Dodaj do ulubionych

absolutorium

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.04.02, 19:55
czy slusznie rada miejska udzielila zarzadowi absolutorium i taka
przewaga glosow - o czym to swiadczy jest tak zle ze moze byc tylko
dobrze , albo to jest gest pozegnalny ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafisek Re: absolutorium IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.02, 20:10
      Gość portalu: ela napisał(a):

> czy slusznie rada miejska udzielila zarzadowi absolutorium i taka
      > przewaga glosow - o czym to swiadczy jest tak zle ze moze byc tylko
      > dobrze , albo to jest gest pozegnalny ?

to znaczy, że zarząd sie dobrze spisał o czym świadczy choćby wykonanie
      zaplanowanego budżetu w 100% mimo kryzysu finansów państwa.

• Gość: Janek Re:absolutorium- jeden juz je miał ale bez dyplomu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.02, 20:25
        Pięknie wszystko, a ja spać nie mogę, bo same tylko odsetki z zaciągniętych
        kredytów wynosić będą rocznie 60 mln pln. A jak do tego dojdzie spłata kredytów
        to z budżetem może byc bardzo cienko. Jeżeli w tej chwili na dożywianie
        biednych dzieci w szkołach trzeba około 1 miliona pln i pieniędzy tych będzie
        się szukać w budżecie centralnym jak to powiedział w TV3 pan Piechota, to
        naprawdę bryndzą jedzie.
        • Gość: Rafisek Re:absolutorium- jeden juz je miał ale bez dyplomu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.02, 20:32
          Gość portalu: Janek napisał(a):

> Pięknie wszystko, a ja spać nie mogę, bo same tylko odsetki z zaciągniętych
          > kredytów wynosić będą rocznie 60 mln pln. A jak do tego dojdzie spłata kredytów
          >
          > to z budżetem może byc bardzo cienko. Jeżeli w tej chwili na dożywianie
          > biednych dzieci w szkołach trzeba około 1 miliona pln i pieniędzy tych będzie
          > się szukać w budżecie centralnym jak to powiedział w TV3 pan Piechota, to
          > naprawdę bryndzą jedzie.

i tak jestesmy jednym z najmniej zadłużonych dużych miast w Polsce(np. Kraków)
          albo kredyty i rozwój albo cofanie sie
          według szacunków ekspertów miasto wielkości Wrocka musi przeznaczać conajmniej 15%
          dochodu na inwestycje żeby sie rozwijać(i tak jest)a bez kredytów przy stanie
          finansów państwa jest to niemożliwe.

• Gość: Janek Re:absolutorium- jeden juz je miał ale bez dyplomu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.02, 20:44
            Ja to wszystko rozumiem. Wiem jednak, że długi trzeba spłacać. Przykład kasy
            państwowej. Wtedy juz sie o rozwoju i inwestycjach nie myśli. Dziurę budżetową
            zawsze się łata kosztem ludzi. Można zgłosić upadłość. Co prawda o upadłości
            zadłużonego miasta w Polsce nie słyszałem i wolę się nie domyślać jak by miała
            wyglądać.
            • Gość: Rafisek Re:absolutorium- jeden juz je miał ale bez dyplomu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.02, 20:57
              Gość portalu: Janek napisał(a):

> Ja to wszystko rozumiem. Wiem jednak, że długi trzeba spłacać. Przykład kasy
              > państwowej. Wtedy juz sie o rozwoju i inwestycjach nie myśli. Dziurę budżetową
              > zawsze się łata kosztem ludzi. Można zgłosić upadłość. Co prawda o upadłości
              > zadłużonego miasta w Polsce nie słyszałem i wolę się nie domyślać jak by miała
              >
              > wyglądać.
              co roku w budżecie sa pieniądze na spłatę zaciągniętych pożyczek
              spokojnie wszystko jest pod kontrolą
              zreszta nawet jesli chodzi o Polske to jej dług wewnętrzny jest stosunkowo mały w
              porównaniu z krajami UE bo wynosi 40% PKB a u nich 60% co staje sie juz
              niebezpieczne.
              Inna sprawa, że my mamy jeszcze długi gierkowskie których spłata na poważnie
              zacznie sie w 2005 roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka