Gość: uhm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 23:10 Taaa... a świstak owija je w sreberka... niech przedstawiciele Wing Tsun staną do konfrontacji w ringu Vale Tudo albo chociaż boksu... hahahahaha! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grzegorz Ogrodnik Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.04, 04:09 Ciekawe co zrobi bokser po błyskawicznym ciosie w krtań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.range217-43.btcentralplus.com 06.12.04, 04:29 Bokser pewno umrze a mistrz pójdzie siedzieć na 25 lat . Pierwszy raz czytałem takie bzdury - stwierdzenie iz inne style nastawiaja sie na tylko siłę jest kompletnym nieporozumieniem , Siła jest tyko jednym z elementów tak samo jak szybkość czy prcyzja . A pro po wing tsung to rzeczywiscie walki tam trwają krótko i są nastawione na szybkie unieszkodliwienie przeciwnika , kopnięcia sa co najwyżej na wysokość kolana i moze on być bardzo skuteczny , tylko na otwartej przestrzeni i przy wiekszym dystansie jego skutecznosc gwałtownie sie zmniejsza . A tytuł generalnie jest idiotyczny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sihing Krzysiek Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 12:10 Odpowiedz sobie teraz na pytanie czy łatwiej jest dystans skrócić czy wydłużyc (łatwiej jest biec do tyłu czy do przodu?) Oczywiście artykuł nie jest super-merytoryczny, ale wydaje mi się że dziennikarz po jednym wywiadzie wcale nie będzie pretendował do merytoryczności. Bezsensem jest porównywać boksera - który jest sportowcem - z systemem wojennym jakim jest WingTsun. Bokserzy walczą w rękawicach i na ringu, WingTsun walczy bez zasad i bez balastu. Oczywiście stwierdzenie że inne style nastwione są tylko na siłę jest nieporozumieniem, ale prawdpodobnie chodzi o uwydatnienie ze WT pozwala zastosowac stosunkowo mniejszą siłę do pokonania większej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adeptWT Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: 192.168.77.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 21:40 tylko głupiec wypowiada sie na temat czegos oczym niema pojecia... i ty to wlasnie robisz. co do artykulu to pisal go dziennikaz... wiec trzeba go brac z przymruzeniem oka :) zeby zrozumiec specyfike systemu nalezy troche pocwiczyc opis slowny zawsze bedzie nietrafny.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: 217.153.241.* 08.12.04, 00:13 Sprawdz sobie w jaki sposob bokser chroni barkiem szczeke a rownoczesnie i krtan a potem sie wymadrzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Sokołowski Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.um.wroc.pl 06.12.04, 09:58 Przez takie style ćwiczący mogą doznać wielką krzywdę, ponieważ po otrzymaniu ciosu kończącego nie będą mogli w ogóle odpowiedzieć kontratakiem. Mam nadzieje, że ta ignorancja nieznajomości realiów walki nie będzie miała przełożenia na negatywne skutki tego intelektualnego oszustwa. Można stworzyć swoje zasady walki ,oznajmić światu,że powstała nowa sztuka, nadać stopnie i złote mistrzowskie pasy, a nawet zgromadzić się w piaskownicy i wylansować mistrza świata, lecz to jest wielkie oszustwo i może skończyć się tragicznymi skutkami dla adeptów w sytuacji bezpośredniego ich zagrożenia życia i zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krawaciarz Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.04, 10:46 Kravka rulez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juji Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 11:35 Yeah! Nie ciekawe, jak oni tam sparują, czy uczą się kopnięć, trzymania gardy itd. To nonsens i robienie ludzi w konia. Może tzw. cepy sprawdzają się w sytuacji walki z przeciwnikiem, który nigdy niczego nie trenował i do tego wypił sobie za dużo i chwieje się na nogach, ale realna ulica to najczęściej kilku napakowanych sterydami dresiarzy, dobrze, jeśli nieuzbrojonych. Tacy gostkowie potrafią się bić, lubią się bić i nie boją się tego. Zgroza. Potem ktoś pochodzi 3 miesiące i będzie wydawać mu się, że jest Bruce Lee. Krav Maga to zresztą też nie wszystko. Takie rzeczy można trenować, jak ma sie jakieś doświadczenie, zna się chociaż podstawy boksu, umie się trochę kopać. Vale Tudo i inne freestylowe walki są najskuteczniejsze, wykazano to empirycznie, ale nawet otwarty ring to nie to samo co ulica. Ogólnie - wielu sansei przydałoby się więcej samokrytycyzmu i refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_bimbrownik Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny 06.12.04, 11:49 albo pistolet:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sihing Krzysiek Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 12:17 nie wiem czy komentujesz KravMage czy WT odpowiem na Twoje pytania - w WT uczymy gardy (aczkolwiek jest specyficzna dla systemu) cepów nie używamy, uczymy też studentów WT, że coby nie ćwiczyć po 3 miesiącach nie da siępokonać tuzina dresów - no chyba że jest się w posiadaniu szybkostrzelnego pistoletu ;) trening WT jest pełny, poszerzony o trening chisao co do KravMagi - zgodze sie z Toba - jest dobra dla ludzi z duzym bagażem technicznym , którzy się nie czują w walce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi naiwnych IP: 217.153.241.* 08.12.04, 00:17 "Garda" w Wing chun/Ving chun/Ving tsun/Wing tsun/Wen chung etc to smiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sihing Krzysiek Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 12:05 cóż - bardzo mi przykro ale ValeTudo Mma zbyt duzo zasad - nie wolno nam robić tego co normalnie robimy - np. kopać z kolanka w twarz kiedy ktoś zchodzi do nóg. WingTsun był sotoswany podczas prawdziwych walk bez zasad w LeiTaii w HongKongu - dopóki nie zostały oficjalnie zabronione ze względu na zbyt dużą śmiertelność. A powiedz mi dlaczego bracia Garcia stchórzyli przed ówcześnie będącym w organizacji WT E. Boztepe - czyżby jednak ValeTudo miało jakieś preferencyjne dla nich zasady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juji Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 15:22 Ok, to była trochę prowokacja z mojej strony z tymi Vale Tudo. Ale artykuł w GW wyszedł naprawdę kretyńsko. Zgadzam się, że nie da się na 100% wykazać skuteczności żadnej sztuki walki, zresztą, padały tu słuszne skądinąd uwagi o ograniczonej ich stosowalności (ciosy vs. pały bejsbolowe czy noże). Wydaje mi się jednak, że powszechnie uważa się MMA za najskuteczniejsze. Nawet jeśli Vale Tudo w klatce to w dużej mierze widowisko, to nie zmienia to faktu, że najlepsza jest praktyka i "żywy" trening. Obecnie nawet w tradycyjnych szkołach praktykuje się elementy MMA, coby ludzi przygotować. I jeszcze pytanie - z tego co napisałeś wynika, że na treningach kopiecie się kolanami po twarzach :) Czy tylko to markujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sihing Krzysiek Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 00:14 ludzie powszechnie nie uznają dyletacji czasu mimo że ona ma miejsce i ma duży wpływ np. na działanie GPRS to co powszechne czesto jest nieprawdziwe nie twierdzę że MMA jest zupełnie nieskuteczne - bo oczywiście minąłbym się z prawdą więc odpowiem na Twoje pytanie o kolanku na twarz w dwóch turach (strasznie wyczerpany jestem) - przeczytaj o paradoksie Kano - i napisz co sądzisz o tym jak można go rozwiązać? pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze nie fizyk Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: 217.149.244.* 09.12.04, 23:18 "ludzie powszechnie nie uznają dyletacji czasu" no nie uznaja bo czegos takiego nie ma... no chyba, ze jakas nowa fizyka od wczoraj powstala? a jezeli mowa o dylatacji czasu, to kto jej nie uznaje? moja babcia pewnie nie uznaje, ale ona nie wie, co to fizyka. wracajac do tematu... czy to wing tsun nie przypomina komus karate tsunami? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razorback Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.nd.e / *.e-wro.net 07.12.04, 23:29 Co Ty kolego gadasz? Napisz jak mozesz dokladnie o co chodzi? I kto to jest ten Garcia? Czy czyta to sie Garsija jezeli tak to jedyny jakiego znalem Garsije to byl w Zorro. Byl jakims wojskowym czy zandarmem ale co on ma wspolnego z Wing Tsun? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi naiwnych IP: 217.153.241.* 08.12.04, 00:19 Nie klam bo to nieladnie. Kopac z kolana jak najbardziej mozna. Podobbnie jak bardzo duzo w MMa i prawie wszystko w Vale tudo. A rodzina Gracie (a nie Garcia) przed nikim nigdy nie stchorzyla. Boeztepe to klaun ktory nigdy nie chcial z nimi walczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sihing Krzysiek zapraszam do dyskusji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 12:19 forum dyskusyjne: www.wing-tsun.pl/forum źródła informacji o WingTsun: www.wingtsun.pl www.wing-tsun.pl www.leungting.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gap Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: 195.205.132.* 06.12.04, 13:06 Vale Tudo skuteczne na ulicy... hmmm ok, z jednym jesteś w (faktycznie skutecznym) parterze. Pozostałych 4 okłada Cię kranikami po łbie. No nie wiem z tą skutecznością... Oczywiście, jak masz walkę w klatce z zasadami (bez uderzeń w oczy, w krtań itp), jeden na jeden to Vale Tudo sprawdza się nieźle. Inna sprawa że i tak lepiej miec czarny pas w bieganiu - nawet jak się obronisz na ulicy to przy naszych sądach pójdziesz siedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radziu Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.man.poznan.pl 06.12.04, 17:16 WT to więcej niż sposób walki to sposób myslenia. W treningu WT duża rolę obok samych technik odgrywa także nauka sposobu zachowania w sytuacjach kryzysowych, aspektach prawnych walki ulicznej, opanowania stresu, wykorzystania otoczenia itp. Na treningu zawsze podkreśla się, iż na ulicy są nie zawsze powinnieneś walczyć, walka to ostateczność. Nie warto bić się dla 5 zł, co z tego że zwyciężysz 2 kolesi chcących ci zabrać piataka i nawet nie będziesz miał żadnego siniaka itp, ale niech jeden z nich podrze ci kurtkę za 200 zł. W praktyce przegrałeś bo straciłeś 195 zł. Natomiast w sytuacji gdy musisz walczyć to WT jest genialny. Co do parteru na ulicy to polecam spróbować potarzać sie w garniturze po krawężniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi naiwnych IP: 217.153.241.* 08.12.04, 00:22 Tylko kompletny naiwniak wierzy w pokonywanie lehgionow wrogow. I tylko oszust wmawia ze go tego nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złość Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 06.12.04, 21:19 a co gdy napastnik będzie uzbrojony w banana ? albo w garść malin ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wt Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: 192.168.77.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 21:48 ..i dlatego zawsze nosimy przy sobie słoik drzemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złość Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.12.04, 22:58 pyt : a co kiedy napastnik będzie uzbrojony w ostry kij ? odp: zamknij się ! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sihing Krzysiek Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 00:10 to zależy czy jest osikowy ? :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siłacz Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.12.04, 09:01 eeee tam , to wszystko bzdury!!!!!!!Ja kiedyś chciałem pokazać , kto rządzi we wrocku , to jednego gościa co też tam trenuje jakieś wygibasy i coś tam niby medytuje, puknołem bejsbolem w tył głowy (jak wychodził ze swoich lekcji wygibasów).Gościu padł jak kłoda.Ja mam 188 cm wzrostu , 98 kg mięśni, biore odżywki i takich gości połykam na śniadanie-oczywiście atakuje takiego "mistrza walki" z zupełnego zaskoczenia, czyli od tyłu i bejsbolem od razu w czache!!!hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sihing Krzysiek Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 11:21 polecam wypróbować jeszcze granat odłamkowy - działa jeszcze lepiej niż bejzbol :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dar Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 18:48 Powinienes miec ksywe tchorz a nie silacz. Wyjdz do walki twarza w twarz z rownym sobie jak mezczyzna a nie jak ciota z podkulonym ogonem od tylu atakujesz. Aha....poczekaj 10 lat i zobaczysz co bedzie z twoimi miesniami i organizmem po sterydach...:) znam takich co brali.....wszyscy placza i zaluja...pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razorback Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.nd.e / *.e-wro.net 07.12.04, 13:11 - Ving Tsun, Wing Chun, Weng Chun, Vint Chun, Wing Tsung, Feng Shui ( ) czy jak to jescze nazwac to wg mnie sredni styl. Slabe poruszanie sie, slaba praca rak (fakt ze ciosy szybkie, ale zbyt krotkie i slabe), dziurawa garda, brak porzadnych chwytow i parteru. Z chinskich rzeczy najwyzej cenie San Shou/ San Da traktowane juz nie jako formula rywalizacji a odrebny styl. Choc tutaj stwierdzenie "chinski" moze byc nieadekwatne. Najlepszy obecnie wg mnie zawodnik, Cung Le to byly zapasnik znany chociazby ze swoich suplesow. - Krav Maga jest przydatne gdy juz umiesz walczyc. Sama w sobie jednak nie wystarcza. Zbyt duzy nacisk tam polozono na techniki niebezpieczne, a takich nie da sie bezpiecznie cwiczycw formie zblizonej do walki. Juz -Jigoro Kano udowodnil ze bezpieczne techniki sa wlasnie skuteczniejsze. - Aikido wcale nie uczy myslec. Myslec ucza style walczace gdyz tam masz konkretne rozwiazania techniczne ktorymi operujesz. Osobiscie uwazam ze najlepiej uczy Bjj, ale jestem tutaj stronniczy. - A co do czynienia czy nie czynienia krzywdy przeciwnkowi to mit. W walce trzeba myslec zeby sie obronic. Zakladanie zarowno ze sie komus zrobi, jak i ze nie zrobi krzywdy moze nas sporo kosztowac. Oczywiscie jest prawda to ze lepiej nie przesadzic bo co z tego ze sie obronimy teraz kiedy reszte zycia trzeba bedzie sie ukrywac. Dlatego tez nie jestem zwolennikiem extremalnych, combatowych rozwiazan. - Andy Hug, niezyjacy zreszta przeszedl z Kyokushin na jego rozwojowa wersje Seidokaikan. - Wracajac do tematu to wymienilbym Bjj, zapasy, judo, Sambo, Shootfighting, Luta livre, boks, Muy Thai, Thai box (to niedokladnie to samo), Savate, kickboxing, nowoczesne style karate (Daido juku - juz nawet nie uzywaja nazwy karate tylko kudo, Ashihara, Seidokaikan), etc. Kolejnosc wymienienia przypadkowa. - Co do ryzykownosci "gleby". Walka w ogole jest ryzykowna ale jak uczy historia to ryzyka zazwyczaj bardziej sie oplaca niz poddawanie przemocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: razorback Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.nd.e / *.e-wro.net 07.12.04, 13:29 Dave Beneteau (zapasy, judo) masakroje Asbela Cancio (Wing chun) w UFC V Rozmiar pliku - 4,78 MB Czas trwania - 0:29 www.bullshido.com/videos/ving_tsun_vs_submission_fighting.mpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIŁACZ Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.12.04, 14:44 ALE CZY WY NIE ROZUMIECIE ,ZE JA JAK WYJDE Z SIŁOWNI , TO MOGE NAPIE...DOLIĆ KAŻDEMU!!! MY Z CHŁOPAKAMI BIERZEMY TAKIE TABLETKI NA PRZYROST MASY MIĘŚNIOWEJ I JA JAK JE WZIOŁEM , TO KIEDYS ZAATAKOWAŁEM TAKA KOBIETE , TO MÓWIE WAM ,ŻE NAWET NIE KRZYCZAŁA!!!POBIŁEM TEŻ TAKIEGO GOSCIA CO SZEDŁ Z FUTERAŁEM NA GITARE- BO TO WIADOMO PEDAŁ! NIE BOJE SIE NIKOGO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony adept Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 15:58 zginiesz śmieciu tak jak mr. policjant w Pocałunku Smoka wiesz śmieciowy siłaczu!?! Takich śmieci jak Ty sie dobija-tylko... i rucha w pudle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruta Re: Wing tsun - styl walki dla ludzi inteligentny IP: 217.153.241.* 08.12.04, 00:12 Staneli. I polegli. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Wing tsun - styl walki dla sekciarzty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 18:41 WT to sekta i styl ktorego rzekoma skutecznosc nie ma pokrycia w rzeczywistosci. Licza sie fakty a nie wymyslone opowiesci. Judo, zapasy, bjj, boks, sambo, lutalivre, boks tajski, kickboxing....i jeszcze bym pare wymienil ktore szybko sie rozprawiaja z zawodnikami Wing Tsun. Odpowiedz Link Zgłoś