Dodaj do ulubionych

Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące r...

05.09.13, 07:40
Z tego co pamiętam to na Świdnickiej dominuje paskudna zabudowa z lat powojennych. Paskudne pseudokamieniczki. Do tego Solpol. Ogólnie obraz nędzy i rozpaczy.
Nie bardo wiem po co ktoś miałby tam pojechać. Zresztą dojechać ciężko, zaparkować jeszcze trudniej. A ma być gorzej po zasypaniu przejścia na Świdnickiej.
Obserwuj wątek
    • allspice Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące r... 05.09.13, 07:41
      Miejmy nadzieję,że pod Arkadami będzie czysto i świeży zapach...w koncu,to jedna z wizytówek miasta.
      • wojtas71 Re: Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące 05.09.13, 08:56
        doczekamy sie czyszczenia jednodniowego karcherem arkad jak przed Euro? tylko obie strony?
        • krasnaladamu Re: Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące 05.09.13, 09:21
          Stronę zewnętrzną myli w sierpniu chyba przez dwa tygodnie: emite.wordpress.com/2013/08/06/mycie-arkad-etap-drugi/
          Potem jeszcze oczyścili same kolumny z plakatów i z bazgrołów. Może na resztę wystarczy im jeden dzień ;)
          • Gość: w Re: Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące IP: 217.237.185.* 05.09.13, 09:58
            super!!! w koncu.
    • adambjr Do maks-777 - jesteś ograniczony 05.09.13, 08:05
      Z tego co pamiętam to na Świdnickiej dominuje paskudna zabudowa z lat powojennych. Paskudne pseudokamieniczki. Do tego Solpol. Ogólnie obraz nędzy i rozpaczy.

Według takich "estetów" jak ty całe miasto powinno zabudować się "staroświecko" wyglądającymi kamieniczkami, udającymi najlepiej pewnie bawarię albo toskanię - bo tam byłeś na last minute i tam tak pięknie jest? Miasta muszą być różnorodne by nie były koszmarnie nudne. Okolice placu kościuszki i arkady to ciekawy przykład architektury - innej takiej we W-wiu nie ma i dlatego wprowadza tu coś innego. O jakich "pseudokamieniczkach" na Świdnickiej majaczysz? Solpol ma być zburzony. Ogólnie brednie w stylu drobnomieszczańskiego gustu. Gimbaza i tyle.
    • Gość: pleple Re: Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.13, 08:30
      Znowu redaktorzyny GW na umowach smieciowych w akcji - w tytule na stronie głównej jest "Świdnica coraz piękniejsza. Znikają szpecące" a w artykule jest o Świdnickiej. To taka różnica jak picie w Szczawnicy a szczanie w piwnicy.
      Red. Chrzan - płaćcie większą kasę na tych śmieciówkach bo głupoty wypisują te słoiki.
    • Gość: gość A tymczasem na zapleczu "salonu" Dutkiewicza: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.13, 08:42
      www.gazetawroclawska.pl/artykul/984152,rynek-od-tylu-straszy-brud-smrod-i-ubostwo-zdjecia,id,t.html
      Tak to u nas wygląda - od frontu pokazówka, a od kuchni masakra.

• wojtas71 Re: A tymczasem na zapleczu "salonu" Dutkiewicza: 05.09.13, 08:58
        Dutkiewicz i jego salon: "z zewnatrz cud, wewnatrz smrod"
    • krasnaladamu Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące r... 05.09.13, 08:55
      "wisiały tam nielegalnie i szpeciły elewację zabytku. Zarząd "Społem" PSP Południe ściągnął je za namową Biura Rozwoju Gospodarczego urzędu miejskiego. Wcześniej, w styczniu, do "Społem" z identyczną prośbą zwróciło się Towarzystwo Upiększania Miasta Wrocławia".

Ciekawa interpretacja. Jeśli ja będę robił coś nielegalnie, to czy też odpowiedni urząd zgłosi się do mnie tylko z prośbą lub namową?
    • flugufrelsarinn Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące r... 05.09.13, 10:00
      Nic się nie zmieni.To wszystko bzdety i pierdy.Problem to wysokość czynszów,porównywalnych do tych z Berlina i wyższych niż w Barcelonie
      • Gość: darekp Re: Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące IP: *.gdynia.asseco.pl 05.09.13, 10:25
        Zapewne. Zarząd DH tłumaczył się, że te paskudne reklamy są, bo potrzebuje pieniędzy na remonty i ma problemy z zapełnieniem powierzchni handlowej. Ciekawe, czy obniżą te czynsze. Cosik nie bardzo mi się chce wierzyć.
    • Gość: qwerty Re: Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące IP: 78.8.106.* 05.09.13, 10:23
      Dobry żart - inwestowanie w parkingi nic nie daje. Jakie parkingi na Świdnickiej stworzyło miasto? Jeden z tyłu Renomy i w okolicach przejścia świdnickiego koło hotelu, drogie jak cholera. Lepiej dojechać do galerii dominikańskiej i tam zostawić samochód. ! godzina gratis, a tłok taki, że często trzeba wyjechać na samą górę aby zaparkować. Zresztą po co na Świdnicką przychodzić? tania księgarnia przy samym przejściu i nic więcej.
    • Gość: ::: @maks-777 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.09.13, 10:38
      Owszem, Świdnicka pełna jest wszelkiego rodzaju paskudztwa ale gdzie tam masz "paskudne pseudokamieniczki" ?
      • Gość: maks-777 Re: @maks-777 IP: *.man.tk-internet.pl 05.09.13, 10:49
        Rozumiem że cała prawa strona (idąc w stronę Rynku) od Świdnickiej do Oławskiej to dla Was cuda architektury??? Podobnie budynki na przeciwko Monopolu. No to gratuluję gustu i poczucia estetyki.
        • krasnaladamu Re: @maks-777 05.09.13, 11:23
          > Rozumiem że cała prawa strona (idąc w stronę Rynku) od Świdnickiej do Oławskiej

Od Świdnickiej?

Prawa strona Świdnickiej od nasypu kolejowego do fosy jest dla mnie całkiem stylowa. Od fosy do pl. Teatralnego - bardzo ładna (na szczęście Chrobry jest nieco w głębi). Od Teatralnego do Kazimierza - raczej obojętna. Od Kazimierza do Oławskiej podoba mi się.
          • Gość: ::: Małe przeoczenie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.09.13, 12:16
            krasnaladamu napisał:
            > Od Teatralnego do Kazimierza - raczej obojętna.

Z wyjątkiem "Szklanego Domu"... Raczej obojętny nie jest. Wprawdzie jego adres to, zdaje mi się pl. Teatralny ale musisz przyznać, że dla Świdnickiej nie jest bez znaczenia.
            • krasnaladamu Re: Małe przeoczenie. 05.09.13, 12:26
              To ten budynek na rogu, w którym do niedawna był Rossmann? Tak, najładniejszy na tym odcinku.
              • Gość: ::: Re: Małe przeoczenie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.09.13, 21:19
                krasnaladamu napisał:
                > To ten budynek na rogu, w którym do niedawna był Rossmann?

Tak, to o ten budynek z czerwonego piaskowca chodzi. "Szklany Dom" to nazwa akademika, który się tam mieścił. Nazwa upowszechniła się na długie lata. Wrocławianie potocznie nazywali tak cały budynek
        • Gość: ::: Re: @maks-777 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.09.13, 12:05
          Gościu portalu maks-777,

nie napinaj się o "guście i poczuciu estetyki" tylko przyznaj, że te, jak je teraz (po korekcie) nazywasz -"cuda architektury", raczej kamieniczkami nie są. I właśnie za te KAMIENICZKI zostałeś skrytykowany. Że jest syf-masz racje.
    • Gość: wow maks, kiepsko z pamięcią, zacząłbym się bać IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.09.13, 11:08
      "paskudne pseudokamieniczki" to dokładnie gdzie? "na Świdnickiej dominuje paskudna zabudowa z lat powojennych" a jaka ma dominować, geniuszu, skoro miasto zostało zniszczone w czasie obrony Festung Breslau? "Ogólnie obraz nędzy i rozpaczy."- jasne, w twojej metropolii zapewne dominuje ład architektoniczny, estetyka i niepseudokamieniczki. "Ogólnie obraz nędzy i rozpaczy."- no, całe szczęście, że ty nie musisz, misiu, a o innych się nie troszcz, jakiś powód znajdą.
      "zaparko wać jeszcze trudniej. A ma być gorzej po zasypaniu przejścia na Świdnickiej." Może nie każdy musi zawieźć doope na sam Rynek, choćby dla zdrowia i rozrywki można się tam czasem przejść
      • Gość: wow ad.@wow IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.09.13, 11:12
        coś mi się z tekstem popier....o, to pewnie efekt malkontenctwa, smęcenia i ch... wie czego jeszcze niejakiego maksa
        • Gość: relaks Re: ad.@wow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.13, 11:31
          na swidnicka nie wroci handel, panie Dutkiewicz.
          Kto przy zdrowych zmyslach pozwala na budowę dwoch, (plus jedna istniejąca wczesniej, razem są trzy) dużych galerii handlowych w pobliżu Swidnickiej?

Macie czego chcieliscie, żałosne niemoty.
          • Gość: ggg Reklamy znikaja bo sklepy znikaja IP: *.free.aero2.net.pl 05.09.13, 13:02
            Na Swidnickiej nic nie ma i nie bedzie wiec po co ktos mialby tam isc?
    • Gość: kinga Re: Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące IP: *.wroclaw.mm.pl 05.09.13, 13:08
      Dokładnie tak. Ani dojechać, ani zaparkować (z wyjątkiem galerii ale wtedy tam załatwię sprawy). Dlatego przez ostatnie trzy lata w rynku byłam trzy razy, a na Świdnickiej raz. Jak wadzunia będzie forsowała swoje szkodliwe dla mnie i dużej części mieszkańców pomysły z wypędzaniem ludzi z centrum, kosztem turystów i rowerzystów, to nie sądzę aby coś miało się zmienić.
      • Gość: gość Re: Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące IP: *.multifox.pl 06.09.13, 01:19
        Chyba czegoś nie rozumiem. Rynek nie jest od tego by załatwiać tam swoje sprawy. Jest od tego by się tam spotykać i był wizytówką miasta. Ruch samochodowy po rynku nie jest taką wizytówką. Problemy z dojazdem ? Przecież większość tramwajów przejeżdża przez rynek czy okolice. I Świdnicka to dla mnie jak najbardziej jedna z najpiękniejszych ulic Wrocławia i warto o nią zadbać i cieszy mnie, że to się robi.
    • Gość: WK Re: Świdnicka coraz piękniejsza. Znikają szpecące IP: 156.17.33.* 05.09.13, 16:32
      Niesłychanie ważna informacja, że dawniej (czyli przed wojną) DH "Podwale" był domem towarowym niejakiego Martina Schneidera. Z pewnością wielu czytelnikom aż łza w oku się zakręciła - "ach, u Schneidera to były zakupy".
      Zakompleksienie redaktorów GW na temat breslauerskiego dziedzictwa jest coraz zabawniejsze. Kogo obchodzi nazwisko właściciela DH "Podwale" sprzed 70 laty?
      Szanowna Redakcjo, a jak miał na nazwisko "Fonsio" - słynny lwowski restaurator, który po wojnie otworzył restaurację przy Rynku zanim go komuna nie wykończyła ponoć celowo rozbierając zdrową kamienicę w której miał lokal bo domiarami się nie dało? Może by tak kiedyś na takie tematy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka