Dodaj do ulubionych

Ludzie sukcesu promują politechnikę. Tam zaczyn...

06.06.13, 08:24
Też jestem po politechnice i też zrobiłem karierę, może nie aż tak spektakularną, ale jednak i uważam, że nie udało mi się to dzięki politechnice, ale raczej pomimo tego że tam studiowałem. Mowa o Wydziale Elektroniki. Jest on zupełnie oderwany od rzeczywistości rynku pracy. Program nauczania pisany jest pod wykładowców a nie pod wymagania pracodawców.
Omawiane tematy nadają się do Muzeum Poczty i Telekomunikacji a nie do wykładania na uczelni technicznej, z jakiegoś powodu należącej do krajowej czołówki. Zajęcia projektowe zamiast uczyć praktyki, polegają na przygotowaniu prezentacji bądź przetłumaczeniu RFC (sic!).
Pracowałem kiedyś w firmie wytwarzającej oprogramowanie dla branży telewizji cyfrowej. Zgłosił się do nas absolwent kierunku telekomunikacja o specjalności "telekomunikacja rozsiewcza". Same piątki, nagroda dziekana. Teoretycznie idealny kandydat. Podczas rozmowy okazało się, że nie zna typów zmiennych w C. Najgorsze było to, że był to bardzo inteligentny chłopak, po prostu uczelnia zrobiła mu krzywdę. Wystarczyłby jeden projekt pt. "sterownik do karty telewizyjnej w linuksie" i gość by wiedział wystarczająco, żeby dostać pracę w każdej firmie teleinformatycznej w mieście. Alo on zamiast tego miał głowę pełną "impedancji bojowo zaczepnych" i "defrakcji wstecznych",
Obserwuj wątek
    • mpp29 Re: Ludzie sukcesu promują politechnikę. Tam zacz 06.06.13, 08:51
      Przyznaję Ci rację względem sposobu nauczania na wymienionej Uczelni (choć też dajacej dobre podstawy do wejścia w dorosłość, czego dowodem jest wielu moich kolegów i koleżanek).
      Ja jednak tam nie studiowałem. Poczatkowo myślałem, że błędem był wybór innej uczelni. Dziś wiem - nie był (reklamy nikomu robił nie będę - stad bez nazw).
      Na pierwszym roku mieliśmy standardowy "przesiew" i szkółkę wzmacniania psychiki. Wtedy "wysiało się" z 30% rocznika, być może więcej - dziś już nie pamiętam.
      Od drugiego roku do samego końca za to byliśmy uczeni w sposób "panie, panowie inżynierowie - tu jest potencjał, z tego kiedyś będa pieniadze + projekt ćwiczeniowo-zapoznawczy". Do tego cała masa ćwiczeń standardowych dla studenta - czyli jak przetrwać w życiu dorosłym (czytaj: wyrzucono mnie drzwiami, to swoje zdanie zapisane na kartce wrzucę przez okno...). Efekty - lata leca, młodszy już nie będę, ale mogę Uczelni szczerze podziękować z perspektywy czasu, który już upłynał, za prawdziwa szkołę życia i przygotowanie mnie, jako wtedy młodego człowieka do pływania na, a nie pod woda. Oby zdrowia nigdy mniej nie było, to i reszty nie zabraknie.
      • Gość: em Re: Ludzie sukcesu promują politechnikę. Tam zacz IP: 69.163.40.* 06.06.13, 15:29
        A czemu nie dorzucicie polityków do tego zestawu?

Dla mnie nie są to żadni" ludzie sukcesu", a jedynie spryciarze, którzy cwaniactwem i podejrzanymi machlojkami porobili biznesy lub usadowili się na wysokich stołkach w instytucjach państwowych lub samorządowych. "Człowiek sukcesu" to jest ktoś, kto doszedł do swojej pozycji uczciwymi metodami, tzn. za granicą.

W toku badań okazało się na przykład, że zdanie czy też presja rodziców ma duże znaczenie w wyborze studiów przez maturzystę. Dlatego uczelnia postanowiła dotrzeć do obu tych grup odbiorców kampanii.

Jeszcze maturzyści daliby nabrać się na ten tani pijar, ale jeśli informacja o "ludziach sukcesu" ma przejść przez usta rodziców, to nie wierzę, żeby ktokolwiek dorosły był tak naiwny i uwierzył w te brednie.
    • normalny-parch sukces 06.06.13, 08:55
      jest wtedy, jak panom inżynierom uda się wykonać projekt do spie...nia jakiegoś udanego od dawna objektu.
      Zwłaszcza we Wrocławiu, gdzie ułożenie równego trotuaru urasta do rangi niemożliwości, wylanie wiadra asfaltu na dziurę w szosie, wykonanie budynku, który jest w środku suchy, zasilania energią tramwajów miejskich, doktoranckich promocji dla "badaczy", którzy nie słyszeli o prawie Ohma i którzy bez komputera są bezradni jak przedszkolak...
      ...ale tytułomania, billbordy, autoreklamy, kolesiostwo, karierowiczowstwo...
      znam osobiście młodych inżynierów tylko od nakrętki, bo na śrubie już się nie znają...Nawet rysunku technicznego na desce nie umieją zrobiń, bo wszystko teraz CAD...etc..etc...
      Ile trzeba mieć na koncie, aby mówić o "sukcesie"?
    • Gość: realistas Re: Ludzie sukcesu promują politechnikę. Tam zacz IP: 93.154.164.* 06.06.13, 08:56
      Politechnika miała na nich taki sam wpływ, jak szpitale, w których ci ludzie się urodzili :)
      Więc niech szpitale się reklamują.

Układy, pieniądze od rodziny - to jest to, co realnie decyduje o sukcesie, a nie papier jakiejś śmiesznej szkoły :)
      • Gość: fifa2000 Re: Ludzie sukcesu promują politechnikę. Tam zacz IP: *.finemedia.pl 06.06.13, 14:44
        No właśnie. z Tą różnicą ,że dzić już nie można podpiąć się jako kapuś pod SB
    • Gość: o!o to sa absolwenci sprzed trzydziestu lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.13, 09:18
      wtedy PWr coś znaczyło. A gdzie absolwenci ostatnich roczników? Na zmywaku. w układzie czy w młodzieżówce jakiejś partii?
      • Gość: saatchie Re: to sa absolwenci sprzed trzydziestu lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 10:43
        a co na tą akcję Uniwersytet Goodtoknow imienia BB
    • qazokm Ludzie sukcesu promują politechnikę. Tam zaczyn... 06.06.13, 11:36
      Ludziom inteligentnym nawet politechnika nie zaszkodzi.
    • zalep Ludzie sukcesu promują politechnikę. Tam zaczyn... 06.06.13, 12:04
      Czy wielce wykształcony autor dzieła wie co to znaczy zaczynać karierę? Przypuszczam - idąc tokiem rozumowania autora że karierę zaczynać można już w szkole podstawowej.
    • krzysztofczyz Ludzie sukcesu promują politechnikę. Tam zaczyn... 06.06.13, 13:22
      Najbardziej to powinni się chwalić L. Czarneckim, chyba na całym świecie nie ma takiego lichwiarza
      • kontrarian Czarnecki chyba nie PWr zawdzięcza karierę ... 06.06.13, 14:31
        ...ylko pomocy Całkiem Innej Instytucji ?

"Z materiałów przechowywanych w Instytucie Pamięci Narodowej wynika, że w wieku 18 lat Czarnecki podpisał zobowiązanie do współpracy ze Służbą Bezpieczeństwa jako TW „Ernest” nr rej 42601. Był wtedy uczniem III Liceum Ogólnokształcącego we Wrocławiu[6]. W połowie 1982 Czarnecki podpisał zobowiązanie do współpracy, tym razem z wywiadem PRL."
    • cyklista Typy zmiennych C 06.06.13, 13:23
      1. Dobrze przygotowany absolwent typów zmiennych nauczy się w jeden wieczór. Do C, do Javy, do czegokolwiek.
      2. Projekt ze "sterownika do czegoś tam" - każda firma chce sterownik do czegoś innego, studia to nie może być 1000 szczegółowych projektów. Dobrze przygotowanego absolwenta nauczysz projektowania swoich sterowników w tydzień, no chyba że ci się nie chce, ale to inny problem.
      • Gość: oololek do napisania sterownika nie potrzebujesz specjalis IP: *.120.120.139.telemedia.pl 06.06.13, 14:01
        trik polega na tym, ze do napisania sterownika nie potrzebujesz specjalisty o szerokim horyzoncie. w efekcie dostajesz pracownika, ktory potrafi tak duzo, ze nie chce pracowac za stawke realna do trudnosci zadania. i pat, bo innych nie ma, runek pracy sie psuje, nikomu nie zamykaja sie cyferki, zwalony biznes i czyjes zycie.
        takie programowanie sterownika, to powinno sie robic na kursie 6 miesiecznym.
    • Gość: em Tani chwyt pijarowy, za to drogi w realizacji IP: 69.163.40.* 06.06.13, 15:35
      Może niech politechnika popracuje nad jakością swoich zajęć i dopasowaniem ich do zmieniających się technologii i rynku pracy, a nie stosuje tani PR w postaci podpierania się nazwiskami ludzi, którym studia na PWr nie zaszkodziły. Nawet po najgorszej szkole gotowania na gazie dałoby się znaleźć ludzi, którzy coś w życiu osiągnęli, więc tego rodzaju wybiórcze dobieranie osób na plakaty nie jest żadnym miernikiem.
    • innym_razem Ludzie sukcesu promują politechnikę. Tam zaczyn... 12.06.13, 12:36
      i niech promują :) dla mnie z tych osób najbardziej inspirującą postacią jest Leszek Czarnecki. gdyby chociaż w części osiągnąć taki sukces jak on, byłoby super.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka