jasmin33 Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobraź... 19.08.12, 12:27 A w Olsztynie mamy Wersal ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyt Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr IP: *.olsztyn.mm.pl 22.08.12, 19:16 jasmin33 napisała: > A w Olsztynie mamy Wersal ... Nie, nie Wersal, tylko Versal. I na tym polega szczyt obciachu: ani to po polsku (bo wtedy należałoby pisać: Wersal), ani po francusku (bo w takim wypadku pisze się: Versailles). Odpowiedz Link Zgłoś
wrobrewrobrewrobre Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobraź... 19.08.12, 12:27 Nic dziwnego że budynek Thespian ma kłopot z zasiedleniem bo jest po prostu "taki nijaki" i z pewnością nie można go nazwać ładnym czy udanym. On po prostu w tej lokalizacji jest brzydki i nie pasuje w przeciwieństwie do niedalekiego bardzo udanego sąsiada RONDO VERONA. Ideałem w tym miejscu byłby jakiś "bliżniak" RONDA VERONA. Thespian pasuje raczej do Legnickiej czy gdzieś w okolicach Gaju. Odpowiedz Link Zgłoś
tay2 Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr 04.04.13, 13:32 wrobrewrobrewrobre napisał(a): > Nic dziwnego że budynek Thespian ma kłopot z zasiedleniem bo jest po prostu "ta > ki nijaki" i z pewnością nie można go nazwać ładnym czy udanym. On po prostu w > tej lokalizacji jest brzydki i nie pasuje w przeciwieństwie do niedalekiego bar > dzo udanego sąsiada RONDO VERONA. Ideałem w tym miejscu byłby jakiś "bliżniak" > RONDA VERONA. Thespian pasuje raczej do Legnickiej czy gdzieś w okolicach Gaju Thespian do niczego nie pasuje. > . Odpowiedz Link Zgłoś
szmul_zygelbojm nuworysze i tak kupią 19.08.12, 12:37 lub inni menażerowie. Do tego pseudoterenowe auto na wielki kołach i luz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jula Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr IP: *.dynamic.chello.pl 19.08.12, 13:11 Jest jeszcze "Lawendowe niebo". Cud nazwa dla pola w okolicach Bielan, pole nie lawendowe, a niebo normalne niebieskie. Odpowiedz Link Zgłoś
lonelyboy1989 Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobraź... 19.08.12, 14:20 Ja nie wierzę, że te durny nazwy utrzymają się z biegiem lat. Myślę, że za 20, 30, 40 lat mało kto powie, że mieszka w Płudach Village albo w Lokum da Vinci. Za kolejne 40, o ile te bloki wytrzymają tyle lat (w co wątpię), nikt nie będzie nawet znał tych nazw. Moja ciocia też mieszka na deweloperskim blokowisku pod miastem, ale nie zna jego nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
mariatg8 Językiem obowiązującym w Polsce jest język polski! 19.08.12, 14:41 Pierwsi , którzy akceptują te debilne nazwy są nie mniej zdebilali urzędnicy , ktorzy towszystko akceptują , bo nie znają przepisów . Dlatego pogrążamy się w ciemnosie i szmabie . Odpowiedz Link Zgłoś
a0g Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobraź... 19.08.12, 14:49 Parę lat temu Kabaret Moralnego Niepokoju miał świetny skecz wyszydzający nazwy nowych osiedli "developerskich". Może ktoś pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
az555 w Katowicach-Nowa Skandynawia- a obok Bażantowo 19.08.12, 15:30 Ostatnie bazanty jakie tam były ,musiały uciekać w momencie wjechania spychaczy które rozpoczęły radosną twórczość pt Blokowy Koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Lokum da Vinci IP: *.e-wro.net.pl 19.08.12, 18:33 Najbardziej chce mi się śmiać z "Lokum da Vinci" pomiędzy Drzewiecką a Bajana. Przecież to będzie kilka budynków w samym środku dużego osiedla Kosmonautów. Zatem i tak będzie toto nazywane po prostu Kosmonautów lub potocznie Kosmosem czy Lotniskiem. Zresztą jak można nazywać osiedlami kilka budyneczków. Osiedla to Kosmonautów, Nowy Dwór, Kozanów, Popowice ... to są osiedla. Parę lat temu w środku Nowego Dworu przy Gubińskiej wybudowano taki różowy budynek 3-piętrowy. Ma on charakter zamknięty w środku posiada swoje jakby takie "patio", na początku też miało to być osiedle ale szybko sami mieszkańcy tego różowego cudaka zaczęli mówić, że mieszkają po prostu na Nowym Dworze. Tak samo będzie z tym "Lokum da Vinci", to nie będzie żadne da vinci tylko Kosmos i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filo Re: Lokum da Vinci IP: *.abdn.ac.uk 27.09.12, 21:10 Masz częściową rację. Ale tylko cześciową ;) 1. Nigdzie nie jest powiedziane, że osiedle to coś dużego - wręcz przeciwnie może to być stosunkowo mała ilośc budynków mieszkalnych (głównie), w zasadzie wystarczy kilka i jest to osiedle. Da Vinci nie jest ani "jednym" ani "budyneczkiem". 2. Prawda, jest to w środku większego osiedla, nie znaczy, że nie można wyróżnić mniejszych części - budynki od Bajana na zachód, te puzzle w różnych kształtach są dosyć autonomicznym tworem i trudno je tak po prostu nazwać "kosmosem". kosmos kosmosowi nie równy, bo idzie za tym, inny standard. da Vinci z założenia chyba właśnie ma się wyróżniać wśród blokowisk jako coś zaprojektowanego od początku do końca i jakby nie patrzeć nie porównywalnego do komunistycznego bloku. 3. Poza tym, nie ma czegoś takiego jak Osiedle Kosmonautów - to nazwa potoczna na Gądów, który był tu od bardzo dawna. Myślę, że mimo wszystko mieszkańcy będą identyfikować się z bardziej z Da Vinci niż z "kosmosem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daria Re: Lokum da Vinci IP: *.dynamic.mm.pl 31.01.13, 22:11 Da Vinci fajnie wkomponowuje się w krajobraz "kosmosu". Na pewno rozświetli trochę okoliczny blokowy klimat, a jednocześnie nie jest bezsensownie luksusowe. Mi się bardzo podoba ten pomysł i projekt. Lokum dali radę! Brawo! tu link to zdjęć z inwestycji: investmap.pl/wroclaw-lokum-nowa-inwestycja-ul-bajana/zdjecia/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaga Re: Lokum da Vinci IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.03.14, 14:27 Noo. pewnie, że tak. i chyba sporo usług w okolicy www.facebook.com/photo.php?fbid=693088194087568&set=a.313419158721142.77351.305634556166269&type=1&relevant_count=1 chociaż nie kojarze gdzie tam w okolicy jest kościól. Ktoś moze przypomnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
korcia2000 Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobraź... 19.08.12, 19:46 Co na to ustawa o ochronie języka polskiego? Coraz więcej cudacznych nazw, kalk językowych w rodzaju Auto-Salon a nikt nie reaguje! Odpowiedz Link Zgłoś
t_uptus Groteskowe nazwy 20.08.12, 09:25 Nie ma to jak swojsko brzmiace Nowa Huta, Huta Miedzi czy Wegiel Brunatny. Uwielbiam wypoczynak nad morzem z widokiem na ekskluzywne osrodki Lazur, Filarowka , Walcownik czy perelka Wegiel Brunatny... Odpowiedz Link Zgłoś
oyayebye Jeśli chodzi o Polaków, 20.08.12, 18:38 to urodzeni idioci. Dwa dni w D, F, I czy UK i już zapominają o swoim języku a tamte ni w ząb. Odpowiedz Link Zgłoś
nogard-10 Re: Jeśli chodzi o Polaków, 17.03.14, 18:00 Polak w naszym miescie,liscie w parku,trzeba posprzatac. Odpowiedz Link Zgłoś
krakowskim_targiem Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobraź... 21.08.12, 09:43 każdy chce się jakoś wyróżniać, westbud ma Malinowy Zakątek, osobiście uważam że nazwa fajna i wcale nieprzekombinowana, a samo osiedle całkiem przyjemne :) Odpowiedz Link Zgłoś
4zero Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr 21.08.12, 10:31 idealna choc przypadkowa definicja przyczyny Tobie wyszla....niestety masz racje, u nas każdy chce się "jakoś" wyróżniać......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warka Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr IP: *.wroclaw.mm.pl 01.02.13, 17:18 Biorąc pod uwagę te językowe potworki, to dziś wyróżni się ten, który nazwie swoje osiedle zwyczajnie, tak jak nazywają się setki starych wrocławskich osiedli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jabłko14 Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.13, 19:11 A czytaliście o Tej drugiej Monie Lizie? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,13399547,Mona_Lisa_w_dwoch_wersjach__I_obie_sa_oryginalne.html#Cuk Leonoardo dzieki temu stanie się jeszcze bardzie popularny, a co za ty idzie Lokum Da vinci również <:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leooon Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.03.13, 19:24 Mnie to zniszczyło:))) www.facebook.com/photo.php?fbid=418124964917227&set=pb.305634556166269.-2207520000.1363458267&type=3&theater Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piszczu Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.13, 13:23 www.facebook.com/photo.php?fbid=380023975393993&set=pb.305634556166269.-2207520000.1365074452&type=3&theater Tak a propos osiedla Lokum Da Vinci, groteski i ostatnich sukcesów polskiej reperzentacji ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszcz Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr IP: *.56-82-r.retail.telecomitalia.it 16.04.13, 20:44 A czy sam Da Vinci wyraził zgode na nazwę osiedla Lokum <lol> Sebo Polska, Meblant i Pixers ostatnio wspomagają klientów Lokum jesli kogos to interesuje :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr IP: *.play-internet.pl 23.02.13, 21:32 Mam do sprzedania Audi 80 ( 1998 ). Ile moge dostać ? Proszę o poważne informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habudabu Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.13, 21:21 KOlega pomylił nieco tematy, ale nieszkodzi :)) życzymy powodzenia w sprzedaży. Tymczasem obok Lokum Da Vinci jeszcze takie coś mnie rozwaliło - Bieszczadzkie Klejnoty :PPP mistrzowie!! Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Czy jest jeszcze "Gomulka Hill" we Wroclawiu? 29.04.13, 21:45 Takie wzgorze z gruzu kiedys mi ktos pokazywal, bodajze przy Sleznej...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herman Re: Czy jest jeszcze "Gomulka Hill" we Wroclawiu? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.05.13, 19:59 Ale tu mówimy chyba o wzgórzu, a nie osiedlu jakim jest wspominane Lokum da Vinci. Ale nazwa niszczy jakby nie patrzeć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobr IP: *.42.15.1.alfanet24.pl 04.05.14, 12:39 Kurkowa 14, jest Kurkową 14... i za cholerę nie wiem do czego można się w tej nazwie przyczepić. Po pierwsze nazwa jest jednocześnie odnośnikiem do lokalizacji co ułatwia przekaz. Po drugie nie ma w niej grama obcojęzycznych ubarwień... jest prosta skromna i trafna. A co do Slumsy czy Getto - to weź porządnie się walnij w łeb. Po pierwsze nie jest otoczona wysokim murem tylko dzieli się otoczeniem w sposób otwarty... po drugie jakbyś pojeździł po świecie to byś zobaczył co znaczy słowo slums... to że Nadodrze jest zaniedbane to prawda... ale mnie się podoba tam o wiele bardziej niż na słabo urbanistycznie rozplanowanych nowych osiedlach... Odpowiedz Link Zgłoś
a.koszykowski Groteskowe nazwy osiedli. Kogo poniosła wyobraź... 12.08.15, 11:51 Niestety ta tendencja nie ustaje, a nazewnicze potworki straszą już chyba w każdym polskim mieście. Tutaj kilka słów na ten temat radedamy.wordpress.com/2015/08/11/buffonata/ Odpowiedz Link Zgłoś