Gość: ela IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.04.02, 19:55 czy slusznie rada miejska udzielila zarzadowi absolutorium i taka przewaga glosow - o czym to swiadczy jest tak zle ze moze byc tylko dobrze , albo to jest gest pozegnalny ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rafisek Re: absolutorium IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.02, 20:10 Gość portalu: ela napisał(a): > czy slusznie rada miejska udzielila zarzadowi absolutorium i taka > przewaga glosow - o czym to swiadczy jest tak zle ze moze byc tylko > dobrze , albo to jest gest pozegnalny ? to znaczy, że zarząd sie dobrze spisał o czym świadczy choćby wykonanie zaplanowanego budżetu w 100% mimo kryzysu finansów państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re:absolutorium- jeden juz je miał ale bez dyplomu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.02, 20:25 Pięknie wszystko, a ja spać nie mogę, bo same tylko odsetki z zaciągniętych kredytów wynosić będą rocznie 60 mln pln. A jak do tego dojdzie spłata kredytów to z budżetem może byc bardzo cienko. Jeżeli w tej chwili na dożywianie biednych dzieci w szkołach trzeba około 1 miliona pln i pieniędzy tych będzie się szukać w budżecie centralnym jak to powiedział w TV3 pan Piechota, to naprawdę bryndzą jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafisek Re:absolutorium- jeden juz je miał ale bez dyplomu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.02, 20:32 Gość portalu: Janek napisał(a): > Pięknie wszystko, a ja spać nie mogę, bo same tylko odsetki z zaciągniętych > kredytów wynosić będą rocznie 60 mln pln. A jak do tego dojdzie spłata kredytów > > to z budżetem może byc bardzo cienko. Jeżeli w tej chwili na dożywianie > biednych dzieci w szkołach trzeba około 1 miliona pln i pieniędzy tych będzie > się szukać w budżecie centralnym jak to powiedział w TV3 pan Piechota, to > naprawdę bryndzą jedzie. i tak jestesmy jednym z najmniej zadłużonych dużych miast w Polsce(np. Kraków) albo kredyty i rozwój albo cofanie sie według szacunków ekspertów miasto wielkości Wrocka musi przeznaczać conajmniej 15% dochodu na inwestycje żeby sie rozwijać(i tak jest)a bez kredytów przy stanie finansów państwa jest to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re:absolutorium- jeden juz je miał ale bez dyplomu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.02, 20:44 Ja to wszystko rozumiem. Wiem jednak, że długi trzeba spłacać. Przykład kasy państwowej. Wtedy juz sie o rozwoju i inwestycjach nie myśli. Dziurę budżetową zawsze się łata kosztem ludzi. Można zgłosić upadłość. Co prawda o upadłości zadłużonego miasta w Polsce nie słyszałem i wolę się nie domyślać jak by miała wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafisek Re:absolutorium- jeden juz je miał ale bez dyplomu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.04.02, 20:57 Gość portalu: Janek napisał(a): > Ja to wszystko rozumiem. Wiem jednak, że długi trzeba spłacać. Przykład kasy > państwowej. Wtedy juz sie o rozwoju i inwestycjach nie myśli. Dziurę budżetową > zawsze się łata kosztem ludzi. Można zgłosić upadłość. Co prawda o upadłości > zadłużonego miasta w Polsce nie słyszałem i wolę się nie domyślać jak by miała > > wyglądać. co roku w budżecie sa pieniądze na spłatę zaciągniętych pożyczek spokojnie wszystko jest pod kontrolą zreszta nawet jesli chodzi o Polske to jej dług wewnętrzny jest stosunkowo mały w porównaniu z krajami UE bo wynosi 40% PKB a u nich 60% co staje sie juz niebezpieczne. Inna sprawa, że my mamy jeszcze długi gierkowskie których spłata na poważnie zacznie sie w 2005 roku. Odpowiedz Link Zgłoś