Gość: bonczek IP: *.acn.pl / 10.132.128.* 11.04.02, 00:01 no może w końcu ruszy ta cholera pozdrawiam bonczydło Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Janek Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 00:39 Przeleciałem na razie pobieżnie. Na pierwszy rzut oka kawał dobrej, solidnej roboty odwaliłeś. Gratuluję. Jak przeczytam dokładnie to podzielę się wrażeniami. To co opisujesz znałem tylko z ksiązki profesora Jońcy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 01:32 Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. Odwaliłeś KWAŁ solidnej roboty. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X54 Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.zak.com.pl 11.04.02, 08:35 Trzeba naprawde kochac to miasto , zeby zrobic taka strone Odpowiedz Link Zgłoś
dlugopis Re: www.festung.breslau.prv.pl 11.04.02, 08:57 Powtorze za poprzednikami. Kawal dobrej solidnej roboty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek wiem IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 11.04.02, 09:32 mam świadomośc literówek i pewnych do końca nie wyjaśnionych bądź kontrowersyjnych wątków. zczasem jak znajdę takowy poprawię - obiecuje a tymczasem żyje jutrzejszym wyjazdem do Wrocka pozdrawiam bonczydło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Histor Re: Chapeau bas ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 10:46 Jestem pod wielkim wrazeniem. Strona jest wspaniala. Pozwol jednak, ze podsune Ci kilka pozycji, dotyczacych m.in. zniszczenia miasta - i ich przyczyn. Swego czasu m.in. na AE realizowane były badania dotyczace kształtowania sie polskiego spoleczeństwa miasta. Ich efektem bylo sporo publikacji w tym m.in. interesujaca ksiazka E. Kaszuby. Bezposrednio problematyki zniszczeń dotyczyly nastepujace artykuly: "Przyczyny zniszczenia Wrocławia ze szczegolnym uwzglednieniem substancji mieszkaniowej", PN AE nr 608, Wrocław 1992; "Stan infrastruktury społecznej i techniczej Wrocławia w 1945 r.", PN AE nr 685, Wrocław 1994; "Przejmowanie przemyslu Wroclawskiego przez wladze polskie (maj- wrzesien 1945) i "Stan przemyslu wroclawskiego w 1945 r. (wybrane zagadnienia)" - oba ukazaly sie w: PN AE nr 543, Wrocław 1990. Jeszcze raz gratuluje bo w tym przypadku jest czego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acho Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroc.gazeta.pl 11.04.02, 11:59 No no, bonczq, narobiłeś się po łokcie, ale efekt - jak dla mnie - bomba. Nie to, żebym jakoś tak Cię namawiał, ale może czas na stronkę o początku polskiego powojennego Wrocławia? :-))) W Ossolineum mają mnóóóóóstwo niepublikowanych materiałów na ten temat... Jeszcze raz gratuluję acho Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyfer Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.02, 12:32 gratulacje bonczek. nie bylbym jednak soba (wiadomo zly duch forum) gdybym sie nie przyczepil. lektura zajmujaca i przyjemna, ale te wszystkie linki prowadzace do fotek... klikanie na nie sila rzeczy zmusza do przerwania lektury, bo wlasnie otworzylo sie zdjecie, a to troche rozprasza. przynajmniej mnie :-)) poza tym wyyysoka ocena szaty graficznej :-)))) i kto powiedzial, ze atrakcyjna graficznie strona musi mienic sie wszystkim kolotrami teczy, zawierac dziesiatki gifow i innych wodotryskow? tu nie mam sie do czego przyczepic. sorry, mam! zeby wejsc glebiej ze strony startowej trzeba puknac dosc maly hakenkrojc. a moze tak powiekszyc obszar do calej wrony? to tyle krytyki. pozdrawiam i tak trzymaj. z uwzglednieniem drobnych korekt :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek powieksze IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 11.04.02, 12:58 bedzie w obrebie calego miasta link a jeszcze poprawie literowki bo stronka goraca jest jeszcze pozdrawiam bon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.vogel.pl 11.04.02, 13:00 Byłem, widziałem i nie będę oryginalny - jestem pod wrażeniem i gratuluję! To już któraś z kolei strona zrobiona przez Bonczka, która uprzystępnia w Internecie historię Wrocławia. Dodam jeszcze, że żadna z nich nie robi tego "na odwal się" :-))) Brawo, Bonczek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arvena Re: www.festung.breslau.prv.pl 11.04.02, 14:39 suuuuper:) Miłego wyjazdu do Wrocka!! Odpowiedz Link Zgłoś
nexus20 Re: www.festung.breslau.prv.pl 11.04.02, 15:23 Strona ok., można dowiedzieć się całej masy ciekawych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rura Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 14:42 Mi się bardzo podoba, po prostu dużo, dużo solidnej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: www.festung.breslau.prv.pl 11.04.02, 15:52 :-O no stary jak na wszedłem to wydawało mi sie że ktoś sobie jaja robi, potem wcisnąłem swastykę to zobaczyłem... kaaaawał dobrej roboty-ta mnogość odnośnikow...ufff pozdrowy z Łodzi www.KaFeL-media.prv.pl zdecydowanie z innej beczki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piegdoń Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: 10.40.66.* 11.04.02, 15:56 Fantastyczna strona! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafik Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.kom-net.pl 11.04.02, 17:17 Z miejsca dodalem do folderu "Wroclaw" w ulubionych :) Niewtajemniczonym pozwole sobie przypomniec Twoje inne "wroclawskie" strony: Hala Ludowa Olbin i Park Nowowiejski Wroclawscy Noblisci Richard Konwiarz Most Grunwaldzki Most Zwierzyniecki I jeszcze jedna nie Twoja, ale zawsze godna polecenia: Zdjecia dawnego Wroclawia Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajaccek Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.chicago-01-02rs.il.dial-access.att.net 11.04.02, 17:25 Swietne! Swietne! Coraz bardziej kocham TO MIASTO!!!J. PS. Nie przejmuj sie literowkami, Bonczku. PS. Wyslalem Twoje linki do Breslauerow w Niemczech:)Rowniez sie im podobalo.!!!Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.acn.pl / 10.132.128.* 11.04.02, 17:26 Gość portalu: Pafik napisał(a): > Z miejsca dodalem do folderu "Wroclaw" w ulubionych :) > > > Niewtajemniczonym pozwole sobie przypomniec Twoje inne "wroclawskie" strony: > > Hala Ludowa > Olbin i Park Nowowiejski > Wroclawscy Noblisci > Richard Konwiarz > Most Grunwaldzki > Most Zwierzyniecki > > > I jeszcze jedna nie Twoja, ale zawsze godna polecenia: > > Zdjecia dawnego Wroclawia > > > Pozdrawiam! do mostów zmieniły się linki na: www.most.zwierzyniecki.prv.pl www.most.grunwaldzki.prv.pl pozdrawiam bonczydło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.txucom.net 11.04.02, 20:23 Gratulacje.Wspaniala rzecz.Miasto Wroclaw powinno Cie jakos uhonorowac. Jako mieszkajacy w angielskim kregu jezykowym to bym polecil angielskie i oczywiscie niemieckie tlumaczenie.Moze jakas niemiecka instytucja by zaplacila za tlumaczenie (Instytut Goethego?). Jestem pod wrazeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.acn.pl / 10.132.128.* 11.04.02, 20:32 stary ja na bilet na jutro do wrocka nie mam a za tłumaczeniami się będę zabijał? Strona to początek - bedzie rozbudowywana a jeśli znajdzie się jakiś wolontariusz co przetłumaczy to zapraszam, ta strona jest dla was! bonczydło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jajaccek Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.chicago-16-17rs.il.dial-access.att.net 12.04.02, 01:27 Gość portalu: bonczek napisał(a): > stary ja na bilet na jutro do wrocka nie mam................ > bonczydło A ten bilet , to ze zlota jakis, czy co.?? Odpowiedz Link Zgłoś
terkas Re: www.festung.breslau.prv.pl 11.04.02, 20:35 Och!! Toż to arcydzieło!!! :))))) Gratuluję. Zastanawiałam się kiedyś nad założeniem stron o nieco mniejszych obiektach we Wrocławiu np. budynek architektury czy szkół podstawowych wokół parku Nowowiejskiego (też zabytki z ciekawą historią). Może swoim dziełem zmobilizowałeś mnie do pracy. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.acn.pl / 10.132.128.* 11.04.02, 20:59 terkas napisał(a): > Och!! Toż to arcydzieło!!! :))))) Gratuluję. Zastanawiałam się kiedyś nad > założeniem stron o nieco mniejszych obiektach we Wrocławiu np. budynek > architektury czy szkół podstawowych wokół parku Nowowiejskiego (też zabytki z > ciekawą historią). Może swoim dziełem zmobilizowałeś mnie do pracy. Serdecznie > pozdrawiam. www.olbin.prv.pl pozdrawiam bonk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Bonczek, wierz mi, nie przesadzam: IP: 156.24.231.* 11.04.02, 21:34 Twe strony sa piekne jak sama fontanna! Dziekuje! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: Bonczek, wierz mi, nie przesadzam: IP: *.acn.pl / 10.132.128.* 11.04.02, 21:53 Gość portalu: wędzonka napisał(a): > > Twe strony sa piekne jak sama fontanna! > > Dziekuje! :) chyba neptuna z nowego targu Odpowiedz Link Zgłoś
heretik Re: www.festung.breslau.prv.pl 11.04.02, 22:06 Wszyscy pijeją w zachwytach...... Mają rację. Prócz ergonomii o której pisał Cyfer, mogę rzec jedynie: ZAJEBOZA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2002 Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.coh.org 12.04.02, 02:22 A ja sie tu nie moge dostac, niech to cholera, ale i tak wam wierze ze jest super. Forbidden by rating check You are not permitted to access the URL www.festung.breslau.prv.pl/ due to the policy of your organization. If this is an error, then you should contact your local firewall administrator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ball Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 11:17 Mogłabym napisać wiele,ale w skrócie brzmi to tak "Ta strona jest tak samo "magiczna", jak Magiczne jest to Miasto i twoja miłość do niego". Pozdrawiam życząc dalszych sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumak Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.rudzka.com.pl 12.04.02, 14:23 Od jakiegoś czasu interesuje mnie Wrocław, a twój Festung sprawia, że haczyk wchodzi coraz głebiej.Mieszkam w Zabrzu - w zwiazku z czym może kogoś trochę dziwić co ja tutaj robię ??, ale...... Wrocław albo Breslau ma coś w sobie co przyciąga, tego nawet czasami nie można sensownie wyrazić - ale to coś tu jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yenot Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.elbacsb.com.pl 12.04.02, 15:35 no, no ! ale ześ się napracował ! gratulacje ! Strona wspaniała ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzychol Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.02, 17:42 powaliło mnie - tak dalej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vorwerk Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.02, 18:49 swietna stronka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: 156.17.85.* 12.04.02, 19:17 gratuliren!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evka Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.02, 23:46 bravo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 00:07 Bonczek jest git..... przeczytałem dokładnie to co stworzyłeś po wielkich bólach, chyba jako jedne z pierwszych, siedziałem wtedy do 3.30 nad ranem :) Oprócz tych drobnych literówek jest oki. yczę miłego pobytu we wrocku, ja niestety zostaje w wawce. Nie ma co sie przejmowac tym ze cie ganią za małe niedociągniecia..... "fachowcy" te osoby co tak krytykują prosiłbym o podanie linków do swoich stron... zapewniam ze równiez znajde coś do czego sie przyczepie :) pozdrawiam darek_wawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.02, 01:13 Gość portalu: darek napisał(a): > Bonczek jest git..... przeczytałem dokładnie to co stworzyłeś po wielkich > bólach, chyba jako jedne z pierwszych, siedziałem wtedy do 3.30 nad ranem :) > Oprócz tych drobnych literówek jest oki. yczę miłego pobytu we wrocku, ja > niestety zostaje w wawce. Nie ma co sie przejmowac tym ze cie ganią za małe > niedociągniecia..... "fachowcy" te osoby co tak krytykują prosiłbym o podanie > linków do swoich stron... zapewniam ze równiez znajde coś do czego sie > przyczepie :) pozdrawiam darek_wawa wrócę z wrocka to poprawię - obiecuje pozdrawiam bonczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivana Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.ppp.get2net.dk 13.04.02, 10:11 super strona ,przeczytalam tez o Seoplnie-piekne na prawde.czy zrobiles cos o Krzykach? -ul.powstancow sl ,cmentarz zydowski na Sleznej-to tez b.ciekawe okolice pozdrawiam serdecznie-ivana Odpowiedz Link Zgłoś
efka Re: www.festung.breslau.prv.pl 13.04.02, 20:21 Bonczku - twoja strona jest niezwykle ważna dla nas wszystkich, dla tych którzy przedzierają się latami przez historię Wrocławia i dla tych, którzy dopiero określają "swoje miejsce", a rok 1945 to dla nich prehistoria. Serdecznie pozdrawiam, gratuluję pomysłu i zazdroszczę wytrwałości w realizacji! P.S. życzę zaskakujących odkryć przy aktualizacji strony ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.02, 00:39 Jestem pod PRZEOGROMNYM wrażeniem. Niesamowita strona. Dzięki! Pozdrawiam! stary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homar Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.02, 00:40 Bonczku, chyle czola... Strona rewelacyjna, odwaliles kawal cholernie dobrej roboty. Mysle, ze mozna spokojnie te strone polecici jako pomoc do lekcji historii. Jest zrobiona na tyle ciekawie, ze podreczniki sie chowaja. Zreszta - w podrecznikach tego nie ma, co tu zgromadziles. W zakonczeniu rozczulilem sie - nasze miasto rzeczywiscie zyje, pomimo tylu doswiadczen historii, choc zniszczone, to trwa... i bedzie zylo. Taka strona, jak Twa, dostarcza powodow do tego, by czuc sie dumnym i zaszczyconym z faktu, ze sie mieszka w - jak to nazwales - Magicznym Miescie. Na zakonczenie jeszcze przylacze sie do apelu: powinna miec tlumaczenie!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: www.festung.breslau.prv.pl 14.04.02, 09:37 Ta strona to dowód pasji. Będę wracał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Homar Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.02, 15:32 A moglbys bonczku dolozyc obok zdjec starych, takze te aktualne? Kapitalnie by bylo moc je porownac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.pl 14.04.02, 22:28 własnie wróciłem z wrocka i mam noweżródła niemieckie więc wkrótce będą nowe foty - pozdrawiam bon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niehoff Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 15:54 Ciekawe tylko skad sie wziely te "pantery" na ul.dlugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonczek Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 15.04.02, 16:32 Gość portalu: Niehoff napisał(a): > Ciekawe tylko skad sie wziely te "pantery" na ul.dlugiej. zdjęcie nie pokazuje ulicy długiej a jedynie czołg tego typu.co do źródeł to są opisane w zakończeniu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niehoff Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 16:40 ale czy garnizon wroclawski po 16.02.1945r. dysponowal czolgami tego typu (Pzkpfw.V Panther) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bon Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 15.04.02, 17:13 Gość portalu: Niehoff napisał(a): > ale czy garnizon wroclawski po 16.02.1945r. dysponowal czolgami tego typu > (Pzkpfw.V Panther) za jońcą podałem ten fakt , co więcej w dwu żródłach /czyli jońcą i stroną niemieckiego ziomkostwa na wygnaniu, potwierdza fakt iż tego typu czołgi były niszczone po kapitulacji na dziedzińcu sądu lub prezydium policji/Niestety ilości oraz formacji nie znam.Jako ciekawostke przeczytąłem gdzieś ale źródla nie amiętam więc nie pisałem, że na stacji w brochowie został po okrązeniu unieruchomiony transport sprżetu pancernego , jak podaje źródło były tam również czołgi.Ponieważ źródło było małowiarygodne więc tego faktu oficjalnie niepodałem a jedynie te ogólnodostepne.Całkiem niedawno był człowiek na allegro , który sprzedawał właz od pantery a na moje zapytanie skąd go ma stwierdził że z grobli kozanowaksiej gdzie go wykopał. pozdrawiam bon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niehoff Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 17:54 Czy mozesz podac adres tej strony(ziomkostwa)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanek Re: www.festung.breslau.prv.pl IP: *.sgh.waw.pl 16.04.02, 08:36 Drogi Bonczku !! No znow pieknie ... Jak zwykle wspaniale ... z reszta ja sie chyba powtarzam :) ... Pozdrowienia od 'Dawnego Wroclawia' - odezwiemy sie wkrotce Odpowiedz Link Zgłoś