Dodaj do ulubionych

Resocjalizacja? Bzdura! Zabrakło mu pięć zł i k...

• amadeusrecords Jak można pomóc?? 25.06.13, 08:04
      Panie Sebastianie - jak można Panu pomóc??
      Może nie ma dostępu do internetu, więc jeśli czyta to ktoś, kto jest blisko niego i może się uwiarygodnić, proszę o kontakt - tomek@amadeusrecords.pl
      Zorganizujmy się na fb, trzeba mu pomóc.
      • Gość: hcwd85@wp.pl Re: Jak można pomóc?? IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.13, 23:49
        Witam,

kontakt do Pana Sebastiana udostepnia Magdalena Wronecka, która była we wspomnianym w artykule wychowawca Pana Sebastiana.

Ponizej kontakt do Pani Magdaleny:

przebudzeni.org/kontakt/
    • dzon_dzon Czy Pan Sebastian pracuje za 3,5zł na godzinę? 25.06.13, 08:24
      Z artykułu można wywnioskować, że człowiek, który pracuje po 17 godzin dziennie zarabia 1300zł, czyli około 3,5zł za godzinę pracy i do tego jest brygadzistą. Szczerze to nie chce mi się w to wierzyć.

Natomiast co do naszego systemu resocjalizacji to jest on wyjątkowo nieskuteczny. Po pierwsze każdy kto jest uwięziony powinien mieć pracę, którą będzie opłacał swoją resocjalizacje. Po drugie aktywny udział w zajęciach terapeutycznych, szkoleniach itd. powinien prowadzić do znaczącego skrócenia wyroku. Czyli jeśli ktoś chce się zmienić to powinien mieć taką szansę a nie tkwić 10 lat za kratkami za nasze pieniądze a później po wyjściu być zupełnie nieporadny [czemu nie można się dziwić].
      • winniepooh Re: Czy Pan Sebastian pracuje za 3,5zł na godzinę 25.06.13, 09:13
        dzon_dzon napisał:

> Z artykułu można wywnioskować, że człowiek, który pracuje po 17 godzin dziennie
        > zarabia 1300zł, czyli około 3,5zł za godzinę pracy i do tego jest brygadzistą.
        > Szczerze to nie chce mi się w to wierzyć.

gdyby pracował 17/h doba + dojazdy do pracy to by oznaczało ze jest 19-20 h poza domem, czyli nie je, nie myje się, śpi 3-4 h/doba

ewidentne bzdury tych dziennikarzyn podważają wiarygodność całej historii
        • Gość: Antoni Re: Czy Pan Sebastian pracuje za 3,5zł na godzinę IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.13, 09:18
          Gdyby dochód był wyższy, to mogłoby się okazać, że nie przysługuje mieszkanie komunalne.
          Ale nie wiem jak jest, natomiast niespójność jest dość rażąca.
    • verte34 Resocjalizacja? Bzdura! Zabrakło mu pięć zł i j... 25.06.13, 11:02
      Po raz kolejny zastanawiam się co jest gorsze: zderzyć się z ciężarówką czy z urzędniczą bezdusznością i bezmyślnością. Nawet przy założeniu że artykuł może być z tezą czy podkolorowany, ta historia jest przerażająca.
      Dobrze chociaż że tym razem padło na twardziela, a nie na dziecko czy starca.
    • kw-ik Resocjalizacja? Bzdura! Zabrakło mu pięć zł i j... 25.06.13, 11:08
      Dlatego królestwo niebieskie podobne jest do króla, który postanowił rozliczyć się ze swoimi sługami. Kiedy zaczął to robić, przyprowadzono mu dłużnika, który był mu winien dziesięć tysięcy talentów. Ponieważ nie miał z czego oddać, pan kazał go sprzedać razem z żoną i dziećmi, i wszystkim, co posiadał. W ten sposób chciał odzyskać dług. Wtedy sługa upadł przed nim na ziemię i błagał: 'Okaż mi cierpliwość, a wszystko ci oddam'. Pan ulitował sie nad tym sługą, uwolnił go i dług mu darował,
      Gdy ó sługa wyszedł, spotkał innego sługę swego pana, który był mu winien sto denaró. Chwycił go, poczał dusić i mówił: 'Oddaj wszystko, coś winien' . A on upadł na ziemię i prosił: 'Okaż mi cierpliwość, a wszystko ci oddam'. On jednak nie chciał, lecz odszedł i wtrącił go do więzienia, dopóki nie odda długu. Gdy inni słudzy dowiedzieli się o tym, bardzo się zasmucili. Poszli i opowiedzieli o wszytskim swoejmu panu.
      Wtedy pan wezwal go i powiedział: 'Jesteś złym człowiekiem! Darowałem ci dług, bo mnie prosiłeś. Czy i ty nie powinieneś był zmiłować się nad swoim dłużnikiem, tak jak ja zmiłowałem się nad tobą?'. I pan rozgniewany wydał ans katom, dopóki nie odda mu całego długu.
      Podobnie postąpi z wami mój Ojciec, który jest w niebie, jeśli każdy z was szczerze nie przebaczy swojemu bratu" .
    • czytaczowiec Resocjalizacja? Bzdura! Zabrakło mu pięć zł i j... 25.06.13, 12:01
      wzruszyla mnie ta historia. wierze, ze Sebastian sie zmienil i warto dac mu szanse.

moze bys stworzyl chlopaku jakis program skladkowy na jakims kickstarterze z konkretnym pomyslem dla siebie zeby odbic sie od dna?

ja bym sie dorzucil pare zlotych
    • grogreg Czy uczciwość się opłaca? 25.06.13, 12:11
      Uczciwym się jest nie dla zysku czy nagrody, ale wewnętrznego poczucia przyzwoitości.
      • vogon.jeltz Re: Czy uczciwość się opłaca? 25.06.13, 15:20
        grogreg napisał:

> Uczciwym się jest nie dla zysku czy nagrody,
        > ale wewnętrznego poczucia przyzwoitości.

Bredzisz. "Wewnętrzne poczucie przyzwoitości" jest funkcją feedbacku, jaki otrzymujemy za swoje postępowanie od społeczeństwa.
    • sonia_siemionowna darmowa pomoc prawna i Strasburg 25.06.13, 15:07
      Panie Sebastianie,

nie jestem prawnikiem, ale przez kilka lat pracowałam jako doradca d/s prawa mieszkaniowego (w tym zadłużenia) w Anglii. Tam ludzie w Pana sytuacji czesto wygrywali przed angielskim Sądem Najwyższym (High Court) powołując się na Konwencję Praw Człowieka. Oczywiście, zaczynali od sądów rejonowych itp, ale ostatecznie wyroki eksmisyjne często były umarzane.

Chodzi o to, że Konwencja (ratyfikowana także i przez Polskę) stanowi zbiór praw niepodważalnych. Żadne prawo lokalne nie może stać w sprzeczności z tymi prawami.

W Pana wypadku będzie to prawo do życia rodzinnego (babcia jest Pana jedyną rodziną i w przypadku eksmisji Wasze więzy zostaną przerwane) oraz moim zdaniem, także:

-prawo do niebycia karanym bez ustawy (rozporządzenie prezydenta miasta to nie ustawa) oraz

-prawo do skutecznego środka odwoławczego (jeśli odwołanie rozpatrują ci sami ludzie, którzy wydali decyzję, JEST TO POGWAŁCENIE PRAW CZŁOWIEKA)

Mam nadzieję, że Pan to czyta. Prosze zgłosić się np. do Amnesty International, moze oni znajdą dla Pana darmową pomoc prawną. To musi być ktoś, kto specjalizuje się w prawach człowieka. Po przejściu drogi prawnej w Polsce może Pan zabrać tę sprawę do Strasburga. Nie wiem, czy Pan wygra, ale proszę spróbować.

Pozdrawiam

• chamskityp Re: darmowa pomoc prawna i Strasburg 04.07.13, 13:55
        Jeżeli będzie pan szukał pełnomocnika prawnego proponuje zapoznać się z ofertą tych państwa.
    • Gość: phalene Re: Resocjalizacja? Bzdura! Zabrakło mu pięć zł i IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.13, 17:57
      Komornicy to najbardziej wszawe mendy jakie mogą żerować na tym i tak przegniłym kraju i społeczeństwie. Kiedy w końcu ludzie wyjdą na ulicę i rozpie... ten bajzel??? Kiedy?!!! Musi znaleźć się przywódca który to wszystko poprowadzi a jeszcze takowego nie ma.
    • hcwd85 Kontakt do Pana Sebastwiana 25.06.13, 23:15
      Witam,

kontakt do Pana Sebastiana udostepnia Magdalena Wronecka, która była wspomnianym w artykule wychowankiem Pana Sebastiana.

przebudzeni.org/kontakt/
    • abraxon 5,20 26.06.13, 01:37
      Nie wiem jak ja moge pomoc ale, wiem ze
      - po pierwsze to organy samorzadowe sa do tego powolane i maja obowiazewk to zrobic.
      - jesli nie to rzad a w szczegolnosci ministerstwo sprawiedliwosci maja obowiazek pomoc rozwiazac ten problem.
      - jesli jednak nasze podatki i nasi wybrancy sa zainteresowaniem takiej interpretacji prawa ktora pozwala im zyc w dobrobycie to ....

- my obywatele musimy pomoc !!!!. Jesli bedzie trzeba zoobowiazuje sie wspomoc bo naprawde warto!!!! Gazeta ma moj mail i jeli bedzie potrzeba bardzo prosze o kontakt!
      • Gość: Hcwd85@wp.pl Re: 5,20 IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.13, 08:24
        Hej,

Jeżeli jesteś zainteresowany pomocą Sebastianowi, to kontakt do udostepnia Magdalena Wronecka, która była we wspomnianym w artykule wychowawca Pana Sebastiana.

przebudzeni.org/kontakt
    • mlzielinski Jest konto!! 26.06.13, 11:36
      Na stronie Fundacji Przebudzeni (przebudzeni.org) jest konto bankowe! Co prawda ogólne, ale na pewno jest wielu potrzebujących, poza tym chyba można dopisać, dla kogo są pieniądze!
      Róbmy coś pozytywnego!
    • Gość: pytanie retoryczne Panie Adamski, czy Pan ma Boga w sercu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 17:59
      Czy Pan sumienia nie ma?

Ewa Gorzkowska ze spółki Wrocławskie Mieszkania tłumaczy, że przepisy są nieubłagane.

- Porozumienie zostało unieważnione. Cała należność, która miała być umorzona, stała się wymagalna - wyjaśnia. Przypomina, że naliczono też ustawowe odsetki.

Sebastian Zaręba, zanim zgłosił się do "Gazety", był w biurze Wrocławskich Mieszkań dziesiątki razy. Za każdym razem słyszał, że takie są przepisy, a wymyślił je wiceprezydent Adamski...

Cały tekst: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,14138192,Resocjalizacja__Bzdura__Zabraklo_mu_piec_zl_i_komornik.html?as=3#ixzz2XL2A1LPr
    • kofszu Resocjalizacja? Bzdura! Zabrakło mu 5 zł i już ... 27.06.13, 06:30
      Zostały uruchomione stronki przez, które można pomóc Sebastianowi wysyłając zapytanie w jego sprawie do prezydenta Rafała Dutkiewicza:

www.facebook.com/pages/Czy-zdrowy-rozs%C4%85dek-kosztuje-wi%C4%99cej-ni%C5%BC-520-z%C5%82/505533449501883?ref=hl
      www.facebook.com/ZrobmyDym
      Znajdziecie tam wywiady z Sebastianem, jego apel do p. Dutkiewicza oraz treść listu, który można wysłać do władz naciskając na reakcję w tej sprawie.
      Dla ułatwienia można skopiować tekst z poniżej i wysłać go na adresy znajdujące się na stronie wroclaw.pl:

kancelaria.prezydenta@um.wroc.pl (prezydent Rafał Dutkiewicz)
      ww1@um.wroc.pl (wiceprezydent Wojciech Adamski)

Treść listu:

Szanowny Panie Prezydencie,

Poruszeni artykułem "Resocjalizacja? Bzdura! Zabrakło mu 5 zł i już komornik" pani Marzeny Żuchowicz z wrocławskiego oddziału Gazety Wyborczej pragniemy wyrazić swój sprzeciw wobec braku reakcji władz Wrocławia na skandaliczne postępowanie spółki Wrocławskie Mieszkania wobec pana Sebastiana Zaręby - bohatera artykułu. Jesteśmy przekonani, że podlegli Panu wiceprezydent Adamski oraz urzędnicy odpowiedzialni za sprawy lokalowe, są w stanie znaleźć wyjście z tej trudnej sytuacji, w której suma 5 złotych i 20 groszy stała się symbolem bezduszności administracji publicznej wobec obywateli.

Brak reakcji Pana zastępcy uważam za gorszący, stąd zwracam się do Pana z prośbą o interwencję w sprawie pana Sebastiana Zaręby i znalezienia rozwiązania, które przywróci wiarę w to, że samorząd służy swoim mieszkańcom.

Z poważaniem

Zachęcamy do włączenia się do akcji wklejając powyższy tekst do ramki tekstowej własnej skrzynki w razie, gdyby "zróbmydym" zostało zablokowane po dużej ilości maili jakie zaczęły przychodzić na adres pana prezydenta Dutkiewicza.

Mamy nadzieję, że osoby odpowiedzialne za tą sytuację wyciągną jednak rękę zażegnując ta absurdalną sytuację.

Stowarzyszenie "Przebudzeni"
    • uwagiluzne <a href="http://zrobmydym.pl/" target="_blank" rel="nofollow"> 27.06.13, 16:16
      no to piszemy :)

tu adres. I wszystko jasne.
      zrobmydym.pl/
    • mlzielinski Dziękujemy Panie Prezydencie! Dług umorzony! 27.06.13, 16:58
      j.w.
    • atosatos1 Wstydzę się nie pierwszy zresztą raz za to państwo 29.06.13, 11:26
      które jest nieudolne, niepraworządne, gnębi swoich obywateli zamiast im pomagać. Urzędnicy są na usługach ludzi wpływowych, zamożnych (np. senator Stokłosa i inni). Zwykły człowiek jest nikim i niczym w obliczu urzędników.
      Takich wiceprezydentów, ktorzy mają w nosie dramaty ludzi (a mogą im pomóc i ta pomoc nic, dosłownie nic materialnie nie kosztuje) jest wielu, nie mówiąc o kaście wszechwładnych urzędników.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka