
            dokładne dane, nazwy, tytuły oraz nazwiska. Tygodnik N oczywiście tylko i
            bezstronnie zacytował, przedrukował itd, z wszelkim poszanowaniem prawdy, prawa
            i czego się aktualnie wymaga od poprawności politycznej.
            Do nas natomiast należy szukanie prawdy między wierszami, wydawcami,
            orientacjami politycznymi, interesami ekonomicznymi i całą tą dżunglą prasową,
            przez którą musi się przedzierać czytelnik prasy, widz faktów, wiadomości,
            informacji i dzienników (oraz kurierów tv...)
            I żeby chociaż manipulowano nami z poszanowaniem języka polskiego!!!
            Politycy bełkoczą, mataczą, krętaczą, opluwają się i robią to w niechlujny
            językowo sposób a dziennikarze wszelakich mediów często w tym niechlujstwie i
            nieporadności językowej tkwią. Dlatego brak mi Lisa, ale myślę że ktoś mądry i
            myślący przerwie mu ten przypadkowy urlopik...
    • anchan Re: Chomeland Polishizna 17.03.04, 13:58
      Starannie wydrukowane, oprawione skóropodobnie menu a w nim, w wersji polskiej
      i angielskiej, raguo i succhimi.
      • Gość: cockney Re: Chomeland Polishizna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.04, 18:12
        destynacje...
        www.skyeurope.com/start.php?lang=pl
    • Gość: cockney Niby po polsku, ale jakoś inaczej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.04, 09:56
      źródło: www.rp.pl/gazeta/wydanie_040402/prawo/prawo_a_4.html

Ustawa z 11 marca tego roku o podatku od towarów i usług jest dziełem wybitnym.
      Ma tylko jeden feler: brakuje jej załącznika nr 9 zatytułowanego "Tłumaczenie
      tekstu ustawy na język zrozumiały dla podatników".

(...)

W ustawie jest wiele sformułowań, które w najbliższym czasie niewątpliwie zrobią
      ogólnopolską karierę. Takie np. wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów czy też
      wewnątrzwspólnotowa dostawa towarów - czyż nie brzmią pięknie? Ale dopiero
      większe fragmenty tego aktu pokazują całą finezję językową jego twórców. Bo czyż
      nie wprawia w miły nastrój art. 10 ust. 1 pkt 3 lit. a): "Wewnątrzwspólnotowe
      nabycie towarów, o którym mowa w art. 9 ust. 1 i 2, nie występuje w przypadku,
      gdy dostawa towarów, w wyniku której ma miejsce wewnątrzwspólnotowe nabycie
      towarów na terenie kraju, nie stanowiła u podatnika, o którym mowa w art. 15,
      albo nie stanowiłaby u podatnika podatku od wartości dodanej dostawy towarów, o
      której mowa w art. 7, lub stanowiła albo stanowiłaby taką dostawę towarów, ale
      dokonaną przez podatnika, o którym mowa w art. 113 ust. 1 i 9, albo podatnika
      podatku od wartości dodanej, do którego miałyby zastosowanie podobne zwolnienia,
      z wyjątkiem, gdy przedmiotem dostawy są nowe środki transportu".

Urocza jest również technika zastosowana przy informowaniu czytelnika ustawy, że
      coś czymś jest, a coś czymś nie jest. Przemieszczenie towarów, o którym mowa w
      art. 11, jest wewnątrzwspólnotowym nabyciem towarów. Ale przemieszczenie, o
      którym mowa w art. 12 ust. 1, już nie, chyba że ustaną okoliczności, o których
      mowa w tym przepisie, to wtedy jednak będzie.

(...)

Tekst nowej ustawy zrobi niewątpliwie karierę w czasie spotkań towarzyskich.
      Czyż nie zostanie gwiazdą imprezy osoba, która po kolejnym toaście, z pewną
      nonszalancją w głosie, zapyta resztę towarzystwa: - Czy wiecie państwo, że "za
      wewnątrzwspólnotową dostawę towarów uznaje się również przemieszczenie przez
      podatnika, o którym mowa w art. 15, lub na jego rzecz towarów należących do jego
      przedsiębiorstwa z terytorium kraju na terytorium państwa członkowskiego inne
      niż terytorium kraju, które zostały przez tego podatnika na terytorium kraju w
      ramach prowadzonego przez niego przedsiębiorstwa wytworzone, wydobyte, nabyte, w
      tym również w ramach wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, albo sprowadzone na
      terytorium kraju w ramach importu towarów, jeżeli mają służyć czynnościom
      wykonywanym przez podatnika na terytorium tego innego państwa członkowskiego"?
      Czyż ten ust. 3 art. 13 nie jest lepszy od tekstu o kawie, co pieści zmysły? A w
      ustawie jest jeszcze wiele równie dobrych.

Reasumując: kłopoty z podatkiem od towarów i usług po 1 maja będą wynikały nie z
      powodu skandalicznie późnego uchwalenia ustawy czy też zawartych w niej błędów,
      lecz z powodu użytego przez autorów języka.

Niby po polsku, ale jakoś inaczej. Potrzebny jest, i to prędko, wspomniany
      załącznik nr 9.

Andrzej Biedacha
      Autor jest doradcą podatkowym
      • baloo Re: Niby po polsku, ale jakoś inaczej 07.04.04, 10:06
        jojojoj. Gdyby istniala Piwnica pod Baranami, to juz bysmy mieli nowa piosenke.

Pamietacie "Pomnik generala Koniewa" i taka druga, ze zapomnialem, a byla ona o
        bodajze o zonie i jakiejs dworce Zygmunta III ?

;o)
        • Gość: cockney Re: Niby po polsku, ale jakoś inaczej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.04, 22:47
          Tytuł z GW:
          "Raport CIA dla Busha z 6 sierpnia 2001 wzbudza w USA ogromne namiętności"
    • Gość: cockney Re: Chomeland Polishizna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.04, 21:35
      "Dieta Gołoty przed walką oparta jest na daniach kuchni włoskiej. Pięściarz
      unika mięsa, na lunch i obiad zjadł pastę." - powiedział Rozalski.

do zębów?

takich utalentowanych redaktorów ma onet
      sport.onet.pl/903638,wiadomosci.html
      • karmilla Re: Chomeland Polishizna 19.04.04, 12:35
        a ja wrócę do "angielskiej" wymowy nieangielskich słów, konkretnie łaciny.
        Wczoraj na egzaminie kolega mówil o obowiązywaniu ex nank i ex tank, wprawiając
        profesora w ciężkie osłupienie, a mnie omal nie przyprawiając o atak gośnego
        śmiechu. I przypomniał mi się wówczas wykład z innego przedmiotu sprzed paru
        lat, i tekst wykładowcy: A jak ktoś mi na egzaminie mówi o zasadzie
        reformejszyns in peius, o od razu wiem, że na wykłady nie chodził. A mnie się
        tam takie rzeczy podobają :-)

PS czy rodzaj żeński od wykladowcy to wykładowczyni? bo jednak rzeczona
        wykładowca to była kobieta, tylko nie wiem, jak napisać, żeby to było po
        polsku.
        • baloo Re: Chomeland Polishizna 19.04.04, 23:31
          ;oD pyszotka.
          Bedzie trochu nie na temat polshizny ale sie mi przypomnialo z powodu ze
          poprzedni post. Kolega mi opowiadal, ze kiedys , ogladajac jakąś choliłucko
          sjuperprodakszyn z przełomu lat '50 i '60 usłyszał, jak Cezar stanąwszy przed
          Senatem powiedział : "Winaj, wajdaj, wajsaj"
          ;o)

Czego i Wam z calego serca zyczy
          Baloo
        • Gość: cock Re: Chomeland Polishizna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.04, 23:59
          > ex nank i ex tank

Zagrał va banque.
          (A jak się pisze powyższe w oryginale?)
          • karmilla Re: Chomeland Polishizna 20.04.04, 13:46
            ex nunc i ex tunc
            i zasada reformationis in peius
      • anchan Re: Chomeland Polishizna 23.04.04, 15:31
        no bo przecież makaron al dente to pasta do zębów :)
    • karmilla kosmetyki 20.04.04, 14:18
      z katalogu Avonu, mamy oryginalne nazwy serii kosmetyków, i ich polskie
      odpowiedniki. Jakkolweik te pierwsze wydają się ciekawe i z humorem i nawet z
      sensem, tak te drugie już niekoniecznie...
      "Kiss'n'go" Lipstick - Całuśna szminka
      "Color me pretty" Nail Enamel - Malowany lakier do paznokci
      "Pump up the Volume" Mascara - Rzęsisty tusz do rzęs
      Fresh Face Velvet Foundation - Twarzowy podkład

Posiadaczom ostatniego katalogu polecam jeszcze krótki dramat sceniczny
      pt. "Rozterki pryszczowe Zofii Z."
      Nie wiem, czy to inwencja odgórna + rodzime tlumaczenie, czy tez pomysł w
      całości rodzimy. Jeśli to pierwsze to chętnie bym poczytała oryginał.
      W każdym razie nawet tak typowo babska i w gruncie rzeczy prozaiczna czynność
      jak przeglądanie katalogu z kosmetykami moze dostarczyć niezapomnianych wrażeń,
      i to nie tylko z powodu cen rzeczonych kosmetyków ;-)
      • Gość: cock Re: kosmetyki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.04.04, 12:06
        Jakiś pan profesor w radiu użył słowa "zdziecięcenie".
        Bardzo mnie to rozśmieszyło, bo kojarzy się z "zezwierzęcenie".
        • karmilla Re: kosmetyki 23.04.04, 16:06
          Pewnie uwazał, że w sumie na jdeno wychodzi
    • karmilla trochę przygnębiające 29.04.04, 09:06
      Podrzucam linkę do fragmentu artykułu, polecając jednocześnie całość w
      papierowym wydaniu Polotyki:

polityka.onet.pl/162,1160952,1,0,artykul.html
    • karmilla Re: Chomeland Polishizna 29.04.04, 10:20
      gala.onet.pl/1,1160020,gwiazdy.html
      szczególnie fragment: "W przeciwieństwie do większości jej koleżanek po fachu
      wiedziała, że modeling to zajęcie tylko na kilka lat."
      skończyła z modelingiem, zabrała sie za aktoring ;-) Fascynuje mnie dopisywanie
      końcówki -ing do większości zawodów: modeling, controling, consulting.

Aha, i polecam dyskusję pod artylułem, zwłaszcza wątek "I znaou bzdury wypisuja
      w "Gali"
      • brezly Polszczyzna bankowa czyli przejrzyste owoce 29.04.04, 13:46
        Prezes o kierowanym prez siebie banku:

“Ten rok będzie lepszy od ubiegłego. I pokazujemy to już po wynikach pierwszego
        kwartału. Te owoce, które wynikają z działań strategicznych, są bardzo istotne,
        wyraźne i przejrzyste i ten trend będzie się utrzymywał. W jakiej skali –
        zobaczymy”
    • karmilla Re: Chomeland Polishizna 05.05.04, 10:46
      Wrócę do interesujących nazw zawodów/stanowiska pracy:

"mężczyźni na hasło: krojczy, reagowali oburzeniem, bo krojczy to prawie jak
      szwaczka, a wiadomo, że to praca dla bab. Podstęp ze zmianą nazwy stanowiska na
      operator linii technologicznej do wykrawania tkanin nie powiódł się".

To cytat z raportu z dzisiejszej Polityki
      • Gość: cockney Re: Chomeland Polishizna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.04, 16:31
        "Podobne do www.irelandjobs.pl internetowe strony mają w najbliższym czasie
        powstać w mutacji węgierskiej i czeskiej"
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2083826.html
    • karmilla Re: Chomeland Polishizna 01.06.04, 09:19
      tygodnikforum.onet.pl/1167440,0,6937,924,artykul.html
      a konkretnie:
      obecnie 58 proc. wszystkich nastolatków między 6 a 13 rokiem życia

• Gość: cockney Re: Chomeland Polishizna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.04, 22:26
        > a konkretnie:
        > obecnie 58 proc. wszystkich nastolatków między 6 a 13 rokiem życia

To tylko mini-zagadka:
        [11, 19] ∩ [6, 13] = [11, 13]

"Z tych, którzy są europejskimi obywatelami, niektórzy to samoucy i part-timersi
        z imigranckiej społeczności"
        serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2105801.html
      • brezly Chów i hodowla ziemniaków 02.06.04, 20:41
        biznes.onet.pl/0,930689,wiadomosci.html
        A tam:
        Brytyjska inspekcja będzie się też domagała informacji o gatunku ziemniaka,
        rozmiarze transportu, tożsamości polskiego hodowcy oraz danych odnoszących się
        do oznakowania przesyłki.

Ciekawe czy mozna sobie kupic takie małe ziemniaczki kanapowe od hodowcy?
    • karmilla Re: Chomeland Polishizna 08.06.04, 15:03
      wróce do pięknych polsko-angielskiech tudzież angielsko-polskich połączeń -
      ostatnio kupiłam słodycza o uroczej nazwie Happy wafelki. Jak zobaczyłam tą
      nazwę, to też się zrobiłam happy.
      • brezly Gramatyka panow Kiepskich rzadzi 14.06.04, 16:17
        Rzecz drobna, odmiana niektorych rzeczownikow. Pol Polski ryczalo ze smiechu
        kiedy Ferdek i Waldus Kiepscy mowili ze maja 'plana', albo ogladaja 'meczyka'.
        I to GW oglasza sie na bannerach w swej wersji internetowej: PISZ BLOGA!
        No, dalej, dalej: wszczep sobie (se) implanta, skorzystaj z bankomata, przesun
        ekrana. Toz biernik w rodzaju meskim musi sie konczyc na 'a' bo by bylo za
        skomplikowane dla mózga!
      • brezly Drogojady? 18.06.04, 07:56
        Umowojady? Ki diabel?
        Gazeta pod nazwa PulsBiz donosi:

'Koncesja na budowę północnego odcinka autostrady A1 została wydana siedem lat
        temu i do tej pory nie została skonsumowana.'.
        • brezly Re: Drogojady? 18.06.04, 07:58
          I dalej w tej samej gazecie enigmatyczny tytul:
          'Gra pod gasnące kontrakty pomaga niedźwiedziom'
          ?? :-)
        • wedzonka Licze ze nie przybywam z wyjasnieniem za pozno... 18.06.04, 15:10
          brezly napisał:

> Umowojady? Ki diabel?
          > Gazeta pod nazwa PulsBiz donosi:
          >
          > 'Koncesja na budowę północnego odcinka autostrady A1 została wydana siedem lat
          > temu i do tej pory nie została skonsumowana.'.

Brezly, konsumpcja malzenstwa to niekoniecznie kanibalizm! :)
          • karmilla Re: Licze ze nie przybywam z wyjasnieniem za pozn 18.06.04, 15:32
            wedzonka napisał:

> Brezly, konsumpcja malzenstwa to niekoniecznie kanibalizm! :)
            sugerujesz, że umowy konsumuje się tak, jak małżeństwo? bo jeśli tak, to ja bym
            powiedziała raczej, że umowa została skonsumowana ;-)
    • karmilla reklamy 16.06.04, 10:28
      w zasadzie obiecałam sobie, że reklam czepiać się nie będę, bo język reklam
      rządzi się swoimi prawami. Ale jak słyszę: tak smakuje dziecka czas, to wymiękam
      • wedzonka Re: reklamy 17.06.04, 00:15
        karmilla napisała:

> w zasadzie obiecałam sobie, że reklam czepiać się nie będę, bo język reklam
        > rządzi się swoimi prawami. Ale jak słyszę: tak smakuje dziecka czas, to
        > wymiękam

Skoro o reklamie mowa to pozwol ze podpowiem gdzie modne panie chodza na laser:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=13409663&a=13492787

Pozdrawiam :)
        • brezly Re: reklamy 17.06.04, 09:02
          Nieno, Wedzonka :-))))
          'Do telewizji, na Woroniczą, poprosze'.

Kope lat...
        • anchan Re: reklamy 25.06.04, 18:29
          hyhy
          w Warszawie jest akademik na Żwirkach i jeździło się na Komarową.

Co do reklamy, to jak wam się podoba: "Obornik o zapachu wanilii" ?
          • karmilla Re: reklamy 28.06.04, 11:28
            anchan napisała:

> Co do reklamy, to jak wam się podoba: "Obornik o zapachu wanilii" ?
            nie wiem, wolę nie wąchać ;-)
    • karmilla nowinki kosmetyczne 05.07.04, 11:59
      Zwykły matujący puder nałożony zbyt grubą warstwą uwidacznia zmarszczki.
      Powinnaś używać pudru w minimalnych ilościach lub sięgnąć po specjalny puder z
      odblaśnikami światła, który zatuszuje drobne zmarszczki.
      za: uroda.onet.pl/1168330,2050,2033,dzial.html
      uroda.onet.pl/1,144,8,6682562,19829889,1065469,0,forum.html - a to
      komentarz - spokojnie mogę się pod nim podpisać
    • karmilla Re: Chomeland Polishizna 06.07.04, 12:58
      i znów w temacie nazywania wszystkiego co się da po angielsku, żeby brzmiało
      bardziej proffesional:
      praca.onet.pl/rekrutacja.html
      Rozpoczynamy akcję rekrutacyjną na stanowiska: Junior Software
      Developer /Software Developer, Firmware Developer, Junior Test Engineer/Test
      Engineer .

czekam kiedy w wymaganiach będą podawać:
      - wykształcenie: higher
      - dobra znajomość english...
      • anchan Re: Chomeland Polishizna 14.07.04, 09:31
        artykuł w GW o pracy sezonowej:
        insertowanie ulotek do gazet,
        pielęgnacja rabatów kwiatowych
    • karmilla obciach i obciachogenne sytuacje 15.07.04, 13:04
      Wyjście na plażę czy na spacer po górach obfituje w niezmiernie obciachogenne
      sytuacje.
      o tym jak ich uniknąć traktuje poniższy artykuł:
      kiosk.onet.pl/dlaczego/1174843,1299,1,artykul.html
      godne uwagi eż komentarze pod
      • brezly Hipotetyczny odpowiednik 06.08.04, 10:31
        A ja toto znalalzlem w POLITYCE, list protestujacy przeciw czemuś chyba, przez
        Szefa Stowarzyszenia Przedstawicieli Firm Farmaceutycznych w Polsce napisany:

"Obecny system (...) nie spelnia podstawowych kryteriów transparentności i
        efektywnosci. Konieczne sa zmiany ograniczające zasady grupowego limitu
        terapeutycznego. Cena referencyjna powinna byc ustalana na poziomie
        rzeczywistego chemicznego odpowiednika. Dzieki temu można w ryzach trzymac
        koszty refundacji i nie obniżać limitów grupowych do absurdalnie niskich
        poziomów. Dzisiaja cena leku refundowanego jest ustalana do poziomu najniższej
        ceny jego hipotetycznego odpowiednika. W rezultacie lek teoretycznie jest
        refundowany, ale poniewaz cena limitu jest ustalana na coraz tańszym leku
        generycznym więc poziom współplacenia rosnie bardzo szybko."
        • brezly Z prasy, dział "gospodarka" 22.08.04, 10:26
          Po pierwsze, dowiedziałem się że istnieje coś o nazwie "Stowarzyszenie Polskich
          Importerów i Dojrzewalników Bananów".

Po drugie, dowiedziałem się że "wojna o posiadaczy RORów zaczyna nabierać
          rumieńców".
          • Gość: BreslY Re: Z prasy, dział "gospodarka" IP: *.physik.mu-luebeck.de 17.09.04, 12:27
            gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2288784.html
            Niby nic , ale to na koncu :-)) :

'Z własnej działalności wiemy, że bezpieczniej jest stać na dwóch nogach niż
            na jednej.' - uważa Robert Niewiadomski, prezes Agros Novej.

Odkrywcze, nie?
            • Gość: emer Re: Z prasy, dział "gospodarka" IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 22.09.04, 23:20
              "karierę" robi słowo >rusza< Czytam/słucham -rusza autostrada, -od dziś rusza
              festiwal, -rusza przegląd.. Zgroza..zwróćcie uwagę -powariowali, czy co?
              • brezly Sport w soczewkach 13.10.04, 20:14
                Czego to sie nie mozna dowiedziec o widzeniu:

rewelacje pod:
                www.twoje-soczewki.pl/index.php?strona=otylia

Próbka:

Elastyczność i stabilność fuzji =
                Umiejętność równomiernego i jednoczesnego patrzenia dwoma oczami naraz, nawet
                podczas dużych prędkości i psychicznie stresujących sytuacji.

• brezly Nie tylko intruzywny ale i receptywny 02.11.04, 11:24
                  'Badanie wykazało, że ludzie są bardzo receptywni na tego rodzaju działania'

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2370873.html?v=0&f=30
                  Pora umierac :-(
    • Gość: cockney Re: Chomeland Polishizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:01
      Gość w radiu powiedział, że ktoś tam (chyba J. Kwaśniewska) może wystartować w
      wyborach prezydenckich jako "alter ego dla Tomasza Lisa".
      • Gość: cockney Re: Chomeland Polishizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:55
        Plany rozbudowy dróg na lotnisko, Marek Szempliński 28-12-2004

... Jednak miejscy projektanci już rysują połączenia z rozbudowanym airportem. ...

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2467910.html
    • karmilla wątek kulinarno językowy 18.04.05, 09:31
      sama nie wiem, czy już nie słyszę głupot językowych, czy tak się na nie
      uodporniłam, ze po prostu ich nie zauważam (chyba raczej to drugie), więc, żeby
      wątek nie spadał ożywiam go linką jezykowo-kulinarną ;-)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21123039&v=2&s=0
    • karmilla Re: Chomeland Polishizna 22.04.05, 13:04
      I znów pozycja z mojego niewyczerpanego źródła inspiracji - katalogu Avonu:
      Kolorowe mleczko przeciwsłoneczne dla dzieci w sprayu SPF 30

ciekawa jestem jak wygląda takie dziecko w sprayu
      • Gość: slang Re: Chomeland Polishizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 18:11
        "Złoty osłabił się w czwartek o 5 groszy wobec euro i dolara z powodu
        pogorszenia sentymentu w regionie."
        • Gość: italiano Re: Chomeland Polishizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 22:04
          "Najbardziej zagrożone są Francja i Włochy. We Włochach, gdzie w sektorze
          odzieżowym......"

gospodarka.gazeta.pl/firma/1,33240,2713957.html
          • karmilla Re: Chomeland Polishizna 23.05.05, 13:20
            hyhy, we włochach to ja mogę mieć co najwyżej spinkę. Może gumka frotka to
            sektor odzieżowy we włochach? ;-)

a ja znów przeglądam katalog Avonu, i widzę tam kolorowy mus do ust, o kremowej
            i lśniącej konsystencji pomadki
            i moja ulubiona seria dla młodziezy Color Trend, a w niej:
            wytrwały tusz wodoodporny (niestety ostatni raz w ofercie - za długo to nie
            wytrwał w katalogu)
            wykręcona kredka do ust
            błyskotliwy eyeliner w płynie
            błyskotliwy cień w kremie
            błyskotliwy lakier do paznokci
            błyskotliwy puder w puszku do twarzy i ciała

kiedyś, jak się jeszcze uczyłam, to uważałam że przed egzaminem potrzebuję
            kremu antystresowego, a w trakcie egzaminu kremu inteligentnego, żeby mi pomógł
            testy rozwiązywać, ale teraz to chyba by mi się przydały błyskotliwe kosmetyki,
            żebym miała z kim pogadać, jak zapragnę błyskotliwych dialogów, albo żebym
            chociaż mogła posłuchać, jak błyskotliwie między sobą rozmawiają
            • karmilla czytam dalej: 23.05.05, 13:44
              o Tuszu Styliście: Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki - twoje rzęsy
              przypierają taki look, jak chcesz.

Dalej mamy krem relaksujący - nawet ładnie się komponuje z kosmetykami
              błyskotliwymi: relaks przy błyskotliwej rozmowie
              • Gość: koszyk OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 15:54
                Charles Barkley nie ma najlepszej opinii o niektórych młodych koszykarzach NBA:
                "To nie są neurochirurdzy. Kiedyś jadłem obiad z jednym z nich. Zamówił mysz
                czekoladową [ang. chocolate mouse - red.]. Patrzę na niego i mówię: Jaką tu
                widzisz mysz, głąbie - to jest mus czekoladowy [ang. chocolate mousse - red.]".
    • karmilla Re: Chomeland Polishizna 25.05.05, 09:26
      Napis na drzwiach toalety w coctail-barze Tichy na Komandorskiej
      Wyłącznie dla KONSUMENTÓW lokalu toalety są NIEODPŁATNE

z toalety skorzystałam, ale na konsumpcję lokalu jakoś nie miałam ochoty,
      poprzestałam na wypiciu kawy. Czuję się trochę jak złodziej
      • Gość: cockney Re: Chomeland Polishizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 11:38
        znow OT: napisy i komunikaty z barow, itp., tylko, ze po angielsku, ale bardzo
        zabawne!
        www.world-english.org/globalenglish.htm
        • karmilla Re: Chomeland Polishizna 30.05.05, 14:35
          a ja lubie krzyżówki polsko angielskie. Nie wiem, może to już było na tym
          wątku, ale w całości mi się go nie chce czytać, więc zapodam to, co mi sie
          ostatnio w oczy rzuciło:
          CAR MYJNIA
          i w sumie nawet nie wiem, czy to ma być angielsko-polskie, bo wówczas to
          powinno chyba być CAR'S MYJNIA czy tylko polskie, ale wtedy to raczej
          MYJNIA "CAR"
          • Gość: cockney Re: Chomeland Polishizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 21:43
            "Nowe wagony KOleji Mazowieckiej."
            serwisy.gazeta.pl/fotografie/1814824,35083,964860.html?str=13
            • karmilla Re: Chomeland Polishizna 13.07.05, 16:55
              tam już jest chyba inne zdjęcie :-(
    • karmilla mózg jako region galaktyczny 13.07.05, 16:55
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050713/kraj/kraj_a_3.html
    • karmilla łańcuszek szczęścia 20.07.05, 13:53
      a w nim chińska mądrość, zaczynająca sie od słów:

PIENIĄDZE KRĘCĄ..... ALE SZCZĘŚCIE MOŻE WIĘCEJ
      Pieniędzmi możesz kupić budynek, ale nie dom.
      • Gość: cockney Tym razem pochwała... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 15:38
        dla Macieja Słomczyńskiego za przetłumaczenie w "Poskromieniu złośnicy"
        "he will throw a figure in her face"
        jako
        "retoryknie na nią"

Jak dla mnie - pierwsza klasa.

PS. ale ogólnie: uwaga na tego tłumacza!
        www.serwistlumacza.com/texts/slomcz.html
        • brezly Re: Tym razem nagana wydawnictwa 25.07.05, 09:21
          Kto pracuje w wydawnictwach?! Ludzie nie znajacy polskiego czy co?

Na okladce ksiazki wydawnictwo WAB umieszcza tekst nastepujacy:
          "Powiesci kryminalne Henninga Mankella zawdzieczaja swoj sukces
          charyzmatycznej postaci inspektora Wallandera".

Eheh, hehem, to chandlerowy Marlowe tez przepelniony byl charyzma?
          Miedzy Scylla a Charyzma?
    • karmilla Re: Chomeland Polishizna 25.07.05, 20:28
      a to tak a propos kultury języka (może i średnio pasuje na ten wątek, ale lubie
      ten wątek, więc będę tu wklejać cokolwiek dotyczące języka polskiego znajdę)
      www.gwiazdy.com.pl/50_04/25.html
      • brezly Z biznes prasy 12.08.05, 08:57
        Mistyczne bardziej:

"Podstawową działalnością Zespołu Elektrociepłowni w Łodzi jest produkcja ciepła
        w gorącej wodzie i parze, przesyłanie i dystrybucja ciepła oraz wytwarzanie
        energii elektrycznej w skojarzeniu.
        • brezly Ze swiata kultury 23.08.05, 14:22
          www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=27167
          O filmie Zanussiego:

"Te wydarzenia to jednak zaledwie tło dla osobistej egzystencji Wiktora. Żyjący
          w zasięgu wzroku prochów swojej żony nie może poradzić sobie z samotnością, co
          rekompensuje sobie uszczypliwością wobec współpracowników i kolegów z ministerstwa."
          • brezly Ze swiata nauki 23.08.05, 14:24
            Za GW:

Kobiety o rudych włosach o wiele lepiej znoszą ból od blondynek czy brunetek -
            wynika z najnowszych badań, prowadzonych na uniwersytecie w Edynburgu.
            (...)
            Jackson prowadzi badania na płowych myszach. Jakkolwiek nie są one rude, mają
            podobny układ genów i podobnie jak rudowłose kobiety lepiej znoszą ból od
            szarych myszy.

---
            Zachwycilo mnie ostatnie zdanie. Prosto i logicznie. Po naukowemu.

• brezly Re: Z biznes prasy (nowe) 30.08.05, 11:19
          Tytul:
          "CEPiK to ledwie wierzcholek sieci"
    • karmilla Re: Chomeland Polishizna 26.08.05, 12:46
      Z korespondencji z mentorami pewnego szkolenia internetowago:
      Jeśli ma Pani problemy z obsługą platformy szkoleniowej lub kursu, to proszę o
      kontakt z naszym zespołem mentoringu.

Ciekawe czy jak nie zaliczę kursu, to zwrócą się z tym do mojego dyrektoringu.
      • Gość: hml Re: Chomeland Polishizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 13:17
        raczej egzekutingu
      • brezly Przedwyborcze pogaduszki i zagaduszki 22.09.05, 15:54
        "Jesteśmy jedyną partią, która nie odwraca się tyłem zaspokajając potrzeby"
        "„Jesteśmy społeczeństwem, które przestało mieć ochotę na konsumpcję”".
        • Gość: plimpplampplettere z innej beczki IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 27.09.05, 21:18
          tingo is an invaluable word from the Pascuense language of Easter Island meaning
          "to borrow objects from a friend's house, one by one, until there's nothing left".

And Spanish speakers in central America have a description of a government
          employee who only shows up on payday - an aviador.

The Japanese have bakku-shan - a girl who appears pretty from behind but not
          from the front.

in the Netherlands who should have the last word - the phrase for skimming
          stones is as light-hearted as the action: plimpplampplettere.

news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4248494.stm
          • Gość: pies z kulawą nogą Re: z innej beczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 09:51
            niuans, a śmieszy
            "... gospodarką opierającą się o nowoczesne technologie..."
            serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3001545.html
            • brezly Re: z innej beczki - lepkość serwisu 08.11.05, 12:19
              Sliczne. Juz widze jak nie majac o co sie operzc gospodaka sie zatacza.
              Ja mam taki kwiatek internetowo-klientologiczny:

"Lepkość serwisu to bardzo intuicyjny wskaźnik, który jednak doczekał się
              matematycznego wzoru. Formułą jest iloczyn trzech współczynników, które można
              wydobyć analizując system statystyczny podłączony do serwisu WWW, takich jak
              czas spędzany na serwisie czy liczba powracających użytkowników.
              Przeciwieństwem serwisu lepkiego jest serwis śliski, czyli taki, na którym
              użytkownik szybko realizuje swoje potrzeby.

Oczywiście witryna internetowego banku powinna być możliwie śliska, co
              znaczyłoby, że jego klienci sprawnie załatwiają tam swoje interesy. "

www.internetstandard.pl/news/84143.html
    • Gość: :) Re: Chomeland Polishizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:19
      "Teoria podaje się za naukową."

wiadomosci.onet.pl/1216084,12,item.html
      • brezly ludyczna polishizna Rysia C. 14.02.06, 13:55
        "- Marzy mi się polska wersja koalicji CDU-CSU. Samoobrona jako takie bardziej
        ludyczne, socjalne, antyliberalne skrzydło polskiej prawicy - mówi Ryszard
        Czarnecki z Samoobrony"
        • karmilla cyfryzacja TV 24.03.06, 12:06
          "Rynek telewizyjny przechodzi zmiany i wymaga sorych inwestycji, m.in.
          związanych z cyfryzacją..."
          (za Media pod prasą", A. Grzesak, najnowszy nr Polityki)
          • brezly Hit! 15.05.06, 16:00
            www.bialystokonline.pl/katalog.php?gid=06&catid=13&id=755&strona=3
            Na wypadke jakby sie linka zdezaktualizowala to tam sie reklamuje bialostocka
            apteka "Placebo".
          • Gość: wiwany Re: cyfryzacja TV IP: *.magma-net.pl 16.05.06, 16:04
            ale to termin techniczny.jak nazwiesz przejscie z emisji analogowej na cyfrowa?
            z angielska -dygitalizacją ?
            • brezly Red. Wronski z GW dzis w TOK FM 24.05.06, 10:50
              "Gospodarka dostala speedu i jest progress"
              • Gość: ? Re: Red. Wronski z GW dzis w TOK FM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:15
                Skąd wiesz, że powiedział "progress" przez dwa "s"?
                • brezly Re: Red. Wronski z GW dzis w TOK FM 24.05.06, 20:31
                  Przecież to wykształcony człowiek, błedów ortograficznych by nie robił, no co ty?!
                  • brezly To jeszcze red. Wilczak 26.05.06, 14:39
                    Czytam w POLITYCE:
                    "Ważne, że wreszcie, po 61 latach, biała plama, jaką była zbrodnia w
                    Pawłokomie, już nie straszy, z demona uszło powietrze".
                    • wiwany Re: To jeszcze red. Wilczak 26.05.06, 16:01
                      moje ulubione:
                      "podwyżka gazu,ropy"
                      "tanie ceny"
    • karmilla przybliżenie 17.08.06, 13:11
      wrocławskie Echo Miasta z 17.08.2006 r., Janusz Leon Wiśniewski, o ilości maili
      które do niego przychodza:
      Przez ten czas prowadzę taką statystykę - odebrałem ponad prawie 20 tys. e-maili

znaczy odebrał ich mniej czy więcej niż 20 tys.? bo się pogubiłam, a jestem
      ciekawa
      • brezly Wstyd w Breslau (miasto kultury?) 15.10.06, 18:51
        Debilizm z reklamy tekstowej Gugla:

"Karczma Kasieńka Wrocław
        Tradycyjne, bogate, polskie menu w klimacie dawnej hacjendy. Biskupin"

Śmy mieli czarnych niewolników w polskiej tradycji?
        • Gość: będący rozśmieszon Będąca lesbijką córka Dicka Cheneya jest w ciąży IP: *.dialog.net.pl 06.12.06, 18:30
          tytuł z gazeta.pl
      • brezly Kronika sformulowan Nowych 08.03.07, 16:28
        "target docelowy"
        • brezly "Ile u nas mieszka ludności" 30.04.07, 08:38
          GW z 21 kwietnia:

"Czy ogromne pieniadze, kótre przeznaczamy an leki, świadczą że jestśmy
          lekomanami? - Nie -twierdzi Guzowski. - Proszę zwrócic uwage, ile ludnosci
          mieszka u nas. Jesteśmy dośc licznym krajem".
    • nutopia Re: Chomeland Polishizna 22.06.07, 09:22
      no to moja bajka:
      robię kalkulację dla pewnej firmy, a raczej próbuję im zrobić bo cokolwiek im
      nie wyślę, to otrzymuję odpowiedź "no akcept"
      ...
      ja nawet już tego nie skomentuję...
      • brezly "Akwen wodny" 25.06.07, 08:21
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,4231468.html
        Znowu?! I to w informacji o wydarzeniu kulturalnym?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka