Dodaj do ulubionych

Kim jestescie Polacy?

IP: *.bredband.skanova.com 04.07.04, 11:53
Malenkia Grecja zadziwiaja futbolem cala Europe. Jeszcze miejsza Szwecja
zalewa swiat swoja najnowsza elektronika, kraje baltyckie i Ukraina wygrywaja
prestizowe konkursy telewizyjne, Czechy produkuja lubiane i nowoczesne
samochody, Mloda Roskanka wygrywa Wimbledon. Przyklady mozna mnozyc bez
konca. A Polska?
Jeden chodziarz i zawodniczka w podnoszeniu ciezarow, Lepper i dresiarze na
ulicach,fundamentalizm religijny, awantury w UE o religie, miljony ludzi
szukajacych jakiejkolwiek (czesto na pograniczu wspolczesnego niewolnictwa)
pracy w calej Europie.Co to za kraj Polska? Kim jestescie, ze wszyscy sie was
boja? Dlaczego nie probujecie byc "normalnym" narodema tak jak wasi, nawet
najbiedniejsi sasiedzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: kklement "Kim jestescie Polacy?" Dumną, zaradną nacją ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.07.04, 22:50
      Przesadzasz. W Polsce ludzie nie sprzedają nerek, jak w Mołdawii. Że zalewają
      Europę milionami szukając pracy ? Czy to czyni nas gorszymi od niemieckich,
      francuskich czy skandynawskich nierobów, przeżerających rozdęty socjal i
      brzydzących się pracy, po którą przyjeżdżają Polacy ? A co na
      naszą "nienormalność" powiedzieliby wschodnioniemieccy klienci polskich
      usługodawców czy sklepów ? Polskich, ale ostatnio coraz częściej powstających
      na zachodnim brzegu Nysy Łużyckiej i płacących czynsz do kasy miasta Goerlitz.
      Czy źle świadczy o polskim systemie gospodarczym fakt, że kanclerz Niemiec
      Schroeder skomle, że nowi członkowie UE swoimi niskimi obciążeniami fiskalnymi
      dla przedsiębiorców skłonią wyżej wymienionych do przerzucenia biznesów z
      Niemiec do Polski, Czech i Węgier ?

Mówisz o sukcesach sportowych. To po prostu idiotyczne, wiesz ? Czy fakt, że
      jedenastu faciów w krótkich spodenkach wkopie piłkę do bramki więcej razy niż
      innych jedenastu faciów ma jakiekolwiek znaczenie ??? Ja mam piłkę nożną i cały
      sport w dupie, wisi mi i powiewa kto z kim i w co wygrał. Kiedy ostatnimi czasy
      ludzie dostawali orgazmów przed tv, a Portugalczycy na swoich stadionach, ja
      zazwyczaj wtedy jeszcze byłem w pracy. Czy mam mieć przez to kompleksy ???
      Zresztą warto zauważyć, że są sporty, w których Polska jest - z tego co do mnie
      dociera - liderem. Na przykład szermierka kobiet czy windsurfing (!!!). Czy
      laska machająca szpadą jest gorsza od tej, która odbija piłeczkę ???

Nie jesteśmy potęgą przemysłową jak Czechy, ale różnica między Polską a
      Czechami sięga paru stuleci ( i nasza historia obfituje w większą dawkę
      honoru ). Niemniej Polacy są od Czechów wyraźnie bardziej przedsiębiorczy, o
      czym wie każdy, kto chciał np. kupić cokolwiek w Czechach w weekend ( ja kiedyś
      po chleb w sobotę jechałem pociągiem z przesiadką, z Teplic nad Metują do
      Mezimesti ). W Polsce każdy sklep spożywczy jest czyny w sobotę i bardzo dużo w
      niedzielę - bo Polak woli zarabiać niż siedzieć przed telewizorem. Jedynie w
      branży kurewsko - burdelowej Czesi zdecydowanie są od nas aktywniejsi, ale pod
      tym względem kompleksów mieć nie zamierzam. Przywołany przez Ciebie przykład
      Skody nie do końca jest trafiony: te niewątpliwie doskonałe samochody w gruncie
      rzeczy są niemieckie, a zresztą octavie montowane są i w Polsce ( bodajże w
      Poznaniu ). W Polsce więcej fabryk powstaje niż jest zamykanych i jak myślisz,
      dokąd trafia ich produkcja ? Niestety, prostota umysłowa zachodniego
      konsumenta, operującego wymienionymi przez Ciebie stereotypami, sprawia, że
      napis "made in Poland" nadal nieczęsto jest umieszczany na eksporcie. Ale gdy
      będziesz zachwycać się "kropelkowym" kształtem małego odkurzacza Elektroluxa,
      Philipsa czy LG, pamiętaj, że tenże kropelkowy kształt wymyślono w polskim
      Zelmerze ! Polskie makarony nie odbiegają jakością od włoskich, polski chleb
      jest jedyny w swoim rodzaju ( w polskiej piekarni w Brukseli ustawiają się
      kolejki ), polska wołowina hurtem jest wykupywana i trafia na stoły "lepszych"
      Europejczyków, polska wódka jest jednym z najeksluzywniejszych alkoholi w USA,
      polskie łakocie smakują lepiej niż np. mdłe dziadostwa produkowane przez
      takiego Lindta.

Można powiedzieć wiele gorzkich słów o Polsce. Sam mówię je prawie codziennie.
      A jest to pakudny błąd ! Jedyną gorzką prawdą o nas samych jest to, że
      pogardzamy sami sobą i swoim krajem, poniżając się za swoją polskość. Tak jakby
      to w Polsce, a nie w Finlandii, połowa młodzieży zdradzała objawy uzależnienia
      od alkoholu, jakby to w Polsce, a nie we Francji, trwał nieustający strajk
      rotacyjny branż wszelakich, jakby to w Polsce, a nie w Wielkiej Brytanii, w
      publicznej służbie zdrowia czekało się miesiącami w kolejce na operację. Z
      drugiej strony czy ten nasz "ciemnogród" nie wydałby się atrakcyjny niektórym
      ludziom z Zachodu z przerażeniem obserwującym legalny handel narkotykami,
      zabijanie ludzie starych i schorowanych czy ulice miast opanowywane przez dzicz
      z Trzeciego Świata ???

Nie twierdzę, że mamy być z siebie wyłącznie dumni. Ale też i powodów do wstydu
      nie mamy więcej niż jakakolwiek inna nacja !
      • Gość: erni Re: "Kim jestescie Polacy?" Dumną, zaradną nacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 22:54
        Jak ma być dobrze jak od 1945 roku rządza na przemian albo komuniści albo
        socjalistyczne zwiazki zawodowe.
        • Gość: kklement Re: "Kim jestescie Polacy?" Dumną, zaradną nacją IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.07.04, 23:01
          No właśnie. A pomimo tego jest całkiem nieźle. To świadczy o naszej
          umiejętności radzenia sobie w niesprzyjających warunkach.

A jeśli ktoś powie, że w Polsce jest bieda, to niech mi odpowie, skąd się biorą
          w tym rzekomo biednym kraju te wszystkie nowe samochody na drogach ? I dla kogo
          powstają te wszystkie sklepy i hipermarkety ? A najbogatsi to są polscy chłopi.
          Mają tyle szmalu, że po tych parę euro dotacji z Unii nie będą żebraczo łapy
          wyciągać :}
      • bolek5 Re: "Kim jestescie Polacy?" Dumną, zaradną nacją 04.07.04, 23:01
        Witam!

Gość portalu: kklement napisał(a):

> Przesadzasz. (...)

Drogi Panie kklement - Kocham Pana!

Przepraszam, jeżeli poczuł się Pan nieswojo, ale tekst naprawdę świetny ;)

Pozdrawiam

Bolek
      • Gość: KLM Re: "Kim jestescie Polacy?" Dumną, zaradną nacją IP: *.bredband.skanova.com 04.07.04, 23:02
        Dziekuje przyjacielu za dlugo odpowiedz. Gratuluje ci tego dobrego polskiego
        patriotyzmu. Szkoda tylko, ze te fakty, ktore przytaczasz sa stworzone przez
        przez samych Polakow i polskie media. Masz szczecie, ze nie wiesz co
        obcokrajowcy mysla o Polakach. Polska jest dziwnym tworem, ktorego moze sie
        kocha, ale nie mozna byc z niej dumnym. Czasami chcialoby sie, aby dawna
        ojczyzna chociaz w czesci pomogla czlowiekowi przejsc przez pokrecone zycie, a
        nie byla kamieniem na szyji. Zycze powodzenia tobie i Polsce.
        • Gość: erni Re: "Kim jestescie Polacy?" Dumną, zaradną nacją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 23:20
          Tak to już jest ze w Polsce cokolwiek chce sie zrobić to od razu znajduja sie
          ludzie aby nogi podkladać . Taka to polska mentalność. Tylko o to chodzi , nic
          wiecej..
        • Gość: kklement Re: "Kim jestescie Polacy?" Dumną, zaradną nacją IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.07.04, 23:31
          Gość portalu: KLM napisał(a):
          "Szkoda tylko, ze te fakty, ktore przytaczasz sa stworzone przez
          > przez samych Polakow i polskie media"

Czy to polskie media włożyły Schroederowi w usta wypowiedź o "dumpingu
          podatkowym" ? Czy te wszystkie fabryki i fabryczki, które co i rusz pojawiają
          się we Wrocławiu i jego okolicach, są fatamorganą ? Czy gazety zmyśliły sobie
          to wszystko ?

"Masz szczecie, ze nie wiesz co > obcokrajowcy mysla o Polakach"

Mniej więcej miałem okazję poznać jeżdżąc do Niemiec do pracy, gdy gospodarze
          zaznajamiali mnie z obsługą kuchenki gazowej, przekonani zapewne, że u nas
          gotuje się na ogniskach. Ci sami gospodarze, którzy byli zaskoczeni faktem, że
          ktoś może brać prysznic CODZIENNIE ! ( zapewne uznali, że pierwszy raz widzimy
          coś takiego i chcemy się tym nacieszyć ). W trosce o moją wiarygodność nie
          chciałem im już mówić, że jeden prysznic na dobę to dla mnie i tak mniej niż w
          domu. Nawiasem mówiąc, nie musieliby pewnie mnie zatrudniać, gdyby ich
          osiemnastoletni pierworodny nie żywił tak dogłębnej awersji do zbierania
          winogron ( jak zresztą do każdej pracy, poza pucowaniem swojego czarnego bmw
          cabrio ). Ale warto też zadać sobie pytanie: co o Niemcach sądzą Anglicy ? A co
          Francuzi ? Co Francuzi mówią o Belgach ? A jakie stereotypy odnoszą się do
          Włochów ? A jakie dowcipy opowiada się o Francuzach ? Żeby już nie wymieniać
          jaką markę u Anglików mają Irlandczycy. I co z tego ? Czy mamy żyć przytłoczeni
          stereotypami, nieświadomie je przez to realizując ?
          • Gość: Toto kklement IP: *.proxy.aol.com 05.07.04, 04:27
            dlaczego dyskutujesz z kretynem z bodajze Szwecji? a co ten polskojezyczny ciul
            ma do powiedzenia?
            Nie dawaj mu satysfakccji podjecia rozmowy , bo szkoda Twojego czasu :)
            • Gość: KLM Re: kklement IP: *.sp.se 05.07.04, 09:26
              "dlaczego dyskutujesz z kretynem z bodajze Szwecji? a co ten polskojezyczny
              ciul ma do powiedzenia?"

I to jest wlasnie Polska, ktora mnie przeraza. Za duzo ciemych burakow w
              bialoczerwonych krawatach. Ty jestes jednym z nich.
              • Gość: fredrus Re: kklement IP: *.238.248.101.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 15.07.04, 03:39
                Ja mieszkam w Stanach i nie zamierzam popadac z powodu mojego pochodzenia w
                kompleksy. Podoba mi sie replika KKlementa na twoje utyskiwania. Jesli masz
                problem, to sie nie przyznawaj do swojego pochodzenia. A tak swoja droga to o
                kazdym kraju mozna poweidziec cos negatywnego. Najwazniejsze to nie poddawac
                sie przeciwnosciom i robic swoje
        • Gość: paneuropean Re: "Kim jestescie Polacy?" IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.07.04, 21:00

> Dziekuje przyjacielu za dlugo odpowiedz. Gratuluje ci tego dobrego polskiego
          > patriotyzmu. Szkoda tylko, ze te fakty, ktore przytaczasz sa stworzone przez
          > przez samych Polakow i polskie media. Masz szczecie, ze nie wiesz co
          > obcokrajowcy mysla o Polakach. Polska jest dziwnym tworem, ktorego moze sie
          > kocha, ale nie mozna byc z niej dumnym.

Wspolczuje Ci. Nie masz pojecia co to znaczy byc Polakiem a o Polsce masz
          jeszcze mniejsze pojecie. Pojedz na ta swoja Ukraine lub do Rosji i wtedy
          powiedz mi gdzie wolisz mieszkac.
        • Gość: paneuropean Re: "Kim jestescie Polacy?" Dumną, zaradną nacją IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.07.04, 21:05

> Masz szczecie, ze nie wiesz co
          > obcokrajowcy mysla o Polakach.

Nie myl tego co mysla "o Polakach" z tym co mysla o Tobie. Ja spedzilem za
          granica polowe zycia i nigdy nie musialem wstydzic sie tego skad pochodze.
          Naprawde mi Ciebie zal...

Poza tym, stosujac Twoja logike to Szwecja jest niebezpiecznym krajem bo co
          rusz zabija sie tam politykow. Wiem z dobrych zrodel, ze jest to jednak
          odstepstwo od reguly. Ludzie tacy jak Ty chcieliby aby swiat myslal o Szwecji
          jako o niebezpiecznym kraju ale wiekszosc wie, ze jest to bzdura.
    • Gość: ze Re: Kim jestescie Polacy? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.07.04, 00:45
      zerem
    • Gość: izzi pop Re: Kim jestescie Polacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 18:37
      Mam nadzieję, że z wejściem do Europy okażemy się bardziej ludzcy/.,
    • Gość: Obcy Do Kklementa IP: 212.65.67.* 15.07.04, 06:59
      To walsnie dzieki takim jak Ty ja wciaz wierze ze byc Polakiem to cos zanczy!
    • qv1 Re: Kim jestescie Polacy? 15.07.04, 12:19

> Malenkia Grecja zadziwiaja futbolem cala Europe.
      -My też jestesmy dobrze w niektórych dziedzinach sportowych. Zresztą sportowiec
      to też człowiek czasami wzniesie się na wyżyny a później doliny. Pozatym Grecy
      chyba nie są co 4 lata mistrzami Euro.
      Jeszcze miejsza Szwecja
      > zalewa swiat swoja najnowsza elektronika, kraje baltyckie i Ukraina wygrywaja
      > prestizowe konkursy telewizyjne, Czechy produkuja lubiane i nowoczesne
      > samochody, Mloda Roskanka wygrywa Wimbledon. Przyklady mozna mnozyc bez
      > konca. A Polska?
      -Przyznam może i Polska ma problemy ale kto ich nie ma ?
      >Lepper i dresiarze na ulicach
      -A w azjatyckich krajach biją się w parlamencie. pozatym lepper to tylko jeden
      człowiek,którego passa przeminie.
      > miljony ludzi szukajacych jakiejkolwiek (czesto na pograniczu wspolczesnego
      niewolnictwa) pracy w calej Europie.
      -I co teraz mam się powiesić z tego powodu, że jest ciężko. Wszyscy możemy
      ciągle narzekać ale to do niczego nie prowadzi. Moja i Twoja nadzieja pozwoli
      uczynić dziś cuda.
      Co to za kraj Polska? Kim jestescie, ze wszyscy sie was boja? Dlaczego nie
      probujecie byc "normalnym" narodema tak jak wasi, nawet najbiedniejsi sasiedzi?
      -Majątek państwa decyduje o "normalności" ? Jeżeli tak uważasz to o Tobie źle
      świadczy. Wśród Nas Polaków są ludzie mądrzy, żyjący z dnia na dzień wierząc w
      lepsze jutro. Kochając swoje rodziny, ciężko pracując. Słuchaj każdy kraj ma
      swoje zalety i wady. Musisz się z tym pogodzić. Nie nazywaj tutaj ludzi
      burakami, bo to Twoje pytanie jest głupie. Dobra moge powiedzieć, że mamy też w
      kraju kloszardów, narkomanów, subkultury oraz afery społeczne ale czy to jest
      zjawisko występujące tylko u nas ? NIE !
    • Gość: klm Re: Kim jestescie Polacy? IP: *.bredband.skanova.com 15.07.04, 13:08
      W dzisejszej gazecie pisze sie "Rada Promocji Polski: ponad 150 mln zł na
      promocję. Ponad 150 mln zł przeznaczonych jest na promocję wizerunku Polski w
      świecie w tym roku - poinformowali w środę przedstawiciele Rady Promocji
      Polski."
      Po co wydawac tyle pieniedzy. Wczoraj wieczorem "Rutkowski Patrol" popisywal
      sie w Sztokholmie. Wszystkie gazety na pierwszych stronach pisza o polskim
      bandytyzmie na terenie Szwecji. Do pikatnych szczegolow nalezy fakt ze
      czlonek polskiego parlamentu jedzie do Szwecji, aby lamac prawo. Brawo
      Polska! Piekna reklama i to za darmo. Teraz moge z prawdziwa duma pochwalic
      sie skad pochodze. Mam taki wspanialy wzorzec do nasladowania p. Rutkowski
      z "polsk riksdag". Niech sie ta piekielna Polska zapadnie pod ziemie. Tylko
      bieda, wstyd, mordobicie i czarne krzyze.
      • qv1 Re: Kim jestescie Polacy? 15.07.04, 13:22
        >Niech sie ta piekielna Polska zapadnie pod ziemie. Tylko
        bieda, wstyd, mordobicie i czarne krzyze.
        Taaa jasne według Ciebie to lepiej może żyć w Iraku niż Polsce. Wiesz co z
        Tobą nie da się rozmawiać. Nic do Ciebie nie dociera. Napisz, więc
        książkę : "Moja najukochańsza Szwecja..."
        • Gość: Obcy do KLMa IP: 212.65.67.* 17.07.04, 10:21
          KLM ty masz problem, w rzeczywistosci nie mozesz wyrwac sie z twojego polskiego
          ubranka. Siedzisz w Szwecji i na kazdym kroku slyszysz o strasznych Polakach co
          to poza woda i mordobiciem nic nie potrawia.
          Chcialbys byc szwedem ale nie bedziesz i ty wiesz najlepiej dlaczego!!!!!!
          Co mozesz zrobic?
          1.Pogodzic sie z faktem ze jestes w wiekszosci otoczony glupkami, ktorzy wiedze
          o Polakach czerpia z brukowcow.
          2.Przylaczyc sie do Rutkowskiego.
          3.Zabrac sie solidnie do roboty i o wszystkim zapomniec.
          • Gość: KLM Re: do KLMa IP: *.bredband.skanova.com 17.07.04, 12:38
            Krotka odpowiedz "obcemu"
            Jesli Szwdzi sa taim glupkami, to dlaczego udalo um sie zbidowac taki piekny
            kraj.
            Do Rutkowskiego sie nie przylacze bo nie zadaje sie z kriminalistami,
            komunistami i ekstremistami religijnymi.
            Do roboty sie wzialem. Mam ville, Volvo i dobra prace.

Koncze sie te watek dyskusji na formu. Zycze wam powodzenia i nie zapraszam was
            do Szwecji.
            • Gość: paneuropean Re: do KLMa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.07.04, 21:15

> Koncze sie te watek dyskusji na formu. Zycze wam powodzenia i nie zapraszam
              was
              >
              > do Szwecji.

Hehe... Bo my akurat potrzebujemy zaproszenia. Wystarczy dowodzik! :) Jego
              tez nikt tam nie zapraszal a jednak sie pojawil... Facet nie jest Szwedem choc
              bardzo chcialby nim byc; niestety dla niego nigdy nim nie bedzie... Zawsze
              bedzie traktowany jak obywatel trzeciej kategorii i bedzie zmuszany to
              kompensowac, tak jak to czyni na tym forum. Stad sie wlasnie bierze w nim
              nienawisc do siebie samego i do tego skad pochodzi. Jest on typowym
              przedstawicielem zagubionego polskiego emigranta ktory nie potrafi odnalezc sie
              na obczyznie. Wspolczujmy mu zamiast sie z nim sprzeczac.
      • Gość: kklement Re: Kim jestescie Polacy? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.07.04, 10:45
        Gość portalu: klm napisał(a):

> Po co wydawac tyle pieniedzy.

Zgadzam się. Nie musielibyśmy wydawać tylu pieniędzy na promocję, gdyby nasi
        normalni, prowadzący normalne życie zawodowe, towarzyskie i rodzinne. rodacy za
        granicą nie zachowywali się jak jeden wielki chodzący kompleks niższości, gdyby
        nie podkulali pod siebie ogona i nie czerwienili się ze wstydu na sam dźwięk
        słów "Polak", "Polska".

Masz do wyboru:
        a.) podkulić pod siebie ogon, ukrywać swoje pochodzenie i do końca życia dławić
        się żółcią, że to ukrywanie pochodzenia i tak Ci nie wychodzi.
        b.) starać się pokazywać swoją osobą, swoim życiem, swoim charakterem i
        kulturą, że "Rutkowski Patrol" nie są definicją polskości. Starać się, żeby
        ludzie, którzy Cię znają, z którymi pracujesz, obok których mieszkasz, z
        którymi się przyjaźnisz, słowo "Polak" identyfikowali z Tobą, nie z Rutkowskim.

Wariant "b" nie jest łatwy. Trzeba przezwyciężyć kompleksy, trzeba narzucić
        sobie więcej dyscypliny, więcej od siebie wymagać, czuć się trochę jak
        dyplomata. Trzeba cały czas starać się. Wypada także włożyć trochę wysiłku w
        poznanie swojego ojczystego kraju, jego historii, jego atrakcji turystycznych,
        żeby móc odpowiadać na pytania ludzi, których ciekawość sięga dalej niż
        stereotypy ( a takich zawsze jest wokół nas więcej, niż z góry zakładamy ).

Kończąc już pozwolę sobie na małą uszczypliwość: może spróbowałbyś się
        dowiedzieć ( forum regionalne Trójmiasta i Świnoujścia ), jaką markę mieli
        Szwedzi w latach 80'tych przypływający promami uprawiać "turytykę" w Polsce.
        • Gość: KLM Re: Kim jestescie Polacy? IP: *.bredband.skanova.com 17.07.04, 12:43
          Na pierwsze twoje pytania odpowiedzialem juz w liscie do "Obcego".
          Co robili Szwedzi w latach 80-tych w Trojmiescie. Wszyscy wiedza oprocz ciebie.
          To proste. Za 10 dolarow kupowali balange, mlode kobiety i przyjaz polskich
          prominetow. Ale czy to ich wina, ze za 10 dolarow Polacy sprzedawali balangi,
          mlode kobiety i przychylnosc prominetow.
          Koniec dyskusji.
          • Gość: kklement Re: Kim jestescie Polacy? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.07.04, 14:50
            > To proste. Za 10 dolarow kupowali balange, mlode kobiety i przyjaz polskich
            > prominetow

Owe "balangi" to picie na umór, burdy i demolka. Ale Twoim zdaniem winni są
            naturalnie Polacy:

Ale czy to ich wina, ze za 10 dolarow Polacy sprzedawali balangi,
            > mlode kobiety i przychylnosc prominetow.

Polacy siłą wmuszali w biednych, cywilizowanych i tak do bólu przyzwoitych
            Szwedów, którzy przyjechali tylko zwiedzać zabytki, litry wódy, oraz pakowali
            im do łóżek prostytutki...

Wiesz, gdybyś to wszystko, co napisałeś, napisał po angielsku albo niemiecku (
            znajomość szwedzkiego nie jest w tym ciemnym, brudnym polskim narodzie zbyt
            powszechna ), to ubodłoby to nas bardziej. Tymczasem czytamy tu fochy żałosnego
            typka, który - jak przypuszczam - ze statusu biednego uchodźcy ( zwanego przez
            Redlińskiego "szczuropolakiem" ) wspiął do klasy średniej. Który ma już, jak
            się chwali, willę i volvo, pewnie przed willą wywiesił sobie niebieską flagę z
            żółtym krzyżem, i tylko jednego nie może za nic osiągnąć: stać się etnicznym
            Szwedem z dziada pradziada. Strasznie Cię musi w tyłek ten problem uwierać,
            skoro postanowiłeś powyżywać się na tym brudnym, zacofanym i biednym (
            niewybaczalne !) motłochu, który śmie nadal być Polakami i ciągnąć ten
            skrzypiący polski wózek.

Cieszę się, że już tu więcej nie zajrzysz.
          • Gość: sffinx Re: Kim jestescie Polacy? IP: *.core.lanet.net.pl 18.07.04, 00:51
            Jesteśmy narodem, który ma swoją bogatą historie, wzloty i upadki jak inne narody tego Swiata. Mamy ludzi mądrych,głupich,bohaterskich i tchórzliwych jak w kazdym innym kraju.
            Ale niestety dzięki takim jak ty mamy też chwasty ludzkie, które plują na kraj z którego niedawno wyjechali, gdzie odebrali byc może wykształcenie umozliwiające im funkcjonowanie na obczyźnie. To takie żałosne "polaczki" jak ty po kliku tygodniach pobytu na emigracji piszą " u nas w USA" lub są bardziej skandynawscy niż Skandynawowie. Ziejąc nienawiscią do kraju swojego pochodzenia ujawniają swoje kompleksy wobec nacji w której aktualnie żyją. Nie potrafią zasymilowac się więc wbrew temu co piszą szukają kontaktu z krajem z którego wyjechali. Takich kundli nikt nie ceni i prędzej czy później tubylcy cie rozszyfrują.
            Pociecha tylko w tym że, na szczęscie takich przypadków jak ty,opisanych w podręcznikach socjologi i psychologii nie jest wiele. Więc nie ma się czym przejmować. Sam sie wykończysz z nienawiści.
            • Gość: Obcy Re: Kim jestescie Polacy? IP: 212.65.67.* 18.07.04, 10:32
              Sfinks nie doluj go choc na to zasluguje.
              Ta sprawa ma wiele stron. Image Polaka nie jest na swiecie zbyt dobre (jeszcze)
              i to nie wina tego chwasta (zakladam ze nie lata na ew. teambuildingach z
              wywieszonym jezorem umalowanym na niebiesko/zolto).
              On musial zaplacic cene i teraz sie rewanzuje.
              A tak naprawde to byloby mu znacznie latwiej gdyby stosunek szwedziakow do
              Polakow byl taki jaki maja np. texanskich cowboy`ow.
      • Gość: paneuropean Re: Kim jestescie Polacy? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.07.04, 21:08
        Gość portalu: klm napisał(a):

> Niech sie ta piekielna Polska zapadnie pod ziemie. Tylko
        > bieda, wstyd, mordobicie i czarne krzyze.

Czy takie nazwiska jak Anna Lindh czy Olaf Palme cos Ci mowia? Czy mamy
        oceniac ich ojczyzna na podstawie tego co sie tym ludziom przydarzylo? Masz
        straszne kompleksy czlowieku...
    • Gość: paneuropean Re: Kim jestescie Polacy? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.07.04, 20:56

> Malenkia Grecja zadziwiaja futbolem cala Europe.

Jezeli dla Ciebie Grecja to tylko futbol to radze wrocic do szkoly...

> Jeszcze miejsza Szwecja
      > zalewa swiat swoja najnowsza elektronika,

Nie wiedzialem, ze w Szwecji sta takie miasta jak Japonia, Hong Kong czy
      Taiwan...

> kraje baltyckie i Ukraina wygrywaja
      > prestizowe konkursy telewizyjne,

Niewaznze, ze ludzie tam prawie gloduja, wazne, ze wygrywaja konkurs
      Eurowizji!!!

> Czechy produkuja lubiane i nowoczesne
      > samochody,

Te wspaniale Skody!

> Mloda Roskanka wygrywa Wimbledon.

Ach ta Rosja... Taka wspaniala demokracja i jeszcze na dodatek kraj mlekiem i
      miodem plynacy... (BTW, Szarapowa wiekszosc zycia spedzila w Stanach, gdzie
      mieszka od dziesieciu lat).

> Przyklady mozna mnozyc bez
      > konca. A Polska?

Po co wchodzisz na polskie forum skoro wszystko co polskie jest takie zle?
      Czyzby szwedzki byl za trudny?
      • brezly KLMowi 18.07.04, 12:22
        Stary, szacunek, ale uważam ze okrtnie przesadzasz. Czepiasz sie Ciemnogrodu a
        histeryzujesz jak oni. I te błedy przedwczesnej generalizacji...

Spróbuje wyłożyć to w punktach:

1. pierwszą cechą normalnego przedstawiciela danej normalnej nacji jest to że
        nie czuje się odpowiedzialny za wszystko co robia inni jej przedstawiciele. Nie
        mam zamiaru w żaden sposób odpowiadać za to cobi Rutkowski, co gadają
        wszechpolacy i x. Rydzyk, oraz za to jak na promie zachowują się dresy z Nowego
        Dworu. Także erotyczne alegorie w wystąpieniach publicznych tow. Millera. Mam to
        na samym końcu przewodu pokarmowego szczerze mówiąc i każdemu cudzoziemcowi np.
        niemieckiemu w razie czego oświadczam że w zyciu nie ukradłem nikomu żadnego
        samochodu. Raz jeden, w przedszkolu, koledze samochodzik strazacki zabrałem
        siła, jeżeli byc szczerym.
        Gdyby tak nie było to połowa znajomych Amerykanów pracujacych po europie Zach.
        winna wpaść w depresję i to juz dawno, jako obarczeni odpowiedzialnocią za
        działalność rządu Georga Walkera Busha i jego "głupich, białych ludzi".

2. Kiedyś bodaj Antoni Kępiński napisał że polska cywilizacja jest histeryczna,
        jeżeli histerię zdefiniowac jako "brak świadomości". Widać to bardzo wyraźnie w
        tej chwili, kiedy na psychologii zbiorowej robi się pieniądze, sprzedajac tzw.
        produkcje medialne. Z póltora miesiąca temu cała prasa włacznie z najbardziej
        powaznymi gazetami (niskonakładowymi) dostawała histerii że "chłopi nie składają
        wniosków o dotacje unijne". Wyglądało na to że wieś polską ogarnał zbiorowy
        amok. Skończyło sie na 80%, czyli absolutnym rekordzie Europy dla kraju w
        pierwszym roku członkowstwa w EU. O co idzie? O to że histeria i wrzask, mocno
        brzmiace tragiczne teksty, w duchu twojego postu inicjującego po prostu
        sprzedają się lepiej.
        Zresztą, wszelkie nacje lubują sie w tekstach o tym jakie sa straszne,
        przynajmniej otaczjący mnie Germanie wręcz uwielbiają czytać o swoich
        wczasowiczach na Majorce, co to smarują sie kremem do opalania wyciskanym z
        tubek wiszących przed kioskiem, żeby go nie kupować etc.
        Szczególnie sezon ogórkowy temu sprzyja, o, i w ten kontekst wpisuje się twój tekst.

3. Aniśmy lepsi aniśmy gorsi (średnio) niż reszta. Jakby mi kto powiedział 15
        lat temu ze będziemy eksportowac rocznie za 40 miliardów dolców tobym umarł ze
        smiechu. Tow. Kiszczak w roku pańskim 1988 zwołal Okrągły Stół bo mu wyszło ze w
        bodaj 1989 było 8 miliardów dolców do zaplacenia długów gierkowskich. A eksport
        cały był 1.5 miliarda USD. Do Szwecji wysyłano głownie palety (takie drewniane
        coś, w transporcie używane). A że obraz mamy gorszy, niż np. Czesi to jest
        zupełnie inna sprawa. W/w efekt podaży histerii w mediach moze tu miec coś na
        rzeczy , też.

4. Że szwedzka prasa pisze o pośle Rutkowskim, to mnie wcale nie dziwi. Imaginuj
        sobie sytuacje odwrotną. Dopiero by TVN z Superekspresem miały temat.
        4a. na ile ja znam Szwecje (a kawałek życia tam spędziłem) to oni faktycznie
        maja problemy ze zrozumieniem polskiej specyfiki. Duńskiej zresztą też. I każdej
        innej:-)))

Wreszcie, jak rzekł Giedroyć: "Polacy sa okropnym narodem. Ale właściwie
        wszystkie narody sa okropne."

Pozdrawiam.

PS. Czy gdyby teraz nagle Polak wygral Tour de France, Polka Wimbledon, a
        Groclin zdobył puchar UEFA, tobyś się poczuł dużo lepiej jako Polak w Szwecji? :-))
        • brezly kklemowi 18.07.04, 12:24
          Mógłbym się podpisac pod twoim pierwszym postem.
          Nadaj cos więcej o tym odkurzaczu, bo rzecz mi nieznana.
          Pozdr.
          • Gość: kklement Re: kklemowi IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.07.04, 13:04
            Czytałem wieki temu jakiś artykuł o Zelmerze, jak to im się przejście przez
            transformację ustrojową udało. Wyraźnie było tam napisane, że pierwszy
            odkurzacz typu "łezka" ( ew. "kropelka" ) był marki Zelmer, a światowi
            potentaci natychmiast ten pomysł podchwycili. Jako nieprzeciętna ciekawostka
            fakt ten bardzo mocno wrył mi się w pamięć.

Nie jestem sobie w stanie przypomnieć, gdzie był ten artykuł. Ale w rachubę
            wchodzą zapewne tylko GW lub "Wprost" ( no, ew. jeszcze "Życie" lub - mało
            prawdopodobne - "Gazeta Polska" ). Kiedy ? Pewnie co najmniej 10 - 12 lat temu.

Pozdrawiam i gratuluję bardzo treściwej odpowiedzi KLM'owi, niech mu machanie
            żółtoniebieską chorągiewką dobrze służy.
            • Gość: Alen Re: kklemowi IP: *.i-one.at 18.07.04, 14:54
              Z mojego doświadczenia wynika iż Polacy nie mają ani więcej ani mniej wad od
              innych nacji . Byłbym jednak szczęśliwszy gdyby w Polsce było mniej cwaniactwa
              rodu Nikodema Dyzmy . Poza tym Polacy naprawdę nie mają powodu do kompleksów .

Często się jednak zdarza iż Polacy mieszkający poza Ojczyzną zachowują się
              podobnie jak kolega ze Szwecji . Być może jest to nieświadoma próba
              dowartościowania własnego ”JA”.
              A może coś innego .

Alen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka