Dodaj do ulubionych

Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie tr...

07.09.12, 12:28
Coś przez skórę czuję, że głównym powodem niechęci PWr do kładki jest ....zwyczajność tego rozwiązania.
Więc uparcie i ambicjonalnie będzie brnęła dalej w to mało sensowne, tak samo jak mało sensowną jest lokalizacja Geocentrum, podczas gdy po dotychczasowej stronie Odry PWr ma jeszcze sporo miejsca.
Zresztą inwestycja Goecentrum powinna mieć od początku wkalkulowane koszty przeprawy.
Obserwuj wątek
    • Gość: wrocławianin kolejka bez szkolenia obsługi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.12, 12:45
      rewelacja. nie będzie obsługi, nie będzie gwarancji. juz to widzę - drogie bilety, drogie naprawy, awarie.
      no naprawde - rewelacja.
      lepiej tania kolejkę za 8 mln, niż lekką kładke za 4 mln.
      • Gość: benek Re: kolejka bez szkolenia obsługi IP: *.e-wro.net.pl 07.09.12, 14:21
        Kolejka lepsza, będzie można wieczory kawalerskie urządzać.
        Można rozwinąć tez nowy sport skoki z kolejki do wody.
        Proponuje na jednej z gondoli nakleić zakaz palenia maryśki i sprawdzimy którą więcej będzie jeździć.
        Mam nadzieje ze znajomi studenci będą mnie wpuszczać bez biletu.
        Taka wersja z obsługą przez studentów wydaje mi się całkiem niezła bo przecież i rower pozwolą przewieźć.
        Kolejka otwiera nowe możliwości dotąd nieodkryte.
        Jakby powiedział Ochódzki :" to jest kolejka na miarę naszych możliwości"
        Np jak się zepsuje to będzie można banner na linach rozciągnąć ze Wrocław to miasto bez ograniczeń.
        Albo że W-w to miasto korków i koleje.
        To dobrze wpada w ucho bo się kojarzy z komuną .

Kładka się źle kojarzy bo z nędzą.
        Bogate miasta budują mosty, a biedne kładki.
        Może zburzmy Most Grunwaldzki bo będzie zasłaniał widok na Ostrów z kolejki ?
        Skoro PWr liczy, że zwolnienie z kosztów szkoleń i obsługi przez 6 miesiecy da oszczędności pozwalające na zejście z 12 mln na 8 mln to można sobie wyobrazić jakie koszty będzie w następnych latach generowała obsługa kolejki.
        Posty wzór pokazuje, że liczą na zbudowanie kolejki za 8mln ,o kosztach obsługi w skali roku równych 8 mln czyli tyle co cała inwestycja.
        Niech PWr zbuduje kładkę i dzierżawi ją miastu. Kładka będzie własnością PWR i źródłem przychodów a miasto lubi płacić "przyszłymi "pieniędzmi .
        Niech studenci i naukowcy z uczelni gdzie kształci się inżynierów z zakresu budownictwa pokaże, że potrafi zaprojektować coś czym będzie się mogła chwalić latami.
        Wszyscy rozumiemy ze zwrot z inwestycji w droższa kładkę będzie dłuższy niż 7 lat ale Inwestycje drogowe robi się na dziesięciolecia a trwałość mostów dobiera się na 100 lat.
        Nie ma znaczenia czy oszczędność na kosztach obsługi, serwisu itd pozwoli na pokrycie różnicy w budowie z kładka po 10, 20 czy 30 latach.
        Oprócz tego że będzie to opłacalna inwestycja to odpadną wszystkie kłopoty związane z kolejka jak ograniczone godziny pracy, ograniczony dostęp , niewielka przepustowość porównywalna z przejazdem jednego dużego tramwaju a w jedna stronę to przez godzinę kolejka przewiezie mniej niż mały tramwaj przez minutę.
        Czy studenci jadący na zajęcia zechcą stać w godzinnej kolejce do kolejki aby załapać się na przepustowość ok 200 osób ?
        Przecież przez godzinne to 3-4 razy można te trasę obejść pieszo przez most Grunwaldzki.
        Czy ktoś e ten sposób liczył przepustowość ze dziennie raz ktoś straci godzinę na przeprawę w jedną stronę a potem druga aby wrócić?
        Nawet jak mus się uda przejechał nie 15-tym kursem a 7-8-tym to i tak w obie strony starci godzinę.
        No na takie straty to studentów nie stać ( z jakiego to filmu ?Chyba "Zmiennicy").
        Wrocław już miał jednego wielkiego misia którego pozazdrościł Barei.
        Niestety był an miarę naszych możliwości czyli ze słomy i ktoś podpalił.
        Było to chyba w latach 90-tych na ul.Swobodnej.
        Pamięta ktoś ile nasz Miś miał pięter ?

O i Warszawa straciła swojego Misia .
        link
        Wszystkie misie płoną
        Każde miasto powinno postawić swojego misia lub kolejkę, aby przez pomiar ich wielkości oceniać skalę możliwości miasta.
        • Gość: stahoo MIŚ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.12, 15:02
          Ten wrocławski miś stał na pl. Wolności - było tam takie tymczasowe muzeum humoru (na miarę naszych możliwości oczywiście). Miałem okazję zwiedzić jeszcze zanim spłonął miś :)

• Gość: gino Re: MIŚ IP: *.1and1.pl 07.09.12, 15:37
            Aha, czyli w ramach oszczędności kolejkę będą obsługiwać studenci? Genialny pomysł, dziwne tylko, że tak późno na niego wpadli. W ramach szukania dalszych oszczędności proponuję, żeby również studenci wybudowali ją w ramach ćwiczeń albo praktyk zawodowych. A czemu nie zaprojektują jej również fachoffcy z PWr? Za trudne? Przecież politechnika mogłaby wybudować ją i obsługiwać własnymi siłami, poniosłaby tylko koszty materiałów budowlanych. Dlaczego podatnicy mają płacić za fanaberie rektora PWr?

Swoją drogą, dziwi mnie, że konserwatorowi zabytków kładka będzie zasłaniać widok na Ostrów Tumski, ale kolejka już nie?
          • Gość: benek Re: MIŚ IP: *.e-wro.net.pl 08.09.12, 15:58
            > Ten wrocławski miś stał na pl. Wolności - było tam takie tymczasowe muzeum humo
            > ru (na miarę naszych możliwości oczywiście). Miałem okazję zwiedzić jeszcze zan
            > im spłonął miś :)
            też je zwiedziłem ale misia nie pamiętam (zaraz przeskanuje pamięć).
            Może już spłonął.ale coś mi świta ( miś wita ) że Miś stał długo po wystawie i ktoś misia chciał się pozbyć
            Mi jednak ciągle kojarzy się to z ul.Swobodną.
            Jesteś pewien ze to było na pl.Wolności ?
            To gdzieś koło roku 1990 ?
      • Gość: Jonek A kto będzie to potem utrzymywał?? IP: *.e-wro.net.pl 07.09.12, 18:16
        Rozumiem, że polibuda będzie potem co miesiąc wywalała kasę na utrzymanie kolejki: energię, konserwację, naprawy itd. A może to tak, że jaśnie pan rektor chce mieć zabaweczkę ale utrzymanie zwali na miasto czyli wszystkich wrocławian, którzy będą za to płacili ale nie będą z tego korzystali?
        • Gość: wroclawianin Re: A kto będzie to potem utrzymywał?? IP: 195.254.139.* 07.09.12, 19:35
          Dokladnie , a moze zrobmy dwa londowiska dla helikoptera po jednej i po drugiej stronie odry i beda sobie latac a obslugiwac helikopter beda przeszkoleni studenci . Gdzie w polsce sie buduje takie kolejki zamiast kladek??? . czy wybudowanie kladki nie zmiescilo by sie w tych 12 mln??? . brak mi slow... no ale wydawac nie swoje pieniadzse jest najlatwiej. Kupic im z 30 szt. rowerów i beda sobie jezdzic, tansza ekspoatacja,nikogo nie trzeba szkolic,propagowali by zdrowy tryb zycia. ogolnie to jest jakis cyrk gdzie jest prezydent ktory na to zezwala??? dobrze ze nie maja gdziees budynków na drugim koncu miastta bo na prawde chcieli by helikopter...
    • Gość: alka Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: *.unregistered.net.exatel.pl 07.09.12, 13:03
      gdzie jest miejsce po dotychczasowej stronie odry? nigdzie! trzeba przerzucic się na drugą stronę rzeki! wiem bo codziennie tam jestem...
      • Gość: benek Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: *.e-wro.net.pl 07.09.12, 14:27
        > gdzie jest miejsce po dotychczasowej stronie odry? nigdzie! trzeba przerzucic s
        > ię na drugą stronę rzeki! wiem bo codziennie tam jestem.

Jak okaże się że kolejka ma za małą przepustowość to zawsze można równolegle do niej wybudować drugą kolejkę.
        Po co zaraz kładka ?
        Wrocław ma za dużo mostów.
        Ponoć jesteśmy zaraz po Amsterdam,, Petersburgu i Wenecji.
        Zresztą do kolejki można przyczepić większe gondole.
        Nie trzeba projektować aż tak wielkiego marginesu bezpieczeństwa, bo to nie kolejka górska i jak się zerwie to nie leci w przepaść, a najwyżej wpadnie do wody z kilku metrów.

• Gość: stahoo jak wpadnie do wody.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.12, 15:15
          ..to sie studenty potopio.. jak koty...
          • Gość: gino Re: jak wpadnie do wody.. IP: *.1and1.pl 07.09.12, 15:39
            Studenty na ogół potrafią pływać. Problem może być z profesorami...
            • Gość: gimbus Re: jak wpadnie do wody.. IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.12, 18:10
              Gość portalu: gino napisał(a):

> Studenty na ogół potrafią pływać. Problem może być z profesorami.

chyba cię pogięło. Studenty obecne to wykwit kultury wszelkich tych dyslektyków i wiecznie zwolnionych z WF przez całe życie, nie zakłądałbym nawet że 20% z nich sie nie utopi
              • Gość: charioteer-1 Re: jak wpadnie do wody.. IP: *.opera-mini.net 08.09.12, 01:45
                Odezwał się ten, co potrafi pisać. Pływać pewnie nie lepiej. Mam nadzieję, że przynajmniej przy pedałowaniu wiesz, o co w nim chodzi.
                • Gość: gimbus Re: jak wpadnie do wody.. IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.12, 17:45
                  Gość portalu: charioteer-1 napisał(a):

> Odezwał się ten, co potrafi pisać. Pływać pewnie nie lepiej. Mam nadzieję, że p
                  > rzynajmniej przy pedałowaniu wiesz, o co w nim chodzi.

co tam przyjebie jedno "ą" ci tak przeszkadza...poza tym lepiej trafić nie mogłeś, trenowałem 6 lat pływanie i czuje się jak rybka w wodzie, kazdym stylem...:)))) niedojebie patentowy
                  • Gość: charioteer-1 Re: jak wpadnie do wody.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.12, 20:14
                    To teraz zacznij trenować mózg, bo z tym u ciebie ciężko. Każdy dobry trener ci powie, że zawodnik może mieć nawet tonę mięśni, ale sukcesów żadnych nie osiągnie, jeśli nie ma za grosz inteligencji. Więc nie chwal się, bo nie masz czym.
      • Gość: wiwany Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: *.internetia.net.pl 07.09.12, 20:46
        1. wyremontowano baraki H3,H5,H6,H14 - zamiast zburzyć- kawał działki.
        2. od lat straszy kandydat do wyburzenia- była stołówka B10- znów do wyburzenia, kawał działki
        3. są wolne tereny, już chyba nie Politechniki przy Hoene-Wrońskiego, oddziały dziecięce SPSK-1 wiadomo, że się wynoszą. Ekspansja w tym kierunku - oczywista
        4. poza kampusem głównym- znów paskudne baraki/zmarnowane działki przy ul. Gdańskiej i Sopockiej.

Geocentrum mogło być po kampusowej stronie Odry.
    • Gość: gość Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: 156.17.131.* 07.09.12, 13:18
      Coś mam wrażenie że ktoś ma interes w tym żeby to była kolejka... więc jak to zwykle w Polsce czyjś prywatny interes bierze górę nad logicznym rozwiązaniem...
    • Gość: benek Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: *.e-wro.net.pl 07.09.12, 13:38
      Zasłonięty widok na Ostrów Tumski przez kładkę ?
      A z którego miejsca ?
      Kładka dopiero otworzyłaby widoki na Ostrów Tumski.
      Jedyni co straciliby widok przez kładkę to Janek , Grzesio i Czesio co na siódmym podeście rybki sobie łowią na campingu za Wieżą Wodną.
      Proszę wykreślić linie z Ostrowa Tumskiego i zobaczyć o czym pani konserwator bredzi.
      Tu wykreśliłem klin widoczności wież katedry
      link

• Gość: maruder Co on pali? To samo co Pani K ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.12, 14:58
        Pan gdzie widzi ostrow z okolic PWR? Chyba ze szczytu najwyzszego biurowca to sie zgodze, z kladki widok bylby na most a kladka zaslonilaby widok z mostu G na prog rzeczny, ino to.

Takze pl.wikipedia.org/wiki/Tunel_pieszy_w_Greenwich jak to sie udalo zrobic 110lat temu w Londynie (kopiac "recami", kilofami i wyciagajac urobek sila kuckow) to czemu nie w 21 wieku w dynamicznym miescie?

Nic nie zaslania, dobrze wykonne sluzy wieki (jak ten w Londynie).

Kuzwa Dudkiewicz se wymyslil to i konserwator bedzie sobie z buzi robil wiecie co. Nie popuszcza.

Kolejka to bajer, przyznaje!!!! Ale nie praktyczny i drogi, zbedny. Juz masz imigrancie z Mikstatu stadion ktory na meczach sie nie zapelnia i jest NIE dochodowy. Sypiesz nagrody dla klubu WKS niby za co?

Tunel sobie wybudujcie.
        • je-basia Re: Co on pali? To samo co Pani K ? 07.09.12, 16:22
          tuenel, tak, z magistratu prosto na Kraszewskiego z dwoma odnogami -jeden do pierdla, drugi do wariatkowa
    • nazimno Niech przeczytaja i niech sie zastanowia. 07.09.12, 13:38

www.simonandgarfunkel.com/us/music/bridge-over-troubled-water/bridge-over-troubled-water
    • Gość: 1234 Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: *.srv.volvo.com 07.09.12, 14:11
      ale sie uparli ...
      • Gość: benek Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: *.e-wro.net.pl 07.09.12, 14:28
        > ale sie uparli ..

To nie oni , to sternik
    • buds Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie tr... 07.09.12, 14:14
      Niech chodzą na około będzie po problemie! Jak komuś szkoda nóżek to wpław
      • Gość: benek Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: *.e-wro.net.pl 07.09.12, 14:30
        > Niech chodzą na około będzie po problemie! Jak komuś szkoda nóżek to wpław

Dajcie mi 8 mln a będę was woził promem za darmo.
        Przez godzinę statek wielkości "Goplany" zrobi wiele kursów i przewiezie ponad tysiąc osób.

• Gość: Ril Albo rowerem IP: *.wroclaw.vectranet.pl 07.09.12, 18:16
        Są rowery miejskie, to trzeba poszerzyć ofertę o rowery wodne ;-)
    • sondasz Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie tr... 07.09.12, 14:48
      Nie zgadzam się na wydawanie w tym celu pieniędzy z budżetu miasta!
      • Gość: student Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: *.static.korbank.pl 07.09.12, 15:05
        Już ja widzę jak zaraz się okaże że nad Odrą za mocno wieje i kolejka będzie nieczynna z tego powodu :D, albo można będzie z koleżankami romantycznie utknąć nad rzeką w kolejce... super - jestem za kolejką :))))
    • Gość: maruder Imigrant z Mikstatu sie upral! A moze taki tunel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.12, 15:01
      pl.wikipedia.org/wiki/Tunel_pieszy_w_Greenwich

110lat temu zrobili, dziala do dzis. Dziala non stop, moze byc schronem gdyby chcieli z miasta wygnac imigranta co rozdaje publiczna kase na rozne pierdoly?

Tunel nie szpeci, tunelu nie widac, tunelu pod odra dla ludzi jeszcze nie ma (jak kolejki) wiec bedzie "bajer" na zakonczenie Pana kariery we Wroclawskim ratuszu. Juz dosc Pan natrwonil kasy na pierdoly.
      • je-basia Re: Imigrant z Mikstatu sie upral! A moze taki tu 07.09.12, 16:20
        tak, tak, tylko tunel, albo lepiej dwa! jeden dla magistratu, drugi prosto do wariatkowa
    • Gość: drom Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: *.internetunion.pl 07.09.12, 15:31
      Bardzo dziwi mnie upór polibudy i przywoływane trudności proceduralne (budowanie przez pwr dla miasta) - zawsze inwestorem może być miasto, a do kładki dokładać PWr, a nie odwrotnie. To tylko kwestia chęci i odpowiedniej umowy.

Najciekawsze jednak jest to, że w budynku naprzeciwko serowca (przeprawa ma prowadzić w tą okolicę), w nowo przebudowanym budynku H-3 jest instytut inżynierii lądowej i zakład mostów PWr.
      Przecież zbudowanie w tym miejscu przeprawy mostowej, najlepiej autorstwa pracowników uczelni lub jak tu ktoś sugerował znanego projektanta zagranicznego, powinno być najbardziej prestiżowym celem władz uczelni, a nie forsowanie jakiejś drogiej i niepraktycznej kolejki górskiej.
      Jak zwykle u nas wszystko bez głowy ...
      • nazimno Moze trzeba powolac.... 07.09.12, 15:35
        ...nowa jednostke:

Instytut Budowy Kolejek Linowych ?

Ktoz to wie...
      • wrotaz Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie 07.09.12, 16:36
        Ale jak tma ma powstać kładka na drugą stronę, skoro nie można skorzystać z gruntu bezpośrednio po drugiej stronie od "serowca"? Kładki buduje się prawie prostopadle do biegu rzeki. A tu trzeba przeprawy prawie pod kątek 45 stopni wzdłuż rzeki. Czy nie dlatego Politechnika upiera się, że musi to być kolejka?
        • trombozuh Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie 07.09.12, 18:25
          A do wybudowania kolejki będzie mogła skorzystać z tego gruntu, czy też nie? Co ty pitolisz za głupoty, człowieku?
    • Gość: mik Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.12, 15:52
      Po wybudowaniu kolejki górskiej wybudują góry.
      • nazimno Nizwlocznie. 07.09.12, 15:54
        .
      • je-basia Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie 07.09.12, 16:18
        na gory juz nie styknie...
    • je-basia kompletne kukunamuniu 07.09.12, 16:15
      Odbilo im? Maja zbyt wiele pieniedzy na uczenie? Niech ida sobie pojezdzic kolejka na Kasprowy...
      A moze teleportacja? W koncu to poly-technika! Pozal sie boze....
      40-i lat temu byl taki przyglup szefem na ortopedii w szpitalu na pl. 1-go maja, niejaki prof. Gerwazy S. On wymysilil sobie, zeby oddac mu (znaczy sie ortopedii) budynek Cuprum i wybudowac most lukowy - wiszacy ze szpitala do Cuprum.
      My- studenci - musielismy sluchac tych majaczen, zapisywac wszystko przez kalke, a kopie oddawac, aby mogl sprawdzic, czy wszyscy pilnie i aktywnie brali udzial...
      Cos w tym narodzie jest...jakies szalenstwo...
      • Gość: zdzislaw Re: kompletne kukunamuniu IP: *.dynamic.lte.plus.pl 07.09.12, 18:43
        Swiderszczyzna wiecznie zywa!
        • je-basia Re: kompletne kukunamuniu 07.09.12, 19:04
          Witam Ciebie Zdzichu! Odezwij sie do mnie!
    • Gość: gość Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: 156.17.131.* 07.09.12, 16:18
      Jak nie może być nic innego niż kolejka to ja wybieram nic innego. Zostanie kasa a nie studnia bez dna w którą trzeba będzie ładować miliony
      • je-basia Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie 07.09.12, 16:24
        nie masz pojecia, szwagier ma byc konserwatorem tej kolejki, a synkowie w radzie nadzorczej wspanialego projektu. Tylko kogo wsadzic do komisji rewizyjnej? Tym tylko pol banki rocznie...
    • darla152 Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie tr... 07.09.12, 16:54
      Debi*e, nie mają na co pieniędzy wydawać !!!
    • trombozuh Nie wiadomo, czy smiać się czy płakać 07.09.12, 17:59
      jakiś debil porównuje koszty wybudowania kolejki z kosztami wybudowania kładki i twierdzi, że są mniej więcej równe. Tyle tylko, że koszty kolejki polegają nie na wybudowaniu, ale na eksploatacji. Remonty, obsługa, amortyzacja, wymiana podzespołów - taka kolejka zużywa się bardzo szybko, żre kupę prądu, a do utrzymania jej w ruchu są potrzebni wcale drodzy fachowcy. O tym debile z Politechniki jakoś nie mówią.
      A dla kogo ta kolejka? A dla młodych zdrowych studentów, którzy i tak mają o wiele za mało ruchu. Zamiast w przerwie między jednym wykładem a drugim przejść sobie na spacer wzdłuż Odry, albo przejechać się rowerkiem, student ma siąść w kolejce.... A podobno to za PRL było głupio i absurdalnie.
      • Gość: arkitekt Re: Zrobią kolejkę potem góry dobudują IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.12, 18:07
        I wszystko będzie grało a Dutkiewicz zbierze tytuły Arcy-Wizjonera Mega-Wypasu 2013
        • Gość: benek Re: Zrobią kolejkę potem góry dobudują IP: *.e-wro.net.pl 09.09.12, 10:17
          > I wszystko będzie grało a Dutkiewicz zbierze tytuły Arcy-Wizjonera Mega-Wypasu
          > 2013

Góry lodowe można zamówić u Eskimosów i przychodować w gore Odry.
          Piękny byłby widok , pod spodem białe oblodzone szczyty a gorą kolejka.
          Ach rozmarzyłem się .
          Sternik to ma łeb.

• Gość: fizol Re: Zrobią kolejkę potem góry dobudują IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.12, 17:48
            haha nieźle się uśmiałem. Kolejny arcyważny projekt Dutkiewicza i obowiązkowy miliard zaklepany w budżecie na rok 2013/14- improt gór lodowych z Grenlandii. A potem kupno chłodziarek i kostkarek do lodu i założenie spółki która będzie zarządzaćkolejką o górami lodu oraz utrzymywac mikroklimat alpejski 200 metrów od Mostu Grunwaldzkiego
      • Gość: gość Prawda o kosztach IP: *.im.pwr.wroc.pl 07.09.12, 18:24
        Nie jestem specjalistą od kosztorysowania robót inżynierskich,
        ale dla porównania przy okazji planowanego mostu na przedłużeniu Al. Piastów UM mówi o kosztach 40 mln. Oczywiście część to kanalizacja, jezdnia doprowadzająca, itp. Ale Ślęża to strumyczek w porównaniu do Odry w tym miejscu. Oczywiście szerokość mostu nieporównywalna, ale rozpiętość! Dlatego raczej wierzę informacjom że kładka jest dużo droższa niż naiwnym głosom że da się to zrobić za 4 mln.

Intensywność zajmowania się tematem przez całą prasę wrocławską wskazuje na chęć dokopania Politechnice.
        • trombozuh Re: Prawda o kosztach 07.09.12, 18:28
          Nie da się porównać kosztów mostu drogowego i kładki, to są zupełnie inne konstrukcje, zresztą każdy most też jest inny. Natomiast o co chodzi w tej paranoicznej kampanii wziętej wprost z MontyPythona - naprawdę trudno zgadnąć. Jest tyle miejsc we Wrocławiu, w których most/kładka byłby potrzebny o wiele bardziej.... zresztą, o czym tu gadać.
        • Gość: benek Kładka to tylko 15 mln IP: *.e-wro.net.pl 09.09.12, 10:38
          > Nie jestem specjalistą od kosztorysowania robót inżynierskich,
          > ale dla porównania przy okazji planowanego mostu na przedłużeniu Al. Piastów UM
          > mówi o kosztach 40 mln. Oczywiście część to kanalizacja, jezdnia doprowadzając
          > a, itp. Ale Ślęża to strumyczek w porównaniu do Odry w tym miejscu. Oczywiście
          > szerokość mostu nieporównywalna, ale rozpiętość! Dlatego raczej wierzę informac
          > jom że kładka jest dużo droższa niż naiwnym głosom że da się to zrobić za 4 mln
          > .
          >
          > Intensywność zajmowania się tematem przez całą prasę wrocławską wskazuje na chę
          > ć dokopania Politechnice
          jakiego dokopania?
          trwonią swoje pieniądze i wciągają miasto.
          Nie chodzi o koszty budowy kolejki czyli 12 mln zamiast 8mln.Chodzi o ogromne koszty eksploatacyjne. taka kolejka w górach jest w stanie zarobić ale ile wagoników musi jeździć i ile bilet kosztuje.
          Tu będzie więcej stała, a wozić będzie tylko w czasie przerw w zajęciach.

Już w pierwszym roku kładka będzie tańsza niż kolejka
          link

Kolejka będzie czynna tylko w pewnych godzinach. Wielokrotnie ludzie na nią pójdą i się rozczarują np z powodu awarii, przeglądów, konserwacji itd
          Kolejka to wirtualna skarbonka jak cała wirtualna księgowość wrocławska .
          Chodzi o to aby najmniej płacić na staracie a jak najwięcej w następnych latach.
          Potem się powoła spółkę miejską Wrocławskie Koleje Linowe i będzie można znajomych królika poobsadzać.
          To nie gazety się buntują bo znam ludzi piszących do tych gazet te teksty.
          To mieszkańcy nie chcą płacić za kolejkę która nie będą mogli jeździć za darmo.
          To rowerzyści (też studenci) się wkurzają ze nie będą mogli przewieźć roweru.

W magistracie ktoś się powinien walnąć w łeb i przeczytać politykę rowerową która planuje że do 2020 roku rowerami ma jeździć 15 % wrocławian.To tyle ile dziś jeździ tramwajami.
          Więc albo robimy ułatwienia i rowerem da się na uczelnię przyjechać z południowych dzielnic, albo budujemy kolejkę, która będzie wisiała i czekała na studentów, bo tylko oni będą nią jeździli.

• jerzyt21 Re: Es ist nicht bekannt, lachen oder weinen 07.09.12, 22:00
        Ale kolejka będzie Politechniki (za darmo) - wg. prawa: NUR FÜR POLITECHNIK. "Obcy" będą musieli zapłacić za bilet (Fahrkarten bitte !) , a pojechać będą mogli tylko jak nie będzie chętnych z Politechniki. "Bo nie ważne czyje co je, ważne to je co je moje!" (Weil nicht wichtig was ist es wessen, wichtig ist das ist es meins)
      • Gość: benek Re: Nie wiadomo, czy smiać się czy płakać IP: *.e-wro.net.pl 16.09.12, 09:53
        > A dla kogo ta kolejka? A dla młodych zdrowych studentów, którzy i tak mają o wi
        > ele za mało ruchu. Zamiast w przerwie między jednym wykładem a drugim przejść s
        > obie na spacer wzdłuż Odry, albo przejechać się rowerkiem, student ma siąść w k
        > olejce.... A podobno to za PRL było głupio i absurdalnie.
        ---
        Za 12 mln kupuję 2500 rowerów
    • alienka_x Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie tr... 07.09.12, 19:12
      Porąbało ich (delikatnie mówiąc). A może by ludzi zapytali? Bo z tego, co widziałam, to większość jest za kładką.
    • wari Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie tr... 07.09.12, 19:18
      Najlepiej gdyby miasto odcięło się od tego durnego pomysłu z kolejką. Będzie za mała przepustowość, nie będzie można wozić rowerów, ale będzie "nowocześnie". Dziwne, że pani konserwator nie będzie to przeszkadzać, a kładka tak. Jeśli PW chce to niech sobie ją buduje za własne pieniądze, w końcu to studenci i pracownicy tej uczelni mają z niej korzystać bezpłatnie.
      • Gość: Mr GĄDOLA Re: Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie IP: *.centertel.pl 08.09.12, 07:35
        Nadajmy ksywkę JM "Mr GĄDOLA"
        Nie wiem czy pomysł dobry dlatego "ogłaszam konkurs" na inne pseudonimy dla naszego Rektora
    • jerzyt21 Politechnika: nad Odrą tylko kolejka. Będzie tr... 07.09.12, 22:04
      Widok na Ostrów Tumski? Ja pierniczę skąd? A może rozwalić jeszcze Most Grunwaldzki i Most Pokoju bo zasłaniają Ostrów Tumski!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka