Dodaj do ulubionych

Newsletter 4

IP: 213.199.196.* 30.09.04, 23:42
otwarty...
Obserwuj wątek
    • Gość: Preslaw Re: Newsletter 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 09:58
      Rozumien, że w każdym nowo otwartym wpisujemy nie więcej nie więcej niż 200
      postów. Tak będzie chyba lepiej.
    • Gość: kot Leją beton nad przejściem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 10:13
      Leją beton nad przejściem

misk 30-09-2004, ostatnia aktualizacja 30-09-2004 19:03

Trwa remont przejścia podziemnego i skrzyżowania na pl. 1 Maja.

Drogowcy wylewają właśnie beton nad główną płytą przejścia i zejściami od strony północnej. - W najbliższych dniach będą m.in. przesuwane słupy trakcji tramwajowej i zrywane płyty z blachy falistej ze stropu podziemnej części przejścia - zapowiada Ewa Mazur, rzeczniczka Zarządu Dróg i Komunikacji. Remont północnej części przejścia zakończy się w tym roku. Wiosną drogowcy wejdą na południową część placu.
      • Gość: Preslaw Re: Reklama na Cuprum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 13:16
        Wczoraj wieczorem przygladałem się tej ogromnej reklamie Diaklogu wiszącej na
        budynku Cuprum. Z bliska jest zbyt nachalna w treści, ale z daleka, ze względu
        na internsyne oświetnie robi dobre wrażenie. Czy coś definitywnie bedzie się
        zmianiało na elewacji tego budynku. czyżby był to mały wstep do zapowiadanej
        przebudowy całego pl. 1 - maja, który sytyanie się Placem Królewskim.
        • pluto10 Re: Reklama na Cuprum 01.10.04, 16:00
          Gdzieś pisało,że ta reklama będzie sobie ot tak i żadnego remontu elewacji nie
          będzie!
          --------------------------
          pluto10
          • Gość: jester Re: Reklama na Cuprum IP: 217.97.139.* 01.10.04, 18:15
            potwierdzam - to jest stała ekspozycja a remontu nie bedzie.
            • svarte_sjel Re: Reklama na Cuprum 01.10.04, 21:05
              Gość portalu: jester napisał(a):
              > potwierdzam - to jest stała ekspozycja a remontu nie bedzie.

Po co remont, skoro elewacją będzie ta reklama :^P
    • Gość: edytka Re: Newsletter 4 IP: 217.153.67.* 01.10.04, 12:36
      Polbau buduje dla Elwag Wago zakład produkcyjny
      o wartości 10 mln zł we Wrocławiu. Do końca listopada potrwa budowa nowej hali
      produkcyjnej firmy Elwag Wago we Wrocławiu. Inwestycja, warta 10 mln zł, jest
      obecnie na etapie prac wykończeniowych. Według moich infomacji , Elwag planuje
      do 2010 r. wybudować kolejne dwie hale produkcyjne, w których pracę znajdzie
      200 osób.
      • Gość: Preslaw Re: Newsletter 4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 21:21
        No to szkoda, że będzie remontu, bo jednak z bliska widać że reklama na
        charakter zasłony, z daleka dobrze, z bliska - jakbym patrzył w okno z firanką,
        tyle że dużą. Mogliby zrobić remont. Cuprum to chyba na to stać. Albo najlpeiej
        wyburzyć i postawić cos nowego iładnego.
    • Gość: daniels2 Re: Newsletter 4 IP: *.media4.pl 01.10.04, 22:48
      Odnowiono plakaty wizualizujace Galerie Legnicka,zza plotu wydostaje sie juz
      powoli salon Toyoty
    • Gość: michal Nowy chodnik na pl. Maxa Borna IP: 195.205.108.* 02.10.04, 09:49
      Na pl. Maxa Borna wyudowano nowy chodnik, zeby studenci mieli blizej na wydzial
      fizyki, ot niby nic specjalnego, ale fakt ten utwierdil mnie w przekonaniu, ze
      we Wroclawiu kompletnie nie mysli sie o walorach estetycznych. Wokolo wszystkie
      chodniki maja kolor szary, a ten jakis urzedniczek wymyslil sobie czerwony!
      Chyba tylko po to, zeby byl lepiej widoczny i zeby studenci mogli go lepiej
      dojrzec. Nie wiem jak trzeba miec zjebany gust i zly smak, zeby zrobic cos
      takiego!
      • Gość: slawek Galeria Legnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 10:02
        Wykrzyknik pisał o artykule z gazety Dzień Dobry na temat GL. Teraz na stronie
        GL jest skan tego artykułu oto on:

www.galerialegnicka.pl/cmspliki/Dzien_Dobry_2004-09-17.jpg
        Zmieniło się troszeczkę na tej stronie. Tak więc mam nadzieję że budowa ruszy
        już niebawem, bo ktoś coś na tej stronie robi. Gdyby nikt nie interesował się
        stroną to pewnie i budowa by nie ruszyła :-)
      • Gość: Rafis Re: Nowy chodnik na pl. Maxa Borna IP: 213.199.196.* 02.10.04, 10:14
        Ten tez będzie szary z ajakis czas ;p
        • Gość: erni Re: Nowy chodnik na pl. Maxa Borna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 10:25
          www.galerialegnicka.pl/main-pl.php
          • man_of_brass Zmiana lokalizacji? ;) 02.10.04, 12:35
            mala mapka na glownej stronie sugeruje, ze galeria bedzie na zachod od obwodnicy srodmiejskiej :)
            • Gość: erni Re: Zmiana lokalizacji? ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 16:08
              No wioesz teraz we wrocławiu jest budowanych tyle obwodnic ze juz trudno sie w
              tym wszytskim polapac. :)
        • Gość: michal Re: Nowy chodnik na pl. Maxa Borna IP: 195.205.108.* 02.10.04, 12:45
          Bedzie czerwono-szary, a to znaczy, ze bedzie jeszcze brzydszy :/
          • Gość: slawek Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 15:39
            Dzisiaj pojechałem zobaczyć co się dzieje na działce Czarneckiego, bo jak pisał
            Rafis mieli się na początku października wyprowadzać. I wyprowadzają się ale
            tylku salon ze skuterami i quadami oraz nałka jazdy Kodeks. Budynki Spolmotu
            zostają !!! Nie dogadali się podobno. Tak przynajmniej mówiło mi kilka osób tam
            pracujących. Byłem też tam jakieś 30 min temu i to samo powiedział mi cieć
            pilnujący tego terenu. Dzisiaj przywieźli larseny i zrzucili je w takim miejscu
            jakby rzeczywiście teren spolmotu nie został przejety. Pożyjemy zobaczymy ale
            to niedobrze wróży.
            • Gość: michal Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: 195.205.108.* 02.10.04, 16:35
              Co to sa larseny??
              • Gość: erni Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 16:37
                Larseny to te szyny stalowe wbijane pionowo w podloze kafarem. Aby teren wokół
                wykopu nie zapadł się.
                • Gość: michal Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: 195.205.108.* 02.10.04, 16:42
                  Dzieki za szybki odzew :) Tez bylem tam dzisiaj, ale nie widzialem, zeby
                  wbijali juz larseny (ale fajnie jest moc juz uzyc nowopoznane slowo :D).
                  Narazie leza sobie spokojnie na ziemi, wiec moze jeszcze nie wszystko stracone,
                  chociaz z drugiej strony, jak mowisz, ze juz sie pytales cieci, to.. sam nie
                  wiem co mam o tym myslec. Pozyjemy zobaczymy.
                  • fredrus Re: Zmiana lokalizacji? ;) 02.10.04, 17:21
                    man_of_brass napisał:

> mala mapka na glownej stronie sugeruje, ze galeria bedzie na zachod od
                    > obwodnicy srodmiejskiej :)

Mapka jest OK. Ta przerywana linia to nie jest obwodnica, ale linia kolejowa,
                    ktora faktycznie tamtedy przebiega
            • Gość: Rafis Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: 213.199.196.* 02.10.04, 21:42
              Tylko ze z warsztatów spolmotu-tych koło nauki jazdy, tez sie wyprowadzaja. Z
              czesci wykute są wszystkie maszyny i ogołocone sciany.Skoro mówisz ze salon tez
              idzie spac to jedyny teren który jest niewiadoma to ten z warsztatami od
              Komandorskiej ale akurat to jest malutka działka.
              Jednak wg mnie jak na razie po prostu przejmuja kolejne skrawki terenu-
              sukcesywnie bo i tak nie musza sie spieszyc.
              • Gość: Radical Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści. Spoko ! IP: *.ar.wroc.pl 02.10.04, 21:51
                Spoko, spoko , Panowie ! :)
                Jak na warunki wrocławskie, to teren budowy rozrasta się błyskawicznie :)
                Miejmy nadzieję , że nie walną wielkiego centrum z miniwarsztacikami na
                zapleczu :) Ale by było śmichu !
                Taki rechot (a raczej wkurwienie) u mnie wzbudza pozostawiony w niezmienionym
                kształcie budynek Wrobisu wciśniety w "rogaty" parking przy Szewskiej/WZ.
                Kiedys na stronach Wrobisu były plany podwyzśzenia i oszklenia tego
                budyneczku ,ale oczywiscie dupa i teraz to wygląda idiotycznie - Ciekawy
                architektonicznie wg mnie,niepokorny parking z nietuzinkową wiezą i ten ni
                przypiął ni wypiął "biurowiec". Nędza !!!
                Nara
              • Gość: slawek Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 07:47
                No tak może te od strony Powstańców wyburzą ale z tego co mówili ta część
                Spolmotu od Komandorskiej zostaje. To będzie największa wiocha w mieście i
                pewnie będzie można się pożegnać z IMAX-em bo tam miał powstać. Ale kto wie
                może rozmowy jeszcze trwają. Chociaż z doświadczenia wiem że ciecie najlepiej
                wiedzą a o tym że się nie dogadali to mi cieć powiedział.
                • Gość: Rafis Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: 213.199.196.* 03.10.04, 11:41
                  Gość portalu: slawek napisał(a):

> No tak może te od strony Powstańców wyburzą ale z tego co mówili ta część
                  > Spolmotu od Komandorskiej zostaje. To będzie największa wiocha w mieście i
                  > pewnie będzie można się pożegnać z IMAX-em bo tam miał powstać. Ale kto wie
                  > może rozmowy jeszcze trwają. Chociaż z doświadczenia wiem że ciecie najlepiej
                  > wiedzą a o tym że się nie dogadali to mi cieć powiedział.

eeee IMAX z parkingiem powstana raczej na tej czesci od prawka jazdy i tych
                  warsztato-hurtowni. Ten teren który zostanie-jesli zostanie jest naprawde
                  malutki.Gorzejby było gdyby został cały ten pas(nauka jazdy i warsztaty) nie
                  ruszony.Poczekamy, zobaczymy.
    • Gość: erni Re: KRYTE LODOWISKO W ORBICIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 17:37
      www.wroclaw.pl/m3341/p4287.aspx#1
      www.mosir.wroclaw.pl/galeria.php?galeria=0
      • Gość: Rafis Poltegor-zmiana elewacji? IP: 213.199.196.* 02.10.04, 22:52
        hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=19220&type=z&thread=0&f=1
        czy tylko mycie?
        • Gość: radical Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.ar.wroc.pl 02.10.04, 23:07
          Rafis! Malowanie na ten sam kolor tych żałosnych zółtych blach nazywasz zmianą
          elewacji ???Zapewne pamiętasz ze juz kilka lat temu cwaniak Libicki
          (m.in.prezesio Poltegoru) zapowiadał w prasie ze budynek otrzyma nową ,
          cąłkowicie szklaną elewację (podobnie jak Intraco II w Wawce, co z szarego
          klocka zrobiło piękny ciemnozielony kryształ o kształcie Poltegoru, tylko ze z
          15 pieter wyższy).
          Oczywiscie termin tych obietnic dawno minął, a przypominająca wafel przełozony
          czekoladą elewacja osmiesza Wrocław (nigdzie na swiecie nie widziałem takiej
          idiotycznej , spożywczej kolorystyki !).
          Nawet nie udało im się chyba sprzedac budynku i teraz tym bardziej nie bedzie
          chętnego na sfinansowanie zmiany elewacji.
          Ech ! "Wrocek-skyscraper" :(
          Nara
          • Gość: Rafis Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: 213.199.196.* 02.10.04, 23:19
            Akurat ten kolor jest spoko. Obłożenie go jakims szkłem niebieskim czy zielonym
            byłoby załosne. W koncu to zabytek :)
            • Gość: wro2015 Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.10.04, 23:24
              modle sie aby nie zrobili z tego zoltego g jakiegos 'krysztalowego' zielonego
              g. Nie mozna uzyc NORMALNEGO SZKLA PRZEZROCZYSTEGO???? Przecierz ten debilny
              kicz typu odbijajace sie cos w czyms juz powinnismy miec za soba!
          • Gość: el_gato Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 23:39
            > Rafis! Malowanie na ten sam kolor tych żałosnych zółtych blach nazywasz zmianą
            > elewacji ???

Nie wiem, czy wiecie, ale szyby poltegoru zawdzieczaja swoj kolor... polozoniu na nich warstwy zlota:) Pokazcie mi na swiecie jeden wiezowiec, ktory jest wylozony zlotem:)) Szczegolnie takim ktore zostalo z niego wywabione do polowy srodkami czyszczacymi:))
            • Gość: erni Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 02:31
              Złoty wiezowiec. Nie ma gorszego gówna jak położenie sztampy niebieskich czy
              zielonych szkielek.
              • Gość: el_gato Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:27
                Dokladnie!!!
                • Gość: WuWu Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.10.04, 12:15
                  Skoro "nigdzie na swiecie nie widziałem takiej
                  idiotycznej , spożywczej kolorystyki !", to znaczy, że mamy we Wrocku unikat na
                  skalę światową :)i nie powinniśmy go na siłę zmieniać.
                  Bardziej serio - też uważam, że akurat kolorytyka Poltegoru jest OK i gdyby
                  tylko przywrócić mu dawny blask, wyglądałby naprawdę nieźle. Obłożenie go
                  zielonym czy niebieskim szkłem refleksyjnym tylko upodobniłoby go do innych
                  wieżowców, jakich na świecie setki. A tak mamy jeszcze jeden dowód na
                  awangardowość Wrocławia :)
                  • Gość: wro2015 Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.10.04, 12:55
                    juz zauwazylem ze awangardowosc w wydaniu wroclawskiej architektury najczesciej
                    oznacza prymitywny kicz... no okey... Ale dlaczego nie mozna zrobic tak jak by
                    na serio bylo ladnie (jeszcze nie wiem co zrobic z bokami no ale chociaz z
                    frontem gdzie sa okna). Dlaczego nie mozna zrobic fasady ze szkla. Od samego
                    dolu do samej gory. Czyli od podlogi do stropu? Ale takie normalne szklo -
                    takie wielkmiejskie - tak ze sie widzi, jak ludzie w tym budynku pracuja, itd.
                    Taka przejrzystosc by przecierz tego kolosa zrobila duzo duzo bradziej
                    lekkiego... To moze pieknie wygladac - proste przejerzyste szklo na calej
                    wysokosci - prosto, ladnie, kalsycznie, modernistycznie - tak jak wroclaw przed
                    wojna i przed ta tak bezkrytycznie reklamowana wroclawska awngarda...
                    • Gość: wro2015 Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.10.04, 13:02
                      ci robia czasami fajne projekty... www.ingenhoven-overdiek.de/ dla tych
                      ktorzy kochaja wierzowce (lecz ja nie jestem najwiekszym bezkrytycznym
                      zwolennikiem) Budynke 'uptown' w Monachium jest fantastyczny! Po prostu wyglada
                      jak taki monolit - przepieknie. Ale z drugiej strony jest tak niewyobrazalnie
                      lekki, ze po prostu wydaje sie ze nei wiadomo jak on stoi - po prostu monolit
                      ze szkla... akurat na zdjeciach nie wychodzi az tak najlepiej, ale jak sie jest
                      w Monachium to na serio robi ogromne wrazenie!
    • svarte_sjel Drobne wieści 03.10.04, 20:33
      We wtorek zaczęło się układanie chodnika na Świdnickiej. W tej chwili jest
      zrobiony już zgrabny odcinek wzdłuż pierwszego Solpolu.

Jakoś na wiosnę wykwaterowano pawiloniki na terenie Pol-Motors, wzdłuż
      Bardzkiej. W minionym tygodniu teren wokół nich zaczęli grodzić, więc
      najwyraźniej wktórce zostaną zrównane z ziemią a na ich miejscu powstanie coś
      nowego... Mam tylko nadzieję, że nie kolejna stacja benzynowa (byłaby trzecią na
      tej działce, a piątą łącznie w najbliższej okolicy) i nie kolejny supermarket (4
      już w najbliższym sąsiedztwie stoją).
      • Gość: edytka Re: Drobne wieści IP: 217.153.67.* 04.10.04, 14:19
        Pol Motors jest inwestorem i buduje Autoryzowaną Stację Dealerską Forda
        pozdrawiam
        • Gość: slawek A-kwa-park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 16:05
          Rozpoczyna się budowa wrocławskiego aquaparku

Dziś rozpoczynają się prace przy budowie Aquaparku we Wrocławiu. Na początek
          mają być prowadzone prace archeologiczne. Rafał Guzowski dyrektor wydziału
          inwestycyjno - technicznego wrocławskiego urzędu miejskiego przyznaje, że tego
          etapu realizacji inwestycji boi się najbardziej. Wybudowanie Aquaparku będzie
          kosztowało ponad 100 milionów złotych. Inwestycja realizowana będzie z kredytu
          zaciągniętego przez spółkę utworzoną przez gminę i niemiecką spółkę
          specjalizującą się w budowie parków wodnych.

Paweł Majcher
          • Gość: slawek Remont Ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 16:20
            Koniec remontu Ratusza

Dobiega końca renowacja południowej ściany wrocławskiego Ratusza. Trzeba było
            m.in. skuć stare tynki i oczyścić kamienne elementy elewacji.

Ta najbardziej reprezentacyjna ściana średniowiecznej budowli nie była
            odnawiana od 40 lat. Remont kosztować będzie 200 tysięcy złotych. Jest to
            ostatni etap renowacji wrocławskiego Ratusza. Pozostałe ściany-wschodnia i
            zachodnia wyremontowane zostały po powodzi w 1997 roku.

• Gość: Rafis Re: Remont Ratusza IP: 213.199.196.* 04.10.04, 18:29
              taaa a druga czesc sciany?
              • Gość: WuWu Re: Remont Ratusza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.04, 20:52
                Też mnie ubawiła ta wiadomość. Najlepsze, że redaktorek z Faktów, kiedy ją
                czytał, nawet się nie zająknął. Nie bywa na Rynku? Ten, co przygotowuje takie
                newsy tez chyba nie.
                Oby tylko ów news nie okazał się proroczy i faktycznie remont się zakończy i ta
                nowa część będzie wyglądać jak pół d..y zza krzaka.
          • Gość: el_gato Re: A-kwa-park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 18:29
            A gdzie jest projekt?
            • Gość: Rafis Re: A-kwa-park IP: 213.199.196.* 04.10.04, 18:31
              Ogrodzili juz czesc terenu-skrawek wzgóra od strony placu.
    • Gość: wro2015 Re: Newsletter 4 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.10.04, 15:08
      Pytanie: Co z tym nowym budynkiem przy Quatro Forum Srudkow na Legnickiej? Czy
      ten nowy swietny proejtk BABW wkoncu realizuja? Czy ktos ma zdjecia? Dzieki
      • Gość: wojtek Re: Newsletter 4 IP: *.mat.univie.ac.at 05.10.04, 15:51
        Przez ostatnie kilka tygodni nic tam sie nie dzialo. Cisza i spokoj
      • Gość: el_gato tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:37
        tamten budynek na bank bedzie zrealizowany.
    • Gość: Kriss A4 - oznakowania ;) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.04, 17:42
      Sadząc po oznakowaniu stojącym wzdłuż "autostrady" A4 (w kierunku Wrocławia)
      mamy BARDZO rozbudowana sieć autostrad!!! Co kilka kilometrów krzyżują się
      autostrady ;) hehehe

A ktoś wziął kasę za zrobienie i postawienie takich bubli!
      • Gość: Rafis NTK-Otwarcie IP: 213.199.196.* 05.10.04, 21:36
        Otwarcie nowej fabryki w Jelczu-Laskowicach

luk 05-10-2004 , ostatnia aktualizacja 05-10-2004 21:09

W przyszłą środę oficjalne otwarcie fabryki NTK Technical Ceramics Polska

To kolejny japoński inwestor w Jelczu-Laskowicach, w Wałbrzyskiej Specjalnej
        Strefie Ekonomicznej.

Na 3-hektarowej działce firma NTK Technical Ceramics Polska postawiła fabrykę,
        która zajmie się produkcją elementów narzędzi do obróbki skrawaniem. Koszt
        całej inwestycji to prawie 14 milionów złotych. Pracę w fabryce znajdzie na
        razie 50 osób. W ciągu najbliższych dwóch, trzech lat zatrudnienie ma wzrosnąć
        o 20-30 proc.

NTK Technical Ceramics Polska sp. z o.o. wchodzi w skład koncernu NGK Spark
        Plug Co. Ltd, który jest światowym liderem w produkcji świec zapłonowych.
        Koncern działa w prawie 160 krajach. Fabryki podobne do tej w Jelczu-
        Laskowicach działają jeszcze w Korei i Japonii.

• Gość: ! Nowe informacje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 18:45
          ...na temat różnych nowych inwestycji - za godzinę, tak około 20:00 postaram
          się je wstawić na forum.
          • Gość: ! Re: Nowe inwestycje mieszkaniowe w Oławie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 20:16
            Środa, 6 października 2004r.

OŁAWA Nowi lokatorzy wprowadzą się za dwa lata

W dawnych radzieckich koszarach ma powstać trzysta nowoczesnych mieszkań.
            Niestety, nie będą tanie

Towarzystwo Budownictwa Społecznego z Kamiennej Góry zdecydowało się na
            rozpoczęcie zapowiadanej od lat wielkiej inwestycji w Oławie. W opuszczonych
            poradzieckich stajniach przy ul. 3 Maja ma powstać trzysta nowoczesnych
            mieszkań. Będzie też miejsce na sklepy i punkty usługowe.

Kompleks przy 3 Maja składa się dziś z trzech skrzydeł, ułożonych w kształcie
            litery C. Za kilka lat powstanie tam jeszcze jeden budynek.
            - Prace będą przebiegały w kilku etapach - mówi Tadeusz Kułakowski, szef
            miejskich inwestycji. - Pierwszy, to budowa 120 mieszkań. Ruszy w przyszłym
            roku, a gotowe lokale oddamy do użytku za dwa lata - zapowiada.
            Konserwator zabytków zgodził się, by do stajni dobudować jeszcze jedną
            kondygnację.
            - Dzięki temu parter będzie mógł zostać wykorzystany na lokale użytkowe,
            przeznaczone na sklepy i punkty usługowe, a na pierwszym i drugim piętrze
            powstaną mieszkania - opowiadają w magistracie.
            - W pierwszej kolejności mają być wyremontowane trzy istniejące skrzydła
            kompleksu pokoszarowego. Gdy będą gotowe, TBS wybuduje czwarte, nowe skrzydło -
            mówi Kułakowski.
            Jeszcze tej jesieni ruszy uzbrojenie terenów w wodociągi i kanalizację.
            Mieszkania TBS nie należą do najtańszych. W Oławie miesięczny czynsz za
            pięćdziesięciometrowy lokal kosztuje około 350 złotych. Dla porównania, najemcy
            mieszkań komunalnych za lokal tej samej wielkości płacą trzykrotnie mniej.
            Oławianin Mieczysław Lambert ma inny pomysł na zagospodarowanie opuszczonych
            budynków. - Zamiast oddawać je dla TBS, miasto powinno samo zadbać o ich
            remont, a później przygotować mieszkania komunalne i socjalne dla
            najbiedniejszych - uważa. - Czynsz w TBS jest zbyt wysoki. Przeciętnej rodziny
            na taki wydatek nie stać - tłumaczy.

Dla sześciuset rodzin
            Inwestycja przy ul. 3 Maja będzie piątą realizowaną w Oławie przez
            kamiennogórski TBS (oławska gmina miejska jest jednym z jego udziałowców). Przy
            ul. Iwaszkiewicza i Własta powstało dotąd 168 mieszkań. Budowa kolejnych 112
            ruszyła przed kilkoma dniami przy ul. Zacisznej (mają być gotowe do
            października przyszłego roku). TBS planuje też remont dwóch budynków
            komunalnych przy ul. Andersa. Tu ma powstać 21 kawalerek. Gdy zakończą się
            wszystkie zaplanowane inwestycje, w mieście dach nad głową dzięki TBS będzie
            miało ponad sześćset rodzin.

Trzeba spełnić warunki
            Aby starać się o cztery kąty w Towarzystwie Budownictwa Społecznego, trzeba
            spełnić wiele warunków. Główny - to stała praca i brak prawa do innego
            mieszkania w Oławie. Komisja zajmująca się przydziałem mieszkań bierze pod
            uwagę przede wszystkim kolejność zgłoszeń, ale nie tylko. Jeśli na przykład
            przyszły lokator TBS zobowiąże się do zwrotu zajmowanego przez siebie dotąd
            mieszkania komunalnego, trafia na początek kolejki. W Oławie w pierwszej
            kolejności prawo do mieszkania mają ci, którzy już w mieście mieszkają. Gdy
            dowiemy się, że przyznano nam mieszkanie w TBS, musimy wpłacić kaucję. To nie
            więcej niż 10 proc. wartości lokalu.

Michał Gigołła - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
            • Gość: ! Legnica: Ruszyła japońska fala IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 20:19
              Ruszyła japońska fala
              Data: 2004-10-04

Ada Kondratowicz: Po chwilowym zastoju wygląda na to, że Legnica przełamała
              zastój, jeżeli chodzi o japońskie inwestycje w strefie.
              Ryszard Gibuła, prezes Legnickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej: - To suma
              wielu działań, m.in. kontaktów personalnych, misji gospodarczych do Japonii,
              oferty inwestycyjnej. Efekt jest taki, że dwóch inwestorów japońskich już mamy,
              a z kolejnymi dwoma rozmawiamy.

Mimo to liderem w tej kwestii pozostaje nadal strefa wałbrzyska. Legnica
              rywalizuje z Wałbrzychem o inwestorów z Japonii?
              - Według mojej wiedzy, w ostatnich 10 latach suma japońskich inwestycji w
              Europie Środkowowschodniej to tylko jeden promil wszystkich japońskich
              inwestycji na świecie. Nie ma więc powodów do rywalizacji. Trzeba po prostu
              starać się przyciągnąć jak najwięcej nowych inwestorów.

Powodem tego, że do tej pory Japończycy częściej wybierali Wałbrzych, były
              ponoć niższe ceny gruntu i opłat strefowych tam niż w strefie w Legnicy.
              - To całkiem prawdopodobne. Jak szacuję, z tego powodu mogłem stracić kilku
              dużych inwestorów. Ale są tego określone przyczyny - prezes strefy w Wałbrzychu
              zarządza nią od początku i prowadzi konsekwentną politykę. Ja przejąłem strefę
              w czerwcu 2002 roku. Wtedy spółka miała 10 mln długu, niepoukładane kontakty z
              samorządami i 1 mln zł kredytu. Żeby zarobić na jej funkcjonowanie, musiałem
              żądać wyższych cen. Teraz sytuacja jest znacznie lepsza, mamy o 3,5 mln zł
              długu mniej i możemy sobie pozwolić na lepszą ofertę cenową. Nasze kontakty z
              samorządami też są znacznie lepsze, nawet mimo to, że nie chcą nas zwalniać z
              podatku od nieruchomości.

Dlaczego Japończycy są takim upragnionym przez Polaków inwestorem?
              - Dla nas to pewna egzotyka, ale przede wszystkim niesamowita technologia,
              organizacja i kultura pracy. Dzięki temu Polacy, którzy pracują w japońskich
              zakładach, mają szansę wykonać ogromny skok. Są w stanie więcej się nauczyć i
              szybciej rozwinąć niż w innych firmach.

Ale negocjacje z Japończykami to niemal udręka.
              - Rzeczywiście to bardzo trudny partner. Negocjacje mogą trwać nawet latami.
              Poza tym oni mają ogromne oczekiwania. Najchętniej przejęliby grunt za darmo, z
              pełną infrastrukturą i najchętniej z dopłatą. Ale to już przecież nie jest
              biznes.

Poza japońskimi inwestorami Legnica ma szanse na kolejnych inwestorów?
              - Tak, negocjujemy z kilkoma firmami, głównie niemieckimi. Mam nadzieję, że do
              końca roku uda się nam coś sfinalizować.

Ma pan jeszcze wolne grunty?
              - Tak, 180 ha rozrzuconych we wszystkich podstrefach.

W związku z zakazem rozszerzania terenów stref w Polsce, kilka stref w całym
              kraju złożyło się na to, aby we Wrocławiu powstała podstrefa WSSE, na której
              zainwestował Whirlpool. Jak pan przyjął konieczność oddania terenów
              Wałbrzychowi?
              - No cóż, z obrzydzeniem, ale z punktu widzenia korzyści dla całego kraju, nie
              miałem innego wyjścia. Straciliśmy głównie 25 ha w Złotoryi. Mam jednak
              obietnicę, że jeżeli znajdę inwestora na ten teren, to go odzyskamy.

Autor: Ada Kondratowicz

www.biznespolska.pl/gazeta/article.php?cityID=wroclaw&contentID=101647
              • Gość: ! KOELNER wybuduje nowe centrum dystrybucyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 20:36
                Wrocławski Koelner, jeden z najbardziej znaczących producentów mocowań
                budowlanych w Europie Środkowowschodniej planuje kolejne nowe inwestycje w
                naszym mieście.

W lipcu tego roku, spółka kupiła od gminy 5-hektarową działkę przy obecnej
                siedzibie firmy na ul. Kwidzyńskiej. Zamierza na niej wybudować centrum
                dystrybucyjne, głównie na własne potrzeby. Ma ono ruszyć na początku przyszłego
                roku.

-------------

Firma zaczynała 22 lata temu jako mała rodzinna spółka pod nazwą Tworzywa
                Sztuczne Krystyna Koelner. Dziś, jako Koelner SA zatrudnia ponad 500 osób, ma
                kilkanaście oddziałów w kraju i za granicą, m.in. w Moskwie, Kijowie, Sofii i
                Bukareszcie. Jest jednym z głównych sponsorów koszykarskiej drużyny Śląska
                Wrocław. Wszystkie udziały należą do członków rodziny Koelnerów.

Opracowanie na podstawie najnowszego "Biznesu Wrocławskiego".
                • Gość: ! Działka na styku Wrocławia i Mirkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 20:51
                  Gdzieś na forum,ktoś niedawno pisał, że trwają prace na tej dużej działce na
                  styku Wrocławia i Mirkowa (Odolanowska / Al Jana III Sobieskiego - było tam
                  takie duże gospodarstwo rolne, zabudowania). Ktoś pisał, ze trwały wyburzenia
                  tamtych budynków i prace ziemne.

Otóż ta 28 hektarowa działka należy do TONAGRO Śląsk. Z dwa, trzy miesiace
                  temu, w dodatku do Gazety Wyborczej (Informator Samorządowy), była
                  całostronnicowa reklama TONAGRO i rozmowa z szefem tej spółki.

Było o planowanym wielkim Multi Cargo Centrum Psie Pole (teren między Hydralem
                  a Boschem) oraz właśnie o tej 28 hektarowej działce.

TONAGRO zamierza tam wybudować duze osiedle mieszkaniowe - około 1600 mieszkań,
                  dla około 5000 mieszkańców.

Inwestycja ma przebiegać etapami, po 200-300 mieszkań rocznie. Wtedy (a był to
                  koniec lipca) mowa była o pracach koncepcyjnych (urbanistycznych i
                  architektonicznych) nad tym osiedlem.

Być moze te prace koncepcyjne dobiegły końca lub są w fazie końcowej i TONAGRO
                  Śląsk rozpoczyna pierwsze przygotowania do budowy tego osiedla (można się
                  domyślać, że prace budowlane mogłyby ruszyć już wiosną 2005)...
                  • pluto10 Re: Działka na styku Wrocławia i Mirkowa 06.10.04, 21:18
                    5.000 tysięcy mieszkańców to całkiem sporo ( ale i tak nie 30-40 tysięczne
                    molochy które budowano za komuny),jak już to pobudują to warto by było
                    przedłużyć jakąś linię np.N,bo to i MPK się opłaci i mieszkańcom.A jaka jest KM
                    w tamtych rejonach to każdy wie.1 autobus na godzinę i każdy gdzie indziej.
                    pluto10
                    • Gość: ! Re: Działka na styku Wrocławia i Mirkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 21:21
                      To ma być osiedle kameralnych domów 3 piętrowych z mieszkalnymi poddaszami.
                      • Gość: Rafis Re: Działka na styku Wrocławia i Mirkowa IP: 213.199.196.* 06.10.04, 21:29
                        40 tys osób zamieszka na nowych terenach przeznaczonych przez gmine pod ten cel.
                    • svarte_sjel Re: Działka na styku Wrocławia i Mirkowa 06.10.04, 22:16
                      pluto10 napisał:
                      > przedłużyć jakąś linię np.N,bo to i MPK się opłaci i mieszkańcom.A jaka jest

MPK całkiem powiewa dokąd ich autobusy jeżdżą, bo płacone mają za przejechane
                      wkm, a nie za przewiezionych pasażerów i doskonale o tym wiesz.
                      A z N to pomysł zaiście genialny
                      • Gość: ! WŁĄCZAJCIE TVP WROCŁAW!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 22:17
                        Teraz
                        • Gość: ! Re: WŁĄCZAJCIE TVP WROCŁAW!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 22:25
                          Nawet się nie spodziewałem, że sprawa z tym dużym projektem - centrum
                          obliczeniowo-administracyjnym koło Poltegoru jeszcze istnieje. Byłem
                          przekonany, ze przegraliśmy ją z Czechami i Pragą. A tu taka miła
                          niespodzianka! Rozmowy dalej trwają. Mocno utajnione.
                          • Gość: Rafis Re: WŁĄCZAJCIE TVP WROCŁAW!!!!!! IP: 213.199.196.* 06.10.04, 22:33
                            Nom tez mnie zaskoczyło. Umieja trzymac tajemnice kiedy trzeba ;)
                            • Gość: erni Re: WŁĄCZAJCIE TVP WROCŁAW!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 22:37
                              Jak kiedys napisalem ze dla wrocławia konkurencja sa czechy i slowacja a nie
                              inne miasta polskie to mnie obeśmiano.
                              • Gość: ! Re: WŁĄCZAJCIE TVP WROCŁAW!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 22:48
                                Nie wiem czy zauważyliście, że kiedy red Majcher zapytał vicep Najnigera o to
                                centrum rozlicz-biurowe koło Poltegoru (o które walczymy z Pragą), to vicep
                                zmieszał sie i nie chciał nawet pisnąć o tym słowa, ani podawać szczeg.
                                Zazwyczaj swiadczy to o bardzo zaawansowanych rozmowach i tzw tajemnicy
                                handlowej. Niektóre firmy, za złamanie embarga na informacje o takich
                                rozmowach, reagują zerwaniem jakichkolwiek rozmów. Więc niech dalej sobie
                                prowadzą rozmowy, niech zakońcczą się one dla Wrocławia pozytywnie i czekajmy
                                cierpliwie. Miło, ze ta inwestycja nie jest już w Pradze i że mamy na nią
                                szansę. Wygrać z Pragą, to byłoby już naprawdę coś. Ale do tego jeszcze pewnie
                                długa droga...
                                • Gość: ! BIG BROTHER w tramwajach MPK Wrocław? :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 23:10
                                  Kamery podglądają pasażerów MPK

Tomasz Ziemba 06-10-2004 , ostatnia aktualizacja 06-10-2004 20:40

Koniec z bandyckimi napadami w tramwajach. Teraz zamontowane w wagonach kamery
                                  będą chronić pasażerów

Pierwszy naszpikowany elektroniką tramwaj już jeździ po naszych ulicach. W
                                  dwóch wagonach umieszczono osiem kamer - po cztery w każdym wagonie - i
                                  nowoczesny plazmowy monitor w kabinie motorniczego. Kamery wielkości piłeczki
                                  pingpongowej wiszą nad drzwiami wejściowymi. Rejestrują wszystko, co się dzieje
                                  w czasie jazdy.

- Chyba każdy kierowca przeżył bijatykę w swoim pojeździe - mówi Janusz
                                  Cholewicki, motorniczy okamerowanego tramwaju nr 22.

Najgorzej jest w drugim wagonie. Z kabiny motorniczego nie widać, co się w nim
                                  dzieje. - A tu wystarczy rzucić okiem na monitor i wszystko mam pod kontrolą -
                                  cieszy się motorniczy.

Monitoring odstrasza również wandali. W nowej "22" żadna z szyb nie została
                                  porysowana, nikt nie odważył się zniszczyć siedzeń ani pobrudzić markerami
                                  ścian. Skład wygląda, jakby dopiero wyjechał z fabryki.

Plazmowy ekran wisi nad siedzeniem motorniczego. Jest podzielony na osiem
                                  okienek. W każdym z nich jest widok z jednej kamery. Pod ręką kierowcy
                                  zainstalowano elektroniczny panel, którym można przełączać kamery i powiększać
                                  obraz. Ale czy patrząc na kamery, kierowca nie spowoduje wypadku?

- Nie patrzę w monitor przez cały czas. Zerkam kontrolnie, jak w boczne
                                  lusterka - tłumaczy Cholewicki.

Nietypowa kabina kierowcy wzbudza ciekawość pasażerów. Przez szybę zaglądają do
                                  niej małe dzieci i dorośli. Nie kryją zdziwienia. A pani Krystyna, jedna z
                                  pasażerek, ma wątpliwości: - Nigdzie nie widziałam ostrzeżenia, że ktoś mnie
                                  obserwuje na monitorze.

Janusz Rajces, rzecznik wrocławskiego MPK: - W hipermarketach też nie ma takich
                                  informacji. System ma przede wszystkim zapewnić bezpieczeństwo.

Co zrobi kierowca, gdy np. zobaczy bójkę w tramwaju?

Przez radiostację wezwie policję. Poza tym obraz z kamer nagrywa się na twardym
                                  dysku. Można go przejrzeć i ustalić, co się działo w tramwaju. Jeśli trzeba,
                                  nagranie może posłużyć jako dowód w sądzie.

- Jak na razie urządzenia działają bez zarzutu - twierdzi Rajces.

Jeżeli testy wypadną pomyślnie, od przyszłego roku MPK zamierza instalować
                                  monitoring we wszystkich modernizowanych pojazdach. Tramwaj z kamerami można
                                  najczęściej spotkać na liniach 8, 9, 17 i 22.
                                  • Gość: ! Most 1000 lecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 00:43
                                    Chodniki już pomalowane

Środa, 6 października 2004r.

Jeszcze przed 1 listopada pojedziemy przez most Tysiąclecia

Minimum 2 tygodnie - tyle potrwają odbiory techniczne mostu Tysiąclecia. Główny
                                    wykonawca przeprawy - firma Skanska zgłosiła budowlę do odbioru 24 września. -
                                    Dostaliśmy jednak odmowę, ponieważ chodniki na moście nie były pomalowane. Po
                                    raz drugi gotowość do odbioru zgłosiliśmy 4 dni później - mówi Zygmunt
                                    Andrejas, dyrektor kontraktu.

Nadzór nad budową nie jest sprawowany bezpośrednio przez inwestora, czyli
                                    Zarząd Dróg i Komunikacji, ale przez firmę zewnętrzną.
                                    - Oficjalne potwierdzenie o zgłoszeniu do odbioru dostaliśmy w poniedziałek.
                                    Teraz przez minimum dwa tygodnie potrwają odbiory techniczne - mówi Ewa Mazur
                                    ze ZDiK-u.
                                    Nowy most będzie lustrować kilkanaście różnych komisji, które sprawdzą
                                    konstrukcje oraz przebiegające przez most instalacje i sieci.
                                    Przed 1 listopada most ma być dopuszczony do użytku. Na dojazdach do przeprawy
                                    początkowo będzie obowiązywała specjalna organizacja ruchu związana z dniem
                                    Wszystkich Świętych. Z tego powodu w pierwszych dniach na moście nie pojawią
                                    się jeszcze nowe linie autobusowe. - Prawdopodobnie przez most skierowana
                                    zostanie specjalna ekspresowa linia autobusowa łącząca cmentarze Osobowicki i
                                    Grabiszyński - mówi Ewa Mazur. ZDiK obecnie przygotowuje trasy komunikacji
                                    miejskiej na 1 listopada.

(BW) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                                    • Gość: ! Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feniksa? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 00:47
                                      Kierownictwo Spółdzielczego Domu Handlowego, nie wyklucza że jednym z punktów
                                      trwającej właśnie rewaloryzacji sklepu będzie właśnie postawienie na dachu
                                      globusa podobnego do tego sprzed lat.

- Byłby o wiele nowocześniejszy. Jednak taki, jaki nam się marzy kosztuje ponad
                                      milion dolarów - mówi Jerzy Kraśniewski, prezes zarządu Feniksa - Niestety, nie
                                      stać nas na niego. Szukamy więc sponsora.

Przemysław Ziółek - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                                      • Gość: wro2015 Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.10.04, 01:17
                                        oooch niech wkoncu zrobia cos z tym pieknym domem! By mi sie marzylo aby znowu
                                        odtworzyli fasade od rynku taka jaka byla przed nazistem - czyli taka secesyjna,
                                        jaka jest jeszcze ciagle od kurczego targu... Bo terza ten Feniks tak bardzo
                                        dziwnie wyglada (wewnatrz to juz zupelnie inna bajka, hehe). Ta fasada niby chce
                                        byc wolna secesyjna, a jest jakos wstawiona w kraty jakiegos 'ordentlicher
                                        Nazibau'. Na serio bardzo dziwnie to wyglada... a jak zostal zbudowany to byl
                                        takim prawdziwym wielkomiejskim domem towarowym. Wielkie okna, wielkie witryny
                                        wielkomiejskosc...
                                        • ert3 Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni 07.10.04, 10:23
                                          miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35778,2327117.html
                                          • Gość: Rafis Aquapark IP: 213.199.196.* 07.10.04, 12:37
                                            Własnie koparki zabieraja wzgórze Andersa i ładuja je na ciężarówki, które to
                                            wioza je w nieznane :)
                                            Jest w tej górce(przynajmniej w tej niskiej części) mniej gruzu niz myslałem,
                                            głównie ziemia.
                                          • Gość: Rafis Galeria Echo IP: 213.199.196.* 07.10.04, 12:37
                                            Od strony ulicy Piastowskiej zaczyna pełznąć metalowy płot :)
                                          • hen Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni 08.10.04, 13:09
                                            "natomiast nocą przemieniałaby się w multimedialny środek reklamowy"

??? Czyli o co chodzi? Mam nadzieję, że tylko o poświetlenie.
                                            • Gość: wro2015 Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.10.04, 13:22
                                              domyslam sie od wewnatrz na powieszcznie globusa zamierzaja wyswietlac reklamy -
                                              tak ja sobie chociaz wyobrazam 'multimedialny środek reklamowy'... Lecz
                                              oczywiscie bym wolal podswietlenie bez reklamy... No ale Feniks to bieda, wiec
                                              musza jakso to splacac...
                                              • hen Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni 08.10.04, 13:48
                                                Gość portalu: wro2015 napisał(a):

> domyslam sie od wewnatrz na powieszcznie globusa zamierzaja wyswietlac
                                                reklamy
                                                > -
                                                > tak ja sobie chociaz wyobrazam 'multimedialny środek reklamowy'... Lecz
                                                > oczywiscie bym wolal podswietlenie bez reklamy... No ale Feniks to bieda, wiec
                                                > musza jakso to splacac...

Rynek chyba nie jest odpowiednim miejscem, żeby urzadzać wieczorny seans
                                                reklamowy. Moim zdaniem - globus to globus, czyli mapa świata. Z tego co się
                                                orientuję na rynku i pobliżu nie wiszą żadne reklamy. Z jednym wyjątkiem,
                                                niestety:
                                                http--www.fdi.i5.pl-blady-wro-wro_79.jpg
                                                Skoro ściany udają okna, to mamy tu 3 reklamy wiszące na ścianie. Niestety :-(
                                                • Gość: wro2015 Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.10.04, 14:23
                                                  hen ja sie przecierz z toba zgadzam.

a twoj link... ojoj sie troche nameczylem
                                                  www.fdi.i5.pl/blady/wro/wro_79.jpg
                                                  jest bardzo dobry - swietnie pokazuje bezsenes tego calego projektu archicomu...
                                                  no tak: reklamy wstawili - jakis absolutny absurd... Pisza ze to niby ma byc
                                                  negwatyw czegos, to bym mnie bardzo interesuje czego to ma byc negatyw, i
                                                  dlaczego nie wykopali dziury...Wiec prosze juz konsekwentnie, ale takie durnoty
                                                  jak wklejanie reklam, niskie partery i na zloto malowany styropian to mozna w
                                                  katach wroclawskich robic.
                                                  • Gość: erni Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 15:29
                                                    Co wy z tym niskim parterem. Ten parter jest dostosowany do wysokości
                                                    przylegającej oryginalnej kamienicy z ciągu Kiełbaśniczej.
                                  • svarte_sjel Re: BIG BROTHER w tramwajach MPK Wrocław? :) 07.10.04, 13:42
                                    Gość portalu: ! napisał(a):
                                    > Pierwszy naszpikowany elektroniką tramwaj już jeździ po naszych ulicach. W

Się obudzili... on jakos od wiosny jeździ :^)
    • Gość: Rafis Odratrans będzie produkować... IP: 213.199.196.* 07.10.04, 13:50
      "Odratrans" będzie produkować wiatraki

Wrocławska stocznia "Odratrans" będzie produkować wiatraki czyli elektrownie
      wiatrowe dużej mocy. Montaż pierwszej rozpocznie się jeszcze w tym miesiącu.

Dzisiaj zaprezentowano projekt. Wysokość wiatraka będzie wynosiła 80 metrów, a
      średnica wirnika 72 metry. Pieniądze na badania, projekt i produkcję wyłożyły
      wyłącznie polskie firmy. Prace badawcze trwały ponad 3 lata. Docelowo stocznia
      chce seryjnie produkować od 50 do 100 elektrowni wiatrowych rocznie.

• Gość: erni Re: srednica 72 METRY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 20:04
        >80 metrów, a średnica wirnika 72 metry.

Szok to chyba najwieksze wiatraki na świecie. !!! :)))
    • Gość: edytka Salon samochodowy IP: 217.153.67.* 07.10.04, 14:25
      Tubek wybuduje salon samochodowy Reanult Truck
      o powierzchni 1,5 tys. m2 we Wrocławiu przy ul. Powstańców Śląskich. Inwestorem
      jest firma Tubek. Budynek o powierzchni ok. 1,5 tys. m2, oprócz ekspozycji,
      będzie spełniał również funkcje administracyjno-socjalne. Inwestycja ma zostać
      zakończona w I kw. 2005 r.
      • Gość: Rafis Re: Salon samochodowy IP: 213.199.196.* 07.10.04, 14:29
        Gość portalu: edytka napisał(a):

> Tubek wybuduje salon samochodowy Reanult Truck
        > o powierzchni 1,5 tys. m2 we Wrocławiu przy ul. Powstańców Śląskich.
        Inwestorem
        >
        > jest firma Tubek. Budynek o powierzchni ok. 1,5 tys. m2, oprócz ekspozycji,
        > będzie spełniał również funkcje administracyjno-socjalne. Inwestycja ma
        zostać
        > zakończona w I kw. 2005 r.

hmm 1,5 tys to sporo jak na salon. W którym miejscu to chca zmieścic? p[ewnie
        gdzies przy Karkonoskiej?
        • Gość: edytka Re: Salon samochodowy IP: 217.153.67.* 07.10.04, 14:53
          prawdopodobnie tak
        • svarte_sjel Re: Salon samochodowy 07.10.04, 16:35
          Gość portalu: Rafis napisał(a):
          > hmm 1,5 tys to sporo jak na salon. W którym miejscu to chca zmieścic? p[ewnie
          > gdzies przy Karkonoskiej?

Pewnie tam, gdzie obecnie się znajduje "salon" Renault Truck. Czyli na
          popolmozbytowym terenie koło salonu Citroena.
    • Gość: edytka Re: Newsletter 4 IP: 217.153.67.* 07.10.04, 14:27
      Przed kilkunastoma dniami GKN Driveline Polska wybrał generalnego wykonawcę
      rozbudowy zakładu produkcyjnego w Oleśnicy. W ramach inwestycji powstanie hala
      o powierzchni ponad 6 tys. m2. GKN Automotive to międzynarodowy koncern
      zajmujący się produkcją dla przemysłu motoryzacyjnego. Firma wybudowała w
      Oleśnicy zakład i budynek biurowy o łącznej powierzchni 17,8 tys. m2.
      • Gość: slawek Przetarg na przebudowę Swobodnej - wynik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 16:30
        W przetargu nieograniczonym na przebudowę ul. Swobodnej na odcinku od
        Zielińskiego do ul. Powstańców Śląskich i ul. Zielińskiego na odcinku od ul.
        Bogusławskiego do ul. Swobodnej we Wrocławiu jako najkorzystniejszą wybrano
        ofertę:

Konsorcjum firm: Lider – Bickhardt Bau Polska Sp. z o.o. 51-504 Wrocław ul.
        Betonowa 1; Partner - NCC Industri Polska Sp. z o.o. 50-125 Wrocław ul.
        Św.Mikołaja 7, z ceną ofertową brutto 2.724.399,06 zł w tym VAT 491.285,08 zł.
        • Gość: ! Zgorzelec wypięknieje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 16:50
          Przedmieście Nyskie, jedna z najbardziej zaniedbanych dzielnic Zgorzelca zmieni
          się wkrótce nie do poznania.

Przedmieście Nyskie będzie obszarem uspokojonego ruchu komunikacyjnego.
          Powstaną w nim kafejki, punkty usługowe, ciąg spacerowy. Co ważne rewitalizacja
          ma polegać nie tylko na zmianach urbanistycznych, ale także społecznych.

Koszt całego programu rewitalizacji Przedmieścia Nyskiego szacowany jest na
          około 100-120 mln zł. Duża część tych środków trzeba będzie pozyskać z
          zewnątrz, między innymi z funduszy Uni Europejskiej.

• Gość: ! Powstanie nowy most na Odrze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 16:57
            Radni Sejmiku woj dolnośląskiego zadecydowali, że budowa mostu na Odrze w
            Ciechanowie (gmina Jemielno), zostanie umieszczona w przyszłorocznym budżecie.
            pieniądze na tą inwestycję mają pochodzić głównie z kasy państwowej i Uni
            Europejskiej.

Koszt budowy nowego mostu szacuje się na 100 mln zł. Zgodnie z przyjętym
            harmonogramem, na początku 2005 roku ruszą wszelkie prace dokumentacyjne, wykup
            gruntów pod budowę, oraz przetarg, który ma wyłonić generalnego wykonawcę.

Przez most będzie prowadziła droga z Wielkopolski i centralnej Polski, przez
            Zagłębie Miedziowe w kierunku granicy południowej i zachodniej. To droga 323
            prowadząca z Leszna przez Górę Śląską, Rudną do Lubina.

Pierwsze samochody przejadą przez nową przeprawę prawdopodobnie na przełomie
            2008 i 2009 roku.

BP - Gazeta Wrocławska
            • Gość: ! Szukają lokalizacji na Dolnym Śląsku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 17:27
              Dwie niemieckie firmy działające w branży komponentów dla motoryzacji szukają w
              tej chwili lokalizacji dna Dolnym Śląsku. W grę wchodzą: Legnica/Legnickie
              Pole, Wałbrzych i Oława. Na tym etapie za wcześnie mówić o bliższych
              szczegółach. Są to firmy średniej wielkośći.
              • Gość: Rafis Obwodnica Oleśnicy IP: 213.199.196.* 07.10.04, 21:44
                Ominiemy Oleśnicę

szem 07-10-2004 , ostatnia aktualizacja 07-10-2004 21:23

Już w listopadzie ma się rozpocząć budowa obwodnicy Oleśnicy. Skończy się w
                2006 roku

W czwartek przedstawiciele Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad
                podpisali umowę z wykonawcami. Są to dwie firmy, bo inwestycja została
                podzielona na dwa zadania. Realizowane będą jednocześnie. Jedną część zbuduje
                Skanska, drugą Budimex Dromex.

Ominięcie oleśnickich korków na trasie do Warszawy będzie możliwe dzięki prawie
                13-kilometrowemu odcinkowi drogi, który powstanie po północnej stronie miasta.
                Budowa będzie kosztować 162 mln zł.

• Gość: ! Informacje z Legnicy i Lubina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.04, 00:34
                  LEGNICA: Co dalej z Megasamem?

Radio Plus Legnica - 2004-10-07

Wielkie, blaszane pudło z okresu socjalizmu - tak wygląda jeden z pierwszych
                  dużych sklepów w Legnicy - znany jako Megasam. Niegdyś był dla miasta powodem
                  do dumy, teraz szpeci centrum Legnicy. Bryła tego budynku ma jednak zniknąć
                  podczas remontu najsłynniejszej legnickiej ulicy - Najświętszej Marii Panny.

Prezydent Legnicy Tadeusz Krzakowski wierzy w możliwości technologiczne i
                  umiejętności specjalistów. Twierdzi, że budynek zostanie tak wystylizowany, że
                  idealnie wkomponuje się w staromiejski klimat okolicznych kamieniczek.

-----------------------

LUBIN: Lodowisko w Lubinie?

Radio Plus Legnica - 2004-10-05

Czy jeszcze w tym roku w Lubinie będzie można wybrać się na lodowisko?
                  Prezydent Robert Raczyński uważa , że tak. W mieście rusza budowa nowoczesnego
                  lodowiska. Zimą będzie można pojeździć na łyżwach , natomiast wiosną i latem
                  tafla lodu zamieni się w boisko ze sztuczną trawą, a miejsce panczenistów zajmą
                  rolkowcy. Inwestycja będzie kosztowała 5,5 mln złotych.

Jak zapewnia prezydent Lubina Robert Raczyński - jeśli wszystko pójdzie zgodnie
                  z planem lodowisko zostanie otwarte w grudniu. Później rozpocznie się kolejna
                  budowa - tym razem Centrum Rekreacyjnego z basenami, boiskami i restauracjami.
                  • Gość: wro2015 Re: Informacje z Legnicy i Lubina IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.10.04, 13:20
                    nie chce rzedzic ani nic - fajnie ze remontuja w legnicy itd.
                    Ale juz widze jak tego megasama robia tak 'aby bylo ladniej' - pewnie przykelja
                    taka ladna fasade ktora bedzie udawala kamieniczki, a aby bylo bardziej
                    nowoczesnie kamieniczki beda na pistaciowo i beda mialy koleczka... hehe no al
                    bedzie 'ladniej'. No coz - ze cos takiego robia w legnicy (domyslam sie po
                    przeczytaniu artykulu) to jest okey... Smutne ze takie rozumienie architektury
                    tez u nas panuje... Dlaczego nikt nie zrobi czegos prostego modernistycznego...
                    a tutaj architekci ukrywaja strach za postmodernizmem

Ale moze dodam - bo duzo tutaj mysli ze jakos sie uwzialem i ze biore to
                    wszystko bardzo powaznie. Mnie takie zabawy raczej smiesza bo po prostu
                    blokowiska itp. nei beda ladniejsze jak sie namaluje daszki... Przeszkadza mi to
                    jednak w momencie jak mam widok z okna na takie malowidla... Z tego powodu to
                    pisze... No ale niech se sadza przed megasmame z kamieniczkami jako fasada
                    krzaczki przed ladnym parkingiem aby bylo ladniej ;)
            • smi Re: Powstanie nowy most na Odrze 14.10.04, 08:08
              !,

most w Ciechanowie ma obsługiwać bardziej oś DW 323-11-372 :-)
    • ert3 Re: Newsletter 4 08.10.04, 15:59
      Wczoraj w TEDE prez.Grehl mówił że zrujnowana kamienica na Oławskiej zmieniła
      właściciela a miasto podwyższyło opłaty co jest ostatnim krokiem przed
      rozwiązaniem umowy o użytkowanie wieczyste i ma wymusić na nowym właścicielu
      szybki remont a raczej odtworzenie kamienicy.
      • svarte_sjel Re: Newsletter 4 08.10.04, 16:55
        ert3 napisał:
        > Wczoraj w TEDE prez.Grehl mówił że zrujnowana kamienica na Oławskiej zmieniła
        > właściciela a miasto podwyższyło opłaty co jest ostatnim krokiem przed

A propos
        • Gość: slawek Strefa ekonomiczna w Oławie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 20:45
          Będzie strefa ekonomiczna w Oławie ?

Oława będzie miała własną strefę ekonomiczną. Zdaniem wojewody dolnośląskiego w
          najbliższym czasie zainwestuje tam potężny koncern związany z produkcją
          artykułów AGD. Najprawdopodobniej będzie to szwedzki Elektroluks ale Stanisław
          Łopatowski oficjalnie nie potwierdził jeszcze tej informacji choć przyznał że
          negocjacje ze Szwedami są w toku. Dodał że, zgodnie z unijnymi wymogami, aby
          powstała podstrefa wałbrzyskiej strefy ekonomicznej w Oławie , musi zostać
          uszczuplona inna strefa na Dolnym Śląsku , ale nie będzie to problemem: Wolna
          powierzchnię posiada np. podstrefa w Jelczu Laskowicach, gdzie już od roku
          władze próbują znaleźć amatora na ostatnie 8 hektarów. Nieoficjalnie wiadomo że
          w Oławie Elektroluks ma zamiar postawić fabrykę produkująca artykuły AGD,
          między innymi zmywarki do naczyń.

Krzysztof Kubik
          • Gość: slawek Nieznana mi wizualka EPI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 20:58
            Oto link:

wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/albums/sieroty/EPI.jpg
            • Gość: kotbehemot Re: Nieznana mi wizualka EPI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 21:11
              Po prostu na inny kolor podswietlona, ale ta sama. Ech, jak ja chcialbym zeby to EPI ruszylo w koncu....
            • Gość: slawek Re: Co to za projekty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 21:17
              Czy to wogóle powstanie a jeśli tak to kiedy? Kto wie?

wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/albums/sieroty/normal_karkonoska_przyjazni_1.jpg
              wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/albums/sieroty/normal_karkonoska_przyjazni_2.jpg
              wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/albums/sieroty/normal_karkonoska_przyjazni_3.jpg

Gdzie jest ta kładka? Czy wogóle jest?

wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/albums/sieroty/kladka.jpg
              • Gość: Rafis Re: Co to za projekty? IP: 213.199.196.* 08.10.04, 21:27
                to chyba projekty polmotu, osiedle miało powstac na działce w okolicach
                Karkonoskiej. Jakies osiedle ma tam powstac ale raczej tak nie bedzie wyglądało.
                • Gość: samuelson Re: Co to za projekty? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.04, 23:27
                  idz spać Rafis,pewnie żona czeka...i tęskni...
                  • Gość: Preslaw Re: Co to za projekty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 09:57
                    A po co te osobiste wycieczki do Rafisa? To miałoby być złośliwe czy
                    przyjacielskie?
    • pluto10 Kilka wiadomości z Nowego Dworu. 08.10.04, 21:46
      1.Wyburzają budynek na rogu Chociebuskiej i Nowodworskiej.
      2.Ocieplili i wymalowali budynek na ul.Budziszyńskiej (coś koło nr.30)
      3.Ocieplają budynki te na Wojrowickiej o których wcześniej pisałem.
      4.Z pewnego źródła wiem,że może wkrótce będą ocieplać i malować wszystkie te
      stare bloki (te jednopiętrowe z cegły),a potem może się zabiorą za malowanie
      reszty,ocieplone już są.
      pluto10
    • pluto10 I 100 post jest mój :))))))))))))))))))))))))))))) 08.10.04, 21:49

• Gość: kotbehemot Wiezienie na drobnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 15:27
        wyglada coraz lepiej! Okazalo sie, ze inwestor nie poszedl wroclawska drogą i nie pomalował cegieł na różowo ani nawet na żółto, ale po prostu odczyscił elewację- na razie od strony ul. Dorbnera i wygląda to fantastycznie! Czkeam az całe wiezeinie będzie już hotelem, będziemy mieli rewelacyjny obiekt w miescie:)
        • Gość: RP Re: Wiezienie na drobnera IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.10.04, 16:10
          wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/displayimage.php?album=3&pos=29
          wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/displayimage.php?album=3&pos=28
          wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/displayimage.php?album=3&pos=54
          troszke zdjęc tematycznych :)
    • Gość: michal Przebudowa swidnickiej IP: 195.205.108.* 09.10.04, 15:49
      www.republika.pl/do_forum/swidnicka/swidnicka.jpg
      www.republika.pl/do_forum/swidnicka/swidnicka2.jpg
      • hen Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 16:25
        Gość portalu: michal napisał(a):

> www.republika.pl/do_forum/swidnicka/swidnicka.jpg
        > www.republika.pl/do_forum/swidnicka/swidnicka2.jpg

Chodnik przy Solpolu 2 jest wyżej niż chodnik przy Solpolu 1. A więc, szykuje
        nam się schodek, albo chodnik krzywy - a przecież według projektu miał być
        płaski na całej szerokości.

Jeszcze raz się okazało, że cała ulica jest w porządku oprócz jednego budynku -
        oczywiście zbudowanego najpóźniej. Jeśli chodzi o Solpol 2, jeśli chcieli mieć
        schodek, to czemu nie wbudowali go do środka! Dlaczego architekt miejski nie
        reaguje? Dlaczego ma to w nosie?!

Ale i tak ładnie wygląda, na razie, choć za dużo płyt, a za mało kostki.
        • Gość: michal Re: Przebudowa swidnickiej IP: 195.205.108.* 09.10.04, 16:32
          hen napisał:

> Chodnik przy Solpolu 2 jest wyżej niż chodnik przy Solpolu 1. A więc, szykuje
          > nam się schodek, albo chodnik krzywy - a przecież według projektu miał być
          > płaski na całej szerokości.

Chodnik przy wejsciu do solpolu 2 juz jest i jest krzywy :/
          • hen Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 16:35

> hen napisał:
            >
            > > Chodnik przy Solpolu 2 jest wyżej niż chodnik przy Solpolu 1. A więc, szy
            > kuje
            > > nam się schodek, albo chodnik krzywy - a przecież według projektu miał by
            > ć
            > > płaski na całej szerokości.
            >
            > Chodnik przy wejsciu do solpolu 2 juz jest i jest krzywy :/

No proszę! Wytrawny obserwator ma wieści z pierszej linii frontu. Z tym, że jak
            sądzę masz na uwadze krzywiznę idąc od przejścia podziemnego, zaś ja martwie
            się o kształt chodnika pomiędzy Solpolami. Ja stawiam, że będzie tam schodek. :-
            (
            • Gość: michal Re: Przebudowa swidnickiej IP: 195.205.108.* 09.10.04, 16:42
              Wlasnie, ze nie skos jest miedzy solpolem 2 a przejsciem, ale takze miedzy
              solpolem 1. Narazie sa ulozone tylko 2 plyty, ale widac juz lekki skos, wiec
              moze unikniemy schodka.
      • Gość: kotbehemot Re: Przebudowa swidnickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 17:01
        Dobra robota Michal. Tez bylem dzis tam i musze przyznacze jak na razie wyglada roche lepiej niz stara czesc deptaka.. A jesli chodzi o schodek przy Solpolu2- on byl juz wczesniej z polbruku (rzyg) i teraz bedzie przynajmniej z plyt...
        • Gość: wro2015 Re: Przebudowa swidnickiej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.10.04, 19:09
          solpol jest brzydki, a schodek to absolutna ignorancja & chamstwo. Po prostu
          rece opadaja. Wogle szokda ze nikt nie udowkumentowoal tego schodka z polbruku -
          no bo to juz przecierz jest juz absolutnie RZYGnaMAKSA :) Zaawsze sie
          zastanawialaem jaki mcudem oni chca ta swidnicka przechylic. Momentami nawet
          mylsame ze Jarzabek jest geniuszem i ze tak na serio swidnicka byla przechylona,
          a solpole zostaly tak zaprojektowna ze na przyszlosc swidnicka poznedzie sie
          WSZYTKICH schodkow i schodow... No cos - mylilem sie. jak zwykle wygrala
          krotkowzrocznosc. Niech teraz mi swvarte jeszcze raz mowi, ze nie mzna czegos
          zniszczyc czego jeszcze nie ma... Zniszczali! Zniszczyli dobry proejkt remontu
          swidnickiej...

A takie inne pytanie: To co najbardzie jswiadczy moim zdaniem o tragedii i
          prowincjonalnosci to jest oprocz przejscia pod trasa WZ te glosniki, ktore caly
          czas puszczaja DiscoPolo przebijane reklama. Czy to jest dozwolone? pRzechodzac
          tamtedy czuje sie obrazony. Proponuje wywalic to g***
          • svarte_sjel Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 20:48
            Gość portalu: wro2015 napisał(a):
            > zniszczyc czego jeszcze nie ma... Zniszczali! Zniszczyli dobry proejkt remontu
            > swidnickiej...

Ach ta twoja schodkofobia. Po drugiej stronie przejścia pewnie dostajesz
            konwulsji na widok wschodniej strony Świdnickiej, co?

> czas puszczaja DiscoPolo przebijane reklama. Czy to jest dozwolone?

Obawiam się, że jest, bo inaczej już dawno by to zlikwidowali...
          • Gość: kotbehemot Re: Przebudowa swidnickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 22:04
            Ale z drugiej strony, przy tym starymbuydnku, gdzie jest salon ery ta nowa posadzka wyglada bardzo wielkomiejsko- naprawdejak w jakiejs Pradze czy na Kudamm- wielkie witryny, wejscia, i posadka ulicy na tym samym poziomie co wejscia do bram- super interesujace wielkomiejskie miejsce.

Inna sprawa- schodek przy SolPolu- Jarzabek zaprojektowal to tak jak zaprojektowal i teraz trzeba naprawic- moim zdaniem lepiej zrobic to chyba "pochylając" swidnicką, niz dobudowując (nawet ładne) schodki+rampe dla inwalidow...

Tak wiec poki co, to co widzialem oceniam in plus:) mam tylko nadzieje ze pomiedzy chodnikami (ktore juz powstają) nie bedzie znow kulek, kolorowej kosteczki ułozonej w mikołaje itp tylko elegancka posadzka...

No i jeszcze jedna sprawa (znów) wypłynęla- dlaczego MY, mieszkancy nie moglismy oglądnąc projektu?! Wysłałem nawet specjalne pismo i..nic!
            • svarte_sjel Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 22:13
              Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
              > dzy chodnikami (ktore juz powstają) nie bedzie znow kulek, kolorowej kosteczki

Litości... co ci się w kulkach nie podoba???

> y oglądnąc projektu?! Wysłałem nawet specjalne pismo i..nic!

ZTCW żeby projekt obejrzeć trzeba się pofatygować na Długą i się da. Mi się nie
              chce tego weryfikować, ale skoro Tobie tak zależy to kiedyś spróbuj :^)
              • Gość: michal Re: Przebudowa swidnickiej IP: 195.205.108.* 09.10.04, 22:22
                Zeby zobaczyc projekt trzeba napisac pismo do ZDiK`u. Wiem, bo sam pisalem
                takie pismo i widzialem jeden projekt.
                • svarte_sjel Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 23:34
                  > Zeby zobaczyc projekt trzeba napisac pismo do ZDiK`u. Wiem, bo sam pisalem
                  > takie pismo i widzialem jeden projekt.

Czyli się da.
              • Gość: kotbehemot Re: Przebudowa swidnickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 22:23
                >
                > Litości... co ci się w kulkach nie podoba???
                >

Musialbym na to odpowiedziec jakims dlugim elaboratem ale nie chce mi sie, bo odpowiesz i tak jednym slowem.

> ZTCW żeby projekt obejrzeć trzeba się pofatygować na Długą i się da. Mi się nie
                > chce tego weryfikować, ale skoro Tobie tak zależy to kiedyś spróbuj :^)
                >

ZDiK o ile wiem ma tez obowiązek odpowiadac na korespondencje
                • svarte_sjel Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 23:33
                  > Musialbym na to odpowiedziec jakims dlugim elaboratem ale nie chce mi sie, bo o
                  > dpowiesz i tak jednym slowem.

Ależ ja bym chciał wiedzieć co ci się nie podoba w takim przyjemnym elemencie
                  małej architektury.

> ZDiK o ile wiem ma tez obowiązek odpowiadac na korespondencje

Ooo, z całą pewnością. W ustawowym terminie dwóch tygodni na korespondencję
                  skierowaną drogą pisemną.
                  • Gość: kotbehemot Re: Przebudowa swidnickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 23:40
                    > Ależ ja bym chciał wiedzieć co ci się nie podoba w takim przyjemnym elemencie
                    > małej architektury.

Nie chodzi o to ze mi cos nie odpowiada w samym ksztalcie kuli:> Po prostu czasem juz "nie wypada"- Wroclaw jest moim zdaniem juz zbyt powaznym miastem jak na taką małą architekture- to tak jakby dorosły człowiek zachowywał sie jak dziecko:> Mala architektura na Swidnickiej jest bardzo niepowazna z wyglądu:>

>
                    > Ooo, z całą pewnością. W ustawowym terminie dwóch tygodni na korespondencję
                    > skierowaną drogą pisemną.
                    >

No, gdybym ja to wiedzial 2 tygodnie temu kiedy mailbombowalem ZDiK, Bickhardt (tylko od nich dostalem odp) i innych.. Teraz o juz za pozno, bo zanim dojde na poczte Swidnicka bedzie gotowa;>
                    • svarte_sjel Re: Przebudowa swidnickiej 10.10.04, 00:23
                      > ziecko:> Mala architektura na Swidnickiej jest bardzo niepowazna z wyglądu:

Uhm. No to się nie zgodzimy, bo według mnie to jest plus. Dzięki takim elementom
                      jak te kulki czy te kamienne siedziska zabiera się trochę niepotrzebnej sztywności.

> No, gdybym ja to wiedzial 2 tygodnie temu kiedy mailbombowalem ZDiK, Bickhardt

Niestety jeszcze sporo wody w Odrze i innych rzekach upłynie zanim instytucje
                      zaczną traktować emaile tak samo jak pisma na papierze z wbitą pieczątką z datą
                      przyjęcia...
            • hen Re: Przebudowa swidnickiej 11.10.04, 13:11

> Inna sprawa- schodek przy SolPolu- Jarzabek zaprojektowal to tak jak
              zaprojekto
              > wal i teraz trzeba naprawic- moim zdaniem lepiej zrobic to chyba "pochylając"
              s
              > widnicką, niz dobudowując (nawet ładne) schodki+rampe dla inwalidow...

Najlepszy byłby dwa małe - szerokie na 15 cm schodki na szerokości wejścia.
              Dzięki temu ulica zostałaby płaska. Mi też sie serce kraje jak widzę taką
              bezmyślność ludzi, którzy projektują budynki - i to jako OSTATNIE powstałe na
              ulicy. Jeśli Solopl2 był pomyślany dla ludzi pełnosprawnych, to powinien
              ponieść tego konsekwencje. Jeśli chce być dosptępny niech sobie robi RAMPY, ALE
              W ŚRODKU BUDYNKU!
    • Gość: michal Wall Street IP: 195.205.108.* 09.10.04, 15:58
      www.republika.pl/do_forum/wall_street/wall_street.jpg
      www.republika.pl/do_forum/wall_street/wall_street2.jpg
    • Gość: Preslaw Re: Newsletter 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 16:18
      Ja już jest wątek o przebudowie Świdnickiej, to niech mi ktoś powie, kiedy
      miasto zabierze się za remont Krakowskiej, bo jadąc po tej ulicy dzisiaj miałem
      poważne wątpliwości, czy nie płynę po morzu, i czy za chwilę nie zostanę
      wyrzucony raze z autem za burtę czyli na chodnik.
      • svarte_sjel Re: Newsletter 4 11.10.04, 17:38
        Gość portalu: Preslaw napisał(a):
        > Ja już jest wątek o przebudowie Świdnickiej, to niech mi ktoś powie, kiedy
        > miasto zabierze się za remont Krakowskiej, bo jadąc po tej ulicy dzisiaj

Krakowska od Traugutta do Armii Krajowej: 2004-2006, 31.6 mln (w tym 18.7 z UE)
        Krakowska od Armii Krajowej do Karwińskiej: 2006-2008, 16.8 mln (w tym 9.5 z UE)

Czyli odpowiedź brzmi: w przyszłym roku.
        • Gość: Preslaw Re: Newsletter 4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.04, 19:50
          Dzięki za informację, będę z niecierpliwością czekał nie tyle na remont, bo on
          nigdy do przyjemnych zjawisk miejskich nie należy, ale na jego zakończenie.
          • Gość: ! Obwodnica Bielawy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 18:02
            Rusza obwodnica

W Bielawie rusza najwieksza inwestycja ostatnich lat - drugi etap budowy
            obwodnicy. Ma ona odciazyc centrum miasta, przyspieszyc przejazd przez Bielawe
            i przyciagnac nowych inwestorów. Obwodnica jest jednym z niewielu dolnoslaskich
            projektów, na które udalo sie pozyskac srodki z Unii Europejskiej. Koszt
            inwestycji to 14 mln zl, wladze miasta staraja sie juz o kolejne
            dofinansowanie. Prace potrwaja co najmniej rok.

• Gość: ! Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia Góra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 18:05
            W 2006 roku ma się rozpocząć modernizacja lini kolejowej Wrocław-Jelenia Góra i
            przystosowanie jej na całej długości do rozwijania predkości 120 km/h.

W przyszłym roku ma także się rozpocząć modernizacja kolejnych odcinków lini
            Wrocław-Poznań i przystosowywanie tej trasy do rozwijania prędkości 160 km/h
            (dla towarowych do 120 km/h).

ec
            • Gość: wojtek Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.mat.univie.ac.at 12.10.04, 18:18
              I to sa naprawde dobre wiadomosci - szkoda tylko ze kolejnosc remontow zla -
              remont odcinka do Poznania da gora 20-30 minut oszczednosci (tam juz teraz
              jedzie sie ponizej 2 godzin), a dojazd do Jeleniej Gory to katastrofa - sporo
              ponad 3 godziny!
              • Gość: ! Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 18:27
                Wrocław-Poznań dlatego, że przez najbliższe lata tamtędy maja śmigać wszystkie
                pociągi na trasie Wrocław-Warszawa, właśnie przez Poznań. A trasa Wrocław-Łódż-
                Warszawa nadal jest pomijana przez urzędasów ze stolicy :(
                • Gość: wojtek Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.mat.univie.ac.at 12.10.04, 18:54
                  Czy to, ze "wszystkie" oznacza w szczegolnosci, ze nie bedzie juz
                  niekwalifikowanych pociagow do stolicy?
                  • svarte_sjel Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 12.10.04, 20:44
                    Gość portalu: wojtek napisał(a):
                    > Czy to, ze "wszystkie" oznacza w szczegolnosci, ze nie bedzie juz
                    > niekwalifikowanych pociagow do stolicy?

Wiesz, od jakiegoś czasu PR i IC się strasznie kłócą o to, kto ma pośpiechy
                    obsługiwać
                    • Gość: wojtek Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.mat.univie.ac.at 12.10.04, 20:57
                      Dlatego wlasnie sie pytalem, bo wiem o tych "przepychankach" i zaczalem sie bac,
                      ze moze PKP w ramach restrukturyzacji i ograniczania strat wykosi pospieszne do
                      Warszawy a w zamian pusci IC i Ex przez Poznan. Znajac filozofie tych specow od
                      komunikacji masowej to jest prawdopodobne rozwiazanie.

No ale jak ktos zamiast myslec o tym jak tu zarabiac, ogranicza sie do myslenia
                      o tym jak tu nie generowac strat, to nie ma innego wyjscia jak tylko w koncu
                      dojsc do wniosku, zeby w ogole zaprzestac dzialanosci przewozowej.
                      • svarte_sjel Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 13.10.04, 12:36
                        > o tym jak tu nie generowac strat, to nie ma innego wyjscia jak tylko w koncu
                        > dojsc do wniosku, zeby w ogole zaprzestac dzialanosci przewozowej.

To jest bardzo dobre rozwiązanie, tylko niech inym nie blokują możliwości
                        działania :^)
                        • Gość: wojtek Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.mat.univie.ac.at 13.10.04, 17:16
                          Oczywiscie wie Pan, ze kiedy zaprzestana zupelnie dzialalnosci w dziedzinie
                          przewozow pasazerskich, to zatrudnienie zmniejszy sie o jakies 10-15%?
                          • svarte_sjel Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 13.10.04, 17:58
                            > Oczywiscie wie Pan, ze kiedy zaprzestana zupelnie dzialalnosci w dziedzinie
                            > przewozow pasazerskich, to zatrudnienie zmniejszy sie o jakies 10-15%?

Zamiast o 80-90%.

A ludzie jeśli bedą chcieli pracować to będą potrzebni konkurencji
              • svarte_sjel Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 12.10.04, 20:42
                > I to sa naprawde dobre wiadomosci - szkoda tylko ze kolejnosc remontow zla -

A bo linia Kolei Świdnicko-Świebodzickiej nie ma znaczenia "strategicznego",
                więc jest totalnie olewana i tylko zroku na rok obniża się vmax. To, że w ogóle
                zamierzają ją remontować to jest bardzo pozytywne zaskoczenie.
                • Gość: ! Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 20:55
                  Wro-Jelonka zamierzają robić głownie ze względu na turystykę. Ja co prawda nie
                  do końca wierzę w te podane wczoraj terminy przez PKP (modernizacji tej lini),
                  ale mam nadzieję, że jednak jak najszybciej dojdzie do tej modernizaji.
                  • Gość: ! Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 23:34
                    Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej

Marek Szempliński 12-10-2004 , ostatnia aktualizacja 12-10-2004 22:07

Wiadukt na Strzegomskiej trzeba zamknąć. I to natychmiast, bo się zawali

Dla wrocławian oznacza to jedno - gigantyczne korki. Ale nie ma wyboru -
                    ekspertyza firmy Tarcopol jest bezwzględna: skorodowana konstrukcja nie może
                    być dłużej eksploatowana. ZDiK wie o tym od kilku dni.

O 108-letnim wiadukcie pisaliśmy w lutym. Po remoncie w połowie lat 80. został
                    on warunkowo dopuszczono do użytku, ale tylko na pięć lat.

Podczas remontu stalowa kratownica przęsła, które przenosi największe
                    obciążenia, została odsłonięta i zabezpieczona przed korozją. Na wierzchu
                    zostały ułożone płyty z drewna i zalane asfaltem. Po tym drewnie jeździmy do
                    dzisiaj.

Wprawdzie na wiadukt nie wolno wjeżdżać samochodom cięższym niż 2,5 t i mogą
                    poruszać się one tylko 30 km na godz., ale eksperci są zgodni - to już koniec
                    wiaduktu.

- Jeśli nie chcemy wypadku podobnego do tego w Gdańsku [w nocy z niedzieli na
                    poniedziałek fragment wiaduktu spadł na sieć trakcyjną PKP - przyp. red.], to
                    trzeba go zamknąć. Stal koroduje - potwierdza nasze informacje Ryszard Wodyński
                    z Tarcopolu.

- Kilka dni jeszcze wytrzyma. Zamkniemy go po 1 listopada - zapowiada
                    rzeczniczka prasowa ZDiK Ewa Mazur.

Przez wiadukt wiedzie najkrótsza droga między centrum a osiedlami Nowy Dwór i
                    Muchobór. Już teraz są tu duże korki. Po zamknięciu wiaduktu będą jeszcze
                    większe. I nie wiadomo, kiedy sytuacja się poprawi.

Mostowcy sugerują, że remont wiaduktu się nie opłaca. - To zbyt kosztowne.
                    Taniej jest zbudować nowy - mówi Ryszard Wodyński.

- Ma mieć dwie jezdnie i torowisko tramwajowe - mówi wicedyrektor Biura Rozwoju
                    Wrocławia Marek Żabiński.

Ale nowego wiaduktu, który ma powstać przy okazji poszerzenia ul.
                    Strzegomskiej, miejscy urzędnicy nie zapisali w Wieloletnim Planie
                    Inwestycyjnym, co oznacza, że nie chcą go budować w ciągu najbliższych sześciu
                    lat. Czy teraz zostanie wpisany do Planu?

Dyrektor Departamentu Infrastruktury i Gospodarki UM Zbigniew Komar od nas
                    dowiedział się o kłopotach z wiaduktem na Strzegomskiej: - Trzeba
                    przeanalizować, czy ulica Robotnicza udźwignie zwiększony ruch. Trzeba porównać
                    koszty naprawy i budowy nowego wiaduktu. Bez tych danych nie mogę powiedzieć,
                    co zrobimy. Jedno jest pewne: bez wiaduktu w tym miejscu miasto nie wytrzyma
                    sześciu lat.

Prof. Jan Biliszczuk z z Politechniki Wrocławskiej: - Znałem stan tej
                    konstrukcji, więc nie dziwi mnie, że trzeba ją zamknąć. Wszyscy wiemy, że
                    jeszcze kilka mostów we Wrocławiu wymaga szybkiej naprawy. W tym przypadku
                    najrozsądniej byłoby wybudować zupełnie nowy wiadukt. Remont kosztowałby
                    kilkaset tysięcy złotych, ale przedłużyłby życie tej konstrukcji o zaledwie
                    kilka lat. Więc chyba warto dołożyć i zbudować coś porządnego.

• Gość: Rafis Korfanty na rondzie w 2006 roku? IP: 213.199.196.* 13.10.04, 00:06
                      Posąg na rondzie

Środa, 13 października 2004r.

Wiosną 2006 roku przy ul. Powstańców Śląskich ma stanąć pomnik Korfantego

O postawienie pomnika bojownika o polskość Śląska zabiega fundacja im. Ignacego
                      Paderewskiego, która zdobyła już poparcie władz miasta dla swojego pomysłu.

Pomnik Korfantego ma stanąć w zachodniej części pl. Powstańców Śląskich, czyli
                      na popularnym rondzie. Przed 1989 rokiem stał tam pomnik ku czci tych, którzy
                      utrwalali władzę ludową.

- Naszym zdanie to jest najlepsze miejsce dla postumentu Wojciecha Korfantego,
                      właśnie ze względu na nazwę tej ulicy. Dlatego zaangażowaliśmy się w pomoc
                      fundacji - mówi Dawid Jackiewicz, wiceprezydent miasta.

Nie ma jeszcze dokładnego kosztorysu, ale monument szacunkowo będzie kosztował
                      ok. 100 tysięcy złotych. Władze miasta zastrzegają jednak, że nie wyłożą
                      wszystkich pieniędzy potrzebnych na nowy pomnik. Zadeklarowały tylko, że pomogą
                      szukać ofiarodawców.

- Gdy stawialiśmy pomnik generała Sikorskiego przed ambasadą Polski w Londynie
                      potrzebne było 180 tysięcy funtów. Rząd dał tylko 5 tysięcy, ale i tak nam się
                      udało. Dlatego jesteśmy optymistami - mówi Stanisław Gebhardt, prezes fundacji
                      im. Ignacego Paderewskiego.

Pomnik miałby mieć ponad 2 metry wysokości. A na jego projekt zostanie
                      rozpisany konkurs dla młodych artystów. Fundacja planuje ograniczenie
                      maksymalnego wieku rzeźbiarza do 30 lub 35 lat.

- Chodzi nam o to, żeby przy okazji zachęcić młodych ludzi do zainteresowania
                      się historią. No i być może przy okazji wypromować jakiś młody talent
                      rzeźbiarski - wyjaśnia Stanisław Gebhardt. - Zakładamy, że pomnik stanie na
                      swoim miejscu wiosną 2006 roku - dodaje.

Polityk, publicysta, polski działacz narodowy na Śląsku. Studiował na
                      politechnice w Charlottenburgu k. Berlina i Uniwersytecie Wrocławskim. Dążył do
                      usamodzielnienia polskiego ruchu na Śląsku. W 1918 roku na forum Reichstagu
                      publicznie opowiedział się za oderwaniem Górnego Śląska od Niemiec i
                      przyłączeniem go do Polski. Po wojnie komisarz Naczelnej Rady Ludowej w
                      Poznaniu. Poseł na Sejm Ustawodawczy. Polski Komisarz Plebiscytowy na Górnym
                      Śląsku. Aktywny działacz opozycji antysanacyjnej, obrońca demokracji i
                      autonomii Śląskiej. W 1930 roku aresztowany i osadzony w twierdzy brzeskiej. Od
                      1935 r. na emigracji w Czechosłowacji. Współtwórca Frontu Morges, prezes
                      Stronnictwa Pracy (1937). Po powrocie do Polski w kwietniu 1939 r. ponownie
                      aresztowany i osadzony w więzieniu mokotowskim. Zmarł na dwa tygodnie przed
                      wybuchem II wojny światowej. Został pochowany w Katowicach.

Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                    • Gość: Rafis lotnisko bez 2 pasa? IP: 213.199.196.* 13.10.04, 00:12
                      Bez drugiego pasa

Nie ma miejsca na na rozbudowę wrocławskiego lotniska

Tuż obok lotniska mogą zostać wybudowane domy. Zarząd portu na Strachowicach
                      przegrał przed wrocławskim sądem administracyjnym spór z gminą Kąty
                      Wrocławskie, która na to pozwoliła

Tym samym nie ma już praktycznie żadnego sposobu na powstrzymanie deweloperów
                      przez budową osiedla domków jednorodzinnych, które uniemożliwi powstanie
                      drugiego pasa startowego na wrocławskich Strachowicach. Władze portu starały
                      się powstrzymać ich zaskarżając plany zagospodarowania przestrzennego gminy
                      Kąty Wrocławskie. Sąd administracyjny oddalił jednak te skargi, bo zostały
                      złożone o kilka lat za późno.

- Kiedy zmienialiśmy plany zagospodarowania przestrzennego nikt nie
                      protestował. Władze portu i województwa obudziły się, gdy deweloperzy
                      rozpoczynali sprzedaż działek - mówi Antoni Kopeć, burmistrz Kątów Wrocławskich.

Przypomnijmy. Spór wokół osiedla trwa już dwa lata. W 2002 roku okazało się, że
                      tuż przy płocie lotniska powstanie osiedle domków jednorodzinnych. Dziś jest
                      już ich tam kilkadziesiąt. Ale na kluczowych dla ewentualnej budowy drugiego
                      pasa startowego gruntach przy ul. Żwirki i Wigury na razie nikt jeszcze nie
                      mieszka. Wyrok sądu administracyjnego oznacza, że nie ma już żadnych sposobów
                      prawnych na powstrzymanie zabudowania tych gruntów. Jednak władze portu
                      twierdzą, że nic się nie stało.

- Liczyliśmy się z możliwością przegranej. Błąd został popełniony przez naszych
                      poprzedników i teraz trudno było liczyć, że sąd coś pomoże. Jednak rozbudowa
                      portu będzie się odbywać swoim torem - mówi Andrzej Barski, prezes zarządu
                      spółki Port Lotniczy Wrocław S.A.

W przyszłym roku powstanie nowa płyta postojowa, czyli miejsce na którym
                      parkują samoloty. Obecnie na raz może stać we Wrocławiu 6 Boeingów 737. W lipcu
                      przyszłego roku będzie ich mogło parkować 10. Władze portu utrzymują też, że we
                      Wrocławiu wystarczy przedłużyć pas startowy o 500 metrów. - Drugi pas jeszcze
                      długo nie będzie nam potrzebny - uspokaja Andrzej Barski.

Pozornie problem jest tak odległy, że może się wydawać, że nie istnieje. Jednak
                      liczba pasażerów jaka przewija się przez wrocławskie lotnisko z roku na rok
                      rośnie. Od stycznia do końca września przez Strachowice było ich o 10 tysięcy
                      więcej niż przez całe 12 miesięcy ubiegłego roku. Jest więc pewne, że kiedyś
                      okaże się za małe. Dlatego we Wrocławiu nikt nie bagatelizuje przegranej w
                      sądzie.

- Będziemy musieli znaleźć jakieś inne rozwiązanie, choć nie ukrywam, że budowa
                      drugiego pasa była najlepszym sposobem na rozbudowę lotniska. Teraz albo
                      zaproponujemy deweloperom zamianę gruntów, albo zmienimy plany rozwoju
                      Strachowic - mówi Jarosław Obremski, wiceprezydent Wrocławia i członek rady
                      nadzorczej lotniska.

Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                      • smi Re: lotnisko bez 2 pasa? 13.10.04, 07:27
                        Tiaaaaa ...
                        teraz "prościej" naginać zapas bezpieczeństwa portu lotniczego przy jednym
                        pasie startowym, lub zmienić po raz kolejny mpzp ... :P
                    • Gość: Rafis Inwestycje IP: 213.199.196.* 13.10.04, 00:16
                      Coś dla melomanów i narciarzy

Rozpoczęła się budowa stoku narciarskiego przy ul. Bardzkiej. A co z innymi
                      wielkimi inwestycjami?

Razem z budową Aquaparku ruszyła budowa stoku narciarskiego, który ma być
                      największy w Polsce. Wywrotki wywożą ziemię ze Wzgórza Andersa, wiozą ją na
                      Bardzką. W niektórych miejscach wzgórze urosło aż o 6 metrów. Do lutego urośnie
                      o następnych 30
                      - Wyrównuję tę ziemię przez 11, 12 godzin dziennie - zapewnia operator koparki
                      Jerzy Juszczak. Pokazuje na rozkopany szczyt górki przy ul. Bardzkiej, z
                      którego widać niemal cały Wrocław. Przez kilka godzin dziennie tony ziemi
                      przywożą mu dziesiątki wywrotek. Jak się dowiedzieliśmy, do lutego wzgórze
                      urośnie jeszcze o 30 metrów.

Na początku roku w gabinecie prezydenta dwóch inwestorów przedstawiło bardzo
                      ambitne plany. Zapowiedzieli, że na górce przy ul. Bardzkiej powstanie
                      największy sztuczny stok narciarski w Polsce. Na szczycie być wieża, a w niej
                      restauracja. Byłby to najwyższy punkt miasta. Wysokość wieży ma wynosić 100
                      metrów. Trasa zjazdowa będzie długa na 350 metrów. Jeszcze w tym sezonie
                      mieliśmy zjeżdżać na nartach. Stok byłby dostępny także latem. Inwestorzy
                      zapowiadali, że stok będzie w całości wybudowany ze środków prywatnych, ma
                      kosztować 12-15 milionów złotych. Zjeżdżać na nartach mieliśmy jeszcze tej
                      zimy. Nie udało
                      Jest szansa na salę koncertową
                      - Może jeszcze w tym miesiącu rozstrzygniemy prawdopodobnie konkurs na projekt
                      akustyczny hali koncertowej - powiedział nam Andrzej Kosendiak, pełnomocnik
                      prezydenta. W najbliższym czasie, dziś lub jutro prezydent podpisze zaproszenie
                      do składania ofert. 19 lutego tego roku rada miasta uchwaliła plany miejscowe
                      pl. Wolności. Plan zaś przewiduje utworzenie wielkiej hali muzycznej, bardziej
                      reprezentacyjnej niż filharmonia. Stanęłaby ona między fosą, halą Gwardii, a
                      ul. Modrzejewskiej. Zmieściłoby sie tutaj ok. 1800 osób. Przedsięwzięcie
                      realizuje urząd miejski wspólnie z akademią muzyczną.Wiadomo już, że projektem
                      akustyki we Wrocławiu zainteresowane są dwie największe na świecie firmy, jedna
                      z Tokio, druga z Nowego Jorku. Jeszcze nie wiadomo ile wyniesie koszt
                      inwestycji. Z pewnością potrzebnych będzie kilkaset milionów złotych.
                      Przygotowywane są też dwa projekty na finansowanie przedsięwzięcia. Pierwszy
                      zakłada spory udział środków publicznych, drugi - prywatnych. Szczegóły
                      ogłosimy na konferencji, już za kilka tygodni - zapewnia Andrzej Kosendiak
                      150 milionów złotych. Tyle miał kosztować remont Stadionu Olimpijskiego. AWF,
                      jego właściciel i miasto miały stworzyć spółkę. Miasto obiekt wydzierżawiłoby
                      na długi okres, każdego roku remontując sporą część stadionu. Tyle, że
                      propozycja nie odpowiadała AWF-owi. Stadion leży w środku terenów uczelni. Nie
                      chcieli stracić nad nim kontroli. Uczelnia widziała, na olimpijskim mecze
                      piłkarskie, żużlowe oraz imprezy lekkoatletyczne.

Marcin Gąsiorowski - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                      • Gość: orzeł Re: Inwestycje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.04, 10:57
                        Miasto obiekt wydzierżawiłoby
                        > na długi okres, każdego roku remontując sporą część stadionu. Tyle, że
                        > propozycja nie odpowiadała AWF-owi.

Znów nie odpowiada? Przecież już sie ponoć dogadali z miastem. Jak tak dalej
                        pójdzie to nigdy go niewyremontują :(
                    • smi Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 13.10.04, 07:26
                      Co do modernizacji linii kolejowej nr 274 podszedłbym jednak bardziej
                      sceptycznie. Linia ta nie należy ani do sieci TEN-T, ani do sieci AGC, AGTC i
                      ma po prostu znaczenie regionalne, co oznacza, ze nie nie jest połączeniem
                      priorytetowym dla PKP. Dlatego też modernizację lokalizować należy raczej około
                      2010 r. :-)
                    • smi Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 13.10.04, 07:28
                      Chyba jednak w WPI przesunie się jakąś inwestycję na inny rok, a wstawi się
                      wiadukt na Strzegomskiej.
                      • svarte_sjel Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 13.10.04, 12:44
                        smi napisał:
                        > Chyba jednak w WPI przesunie się jakąś inwestycję na inny rok, a wstawi się
                        > wiadukt na Strzegomskiej.

Zapewne. Pytanie tylko kiedy ten rejon doczeka się MPZP? Bo powstaje w
                        strasznych bólach... Dobrze chociaż, że projekt trasy powstaje równolegle.
                        • smi Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 14.10.04, 08:09
                          Svarte,

jak będzie taka "potrzeba", to mpzp powstanie w try-miga :P
                          • svarte_sjel Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 14.10.04, 12:24
                            smi napisał:
                            > jak będzie taka "potrzeba", to mpzp powstanie w try-miga :P

Czarodziejsko. Przecież to się wlecze wyłącznie ze względu na ciągłe protesty.
                            Pozostaje mieć nadzieję, że nie będzie trzeba drugi raz przeprojektowywać :^)
                            • pluto10 Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 14.10.04, 13:09
                              A co to za tajemnica z tą inwestycją kościelną?Niestety ja nic nie wiem:(Będą
                              budować jakieś sanktuarium czy co?
                              pluto10
                  • svarte_sjel Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 13.10.04, 12:37
                    > ale mam nadzieję, że jednak jak najszybciej dojdzie do tej modernizaji.

W całkiem świeżych informacjach odnośnie planów modernizacyjnych w WWK była mowa
                    tylko o E30, E59 i CE59. Reszta miałą tylko postać "opracowuje się studium
                    wykonalności". Więc już to, że się o tej trasie mówi wróży nieźle :^)
                    • Gość: Rafis wieści zbudowy :) IP: 213.199.196.* 13.10.04, 13:14
                      Grunwald
                      -postawiony płot więc tylko czekac jak zacza wycinac drzewka a potem kopac.
                      Ciekawe tylko dlaczego ten płot od strony jajka jets postawiony tak daleko
                      wgłąb działki? Czyzby czesc terenu zabrało jajko i przejscie podziemne?

L.C. Center
                      -Pogłebiaja dół!!! Na dole pracuje spychacz który pogłębia dół o kolejny
                      poziom, kopary od razu ładują to na ciężarówki. Do tego jednoczesnie
                      kafarują ;) teren oraz prowadzą prace archeologiczne. Wszystko to na raz
                      sprawia b. dobre wrażenie ruchu. Z baraków Spolmotu wywalono okna-niestety na
                      razie tylko z jednego pomieszczenia.Jednak jeszcze kilka jest zamieszkałych
                      przez najemców.

Centrum A. Rolniczej
                      -od tylnej strony robia juz elewacje m.in. zakładają szkło.

Wydział elektryczny Polibudy
                      - patrząc z gmachu rolniczej budynek wystaje juz dwa piętra ponad kamienice
                      przy Skłodowskiej a pewnie dobuduja jeszcze z 2 piętra.

Biblioteka UWr
                      -cała sciana od strony mostu Grunwaldzkiego pokryła się rusztowaniami co
                      oznacza pewnie robienie elewacji. Dzis mieli zawiesci wiechę podczas wizyty
                      Kwacha(przy okazji poprosic go o kase ;)) ale prezydent pójdzie tylko na
                      Polibude.

Klasztor na Ostrowie
                      -prowadzone sa prace ziemne i archeologiczne na tej działce koło mostu POkoju.
                      Znaleziono piwnice budynku który stał tam przed wojną. Jesli to będzie jego
                      rekonstrukcja to będzie pieknie!

wydział informatyki
                      -zakonczył sie 1 etap budowy i ko0nstrukcja czeka na wyłonienie wykonawcy 2
                      etapu na który jakis czas temu rozpisano przetarg.

Nawrat Center ;)
                      -archeolodzy intensywnie grzebia w piwnicach dawnego miasta.

Zaraz będe jechał Legnicką wię clukne czy wreszcie ruszyło sie cos z LPP bo od
                      3 tygodni nic sie tam nie dzieje(zakonczono prace ziemne). Na jakies ruchy na
                      terenie GL nie licze ;)
                      • svarte_sjel Re: wieści zbudowy :) 13.10.04, 14:39
                        Gość portalu: Rafis napisał(a):
                        > Ciekawe tylko dlaczego ten płot od strony jajka jets postawiony tak daleko
                        > wgłąb działki? Czyzby czesc terenu zabrało jajko i przejscie podziemne?

A jak sądzisz? Będzie przecież większe niż obecne "mikrorondo".

> Wydział elektryczny Polibudy
                        > - patrząc z gmachu rolniczej budynek wystaje juz dwa piętra ponad kamienice
                        > przy Skłodowskiej a pewnie dobuduja jeszcze z 2 piętra.

To łatwo sprawdzić porównując budynek z wiszącą obok wizualizacją. Gdy byłem tam
                        kilka tygodni temu to brakowało chyba 1 kondygnacji na łączniku i dwóch na
                        głównej części.
                      • Gość: Preslaw Re: wieści zbudowy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 17:00
                        Rany boskie, Rafis, ty to wszytsko obserwujesz jednego dnia?
                      • Gość: ! Re: wieści zbudowy :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.04, 17:00
                        Grunwald
                        -postawiony płot więc tylko czekac jak zacza wycinac drzewka a potem kopac.
                        Ciekawe tylko dlaczego ten płot od strony jajka jets postawiony tak daleko
                        wgłąb działki? Czyzby czesc terenu zabrało jajko i przejscie podziemne?

-----------------

melduję, że przed dziś przed 14, płot okalający przyszły teren ECHO CENTRUM po
                        prostu się zawalił. Tzn dokładnie ten fragment od strony Pl Grunwaldzkiego,
                        środka placu, ten płot, który był odsunięty w głąb działki.

Czyżby Al Kaida? A może to dzieło Ruchu Obrony Budki z Rurkami z Kremem? :)

ps: Dzięki Kwaśnieskiemu, pół Wrocławia stało dzis w korkach :( Ja utkwiłem
                        właśnie autkiem przed 14 na Pl Grunwaldzkim. Korek sięgał podobno aż mostów:
                        Szczytnickiego, a z drugiej strony Zwierzynieckiego. Mnie się udało przebić
                        przez Szczytnicką i dalej Sienkiewicza :)

ps2: Rafis - piękne sprawozdanie z inwestycji w mieście. To sie nazywa fachowa
                        robota!
                        • Gość: ! No i co........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.04, 17:21
                          ..........z tą "inwestycją kościelną" na Ostrowie Tumskim, tuż nad Odrą? Nikt
                          nic nie wie? Nawet Pluto10?
                          • Gość: kotb Re: No i co........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 17:59
                            ja wiem:P pisalem juz:P
                            • Gość: ! Re: No i co........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.04, 18:01
                              Gdzie? Kiedy? Co tam ma być?
                              • Gość: kotb Re: No i co........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 18:05
                                To informacja pozaforalna. Skontaktuj sie ze mna albo z Rafisem;)
                                • Gość: ! Re: No i co........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.04, 20:50
                                  A co to za tajemnica z tym Ostrowem? :) Lidla mają stawiać, Biedronkę? :)

Mozecie mi przypomnieć Wasze maile, bo gdzieś mi sie zapodziały:( ?
                                  • Gość: Rafis Re: No i co........... IP: 213.199.196.* 13.10.04, 21:02
                                    wroclawczyk@gazeta.pl
                                    • Gość: michal Re: No i co........... IP: 195.205.108.* 13.10.04, 21:15
                                      ej, co to za sekrety, ja tez chce wiedziec ;)
                                  • Gość: kotb Re: No i co........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 22:08
                                    Ja jak wroclawski inwestor- wiem ale nie powiem

kotbehemot@interia.pl
                                  • ka-8 Re: No i co........... 14.10.04, 17:57

> A co to za tajemnica z tym Ostrowem? :) Lidla mają stawiać, Biedronkę? :)
                                    >
                                    > Mozecie mi przypomnieć Wasze maile, bo gdzieś mi sie zapodziały:( ?

Voila: ka-8@gazeta.pl
                        • svarte_sjel Re: wieści zbudowy :) 13.10.04, 18:03
                          > ps: Dzięki Kwaśnieskiemu, pół Wrocławia stało dzis w korkach :( Ja utkwiłem

Ej no, nie dzięki Kwachowi, tylko dzięki paranoikom z BOR-u.

A z innych inwestycji: na budowie Shella (Wisniowa/Ślężna) urosłą już wiata pod
                          którą będą stać dystrybutory. U konkurencji (oba Orleny) rosną budynki stacji
                          (powolutku) i zaczynają powstawać drogi dojazdowe.
                          • Gość: Rafis Re: wieści zbudowy :) IP: 213.199.196.* 13.10.04, 18:39
                            Preslaw
                            Własciwie to ja obserwuje sięcej niz napisałem więc koncze:

1) Na terenie LEGNICKA Park Popowice nic sie nie dzieje w dalszym ciagu.
                            2) Wall Street-trwaja prace przy budowie fundamentów
                            3)Aquapark-kopią na maksa, bez przerwy na faje ;) Dwie koparki nie maja ani
                            chwili wytchnienia :)
                            4)Wzgórze Mikołajskie-też co jakiś czas wyjeżdzaja zniego cięzarówki wypchane
                            ziemia i kierują się na Maślice.
                            5) Salon Toyoty na Legnickiej juz sporo wystaje ponad płot ale jak na razie
                            wygląda mizerniej niz sie spodziewałem.
                            • Gość: Rafis Czarnecki odchodzi! IP: 213.199.196.* 13.10.04, 21:08
                              Czarnecki odchodzi do banku

Czwartek, 14 października 2004r.

Interesy znanego biznesmena pod okiem władz giełdowych.
                              Leszek Czarnecki, najbogatszy wrocławski biznesmen, ustąpi z końcem listopada
                              ze stanowiska prezesa firmy Getin Holding. Jednocześnie przejmie - jako szef
                              zarządu - kierowanie Górnośląskim Bankiem Gospodarczym.
                              Ta zmiana wynika z zaleceń Komisji Papierów Wartościowych i Giełd. Jej opinia
                              była konieczna, gdyż Getin notowany jest na warszawskim parkiecie. Czarnecki
                              oficjalnie zapewnił pozostałych udziałowców, że nie wycofa ze spółki swoich
                              pieniędzy.
                              Obie firmy są teraz przez niego kontrolowane. Getin zarabia na inwestycjach w
                              różne spółki, głównie z branży informatycznej. Z kolei Górnośląski Bank
                              Gospodarczy osiąga dobre wyniki finansowe, mimo że dotychczas jego działalność
                              była ograniczona terytorialnie.
                              Przypomnijmy, że Leszek Czarnecki - za pośrednictwem spółki zależnej - stawia
                              także nowoczesny budynek handlowo-biurowy w centrum Wrocławia - nieopodal
                              skrzyżowania ulic Piłsudskiego i Świdnickiej.

(JM) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                              • Gość: ! Kolejne osiedle mieszkaniowe w Oławie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 01:16
                                To już chyba 3 lub 4 w przecięgu kilku ostatnich miesięcy. Ale się ta Oława
                                rozbudowuje...

Nowe działki

Czwartek, 14 października 2004r.

Osiedle domków jednorodzinnych obok fabryki

Ponad sześćdziesiąt nowych domków jednorodzinnych powstanie przy ul.
                                Baczyńskiego, tuż obok oławskiego szpitala. Właśnie tyle działek budowlanych
                                czeka tam na nowych właścicieli. Mimo, że kilkaset metrów dalej działa jeden z
                                większych w powiecie zakładów produkcyjnych, z którym okoliczni mieszkańcy
                                toczą ciągłe boje, w magistracie zapewniają, że tereny pod mieszkaniówkę łatwo
                                znajdują nabywców.

- Trzynaście działek czeka na zagospodarowanie między ciepłownią a ciągiem
                                domków szeregowych i będzie to uzupełnienie istniejącej zabudowy. Natomiast
                                około pięćdziesięciu następnych przygotowanych jest u zbiegu ulic Nowy Górnik i
                                Baczyńskiego - mówi Andrzej Solski, architekt miejski.

Swoje tereny pod budownictwo mieszkaniowe posiada też w okolicy powiat. - To
                                dwadzieścia działek. Dwie są już sprzedane, ale na resztę mimo przetargów, nie
                                znaleźliśmy chętnych - mówią w starostwie.

(SZYG) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
                                • Gość: slawek Most Tysiąclecia nocą - kolejne zdjęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 07:40
                                  Oto one:

hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20396&type=z&thread=0&f=1
                    • smi Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 14.10.04, 08:10
                      I jak na razie, tylko E-30 ma największe szanse na realizację - która obecnie
                      jest już realizowana :-)
                      • Gość: slawek Będą kolejne trawniki między jezdnią a chodnikiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:37
                        Zobaczcie kto wygrał przetarg. Według mnie bardzo dobra wiadomość.

WYNIK PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO NA OPRACOWANIE KONCEPCJI, PROJEKTU BUDOWLANEGO
                        I WYKONAWCZEGO DLA PRZEBUDOWY UL. BARDZKIEJ.
                        ZARZĄD DRÓG I KOMUNIKACJI

53-633 Wrocław ul. Długa 49tel. 355-90-76 w. 221 fax (071) 373-49-06

W przetargu nieograniczonym na opracowanie koncepcji, projektu budowlanego i
                        wykonawczego dla przebudowy ul. Bardzkiej na odcinku od ul. Armii Krajowej do
                        ul. Terenowej wraz z przebudową wiaduktu jako najkorzystniejszą wybrano ofertę:

Konsorcjum

BIPROGEO PROJEKT Sp. z o.o.

ul. Bukowskiego 2, 52-418 Wrocław

i Biuro Projektowo – Konsultingowe BPK MOSTY s.c.

al. Wiśniowa 36a, 53-137 Wrocław

z ceną ofertową brutto 972 698,45 zł w tym VAT 175 404,64 zł

• Gość: ! Re: Będą kolejne trawniki między jezdnią a chodni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 20:40
                          To się pewne osoby zmartwią wynikiem tego przetargu :)))
                          • Gość: ! Zdrojewski: Rośnie zadłużenie samorządów, spadają IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 20:51
                            PAP, MN /2004-10-14 17:55:00

Zdrojewski: Rośnie zadłużenie samorządów, spadają inwestycje

Deficyt samorządów na papierze ewidentnie maleje, ale faktyczne zadłużenie
                            cały czas rośnie. Spadają też inwestycje samorządów - poinformował
                            przewodniczący sejmowej podkomisji stałej ds. finansów samorządowych, poseł
                            Bogdan Zdrojewski (PO).

"Sytuacja samorządów, generalnie rzecz biorąc, nie jest najlepsza" - ocenił
                            Zdrojewski.

Po dwóch kwartałach 2004 r. zobowiązania samorządów wyniosły 16,5 mld zł, czyli
                            o 8,2 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2003 r., kiedy wynosiły 15,2 mld
                            zł.

W czwartek sejmowa Komisja Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej
                            oceniała skutki obowiązywania nowej ustawy o dochodach jednostek samorządu
                            terytorialnego na podstawie przygotowanego przez resort finansów sprawozdania
                            po dwóch kwartałach 2004 r.

Zdaniem Zdrojewskiego, dynamika zadłużenia samorządów niewątpliwie spada, ale
                            mimo tego zadłużenie znacznie rośnie.

"Sytuacja jest różna w różnych typach samorządów. Najmniej zadłużenie rośnie w
                            gminach, natomiast najszybciej w województwach. Problem jednak w tym, że
                            związane z zadłużeniem wskaźniki inwestycyjne niestety w ciągu ostatnich
                            czterech lat spadły o połowę. Oznacza to, że samorządy aż o połowę mniej
                            inwestują" - wyjaśniał Zdrojewski.

Jego zdaniem, w związku ze wzrostem zadłużenia samorządy dokonują różnego typu
                            operacji, by ukryć ten fakt. "Nie chodzi o ukrywanie faktycznego zadłużenia
                            przed instytucjami kontrolnymi, tylko inne traktowanie części zobowiązań.
                            Najgorzej jest ze zobowiązaniami wobec służby zdrowia" - podkreślił Zdrojewski.

Zdrojewski powiedział też, że wymagalne zobowiązania samorządów, m.in. kredyty
                            i pożyczki, wynoszą obecnie 4 proc. "Sytuacja zmienia się, gdy doliczymy
                            zobowiązania służby zdrowia, gdzie zobowiązania wymagalne stanowią ponad 98
                            proc. Wówczas zobowiązania wymagalne województw wzrosną z 14 proc. aż do 56
                            proc., a powiatów z 11 proc. do 28 proc." - powiedział Zdrojewski.

Oceniając ogólną sytuację samorządów, Zdrojewski uważa, że najgorzej jest w
                            województwie opolskim, "gdzie słabo realizowane są dochody i najniższe
                            wskaźniki inwestycyjne. Pod tymi względami najlepiej jest w
                            zachodniopomorskim" - dodał.
                          • svarte_sjel Re: Będą kolejne trawniki między jezdnią a chodni 14.10.04, 21:44
                            > To się pewne osoby zmartwią wynikiem tego przetargu :)))

I dobrze im tak :^)

A tam będzie taki śliczny szeroki pas rozdziału :^)
                            • Gość: RP Re: Będą kolejne trawniki między jezdnią a chodni IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.10.04, 21:50
                              ah... Lepszy trawnik tam, niż koło Galerii Dominikańskiej :)
                              • Gość: ! Noooooowe taksówki we Wrocławiu :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 21:54
                                Ascopol poszerza ofertę o taksówki

Marek Szempliński 14-10-2004 , ostatnia aktualizacja 14-10-2004

Białe volkswageny passaty po 2,15 zł za kilometr będą jeździły jako taksówki
                                znanej firmy ochroniarskiej Ascopol

Pierwsze trzy mają ruszyć na miasto w poniedziałek, ale szykowanych już jest
                                kolejnych siedem samochodów. Jednak Ascopol chce mieć setkę taksówek. Wszystkie
                                będą wyglądały tak samo, z boku będą miały napis Ascotaxi. Podobnie jak teraz
                                wyglądają samochody Ascovip, które wożą osoby związane z Ascopolem umową
                                przewozową. Właśnie ta usługa była zalążkiem pomysłu na utworzenie firmy
                                taksówkarskiej. Jednakowo będą ubrani także kierowcy.

Firmę ma wyróżnić ponadto jakość usług i schludność. W każdym samochodzie ma
                                być czytnik kart kredytowych. Taksówki nie będzie można wziąć z postoju. Można
                                je wezwać, dzwoniąc pod numer 9455. Stawkę za kilometr wyliczono na 2,15 zł,
                                podczas gdy np. pod numerem 919 można zamówić taksówkę po 1,89 zł za kilometr.

- Oczywiście, jesteśmy pewną konkurencją dla taksówkarzy, ale musimy
                                zorganizować w naszym mieście usługę na wyższym poziomie niż dotychczas. Po
                                prostu jeśli to nie uda się nam, to przyjdzie ktoś inny. Najprawdopodobniej
                                jakaś bogata firma przewozowa z Europy - tłumaczył prezes Ascopolu Waldemar
                                Siemiński na zwołanej wczoraj konferencji prasowej.

Zapowiedział także, że gotów jest współpracować z każdym taksówkarzem, który
                                zgodzi się na warunki jego firmy. - Nasze taksówki będą jeździły dzięki
                                licencjom przyznanym ich kierowcom. Taksówkarze mówią, że my, bogata firma,
                                zabieramy chleb biednym, którzy zarabiają 1200 zł. Więc ja odpowiadam: -
                                Przyjdźcie do nas. Zarobicie więcej i dostaniecie nowy sprawny samochód, który
                                po trzech latach będziecie mogli odkupić za złotówkę - proponuje Waldemar
                                Siemiński.

- Nie rozumieją, że taksówkarze nigdzie się nie zatrudnią. Taki już mają
                                charakter - komentuje prezes ZPT Radio Taxi Jerzy Pijanka.

Trzy lata temu taksówkarze już raz zmusili Ascopol do porzucenia podobnego
                                pomysłu, grożąc podaniem firmy do sądu za wożenie pasażerów bez licencji od
                                miasta.
                                • Gość: RP Re: Noooooowe taksówki we Wrocławiu :) IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.10.04, 22:07
                                  I bardzo dobrze! Jednokolorowe taxi to też jakiś sposób harmonizacji
                                  przestrzeni, tylko ze to cholernie zakrawa pod monotonnośc :)
                                  Chociaż autobusy tez mamy w tych samych kolorach i jakoś nikt nie narzeka :)
                                  • Gość: ! Re: Noooooowe taksówki we Wrocławiu :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 22:11
                                    Chociaż autobusy tez mamy w tych samych kolorach i jakoś nikt nie narzeka :)

Nie w tych samych. Jesteś mało spostrzegawczy :)
                                    • Gość: ! Swobodna-Zielińskiego /remont/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 23:33
                                      Kilka dni temu w Gazecie Wrocławskiej (chyba?) było napisane, ze remont i
                                      przebudowa Swobodnej i skrzyż z Powst Śl oraz Zielińskiego na tym krótkim
                                      odcinku od Swobodnej do Bogusławskiego ma się jednak rozpocząć jeszcze w tym
                                      roku, zaraz po Wszystkich Świętych. W tym roku zamierzają tylko rozpocząć prace
                                      związane z wymianą instalacji podziemnych, a właściwe prace mają się rozpoczać
                                      na wiosnę 2005...
                                      • Gość: ! Kilka ciekawych zdjęć /Grunwald i okolice/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.04, 01:34
                                        Żurawie /budowlane/ nad Wrocławiem :)
                                        hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20455&type=z&thread=0&f=1
                                        hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20462&type=z&thread=0&f=1
                                        Działka na której ECHO wybuduje swoją nową GALERIĘ /PL Grunwaldzki/:
                                        hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20456&type=z&thread=0&f=1
                                        hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20460&type=z&thread=0&f=1
                                        hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20459&type=z&thread=0&f=1
                                        hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20457&type=z&thread=0&f=1

Zdjęcia pochodzą z www.wroclaw.dolny.slask.pl
                                        • Gość: Rafis Temida, jarmark gądowski... IP: 213.199.196.* 15.10.04, 01:42
                                          oto fotki nowych inwestycji:
                                          hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20483&type=z&thread=0&f=1
                                          hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20473&type=z&thread=0&f=1
                                      • smi Re: Swobodna-Zielińskiego /remont/ 15.10.04, 08:11
                                        !,

tak, w końcu nie da się przesunąć wszystkich środków, zabezpieczonych na daną
                                        inwestycję, na następny rok :-)
                                        • Gość: RP Europa - kolejne wieści IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.10.04, 12:03
                                          Ogradzają blachę teren placu manewrowego nauki jazdy.
                                          Wyciągnięto okna z ostatniej części hali Spolmotu (tej najbliżej Powstańców).
                                          Tam gdzie sprzedawano armature sanitarną i inne ceramiki :)
                                          - Czy byla wczesniej oficjalna wiadomośc, ze teren hal będzie należał do
                                          centrum handlowego ?
                                          • Gość: slawek Re: Europa - kolejne wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 17:55
                                            Jak wcześniej pisałem ta część hali jak i teren nauki jazdy będzie należał do
                                            nowego centrum, natomiast ta część od strony skrzyżowania z Komandorską
                                            zostaje. Wciąż jednak wierzę że będzie inaczej. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka