Gość: Rafis IP: 213.199.196.* 30.09.04, 23:42 otwarty... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Preslaw Re: Newsletter 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 09:58 Rozumien, że w każdym nowo otwartym wpisujemy nie więcej nie więcej niż 200 postów. Tak będzie chyba lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Leją beton nad przejściem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 10:13 Leją beton nad przejściem misk 30-09-2004, ostatnia aktualizacja 30-09-2004 19:03 Trwa remont przejścia podziemnego i skrzyżowania na pl. 1 Maja. Drogowcy wylewają właśnie beton nad główną płytą przejścia i zejściami od strony północnej. - W najbliższych dniach będą m.in. przesuwane słupy trakcji tramwajowej i zrywane płyty z blachy falistej ze stropu podziemnej części przejścia - zapowiada Ewa Mazur, rzeczniczka Zarządu Dróg i Komunikacji. Remont północnej części przejścia zakończy się w tym roku. Wiosną drogowcy wejdą na południową część placu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Reklama na Cuprum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 13:16 Wczoraj wieczorem przygladałem się tej ogromnej reklamie Diaklogu wiszącej na budynku Cuprum. Z bliska jest zbyt nachalna w treści, ale z daleka, ze względu na internsyne oświetnie robi dobre wrażenie. Czy coś definitywnie bedzie się zmianiało na elewacji tego budynku. czyżby był to mały wstep do zapowiadanej przebudowy całego pl. 1 - maja, który sytyanie się Placem Królewskim. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Reklama na Cuprum 01.10.04, 16:00 Gdzieś pisało,że ta reklama będzie sobie ot tak i żadnego remontu elewacji nie będzie! -------------------------- pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester Re: Reklama na Cuprum IP: 217.97.139.* 01.10.04, 18:15 potwierdzam - to jest stała ekspozycja a remontu nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Reklama na Cuprum 01.10.04, 21:05 Gość portalu: jester napisał(a): > potwierdzam - to jest stała ekspozycja a remontu nie bedzie. Po co remont, skoro elewacją będzie ta reklama :^P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edytka Re: Newsletter 4 IP: 217.153.67.* 01.10.04, 12:36 Polbau buduje dla Elwag Wago zakład produkcyjny o wartości 10 mln zł we Wrocławiu. Do końca listopada potrwa budowa nowej hali produkcyjnej firmy Elwag Wago we Wrocławiu. Inwestycja, warta 10 mln zł, jest obecnie na etapie prac wykończeniowych. Według moich infomacji , Elwag planuje do 2010 r. wybudować kolejne dwie hale produkcyjne, w których pracę znajdzie 200 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Newsletter 4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 21:21 No to szkoda, że będzie remontu, bo jednak z bliska widać że reklama na charakter zasłony, z daleka dobrze, z bliska - jakbym patrzył w okno z firanką, tyle że dużą. Mogliby zrobić remont. Cuprum to chyba na to stać. Albo najlpeiej wyburzyć i postawić cos nowego iładnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniels2 Re: Newsletter 4 IP: *.media4.pl 01.10.04, 22:48 Odnowiono plakaty wizualizujace Galerie Legnicka,zza plotu wydostaje sie juz powoli salon Toyoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Nowy chodnik na pl. Maxa Borna IP: 195.205.108.* 02.10.04, 09:49 Na pl. Maxa Borna wyudowano nowy chodnik, zeby studenci mieli blizej na wydzial fizyki, ot niby nic specjalnego, ale fakt ten utwierdil mnie w przekonaniu, ze we Wroclawiu kompletnie nie mysli sie o walorach estetycznych. Wokolo wszystkie chodniki maja kolor szary, a ten jakis urzedniczek wymyslil sobie czerwony! Chyba tylko po to, zeby byl lepiej widoczny i zeby studenci mogli go lepiej dojrzec. Nie wiem jak trzeba miec zjebany gust i zly smak, zeby zrobic cos takiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Galeria Legnicka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 10:02 Wykrzyknik pisał o artykule z gazety Dzień Dobry na temat GL. Teraz na stronie GL jest skan tego artykułu oto on: www.galerialegnicka.pl/cmspliki/Dzien_Dobry_2004-09-17.jpg Zmieniło się troszeczkę na tej stronie. Tak więc mam nadzieję że budowa ruszy już niebawem, bo ktoś coś na tej stronie robi. Gdyby nikt nie interesował się stroną to pewnie i budowa by nie ruszyła :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nowy chodnik na pl. Maxa Borna IP: 213.199.196.* 02.10.04, 10:14 Ten tez będzie szary z ajakis czas ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Nowy chodnik na pl. Maxa Borna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 10:25 www.galerialegnicka.pl/main-pl.php Odpowiedz Link Zgłoś
man_of_brass Zmiana lokalizacji? ;) 02.10.04, 12:35 mala mapka na glownej stronie sugeruje, ze galeria bedzie na zachod od obwodnicy srodmiejskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Zmiana lokalizacji? ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 16:08 No wioesz teraz we wrocławiu jest budowanych tyle obwodnic ze juz trudno sie w tym wszytskim polapac. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Nowy chodnik na pl. Maxa Borna IP: 195.205.108.* 02.10.04, 12:45 Bedzie czerwono-szary, a to znaczy, ze bedzie jeszcze brzydszy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 15:39 Dzisiaj pojechałem zobaczyć co się dzieje na działce Czarneckiego, bo jak pisał Rafis mieli się na początku października wyprowadzać. I wyprowadzają się ale tylku salon ze skuterami i quadami oraz nałka jazdy Kodeks. Budynki Spolmotu zostają !!! Nie dogadali się podobno. Tak przynajmniej mówiło mi kilka osób tam pracujących. Byłem też tam jakieś 30 min temu i to samo powiedział mi cieć pilnujący tego terenu. Dzisiaj przywieźli larseny i zrzucili je w takim miejscu jakby rzeczywiście teren spolmotu nie został przejety. Pożyjemy zobaczymy ale to niedobrze wróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: 195.205.108.* 02.10.04, 16:35 Co to sa larseny?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 16:37 Larseny to te szyny stalowe wbijane pionowo w podloze kafarem. Aby teren wokół wykopu nie zapadł się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: 195.205.108.* 02.10.04, 16:42 Dzieki za szybki odzew :) Tez bylem tam dzisiaj, ale nie widzialem, zeby wbijali juz larseny (ale fajnie jest moc juz uzyc nowopoznane slowo :D). Narazie leza sobie spokojnie na ziemi, wiec moze jeszcze nie wszystko stracone, chociaz z drugiej strony, jak mowisz, ze juz sie pytales cieci, to.. sam nie wiem co mam o tym myslec. Pozyjemy zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
fredrus Re: Zmiana lokalizacji? ;) 02.10.04, 17:21 man_of_brass napisał: > mala mapka na glownej stronie sugeruje, ze galeria bedzie na zachod od > obwodnicy srodmiejskiej :) Mapka jest OK. Ta przerywana linia to nie jest obwodnica, ale linia kolejowa, ktora faktycznie tamtedy przebiega Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: 213.199.196.* 02.10.04, 21:42 Tylko ze z warsztatów spolmotu-tych koło nauki jazdy, tez sie wyprowadzaja. Z czesci wykute są wszystkie maszyny i ogołocone sciany.Skoro mówisz ze salon tez idzie spac to jedyny teren który jest niewiadoma to ten z warsztatami od Komandorskiej ale akurat to jest malutka działka. Jednak wg mnie jak na razie po prostu przejmuja kolejne skrawki terenu- sukcesywnie bo i tak nie musza sie spieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radical Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści. Spoko ! IP: *.ar.wroc.pl 02.10.04, 21:51 Spoko, spoko , Panowie ! :) Jak na warunki wrocławskie, to teren budowy rozrasta się błyskawicznie :) Miejmy nadzieję , że nie walną wielkiego centrum z miniwarsztacikami na zapleczu :) Ale by było śmichu ! Taki rechot (a raczej wkurwienie) u mnie wzbudza pozostawiony w niezmienionym kształcie budynek Wrobisu wciśniety w "rogaty" parking przy Szewskiej/WZ. Kiedys na stronach Wrobisu były plany podwyzśzenia i oszklenia tego budyneczku ,ale oczywiscie dupa i teraz to wygląda idiotycznie - Ciekawy architektonicznie wg mnie,niepokorny parking z nietuzinkową wiezą i ten ni przypiął ni wypiął "biurowiec". Nędza !!! Nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 07:47 No tak może te od strony Powstańców wyburzą ale z tego co mówili ta część Spolmotu od Komandorskiej zostaje. To będzie największa wiocha w mieście i pewnie będzie można się pożegnać z IMAX-em bo tam miał powstać. Ale kto wie może rozmowy jeszcze trwają. Chociaż z doświadczenia wiem że ciecie najlepiej wiedzą a o tym że się nie dogadali to mi cieć powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Centrum Czarneckiego - złe wieści IP: 213.199.196.* 03.10.04, 11:41 Gość portalu: slawek napisał(a): > No tak może te od strony Powstańców wyburzą ale z tego co mówili ta część > Spolmotu od Komandorskiej zostaje. To będzie największa wiocha w mieście i > pewnie będzie można się pożegnać z IMAX-em bo tam miał powstać. Ale kto wie > może rozmowy jeszcze trwają. Chociaż z doświadczenia wiem że ciecie najlepiej > wiedzą a o tym że się nie dogadali to mi cieć powiedział. eeee IMAX z parkingiem powstana raczej na tej czesci od prawka jazdy i tych warsztato-hurtowni. Ten teren który zostanie-jesli zostanie jest naprawde malutki.Gorzejby było gdyby został cały ten pas(nauka jazdy i warsztaty) nie ruszony.Poczekamy, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: KRYTE LODOWISKO W ORBICIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 17:37 www.wroclaw.pl/m3341/p4287.aspx#1 www.mosir.wroclaw.pl/galeria.php?galeria=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Poltegor-zmiana elewacji? IP: 213.199.196.* 02.10.04, 22:52 hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=19220&type=z&thread=0&f=1 czy tylko mycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radical Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.ar.wroc.pl 02.10.04, 23:07 Rafis! Malowanie na ten sam kolor tych żałosnych zółtych blach nazywasz zmianą elewacji ???Zapewne pamiętasz ze juz kilka lat temu cwaniak Libicki (m.in.prezesio Poltegoru) zapowiadał w prasie ze budynek otrzyma nową , cąłkowicie szklaną elewację (podobnie jak Intraco II w Wawce, co z szarego klocka zrobiło piękny ciemnozielony kryształ o kształcie Poltegoru, tylko ze z 15 pieter wyższy). Oczywiscie termin tych obietnic dawno minął, a przypominająca wafel przełozony czekoladą elewacja osmiesza Wrocław (nigdzie na swiecie nie widziałem takiej idiotycznej , spożywczej kolorystyki !). Nawet nie udało im się chyba sprzedac budynku i teraz tym bardziej nie bedzie chętnego na sfinansowanie zmiany elewacji. Ech ! "Wrocek-skyscraper" :( Nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: 213.199.196.* 02.10.04, 23:19 Akurat ten kolor jest spoko. Obłożenie go jakims szkłem niebieskim czy zielonym byłoby załosne. W koncu to zabytek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.10.04, 23:24 modle sie aby nie zrobili z tego zoltego g jakiegos 'krysztalowego' zielonego g. Nie mozna uzyc NORMALNEGO SZKLA PRZEZROCZYSTEGO???? Przecierz ten debilny kicz typu odbijajace sie cos w czyms juz powinnismy miec za soba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_gato Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.04, 23:39 > Rafis! Malowanie na ten sam kolor tych żałosnych zółtych blach nazywasz zmianą > elewacji ??? Nie wiem, czy wiecie, ale szyby poltegoru zawdzieczaja swoj kolor... polozoniu na nich warstwy zlota:) Pokazcie mi na swiecie jeden wiezowiec, ktory jest wylozony zlotem:)) Szczegolnie takim ktore zostalo z niego wywabione do polowy srodkami czyszczacymi:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 02:31 Złoty wiezowiec. Nie ma gorszego gówna jak położenie sztampy niebieskich czy zielonych szkielek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_gato Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:27 Dokladnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WuWu Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.10.04, 12:15 Skoro "nigdzie na swiecie nie widziałem takiej idiotycznej , spożywczej kolorystyki !", to znaczy, że mamy we Wrocku unikat na skalę światową :)i nie powinniśmy go na siłę zmieniać. Bardziej serio - też uważam, że akurat kolorytyka Poltegoru jest OK i gdyby tylko przywrócić mu dawny blask, wyglądałby naprawdę nieźle. Obłożenie go zielonym czy niebieskim szkłem refleksyjnym tylko upodobniłoby go do innych wieżowców, jakich na świecie setki. A tak mamy jeszcze jeden dowód na awangardowość Wrocławia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.10.04, 12:55 juz zauwazylem ze awangardowosc w wydaniu wroclawskiej architektury najczesciej oznacza prymitywny kicz... no okey... Ale dlaczego nie mozna zrobic tak jak by na serio bylo ladnie (jeszcze nie wiem co zrobic z bokami no ale chociaz z frontem gdzie sa okna). Dlaczego nie mozna zrobic fasady ze szkla. Od samego dolu do samej gory. Czyli od podlogi do stropu? Ale takie normalne szklo - takie wielkmiejskie - tak ze sie widzi, jak ludzie w tym budynku pracuja, itd. Taka przejrzystosc by przecierz tego kolosa zrobila duzo duzo bradziej lekkiego... To moze pieknie wygladac - proste przejerzyste szklo na calej wysokosci - prosto, ladnie, kalsycznie, modernistycznie - tak jak wroclaw przed wojna i przed ta tak bezkrytycznie reklamowana wroclawska awngarda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Poltegor-zmiana elewacji? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.10.04, 13:02 ci robia czasami fajne projekty... www.ingenhoven-overdiek.de/ dla tych ktorzy kochaja wierzowce (lecz ja nie jestem najwiekszym bezkrytycznym zwolennikiem) Budynke 'uptown' w Monachium jest fantastyczny! Po prostu wyglada jak taki monolit - przepieknie. Ale z drugiej strony jest tak niewyobrazalnie lekki, ze po prostu wydaje sie ze nei wiadomo jak on stoi - po prostu monolit ze szkla... akurat na zdjeciach nie wychodzi az tak najlepiej, ale jak sie jest w Monachium to na serio robi ogromne wrazenie! Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Drobne wieści 03.10.04, 20:33 We wtorek zaczęło się układanie chodnika na Świdnickiej. W tej chwili jest zrobiony już zgrabny odcinek wzdłuż pierwszego Solpolu. Jakoś na wiosnę wykwaterowano pawiloniki na terenie Pol-Motors, wzdłuż Bardzkiej. W minionym tygodniu teren wokół nich zaczęli grodzić, więc najwyraźniej wktórce zostaną zrównane z ziemią a na ich miejscu powstanie coś nowego... Mam tylko nadzieję, że nie kolejna stacja benzynowa (byłaby trzecią na tej działce, a piątą łącznie w najbliższej okolicy) i nie kolejny supermarket (4 już w najbliższym sąsiedztwie stoją). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edytka Re: Drobne wieści IP: 217.153.67.* 04.10.04, 14:19 Pol Motors jest inwestorem i buduje Autoryzowaną Stację Dealerską Forda pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek A-kwa-park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 16:05 Rozpoczyna się budowa wrocławskiego aquaparku Dziś rozpoczynają się prace przy budowie Aquaparku we Wrocławiu. Na początek mają być prowadzone prace archeologiczne. Rafał Guzowski dyrektor wydziału inwestycyjno - technicznego wrocławskiego urzędu miejskiego przyznaje, że tego etapu realizacji inwestycji boi się najbardziej. Wybudowanie Aquaparku będzie kosztowało ponad 100 milionów złotych. Inwestycja realizowana będzie z kredytu zaciągniętego przez spółkę utworzoną przez gminę i niemiecką spółkę specjalizującą się w budowie parków wodnych. Paweł Majcher Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Remont Ratusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 16:20 Koniec remontu Ratusza Dobiega końca renowacja południowej ściany wrocławskiego Ratusza. Trzeba było m.in. skuć stare tynki i oczyścić kamienne elementy elewacji. Ta najbardziej reprezentacyjna ściana średniowiecznej budowli nie była odnawiana od 40 lat. Remont kosztować będzie 200 tysięcy złotych. Jest to ostatni etap renowacji wrocławskiego Ratusza. Pozostałe ściany-wschodnia i zachodnia wyremontowane zostały po powodzi w 1997 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Remont Ratusza IP: 213.199.196.* 04.10.04, 18:29 taaa a druga czesc sciany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WuWu Re: Remont Ratusza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.04, 20:52 Też mnie ubawiła ta wiadomość. Najlepsze, że redaktorek z Faktów, kiedy ją czytał, nawet się nie zająknął. Nie bywa na Rynku? Ten, co przygotowuje takie newsy tez chyba nie. Oby tylko ów news nie okazał się proroczy i faktycznie remont się zakończy i ta nowa część będzie wyglądać jak pół d..y zza krzaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_gato Re: A-kwa-park IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 18:29 A gdzie jest projekt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: A-kwa-park IP: 213.199.196.* 04.10.04, 18:31 Ogrodzili juz czesc terenu-skrawek wzgóra od strony placu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Newsletter 4 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.10.04, 15:08 Pytanie: Co z tym nowym budynkiem przy Quatro Forum Srudkow na Legnickiej? Czy ten nowy swietny proejtk BABW wkoncu realizuja? Czy ktos ma zdjecia? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Newsletter 4 IP: *.mat.univie.ac.at 05.10.04, 15:51 Przez ostatnie kilka tygodni nic tam sie nie dzialo. Cisza i spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_gato tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 18:37 tamten budynek na bank bedzie zrealizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriss A4 - oznakowania ;) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.04, 17:42 Sadząc po oznakowaniu stojącym wzdłuż "autostrady" A4 (w kierunku Wrocławia) mamy BARDZO rozbudowana sieć autostrad!!! Co kilka kilometrów krzyżują się autostrady ;) hehehe A ktoś wziął kasę za zrobienie i postawienie takich bubli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis NTK-Otwarcie IP: 213.199.196.* 05.10.04, 21:36 Otwarcie nowej fabryki w Jelczu-Laskowicach luk 05-10-2004 , ostatnia aktualizacja 05-10-2004 21:09 W przyszłą środę oficjalne otwarcie fabryki NTK Technical Ceramics Polska To kolejny japoński inwestor w Jelczu-Laskowicach, w Wałbrzyskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej. Na 3-hektarowej działce firma NTK Technical Ceramics Polska postawiła fabrykę, która zajmie się produkcją elementów narzędzi do obróbki skrawaniem. Koszt całej inwestycji to prawie 14 milionów złotych. Pracę w fabryce znajdzie na razie 50 osób. W ciągu najbliższych dwóch, trzech lat zatrudnienie ma wzrosnąć o 20-30 proc. NTK Technical Ceramics Polska sp. z o.o. wchodzi w skład koncernu NGK Spark Plug Co. Ltd, który jest światowym liderem w produkcji świec zapłonowych. Koncern działa w prawie 160 krajach. Fabryki podobne do tej w Jelczu- Laskowicach działają jeszcze w Korei i Japonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Nowe informacje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 18:45 ...na temat różnych nowych inwestycji - za godzinę, tak około 20:00 postaram się je wstawić na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Nowe inwestycje mieszkaniowe w Oławie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 20:16 Środa, 6 października 2004r. OŁAWA Nowi lokatorzy wprowadzą się za dwa lata W dawnych radzieckich koszarach ma powstać trzysta nowoczesnych mieszkań. Niestety, nie będą tanie Towarzystwo Budownictwa Społecznego z Kamiennej Góry zdecydowało się na rozpoczęcie zapowiadanej od lat wielkiej inwestycji w Oławie. W opuszczonych poradzieckich stajniach przy ul. 3 Maja ma powstać trzysta nowoczesnych mieszkań. Będzie też miejsce na sklepy i punkty usługowe. Kompleks przy 3 Maja składa się dziś z trzech skrzydeł, ułożonych w kształcie litery C. Za kilka lat powstanie tam jeszcze jeden budynek. - Prace będą przebiegały w kilku etapach - mówi Tadeusz Kułakowski, szef miejskich inwestycji. - Pierwszy, to budowa 120 mieszkań. Ruszy w przyszłym roku, a gotowe lokale oddamy do użytku za dwa lata - zapowiada. Konserwator zabytków zgodził się, by do stajni dobudować jeszcze jedną kondygnację. - Dzięki temu parter będzie mógł zostać wykorzystany na lokale użytkowe, przeznaczone na sklepy i punkty usługowe, a na pierwszym i drugim piętrze powstaną mieszkania - opowiadają w magistracie. - W pierwszej kolejności mają być wyremontowane trzy istniejące skrzydła kompleksu pokoszarowego. Gdy będą gotowe, TBS wybuduje czwarte, nowe skrzydło - mówi Kułakowski. Jeszcze tej jesieni ruszy uzbrojenie terenów w wodociągi i kanalizację. Mieszkania TBS nie należą do najtańszych. W Oławie miesięczny czynsz za pięćdziesięciometrowy lokal kosztuje około 350 złotych. Dla porównania, najemcy mieszkań komunalnych za lokal tej samej wielkości płacą trzykrotnie mniej. Oławianin Mieczysław Lambert ma inny pomysł na zagospodarowanie opuszczonych budynków. - Zamiast oddawać je dla TBS, miasto powinno samo zadbać o ich remont, a później przygotować mieszkania komunalne i socjalne dla najbiedniejszych - uważa. - Czynsz w TBS jest zbyt wysoki. Przeciętnej rodziny na taki wydatek nie stać - tłumaczy. Dla sześciuset rodzin Inwestycja przy ul. 3 Maja będzie piątą realizowaną w Oławie przez kamiennogórski TBS (oławska gmina miejska jest jednym z jego udziałowców). Przy ul. Iwaszkiewicza i Własta powstało dotąd 168 mieszkań. Budowa kolejnych 112 ruszyła przed kilkoma dniami przy ul. Zacisznej (mają być gotowe do października przyszłego roku). TBS planuje też remont dwóch budynków komunalnych przy ul. Andersa. Tu ma powstać 21 kawalerek. Gdy zakończą się wszystkie zaplanowane inwestycje, w mieście dach nad głową dzięki TBS będzie miało ponad sześćset rodzin. Trzeba spełnić warunki Aby starać się o cztery kąty w Towarzystwie Budownictwa Społecznego, trzeba spełnić wiele warunków. Główny - to stała praca i brak prawa do innego mieszkania w Oławie. Komisja zajmująca się przydziałem mieszkań bierze pod uwagę przede wszystkim kolejność zgłoszeń, ale nie tylko. Jeśli na przykład przyszły lokator TBS zobowiąże się do zwrotu zajmowanego przez siebie dotąd mieszkania komunalnego, trafia na początek kolejki. W Oławie w pierwszej kolejności prawo do mieszkania mają ci, którzy już w mieście mieszkają. Gdy dowiemy się, że przyznano nam mieszkanie w TBS, musimy wpłacić kaucję. To nie więcej niż 10 proc. wartości lokalu. Michał Gigołła - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Legnica: Ruszyła japońska fala IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 20:19 Ruszyła japońska fala Data: 2004-10-04 Ada Kondratowicz: Po chwilowym zastoju wygląda na to, że Legnica przełamała zastój, jeżeli chodzi o japońskie inwestycje w strefie. Ryszard Gibuła, prezes Legnickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej: - To suma wielu działań, m.in. kontaktów personalnych, misji gospodarczych do Japonii, oferty inwestycyjnej. Efekt jest taki, że dwóch inwestorów japońskich już mamy, a z kolejnymi dwoma rozmawiamy. Mimo to liderem w tej kwestii pozostaje nadal strefa wałbrzyska. Legnica rywalizuje z Wałbrzychem o inwestorów z Japonii? - Według mojej wiedzy, w ostatnich 10 latach suma japońskich inwestycji w Europie Środkowowschodniej to tylko jeden promil wszystkich japońskich inwestycji na świecie. Nie ma więc powodów do rywalizacji. Trzeba po prostu starać się przyciągnąć jak najwięcej nowych inwestorów. Powodem tego, że do tej pory Japończycy częściej wybierali Wałbrzych, były ponoć niższe ceny gruntu i opłat strefowych tam niż w strefie w Legnicy. - To całkiem prawdopodobne. Jak szacuję, z tego powodu mogłem stracić kilku dużych inwestorów. Ale są tego określone przyczyny - prezes strefy w Wałbrzychu zarządza nią od początku i prowadzi konsekwentną politykę. Ja przejąłem strefę w czerwcu 2002 roku. Wtedy spółka miała 10 mln długu, niepoukładane kontakty z samorządami i 1 mln zł kredytu. Żeby zarobić na jej funkcjonowanie, musiałem żądać wyższych cen. Teraz sytuacja jest znacznie lepsza, mamy o 3,5 mln zł długu mniej i możemy sobie pozwolić na lepszą ofertę cenową. Nasze kontakty z samorządami też są znacznie lepsze, nawet mimo to, że nie chcą nas zwalniać z podatku od nieruchomości. Dlaczego Japończycy są takim upragnionym przez Polaków inwestorem? - Dla nas to pewna egzotyka, ale przede wszystkim niesamowita technologia, organizacja i kultura pracy. Dzięki temu Polacy, którzy pracują w japońskich zakładach, mają szansę wykonać ogromny skok. Są w stanie więcej się nauczyć i szybciej rozwinąć niż w innych firmach. Ale negocjacje z Japończykami to niemal udręka. - Rzeczywiście to bardzo trudny partner. Negocjacje mogą trwać nawet latami. Poza tym oni mają ogromne oczekiwania. Najchętniej przejęliby grunt za darmo, z pełną infrastrukturą i najchętniej z dopłatą. Ale to już przecież nie jest biznes. Poza japońskimi inwestorami Legnica ma szanse na kolejnych inwestorów? - Tak, negocjujemy z kilkoma firmami, głównie niemieckimi. Mam nadzieję, że do końca roku uda się nam coś sfinalizować. Ma pan jeszcze wolne grunty? - Tak, 180 ha rozrzuconych we wszystkich podstrefach. W związku z zakazem rozszerzania terenów stref w Polsce, kilka stref w całym kraju złożyło się na to, aby we Wrocławiu powstała podstrefa WSSE, na której zainwestował Whirlpool. Jak pan przyjął konieczność oddania terenów Wałbrzychowi? - No cóż, z obrzydzeniem, ale z punktu widzenia korzyści dla całego kraju, nie miałem innego wyjścia. Straciliśmy głównie 25 ha w Złotoryi. Mam jednak obietnicę, że jeżeli znajdę inwestora na ten teren, to go odzyskamy. Autor: Ada Kondratowicz www.biznespolska.pl/gazeta/article.php?cityID=wroclaw&contentID=101647 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! KOELNER wybuduje nowe centrum dystrybucyjne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 20:36 Wrocławski Koelner, jeden z najbardziej znaczących producentów mocowań budowlanych w Europie Środkowowschodniej planuje kolejne nowe inwestycje w naszym mieście. W lipcu tego roku, spółka kupiła od gminy 5-hektarową działkę przy obecnej siedzibie firmy na ul. Kwidzyńskiej. Zamierza na niej wybudować centrum dystrybucyjne, głównie na własne potrzeby. Ma ono ruszyć na początku przyszłego roku. ------------- Firma zaczynała 22 lata temu jako mała rodzinna spółka pod nazwą Tworzywa Sztuczne Krystyna Koelner. Dziś, jako Koelner SA zatrudnia ponad 500 osób, ma kilkanaście oddziałów w kraju i za granicą, m.in. w Moskwie, Kijowie, Sofii i Bukareszcie. Jest jednym z głównych sponsorów koszykarskiej drużyny Śląska Wrocław. Wszystkie udziały należą do członków rodziny Koelnerów. Opracowanie na podstawie najnowszego "Biznesu Wrocławskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Działka na styku Wrocławia i Mirkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 20:51 Gdzieś na forum,ktoś niedawno pisał, że trwają prace na tej dużej działce na styku Wrocławia i Mirkowa (Odolanowska / Al Jana III Sobieskiego - było tam takie duże gospodarstwo rolne, zabudowania). Ktoś pisał, ze trwały wyburzenia tamtych budynków i prace ziemne. Otóż ta 28 hektarowa działka należy do TONAGRO Śląsk. Z dwa, trzy miesiace temu, w dodatku do Gazety Wyborczej (Informator Samorządowy), była całostronnicowa reklama TONAGRO i rozmowa z szefem tej spółki. Było o planowanym wielkim Multi Cargo Centrum Psie Pole (teren między Hydralem a Boschem) oraz właśnie o tej 28 hektarowej działce. TONAGRO zamierza tam wybudować duze osiedle mieszkaniowe - około 1600 mieszkań, dla około 5000 mieszkańców. Inwestycja ma przebiegać etapami, po 200-300 mieszkań rocznie. Wtedy (a był to koniec lipca) mowa była o pracach koncepcyjnych (urbanistycznych i architektonicznych) nad tym osiedlem. Być moze te prace koncepcyjne dobiegły końca lub są w fazie końcowej i TONAGRO Śląsk rozpoczyna pierwsze przygotowania do budowy tego osiedla (można się domyślać, że prace budowlane mogłyby ruszyć już wiosną 2005)... Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Działka na styku Wrocławia i Mirkowa 06.10.04, 21:18 5.000 tysięcy mieszkańców to całkiem sporo ( ale i tak nie 30-40 tysięczne molochy które budowano za komuny),jak już to pobudują to warto by było przedłużyć jakąś linię np.N,bo to i MPK się opłaci i mieszkańcom.A jaka jest KM w tamtych rejonach to każdy wie.1 autobus na godzinę i każdy gdzie indziej. -------------------------- pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Działka na styku Wrocławia i Mirkowa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 21:21 To ma być osiedle kameralnych domów 3 piętrowych z mieszkalnymi poddaszami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Działka na styku Wrocławia i Mirkowa IP: 213.199.196.* 06.10.04, 21:29 40 tys osób zamieszka na nowych terenach przeznaczonych przez gmine pod ten cel. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Działka na styku Wrocławia i Mirkowa 06.10.04, 22:16 pluto10 napisał: > przedłużyć jakąś linię np.N,bo to i MPK się opłaci i mieszkańcom.A jaka jest MPK całkiem powiewa dokąd ich autobusy jeżdżą, bo płacone mają za przejechane wkm, a nie za przewiezionych pasażerów i doskonale o tym wiesz. A z N to pomysł zaiście genialny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! WŁĄCZAJCIE TVP WROCŁAW!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 22:17 Teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: WŁĄCZAJCIE TVP WROCŁAW!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 22:25 Nawet się nie spodziewałem, że sprawa z tym dużym projektem - centrum obliczeniowo-administracyjnym koło Poltegoru jeszcze istnieje. Byłem przekonany, ze przegraliśmy ją z Czechami i Pragą. A tu taka miła niespodzianka! Rozmowy dalej trwają. Mocno utajnione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: WŁĄCZAJCIE TVP WROCŁAW!!!!!! IP: 213.199.196.* 06.10.04, 22:33 Nom tez mnie zaskoczyło. Umieja trzymac tajemnice kiedy trzeba ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: WŁĄCZAJCIE TVP WROCŁAW!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 22:37 Jak kiedys napisalem ze dla wrocławia konkurencja sa czechy i slowacja a nie inne miasta polskie to mnie obeśmiano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: WŁĄCZAJCIE TVP WROCŁAW!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 22:48 Nie wiem czy zauważyliście, że kiedy red Majcher zapytał vicep Najnigera o to centrum rozlicz-biurowe koło Poltegoru (o które walczymy z Pragą), to vicep zmieszał sie i nie chciał nawet pisnąć o tym słowa, ani podawać szczeg. Zazwyczaj swiadczy to o bardzo zaawansowanych rozmowach i tzw tajemnicy handlowej. Niektóre firmy, za złamanie embarga na informacje o takich rozmowach, reagują zerwaniem jakichkolwiek rozmów. Więc niech dalej sobie prowadzą rozmowy, niech zakońcczą się one dla Wrocławia pozytywnie i czekajmy cierpliwie. Miło, ze ta inwestycja nie jest już w Pradze i że mamy na nią szansę. Wygrać z Pragą, to byłoby już naprawdę coś. Ale do tego jeszcze pewnie długa droga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! BIG BROTHER w tramwajach MPK Wrocław? :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.04, 23:10 Kamery podglądają pasażerów MPK Tomasz Ziemba 06-10-2004 , ostatnia aktualizacja 06-10-2004 20:40 Koniec z bandyckimi napadami w tramwajach. Teraz zamontowane w wagonach kamery będą chronić pasażerów Pierwszy naszpikowany elektroniką tramwaj już jeździ po naszych ulicach. W dwóch wagonach umieszczono osiem kamer - po cztery w każdym wagonie - i nowoczesny plazmowy monitor w kabinie motorniczego. Kamery wielkości piłeczki pingpongowej wiszą nad drzwiami wejściowymi. Rejestrują wszystko, co się dzieje w czasie jazdy. - Chyba każdy kierowca przeżył bijatykę w swoim pojeździe - mówi Janusz Cholewicki, motorniczy okamerowanego tramwaju nr 22. Najgorzej jest w drugim wagonie. Z kabiny motorniczego nie widać, co się w nim dzieje. - A tu wystarczy rzucić okiem na monitor i wszystko mam pod kontrolą - cieszy się motorniczy. Monitoring odstrasza również wandali. W nowej "22" żadna z szyb nie została porysowana, nikt nie odważył się zniszczyć siedzeń ani pobrudzić markerami ścian. Skład wygląda, jakby dopiero wyjechał z fabryki. Plazmowy ekran wisi nad siedzeniem motorniczego. Jest podzielony na osiem okienek. W każdym z nich jest widok z jednej kamery. Pod ręką kierowcy zainstalowano elektroniczny panel, którym można przełączać kamery i powiększać obraz. Ale czy patrząc na kamery, kierowca nie spowoduje wypadku? - Nie patrzę w monitor przez cały czas. Zerkam kontrolnie, jak w boczne lusterka - tłumaczy Cholewicki. Nietypowa kabina kierowcy wzbudza ciekawość pasażerów. Przez szybę zaglądają do niej małe dzieci i dorośli. Nie kryją zdziwienia. A pani Krystyna, jedna z pasażerek, ma wątpliwości: - Nigdzie nie widziałam ostrzeżenia, że ktoś mnie obserwuje na monitorze. Janusz Rajces, rzecznik wrocławskiego MPK: - W hipermarketach też nie ma takich informacji. System ma przede wszystkim zapewnić bezpieczeństwo. Co zrobi kierowca, gdy np. zobaczy bójkę w tramwaju? Przez radiostację wezwie policję. Poza tym obraz z kamer nagrywa się na twardym dysku. Można go przejrzeć i ustalić, co się działo w tramwaju. Jeśli trzeba, nagranie może posłużyć jako dowód w sądzie. - Jak na razie urządzenia działają bez zarzutu - twierdzi Rajces. Jeżeli testy wypadną pomyślnie, od przyszłego roku MPK zamierza instalować monitoring we wszystkich modernizowanych pojazdach. Tramwaj z kamerami można najczęściej spotkać na liniach 8, 9, 17 i 22. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Most 1000 lecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 00:43 Chodniki już pomalowane Środa, 6 października 2004r. Jeszcze przed 1 listopada pojedziemy przez most Tysiąclecia Minimum 2 tygodnie - tyle potrwają odbiory techniczne mostu Tysiąclecia. Główny wykonawca przeprawy - firma Skanska zgłosiła budowlę do odbioru 24 września. - Dostaliśmy jednak odmowę, ponieważ chodniki na moście nie były pomalowane. Po raz drugi gotowość do odbioru zgłosiliśmy 4 dni później - mówi Zygmunt Andrejas, dyrektor kontraktu. Nadzór nad budową nie jest sprawowany bezpośrednio przez inwestora, czyli Zarząd Dróg i Komunikacji, ale przez firmę zewnętrzną. - Oficjalne potwierdzenie o zgłoszeniu do odbioru dostaliśmy w poniedziałek. Teraz przez minimum dwa tygodnie potrwają odbiory techniczne - mówi Ewa Mazur ze ZDiK-u. Nowy most będzie lustrować kilkanaście różnych komisji, które sprawdzą konstrukcje oraz przebiegające przez most instalacje i sieci. Przed 1 listopada most ma być dopuszczony do użytku. Na dojazdach do przeprawy początkowo będzie obowiązywała specjalna organizacja ruchu związana z dniem Wszystkich Świętych. Z tego powodu w pierwszych dniach na moście nie pojawią się jeszcze nowe linie autobusowe. - Prawdopodobnie przez most skierowana zostanie specjalna ekspresowa linia autobusowa łącząca cmentarze Osobowicki i Grabiszyński - mówi Ewa Mazur. ZDiK obecnie przygotowuje trasy komunikacji miejskiej na 1 listopada. (BW) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feniksa? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 00:47 Kierownictwo Spółdzielczego Domu Handlowego, nie wyklucza że jednym z punktów trwającej właśnie rewaloryzacji sklepu będzie właśnie postawienie na dachu globusa podobnego do tego sprzed lat. - Byłby o wiele nowocześniejszy. Jednak taki, jaki nam się marzy kosztuje ponad milion dolarów - mówi Jerzy Kraśniewski, prezes zarządu Feniksa - Niestety, nie stać nas na niego. Szukamy więc sponsora. Przemysław Ziółek - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.10.04, 01:17 oooch niech wkoncu zrobia cos z tym pieknym domem! By mi sie marzylo aby znowu odtworzyli fasade od rynku taka jaka byla przed nazistem - czyli taka secesyjna, jaka jest jeszcze ciagle od kurczego targu... Bo terza ten Feniks tak bardzo dziwnie wyglada (wewnatrz to juz zupelnie inna bajka, hehe). Ta fasada niby chce byc wolna secesyjna, a jest jakos wstawiona w kraty jakiegos 'ordentlicher Nazibau'. Na serio bardzo dziwnie to wyglada... a jak zostal zbudowany to byl takim prawdziwym wielkomiejskim domem towarowym. Wielkie okna, wielkie witryny wielkomiejskosc... Odpowiedz Link Zgłoś
ert3 Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni 07.10.04, 10:23 miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35778,2327117.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Aquapark IP: 213.199.196.* 07.10.04, 12:37 Własnie koparki zabieraja wzgórze Andersa i ładuja je na ciężarówki, które to wioza je w nieznane :) Jest w tej górce(przynajmniej w tej niskiej części) mniej gruzu niz myslałem, głównie ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Galeria Echo IP: 213.199.196.* 07.10.04, 12:37 Od strony ulicy Piastowskiej zaczyna pełznąć metalowy płot :) Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni 08.10.04, 13:09 "natomiast nocą przemieniałaby się w multimedialny środek reklamowy" ??? Czyli o co chodzi? Mam nadzieję, że tylko o poświetlenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.10.04, 13:22 domyslam sie od wewnatrz na powieszcznie globusa zamierzaja wyswietlac reklamy - tak ja sobie chociaz wyobrazam 'multimedialny środek reklamowy'... Lecz oczywiscie bym wolal podswietlenie bez reklamy... No ale Feniks to bieda, wiec musza jakso to splacac... Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni 08.10.04, 13:48 Gość portalu: wro2015 napisał(a): > domyslam sie od wewnatrz na powieszcznie globusa zamierzaja wyswietlac reklamy > - > tak ja sobie chociaz wyobrazam 'multimedialny środek reklamowy'... Lecz > oczywiscie bym wolal podswietlenie bez reklamy... No ale Feniks to bieda, wiec > musza jakso to splacac... Rynek chyba nie jest odpowiednim miejscem, żeby urzadzać wieczorny seans reklamowy. Moim zdaniem - globus to globus, czyli mapa świata. Z tego co się orientuję na rynku i pobliżu nie wiszą żadne reklamy. Z jednym wyjątkiem, niestety: http--www.fdi.i5.pl-blady-wro-wro_79.jpg Skoro ściany udają okna, to mamy tu 3 reklamy wiszące na ścianie. Niestety :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.10.04, 14:23 hen ja sie przecierz z toba zgadzam. a twoj link... ojoj sie troche nameczylem www.fdi.i5.pl/blady/wro/wro_79.jpg jest bardzo dobry - swietnie pokazuje bezsenes tego calego projektu archicomu... no tak: reklamy wstawili - jakis absolutny absurd... Pisza ze to niby ma byc negwatyw czegos, to bym mnie bardzo interesuje czego to ma byc negatyw, i dlaczego nie wykopali dziury...Wiec prosze juz konsekwentnie, ale takie durnoty jak wklejanie reklam, niskie partery i na zloto malowany styropian to mozna w katach wroclawskich robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Czy wielki, szklany globus wróci na dach Feni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 15:29 Co wy z tym niskim parterem. Ten parter jest dostosowany do wysokości przylegającej oryginalnej kamienicy z ciągu Kiełbaśniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: BIG BROTHER w tramwajach MPK Wrocław? :) 07.10.04, 13:42 Gość portalu: ! napisał(a): > Pierwszy naszpikowany elektroniką tramwaj już jeździ po naszych ulicach. W Się obudzili... on jakos od wiosny jeździ :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Odratrans będzie produkować... IP: 213.199.196.* 07.10.04, 13:50 "Odratrans" będzie produkować wiatraki Wrocławska stocznia "Odratrans" będzie produkować wiatraki czyli elektrownie wiatrowe dużej mocy. Montaż pierwszej rozpocznie się jeszcze w tym miesiącu. Dzisiaj zaprezentowano projekt. Wysokość wiatraka będzie wynosiła 80 metrów, a średnica wirnika 72 metry. Pieniądze na badania, projekt i produkcję wyłożyły wyłącznie polskie firmy. Prace badawcze trwały ponad 3 lata. Docelowo stocznia chce seryjnie produkować od 50 do 100 elektrowni wiatrowych rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: srednica 72 METRY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 20:04 >80 metrów, a średnica wirnika 72 metry. Szok to chyba najwieksze wiatraki na świecie. !!! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edytka Salon samochodowy IP: 217.153.67.* 07.10.04, 14:25 Tubek wybuduje salon samochodowy Reanult Truck o powierzchni 1,5 tys. m2 we Wrocławiu przy ul. Powstańców Śląskich. Inwestorem jest firma Tubek. Budynek o powierzchni ok. 1,5 tys. m2, oprócz ekspozycji, będzie spełniał również funkcje administracyjno-socjalne. Inwestycja ma zostać zakończona w I kw. 2005 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Salon samochodowy IP: 213.199.196.* 07.10.04, 14:29 Gość portalu: edytka napisał(a): > Tubek wybuduje salon samochodowy Reanult Truck > o powierzchni 1,5 tys. m2 we Wrocławiu przy ul. Powstańców Śląskich. Inwestorem > > jest firma Tubek. Budynek o powierzchni ok. 1,5 tys. m2, oprócz ekspozycji, > będzie spełniał również funkcje administracyjno-socjalne. Inwestycja ma zostać > zakończona w I kw. 2005 r. hmm 1,5 tys to sporo jak na salon. W którym miejscu to chca zmieścic? p[ewnie gdzies przy Karkonoskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edytka Re: Salon samochodowy IP: 217.153.67.* 07.10.04, 14:53 prawdopodobnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Salon samochodowy 07.10.04, 16:35 Gość portalu: Rafis napisał(a): > hmm 1,5 tys to sporo jak na salon. W którym miejscu to chca zmieścic? p[ewnie > gdzies przy Karkonoskiej? Pewnie tam, gdzie obecnie się znajduje "salon" Renault Truck. Czyli na popolmozbytowym terenie koło salonu Citroena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edytka Re: Newsletter 4 IP: 217.153.67.* 07.10.04, 14:27 Przed kilkunastoma dniami GKN Driveline Polska wybrał generalnego wykonawcę rozbudowy zakładu produkcyjnego w Oleśnicy. W ramach inwestycji powstanie hala o powierzchni ponad 6 tys. m2. GKN Automotive to międzynarodowy koncern zajmujący się produkcją dla przemysłu motoryzacyjnego. Firma wybudowała w Oleśnicy zakład i budynek biurowy o łącznej powierzchni 17,8 tys. m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Przetarg na przebudowę Swobodnej - wynik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 16:30 W przetargu nieograniczonym na przebudowę ul. Swobodnej na odcinku od Zielińskiego do ul. Powstańców Śląskich i ul. Zielińskiego na odcinku od ul. Bogusławskiego do ul. Swobodnej we Wrocławiu jako najkorzystniejszą wybrano ofertę: Konsorcjum firm: Lider – Bickhardt Bau Polska Sp. z o.o. 51-504 Wrocław ul. Betonowa 1; Partner - NCC Industri Polska Sp. z o.o. 50-125 Wrocław ul. Św.Mikołaja 7, z ceną ofertową brutto 2.724.399,06 zł w tym VAT 491.285,08 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Zgorzelec wypięknieje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 16:50 Przedmieście Nyskie, jedna z najbardziej zaniedbanych dzielnic Zgorzelca zmieni się wkrótce nie do poznania. Przedmieście Nyskie będzie obszarem uspokojonego ruchu komunikacyjnego. Powstaną w nim kafejki, punkty usługowe, ciąg spacerowy. Co ważne rewitalizacja ma polegać nie tylko na zmianach urbanistycznych, ale także społecznych. Koszt całego programu rewitalizacji Przedmieścia Nyskiego szacowany jest na około 100-120 mln zł. Duża część tych środków trzeba będzie pozyskać z zewnątrz, między innymi z funduszy Uni Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Powstanie nowy most na Odrze IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 16:57 Radni Sejmiku woj dolnośląskiego zadecydowali, że budowa mostu na Odrze w Ciechanowie (gmina Jemielno), zostanie umieszczona w przyszłorocznym budżecie. pieniądze na tą inwestycję mają pochodzić głównie z kasy państwowej i Uni Europejskiej. Koszt budowy nowego mostu szacuje się na 100 mln zł. Zgodnie z przyjętym harmonogramem, na początku 2005 roku ruszą wszelkie prace dokumentacyjne, wykup gruntów pod budowę, oraz przetarg, który ma wyłonić generalnego wykonawcę. Przez most będzie prowadziła droga z Wielkopolski i centralnej Polski, przez Zagłębie Miedziowe w kierunku granicy południowej i zachodniej. To droga 323 prowadząca z Leszna przez Górę Śląską, Rudną do Lubina. Pierwsze samochody przejadą przez nową przeprawę prawdopodobnie na przełomie 2008 i 2009 roku. BP - Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Szukają lokalizacji na Dolnym Śląsku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.04, 17:27 Dwie niemieckie firmy działające w branży komponentów dla motoryzacji szukają w tej chwili lokalizacji dna Dolnym Śląsku. W grę wchodzą: Legnica/Legnickie Pole, Wałbrzych i Oława. Na tym etapie za wcześnie mówić o bliższych szczegółach. Są to firmy średniej wielkośći. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Obwodnica Oleśnicy IP: 213.199.196.* 07.10.04, 21:44 Ominiemy Oleśnicę szem 07-10-2004 , ostatnia aktualizacja 07-10-2004 21:23 Już w listopadzie ma się rozpocząć budowa obwodnicy Oleśnicy. Skończy się w 2006 roku W czwartek przedstawiciele Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad podpisali umowę z wykonawcami. Są to dwie firmy, bo inwestycja została podzielona na dwa zadania. Realizowane będą jednocześnie. Jedną część zbuduje Skanska, drugą Budimex Dromex. Ominięcie oleśnickich korków na trasie do Warszawy będzie możliwe dzięki prawie 13-kilometrowemu odcinkowi drogi, który powstanie po północnej stronie miasta. Budowa będzie kosztować 162 mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Informacje z Legnicy i Lubina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.04, 00:34 LEGNICA: Co dalej z Megasamem? Radio Plus Legnica - 2004-10-07 Wielkie, blaszane pudło z okresu socjalizmu - tak wygląda jeden z pierwszych dużych sklepów w Legnicy - znany jako Megasam. Niegdyś był dla miasta powodem do dumy, teraz szpeci centrum Legnicy. Bryła tego budynku ma jednak zniknąć podczas remontu najsłynniejszej legnickiej ulicy - Najświętszej Marii Panny. Prezydent Legnicy Tadeusz Krzakowski wierzy w możliwości technologiczne i umiejętności specjalistów. Twierdzi, że budynek zostanie tak wystylizowany, że idealnie wkomponuje się w staromiejski klimat okolicznych kamieniczek. ----------------------- LUBIN: Lodowisko w Lubinie? Radio Plus Legnica - 2004-10-05 Czy jeszcze w tym roku w Lubinie będzie można wybrać się na lodowisko? Prezydent Robert Raczyński uważa , że tak. W mieście rusza budowa nowoczesnego lodowiska. Zimą będzie można pojeździć na łyżwach , natomiast wiosną i latem tafla lodu zamieni się w boisko ze sztuczną trawą, a miejsce panczenistów zajmą rolkowcy. Inwestycja będzie kosztowała 5,5 mln złotych. Jak zapewnia prezydent Lubina Robert Raczyński - jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem lodowisko zostanie otwarte w grudniu. Później rozpocznie się kolejna budowa - tym razem Centrum Rekreacyjnego z basenami, boiskami i restauracjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Informacje z Legnicy i Lubina IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.10.04, 13:20 nie chce rzedzic ani nic - fajnie ze remontuja w legnicy itd. Ale juz widze jak tego megasama robia tak 'aby bylo ladniej' - pewnie przykelja taka ladna fasade ktora bedzie udawala kamieniczki, a aby bylo bardziej nowoczesnie kamieniczki beda na pistaciowo i beda mialy koleczka... hehe no al bedzie 'ladniej'. No coz - ze cos takiego robia w legnicy (domyslam sie po przeczytaniu artykulu) to jest okey... Smutne ze takie rozumienie architektury tez u nas panuje... Dlaczego nikt nie zrobi czegos prostego modernistycznego... a tutaj architekci ukrywaja strach za postmodernizmem Ale moze dodam - bo duzo tutaj mysli ze jakos sie uwzialem i ze biore to wszystko bardzo powaznie. Mnie takie zabawy raczej smiesza bo po prostu blokowiska itp. nei beda ladniejsze jak sie namaluje daszki... Przeszkadza mi to jednak w momencie jak mam widok z okna na takie malowidla... Z tego powodu to pisze... No ale niech se sadza przed megasmame z kamieniczkami jako fasada krzaczki przed ladnym parkingiem aby bylo ladniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Powstanie nowy most na Odrze 14.10.04, 08:08 !, most w Ciechanowie ma obsługiwać bardziej oś DW 323-11-372 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ert3 Re: Newsletter 4 08.10.04, 15:59 Wczoraj w TEDE prez.Grehl mówił że zrujnowana kamienica na Oławskiej zmieniła właściciela a miasto podwyższyło opłaty co jest ostatnim krokiem przed rozwiązaniem umowy o użytkowanie wieczyste i ma wymusić na nowym właścicielu szybki remont a raczej odtworzenie kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Newsletter 4 08.10.04, 16:55 ert3 napisał: > Wczoraj w TEDE prez.Grehl mówił że zrujnowana kamienica na Oławskiej zmieniła > właściciela a miasto podwyższyło opłaty co jest ostatnim krokiem przed A propos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Strefa ekonomiczna w Oławie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 20:45 Będzie strefa ekonomiczna w Oławie ? Oława będzie miała własną strefę ekonomiczną. Zdaniem wojewody dolnośląskiego w najbliższym czasie zainwestuje tam potężny koncern związany z produkcją artykułów AGD. Najprawdopodobniej będzie to szwedzki Elektroluks ale Stanisław Łopatowski oficjalnie nie potwierdził jeszcze tej informacji choć przyznał że negocjacje ze Szwedami są w toku. Dodał że, zgodnie z unijnymi wymogami, aby powstała podstrefa wałbrzyskiej strefy ekonomicznej w Oławie , musi zostać uszczuplona inna strefa na Dolnym Śląsku , ale nie będzie to problemem: Wolna powierzchnię posiada np. podstrefa w Jelczu Laskowicach, gdzie już od roku władze próbują znaleźć amatora na ostatnie 8 hektarów. Nieoficjalnie wiadomo że w Oławie Elektroluks ma zamiar postawić fabrykę produkująca artykuły AGD, między innymi zmywarki do naczyń. Krzysztof Kubik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Nieznana mi wizualka EPI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 20:58 Oto link: wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/albums/sieroty/EPI.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Nieznana mi wizualka EPI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 21:11 Po prostu na inny kolor podswietlona, ale ta sama. Ech, jak ja chcialbym zeby to EPI ruszylo w koncu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Co to za projekty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 21:17 Czy to wogóle powstanie a jeśli tak to kiedy? Kto wie? wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/albums/sieroty/normal_karkonoska_przyjazni_1.jpg wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/albums/sieroty/normal_karkonoska_przyjazni_2.jpg wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/albums/sieroty/normal_karkonoska_przyjazni_3.jpg Gdzie jest ta kładka? Czy wogóle jest? wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/albums/sieroty/kladka.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Co to za projekty? IP: 213.199.196.* 08.10.04, 21:27 to chyba projekty polmotu, osiedle miało powstac na działce w okolicach Karkonoskiej. Jakies osiedle ma tam powstac ale raczej tak nie bedzie wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samuelson Re: Co to za projekty? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.04, 23:27 idz spać Rafis,pewnie żona czeka...i tęskni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Co to za projekty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 09:57 A po co te osobiste wycieczki do Rafisa? To miałoby być złośliwe czy przyjacielskie? Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Kilka wiadomości z Nowego Dworu. 08.10.04, 21:46 1.Wyburzają budynek na rogu Chociebuskiej i Nowodworskiej. 2.Ocieplili i wymalowali budynek na ul.Budziszyńskiej (coś koło nr.30) 3.Ocieplają budynki te na Wojrowickiej o których wcześniej pisałem. 4.Z pewnego źródła wiem,że może wkrótce będą ocieplać i malować wszystkie te stare bloki (te jednopiętrowe z cegły),a potem może się zabiorą za malowanie reszty,ocieplone już są. -------------------------- pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Wiezienie na drobnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 15:27 wyglada coraz lepiej! Okazalo sie, ze inwestor nie poszedl wroclawska drogą i nie pomalował cegieł na różowo ani nawet na żółto, ale po prostu odczyscił elewację- na razie od strony ul. Dorbnera i wygląda to fantastycznie! Czkeam az całe wiezeinie będzie już hotelem, będziemy mieli rewelacyjny obiekt w miescie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Wiezienie na drobnera IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.10.04, 16:10 wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/displayimage.php?album=3&pos=29 wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/displayimage.php?album=3&pos=28 wroclaw.sarp.org.pl/coppermine/displayimage.php?album=3&pos=54 troszke zdjęc tematycznych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Przebudowa swidnickiej IP: 195.205.108.* 09.10.04, 15:49 www.republika.pl/do_forum/swidnicka/swidnicka.jpg www.republika.pl/do_forum/swidnicka/swidnicka2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 16:25 Gość portalu: michal napisał(a): > www.republika.pl/do_forum/swidnicka/swidnicka.jpg > www.republika.pl/do_forum/swidnicka/swidnicka2.jpg Chodnik przy Solpolu 2 jest wyżej niż chodnik przy Solpolu 1. A więc, szykuje nam się schodek, albo chodnik krzywy - a przecież według projektu miał być płaski na całej szerokości. Jeszcze raz się okazało, że cała ulica jest w porządku oprócz jednego budynku - oczywiście zbudowanego najpóźniej. Jeśli chodzi o Solpol 2, jeśli chcieli mieć schodek, to czemu nie wbudowali go do środka! Dlaczego architekt miejski nie reaguje? Dlaczego ma to w nosie?! Ale i tak ładnie wygląda, na razie, choć za dużo płyt, a za mało kostki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przebudowa swidnickiej IP: 195.205.108.* 09.10.04, 16:32 hen napisał: > Chodnik przy Solpolu 2 jest wyżej niż chodnik przy Solpolu 1. A więc, szykuje > nam się schodek, albo chodnik krzywy - a przecież według projektu miał być > płaski na całej szerokości. Chodnik przy wejsciu do solpolu 2 juz jest i jest krzywy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 16:35 Gość portalu: michal napisał(a): > hen napisał: > > > Chodnik przy Solpolu 2 jest wyżej niż chodnik przy Solpolu 1. A więc, szy > kuje > > nam się schodek, albo chodnik krzywy - a przecież według projektu miał by > ć > > płaski na całej szerokości. > > Chodnik przy wejsciu do solpolu 2 juz jest i jest krzywy :/ No proszę! Wytrawny obserwator ma wieści z pierszej linii frontu. Z tym, że jak sądzę masz na uwadze krzywiznę idąc od przejścia podziemnego, zaś ja martwie się o kształt chodnika pomiędzy Solpolami. Ja stawiam, że będzie tam schodek. :- ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przebudowa swidnickiej IP: 195.205.108.* 09.10.04, 16:42 Wlasnie, ze nie skos jest miedzy solpolem 2 a przejsciem, ale takze miedzy solpolem 1. Narazie sa ulozone tylko 2 plyty, ale widac juz lekki skos, wiec moze unikniemy schodka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Przebudowa swidnickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 17:01 Dobra robota Michal. Tez bylem dzis tam i musze przyznacze jak na razie wyglada roche lepiej niz stara czesc deptaka.. A jesli chodzi o schodek przy Solpolu2- on byl juz wczesniej z polbruku (rzyg) i teraz bedzie przynajmniej z plyt... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Przebudowa swidnickiej IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.10.04, 19:09 solpol jest brzydki, a schodek to absolutna ignorancja & chamstwo. Po prostu rece opadaja. Wogle szokda ze nikt nie udowkumentowoal tego schodka z polbruku - no bo to juz przecierz jest juz absolutnie RZYGnaMAKSA :) Zaawsze sie zastanawialaem jaki mcudem oni chca ta swidnicka przechylic. Momentami nawet mylsame ze Jarzabek jest geniuszem i ze tak na serio swidnicka byla przechylona, a solpole zostaly tak zaprojektowna ze na przyszlosc swidnicka poznedzie sie WSZYTKICH schodkow i schodow... No cos - mylilem sie. jak zwykle wygrala krotkowzrocznosc. Niech teraz mi swvarte jeszcze raz mowi, ze nie mzna czegos zniszczyc czego jeszcze nie ma... Zniszczali! Zniszczyli dobry proejkt remontu swidnickiej... A takie inne pytanie: To co najbardzie jswiadczy moim zdaniem o tragedii i prowincjonalnosci to jest oprocz przejscia pod trasa WZ te glosniki, ktore caly czas puszczaja DiscoPolo przebijane reklama. Czy to jest dozwolone? pRzechodzac tamtedy czuje sie obrazony. Proponuje wywalic to g*** Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 20:48 Gość portalu: wro2015 napisał(a): > zniszczyc czego jeszcze nie ma... Zniszczali! Zniszczyli dobry proejkt remontu > swidnickiej... Ach ta twoja schodkofobia. Po drugiej stronie przejścia pewnie dostajesz konwulsji na widok wschodniej strony Świdnickiej, co? > czas puszczaja DiscoPolo przebijane reklama. Czy to jest dozwolone? Obawiam się, że jest, bo inaczej już dawno by to zlikwidowali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Przebudowa swidnickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 22:04 Ale z drugiej strony, przy tym starymbuydnku, gdzie jest salon ery ta nowa posadzka wyglada bardzo wielkomiejsko- naprawdejak w jakiejs Pradze czy na Kudamm- wielkie witryny, wejscia, i posadka ulicy na tym samym poziomie co wejscia do bram- super interesujace wielkomiejskie miejsce. Inna sprawa- schodek przy SolPolu- Jarzabek zaprojektowal to tak jak zaprojektowal i teraz trzeba naprawic- moim zdaniem lepiej zrobic to chyba "pochylając" swidnicką, niz dobudowując (nawet ładne) schodki+rampe dla inwalidow... Tak wiec poki co, to co widzialem oceniam in plus:) mam tylko nadzieje ze pomiedzy chodnikami (ktore juz powstają) nie bedzie znow kulek, kolorowej kosteczki ułozonej w mikołaje itp tylko elegancka posadzka... No i jeszcze jedna sprawa (znów) wypłynęla- dlaczego MY, mieszkancy nie moglismy oglądnąc projektu?! Wysłałem nawet specjalne pismo i..nic! Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 22:13 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > dzy chodnikami (ktore juz powstają) nie bedzie znow kulek, kolorowej kosteczki Litości... co ci się w kulkach nie podoba??? > y oglądnąc projektu?! Wysłałem nawet specjalne pismo i..nic! ZTCW żeby projekt obejrzeć trzeba się pofatygować na Długą i się da. Mi się nie chce tego weryfikować, ale skoro Tobie tak zależy to kiedyś spróbuj :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: Przebudowa swidnickiej IP: 195.205.108.* 09.10.04, 22:22 Zeby zobaczyc projekt trzeba napisac pismo do ZDiK`u. Wiem, bo sam pisalem takie pismo i widzialem jeden projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 23:34 Gość portalu: michal napisał(a): > Zeby zobaczyc projekt trzeba napisac pismo do ZDiK`u. Wiem, bo sam pisalem > takie pismo i widzialem jeden projekt. Czyli się da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Przebudowa swidnickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 22:23 > > Litości... co ci się w kulkach nie podoba??? > Musialbym na to odpowiedziec jakims dlugim elaboratem ale nie chce mi sie, bo odpowiesz i tak jednym slowem. > ZTCW żeby projekt obejrzeć trzeba się pofatygować na Długą i się da. Mi się nie > chce tego weryfikować, ale skoro Tobie tak zależy to kiedyś spróbuj :^) > ZDiK o ile wiem ma tez obowiązek odpowiadac na korespondencje Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przebudowa swidnickiej 09.10.04, 23:33 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > Musialbym na to odpowiedziec jakims dlugim elaboratem ale nie chce mi sie, bo o > dpowiesz i tak jednym slowem. Ależ ja bym chciał wiedzieć co ci się nie podoba w takim przyjemnym elemencie małej architektury. > ZDiK o ile wiem ma tez obowiązek odpowiadac na korespondencje Ooo, z całą pewnością. W ustawowym terminie dwóch tygodni na korespondencję skierowaną drogą pisemną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbehemot Re: Przebudowa swidnickiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 23:40 > Ależ ja bym chciał wiedzieć co ci się nie podoba w takim przyjemnym elemencie > małej architektury. Nie chodzi o to ze mi cos nie odpowiada w samym ksztalcie kuli:> Po prostu czasem juz "nie wypada"- Wroclaw jest moim zdaniem juz zbyt powaznym miastem jak na taką małą architekture- to tak jakby dorosły człowiek zachowywał sie jak dziecko:> Mala architektura na Swidnickiej jest bardzo niepowazna z wyglądu:> > > Ooo, z całą pewnością. W ustawowym terminie dwóch tygodni na korespondencję > skierowaną drogą pisemną. > No, gdybym ja to wiedzial 2 tygodnie temu kiedy mailbombowalem ZDiK, Bickhardt (tylko od nich dostalem odp) i innych.. Teraz o juz za pozno, bo zanim dojde na poczte Swidnicka bedzie gotowa;> Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przebudowa swidnickiej 10.10.04, 00:23 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > ziecko:> Mala architektura na Swidnickiej jest bardzo niepowazna z wyglądu: Uhm. No to się nie zgodzimy, bo według mnie to jest plus. Dzięki takim elementom jak te kulki czy te kamienne siedziska zabiera się trochę niepotrzebnej sztywności. > No, gdybym ja to wiedzial 2 tygodnie temu kiedy mailbombowalem ZDiK, Bickhardt Niestety jeszcze sporo wody w Odrze i innych rzekach upłynie zanim instytucje zaczną traktować emaile tak samo jak pisma na papierze z wbitą pieczątką z datą przyjęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
hen Re: Przebudowa swidnickiej 11.10.04, 13:11 Gość portalu: kotbehemot napisał(a): > Inna sprawa- schodek przy SolPolu- Jarzabek zaprojektowal to tak jak zaprojekto > wal i teraz trzeba naprawic- moim zdaniem lepiej zrobic to chyba "pochylając" s > widnicką, niz dobudowując (nawet ładne) schodki+rampe dla inwalidow... Najlepszy byłby dwa małe - szerokie na 15 cm schodki na szerokości wejścia. Dzięki temu ulica zostałaby płaska. Mi też sie serce kraje jak widzę taką bezmyślność ludzi, którzy projektują budynki - i to jako OSTATNIE powstałe na ulicy. Jeśli Solopl2 był pomyślany dla ludzi pełnosprawnych, to powinien ponieść tego konsekwencje. Jeśli chce być dosptępny niech sobie robi RAMPY, ALE W ŚRODKU BUDYNKU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Wall Street IP: 195.205.108.* 09.10.04, 15:58 www.republika.pl/do_forum/wall_street/wall_street.jpg www.republika.pl/do_forum/wall_street/wall_street2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Newsletter 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 16:18 Ja już jest wątek o przebudowie Świdnickiej, to niech mi ktoś powie, kiedy miasto zabierze się za remont Krakowskiej, bo jadąc po tej ulicy dzisiaj miałem poważne wątpliwości, czy nie płynę po morzu, i czy za chwilę nie zostanę wyrzucony raze z autem za burtę czyli na chodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Newsletter 4 11.10.04, 17:38 Gość portalu: Preslaw napisał(a): > Ja już jest wątek o przebudowie Świdnickiej, to niech mi ktoś powie, kiedy > miasto zabierze się za remont Krakowskiej, bo jadąc po tej ulicy dzisiaj Krakowska od Traugutta do Armii Krajowej: 2004-2006, 31.6 mln (w tym 18.7 z UE) Krakowska od Armii Krajowej do Karwińskiej: 2006-2008, 16.8 mln (w tym 9.5 z UE) Czyli odpowiedź brzmi: w przyszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: Newsletter 4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.04, 19:50 Dzięki za informację, będę z niecierpliwością czekał nie tyle na remont, bo on nigdy do przyjemnych zjawisk miejskich nie należy, ale na jego zakończenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Obwodnica Bielawy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 18:02 Rusza obwodnica W Bielawie rusza najwieksza inwestycja ostatnich lat - drugi etap budowy obwodnicy. Ma ona odciazyc centrum miasta, przyspieszyc przejazd przez Bielawe i przyciagnac nowych inwestorów. Obwodnica jest jednym z niewielu dolnoslaskich projektów, na które udalo sie pozyskac srodki z Unii Europejskiej. Koszt inwestycji to 14 mln zl, wladze miasta staraja sie juz o kolejne dofinansowanie. Prace potrwaja co najmniej rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia Góra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 18:05 W 2006 roku ma się rozpocząć modernizacja lini kolejowej Wrocław-Jelenia Góra i przystosowanie jej na całej długości do rozwijania predkości 120 km/h. W przyszłym roku ma także się rozpocząć modernizacja kolejnych odcinków lini Wrocław-Poznań i przystosowywanie tej trasy do rozwijania prędkości 160 km/h (dla towarowych do 120 km/h). ec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.mat.univie.ac.at 12.10.04, 18:18 I to sa naprawde dobre wiadomosci - szkoda tylko ze kolejnosc remontow zla - remont odcinka do Poznania da gora 20-30 minut oszczednosci (tam juz teraz jedzie sie ponizej 2 godzin), a dojazd do Jeleniej Gory to katastrofa - sporo ponad 3 godziny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 18:27 Wrocław-Poznań dlatego, że przez najbliższe lata tamtędy maja śmigać wszystkie pociągi na trasie Wrocław-Warszawa, właśnie przez Poznań. A trasa Wrocław-Łódż- Warszawa nadal jest pomijana przez urzędasów ze stolicy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.mat.univie.ac.at 12.10.04, 18:54 Czy to, ze "wszystkie" oznacza w szczegolnosci, ze nie bedzie juz niekwalifikowanych pociagow do stolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 12.10.04, 20:44 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Czy to, ze "wszystkie" oznacza w szczegolnosci, ze nie bedzie juz > niekwalifikowanych pociagow do stolicy? Wiesz, od jakiegoś czasu PR i IC się strasznie kłócą o to, kto ma pośpiechy obsługiwać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.mat.univie.ac.at 12.10.04, 20:57 Dlatego wlasnie sie pytalem, bo wiem o tych "przepychankach" i zaczalem sie bac, ze moze PKP w ramach restrukturyzacji i ograniczania strat wykosi pospieszne do Warszawy a w zamian pusci IC i Ex przez Poznan. Znajac filozofie tych specow od komunikacji masowej to jest prawdopodobne rozwiazanie. No ale jak ktos zamiast myslec o tym jak tu zarabiac, ogranicza sie do myslenia o tym jak tu nie generowac strat, to nie ma innego wyjscia jak tylko w koncu dojsc do wniosku, zeby w ogole zaprzestac dzialanosci przewozowej. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 13.10.04, 12:36 Gość portalu: wojtek napisał(a): > o tym jak tu nie generowac strat, to nie ma innego wyjscia jak tylko w koncu > dojsc do wniosku, zeby w ogole zaprzestac dzialanosci przewozowej. To jest bardzo dobre rozwiązanie, tylko niech inym nie blokują możliwości działania :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.mat.univie.ac.at 13.10.04, 17:16 Oczywiscie wie Pan, ze kiedy zaprzestana zupelnie dzialalnosci w dziedzinie przewozow pasazerskich, to zatrudnienie zmniejszy sie o jakies 10-15%? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 13.10.04, 17:58 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Oczywiscie wie Pan, ze kiedy zaprzestana zupelnie dzialalnosci w dziedzinie > przewozow pasazerskich, to zatrudnienie zmniejszy sie o jakies 10-15%? Zamiast o 80-90%. A ludzie jeśli bedą chcieli pracować to będą potrzebni konkurencji Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 12.10.04, 20:42 Gość portalu: wojtek napisał(a): > I to sa naprawde dobre wiadomosci - szkoda tylko ze kolejnosc remontow zla - A bo linia Kolei Świdnicko-Świebodzickiej nie ma znaczenia "strategicznego", więc jest totalnie olewana i tylko zroku na rok obniża się vmax. To, że w ogóle zamierzają ją remontować to jest bardzo pozytywne zaskoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 20:55 Wro-Jelonka zamierzają robić głownie ze względu na turystykę. Ja co prawda nie do końca wierzę w te podane wczoraj terminy przez PKP (modernizacji tej lini), ale mam nadzieję, że jednak jak najszybciej dojdzie do tej modernizaji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 23:34 Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej Marek Szempliński 12-10-2004 , ostatnia aktualizacja 12-10-2004 22:07 Wiadukt na Strzegomskiej trzeba zamknąć. I to natychmiast, bo się zawali Dla wrocławian oznacza to jedno - gigantyczne korki. Ale nie ma wyboru - ekspertyza firmy Tarcopol jest bezwzględna: skorodowana konstrukcja nie może być dłużej eksploatowana. ZDiK wie o tym od kilku dni. O 108-letnim wiadukcie pisaliśmy w lutym. Po remoncie w połowie lat 80. został on warunkowo dopuszczono do użytku, ale tylko na pięć lat. Podczas remontu stalowa kratownica przęsła, które przenosi największe obciążenia, została odsłonięta i zabezpieczona przed korozją. Na wierzchu zostały ułożone płyty z drewna i zalane asfaltem. Po tym drewnie jeździmy do dzisiaj. Wprawdzie na wiadukt nie wolno wjeżdżać samochodom cięższym niż 2,5 t i mogą poruszać się one tylko 30 km na godz., ale eksperci są zgodni - to już koniec wiaduktu. - Jeśli nie chcemy wypadku podobnego do tego w Gdańsku [w nocy z niedzieli na poniedziałek fragment wiaduktu spadł na sieć trakcyjną PKP - przyp. red.], to trzeba go zamknąć. Stal koroduje - potwierdza nasze informacje Ryszard Wodyński z Tarcopolu. - Kilka dni jeszcze wytrzyma. Zamkniemy go po 1 listopada - zapowiada rzeczniczka prasowa ZDiK Ewa Mazur. Przez wiadukt wiedzie najkrótsza droga między centrum a osiedlami Nowy Dwór i Muchobór. Już teraz są tu duże korki. Po zamknięciu wiaduktu będą jeszcze większe. I nie wiadomo, kiedy sytuacja się poprawi. Mostowcy sugerują, że remont wiaduktu się nie opłaca. - To zbyt kosztowne. Taniej jest zbudować nowy - mówi Ryszard Wodyński. - Ma mieć dwie jezdnie i torowisko tramwajowe - mówi wicedyrektor Biura Rozwoju Wrocławia Marek Żabiński. Ale nowego wiaduktu, który ma powstać przy okazji poszerzenia ul. Strzegomskiej, miejscy urzędnicy nie zapisali w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym, co oznacza, że nie chcą go budować w ciągu najbliższych sześciu lat. Czy teraz zostanie wpisany do Planu? Dyrektor Departamentu Infrastruktury i Gospodarki UM Zbigniew Komar od nas dowiedział się o kłopotach z wiaduktem na Strzegomskiej: - Trzeba przeanalizować, czy ulica Robotnicza udźwignie zwiększony ruch. Trzeba porównać koszty naprawy i budowy nowego wiaduktu. Bez tych danych nie mogę powiedzieć, co zrobimy. Jedno jest pewne: bez wiaduktu w tym miejscu miasto nie wytrzyma sześciu lat. Prof. Jan Biliszczuk z z Politechniki Wrocławskiej: - Znałem stan tej konstrukcji, więc nie dziwi mnie, że trzeba ją zamknąć. Wszyscy wiemy, że jeszcze kilka mostów we Wrocławiu wymaga szybkiej naprawy. W tym przypadku najrozsądniej byłoby wybudować zupełnie nowy wiadukt. Remont kosztowałby kilkaset tysięcy złotych, ale przedłużyłby życie tej konstrukcji o zaledwie kilka lat. Więc chyba warto dołożyć i zbudować coś porządnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Korfanty na rondzie w 2006 roku? IP: 213.199.196.* 13.10.04, 00:06 Posąg na rondzie Środa, 13 października 2004r. Wiosną 2006 roku przy ul. Powstańców Śląskich ma stanąć pomnik Korfantego O postawienie pomnika bojownika o polskość Śląska zabiega fundacja im. Ignacego Paderewskiego, która zdobyła już poparcie władz miasta dla swojego pomysłu. Pomnik Korfantego ma stanąć w zachodniej części pl. Powstańców Śląskich, czyli na popularnym rondzie. Przed 1989 rokiem stał tam pomnik ku czci tych, którzy utrwalali władzę ludową. - Naszym zdanie to jest najlepsze miejsce dla postumentu Wojciecha Korfantego, właśnie ze względu na nazwę tej ulicy. Dlatego zaangażowaliśmy się w pomoc fundacji - mówi Dawid Jackiewicz, wiceprezydent miasta. Nie ma jeszcze dokładnego kosztorysu, ale monument szacunkowo będzie kosztował ok. 100 tysięcy złotych. Władze miasta zastrzegają jednak, że nie wyłożą wszystkich pieniędzy potrzebnych na nowy pomnik. Zadeklarowały tylko, że pomogą szukać ofiarodawców. - Gdy stawialiśmy pomnik generała Sikorskiego przed ambasadą Polski w Londynie potrzebne było 180 tysięcy funtów. Rząd dał tylko 5 tysięcy, ale i tak nam się udało. Dlatego jesteśmy optymistami - mówi Stanisław Gebhardt, prezes fundacji im. Ignacego Paderewskiego. Pomnik miałby mieć ponad 2 metry wysokości. A na jego projekt zostanie rozpisany konkurs dla młodych artystów. Fundacja planuje ograniczenie maksymalnego wieku rzeźbiarza do 30 lub 35 lat. - Chodzi nam o to, żeby przy okazji zachęcić młodych ludzi do zainteresowania się historią. No i być może przy okazji wypromować jakiś młody talent rzeźbiarski - wyjaśnia Stanisław Gebhardt. - Zakładamy, że pomnik stanie na swoim miejscu wiosną 2006 roku - dodaje. Polityk, publicysta, polski działacz narodowy na Śląsku. Studiował na politechnice w Charlottenburgu k. Berlina i Uniwersytecie Wrocławskim. Dążył do usamodzielnienia polskiego ruchu na Śląsku. W 1918 roku na forum Reichstagu publicznie opowiedział się za oderwaniem Górnego Śląska od Niemiec i przyłączeniem go do Polski. Po wojnie komisarz Naczelnej Rady Ludowej w Poznaniu. Poseł na Sejm Ustawodawczy. Polski Komisarz Plebiscytowy na Górnym Śląsku. Aktywny działacz opozycji antysanacyjnej, obrońca demokracji i autonomii Śląskiej. W 1930 roku aresztowany i osadzony w twierdzy brzeskiej. Od 1935 r. na emigracji w Czechosłowacji. Współtwórca Frontu Morges, prezes Stronnictwa Pracy (1937). Po powrocie do Polski w kwietniu 1939 r. ponownie aresztowany i osadzony w więzieniu mokotowskim. Zmarł na dwa tygodnie przed wybuchem II wojny światowej. Został pochowany w Katowicach. Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis lotnisko bez 2 pasa? IP: 213.199.196.* 13.10.04, 00:12 Bez drugiego pasa Środa, 13 października 2004r. Nie ma miejsca na na rozbudowę wrocławskiego lotniska Tuż obok lotniska mogą zostać wybudowane domy. Zarząd portu na Strachowicach przegrał przed wrocławskim sądem administracyjnym spór z gminą Kąty Wrocławskie, która na to pozwoliła Tym samym nie ma już praktycznie żadnego sposobu na powstrzymanie deweloperów przez budową osiedla domków jednorodzinnych, które uniemożliwi powstanie drugiego pasa startowego na wrocławskich Strachowicach. Władze portu starały się powstrzymać ich zaskarżając plany zagospodarowania przestrzennego gminy Kąty Wrocławskie. Sąd administracyjny oddalił jednak te skargi, bo zostały złożone o kilka lat za późno. - Kiedy zmienialiśmy plany zagospodarowania przestrzennego nikt nie protestował. Władze portu i województwa obudziły się, gdy deweloperzy rozpoczynali sprzedaż działek - mówi Antoni Kopeć, burmistrz Kątów Wrocławskich. Przypomnijmy. Spór wokół osiedla trwa już dwa lata. W 2002 roku okazało się, że tuż przy płocie lotniska powstanie osiedle domków jednorodzinnych. Dziś jest już ich tam kilkadziesiąt. Ale na kluczowych dla ewentualnej budowy drugiego pasa startowego gruntach przy ul. Żwirki i Wigury na razie nikt jeszcze nie mieszka. Wyrok sądu administracyjnego oznacza, że nie ma już żadnych sposobów prawnych na powstrzymanie zabudowania tych gruntów. Jednak władze portu twierdzą, że nic się nie stało. - Liczyliśmy się z możliwością przegranej. Błąd został popełniony przez naszych poprzedników i teraz trudno było liczyć, że sąd coś pomoże. Jednak rozbudowa portu będzie się odbywać swoim torem - mówi Andrzej Barski, prezes zarządu spółki Port Lotniczy Wrocław S.A. W przyszłym roku powstanie nowa płyta postojowa, czyli miejsce na którym parkują samoloty. Obecnie na raz może stać we Wrocławiu 6 Boeingów 737. W lipcu przyszłego roku będzie ich mogło parkować 10. Władze portu utrzymują też, że we Wrocławiu wystarczy przedłużyć pas startowy o 500 metrów. - Drugi pas jeszcze długo nie będzie nam potrzebny - uspokaja Andrzej Barski. Pozornie problem jest tak odległy, że może się wydawać, że nie istnieje. Jednak liczba pasażerów jaka przewija się przez wrocławskie lotnisko z roku na rok rośnie. Od stycznia do końca września przez Strachowice było ich o 10 tysięcy więcej niż przez całe 12 miesięcy ubiegłego roku. Jest więc pewne, że kiedyś okaże się za małe. Dlatego we Wrocławiu nikt nie bagatelizuje przegranej w sądzie. - Będziemy musieli znaleźć jakieś inne rozwiązanie, choć nie ukrywam, że budowa drugiego pasa była najlepszym sposobem na rozbudowę lotniska. Teraz albo zaproponujemy deweloperom zamianę gruntów, albo zmienimy plany rozwoju Strachowic - mówi Jarosław Obremski, wiceprezydent Wrocławia i członek rady nadzorczej lotniska. Bartłomiej Knapik - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: lotnisko bez 2 pasa? 13.10.04, 07:27 Tiaaaaa ... teraz "prościej" naginać zapas bezpieczeństwa portu lotniczego przy jednym pasie startowym, lub zmienić po raz kolejny mpzp ... :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Inwestycje IP: 213.199.196.* 13.10.04, 00:16 Coś dla melomanów i narciarzy Środa, 13 października 2004r. Rozpoczęła się budowa stoku narciarskiego przy ul. Bardzkiej. A co z innymi wielkimi inwestycjami? Razem z budową Aquaparku ruszyła budowa stoku narciarskiego, który ma być największy w Polsce. Wywrotki wywożą ziemię ze Wzgórza Andersa, wiozą ją na Bardzką. W niektórych miejscach wzgórze urosło aż o 6 metrów. Do lutego urośnie o następnych 30 - Wyrównuję tę ziemię przez 11, 12 godzin dziennie - zapewnia operator koparki Jerzy Juszczak. Pokazuje na rozkopany szczyt górki przy ul. Bardzkiej, z którego widać niemal cały Wrocław. Przez kilka godzin dziennie tony ziemi przywożą mu dziesiątki wywrotek. Jak się dowiedzieliśmy, do lutego wzgórze urośnie jeszcze o 30 metrów. Na początku roku w gabinecie prezydenta dwóch inwestorów przedstawiło bardzo ambitne plany. Zapowiedzieli, że na górce przy ul. Bardzkiej powstanie największy sztuczny stok narciarski w Polsce. Na szczycie być wieża, a w niej restauracja. Byłby to najwyższy punkt miasta. Wysokość wieży ma wynosić 100 metrów. Trasa zjazdowa będzie długa na 350 metrów. Jeszcze w tym sezonie mieliśmy zjeżdżać na nartach. Stok byłby dostępny także latem. Inwestorzy zapowiadali, że stok będzie w całości wybudowany ze środków prywatnych, ma kosztować 12-15 milionów złotych. Zjeżdżać na nartach mieliśmy jeszcze tej zimy. Nie udało Jest szansa na salę koncertową - Może jeszcze w tym miesiącu rozstrzygniemy prawdopodobnie konkurs na projekt akustyczny hali koncertowej - powiedział nam Andrzej Kosendiak, pełnomocnik prezydenta. W najbliższym czasie, dziś lub jutro prezydent podpisze zaproszenie do składania ofert. 19 lutego tego roku rada miasta uchwaliła plany miejscowe pl. Wolności. Plan zaś przewiduje utworzenie wielkiej hali muzycznej, bardziej reprezentacyjnej niż filharmonia. Stanęłaby ona między fosą, halą Gwardii, a ul. Modrzejewskiej. Zmieściłoby sie tutaj ok. 1800 osób. Przedsięwzięcie realizuje urząd miejski wspólnie z akademią muzyczną.Wiadomo już, że projektem akustyki we Wrocławiu zainteresowane są dwie największe na świecie firmy, jedna z Tokio, druga z Nowego Jorku. Jeszcze nie wiadomo ile wyniesie koszt inwestycji. Z pewnością potrzebnych będzie kilkaset milionów złotych. Przygotowywane są też dwa projekty na finansowanie przedsięwzięcia. Pierwszy zakłada spory udział środków publicznych, drugi - prywatnych. Szczegóły ogłosimy na konferencji, już za kilka tygodni - zapewnia Andrzej Kosendiak 150 milionów złotych. Tyle miał kosztować remont Stadionu Olimpijskiego. AWF, jego właściciel i miasto miały stworzyć spółkę. Miasto obiekt wydzierżawiłoby na długi okres, każdego roku remontując sporą część stadionu. Tyle, że propozycja nie odpowiadała AWF-owi. Stadion leży w środku terenów uczelni. Nie chcieli stracić nad nim kontroli. Uczelnia widziała, na olimpijskim mecze piłkarskie, żużlowe oraz imprezy lekkoatletyczne. Marcin Gąsiorowski - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orzeł Re: Inwestycje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.04, 10:57 Miasto obiekt wydzierżawiłoby > na długi okres, każdego roku remontując sporą część stadionu. Tyle, że > propozycja nie odpowiadała AWF-owi. Znów nie odpowiada? Przecież już sie ponoć dogadali z miastem. Jak tak dalej pójdzie to nigdy go niewyremontują :( Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 13.10.04, 07:26 Co do modernizacji linii kolejowej nr 274 podszedłbym jednak bardziej sceptycznie. Linia ta nie należy ani do sieci TEN-T, ani do sieci AGC, AGTC i ma po prostu znaczenie regionalne, co oznacza, ze nie nie jest połączeniem priorytetowym dla PKP. Dlatego też modernizację lokalizować należy raczej około 2010 r. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 13.10.04, 07:28 Chyba jednak w WPI przesunie się jakąś inwestycję na inny rok, a wstawi się wiadukt na Strzegomskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 13.10.04, 12:44 smi napisał: > Chyba jednak w WPI przesunie się jakąś inwestycję na inny rok, a wstawi się > wiadukt na Strzegomskiej. Zapewne. Pytanie tylko kiedy ten rejon doczeka się MPZP? Bo powstaje w strasznych bólach... Dobrze chociaż, że projekt trasy powstaje równolegle. Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 14.10.04, 08:09 Svarte, jak będzie taka "potrzeba", to mpzp powstanie w try-miga :P Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 14.10.04, 12:24 smi napisał: > jak będzie taka "potrzeba", to mpzp powstanie w try-miga :P Czarodziejsko. Przecież to się wlecze wyłącznie ze względu na ciągłe protesty. Pozostaje mieć nadzieję, że nie będzie trzeba drugi raz przeprojektowywać :^) Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Re: Trzeba zamknąć wiadukt na ulicy Strzegomskiej 14.10.04, 13:09 A co to za tajemnica z tą inwestycją kościelną?Niestety ja nic nie wiem:(Będą budować jakieś sanktuarium czy co? -------------------------- pluto10 Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 13.10.04, 12:37 Gość portalu: ! napisał(a): > ale mam nadzieję, że jednak jak najszybciej dojdzie do tej modernizaji. W całkiem świeżych informacjach odnośnie planów modernizacyjnych w WWK była mowa tylko o E30, E59 i CE59. Reszta miałą tylko postać "opracowuje się studium wykonalności". Więc już to, że się o tej trasie mówi wróży nieźle :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis wieści zbudowy :) IP: 213.199.196.* 13.10.04, 13:14 Grunwald -postawiony płot więc tylko czekac jak zacza wycinac drzewka a potem kopac. Ciekawe tylko dlaczego ten płot od strony jajka jets postawiony tak daleko wgłąb działki? Czyzby czesc terenu zabrało jajko i przejscie podziemne? L.C. Center -Pogłebiaja dół!!! Na dole pracuje spychacz który pogłębia dół o kolejny poziom, kopary od razu ładują to na ciężarówki. Do tego jednoczesnie kafarują ;) teren oraz prowadzą prace archeologiczne. Wszystko to na raz sprawia b. dobre wrażenie ruchu. Z baraków Spolmotu wywalono okna-niestety na razie tylko z jednego pomieszczenia.Jednak jeszcze kilka jest zamieszkałych przez najemców. Centrum A. Rolniczej -od tylnej strony robia juz elewacje m.in. zakładają szkło. Wydział elektryczny Polibudy - patrząc z gmachu rolniczej budynek wystaje juz dwa piętra ponad kamienice przy Skłodowskiej a pewnie dobuduja jeszcze z 2 piętra. Biblioteka UWr -cała sciana od strony mostu Grunwaldzkiego pokryła się rusztowaniami co oznacza pewnie robienie elewacji. Dzis mieli zawiesci wiechę podczas wizyty Kwacha(przy okazji poprosic go o kase ;)) ale prezydent pójdzie tylko na Polibude. Klasztor na Ostrowie -prowadzone sa prace ziemne i archeologiczne na tej działce koło mostu POkoju. Znaleziono piwnice budynku który stał tam przed wojną. Jesli to będzie jego rekonstrukcja to będzie pieknie! wydział informatyki -zakonczył sie 1 etap budowy i ko0nstrukcja czeka na wyłonienie wykonawcy 2 etapu na który jakis czas temu rozpisano przetarg. Nawrat Center ;) -archeolodzy intensywnie grzebia w piwnicach dawnego miasta. Zaraz będe jechał Legnicką wię clukne czy wreszcie ruszyło sie cos z LPP bo od 3 tygodni nic sie tam nie dzieje(zakonczono prace ziemne). Na jakies ruchy na terenie GL nie licze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: wieści zbudowy :) 13.10.04, 14:39 Gość portalu: Rafis napisał(a): > Ciekawe tylko dlaczego ten płot od strony jajka jets postawiony tak daleko > wgłąb działki? Czyzby czesc terenu zabrało jajko i przejscie podziemne? A jak sądzisz? Będzie przecież większe niż obecne "mikrorondo". > Wydział elektryczny Polibudy > - patrząc z gmachu rolniczej budynek wystaje juz dwa piętra ponad kamienice > przy Skłodowskiej a pewnie dobuduja jeszcze z 2 piętra. To łatwo sprawdzić porównując budynek z wiszącą obok wizualizacją. Gdy byłem tam kilka tygodni temu to brakowało chyba 1 kondygnacji na łączniku i dwóch na głównej części. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Preslaw Re: wieści zbudowy :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 17:00 Rany boskie, Rafis, ty to wszytsko obserwujesz jednego dnia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: wieści zbudowy :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.04, 17:00 Grunwald -postawiony płot więc tylko czekac jak zacza wycinac drzewka a potem kopac. Ciekawe tylko dlaczego ten płot od strony jajka jets postawiony tak daleko wgłąb działki? Czyzby czesc terenu zabrało jajko i przejscie podziemne? ----------------- melduję, że przed dziś przed 14, płot okalający przyszły teren ECHO CENTRUM po prostu się zawalił. Tzn dokładnie ten fragment od strony Pl Grunwaldzkiego, środka placu, ten płot, który był odsunięty w głąb działki. Czyżby Al Kaida? A może to dzieło Ruchu Obrony Budki z Rurkami z Kremem? :) ps: Dzięki Kwaśnieskiemu, pół Wrocławia stało dzis w korkach :( Ja utkwiłem właśnie autkiem przed 14 na Pl Grunwaldzkim. Korek sięgał podobno aż mostów: Szczytnickiego, a z drugiej strony Zwierzynieckiego. Mnie się udało przebić przez Szczytnicką i dalej Sienkiewicza :) ps2: Rafis - piękne sprawozdanie z inwestycji w mieście. To sie nazywa fachowa robota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! No i co........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.04, 17:21 ..........z tą "inwestycją kościelną" na Ostrowie Tumskim, tuż nad Odrą? Nikt nic nie wie? Nawet Pluto10? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb Re: No i co........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 17:59 ja wiem:P pisalem juz:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: No i co........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.04, 18:01 Gdzie? Kiedy? Co tam ma być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb Re: No i co........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 18:05 To informacja pozaforalna. Skontaktuj sie ze mna albo z Rafisem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: No i co........... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.04, 20:50 A co to za tajemnica z tym Ostrowem? :) Lidla mają stawiać, Biedronkę? :) Mozecie mi przypomnieć Wasze maile, bo gdzieś mi sie zapodziały:( ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: No i co........... IP: 213.199.196.* 13.10.04, 21:02 wroclawczyk@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: No i co........... IP: 195.205.108.* 13.10.04, 21:15 ej, co to za sekrety, ja tez chce wiedziec ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotb Re: No i co........... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 22:08 Ja jak wroclawski inwestor- wiem ale nie powiem kotbehemot@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: No i co........... 14.10.04, 17:57 Gość portalu: ! napisał(a): > A co to za tajemnica z tym Ostrowem? :) Lidla mają stawiać, Biedronkę? :) > > Mozecie mi przypomnieć Wasze maile, bo gdzieś mi sie zapodziały:( ? Voila: ka-8@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: wieści zbudowy :) 13.10.04, 18:03 Gość portalu: ! napisał(a): > ps: Dzięki Kwaśnieskiemu, pół Wrocławia stało dzis w korkach :( Ja utkwiłem Ej no, nie dzięki Kwachowi, tylko dzięki paranoikom z BOR-u. A z innych inwestycji: na budowie Shella (Wisniowa/Ślężna) urosłą już wiata pod którą będą stać dystrybutory. U konkurencji (oba Orleny) rosną budynki stacji (powolutku) i zaczynają powstawać drogi dojazdowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: wieści zbudowy :) IP: 213.199.196.* 13.10.04, 18:39 Preslaw Własciwie to ja obserwuje sięcej niz napisałem więc koncze: 1) Na terenie LEGNICKA Park Popowice nic sie nie dzieje w dalszym ciagu. 2) Wall Street-trwaja prace przy budowie fundamentów 3)Aquapark-kopią na maksa, bez przerwy na faje ;) Dwie koparki nie maja ani chwili wytchnienia :) 4)Wzgórze Mikołajskie-też co jakiś czas wyjeżdzaja zniego cięzarówki wypchane ziemia i kierują się na Maślice. 5) Salon Toyoty na Legnickiej juz sporo wystaje ponad płot ale jak na razie wygląda mizerniej niz sie spodziewałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Czarnecki odchodzi! IP: 213.199.196.* 13.10.04, 21:08 Czarnecki odchodzi do banku Czwartek, 14 października 2004r. Interesy znanego biznesmena pod okiem władz giełdowych. Leszek Czarnecki, najbogatszy wrocławski biznesmen, ustąpi z końcem listopada ze stanowiska prezesa firmy Getin Holding. Jednocześnie przejmie - jako szef zarządu - kierowanie Górnośląskim Bankiem Gospodarczym. Ta zmiana wynika z zaleceń Komisji Papierów Wartościowych i Giełd. Jej opinia była konieczna, gdyż Getin notowany jest na warszawskim parkiecie. Czarnecki oficjalnie zapewnił pozostałych udziałowców, że nie wycofa ze spółki swoich pieniędzy. Obie firmy są teraz przez niego kontrolowane. Getin zarabia na inwestycjach w różne spółki, głównie z branży informatycznej. Z kolei Górnośląski Bank Gospodarczy osiąga dobre wyniki finansowe, mimo że dotychczas jego działalność była ograniczona terytorialnie. Przypomnijmy, że Leszek Czarnecki - za pośrednictwem spółki zależnej - stawia także nowoczesny budynek handlowo-biurowy w centrum Wrocławia - nieopodal skrzyżowania ulic Piłsudskiego i Świdnickiej. (JM) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Kolejne osiedle mieszkaniowe w Oławie... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 01:16 To już chyba 3 lub 4 w przecięgu kilku ostatnich miesięcy. Ale się ta Oława rozbudowuje... Nowe działki Czwartek, 14 października 2004r. Osiedle domków jednorodzinnych obok fabryki Ponad sześćdziesiąt nowych domków jednorodzinnych powstanie przy ul. Baczyńskiego, tuż obok oławskiego szpitala. Właśnie tyle działek budowlanych czeka tam na nowych właścicieli. Mimo, że kilkaset metrów dalej działa jeden z większych w powiecie zakładów produkcyjnych, z którym okoliczni mieszkańcy toczą ciągłe boje, w magistracie zapewniają, że tereny pod mieszkaniówkę łatwo znajdują nabywców. - Trzynaście działek czeka na zagospodarowanie między ciepłownią a ciągiem domków szeregowych i będzie to uzupełnienie istniejącej zabudowy. Natomiast około pięćdziesięciu następnych przygotowanych jest u zbiegu ulic Nowy Górnik i Baczyńskiego - mówi Andrzej Solski, architekt miejski. Swoje tereny pod budownictwo mieszkaniowe posiada też w okolicy powiat. - To dwadzieścia działek. Dwie są już sprzedane, ale na resztę mimo przetargów, nie znaleźliśmy chętnych - mówią w starostwie. (SZYG) - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Most Tysiąclecia nocą - kolejne zdjęcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 07:40 Oto one: hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20396&type=z&thread=0&f=1 Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Modernizacja lini kolejowej: Wrocław-Jelenia 14.10.04, 08:10 I jak na razie, tylko E-30 ma największe szanse na realizację - która obecnie jest już realizowana :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Będą kolejne trawniki między jezdnią a chodnikiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:37 Zobaczcie kto wygrał przetarg. Według mnie bardzo dobra wiadomość. WYNIK PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO NA OPRACOWANIE KONCEPCJI, PROJEKTU BUDOWLANEGO I WYKONAWCZEGO DLA PRZEBUDOWY UL. BARDZKIEJ. ZARZĄD DRÓG I KOMUNIKACJI 53-633 Wrocław ul. Długa 49tel. 355-90-76 w. 221 fax (071) 373-49-06 W przetargu nieograniczonym na opracowanie koncepcji, projektu budowlanego i wykonawczego dla przebudowy ul. Bardzkiej na odcinku od ul. Armii Krajowej do ul. Terenowej wraz z przebudową wiaduktu jako najkorzystniejszą wybrano ofertę: Konsorcjum BIPROGEO PROJEKT Sp. z o.o. ul. Bukowskiego 2, 52-418 Wrocław i Biuro Projektowo – Konsultingowe BPK MOSTY s.c. al. Wiśniowa 36a, 53-137 Wrocław z ceną ofertową brutto 972 698,45 zł w tym VAT 175 404,64 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Będą kolejne trawniki między jezdnią a chodni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 20:40 To się pewne osoby zmartwią wynikiem tego przetargu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Zdrojewski: Rośnie zadłużenie samorządów, spadają IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 20:51 PAP, MN /2004-10-14 17:55:00 Zdrojewski: Rośnie zadłużenie samorządów, spadają inwestycje Deficyt samorządów na papierze ewidentnie maleje, ale faktyczne zadłużenie cały czas rośnie. Spadają też inwestycje samorządów - poinformował przewodniczący sejmowej podkomisji stałej ds. finansów samorządowych, poseł Bogdan Zdrojewski (PO). "Sytuacja samorządów, generalnie rzecz biorąc, nie jest najlepsza" - ocenił Zdrojewski. Po dwóch kwartałach 2004 r. zobowiązania samorządów wyniosły 16,5 mld zł, czyli o 8,2 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2003 r., kiedy wynosiły 15,2 mld zł. W czwartek sejmowa Komisja Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej oceniała skutki obowiązywania nowej ustawy o dochodach jednostek samorządu terytorialnego na podstawie przygotowanego przez resort finansów sprawozdania po dwóch kwartałach 2004 r. Zdaniem Zdrojewskiego, dynamika zadłużenia samorządów niewątpliwie spada, ale mimo tego zadłużenie znacznie rośnie. "Sytuacja jest różna w różnych typach samorządów. Najmniej zadłużenie rośnie w gminach, natomiast najszybciej w województwach. Problem jednak w tym, że związane z zadłużeniem wskaźniki inwestycyjne niestety w ciągu ostatnich czterech lat spadły o połowę. Oznacza to, że samorządy aż o połowę mniej inwestują" - wyjaśniał Zdrojewski. Jego zdaniem, w związku ze wzrostem zadłużenia samorządy dokonują różnego typu operacji, by ukryć ten fakt. "Nie chodzi o ukrywanie faktycznego zadłużenia przed instytucjami kontrolnymi, tylko inne traktowanie części zobowiązań. Najgorzej jest ze zobowiązaniami wobec służby zdrowia" - podkreślił Zdrojewski. Zdrojewski powiedział też, że wymagalne zobowiązania samorządów, m.in. kredyty i pożyczki, wynoszą obecnie 4 proc. "Sytuacja zmienia się, gdy doliczymy zobowiązania służby zdrowia, gdzie zobowiązania wymagalne stanowią ponad 98 proc. Wówczas zobowiązania wymagalne województw wzrosną z 14 proc. aż do 56 proc., a powiatów z 11 proc. do 28 proc." - powiedział Zdrojewski. Oceniając ogólną sytuację samorządów, Zdrojewski uważa, że najgorzej jest w województwie opolskim, "gdzie słabo realizowane są dochody i najniższe wskaźniki inwestycyjne. Pod tymi względami najlepiej jest w zachodniopomorskim" - dodał. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Będą kolejne trawniki między jezdnią a chodni 14.10.04, 21:44 Gość portalu: ! napisał(a): > To się pewne osoby zmartwią wynikiem tego przetargu :))) I dobrze im tak :^) A tam będzie taki śliczny szeroki pas rozdziału :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Będą kolejne trawniki między jezdnią a chodni IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.10.04, 21:50 ah... Lepszy trawnik tam, niż koło Galerii Dominikańskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Noooooowe taksówki we Wrocławiu :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 21:54 Ascopol poszerza ofertę o taksówki Marek Szempliński 14-10-2004 , ostatnia aktualizacja 14-10-2004 Białe volkswageny passaty po 2,15 zł za kilometr będą jeździły jako taksówki znanej firmy ochroniarskiej Ascopol Pierwsze trzy mają ruszyć na miasto w poniedziałek, ale szykowanych już jest kolejnych siedem samochodów. Jednak Ascopol chce mieć setkę taksówek. Wszystkie będą wyglądały tak samo, z boku będą miały napis Ascotaxi. Podobnie jak teraz wyglądają samochody Ascovip, które wożą osoby związane z Ascopolem umową przewozową. Właśnie ta usługa była zalążkiem pomysłu na utworzenie firmy taksówkarskiej. Jednakowo będą ubrani także kierowcy. Firmę ma wyróżnić ponadto jakość usług i schludność. W każdym samochodzie ma być czytnik kart kredytowych. Taksówki nie będzie można wziąć z postoju. Można je wezwać, dzwoniąc pod numer 9455. Stawkę za kilometr wyliczono na 2,15 zł, podczas gdy np. pod numerem 919 można zamówić taksówkę po 1,89 zł za kilometr. - Oczywiście, jesteśmy pewną konkurencją dla taksówkarzy, ale musimy zorganizować w naszym mieście usługę na wyższym poziomie niż dotychczas. Po prostu jeśli to nie uda się nam, to przyjdzie ktoś inny. Najprawdopodobniej jakaś bogata firma przewozowa z Europy - tłumaczył prezes Ascopolu Waldemar Siemiński na zwołanej wczoraj konferencji prasowej. Zapowiedział także, że gotów jest współpracować z każdym taksówkarzem, który zgodzi się na warunki jego firmy. - Nasze taksówki będą jeździły dzięki licencjom przyznanym ich kierowcom. Taksówkarze mówią, że my, bogata firma, zabieramy chleb biednym, którzy zarabiają 1200 zł. Więc ja odpowiadam: - Przyjdźcie do nas. Zarobicie więcej i dostaniecie nowy sprawny samochód, który po trzech latach będziecie mogli odkupić za złotówkę - proponuje Waldemar Siemiński. - Nie rozumieją, że taksówkarze nigdzie się nie zatrudnią. Taki już mają charakter - komentuje prezes ZPT Radio Taxi Jerzy Pijanka. Trzy lata temu taksówkarze już raz zmusili Ascopol do porzucenia podobnego pomysłu, grożąc podaniem firmy do sądu za wożenie pasażerów bez licencji od miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Re: Noooooowe taksówki we Wrocławiu :) IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.10.04, 22:07 I bardzo dobrze! Jednokolorowe taxi to też jakiś sposób harmonizacji przestrzeni, tylko ze to cholernie zakrawa pod monotonnośc :) Chociaż autobusy tez mamy w tych samych kolorach i jakoś nikt nie narzeka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Noooooowe taksówki we Wrocławiu :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 22:11 Chociaż autobusy tez mamy w tych samych kolorach i jakoś nikt nie narzeka :) Nie w tych samych. Jesteś mało spostrzegawczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Swobodna-Zielińskiego /remont/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 23:33 Kilka dni temu w Gazecie Wrocławskiej (chyba?) było napisane, ze remont i przebudowa Swobodnej i skrzyż z Powst Śl oraz Zielińskiego na tym krótkim odcinku od Swobodnej do Bogusławskiego ma się jednak rozpocząć jeszcze w tym roku, zaraz po Wszystkich Świętych. W tym roku zamierzają tylko rozpocząć prace związane z wymianą instalacji podziemnych, a właściwe prace mają się rozpoczać na wiosnę 2005... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Kilka ciekawych zdjęć /Grunwald i okolice/ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.04, 01:34 Żurawie /budowlane/ nad Wrocławiem :) hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20455&type=z&thread=0&f=1 hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20462&type=z&thread=0&f=1 Działka na której ECHO wybuduje swoją nową GALERIĘ /PL Grunwaldzki/: hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20456&type=z&thread=0&f=1 hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20460&type=z&thread=0&f=1 hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20459&type=z&thread=0&f=1 hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20457&type=z&thread=0&f=1 Zdjęcia pochodzą z www.wroclaw.dolny.slask.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Temida, jarmark gądowski... IP: 213.199.196.* 15.10.04, 01:42 oto fotki nowych inwestycji: hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20483&type=z&thread=0&f=1 hydral.com.pl/neo/teeold1.php?ref=20473&type=z&thread=0&f=1 Odpowiedz Link Zgłoś
smi Re: Swobodna-Zielińskiego /remont/ 15.10.04, 08:11 !, tak, w końcu nie da się przesunąć wszystkich środków, zabezpieczonych na daną inwestycję, na następny rok :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RP Europa - kolejne wieści IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.10.04, 12:03 Ogradzają blachę teren placu manewrowego nauki jazdy. Wyciągnięto okna z ostatniej części hali Spolmotu (tej najbliżej Powstańców). Tam gdzie sprzedawano armature sanitarną i inne ceramiki :) - Czy byla wczesniej oficjalna wiadomośc, ze teren hal będzie należał do centrum handlowego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Europa - kolejne wieści IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 17:55 Jak wcześniej pisałem ta część hali jak i teren nauki jazdy będzie należał do nowego centrum, natomiast ta część od strony skrzyżowania z Komandorską zostaje. Wciąż jednak wierzę że będzie inaczej. :-) Odpowiedz Link Zgłoś