Dodaj do ulubionych

Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w forma...

04.07.12, 13:53
Radku !
genialny tekst, dziękuję :)

" Miasto " i Kolej, chciały przenieść na wyremontowany Dworzec
obyczaje i publiczność z nowego Hotelu Monopol...
to jest niemożliwe !!!
i bezcelowe ;)

ale można przecież ulokować knajpki z Knyszą w przestrzeni dworcowej gastronomii !
w lokalach z góry na to przeznaczonych ?
do uzgodnienia !!!
kwestia rozsądnego czynszu, wrzuconego w cenę ?
aby Klient nie uciekł na autobusowy !

nie oszukujmy się...
tu jest Polska !!!
pociągami jeździ młodzież szkolna i niezmotoryzowani,
( niezamożni ) pracownicy do roboty !

robimy skansen czy żywy Dworzec ?

Pozdrawiam ^^
Grzesiek
Obserwuj wątek
    • krasnaladamu Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w forma... 04.07.12, 14:50
      Urodziłem się we Wrocławiu, studiowałem we Wrocławiu i nigdy nie jadłem knyszy na dworcu. Jeśli tam już nie będę miał okazji zjeść, to trudno, będę jadł gdzie indziej.
    • Gość: Yello Re: Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w for IP: *.static.korbank.pl 04.07.12, 15:12
      > nie oszukujmy się...
      > tu jest Polska !!!
      > pociągami jeździ młodzież szkolna i niezmotoryzowani,
      > ( niezamożni ) pracownicy do roboty !

Większej głupoty już dawno nie słyszałem.

Na pewno większość klienteli eIC to są niezamożni pracownicy i młodzież szkolna. Jasne...
      • greges58 Re: Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w for 04.07.12, 15:35
        Gość portalu: Yello napisał(a):
        Większej głupoty już dawno nie słyszałem.

Ja też !!!
        czytając Twoje ;)

jestem zaprzysięgłym wrogiem Knyszy - patrz inne me wpisy na temat !
        ale rzeczywistości zaklęciami nie odmienisz ?

Jeżdżę t y l k o porannymi EIC do Poznania !
        czasem, do Warszawy ?

z Dworca nie potrzebuję absolutnie NIC !!!
        za wcześnie na śniadanie, wiadomości z gazet znam od wczoraj ;)
        wieczorem, wracam - jak najprędzej - do domku !
        tak robi większość moich " współpasażerów "
        obudź się...

^^
    • Gość: wku...ny starzec Knysza w formalinie IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 15:59
      Tekst to czyste grafomaństwo lub zwykłe pie...
      >... bez wahania powiedziałbym, że jest to kwintesencja codzienności Wrocławia, esencja tej całej atmosfery miasta nad Odrą - mieszanka poczucia wolności<
      • gabers Re: Knysza w formalinie 04.07.12, 16:31
        jestem za!
        Knysza jest nasza, w PL dobrze znana - bywało, że znajomi, którzy jechali przez Wrocław, prosili, żeby im zakupić i podać przez okno na peronie.
        A jak super smakuje po wielogodzinnej podróży z Przemyśla, na przykład.
        Niech te budki będą trochę bardziej kulturalne, serwetek pod dostatkiem i tyle - czego mamy się wstydzić?
        I jeszcze niech na dworzec wrócą pyszne regio!
        Przecież mamy jakąś alternatywę dla Maca, prawdaż?
        • Gość: rts Re: Knysza w formalinie IP: *.subnet-17.med.umich.edu 04.07.12, 17:24
          Knysza OK, budki nie OK. Problem nie leży w fast-foodach, tylko w budkach. W tym wypadku można mieć ciastko i zjeść ciastko, tzn. mieć ładny dworzec i knysze sprzedawane nie z budek wolnostojących, ale "wbudowanych" w strukturę dworca. I to by było najlepsze wyjście.
        • Gość: kitix regio IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.12, 13:01
          O tak! całym sercem jestem za regio! Czy już powrócili na dworzec? Czy są? Na darmo nie chcę jechać przez te korki i upały!
          Dla mnie to jest właśnie przekąsko-obiad i potrawa nocna, bo knysze mnie osobiście nieco przerastają ze względu na gabaryty, kapiące sosy i wyobraźnię moja, która do środka dodaje dziwne składnikiki.
    • twoboredmen Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w forma... 04.07.12, 17:24
      Oszaleję jak jeszcze raz przeczytam pean na temat knyszy na dworcu.
      • Gość: hmm Re: Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w for IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 17:48
        ku... pierwsze słysze o jakiejś knyszy? z opisu - obrzydlistwo
      • Gość: trjhkihv Re: Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w for IP: *.play-internet.pl 04.07.12, 18:11
        buła z wsadem warzywno-mięsno-sosowym, a ktoś poświęca dobre kilkadziesiąt minut na artykuł pochwalny o tym. niepojęte.

anyway mieszkam od kilkunastu lat we Wroc i dopiero w tym tygodniu się dowiedziałam (z tego portalu), że to potrawa lokalna.

nie wiedziałam też, że to przysmak rozsławiający Wrocław - przez te kilkanaście lat więcej słyszałam o "tostach u W..." i barach mlecznych, niż knyszach na dworcu. niezły lobbing od kilku dni na tym portalu.
        • pochodna.dx Re: Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w for 05.07.12, 12:17
          Gość portalu: trjhkihv napisał(a):

> (z tego portalu), że to potrawa lokalna.
          Bo tak naprawdę to potrawa wschodnia.

> przez te kilkanaście > lat więcej słyszałam o "tostach u W..."

No właśnie, dla mnie Wrocław to miasto tostów przede wszystkim... Zaczęło się bodaj w roku 1979 od punktu w Przejściu Świdnickim a później się rozpełzło... Co do barów mlecznych - wrocławskie słynne są z ruskich pierogów. Wiele osób mając godzinę na przesiadkę pędziło (nie wiem czy jeszcze bo od dość dawna mieszkam za granicą) do baru na rogu Stawowej i Piłsudskiego, gdzie tanio były naprawdę świetne pierogi. Knysza jest elementem stosunkowo niedawnym.
    • e-tools Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w forma... 05.07.12, 07:54
      "Obciachem jest w końcu ślizgać się na mniejszych czy większych plamach sosu czosnkowego wyścielającego ulice wokół dworca.

Czy jednak tym malkontentom i twórcą kpin z wrocławskiej knyszy przyszło do głowy, że najlepsze są te miasta, które można zapamiętać? Nie zapamiętasz klinicznie czystego Hamburga, wypolerowanej posadzki w londyńskim City, chodników w zadbanym Sztokholmie ani piaskowca w starym Dubrownik "

Za to z pewnością zapamiętasz Wrocław jak przyniesiesz na podeszwach do domu ten sos czosnkowy.
      Co tam Dubrowik czy Londyn ...u mnie w domu śmierci Wrocławskim dworcem !
    • sir_fred Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w forma... 05.07.12, 10:31
      A właściwie dlaczego dworzec nie może być pusty? Jest tyle innych miejsc w mieście, które mogą tętnić życiem... Dworzec ma być wygodny, funkcjonalny, raczej bez smrodu, żulii i nadmiernego tłoku. A skoro knysza jest taka super, to pewnie gdzieś nieopodal dworca powinny rozkwitać zagłębia knyszowe. No chyba że nie jest ;)
      • greges58 Re: Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w for 05.07.12, 10:38
        budy powstaną - jak pisałem - koło dworca autobusowego !!!

zauważ, plac przed głównym wejściem ma pozostać wymuskaną wizytówką !
        fontanny. lampiony, klomby, neony...
        hołotę zwaną Pasażerami wypychamy " od podwórka " - na ulicę Suchą ?
        niesławny i osławiony Tramwaj Minus !
        gdzie powstał węzeł przesiadkowy ???
        od zakrystii ;)
    • burial85 Lepsze budki z knyszą niż pusty dworzec w forma... 05.07.12, 15:33
      Knysza rządzi. Swego czasu jak jeszcze nie było się na redukcji szły knysze jedna za drugę hehe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka