Dodaj do ulubionych

Solidarność chce ograniczenia handlu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 23:14
Głupota!! Jak nie chca chodzic do sklepu, to niech nie chodza. Ale czemu
wszystkim zamykac sklepy? Głupota do kwadratu!!
Obserwuj wątek
    • Gość: panwojtek Re: Solidarność chce ograniczenia handlu IP: *.netcologne.de 20.08.04, 07:23
      ..do czego sie solidarnosc zabierze ze swoimi "specjalistami" wszystko
      spieprza, (zobacz Buzek i AWS) a teraz dobrali sobie jeszcze wiekszych
      oszolomow za kumpanow. LPR, no ci to dopiero sie urwali z choinki
    • Gość: {5} Re: Solidarność chce ograniczenia handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 10:50
      ja osobiscie nie widze niczego zlego w handlu w swieta czy niedziele. sam
      czesto kupuje w takowe dni... jesli zamkna sklepy z powodu swiat lub weekendu,
      to bedzie to najwieksza glupota. powinni raczej zajac sie czyms naprawde waznym
      i potrzebnym. np ul. klecinska chyba jeszcze przez lata nie doczeka sie
      przebudowy...
      • Gość: Rafis Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 10:56
        Jakoś w Holandii supermarkety są w niedziele zamknięte i nikomu to nie
        przeszkadza? Co, polaczki mają tyle kasiory, żeby ją wydawać cały tydzień?
        • Gość: Rysiek177a Re: Zachód IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.08.04, 11:24
          właśnie niejaki Rafis dołączył do licznego grona mądrych inaczej.
        • Gość: cancro Re: Zachód IP: *.core.lanet.net.pl 20.08.04, 11:32
          Drogi Rafisku! Jak "polaczki" (tak piszesz o naszych rodakach) osiągną poziom
          rozwoju choćby takiej Holandii, to też będę za zamykaniem sklepów, ba!
          zamknąłbym wszystkie zakłady i instytucje! Wszak od dawna wiadomo, że lepiej
          nic nie robić i mieć pieniądze, niż ciężko pracować i pieniędzy mieć mało lub
          wcale!
          Ograniczenie handlu w niedzielę wiąze się ze zmniejszeniem zatrudnienia w
          hipermarketach, a wtedy...
          • Gość: bzzzz Re: Zachód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 12:49
            Gość portalu: cancro napisał(a):
            > Ograniczenie handlu w niedzielę wiąze się ze zmniejszeniem zatrudnienia w
            > hipermarketach, a wtedy...

... a wtedy Solidarnosc zorganizuje protesty, manifestacje, blokady itd., a
            dzieki temu odzyska wsrod opinii spolecznej poparcie - bo w koncu troszcza sie o
            tych najbiedniejszych, najbardziej potrzebujacych!
            (a o tym, ze sami do tego doprowadzili, nikt juz nie bedzie pamietal)

• Gość: prorok Re: Zachód IP: 213.199.196.* 20.08.04, 13:27
              Solidarność chce powrócić do dawnej świetności, przynajmniej znów będzie się o
              nich mówić - chociaż tyle uzyskają...
          • Gość: koloratura Re: ograniczenie handlu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.04, 22:24
            Ludzie, spoko! Ja też jestem przeciw ograniczeniom w handlowaniu i na kilku
            forach dawałam temu wyraz. Ale nie zaperzajcie się! Przecież nasza Solidarność
            mocno spuściła z tonu i chce zakazu tylko w kilka dni w roku. Zresztą, jak
            dotąd, nikt w pierwszym dniu Wielkiejnocy i Bożego Narodzenia też nie
            handlował. To tylko parę dni w roku i niech im będzie, o ile zagwarantują, że o
            więcej nie będą się czepiać
          • Gość: sar Re: Zachód IP: *.osti.pl / *.crowley.pl 21.08.04, 08:46
            Cancro wcale nie wiąże się to z obnieżeniem zatrudnienia, bo to jest straszenie
            tylko przez sklepy o takim fakcie. Jeżeli byłyby zamknięte wszystkie sklepy to
            nie bedzie redukcji zatrudnienia, bo ludzie ktorzy by chceli zrobić zakupy
            pójdą w inne dni tak wiec ilość kupujących się w sklepie nie zmieni a na
            wieksze kolejki tez sobie nie chca pozwolić bo to jest strata Klienta. Poza tym
            nie wiem czy znasz kogos kto pracuje w sklepie (hipermarkecie) za 500 zł w
            soboty i niedziele po 12 godzin, bo ja znam takich.
            • Gość: cancro Re: Zachód IP: *.core.lanet.net.pl 21.08.04, 10:02
              Gość portalu: sar napisał(a):

> Cancro wcale nie wiąże się to z obnieżeniem zatrudnienia, bo to jest
              straszenie
              >
              > tylko przez sklepy o takim fakcie. Jeżeli byłyby zamknięte wszystkie sklepy
              to
              > nie bedzie redukcji zatrudnienia, bo ludzie ktorzy by chceli zrobić zakupy
              > pójdą w inne dni tak wiec ilość kupujących się w sklepie nie zmieni a na
              > wieksze kolejki tez sobie nie chca pozwolić bo to jest strata Klienta.
              Oczywiście, że redukcja zatrudnienia nastąpi! Nie chodzi bowiem o liczbę
              kupujących, ale o czas otwarcia sklepów. Jeśli w ciągu tygodnia będą otwrte
              krócej, to wydaje mi się logiczne, że potrzeba będzie mniej pracowników,
              zwłaszcza sprzedawców, kasjerów itd. Z własnego doświadczenia wiem t5akże, że w
              największe święta państwowe i religijne hipermarkety są zamknięte. Wobec tego
              uważam, że "granat" wrzucony przez "Soliterów" do "wiadra z g...nem", to nic
              innego jak początek kampanii wyborczej!

> Poza tym
              > nie wiem czy znasz kogos kto pracuje w sklepie (hipermarkecie) za 500 zł w
              > soboty i niedziele po 12 godzin, bo ja znam takich.
              Nie znam takich ludzi, ale co z tego? Jeśli nie odpowiada ci jakaś praca, to
              jej nie podejmuj. To tak, jakby ktoś objął posadę nocnego stróża, a potem
              protestował, że pracuje w nocy wtedy, gdy większość ludzi śpi. Poza tym
              mamy "wolną grę sił rynkowych", a naród podobno o to walczył...
    • Gość: czytacz Re: Solidarność chce ograniczenia handlu IP: *.ssk.com.pl 20.08.04, 13:38
      Mam wrażenie że to jakies bicie piany. Chodzi o kilka dni w roku. Nie sądzę że
      trzeba będzie zmniejszyć zatrudnienie z powodu tych kilku Świąt. Każdy chce 1
      listopada pojechac i oddac pamięć swoim bliskim. Albo [pobyć w drugi dzień
      Świąt z rodziną. Czy kobiety (niestety zazwyczaj kobiety) pracujące w sklepach
      to niewolnice??? Często korzystam z możliwości zakupów w niedziele ale gdyby
      było wiadomo ze sklepy są zamkniete to przeciez można o tym w tygodniu pomyśleć
      i zaplanowac. Zwłaszcza że walka jest o dosłownie KILKA dni w roku a nie o
      WSZYSTKIE niedziele...........
      • Gość: kate Re: Solidarność chce ograniczenia handlu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 14:28
        jestem takiego samego zdania, przecież są to albo najważniejsze święta rodzinne
        (kościelne) lub państwowe, i to zaledwie kilka w skali roku
        • Gość: olo Re: Polska chce ograniczenia handlu IP: *.fhi.pl / *.fhi.pl 20.08.04, 14:44
          Chyba większość zapomiała że od 1 maja jesteśmy w UE, tutaj sklepy są
          pozamykane. Trzeba było wcześniej się zdecydować i nie udawać że jesteśmy już w
          Unii tylko "inaczej" tak po swojemu.
          • geogregor Re: Polska chce ograniczenia handlu 20.08.04, 19:15
            Hej OLO!
            Wielka Brytania jest w Unii i wszystko jest tutaj otwarte. I bezrobocie wynosi
            mniej niz 5%. W niemczech sa chore obostrzenia, dotyczace godzin pracy sklepow,
            kiedy mozna robic promocje jak i ile mozna obnizyc cene itp. Efekt bezrobocie
            ponad 10%
            A jesli chodzi o propozycje dla wroclawia to nie jest zla. To rzeczywiscie
            najwieksze swieta. Ja bym tylko usunal 15 sierpnia.
            Ale jak znam zycie to radykalne oszolomy z LPR i "S" beda chcieli przeforosowac
            zakaz w kazda niedziele i koscielne swieto. A to juz glupota i doprowadzi do
            zwolnien. Nie oszukujmy sie, mniej godzin roboczych w tygodniu, mniej ludzi
            potrzebnych do pracy. To jest ekonomia.
            Pozdrawiam forumowiczow
    • Gość: Gonzales Najpierw zredukujmy liczbę świąt, a potem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.04, 21:11
      ograniczajmy handel w dni wolne.
      Bo póki co, to bezrobocie wynosi 25% [nieoficjalnie], a świętujemy jak mało kto :).
      • Gość: koloratura Re: Świętujemy, jak mało kto IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.04, 22:28
        To akurat prawda. Zabójcze da ekonomii są te "długie weekendy"
        • Gość: Gonzales Przede wszystkim dla naszych portfeli :/. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.04, 22:57
      • tomek854 Bez sensu. Solidarnosc niech sie zajmie... 20.08.04, 23:46
        ... wspieraniem swoich czlonkow w sprawach pracowniczych i juz. A nie wroclaw mi rozwalac ;) Najpierw plac Czerwony zlikwidowali ( taka latwa do wypowiedzenia i sympatyczna nazwa) a teraz sie za zakupy w niedziele biora. Janp. robie zakupy wtedy gdy mi sie zarcie skonczy. I gowno mnie obchodzi czy to sroda czy sobota. Tak samo pracuje - kiedy mam cos do roboty i natchnienie do tego (jesli chodzi o pisanie) (moge sobie na to pozwolic, bo jestemtylko dorabiajacym gdzieniegdzie studentem). Do kosciola nie chodze, wszystkie dni sa dla mnei takie same, i dobrze mi z tym. Dlaczego ktos ma decydowac kiedya mam robic zakupy?
    • Gość: kklement Nikt nikogo nie zmusza do pracy w handlu !!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.08.04, 09:03
      Solidarność to jest fajna w podręcznikach historii najnowszej. W praktyce to
      jest niestety kotwica wzrostu gospodarczego, jak wszystkie inne związki
      zawodowe.
    • Gość: piotras Chca wiecej bezrobotnych - to ich klientela IP: 82.108.114.* 21.08.04, 13:08
      Przeciez i zwiazki zawodowe i kosciol interesujace sa przewaznie tylko dla
      biednych, bezrobotnych, zastraszonych - wiec dbaja, by im klienteli nie ubywalo
      i spowoduja, ze dodatkowo pare tysiecy osob straci prace. Brawo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka