Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Warszawie ?

10.04.02, 12:40
No właśnie co sądzicie o samym mieście, a co o jego mieszkańcach ? Często
bywacie w W. ? Co Was denerwuje, a co Wam się podoba w mieście stołecznym ?
Jak wielu z Was zdecydowałoby się przeprowadzić do Warszawy ?
Jaka jest opinia w Waszym środowisku o warszawiakach ? Możemy to zmienić ?
Pozdrowionka dla Wrocławia
Obserwuj wątek
    • Gość: kibicWKS Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: 217.97.139.* 10.04.02, 12:43
      Fajnie macie! Chyba będzie Mistrz Polski w piłce nożnej. My chyba też będziemy
      mieli ale w piłce kobiecej :)
    • kolejarz_200 Re: Co sądzicie o Warszawie ? 10.04.02, 12:54
      Miasto stołeczne ma na pewno swój klimat, którego ja jednak nie rozumię...
      Ale fakt, że rzadko w nim bywam, kiedy tu jestem, trochę mnie męczy.

Pozdrawiam!
      • Gość: grzyb Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.krzyki.no / 10.1.89.* 10.04.02, 13:06
        przyznaje się do tego, że nie lubię warszawy, dlaczego? lista jest bardzo
        długa..., miasto jest brzydkie, a wrszawiacy/ (ciężko oceniać ludzi?), ale są
        jacys pewni siebie, zdufani, niezbyt sympatyczni, mało życzliwi...wolę
        zdecydowanie nasz wrocław oraz kraków, gdańsk czy poznań...
    • Gość: STrup Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.chem.uni.wroc.pl 10.04.02, 13:12
      Czy mam być szczery?
      1. Warszawa nie podoba mi się jako miasto. Jest jakaś taka zaniedbana i
      nieporządna. Te budy i kramy w samym centrum, koło Dw. Centralnego... Ci
      handlarze ze sznurowadłami na stolikach na Marszałkowskiej...
      2. Nie ma gdzie spokojnie odsapnąć. Dlaczego w centrum właściwie nie ma
      ogródków piwnych lub małych kafejek? We Wrocławiu są co krok.
      3. Strasznie mi się nie podoba warszawskie Stare Miasto! Choćby nie wiem co,
      jest to ZBUDOWANE, a nie ODBUDOWANE. To widać, To czuć. To nie żyje!
      4. Mam paru znajomych warszawiaków, kilku to moi przyjaciele (to, co tu piszę,
      mówię im w oczy. Nie obrażają się). Otóż warszawiacy mają chyba
      kompleks "stolycy". Wszystko ma być przede wszystkim w Warszawie. Reszta to
      prowincja. Nie widzą, że to drażni. Popatrz na głowne wydanie dziennika TV,
      najpopularniejszy program informacyjny w kraju: odnotowuje każdą niemal wystawę
      czy spektakl. Czy naprawdę liczy się tylko to, co w Warszawie?
      5. Warszawa jest postrzegana przez "prowincję" jako siedlisko korupcji na
      szczeblu rządowo-decyzyjnym. Karierę można w Polsce zrobić jedynie wtedy, gdy
      się mieszak w warszawie i jest blisko decydentów. Słowo honoru, że poza stolicą
      też są wartościowi ludzie. Dlaczego najwyższe i najbardziej intratne stanowiska
      dostają niemal wyłącznie warszawiacy?
      Itd. itp.
      Przywaliłem Wam? Trudno. Może chwilami przesadzam, ale czy w tym wszystkim nie
      ma przypadkiem cienia prawdy?
      • grzchur Re: Co sądzicie o Warszawie ? 10.04.02, 15:52
        ee, panie kolego, calkiem niedawno, zeby zrobic kariere, trzeba bylo byc ze
        Slaska (tego Gornego), ostatnio z Trojmiasta, a juz od kilku miesiecy z Lodzi
        albo Zyrardowa, a Warszawiak bez szans
        pzdr
    • Gość: Igi Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.waw.cdp.pl 10.04.02, 13:24
      Mieszkam w Wawie od pół roku (pochodzę z Wrocka) i dobrze się tu czuję. To
      miasto ma swoje wady, nawet sporo. Na ten temat ukazał się bardzo ciekawy
      felieton w najnowszym numerze "Newsweeka" ("Warszawa jako Paryż" - czy coś w
      tym rodzaju...), który najpełniej oddaje również mój stosunek do stolicy.
      Podpisuję się pod nim obiema rękami!

Ps. A warszawskie Stare (???) Miasto to faktycznie porażka!
    • Gość: duzY Architektura wręcz tragiczna. IP: *.dtvk.tpnet.pl 10.04.02, 16:48
      Chyba brak w warszawie jakiejś mysli architektonicznej. Liczy sie tylko stal,
      szkło i marmur. Ale tylko do granicy działki. Przykład - ul. Krucza vis a vis
      Exportmetalu (siedziba banku sąsiaduje z walącymi się budynkami).
      Ludzie - zbyt zadufani. Obcy chyba nawet sobie.
      Poza tym dla mnie troche za daleko ...
    • mc_imic Re: Co sądzicie o Warszawie ? 10.04.02, 17:53
      W Warszawie byłem raz i... to mi wystarczy. Miasto wspominam jako betonowy
      bunkier, może dlatego, że nie zwiedziłem go dokładniej, a jedynie okolice
      dworca, bodajże Centralnego. O ludziach się nie wypowiem, bo z nikim nie
      rozmawiałem, a w ogóle byłem na Inel Outside, najzaj... copy party wszech
      czasów. Wtajemniczonych pozdrawiam :-)
    • Gość: Contra Miasto gubernialne IP: 144.249.86.* 10.04.02, 18:30
      Malo znaczace miasto prowincjonalne z chorym apetytem bycia
      trzeciorzednym "Paryzem" czwartorzednego kraju.
      • Gość: Warschau Re: Miasto gubernialne - kontra Contrze... IP: *.matrix.pl 11.04.02, 09:44
        Gość portalu: Contra napisał(a):

> Malo znaczace miasto prowincjonalne

To jeśli jest takie małe to jaki jest Wrocław? (bez urazy Wrocławiu)

> z chorym apetytem bycia
        > trzeciorzednym "Paryzem" czwartorzednego kraju.

Nie słyszałem o takim apetycie...mimo, ze interesuję się sprawami mojego miasta.
        A ewentualne "wizje" jakis tam polityczków możesz puszczać mimo uszu, bo są nic
        nie warte...

• szarykot Re: Co sądzicie o Warszawie ? 10.04.02, 21:13
      moja opinia o wawie (fakt, trochę szowinistyczna) jest raczej negatywna.
      głównie dlatego, że jak ktoś wyżej napisał, warszawa wszystko, co jest nie-
      warszawą postrzega jako prowincję i zadupie. no i ta wrocławska cegła, "cała
      Polska odbudowuje stolycę" tego im nigdy nie wybaczę!!!!
      • Gość: Warschau Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.matrix.pl 11.04.02, 09:50
        szarykot napisał(a):

> moja opinia o wawie (fakt, trochę szowinistyczna) jest raczej negatywna.
        > głównie dlatego, że jak ktoś wyżej napisał, warszawa wszystko, co jest nie-
        > warszawą postrzega jako prowincję i zadupie.

Wybacz, ale tak postrzegają ludzie spoza Warszawy i ci przyjezdni, którzy
        zachłysnęli się stołecznością...

> no i ta wrocławska cegła, "cała
        > Polska odbudowuje stolycę" tego im nigdy nie wybaczę!!!!

Hasełko populistyczne, wytwór propagandy władz komunistycznych, która chciała
        pokazać światu jak można szybko odbudować ponad milionowe miasto zniszczone w
        blisko 90%. A co warszawiacy i samo miasto jako takie ma z tym wspólnego? Nie
        wiem...

A tak na marginesie "wrocławska cegła" to jakby nie należała również i do Was
        osadników...Może Niemcy upomna się o parę rzeczy z Wrocławia...jak myślisz?

Pozdrawiam
        • Gość: Rafisek Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 15:38
          Gość portalu: Warschau napisał(a):

> A tak na marginesie "wrocławska cegła" to jakby nie należała również i do Was
          > osadników...Może Niemcy upomna się o parę rzeczy z Wrocławia...jak myślisz?
          Dlaczego mają się upominać? wszystko co było we Wrocławiu tu zostało z wyjątkiem
          cegły i dzieł sztuki które rozkradli szabrownicy z Poznania i Warszawy.
          Ja nie jestem osadnikiem w tym mieście!!!
          pozdrawiam

• hubar Re: Co sądzicie o Warszawie ? 11.04.02, 15:59
          O widzę że Warschau się ujawnia juz tylko wtedy gdy ktos cos napisze o W...
          Od czasu gdy zaczął studiować w Łodzi jakoś przestał pisywać, może ma tyle
          fajnych rzeczy do robienia na mieście że nie chce mu sie juz pisać na Forum...?

pozdrowy www.KaFeL-media.prv.pl
          • Gość: Warschau Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.matrix.pl 12.04.02, 11:49
            hubar napisał(a):

> O widzę że Warschau się ujawnia juz tylko wtedy gdy ktos cos napisze o W...
            > Od czasu gdy zaczął studiować w Łodzi jakoś przestał pisywać, może ma tyle
            > fajnych rzeczy do robienia na mieście że nie chce mu sie juz pisać na Forum...?
            >
            > pozdrowy <a href="http://www.KaFeL-media.prv.pl"target="_blank">www.KaFeL-media
            > .prv.pl</a>

Witam,witam Hubarze! A jakos takoś się tak złozyło...O jakie fajne rzeczy na
            miescie chodzi?

• Gość: yacho 11 Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 22:09
      jakoas stoloice musimy miec - nie mniej jednak oraz jadnakowoz
      racjonalne panstwa maja stolice ulokowana w malych miastach - widac
      wowczas pycha i zadufanie jest odpowiednio mniejsze . innym rozwiazaniem
      jest rotacyjna stolica -co roku inne miasto wtedy wszyscy beda
      zadowoleni- hoghw
    • nelka Re: Co sądzicie o Warszawie ? 11.04.02, 15:43
      Jest takie przysłowie: kto się pyta, ten się dopyta.

Też nie lubię stolicy, i jej mieszkańców, po prostu i nie chce mi się nawet
      tego uzasadniać.
      • Gość: mawi Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: 212.41.132.* 11.04.02, 15:58
        nelka napisał(a):

> Też nie lubię stolicy, i jej mieszkańców, po prostu i nie chce mi się nawet
        > tego uzasadniać.

No tak, tylko nie lubic mieszkancow to tak jakby powiedziec, ze sie nie lubi
        wszystkich Polakow, bo prawdziwych Warszawiakow ze swieczka szukac - wiekszosc to
        naplywowi z calego kraju. Nic dziwnego, ze miasto nie ma charakteru, a ludzie
        sobie obcy.
      • Gość: nula Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.de.deuba.com 12.04.02, 10:53
        nelka napisał(a):

> Jest takie przysłowie: kto się pyta, ten się dopyta.
        >
        > Też nie lubię stolicy, i jej mieszkańców, po prostu i nie chce mi się nawet
        > tego uzasadniać.

piękna wypowiedz, jaka humanitarna, logiczna i zdradzająca, iż autor ma dwa zwoje mózgowe więcej od
        przeciętnego mieszkańca wrocławskiego zoo...dawno nie słyszałam takich kretynizmów. Nie lubię mieszkańców
        Wrocławia bo tacy wrocławscy i wogóle i nawet tego uzasadniać nie chcę bo i tak wszyscy wiedzą, ze lubić ich nie
        wypada, a tak wogóle nie bo nie, tymbardziej, ze słyszałam rozmowę w tramwaju jak ktoś mówił, że zna kogoś kto
        zna kogoś, który widział kiedyś takiego Warszawiaka i źle na tym wyszedł....

Pozdrawiam
        • sleperybyzmordyrda Re: Co sądzicie o Warszawie ? 12.04.02, 11:56
          Wielka wiocha ! A Warszawiacy wyżej srają niż dupy mają!
          • Gość: Warschau Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.matrix.pl 12.04.02, 12:08
            sleperybyzmordyrda napisał(a):

> Wielka wiocha ! A Warszawiacy wyżej srają niż dupy mają!

Powiedział co wiedział wiejski wesołek i poszedł paść kozy wymachując wierzbową
            witką...
          • arvena Re: Co sądzicie o Warszawie ? 12.04.02, 12:10
            byłam pare razy w wawie i chciałam zobaczyć najważniejsze miejsca tj:wystawy,
            Powązki, starówkę itp. do tej pory nie zobaczyłam wszystkiego!!I to mnie
            denerwuje w tym mieście- jest za duże i rozrzucone podczas gdy ja najważniejsze
            miejsca we Wrocku moge pokazać przyjezdnemu w trzy dni..
            Mam przyjaciółkę z Wawy która nie mówi nowo poznanym że jest stamtąd bo nie
            chce być negatywnie odebrana... i to też mnie denerwuje czyli zadzieranie nosa
            przez warszawiaków i wszyscy za to zbierają:(
            ale zazdroszczę wam metra no i tych wszystkich koncertów i wystaw...
            uważam że wrocław ma większy klimat, jest przyjemniejszy od wawy podobnie jak
            np:gdańsk i toruń:)
            • Gość: nula Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.de.deuba.com 12.04.02, 12:38
              arvena napisał(a):

> byłam pare razy w wawie i chciałam zobaczyć najważniejsze miejsca tj:wystawy,
              > Powązki, starówkę itp. do tej pory nie zobaczyłam wszystkiego!!I to mnie
              > denerwuje w tym mieście- jest za duże i rozrzucone podczas gdy ja najważniejsze
              > miejsca we Wrocku moge pokazać przyjezdnemu w trzy dni..

to prawda, Powązki od np: Wilanowa dzieli jakieś 20 km...
          • Gość: nula Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.de.deuba.com 12.04.02, 12:35

:-)))
        • nelka Re: Co sądzicie o Warszawie ? 12.04.02, 12:05
          Droga Null,
          (znasz niemiecki?)
          to co napisałam wyraża tylko znudzenie wałkowaniem w nieskończoność tematu o
          wyższości ....
          Nie wiem o co chodzi ludziom (chyba z warszawy), którzy ciągle wyciągaja takie
          wątki, jakieś leczenie kompleksów,czy co ? może ty wiesz, bo ja mam tylko jak
          słusznie zauważyłaś 2 zwoje i nic mądrego nie moge tu wymyśleć.
          • Gość: Warschau Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.matrix.pl 12.04.02, 12:12
            nelka napisał(a):

> Droga Null,
            > (znasz niemiecki?)
            > to co napisałam wyraża tylko znudzenie wałkowaniem w nieskończoność tematu o
            > wyższości ....

O jakiej wyższości? Zwykłe pytanie "Co sądzisz o ......?" a Ty juz dorabiasz
            jakąś ideologię o wyższości...Wstydź się!

> Nie wiem o co chodzi ludziom (chyba z warszawy)

To jest własnie o tym...co kolwiek się dzieje - wszystkiemu winni warszawiacy...

> , którzy ciągle wyciągaja takie
            > wątki, jakieś leczenie kompleksów,czy co ?

Bynajmniej...ale może Twoje kompleksy i lęk przed warszawiakami i Warszawą należy
            w ten sposób wyleczyć? Warszawiacy nie są tacy źli jak to sobie wyobrażasz...

Pozdrawiam!

• sleperybyzmordyrda Re: Co sądzicie o Warszawie ? 12.04.02, 12:16

Powiedział co wiedział wiejski wesołek i poszedł paść kozy wymachując wierzbową
            witką...

Z wioski nie jestem , ale z małej mieściny i jestem z tego dumny. Bufonem też
            nie jestem jak Wy panowie ze stolycy.
            Moje zdanie opieram na własnych doświadczeniach, o których nie chce mi się
            teraz pisać.
            Ale pozdrawia cię szczerze prosty chłopak ze wsi.
            • Gość: Warschau Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.matrix.pl 12.04.02, 12:21

> Z wioski nie jestem , ale z małej mieściny i jestem z tego dumny.

To był mały zarcik dla rozładowania napięcia...

> Bufonem też
              > nie jestem jak Wy panowie ze stolycy.

Jestem ze stolicy ale nie czuję się ani bufonem, ani panem...Zresztą moi znajomi
              równiez nie, więc nie wim skąd to uogólnienie...

> Moje zdanie opieram na własnych doświadczeniach, o których nie chce mi się
              > teraz pisać.

Może trafiłeś na nieodpowiednich ludzi? Podejrzewam, że w Twoim miasteczku
              również sie takowe osobniki znajdą...

> Ale pozdrawia cię szczerze prosty chłopak ze wsi.

I ja równiez Ciebie pozdrawiam - normalny mieszkaniec stolicy :)

• sleperybyzmordyrda Re: Co sądzicie o Warszawie ? 12.04.02, 12:26
                No widzisz można się dogadać jak Polak z Polakiem. Pewnie że u mnie są bufony -
                jak wszędzie. Fajnie poznać normalnego Warszawiaka.
                Pozdrawiam!
                • Gość: Warschau Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.matrix.pl 12.04.02, 12:33

> No widzisz można się dogadać jak Polak z Polakiem. Pewnie że u mnie są bufony -
                  > jak wszędzie. Fajnie poznać normalnego Warszawiaka.

Zawsze można się dogadać, jeśli choć trochę robimy to kulturalnie i z
                  poszanowanie osoby drugiego człowieka...A w Warszawie - pewnie są bufony...często
                  ludzie mieszkający od niedawna, zachłyśnięci tą "stołecznością"...Mi na ten
                  przykład brzydko mówiąc "wisi" skąd ktos jest, byleby był coś wart.
                  Nie lubie tylko tego "zwalania" wszystkiego na warszawiaków i Warszawę. Bo my
                  naprawdę niczemu nie jestesmy winni, ze akurat tu jest stolica...

> Pozdrawiam!

pozdrawiam równiez i zapraszam do Warszawy!
                  • sleperybyzmordyrda Re: Co sądzicie o Warszawie ? 12.04.02, 12:37
                    Jak dobrze pójdzie to może będę w ten łykend na targach żeglarskich.
                    Ale szybko wracam , bo od zgiełku i spalin wolę łono przyrody.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: nula Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.de.deuba.com 12.04.02, 15:19

> Jak dobrze pójdzie to może będę w ten łykend na targach żeglarskich.
                      > Ale szybko wracam , bo od zgiełku i spalin wolę łono przyrody.
                      > Pozdrawiam.

I bardzo słusznie...

Mam jeden zarzut do Ciebie...miałam wrażenie, że poniekąd potraktowałeś Warchaua jak małpę w ZOO podczas
                      swojej wypowiedzi typu...o rany, normalny Warszawiak, nie sądziłem, że coś takiego istnieje...
                      No dobra, może sie troche czepiam.
                      Myślę jednak, że warto przede wszystkim poznać ludzi, a dopiero później ich oceniać. Większość wypowiadająca
                      negatywne opinię o Warszaiwakach i Warszawie nie zna żadnego osobiście, a wypowiada się z podstawie
                      idiotycznych stereotypów (to samo możnabyłoby powiedzieć np: o mieszkańcach Krakowa - bufony z zadartymi
                      nosami, czujący się jak pępek świata lub np; mieszkańcami Poznania- Szkoci wyrzuceni z kraju za rozrzutność). Ale
                      są to tylko stereotypy nie mające zbyt wiele z rzeczywistością. Ci na "nie" w stosunku do Warszawy jako miasta
                      zapewne też widzieli je podczas wycieczki szkolnej w piątek klasie...
                      Zarzuca się to, ż e cegły na starówce mają 50 lat...ale każdy normalny człowiek przemilczy tę sprawę, bo wie co w
                      tym mieście się działo.
                      Zarzuca się, że miasto nie ma duszy...powiedzcie to mieszkańcom Warszawy (tym żyjącym tam z pokolenia na
                      pokolenie i tym przyjezdnym, którzy związali się z Warszawą)...każdy z nich powie zgodnie, że nie ma dla nich w tym
                      kraju miasta, które miałoby taki charakter, było tak uduchowione, właśnie przez historię, przez próby zdławienia
                      go...nie ma miasta tak zmęczonego...
                      W Polsce jest wiele pięknych miast: Wrocław, Kraków, Gdańsk, Toruń, Poznań itd., nikt tego nie kwestionuje, ale też
                      nie wiele osób dostrzega, że panuje taka nieuzasadniona nagonka na Warszawę, że to miasto zmęczone jest jeszcze
                      bardziej...dla mnie najbardzie "charakterne' i uduchowione miasto w tym kraju...nie powtarzalne...

Pozdrawiam wrocławskich forumowiczów i życzę miłego popołudnia.

PS. Zapraszam również sleperybyzmordyrde na targi żeglarskie, zawsze będziesz, jak sądze, mile widziany w
                      Warszawie. Jak przyjedziesz do nas to proszę, abyś przy odrobinie dobrej woli spojrzał na to miasto z innej
                      perpektywy, a może dostzreżesz, że miasto może być jedyne w swoim rodzaju, bez 500-letniej starówki.

• Gość: Homar Re: Co sądzicie o Warszawie ? - nula IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.02, 15:44
                        Gość portalu: nula napisał(a):
                        > Myślę jednak, że warto przede wszystkim poznać ludzi, a dopiero później ich
                        > oceniać.

W takim razie, zeby nie byc goloslowna, powinnas przeprosic nelke.
                        pozdr
                        • Gość: nula Re: Co sądzicie o Warszawie ? - nula IP: *.de.deuba.com 12.04.02, 16:01
                          Gość portalu: Homar napisał(a):

> Gość portalu: nula napisał(a):
                          > > Myślę jednak, że warto przede wszystkim poznać ludzi, a dopiero później ic
                          > h
                          > > oceniać.
                          >
                          > W takim razie, zeby nie byc goloslowna, powinnas przeprosic nelke.
                          > pozdr

Drogi Homarze,

być może zostanę teraz oskarżona o bucowatość, ale to ja jako mieszkanka Warszawy zostałam obrażona. Ktoś
                          wypowiedział, w moim mniemaniu, głupią opinię w stylu: też nie lubię Warszawiaków i już, a ja powiedziałam co
                          sądzę o tego rodzaju wypowiedziach i jej autorach...zupełnie szczerze i bez ogródek...Homarze, uważam Cie za
                          osobe rozsądną i obiektywną, wiec proszę o spojrzenie na to z obu stron.
                          Wojny z koleżanką Nelką nie chcę, ale przyjaźnić się też nie musimy.

• Gość: Homar Re: Co sądzicie o Warszawie ? - nula IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.02, 16:14

nula, staram sie jak moge, ale nie widze tu wielkiej winy nell. Wypowiedziala
                            swoje zdanie dotyczace Warszawiakow ogolnie (jej prawo), natomiast Ty pozwolilas
                            sobie na osobista wycieczke. Przeciez mozesz polemizowac merytorycznie. A tak,
                            chcac nie chcac, stajesz sie kolejnym ogniwem w lancuchu "bucowatych wawiakow" :((

Daj przyklad, ze jako wawianka jestes ponad to, a zyskasz uznanie, zapewniam
                            Pozdrawiam serdecznie

• Gość: nula Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.de.deuba.com 12.04.02, 12:43
            nelka napisał(a):

> Droga Null,
            > (znasz niemiecki?)
            > to co napisałam wyraża tylko znudzenie wałkowaniem w nieskończoność tematu o
            > wyższości ....
            > Nie wiem o co chodzi ludziom (chyba z warszawy), którzy ciągle wyciągaja takie
            > wątki, jakieś leczenie kompleksów,czy co ? może ty wiesz, bo ja mam tylko jak
            > słusznie zauważyłaś 2 zwoje i nic mądrego nie moge tu wymyśleć.

nie znam niemieckiego, ale co oznacza null - oczywiście wiem...jakoś nie dziwi mnie to co napisałaś.
            Ze swojej strony podtrzymuję moje wyobrażenie o Tobie, po ponownym przeczytaniu Twojego poprzedniego posta,
            czyli zwykłe, ubogie stwierdzenie ubogiego (intelektualnie) człowieka.

• nelka Re: Do nuli ! 12.04.02, 13:32
              Teraz będę grzeczna.
              Droga Nulo!

Jako przeciwniczkę w dyskusji na temat kto co lubi (de gustibus ...) rozpoznaję
              osobę inteligentną o niezmiernej wrażliwości, która głębię doznań
              intelektualnych czerpie z wypowiadania się na wątkach takich jak ten, wypisując
              to co powyżej. Czujesz się doceniona ? no to OK.
              Bez odbioru
              nelka
            • Gość: Homar Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.02, 15:01
              > Ze swojej strony podtrzymuję moje wyobrażenie o Tobie, po ponownym przeczytaniu
              > Twojego poprzedniego posta, czyli zwykłe, ubogie stwierdzenie ubogiego
              > (intelektualnie) człowieka.

nula, nie oceniaj zbyt pohopnie ludzi w sieci...
              pozdr

• Gość: nula Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.de.deuba.com 12.04.02, 15:46
                .
                >
                > nula, nie oceniaj zbyt pohopnie ludzi w sieci...
                > pozdr

Drogi Homarze,
                doskonale zdaję sobie sprawę, że nie należy oceniać ludzi po pozorach, jednej wypowiedzi, albo przypisywać im
                stereotypowe cechy na podstawie kontaktów z mało reprezetatywną częscia danego społeczeństwa.
                Nie ukrywam, ze moja opinia odnosi się jedynie do zamieszczonej wypowiedzi danej forumowiczki, która jest
                zaprzeczeniem teorii mówiącej o nie uogólnianiu lub nie ocenianiu na podstawie wyimaginowanych spostrzeżeń.
                Mam zatem pytanie do Ciebie: dlaczego nie zareagowałeś na wpis tejże koleżanki?

Pozdrawiam Cię Homarze

• Gość: Homar Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.02, 16:06
                  > Mam zatem pytanie do Ciebie: dlaczego nie zareagowałeś na wpis tejże koleżanki?

To proste. Znam dluzej od Ciebie Nell i nie mam powodu, zeby ja zle oceniac.
                  Wrecz przeciwnie. Poza tym na tym forum tez jestem dluzej, zeby znac rozne
                  niuanse naszych stosunkow z forum wawy. Roznie to bywalo. Wiele bylo utarczek
                  spowodowanych przez, hm... nazwijmy ich frustratami.

Uwazaj wiec zatem, bo naprawde niewiele trzeba do wybuchu zlosliwosci.

pozdrawiam
                  • Gość: nula Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.de.deuba.com 12.04.02, 16:47

> Gość portalu: nula napisał(a):
                    > > Mam zatem pytanie do Ciebie: dlaczego nie zareagowałeś na wpis tejże koleż
                    > anki?
                    >
                    > To proste. Znam dluzej od Ciebie Nell i nie mam powodu, zeby ja zle oceniac.
                    > Wrecz przeciwnie. Poza tym na tym forum tez jestem dluzej, zeby znac rozne
                    > niuanse naszych stosunkow z forum wawy. Roznie to bywalo. Wiele bylo utarczek
                    > spowodowanych przez, hm... nazwijmy ich frustratami.
                    >
                    > Uwazaj wiec zatem, bo naprawde niewiele trzeba do wybuchu zlosliwosci.
                    >
                    > pozdrawiam

Tak jak wspomniałam, wojny z Nell nie chcę, ale to ja czuję się urażona (kobieca przekora? ;-) ) Myślę, że w takiej
                    sytuacji najlepiej jest omijac się wzajemnie. Jeżeli zostanę oskarżona o warszawską bucowatośc to trudno, nie mam
                    zamiaru ani tłumaczyć się, za swoje pochodzenie, ani przepraszać za wygłoszoną opinię na temat wypowiedzi, którą
                    uważam, w najlepszym wypadku za nieobiektywną i nieuzasadnioną.
                    Nie zaprzeczam, że być może Nell jest osoba miłą, Ty znasz ją dłużej, więc pewnie wiesz co mówisz. Nie
                    wykluczam, że jej wypowiedź była tylko małą wpadką i nie ma nic wspólnego z faktycznym postrzeganiem
                    rzeczywistości przez Nell. Nie nalegaj więc Homarze, bo w tej kwestii nie masz racji, niemniej pozdrawiam zarówno
                    Ciebie jak i Nelkę...tego rodzaju spory są zupełnie niepotrzebne i, przyznaję, wzbudzają negatywne emocje, a co
                    gorsza doprowadzają do zbędnych konfliktów.

Pozdr.

• Gość: Homar Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.02, 15:18

Urodzilem sie we Wrocq, ale mieszkalem pod Wawa przez ok. 14 lat mojego
      dziecinstwa. Mysle, ze znam stolice bardzo dobrze. Mam wiele przemyslen
      dotyczacych Wawy...

Po pierwsze, to ludzie sa zupelnie tacy sami, jak tutaj. Nie mam watpliwosc, ze
      tak jest. Gdy sie przenosilem ze szkoly sredniej w Wawie do tej we Wrocq, nie
      zauwazylem zadnych roznic. Ludzie byli tak samo zakreceni, mysleli o podobnych
      sprawach... Tak samo fajni! I tak samo, byly tu i tam gorsi, ale wszyscysmy
      ludzie :)

Mysle, ze stereotyp "Warszawiaka" bierze sie glownie z tego, ze tam znajduja sie
      centralne osrodki wladzy. I to osoby tam zasiadajace genetruja "burackosc"
      i "zadufanie" warszawiaka. A przeciez sa tourzedasy z calego kraju. Karierowicze,
      ktorzy dla awansu sa zdolni poswiecic wszystko i wszystkich. Po trupach, do
      wladzy, pieniedzy... To wszystko wina systemu, ktory co mogl, to centralizowal.
      Zreszta, dzis mamy wielki powrot do tych praktyk, ale to juz temat na inny
      watek...

Pamietacie z opowiesci, moze z wlasnych doswiadczen, o tym, jak na tzw. prowincje
      przyjezdzal Pan z Wawy. Wielki Urzedas, ktory mial gleboko gdzies, to co sie
      dzieje w terenie. Tego typu ludzie sa wielce "zasluzeni" dla negatywnego
      wizerunku Wawiaka. Poza tym, wszystkie oczy sa zwrocone na Wawe... TV pokazuje
      90% wiesci z Wawy, prasa, radio tak samo. To budzi frustracje u mieszkancow
      innych miast. Przeciez kazdy ma prawo do tego, zeby czuc sie, ze zyje w waznym
      dla innych miejscu. Chce czuc sie dumny z miasta, w ktorym zyje. A TV wielebi
      jedynie Wawe, ochlapy rzucajac innym. Dopoki centralizm bedzie w Polsce, dopoty
      negatywny wizerunek Wawiaka nie bedzie mial szans sie zmienic.

Pozdrawiam

• Gość: nula Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.de.deuba.com 12.04.02, 15:49

>
        > Urodzilem sie we Wrocq, ale mieszkalem pod Wawa przez ok. 14 lat mojego
        > dziecinstwa. Mysle, ze znam stolice bardzo dobrze. Mam wiele przemyslen
        > dotyczacych Wawy...
        >
        > Po pierwsze, to ludzie sa zupelnie tacy sami, jak tutaj. Nie mam watpliwosc, ze
        >
        > tak jest. Gdy sie przenosilem ze szkoly sredniej w Wawie do tej we Wrocq, nie
        > zauwazylem zadnych roznic. Ludzie byli tak samo zakreceni, mysleli o podobnych
        > sprawach... Tak samo fajni! I tak samo, byly tu i tam gorsi, ale wszyscysmy
        > ludzie :)
        >
        > Mysle, ze stereotyp "Warszawiaka" bierze sie glownie z tego, ze tam znajduja si
        > e
        > centralne osrodki wladzy. I to osoby tam zasiadajace genetruja "burackosc"
        > i "zadufanie" warszawiaka. A przeciez sa tourzedasy z calego kraju. Karierowicz
        > e,
        > ktorzy dla awansu sa zdolni poswiecic wszystko i wszystkich. Po trupach, do
        > wladzy, pieniedzy... To wszystko wina systemu, ktory co mogl, to centralizowal.
        >
        > Zreszta, dzis mamy wielki powrot do tych praktyk, ale to juz temat na inny
        > watek...
        >
        > Pamietacie z opowiesci, moze z wlasnych doswiadczen, o tym, jak na tzw. prowinc
        > je
        > przyjezdzal Pan z Wawy. Wielki Urzedas, ktory mial gleboko gdzies, to co sie
        > dzieje w terenie. Tego typu ludzie sa wielce "zasluzeni" dla negatywnego
        > wizerunku Wawiaka. Poza tym, wszystkie oczy sa zwrocone na Wawe... TV pokazuje
        >
        > 90% wiesci z Wawy, prasa, radio tak samo. To budzi frustracje u mieszkancow
        > innych miast. Przeciez kazdy ma prawo do tego, zeby czuc sie, ze zyje w waznym
        > dla innych miejscu. Chce czuc sie dumny z miasta, w ktorym zyje. A TV wielebi
        > jedynie Wawe, ochlapy rzucajac innym. Dopoki centralizm bedzie w Polsce, dopoty
        >
        > negatywny wizerunek Wawiaka nie bedzie mial szans sie zmienic.
        >
        > Pozdrawiam
        >
        >

Nic dodać nic ująć.

Pozdrawiam ponownie
        >

• Gość: Warschau Re: Co sądzicie o Warszawie ? IP: *.matrix.pl 12.04.02, 16:06
        Miłe i mądre zarazem słowa!
        Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka