01.06.04, 17:22
Na razie nowa nazwa

Nie wypaliły plany połączenia CC-Banku i czwartego pod względem wielkości
sprzedaży pośrednika kredytowego Polskiego Towarzystwa Finansowego (PTF) -
dowiedziała się "Rz". Na fuzję nie wyraziła zgody Komisja Nadzoru Bankowego.

Jak się jednak nieoficjalnie dowiedzieliśmy, istnieje szansa, że KNB zgodzi
się na połączenie obu spółek, jeśli spełnione zostaną pewne warunki.
Hiszpanie zbytnio pośpieszyli się z prośbą o zgodę - najpierw muszą
wprowadzić w PTF odpowiednie procedury i rozliczenia.

Pomysł połączenia banku i pośrednika kredytowego pojawił się w momencie
kupienia w lutym tego roku PTF przez największy hiszpański bank Santander
Central Hispano (BSCH) za 33 mln euro. W ramach tej transakcji CC-Bank, który
także należy do Santandera, przejął od Banku Millennium portfel kredytowy PTF
o wartości około 2,2 mld zł.

Hiszpanie postanowili połączyć siły obu swoich spółek w Polsce i zaistnieć na
rynku detalicznym. Santander chciał wprowadzić do oferty specjalizującego się
w kredytach samochodowych CC-Banku rachunki oszczędnościowe, lokaty i karty.
A także zmienić nazwę banku z kompletnie w Polsce nieznanego CC-Bank na PTF
Bank. Z naszych informacji wynika, że tylko tę ostatnią część uda się dość
szybko zrealizować. Zostanie przeprowadzona zmiana nazwy na PTF Bank, a
centrala będzie przeniesiona z Poznania do Wrocławia (tam ma swoją siedzibę
PTF). W tym roku CC-Bank i PTF będą oferować tylko kredyty samochodowe i
hipoteczne. Obie firmy podpisały umowę o współpracy.

CC-Bank współpracuje z ponad 200 dilerami samochodowymi, PTF ma w calej
Polsce 38 oddziałów i filii. Są one uzupełnione przez sieć 31 autoryzowanych
przedstawicieli, prowadzących 110 punktów obsługi klienta. PTF współpracuje
też z salonami samochodowymi i komisami.

- Połączenie dwóch spółek, scentralizowanie sprzedaży i innych działów
pozwoliłoby obniżyć koszty działania - mówi przedstawiciel dużego pośrednika
kredytowego. - Jednak pozostawienie dwóch firm ma także swoje zalety.
Chociażby taką, że przy dwóch sieciach sprzedaży obroty mogą być wyższe. Są
klienci, którzy nie chcą korzystać bezpośrednio z usług bankowych i wolą iść
do pośrednika. EL
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: PTF Bank IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.04, 17:37
      Zostanie przeprowadzona zmiana nazwy na PTF Bank, a
      centrala będzie przeniesiona z Poznania do Wrocławia (tam ma swoją siedzibę
      PTF).

Czyli nasze wcześniejsze informacje się potwierdziły. A do końca roku (przy
      dobrych układach) do banków z centralą we Wrocławiu dołączy wspominany niedawno
      japoński bank, który zajmie się obsługą japońskich firm i inwestycji
      ulokowanych na Dolnym Śląsku.
      • Gość: slawek Re: PTF Bank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 17:40
        Wrocław to jednak pępek świata :)
        • Gość: erni Re: PTF Bank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 18:32
          Nic nie panimajem. PTF przeciez zawsze mial siedzibe we Wrocławiu.
          • Gość: ! Re: PTF Bank IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.04, 20:00
            PTF miało i ma siedzibę we Wrocławiu. A CC Bank w Poznaniu. teraz PTF i CC Bank
            połączą się ze sobą, tworząc nową firmę/instytucję: PTF Bank, z siedzibą,
            centralą we Wrocławiu.
            • Gość: erni Re: PTF Bank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 21:54
              Oks. To mój wrodzony analfabetyzm.

Dobrze to moze jescze ktos mi wytlumaczy jezeli we Wrocku sa najwieksze firmy
              leasingowe w polsce to dlaczego wiekszosc jezdzacych po kraju wyleasingowanych
              aut ma rejestracje poznanskie? (rowniez we wro wiele sie takich spotyka).
              • Gość: talkinghead Re: PTF Bank IP: *.komuny.ibrokers.pl / *.ibrokers.pl 01.06.04, 22:06
                Moze to kwestia umow z dealerami.
              • Gość: ! Re: PTF Bank IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.04, 22:08
                Bo np takie wrocławskie EFL, największy leasingodawca aut w Polsce nie
                rejestruje all aut na wrocławskie rejestracje, tylko niemal w każdym oddziale
                woj w Polsce dają na te autka rejestracje z woj w którym ten oddział działa.
                Podobnie czynią inne wroc firmy leasingowe, a praktycznie wszystkie firmy z
                Poznania rejestrują auta na rej z PO. Nie jestem władny bardziej ci to
                wytłumaczyć, kiedyś mówił mi o tym mój znajomy zajmujący się leasingiem. Jako
                ciekawostkę powiem ci, że we Wrocławiu jest łącznie zarejsestrowanych wiecej
                pojazdów niż w Poznaniu, choć rejestracje na samochodach wskazują co innego.
                Tak to już bywa :)
                • Gość: ! Re: PTF Bank IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.06.04, 22:11
                  To co napisał talkinghead to też prawda. Wiem, że zdecydowaną większość Fiatów
                  i Toyot jest od poznańskich dealerów. Zwłaszcza Fiatów.
                • Gość: P.B Re: PTF Bank IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 02.06.04, 01:38
                  Gość portalu: ! napisał(a):

> Jako ciekawostkę powiem ci, że we Wrocławiu jest łącznie zarejsestrowanych
                  > wiecej pojazdów niż w Poznaniu, choć rejestracje na samochodach wskazują co
                  > innego. Tak to już bywa :)

no i tą informację pewnie koledze udzielił Urząd Powiatowy w Poznaniu ...

Odnośnie PTF, mnie zastanawia jedna kwestia, skoro CC Bank jest tym
                  przejmowanym, to dlaczego we Wrocławiu szykują się największe zwolnienia?

P.S
                  no i oczywiście gratulacje dla Wrocławia
                  • talkinghead Re: PTF Bank 02.06.04, 10:12
                    zwolnienia?

a) np calkiem inny model zarzadzania nowego wlasciciwela
                    b) wprowadza swoich ludzi..zarzad dyrektorow itp.

pzdr
                    th.
                  • Gość: ! Re: PTF Bank IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.04, 10:54
                    > no i tą informację pewnie koledze udzielił Urząd Powiatowy w Poznaniu ...
                    >

Widzisz Talkinghead, PB znowu szuka rywalizacji. Zabolało go, że czegoś w
                    Poznaniu jest mniej :) Tak być nie może :) Mogę się założyć, że gdyby było
                    napisane, że to w Poznaniu jest wiecej zarejestr pojazdów, to nawet by tu nie
                    próbował pytać skąd to wiem :))) Z faktem przenosin CC Banku do Wrocławia nie
                    moze dyskutować, więc zaraz szuka rewanżu :) Hahahahaha, nie ma to jak zacząć
                    dzień na wesoło hahahahaha :))))))))
                    • Gość: ! Re: PTF Bank IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.04, 10:57
                      Odnośnie PTF, mnie zastanawia jedna kwestia, skoro CC Bank jest tym
                      przejmowanym, to dlaczego we Wrocławiu szykują się największe zwolnienia?

W związku z przenosinami do Wrocławia, w Poznaniu prawie wszyscy pójdą na
                      bruk :) No chyba, że część z tamtych pracowników zdecyduje sie na przenosiny do
                      Wrocławia :)
                      • Gość: P.B Re: PTF Bank IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 02.06.04, 11:52
                        > W związku z przenosinami do Wrocławia, w Poznaniu prawie wszyscy pójdą na
                        > bruk :) No chyba, że część z tamtych pracowników zdecyduje sie na przenosiny
                        > do Wrocławia :)

czy zrozumiałeś co ja wcześniej napisałem? chyba nie

Samochody osobowe zarejestrowane w 2001 r.
                        Poznań - 11406
                        Łódź - 9710
                        Wrocław - 9671
                        Kraków - 9439

w tym z importu
                        Poznań - 9384
                        Kraków - 7636
                        Wrocław - 4975
                        Łódź - 2070

w tym nowe
                        Poznań - 4842
                        Kraków - 4104
                        Wrocław - 2153

• talkinghead Re: PTF Bank 02.06.04, 12:35
                          > Samochody osobowe zarejestrowane w 2001 r.

Przypomne ze dzis mamy czerwiec 2004.

pzdr
                          th.
                        • Gość: ! Re: PTF Bank IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.04, 13:26
                          Hehehe, wygrałem! PB żyje tylko statystykami, wykresami itp, do tego danymi z
                          2001 roku :) Brawo, gratulacje :)

ps: PB jak czujesz potrzebę stałej rywalizacji, to zapisz się do jakiegoś klubu
                          sportowego, ćwicz coś i wiecznie się sprawdzaj i rywalizuj z innymi :) Pa pa PB!

ps2: Jak będziesz kolejny raz coś udowadniał, to podaj jeszcze starsze dane,
                          będzie zabawniej (najważniejsze, żeby te dane były na korzyść Poznania) :)))
                          Jesteś zupełnie jak dziecko PB :)
                          • Gość: P.B Re: PTF Bank IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 02.06.04, 14:08
                            jeżeli masz nowsze dane, ujawnij je, bo jak na razie robisz dużo szumu z
                            którego mało co wynika ...
                            no i nie masz za grosz szacunku
                            • Gość: ! Re: PTF Bank IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.06.04, 15:08
                              Mało wynika? Haha. Trudno żebym miał szacunek do osoby, która wielokrotnie
                              obrażała Wrocław i jego mieszkańców. Skyscrapercity trochę ciebie PB i twoich
                              kolegów wychowało. Staliście się nieco mniej buńczuczni, mniej ataków na
                              Wrocław. Oby tak dalej, a moze kiedyś będziemy mogli normalnie porozmawiać.
                              Pozdrawiam i kończę dyskusję.
                              • Gość: brum Re: PTF Bank IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 02.06.04, 15:22
                                Apeluje do Wroclawian, ignorujcie PB, z glupim sie nie dyskutuje...
                              • Gość: P.B Re: PTF Bank IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 02.06.04, 15:40
                                no tak, teraz się role odwróciły
                                jak widać podstawą rozmowy nie są rzeczowe argumenty lecz pobudki osobiste

Nikogo nie obrażałem, to,że kiedyś powiedziałem coś, co nie spotkało się z
                                czyjąś aprobatą nie oznacza, iż szacunku dla rozmówcy nie było. Najwyraźniej
                                macie jakieś uprzedzenia [kompleksy?], ale to już nie moja już sprawa;
                                ok, kończę dyskusję

również pozdawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka