Gość: jekdok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 23:10 Znowu Punkowi Kanarskiemu powinęła się nózia, ile razy jeszcze upadnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martouf Re: Oszukać parkomaty 09.12.04, 08:30 No ładnie, przy zaledwie TRZECH samochodach (i to danego dnia, więc już mogło ich nie być) sprawdzanie oszustwa trwało kilkanaście minut... A jeśli kilkaset z tych zaparkowanych aut opłaci swój postój kartą? Ile to potrwa? Mam nadzieję, że łączność psiona z systemem parkomatów (bo system całe szczęście jest połączony) jest stała, nie ma żadnego "zczytywania" przy parkomacie, a potem chodzenie z nieaktualymi danymi. Zastanawia mnie dalej po co kierowca musi chodzić od auta do parkomatu żeby wydrukować bilet, potem wracać się do auta żeby ten bilet położyć? Czasami odległości nie są takie małe, a myślałem, że parkomaty to udogodnienie. Przecież ci, co płacą kartą mogą sobie w domu wydrukować duży, czytelny numer swojej karty i położyć za szybą. Nie będą się musieli wracać z wydrukowanym biletem do auta, bo to naprawdę jest uciążliwe. A różnica żadna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pracuś Re: Oszukać parkomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 10:54 Ale bzdury. Bilet jest ważny w całej strefie. Codziennie rano biorę bilet z parkometru gdzie mieszkam i jadę do pracy na drugi koniec strefy. Rozumiem, że takie były założenia i jako mieszkaniec Wrocławia jestem za to bardzo wdzięczny. Sprubujcie mnie złapać (wyznaczona wysoka nagroda). Ha, Ha, Ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Oszukać parkomaty IP: *.mybigcity.net / *.mybigcity.net 09.12.04, 19:50 Pan KANARski "reformuje" kanarowanie, parkowanie itd., a za jego niepoważne pomysły płacą uczciwi ludzie. Stworzył we Wrocławiu oazę dla oszustów i naciągaczy. Brawo ten Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak Kupuj POLSKIE parkomaty sa bez tych usterek ! IP: *.chello.pl 09.12.04, 21:02 Odpowiedz Link Zgłoś
martouf APEL/PROŚBA DO ZDIK!!! 09.12.04, 20:50 Mam taką prośbę - czy mogę sobie umieścić za szybą samochodu kartkę powiedzmy formatu A5 z wydrukowanym wyraźnie wielkimi literami numerem mojej karty parkomatowej? Nie chce mi się wracać od parkomatu do auta żeby wsadzić za szybę ten bilecik, na którym parkomat łaskawie wydrukuje numerek, który znam i mogę sobie sam wydrukować...... A bilecik wezmę ze sobą do kieszonki :) Aha i napiszcie dlaczego nie? ;) Debilizm i kretynizm do kwadratu żeby tylko utrudnić ludziom życie... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik To se ne da 09.12.04, 21:30 Wtedy jakiś cwaniak spisze twój numer karty, postawi 2 przecznice dalej i co? Kontrol sprawdzi - numer karty się zgadza a nie wykryje, że stoją dwa auta z tym samym numerem karty. Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: To se ne da 09.12.04, 22:09 ja wiem, to wszystko tutaj na forum co piszę o parkomatach to taka podpucha, chodzi o to, żeby zdik wreszcie zauważył jak ciężko im wpaść czasem na coś banalnie prostego. A myślisz, że same bilety wydrukowane po płaceniu bilonem tak trudno wydrukować sobie w domu żeby wyglądały identycznie? Tym bardziej, że leżą za szybą i kontroler ich nie dotyka, nie widzi wyraźnie, nie ma żadnych znaków wodnych i innych utrudnień. Jaki numer wklepie do psiona, skoro przy płaceniu bilonem na grubo wydrukowana jest tylko data zakończenia postoju? Ta moja prośba o wydrukowanie kartki z numerem karty to tylko jakby podpowiedź (Boże, do czego to dochodzi...) że wystarczy ze sprzedawaną kartą wydwać również etykietę z numerkiem karty do umieszczenia za szybą, może być na specjalnym zdikowskim papierze, nawet z hologramem... Pomysły leżą na ulicy tylko trzeba się schylić a nie chodzić z głową w obłokach! Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: To se ne da 09.12.04, 23:17 martouf napisał: > A myślisz, że same bilety wydrukowane po płaceniu bilonem tak > trudno wydrukować sobie w domu żeby wyglądały identycznie? Tym bardziej, że > leżą za szybą i kontroler ich nie dotyka A nie ma na takim bilecie za bilon jakiegoś numeru identyfikującego samą transakcję? Kanar miałby po czym sprawdzać. Trzeba zwrócić uwagę że system jest siemensa - firma ta pochodzi z kraju gdzie nikomu się nie chce nawet pomyśleć o oszukiwaniu parkomatów. TP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: To se ne da IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 09:34 Bo opłaty parkingowe są niskie Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: To se ne da 10.12.04, 22:53 Obecny system płatnego parkowania jest świetny. Tak uważam. IMHO jednak ZDiK myślał początkowo, że kierowcy nie wpadną tak szybko na pomysł oszustwa. Stąd drukowanie tak dużych cyfr daty i godziny parkowania (największe na bilecie), po to, aby miały być podstawą kontrolowania. Ale wobec możliwości prostego oszustwa okazuje się, że jest to nikomu niepotrzebne... Że wystarczy wydrukować sam numer karty parkomatowej. Idąc dalej tym tropem doszedłem do wniosku, że jeśli ma być drukowany tylko numer karty (skoro data jest niepotrzebna), to niech on będzie wydrukowany RAZ i umieszczany za szybą przez kierowcę za każdym razem gdy parkuje. Uwolni to kierowców od konieczności wracania do auta z biletem. Ktoś powie, że data i godzina zakończenia drukowana jest dla kierowcy żeby wiedział kiedy ma wrócić. No to niech on ma możliwość zabrania ze sobą tego biletu a nie pozostawiania go za szybą! No a teraz mając na uwadze pracę kontrolerów zaproponowałem, aby pozostawiany za szybą numer karty parkomatowej posiadał również etykietę RFID, która drogą radiową po zblieniu się kontrolera prześle do jego psiona tenże numer. Dodatkowo RFID wykluczy zupełnie jakąkolwiek możliwość oszustwa. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: To se ne da 09.12.04, 22:20 > Wtedy jakiś cwaniak spisze twój numer karty, postawi 2 przecznice dalej i co? K > ontrol sprawdzi - numer karty się zgadza a nie wykryje, że stoją dwa auta z tym > samym numerem karty. Żaden cwaniak tak nie zrobi, ryzyko jest zbyt wielkie, że "oryginał" w czasie spisywania właśnie kończy w jakimś parkomacie swój postój. Wtedy wpadnie jak śliwka w kompot... poza tym do okazania jest bilet rozpoczęcia i bilet zakończenia jako dowód. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Nie 11.12.04, 11:04 Wyobraź sobie kilku znajomków pracujących w jednej firmie. Wszyscy parkują o 8 i stoją do 16. Wszyscy wystawiają za szybą jeden numer karty a płaci tylko jeden z nich. A ponieważ stoją w oddaleniu od siebie to oszustwo będzie praktycznie nie do wykrycia. I myślisz, że kontrol będzie sprawdzał każdy odjeżdżający samochód czy kierowca miał bilet? Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Nie 11.12.04, 12:50 Oczywiście, wyobrażam sobie taką sytuację, pomysłowość Polaków nie zna granic:)) Ale jednak jakbyś przeczytał dokładnie mój wpis to byś doszedł do wniosku, że sytuacja taka jest możliwa tylko w wypadku gdy kierowcy sami w domu mogliby wydrukować taki numer. Natomiast ja (w prostszej wersji) proponuję taką etykietkę za szybę wydawaną przez ZDiK do każdej karty parkomatowej - w specjalnym formacie, na specjalnym papierze, z dodanym hologramem (coś jak etykietka do tablic rejestracyjnych). Podrobienie takiej to jak podrobienie tablicy rejestracyjnej wraz z etykietą. To rozwiązanie jednak nie ułatwia pracy kontrolerom, więc proponuję drugie. W drugiej wersji jest to etykieta RFID, która przesyła do psiona numer karty, a w tym czasie zapisana zostaje na niej informacja o kontroli - droga do oszustwa definitywnie zamknięta, bo w przypadku duplikatu urządzenie mówi: "karta o takim numerze została już skontrolowana, a ta nie". Zresztą ja to piszę "z marszu", możliwe nawet jeszcze lepsze zabezpieczenia. Poza tym spróbuj w domu wyprodukować drugą TAKĄ SAMĄ etykietę. W tej chwili to już sobie możemy spokojnie porozmawiać o studentach PWr, którzy podrabiają karty otwierające szlabany na parkingi dla pracowników... A jeśli chodzi o bileciki - drukuje jeden gościu, a reszta robi szybko na ksero (to uproszczenie, bo z lewej strony papieru są błękitne napisy Siemens) i wkłada za szyby. :) Naprawdę, podrobić takie świstki jest niezmiernie łatwo, tym bardziej że leżą za szybą i kontroler nie może im się dobrze przyjrzeć. A Ty mi mówisz o podrabianiu etykiet RFID, czy choćby etykiet z hologramem...:) Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Nie 11.12.04, 14:56 martouf napisał: > W tej chwili to już sobie możemy > spokojnie porozmawiać o studentach PWr, którzy podrabiają karty otwierające > szlabany na parkingi dla pracowników... To nie karty tylko prymitywne piloty radiowe. TP. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Spoko 12.12.04, 20:45 W Polsce podrobili nowe 100 dolarówki zanim je oficjalnie pokazano. I na dodatek podrobiono tak dobrze, że poznano je po tym, iż nie mają błędów (były lepsze od oryginałów). Tak więc idę o zakład, że najdalej po tygodniu pierwsza podrobiona karta pojawiłaby się w obiegu. I 4 kumpli z pracy kupuje karty na ten sam numer i tyle. Njalepsza byłaby opcja, żeby przy zakupie biletu w parkomacie wpisywać numer rejestracyjny auta. I kontrol by widział w swoim komputerku "DW 12345 czas parkowania 8:00-12:30". Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Spoko 12.12.04, 22:48 wielki_czarownik napisał: > I kontrol by widział w swoim komputerku "DW 12345 czas parkowania 8:00-12:30". Trudno jest wpisać numer rejestracyjny samochodu w parkomacie przy pomocy dwu przycisków... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kontrola Kontrola IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 12.12.04, 22:50 Nie kontrol tylko kontrola :-) Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: Spoko 12.12.04, 23:35 > Tak więc idę o zakład, że najdalej po tygodniu pierwsza podrobi > ona karta pojawiłaby się w obiegu. I 4 kumpli z pracy kupuje karty > na ten sam numer i tyle. Chodzi Ci o etykietę RFID? To już prościej podrobić samą kartę parkomatową :) Albo bilon, hehe ;P A poważnie, nie przeczytałeś uważnie jednego fragmentu mojej wypowiedzi: > "W drugiej wersji jest to etykieta RFID, która przesyła > do psiona numer karty, a w tym czasie zapisana zostaje > na etykiecie informacja o kontroli". Załóżmy, że na Solnym i Szajnochy są dwie takie same etykiety w dwóch samochodach. Kontrol sprawdza najpierw ten na Szajnochy. Do psiona z etykiety za szybą przesyłane są dwa pola, np.: - numerKarty = C2BC6E12 - stanKontroli = [puste] Psion przetwarza informację, widzi, że rzeczywiście parkowanie kartą numer C2BC6E12 zostało rozpoczęte i trwa (nie zakończone po minucie:) ) oraz że numer ten jest podczas tego parkowania pierwszy raz kontrolowany (stanKontroli pusty). Przesyła równocześnie do etykiety do pola stanKontroli wartość np. data i czas kontroli. Teraz idzie sobie na Szajnochy i natrafia znów na etykietę do karty numer C2BC6E12. Wszystko się zgadza oprócz pola stanKontroli, które nadal jest puste, a powinno, zgodnie z danymi w psionie, zawierać datę i czas ostatniej kontroli. Zonk...:) Mandacik. Jeśli dodać do tego np. szyfrowanie transmisji między etykietą a psionem (np. coś podobnego jak SSL, gdzie klucz jest prywatny jest znany tylko ZDiK-owi i umieszczany na psionie) to etykieta RFID jest nie do podrobienia (i niepotrzebna jest ta cała zabawa z polem stanKontroli). > Njalepsza byłaby opcja, żeby przy zakupie biletu w parkomacie wpisywać numer > rejestracyjny auta. I kontrol by widział w swoim komputerku "DW 12345 czas > parkowania 8:00-12:30". Tak, to dobra opcja, opisywałem ją już w innym wątku. Z tym, że nie wpisywać w parkomacie tylko parkomat pobierałby sobie ten numer z karty. Wadą jest to, że nie można pożyczać takiej karty. W Twojej wersji z wpisywaniem ta wada jest wyeliminowana, jednak niestety już jest za późno, nie mamy takich parkomatów z klawiaturkami. Poza tym ja staram się nie tylko zabezpieczyć przed oszustwem ale też uprościć obsługę. A wklepywanie numeru może być dla niektórych trochę uciążliwe (wiem, może przesadzam..). Poza tym jeśli już piszesz o fałszowaniu to jakże prosto podrobić (szczególnie te czarne, stare) tablice rejestracyjne:) Kontroler nie skojarzy dwóch takich samych tablic z Solnego i Szajnochy. A może podawać jeszcze markę samochodu, kolor i cechy szczególne? ;P Oczywiście żartuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anthony Brawo POLSKA IP: 5.6R1D* / *.unknown.uunet.be 10.12.04, 13:15 Byl chyba kiedys taki program: "to sie w glowie nie miesci" pownni tam ten patent wyslac. Brawo panowie. Nawet normalnych parkomatow nie potrafia u nas zainstalowac. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yata Re: Brawo POLSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 23:43 Jak dla mnie to te parkomaty są całkiem niezłe. Jestem ciekaw co wy byście wymyślili aby parkomatów nie dało się oszukać. Ostatecznie to jest tylko urządzenie elektroniczne. Polacy jako bardzo pomysłowy naród i tak coś wymyślą w tym temacie. Lenistwo i typowe omijanie przepisów. Najlepirj by było chyba w jakiś radiowy sposób rejestrowac wszystkie samochody parkujące w strefach płatnych, coś w stylu Londynu i wszyscy by byli zadowoleni ( a i tak znakeźli by się tacy co by to skrytykowali). Odpowiedz Link Zgłoś