Gość: Gero IP: *.j.pppool.de 07.11.04, 13:13 www.oberschlesien-aktuell.de/volkslieder/o/osliebhei/osliebhei.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jimmy Re: Oberschlesien ist mein Heimatland!!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 13:34 Przestań już spamować i zaśmiecać fora wrocłąwskie i opolskie tą prowokacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gero Re: Oberschlesien ist mein Heimatland!!! IP: *.j.pppool.de 07.11.04, 13:55 Czyzby panu Maliniakowi przeszkadzała ta Slazka spiewka??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimmy Re: Oberschlesien ist mein Heimatland!!! IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 14:31 Głupiś.Wstyd mi za takiego Ślązaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kklement Spadaj, Volksdeutschu ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.11.04, 14:34 "Narodowość śląska" to efekt ku`rwienia się i radosnej germanizacji paru pokoleń Ślązaków. Nie wiem, czym wy się szczycicie. I dla nas, Polaków, i dla Niemców, jesteście kundlami - ni pies, ni wydra. Jedynie Powstania Śląskie ratują waszą reputację, ale wątpię, czy powstańcy śląscy byliby dumni z takiego prawnusia, który wypisuje po niemiecku prowokacyjne bzdety. "Jestem Ślązakiem a Górny Śląsk to moja Ojczyzna" brzmi nieźle, jeszcze lepiej brzmiałoby to w śląskiej odmianie języka polskiego. Po niemiecku wzbudza tylko niesmak i politowanie. Bierzcie przykład z Kaszubów - oni nie bawią się w piątą kolumnę, nie udają pokracznie Niemców jak wy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gero R Spadaj potomku Kargula Schlesien dla Schlesier! IP: *.j.pppool.de 07.11.04, 14:57 Wir sind deutsch-Schlesier od setek lat i zostaniemy deutsch Schlesier Dzisiejsi mieszkancy dolnego Slazka to kresowiacke Kargule i Pawlaki osadnicy wschodni wypendzeni przez ruskich wy nie macie prawa nazywac sie Slazakami! Slazakiem jest sie od conajmniej 3-pokolen zna sie historie tej Ziemi obyczaje Slazakow ich dialekt to was rózni od nich notabene wiekszosc prawdziwych Dolnoslazaków zyje dawno w Niemczech a wa z wasza tajojką to sie od razu kazdy domysla zkond wiatr wieje ot ze wschodu!! Glückauf!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kklement Hehe, zaplułeś się, Mischlingu :] IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.11.04, 15:33 My po prostu jesteśmy ... POLAKAMI :) Nie wymaga to definiowania, nie musimy bawić się w udowadnianie niczego na siłę. Nie tworzymy dla siebie na siłę jakiejś wydumanej narodowości. Nie skomlemy o niemieckie paszporty. Nie frustrujemy się, jak wy, biedne kundelki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: R Spadaj potomku Kargula Schlesien dla Schles IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 15:34 Gero, teurer Gero, ein Gebet fuer dich ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gero Re: R Spadaj potomku Kargula Schlesien dla Schles IP: *.j.pppool.de 07.11.04, 16:03 Hallo Mirka!! wie schön wenn ein hübsches Mädchen für mich ein Gebet spricht!! Der Mensch denkt und der Gott lenkt!! Grüss Gero!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredrus Re: Slask dla Polakow IP: *.238.247.224.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 07.11.04, 17:07 Gero napisał(a): > Hallo Mirka!! wie schön wenn ein hübsches Mädchen für mich > ein Gebet spricht!! Der Mensch denkt und der Gott lenkt!! > Grüss Gero!!! Tlumaczenie: Ona - Drogi Gero, modle sie za ciebie On - Hallo Mirka!! jak to pieknie kiedy ladna dziewczyna modli sie za mnie. Czlowiek mysli, a Bog kieruje. Pozdrowienia Gero!!! Ciekawe czy takze byloby dla ciebie pieknie, gdyby modlila sie za ciebie dziewczyna przecietnej urody, albo poprostu calkiem brzydka? Gero, o co ci chodzi? Czy chodzi ci o powrot Slaska do "niemieckiej macierzy" ? Zapomnij. Slask byl niemiecki przez 200 lat, a teraz juz od 60 lat jest polski. Gdyby twoji rodacy nie popierali szalenca Hitlera w realizacji jego mrzonek o wielkich Niemczech, To nadal byscie sie cieszyli posiadaniem Slaska, Pomorza i Prus Wsch. Ale niestety dzialania Niemiec doprowadzily do takiego zamieszania w swiecie, ze granice w Europie zostaly zmienione na niekorzysc inicjatorow tego zamieszania i takie sa realia Dzisiaj Polacy na Slasku, Pomorzu I dawnych Prusach Wsch. sa u siebie. Te tereny sa czescia dzisiejszej Polski i Niemcom od nich wara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jimmy Re: Slask dla Polakow IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 18:12 Tylko JAK wytłumaczyc to takim górnośląskim nawiedzeńcom??Wśród Ślązaków znajdziemy także ludzi którzy popierają polskość Śląska i mądrze mówią,nie zaprzeczając historii.A takimi jak ten oszołom to myslę,że nie należy sie przejmować.Nawet nie raczy po polsku na forum napisać,więc chyba chce prowadzić monologi.Akurat ja znam niemiecki,ale niektórzy czytelnicy forum na pewno nie.Więc po co tu wypowiadają się dla wybranych??Szkoda gadać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gero R 800-Lat Niemieckej Histori Slazka IP: *.j.pppool.de 07.11.04, 18:45 home.arcor.de/oberschlesien-bw/ pod nickem Histori-Fakty znajdziesz odpowiedz na wszystko co dotyczy Slazka i Gornego Slazka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tretre Re: R 800-Lat Niemieckej Histori Slazka IP: *.crowley.pl 07.11.04, 19:17 Nawiedzony jestes, Gero. Nic tego nie zmieni. Zadne tabletki. Pozostaje rzeczywiscie pomodlic sie za Ciebie i Twoja umeczona zyciem dusze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan 800-lat niemieckiego Śląska i wystarczy wiecej!!!! IP: 217.11.142.* 08.11.04, 16:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawlak Re: Spadaj, Volksdeutschu ! IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 10.11.04, 21:44 Czlowieku co ty nie powiesz nie znasz histori straciliscie wasze ziemie za bugiem tam gdzie pod strzecha mieszkaliscie a teraz bohaterow zgrywacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kklement ???? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.11.04, 11:16 A jak się to ma do mojej wypowiedzi ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: Oberschlesien ist mein Heimatland!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 20:30 Zapomniałam zapytać Gero, o który wlaściwie Ślask mu chodzi, bo Oberschlesien to nie jest Dolny Ślask. No a przyslowie to przecież: czlowiek strzela, pan Bog kule nosi". Tak, modlitwa to potęga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frdrus Polski Slask jest moja ojczyzna IP: *.tnt29.phl6.da.uu.net 07.11.04, 21:18 mirka napisał(a): > Zapomniałam zapytać Gero, o który wlaściwie Ślask mu chodzi, bo Oberschlesien > to nie jest Dolny Ślask. No a przyslowie to przecież: czlowiek strzela, pan > Bog > kule nosi". Tak, modlitwa to potęga. Urodzilem sie i wychowalem we Wroclawiu, ale chodzi mi o caly Slask. Wydawalo mi sie, ze sie jasno wyrazilem nie robiac rozroznienia na Dolny i Gorny. Caly Slask w grnicach dzisiejszej Polski jest jej integralna czescia. A wy jesli sie uwazacie za Niemcow, to jest wasza sprawa, Ale przyjmijcie do wiadomosci, ze mieszkacie na Polskim Slasku. Wy prawo do tej ziemi przegraliscie kiedy wasi rodacy popierali Hitlera - jak juz wczesniej mowilem - w realizacji jego szalenczych mrzonek o stworzeniu wielkich Niemiec. Niemcy rozpetujac wojne, a nastepnie ja przegrywajac, oddali swoje prawo o decydowaniu o wlasnym losie w rece zwyciezkich mocarstw, ktore ustalily granice w powojennej Europie i zdecydowaly o przesiedleniach ludnosci, nie tylko niemieckiej. Nikt wam - Niemcom w Polsce czy czy Niemcom przesiedlonym ze Slaska do Niemiec, nie zabrania kochac Slask, ale realia sa takie, ze ten Slask (caly Slask)jest teraz Polski. Tak samo jak Polacy ze Lwowa i okolic, musza pogodzic sie z tym, ze dzis to jest Ukraina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabiaa Re: Polski Slask jest moja ojczyzna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 21:35 Ziemie Zachodnie- prastare nasze Piastowskie. Ale to juz vorbei. Piasta przenieśli do Brzeska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Polski Slask jest moja ojczyzna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.04, 23:17 Ich bin Schlesier! Tu jest moja ojczyzna. Ślask ponad wszystko! Śląsk dla Ślązaków!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gero Re: Polski Slask jest moja ojczyzna IP: *.j.pppool.de 08.11.04, 14:48 A czy Wojtus zapomniał o Zytomierzu,Łancucie,Lwowie,tej pieknej krainie Kresowskiej skond Dziadzius z Babuszka przywendrowali? Czy Wojtus jusz zapomniał swoich wschodnich korzeni? pan wojtus nigdy nie bendzie Slazakiem bo nim nie jest! jest tylko polakiem urodzonym na ziemi Slazkiej! Słyszałem niedawno wypowiedz w TV-Niemieckiej jak to wasz prominentny KRESOWIAK hrabia Dzieduszycki dziaj "Wrocławianin" ubolewa biedaczyna nad swoja ojcowizna dla niego licza sie tylko Kresy w swoim spiewajacym akcentem opowiadał jak to oni sobie zyli wszyscy w zgodzie Rusaki,Ukraincy,Zydzi,Poljaki Ot wielka rodzina on gdyby tylko mógł odrazu by sie przesiedlił na swoja ojcowizne to dla mnie jest uczciwy patriota! a co mysla inne KARGULE I PAWLAKI o powrocie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frdrus Re: Polski Slask jest moja ojczyzna IP: *.238.255.9.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 08.11.04, 15:21 Gero napisał(a): > A czy Wojtus zapomniał o Zytomierzu,Łancucie,Lwowie,tej pieknej krainie > Kresowskiej skond Dziadzius z Babuszka przywendrowali? Czy Wojtus jusz > zapomniał swoich wschodnich korzeni? pan wojtus nigdy nie bendzie Slazakiem > bo nim nie jest! jest tylko polakiem urodzonym na ziemi Slazkiej! Słyszałem > niedawno wypowiedz w TV-Niemieckiej jak to wasz prominentny KRESOWIAK hrabia > Dzieduszycki dziaj "Wrocławianin" ubolewa biedaczyna nad swoja ojcowizna dla > niego licza sie tylko Kresy w swoim spiewajacym akcentem opowiadał jak to > oni sobie zyli wszyscy w zgodzie Rusaki,Ukraincy,Zydzi,Poljaki Ot wielka > rodzina on gdyby tylko mógł odrazu by sie przesiedlił na swoja ojcowizne to > dla mnie jest uczciwy patriota! a co mysla inne KARGULE I PAWLAKI o powrocie?? Wcale sie nie dziwie Dzieduszyckiemu, ze teskni za stronami swojego dziecinstwa i mlodosci, tak samo jak nie dziwie sie Niemcom przesiedlonym ze Slaska do Niemiec, teskniacym teskniacym za stronami swojego dziecinsrw i mlodosci. Ale prawda jest, ze juz dorasta trzecie pokolenie Polakow urodzonych na Slasku i oni nie znaja innej ojczyzny jak Slask i oni nie beda nigdy tesknic za Lwowem, choc rodzice niektorych z niach z tamtad pochodza. Slask od 60 lat jest Polski i Polacy na Slasku uradzeni zawsze beda bronic jego przynaleznosci do Polski. A take czcze gadanie, ze oni nie sa Slazakami niema sensu, Niemcy kiedy ok. 250 lat temu zajmowali slask w wyniku wojny Prusko-Austryjackiej 1742 roku, tez nie byli Slazakami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gero Re:Schlesien mein Heimat!! IP: *.j.pppool.de 08.11.04, 16:23 Szanowny panie widze z tonu jakim pan pisze ze jest pan kulturalnym obytym Facetem ktury bez bluzgów prubóje i przytacza swój punkt widzenia z którym notabene ja nie musze sie zgadzac! wez pan sobie najnowsza ksiazke Historyczna i przestudjój pan nie ta za kommuny te sa sfałszowane to sie pan dowie nieco innej prawdy historycznej Slazka! Herzogowie Slazcy z linji Piastow zerwali wiezi z Polska Korona jusz 1250 Ksiazenta Slazcy zyli kultura Niemiecka sprowadzali jusz w tamtych latach rzemieslnikow kupcow,schlachte Niemiecka, jednym słowem setki tysiency osadnikow Niemieckich ,ci mieszkali i tworzyli kwitnaca kulture na Slazku poprzez 800-lat.Ksiazenta Slazcy zenili sie z Niemkami i tak szczep Selingen poprzez 800-lat przemienił sie w Schlesier ludzie ci nazywali siebie Schlesier i tak bali nazywani przez innych.A nie mów pan tylko o epoce Pruskiej to krutki episod-200-lat a reszte pan zapomnial kochaniutki mysmy zyli w Kulturze panstwa Niemieckiego 800-lat to sa fakty Czesi zyli tez przez pewien okres czasu kultura Niemiecka gdyz siedziba Cesarza była w Pradze To sa Fakty a nie 200-lat.król polski zrzekł sie Slazka w1300 po wieczne czasy na to sa dokumenty to sa fakty1 alaska tez nalezała do Rosjan Zar ruski przegrał w kasynie w Monte Carlo cala alaske do dzisiaj ruscy placza kupili amerykanie "Se la Vie" Takie jest zycie a Slazk jest nasz niestety!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan jak jest wasz to go se weście hahahaha IP: 217.11.142.* 08.11.04, 18:01 Ciekawe tylko po co Wam Śląsk? Jeszcze nie udławiliscie sie byłym NRDowem? To jak jesteście takie chojraki to weście se Prusy Wschodnie hahahaha może Ruskie wam je oddadzą buehehe bez pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Polski Slask jest moja ojczyzna IP: *.gepc.ge.com / *.unknown.uunet.be 08.11.04, 16:00 Ale moi przodkowie nawet nigdy nie przekroczyli linii Bugu. Pradziadkowie to Polacy, Slowacy, Wegrzy, Niemcy a ja sie urodziłem TU. I jestem Ślązakiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredrus Re: Polski Slask jest moja ojczyzna IP: *.239.204.238.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 08.11.04, 18:20 Gero napisał(a): >Szanowny panie widze z tonu jakim pan pisze ze jest pan kulturalnym obytym >Facetem ktury bez bluzgów prubóje i przytacza swój punkt widzenia z którym >notabene ja nie musze sie zgadzac! Dziekuje za uznanie >wez pan sobie najnowsza ksiazke Historyczna >i przestudjój pan nie ta za kommuny te sa sfałszowane to sie pan dowie nieco >innej prawdy historycznej Slazka! Herzogowie Slazcy z linji Piastow zerwali >wiezi z Polska Korona jusz 1250 Alez ja sie nie opieram na sfalszowanych ksiazkacyh historycznych To byly czasy rozdrobnienia dzielnicowego i kazdy wladzca dzielnicy probowal prowadzic swoja niezalezna polityke, ale nie przestali byc Polakami Ksiazenta Slazcy zyli kultura Niemiecka sprowadzali jusz w tamtych latach rzemieslnikow kupcow,schlachte Niemiecka, jednym słowem setki tysiency osadnikow Niemieckich ,ci mieszkali i tworzyli kwitnaca kulture na Slazku poprzez 800-lat. Tak bylo w calej Polsce - Osadnictwo na Prawie Niemieckim Ksiazenta Slazcy zenili sie z Niemkami i tak szczep Selingen poprzez 800-lat przemienił sie w Schlesier ludzie ci nazywali siebie Schlesier i tak bali nazywani przez innych. Z biegiem czasu Ksazeta sie zniemczyli, ale ludnosc pozostala przy jezyku i kulturze polskiej >A nie mów >pan tylko o epoce Pruskiej to krutki episod-200-lat a reszte pan zapomnial >kochaniutki mysmy zyli w Kulturze panstwa Niemieckiego 800-lat to sa fakty Fakty sa takie ze o "Panstwie Niemieckim" w owym czasie trudno mowic, gdyz jako takie nie istnialo istniala natomiast Monarchia Habsburska pod ktora Slask podlegal,ale mowienie ze przez to Polacy na Slasku stali sie Niemcami, to jest naciaganie faktow. Rownie dobrze moznaby powiedziec, ze Czesi to nie Czesi poniewarz nimi rzadzili Habsburgowie. Narody nie przestaja byc narodami tylko dlatego ze rzdzi nimi unny narod (patrz Zydzi) >Czesi zyli tez przez pewien okres czasu kultura Niemiecka gdyz siedziba Cesarza >była w Pradze To sa Fakty a nie 200-lat. A jadnak pozostali Czechami. Dlaczego wiec Slazacy mili by przestac byc Polakami? >król polski zrzekł sie Slazka w1300 >po wieczne czasy na to sa dokumenty to sa fakty No to zajrzyj pan, jeszcze raz do tych dokumentow, bo daty sie nie zgadzaja, gdyz wydarzenie to mialo miajsce w 1339r. I choc mowa jast o wiecznych czasach, to bylo to posuniecie taktyczne, gdyz krol byl w tym samym czasie zaangarzowany militarnie na wschodzie i nie mogl pozwolic sobie na walke na dwa fraty >1alaska tez nalezała do Rosjan >Zar ruski przegrał w kasynie w Monte Carlo cala alaske do dzisiaj ruscy placza >kupili amerykanie "Se la Vie" Takie jest zycie a Slazk jest nasz niestety!! O Rosji i Alasce nie bede dyskutowal, bo to niema zwiazku ze Slaskiem A teraz, jak kolwiekby nie interpretowac czasow sredniowiecza i po nim nastepujacych, polskie prawo do Slaska ( calego Slaska) i nie tylko Slaska, ale takze: Pomorza i dawnych Prus Wschodnich, wynika z tego, ze Niemcy popierajac szalencze plany Hitlera, (jak juz w poprzednich postach pisalem) -(...) w realizacji jego mrzonek o stworzeniu wielkich Niemiec. Niemcy rozpetujac wojne, a nastepnie ja przegrywajac, oddali swoje prawo o decydowaniu o wlasnym losie w rece zwyciezkich mocarstw, ktore ustalily granice w powojennej Europie i zdecydowaly o przesiedleniach ludnosci, nie tylko niemieckiej. Nikt wam - Niemcom w Polsce czy czy Niemcom przesiedlonym ze Slaska do Niemiec, nie zabrania kochac Slask, ale realia sa takie, ze ten Slask (caly Slask)jest teraz Polski. Tak samo jak Polacy ze Lwowa i okolic, musza pogodzic sie z tym, ze dzis to jest Ukraina.(...) Tak wiec przestan Pan drazyc ten temat, bo to nie Polacy napadli na Niemcow. tylko odwrotnie. A ze Niemcy wojne przegraly, to teraz ponosza jej konsekwancje. Gdyby Niemcy byly spkojne to dzis mogly bysie cieszyc posadaniem Slaska, oraz innych ziem przez nie utraconych Jeszcze raz powtarzam ja prawa Polakow do Slaska, nie wywodze z faktu, ze w stredniowieczu nalezal on do Polski. Ja to prawo wywodze z tad, ze Niemcy rozpetaly straszliwa wojne, a nastepnie ja przegraly, przez co narazily sie na odebranie im prawa do stanowienia o sobie Granice po wojnie zostaly ustanowione przez zwyciezkie mocarstwa i one tez zadecydowaly o przesiedleniach ludnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan a czy Habsburgowie nie byli Austriakami? IP: 217.11.142.* 08.11.04, 18:26 bo jesli tak, to o ile kojarze - Austriacy na pewno nie chcą być uznawani za Niemców. Choć oczywiście - wszyscy mówią tym samym językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnenkinder Re: a czy Habsburgowie nie byli Austriakami? 09.11.04, 00:20 A ja mysle, ze przez Gero przemawiaja brunatne koszule niejakiej pani Steinbach. I kazda prawde historyczna mozna przekuc na potrzeby wlasnej ideologii. Po drugiej wojnie swiatowej Slask wrocil do macierzy i tak to nalezy rozpatrywac. A ze pod zaborami wytworzyla sie pewna kultura....z pewnoscia i wzbogaca ona koloryt tych ziem, o ile oczywsicie nie jest uzywana jako argument przez wynaturzony nacjonalizm. Uszanowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkk Re: a czy Habsburgowie nie byli Austriakami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 12:16 Był, czy nie był niemiecki? Kogo to obchodzi?! Ważne, że teraz jest polski a Niemcy są temu sami winni. Koniec kropka. Nie ma o czym dyskutować. 65 lat temu myśleliście, że będziecie mieć całą Europę!! Co Gero? Nie wypaliło?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.j. Re: a czy Habsburgowie nie byli Austriakami? IP: *.238.253.26.Dial1.Philadelphia1.Level3.net 10.11.04, 05:00 Moi rodzice pochodza z Malopolski, a ja sie urodzilem i wychowalem na Slasku i sam ten fakt czyni mnie Slazakiem. I niemam najmiejszego zamiaru, pytac sie Gero czy mage uwazac sie za Slazaka. Gero, czy ci se to podoba czy nie, JA JESTEM SLAZAKIEM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
lilimarlene1 Re: Oberschlesien ist mein Heimatland!!! 10.11.04, 23:01 Gero, moim rodzicom pracującym na robotach przymusowych w Niemczech urodziła sie córka,którą musieli oddać pod płatną opiekę pewnej Niemce. Sami musieli przecież od świtu do nocy pracować. Kiedy zbliżał się front,Niemcy z miasteczka,w której była mała Sława uciekli na zachód.Moi rodzice dowiedzieli się,że wcześniej bezdzietna rodzina Niemców zarejestrowała ją w magistracie jako Monikę. Rodzice bezskutecznie poszukiwali swojej córki po wojnie. Do dzisiaj jej nie znależli.Niebieskooka blondynka miała przecież nordycką urodę.A słowiańskie imię zamieniono. Ojciec nie żyje,zmarł w zeszłym roku. Do końca swoich dni pamiętał o tym dziecku.Miał poczucie winy,że nie był wstanie go odnależć.Pozostały tylko zdjęcia.Ale kto by rozpoznał na nich Monikę obecnie(jeśli przeżyła). Mój brat urodził się w Lipsku(Leipzig?) w dniu zwycięstwa. Wcześniej moja ciężarna matka wraz z innymi robotnikami z Europy kopała na rozkaz Niemców okopy,a póżniej przebywała w łagrach gdzie karmiono ich brukwią. Czy mój brat jest Niemcem-skoro się urodził na ich terenie? Ja,urodziłam się na Pomorzu Zachodnim już po wojnie,skąd póżniej przyjechałam z rodzicami na Śląsk.A więc kim jestem pomorzanką,ślązaczką? Natomiast moja córka,urodziła się we Wrocławiu. Tu skończyła studia i pracuje.Twierdzi,że ukochany Wrocław to jej jedyna ojczyzna. Czy to ma znaczenie skąd pochodzą moi rodzice czy ojciec mojej córki? Byli Polakami. Tu jest pochowany mój ojciec i mąż. Fakt,mąż urodzony we Lwowie,ojciec w centralnej Polsce. Ale obaj czuli się Ślązakami bo tu żyli i pracowali,tu rodziły się ich dzieci i tu zmarli. Jeśli jesteś Polakiem to dlaczego wypierasz się swego pochodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: Oberschlesien ist mein Heimatland!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 11:58 Jest kundlem, który gardzi innym, skrzywdzonym czlowiekiem. Nie ma pojecia o losach tych "Karguli i Pawlakow." Myśle, że porzadni Niemcy też by go nie chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś