Dodaj do ulubionych

pytania do BRW

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.04, 02:21
Widze ze pojawilo sie duzo pozytywnej i swiezej energii na tym forum.

Energii ktora sie przeciwstawia tego ciaglego bezkrytycznego przelykania tego
co nam urzednicy projektuja. Wydaje mi sie ze ta energia jest bardzo
konstruktywna, bo pytania ktore z roznych stron sa tutaj stawiane sa
intellignene i nie bezpodstawowe.

Proponuje zebrac tutaj serie madrych i intelligentnych pytan do urbanistow z
BRW i pozniej je otwarcie przeslac. Chodzi mi o pytania dlaczego zostalo
zaprojektowane to tak a nie inaczej.
Proponuje tez postawic pytania, jak nas interesuje dalszy los czesci miasta.

Pozdrawiam serdecznei wszystkich tych ktorzy sa w stanie odroznic w sprawie
inwestycji miedzy tym, czy przyniosal szybki zysk dla miasta (meijsca pracy i
pieniadze za sprezdany grunt) a dlugotrwalym rachunkiem (zablokowane dzialki,
rewaloryzacja dzielnicy, rozwoj czesci miasta)

1) Dlaczego budynek na Biskupiej blokuje ciag ulicy z Rynku na wschod?

2) Dlaczego teren GD nie zostal podzielony na kilka budynkow podzielonych
uliczkami, ktore by umozliwily dojscie do MuseumArchitektury i Parku przed
museum narodowym

3) Dlaczego Pulaskiego jest planowana 12m szerzej niz jest potrzebna, co
powduje rozciece tkanki miejskiej i sciany szczytowe jako pierzeje?

4) Dlaczego nie planuej sie zwezenia szerokosci pasow na Legnickiej do
potrzebnych tylko 3/3.5 m co by eventualnie umozliwilo zbudowanie pierzeji
wzdluz tej ulicy i stworzenie alei?

5) Dlaczego na prawie calej dlugosci wyremontowanej piaskowej jest barrierka,
ktora niszczy charakter ulciy, ktora powinna byc raczej dla pieszch niz dla
samochodow

6) Dlaczego nie ma drzew wzdluz ul. Piaskowej?

7) Dlaczego nie jest wprowadzany konsekwentny plan jak najwiekszego rozlozenia
ruchu na wiele tras, aby wkoncu zamkanc trase WZ, ktora przez kumulacje ruchu
powduje z samego zalozenia juz korki w centrum?

8) Jaki jest dokladnei plan na ciag trasy WZ

9) Dlaczego os widokowa Curie Sklodowskiej ma byc niszczona przez kladke nad
ta ulica?

10) Po co robic kladke nad ulcia Curie Sklodowskiej, jak ruch na tej ulicy
jest maly?

11) Dlaczego plan MPZP wymusza na Galerii Grunwaldzkiej pochyle fasady? Do
czego ten pochyly kat ma nawiazywac?

12) Dlaczego konkurs na budynek nowego UM odbyl sie przed konkursem
URBANISTYCZNYM?

13) Dlaczego placyk na zbiegu ul. Poniatowskiego i Jendosci narodowych nie
zostal zaporjektowany tak aby byl jakims centrum dzielnicy a w zamian za to
zostal zaprojektowany przypadkowymi formami geometryzcnim co uniemozliwia
wykorzystanie tego placyku do jakis festynow dzielnicowych?

14) Dlaczego na posadzki takich waznych punkty dzielnicowych jak n.p. pl.
powstancow wielkopolskich nie sa organizowane konkursy arch/urbanistyczne?

15) Dlaczego powstaje zabudowa ktora tworzy przypadkwoy charakter dzielnicy i
tworzy nielad przestrzenny w takich waznych punktach miasta (konkretnie n.p.
nowy budynek przy zbiegu Gajowickiej i Zaporskiej z kublami na smieci na
'gorce' od strony skrzyzowania) - kto jest odpowiedzialny za nadzor?

16) Czy powstal plan na przyszlosc SKM, a jak tak ,to dlaczego nie zostal
poddany ogolnej debacie z mieszkancami miasta?

17) Jakie sa plany na CP - czyb bedzie konkurs urbanistyczny? Czy bedzie
konkurs tylko na maly teren wzdluz Powstancow, czy tez zostnaie zrobiony na
rewaloryzcje calej problematycznej dzielnicy 'poludnie'?

18) CZy powstal jakis spojny paln na tereny PWR lub UW miedzy mostem pokoju a
gruwnaldzkim na wyglad 'waterfrontu'? A zatem: dlaczego powstaje budynek
ktrory arch. przypomina piramide i ani niczym nie nawiazuje do okolicy, ani
nie tworzy jakiegos ladu przestrzwennego?

19) na czym polega dokladnie konzept nowo budowanej dzielnicy na terenach
bylego ZNTK ktora tworzy naturalna granice srodmeiscia Olbina - jak ta
dzielnica ma byc powiazana z tkanak miasta. Jak ma wygladac 'waterfront'

20) Dlaczego konzept nowej dzielnicy meidzy mostami szczytnickimi a
warszawskimi przypomina bardziej dzielnice ogrodowe 'suburbow' lecz lezy
wewnatrz naturalnej granicy starej odry, a zatem w zwartym srodmiesciu wroclawia?

To sa takie pierwsze pytania, ktore mi wpadly o tej porze do glowy! Ciesze sie
na uzupelnienia!
Musimy to zebrac i wyslac do BRW i czekac na odpowiedzi na wszystkie pytania!

P.s. do wszystkich ,ktorzy mnei nie lubia i nie lubia mojej dociekliwosci: To
sa calkiem normalne pytania. Te pytania ani nie sa zaczepne ani nie sa
obrazliwe. To sa absolutnie normalne pytania ktore wywodza sie z obserowania
zmian w naszym miescie i z czytania planow.
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: pytania do BRW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 02:24
      TO NIE JEST FORUM PYTAŃ DO BRW! NIKT CI Z BRW NIE ODPOWIE (zwłaszcza, że
      obraziłeś sporo osób z BRW).

Znów się błażnisz... nudzi Ci się? Szukasz zaczepki?
      • Gość: wro2015 Re: pytania do BRW IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.04, 02:30
        o ile wiem BRW - tak samo jak kazdy inny urzad - musi odpowiedziec na pytania
        mieszkancow.

To rzeczywiscie nie jest forum 'pytan do BRW' ale uwzgledniajac to ze MPZP(ktory
        jest tworzony przez BRW) jest podstawa kazdej inwestyji, wydjae m sie ze forum
        'inwestycje' jest jedynym poprawnym forum, aby zebrac te pytania.

Ani mi sie nie nudzi, ani to tez nie jest zaczepka (napisalem to juz w p.s.).
        Pytania ktore postawilem nie sa obrazajace. Pytania ktore postawilem sa calkiem
        normalne i absolutnie warte odpowiedzi bo dotycza publicznej przestrzeni -
        naszego ukochanego miasta wroclawia.

Pozdrawiam
        • Gość: ! Re: pytania do BRW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 02:35
          Dlaczego robisz z tego forum SYF? Dlaczego go wiecznie zaśmiecasz? Dlaczego
          prowokujesz? Jak będziesz pisał do BRW, to koniecznie podpisz się wro2015, tak
          żeby wszyscy w BRW wiedzieli kto pyta. Skoro potrafiłeś obrażać ludzi z BRW w
          internecie, to nie bądż tchórzem.
          • Gość: wro2015 Re: pytania do BRW IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.04, 02:42
            Pod moje pytania zamierzam sie podpoisac nazwiskiem. A aby 'rozszyfrowac' moj
            nick wystarczy wpisac w google

syf wedlug PWN:
            wulg. «brud, bałagan, nieporządek»
            Wydaje mi sie ze nie powoduje nieporzadku, bo tytul watku dokladnie oddaje tresc.

Pozdrawiam
      • es_wu Re: pytania do BRW 21.12.04, 09:52
        Gość portalu: ! napisał(a):

> TO NIE JEST FORUM PYTAŃ DO BRW! NIKT CI Z BRW NIE ODPOWIE (zwłaszcza, że
        > obraziłeś sporo osób z BRW).
        >
        > Znów się błażnisz... nudzi Ci się? Szukasz zaczepki?
        >

Błaźnisz to się Ty. Od kiedy zadanie pytania jest błaźnieniem się?

A zaczepiasz to Ty. Jak Ci się nie podoba to nie czytaj.

Pytania bardzo inteligentne. Jak coś mi się nasunie to dopiszę :-)

Pozdrawiam,
        SW

• Gość: ! Re: pytania do BRW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 02:28
      I nie pisz po niemiecku.
      • Gość: wro2015 Re: pytania do BRW IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.04, 02:32
        > I nie pisz po niemiecku.

proponuje przeniesc to pytanie do watku 'Obcy vs. Predator' bo niedotyczy tresci
        'pytania do BRW' lecz dotyczy mojej osoby

Pozdrawiam
        • Gość: ! Re: pytania do BRW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 02:36
          A ja proponuję ciebie przenieść z tego forum na inne.
          • es_wu Re: pytania do BRW 21.12.04, 09:53
            Gość portalu: ! napisał(a):

> A ja proponuję ciebie przenieść z tego forum na inne.
            >

Jasne, bo to TWOJE forum. Kliknij przycisk do moderacji....

A najlepiej po prostu nie odpowiadaj na posty wro jak Ci się nie podobają. Co
            już wielokrotnie obiecywałeś. Obiecanki, cacanki....

SW
    • Gość: wro2015 Re: pytania do BRW IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.04, 12:30
      ! gdzies w innym watku napisal ze na wiele tych pytan sa odpowiedzi gdzies na
      tym forum.

Na pewno ze sa. Znamy troszeszke kuluary roznych decyzji (n.p. zmiany MPZP dla
      Galerii, albo klotnie o budynek na Buskupiej itd.) Na wiele pytan tez samemu
      moge sobie odpowiedziec - wiem ze Pulaskiego byla n.p. tak projektowana zza PRL
      a plan nie zostal w ostatnich 10latach dopasowany do nowego zrozumeinia
      urbanistyki (podobnei z Dubios). Tez znam roznych ludzi z BRW lepiej niz sie
      niektorym wydaja - a zatem tez znam wiele idei z pierszej reki.
      Ale nie chodzi mi o to aby pan Ossowicz MI (osobie ktora dodatkowo sie bardzo
      interesuje konkretnei urbanistyka) wyjasnil jak to ma byc.

Uwazam ze te decyzje (o ktore sie w 20pytaniach zapytalem) sa bardzo zle i
      bledne - chce aby BRW sie oficjalnie ustosunkowal. Chce aby bylo to otwarte:
      Dlaczego jest projektowane tak a nie inaczej itp.
      Po to jest ten watek tez tak zalozony!

Zauwazylem ze wielu mieszknacow mowie 'nie interesuje sie urbanistyka' - Jasne.
      Ale pozniej ludzie n.p. mowia ze 'Berlin jest ladny'. No i wlasnie zawodem
      Urbanisty (a szeczegolnie tego z BRW) powinno byc jakies poruszenie dyskusji
      dlaczego to jest ladniejsze - dawanie propozycji itp. Dokladnei ta dyskusje chce
      tutaj nawolac. Nie chce miec listu tylko do mnie od BRW - chce otwarta dyskusje
      (podobnie jak intervwiew w warszawie z arhcitketme miasta)

To jest tak samo jak z filmem. Malo kto wie jak sie robi film - ale jak juz
      posiwecam 2h i 10zl to chce miec ladny film, ktory mnie magia lapie i mi
      opowiada cos o zyciu - nawet jak nie wiem jak rezyser ta magie stworzyl.

pozdrawiam
      • Gość: ! Re: pytania do BRW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:54
        wro2015 na zdecydowaną większość Twoich pytań BRW i UM udzieliły w gazetach,
        radio i tv. Nawet za pomocą naszej forumowej wyszukiwarki możesz sobie odnależc
        odpowiedzi na kilkanaście swoich pytań. Prsa, radio, tv to chyba dobre miejsca
        na udzielanie przez BRW i UM odp prawda?

Otwartej dyskusji, po faktach dokonanych?

Uwazam ze te decyzje (o ktore sie w 20pytaniach zapytalem) sa bardzo zle i
        > bledne -

Ty tak uważasz, inni nie muszą tak uwazać. Plany i konkretne rozwiązania
        zostały zaakceptowane przez zespoły różnych specjalistów i większość z nich
        albo została zrealizowana, albo jest w trakcie realizacji...niektóre dopiero
        będą ale wstępne plany już są...

Po prostu w wielu przypadkach się spóżniłeś...
    • Gość: kotb Dalsze pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 14:23
      1) Kto i na jakiej podstawie dokonuje doboru kolorów remontowanych obiektów, kto to zatwierdza, ile osób jest za to odpowiedzialne. Dlaczego nie ma dyskusji o kolorystyce naszego miasta (to tez wazne!)

2) Dlaczego nie ma jednego miejsca (najlatwiej oczywiscie by było w internecie), gdzie moznaby było oglądnąc wszystkie dotychczasowe dokonania BRW- plany, mpzp, wizualizacje (takie ladne np były na 1Maja).

3) Dlaczego w brutalny sposob przerwano ciąg spacerowy nad Odrą w okolicy BUWr? Przeciez strata jaka ponoszą piesi jest niewspolmiernie wieksza od tej, jaka poniesliby kierowcy, gdyby musieli chwile poczekac..

4) Czy jest jakakolwiek ogólna koncepcja odwracania miasta do Odry? Czy jest planowane stworzenie takiej koncepcji, czy bedzie ona tworzona takze przy wspoludziale mieszkanców (dyskusja) ?

..?
      • Gość: ! Re: Dalsze pytania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:48
        Kocie przecież na pierwsze trzy Twoje pytania odpowiedż została już
        wielokrotnie udzielona przez BRW na łamach gazet, radia i tv. Było o tym już
        naprawdę sporo...

4. bez otwartej dyskusji. Plan jest już zresztą powoli wdrażany w życie. Miasto
        zamierza konsultować pewne rozwiązania z gospodarzami i właścicielami
        nadodrzańskich terenów, nie należących do miasta. Z niektórymi instytucjami ma
        zostać nawiązana współpraca w celu zagospodarowania niektórych terenów.
        • Gość: wro2015 Re: Dalsze pytania IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.04, 19:12
          no wlasnie !,

ty piszesz '> zamierza konsultować pewne rozwiązania', miasto pisze 'przywrocic
          sie twarza do Odry' - to sa wszystko ogolniki (co prawda dobre ogolniki ale
          ogolniki) a ja chce BARDZO KONKRETNE odpowiedzi poparte planami.

Dlaczego? Z bardzo prostego powodu: Maisto chce aby n.p. Pulaskiego stalo sie
          'wielkomiejska ulica' - mozna to wywnioskowac z ogolnego zalozenia MPZP gdzie
          zalozenie dzialek to jest centrum konferencyjne, budynki publiczne, a na calej
          dlugosci w parterze i na pietrze uslugi. Ogolnie bardzo dobre rozwiazanie -
          popieram. Ale jak to wyglada w detalu? W detalu mamy ulcie ktora jest duzo za
          szeroka (powoduje nielad przestrzenny), mamy czesciowo zamiast fasad sciany
          szczytowe (i o ile dobrez przeczytalem PZP tych budynkow sie NIE zamierza
          wyburzyc) - a zatem z wilkomiejskoscia taka ulica w rzeczywistosci duzo nei ma
          wspolengo.

Podam inny przyklad jak dobre zalozenie jest tak ogolnikowe, ze neistety sie nie
          przeklada na rzeczywistosc: Przywrocenie sie twarza do Odry, lub 'Bulwary nad
          Odra'. Jest ogromna szansa zrobienia czegos interesujacego z tych bulwarow
          (szczegolnei po dokonczeniu Biblioteki) ale Bulwar jet urwany przez Remont
          Wyszynskiego (i brak przejscia dla pieszczyh wzdluz Odry - a zatem pogorszylismy
          sytuacje jaka byla prezd remontem (bo teraz mamy barrierke) i sie raczej
          odsunelismy z ogolne zalozenia 'twarza do Odry'

Nastepny przyklad: O ile pamietam bylo zapisane w MPZP ze ciag ul Kurzy Targ
          dalej na wschod ma byc przedluzony za biskupia (nei jestem pewien czy az do GD,
          ale na pewno mialo byc przejscie przez Biskupia - z tad tez sie braly miedzy
          innymi kontrowersje co do nowego budnyku ktory tak czesto krytykuje) - no i co
          mamy? Zamiast jakiegos zapraszajacego przescjia, jako przedluzenai uloiczki mamy
          jakis wjazd na podworko ktory raczej przypomina zaplecze niz przedluzenie ciagu
          pieszego. A zatem oglne zalozenie MPZP niby zostalo zrealizowane - ale tak
          strasznei ze intencja planu zostala zniszcona na ansetpene 80lat (przecietny
          zywot nowego budynku)

Podsumowywujac zauwazylem puntk, dlaczego tak czesto sie klocimy i nie rozumiemy
          sie nawzajem: Ja chce miec dobre zalozenia poparte KONKRETAMI! Co mi da jak
          miasto glosno i swiatecznie oglasza 'przywrocenie twarza do Odry' a Bulwary beda
          porozcinane trasami G a od Polnocy (trasa mieszczanska) na calej dlugosci brzegu
          nie ma ani jednego przejscia przez ulcie miedzy placem Bema a Hotelem...

Ja nie chce mowic w ogolnikach - ja chce miec calkiem konkretne plany ktore
          realizuja ogolne idee jak 'wielkomiejska ulica' lub 'przywrocenie twarza do
          Odry'. Z tego powodu tez reaguje tak jak mi zarzucasz teoretyzowanie! Ja
          dokladnei tego nie chce! Ja pisze caly czas (i zadam) KONKRETNYCH decyzji, ktore
          przekladaja zalozenia teoretyczne i 'ksiazkowe' na rzeczywistosc.

Zatem uwazam wszysrkie pytania kota za dobre - bo one dokladnei o to sie
          dopytuja! Zadne ogolniki - lecz bardzo konkretne pytania!
    • Gość: & Re: pytania do BRW IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 21.12.04, 17:37
      Jaką wizję Wzgórza Polskiego ma BRW,może ogłosić konkurs i wyłonić w ten sposób
      jakąś nową formę i funkcję dla tego miejsca...
      • Gość: ! Re: pytania do BRW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.04, 17:44
        & najpierw to Wzgórze Polskie z powrotem musi wrócić do gminy, a mimo wygranej
        sprawy w sądzie to jeszcze niestety nie koniec (syndyk Ingetech odwołała się od
        tej decyzji) :(
        • Gość: & Re: pytania do BRW IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 21.12.04, 20:21
          Sugestia dotyczyła raczej przyszłości chociaż Kępa Mieszczańska też częściowo
          należy jeszcze do wojska a konkurs już jest.
          • Gość: archibald z boku zupełnie na boku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 07:26
            To taki żart, dla tych, którzy tu czasem bywają. I wiedzą mniej więcej, że smi
            to okolice zdiku, kot i wro - uniwerki i architektury, jester miediów itd...

otóż czytając ten wątek w którym ! po raz kolejny będąc niczym pierwszy
            strażnik moralności i poprawności wypowiedzi złożeczy
            na "zmanipulowanych"dziennikarzy, tłumaczy uzrędników (o przynależność do ich
            szeregów go z resztą wszyscy podejrzewamy)i wiele innych tego typu zagrań,
            które na prwdę nie wiadomo dla czego się tu pojawiają (psychologia społeczna
            jasno udowadnia, że jakby nikogo nie bronił ataki byłyby słabsze) przypomniało
            mi się, jak urzędnicy miejscy poszukiwali po partaiach oozycyjnych (w mieście -
            czyli w sld, lpr, samoobronie) organizatorów manifestacji na grunwaldzie...
            kto zna kota, wro, erniego i w ogóle wszytkich, którzy się tam pojawili wie jak
            bardzo są skarzeni postkomunizmem...
            a podobno jeden dyrektor z um pytal bk cz jest !...

pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. wesołych świat wykrzykniku - mniej
            złości na to, ze inni myślą inaczej niż ty. zdarza się.
            wesołych świat wro, zadawaj dalej pytania i staraj sie nikogo nie obrazac ich
            forma
            wesołych świat wszystkim...
            • Gość: wojtek Re: zupełnie na boku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 10:03
              > ! po raz kolejny [...] tłumaczy uzrędników (o przynależność do ich
              > szeregów go z resztą wszyscy podejrzewamy)

Nie wszyscy :) Prosze zwrocic, uwage ze Pan ! w zasadzie nie pisze w godzinach
              pracy.
              • hen Re: zupełnie na boku 22.12.04, 13:48
                No to ja napiszę jako zupełnie niezwiązany z wszelakimi urzędami Wrocławianin :-
                ) Ja bym bardzo chciał, żeby BRW odpowiedziało na pytania Wro. Sam kiedyś
                wysyłałem rózne zapytania do tej istytucji i odpowiedzi dostałem :-) Trochę
                trzeba było poczekać, ale w końcu się doczekałem odpowiedzi na połowę pytań.
                Może więc (nawet jeśli mieliby odpowiedzieć na połowę tych pytań) warto do nich
                zameilować? Tylko te pytania Wro są dość ogólne (inczej - fundamentalne) i nie
                wiem czy tak łatwo byłoby BRW na nie odpowiedzieć.
            • Gość: ! Re: zupełnie na boku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.12.04, 17:57
              Archibaldzie:

1) Niestety muszę Cie zmartwić. Twoje (bo chyba nie wszystkich), podejrzenia,
              że jestem jakimś urzędnikiem (czy to UM, czy UW, czy UMarsz) są całkowicie
              błędne. Niektórzy podejrzewali mnie, że jestem np A.G czy D.J :))) Obu panów
              znam (ale średnio), ale nimi nie jestem :)
              Zajmuję się czymś zupełnie innym, mam swój własny biznes...
              Gdybym, był obrońcą urzędników, to ani razu nie napisałbym o nich nic
              negatywnego, a zobacz sobie na choćby kilka moich postów z ostatnich dni
              (rozmowa z Marce-em np)... Albo bym siedział na forum głónym GW i ścigał
              wszystkich, którzy negatywnie wypowiadają się o wrocławskich urzędnikach.

2) BK to nie ! - to też mogę zapewnić...

3) Nikt też raczej nie poszukiwał kota,wro2015 czy erniego. Jak sam zapewnie
              wiesz, nikt się tą akcją specjalnie nie przejął. Nikt z "ważnych"...

4) Widzisz tu nie chodzi o złość, że ktoś myśli inaczej, tylko o to, ze
              niektóre osoby na tym forum piszą mocno oderwani od rzeczywistości i od
              sytuacji w tym mieście, niektórzy nawet w oderwaniu od sytuacji Polski, a
              Niemiec. Już tyle napisałem na ten temat, że głowa boli. Myślę, że w końcu
              dojdziemy do porozumienia z kilkoma osobami...przynajmniej ja w to wciąż wierzę.

Pozdrawiam Archibaldzie bardzo serdecznie oraz życzę Wesołych Świąt i
              Szczęśliwego Nowego Roku.
            • svarte_sjel Re: zupełnie na boku 10.01.05, 11:06
              Gość portalu: archibald z boku napisał(a):
              > To taki żart, dla tych, którzy tu czasem bywają. I wiedzą mniej więcej, że
              smi
              > to okolice zdiku, kot i wro - uniwerki i architektury, jester miediów itd...

Kiepsko strzelasz.
    • Gość: & Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2005 IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 29.12.04, 10:50
      Konkursy urbanistyczne dla CP i pl.Społecznego.
      Konkursy architektoniczne dla Wzgórza Polskiego i nową fontannę na Nowy Targ.
      Uzupełnienie zabudowy pl.Legionów.
      • Gość: gość Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 12:11
        Gość portalu: & napisał(a):

> Uzupełnienie zabudowy pl.Legionów.

??????????????????????????????
        • Gość: & Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 29.12.04, 12:27
          hydral.com.pl/neo/002209,foto.html -albo trzeba wyburzyć ten budynek
          albo dobudować coś do niego,chyba trzeba się na coś zdecydować.
          • Gość: gość Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.04, 12:51
            Przecież od dawna wiadomo, że te trzy kamienice zostaną wyburzone i wtedy plac
            Legionów osiągnie swój docelowy kształt. To znaczy będzie w końcu prawdziwym
            placem, a nie placem tylko z nazwy, jak ma to miejsce obecnie. Przyszłość placu
            jest zresztą dobrze opisana w mpzp dla tamtych okolic.
            • Gość: wro2015 Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.12.04, 13:37
              Oczywiscie ze plac Legionow przed wojna ze swoim nieregularnym kszatltem i
              wielkimi kamienicami wygaldal bardzo ladnie... ale dzisiaj rzeczywiscie odbudowa
              tego nei ma sensu.
              Grabiszynska jest szeroka (no i jak zwykle po 3pasy i bez drzew) i mamy
              wiezowiec (ktory nawet urbanistycznie dobrze stoi na Osi Kosciuszki)...
              Stworzenie PRAWDZIWGO placu Legionow jest jak najbarzdiej sensowne.

Uwazam ze gdyby sie dorbrze i spojnie odonowilo powojenna zabudowe (ktore ma
              jeszcze czesciowow cech socrealismu) zamiast malowac bloczki na zolto 'aby bylo
              ladniej', to razem z wiezowcem na rogu (gdyby sie oczyscilo ten smietnik na
              parterze) by dalo to dobry i wielkomiejski klimat. Jedyne co absolutnie
              dewastuje charackter dzielnicy, to ten obrzydliwy nowy biurowiec obolzony tym
              ochydnym reflektujacym czyms:(
              Ale gdyby zrobic konkurs na posadzke placu i wybrac troche bardziej monumentalny
              projekt 8ktory by nawiazywal charckterem do socrealizmu) do bysmy mieli
              prawdziwy ladyn wielkomiejski plac!
              • hen Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 10.01.05, 10:25
                pytanie:
                1. Dlaczego mamy we Wrocławiu tak wiele barier dla pieszych? Czy ktoś nadzoruje
                tworzenie nowych, czy stawianie barierek wymaga projektów i zgody (np
                architekta miejskiego i czy tenże np. dokonuje odbioru?), czy słupki stawia
                sobie ZDiK po uważaniu?
                2. Ile kosztuje pięć 70-cm wysokości słupków z 5 metrami łańcuszka? Ile
                kosztuje konserwacja tychże w przeciągu roku?
                3. Czy są to fundusze pobierane ze środków "na poprawę samopoczucia wrocławian"
                czy "poprawę wyglądu miasta"?
                4. Ile firm we Wrocławiu staje zwylke do przetargu na ich wykonanie? (Ile w
                ogóle jest firm je wykonujących?)

Ostatnia taka inwestyca miałą miejsce na skrzyżowaniu Bogusławskiego ze
                Świdnicką. Jakiś "odpowiedzialny" doszedł do wniosku, że piesi "powinni"
                chodzić przejściem pod Holliday Inn, a nie przejściem wzdłuż Świdnickiej. W tym
                celu zlikwidowano przejście dla pieszych na wymienionym skrzyżowaniu wzdłuż
                Swidnickiej, zamontowano barierki, aby oduczyć pieszych chodzić tam gdzie chcą,
                a nauczyć chodzić tam gdzie będzie im o wiele lepiej.
                • meh_ow Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 10.01.05, 12:22
                  hen napisał:

> W tym celu zlikwidowano przejście dla pieszych na wymienionym skrzyżowaniu
                  > wzdłuż Swidnickiej, zamontowano barierki, aby oduczyć pieszych chodzić tam
                  > gdzie chcą, a nauczyć chodzić tam gdzie będzie im o wiele lepiej.

a co lepiej żeby rowerzyści dalej pakowiali się w przejście przy Świdnickiej?
                  • hen Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 10.01.05, 14:06
                    meh_ow napisał:

> a co lepiej żeby rowerzyści dalej pakowiali się w przejście przy Świdnickiej?

Może jeszcze obetonujmy. Najlepiej przejście zamknąć z obu stron - jak zniknie -
                    znikną wszystkie kłopoty - a z nim i rowerzyści i piesi. Dla poprawy
                    samopoczucia zlikwidowałbym jeszcze przejście pod torami od strony Galerii
                    Echo. Przecież tam też pakują się rowerzyści, a nawet (o zgrozo) chodzą tam
                    ludzie!). Przez to wzrośnie prestiż przejścia pod Holliday Inn. Dla poprawy
                    bezpieczeństwa zabroniłbym poruszania się pieszo na północ od Nasypowej, tu
                    każdy powinien przesiadać się do samochodu i w stronę centrum jechać własnym
                    autkiem.
                    • Gość: RP Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: *.core.lanet.net.pl / *.1.core.lanet.net.pl 10.01.05, 14:16
                      Nie lepiej byłoby postawić znak -zakaz wjazdu dla rowerzystów- ?! ... ;)
                      • hen Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 10.01.05, 14:39
                        Nie gwarantuje 100% sukcesu, a poza tym byłoby tańszym rozwiązaniem. U nas nie
                        przejdzie. :-)
                      • svarte_sjel Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 10.01.05, 15:17
                        Gość portalu: RP napisał(a):
                        > Nie lepiej byłoby postawić znak -zakaz wjazdu dla rowerzystów- ?! ... ;)

A dlaczego myślisz, że to cokolwiek da?
                        • Gość: michal Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: 195.116.94.* 10.01.05, 15:31
                          Tak w ogole to tam nie trzeba stawiac znaku zakazu ruchu rowerowego, bo taki
                          zakaz i tak tam istnieje.
                    • meh_ow Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 10.01.05, 15:23
                      hen napisał:

> Może jeszcze obetonujmy. Najlepiej przejście zamknąć z obu stron - jak zniknie
                      > - znikną wszystkie kłopoty - a z nim i rowerzyści i piesi.

a mijałeś się kiedyś tam z rowerzystą ?
                      • hen Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 10.01.05, 15:48
                        Rozumiem Cię, ale przecież te słupki stanowią przeszkodę głównie dla pieszych.
                        IMO coś tu nie zagrało. Jeśli jeżdżą rowerzyści, a jest znak zakazu - to
                        powinno się ich łapać i karać. Jeśli uważasz, że i tak to nic nie da - bo
                        nikomu nie będzie się chciało karać rowerzysty, to kolejnym rozwiązaniem jest
                        zamknięcie przejścia w całości. To co zostało wykonane - jest raczej karą dla
                        pieszych, a nie utrudnieniem dla rowerzystów. Oni i tak wolą przejazd pod
                        hotelem, z tego co zauważyłem.
                        • Gość: kotbehemot Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:16
                          Znowu to podejscie- karac wszystkich zamiast dawac alternatywy. Zamiast tych slupkow, wystarczylaby czytelna tabliczka, ktoredy ma jechac rowerzysta i nie byloby problemu.

Problem jest w glowach decydentów- zamiast postawic na miasto przyjazne i czytelne dla pieszcyh i rowerzystów (nawet jak nie ma $$ na sciezki rowerowe!) to rzuca sie im klody (i słupki) pod nogi..
                          • svarte_sjel Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 10.01.05, 22:36
                            Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
                            > Znowu to podejscie- karac wszystkich zamiast dawac alternatywy. Zamiast tych sl
                            > upkow, wystarczylaby czytelna tabliczka, ktoredy ma jechac rowerzysta i nie byl
                            > oby problemu.

Jesteś naiwny. Mantalność rowerzystów (nie tylko zresztą ich) jest taka, że mają
                            wszystko w wiadomej części ciała i choćby stało 500 tabliczek to i tak je oleją.
                            Bo tak.
                            Potrafią nawet wybrać gorszą dla siebie drogę byleby czasem nie jechać zgodnie z
                            przepisami, stwierdzone wielokrotnie.
                            • Gość: kotbehemot Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 22:42
                              Tak, ja wiem. Cyklisci są przeciez (razem z masonami i zydami) winni wszystkiemu..
                              Ale- moim zdaniem nie masz racji w tym konkretnym przypadku- przez to miejsce jezdzilem wielokrotnie rowerem (a jako, ze z przekonania jestem legalistą, o robieniu na złosc nie ma mowy) i zastanawialo mnie, jak mozna byc tak upartym i zlosliwym urzednikiem:) kiedy oglądałem jak strasznie nikomu sie nei chce zadbac o rowerzystow.

Odcinek miedzy ul. powstancow slaskich a parkiem hanki sawickiej lezy dokladnie na najwazniejszym moim zdaniem szlaku rowerowym przez centrum (szlak polnoc-puldunie) i brakuje tam jakiejkolwiek pomocy dla rowerzystow. Przeciez, gdyby wyznaczono jakas sciezke opłotkami (czyli np podwórkami KDMu) dla rowerzystow, to nikt na zlosc nie pchalby sie przez zatloczone chodniki! Przejazd tamtedy to koszmar i naprawde byloby milo,gdyby dalo sie to miejsce jakos ominąc rowerem, jestem pewien,ze nikt by wtedy nie kombinował.
                              • Gość: wojtek Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.05, 22:58
                                O - a ja mam do Pana pytanie z zupelnie inej beczki - skoro juz sie wyjasnilo,
                                ze req=!, czy Pan podpisuje sie dwoma roznymi nickami?
                                • Gość: jakub.s Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 23:18
                                  niee, skąd;)
                              • svarte_sjel Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 11.01.05, 08:40
                                > Tak, ja wiem. Cyklisci są przeciez (razem z masonami i zydami) winni
                                wszystkiemu..

Raczej razem z kierowcami :^P

Tylko największy problem jest taki, że jeśli samochodziarze się pchają gdzie
                                ich nie prosili to można temu zapobiec stawiając słupki. A z rowerzystami
                                niczego się nie da zrobić...

> Ale- moim zdaniem nie masz racji w tym konkretnym przypadku- przez to miejsce
                                j
                                > ezdzilem wielokrotnie rowerem (a jako, ze z przekonania jestem legalistą, o
                                rob

Więc rozumiem, że jechałeś po bożemu, jezdnią.

> Odcinek miedzy ul. powstancow slaskich a parkiem hanki sawickiej lezy

Rozumiem, że chodzi o odcinek ulicy Stalinogrodzkiej (czy Stalingradzkiej? sam
                                się pogubiłem jak to było...) ];^P

> ldunie) i brakuje tam jakiejkolwiek pomocy dla rowerzystow. Przeciez, gdyby

Będzie obwodnica, zmniejszy się ruch to na jezdni miejsca będzie dość :^)

> naczono jakas sciezke opłotkami (czyli np podwórkami KDMu) dla rowerzystow,
                                to
                                > nikt na zlosc nie pchalby sie przez zatloczone chodniki! Przejazd tamtedy to

Musiałbym nie znać rowerzystów, żeby w to uwierzyć.
                                Zważywszy na to, że _większość_ rowerzystów mając przejazd rowerowy z obniżonym
                                krawężnikiem wybierze i tak wp*** się na zebrę myślę, że teza o bezinteresownej
                                złośliwości jest raczej słuszna :^)

Inny przykład to okolice Muzeum Narodowego, gdzie jest wyznaczona porządna
                                ścieżka prowadząca ruch prościutko na rowerową obwodnicę Starego Miasta i nawet
                                jest dostawiony zupełnie zbędny z formalnego punktu widzenia zkaz wjazdu na
                                chodnik. Rowerzyści i tak wiedzą swoje.
                                • Gość: kotbehemot Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 16:40
                                  > Inny przykład to okolice Muzeum Narodowego, gdzie jest wyznaczona porządna
                                  > ścieżka prowadząca ruch prościutko na rowerową obwodnicę Starego Miasta i nawet
                                  >
                                  > jest dostawiony zupełnie zbędny z formalnego punktu widzenia zkaz wjazdu na
                                  > chodnik. Rowerzyści i tak wiedzą swoje.

Pozwolę sobie wyrazic przypuszczenie, ze gdyby zamiast zakazu jazdy na wprost był znak zachęcający do skrętu w prawo, to byłoby duzo lepiej. Zgadzam sie, ze ten objazd tam jest mało intuicyjny (intuicyjne jest jak najszybsze wjechanie do parku Słowackiego i naprawde irytuje mnie, kiedy musze jezdzic tam w kółko;)) ale mimo wszystko- mysle, ze gdyby pokazac inną mozliwosc, zamiast zabraniac, zadziałałyby mechanizmy psychologiczne i mniej rowerzystów łamałoby tam prawo;)
                                  • svarte_sjel Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 12.01.05, 11:11
                                    > Pozwolę sobie wyrazic przypuszczenie, ze gdyby zamiast zakazu jazdy na wprost
                                    b
                                    > ył znak zachęcający do skrętu w prawo, to byłoby duzo lepiej. Zgadzam sie, ze

Myślę, że tę rolę w wystarczającym stopniu spełnia bardzo wyraźne oznakowanie
                                    ścieżki.
                            • Gość: wojtek Re: Sugestie dla BRW i architekta miejskiego na 2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.05, 22:56
                              Ooo to juz jest "komunikacjonizm"! Ciekawe czy to karalne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka