limmar 30.08.07, 21:09 Czy ma to jakieś znaczenie? Czy jest to po prostu D3 czy devikap czy inne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: Która wit D3 najlepsza? 30.08.07, 21:17 nie ma to chyba wiekszego znaczenia, D3 to D3, obojetnie pod jaka nazwa wystepuje, wit ta i tak jest na recepte wiec pewnie i tak lekarz ma duzo do powiedzenia w tym temacie. ja podaje devikap i jakos nie narzekam. czytajac forum natknelam sie pare razy ze vigantol uczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: Która wit D3 najlepsza? 30.08.07, 21:19 A widzisz a ja też podaję devikap, bo lekarz przepisuje a myślałam, że ten vigantol jest lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: Która wit D3 najlepsza? 30.08.07, 21:21 ja zawsze dawalam vigantol dziś mnie licho podkusilo i kupilam devikap-jaki wstrętny w smaku. vigantol i zwykla d3 są bezsmakowe a devikap smakuje jak stary anyż Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Która wit D3 najlepsza? 30.08.07, 21:25 co do smaku to fakt, jest straszny i strasznie ma brzydki zapach, ale trudno to nie cukierki, mala jest juz tak przyzwyczajona, ze sama otwiera buzie to samo tyczy sie cebion multi, tez nie jest rewelacyjny Odpowiedz Link Zgłoś
anieka0206 Re: Która wit D3 najlepsza? 30.08.07, 22:06 mi lekarz przepisał wit. D3+A i nienarzekam nawet smak całkiem ok a i jeszcz daję cebion też smak całkiem dobry Odpowiedz Link Zgłoś
lubczyk75 Re: Która wit D3 najlepsza? 30.08.07, 23:28 podawałam i podaję nadal devikap;jednak był moment,że dawałam vigantol,bo w pewnym okresie kości czaszki mojego synka były zbyt miękkie w jednym miejscu,a vigantol ma więcej jednostek vit.D;na tym chyba polega różnica,że w jednej jest np.15000 j.m vit.D3,a w innej 20000j.m vit.D3;to dobiera lekarz na podstawie badania dzieciaczka Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: Która wit D3 najlepsza? 31.08.07, 08:29 mam w domu i vigantol i devikap i w 1 ml vigantolu jest 20.000jm a w devikap w 1 ml 15.000jm ale w 1 kropla i tego i tego jest napisane że zawiera 500jm Odpowiedz Link Zgłoś
bodzinka Re: Która wit D3 najlepsza? 31.08.07, 08:59 Ja podaje devikap i juvit multi, tak jak przepisala nam pediatra. Odpowiedz Link Zgłoś
szamalka Re: Która wit D3 najlepsza? 31.08.07, 09:28 Ja podaję Devikap bo taki dostałam w aptece gdy dałam recepte, zastanawia mnie jedno dlaczego musi mieć smak anyżu i to taki mocny, przed podaniem spróbowałam i mnie odrzuciło, tzn ja lubie anyż ale mam przecież rozwinięte kubki smakowe ale dlaczego mój mały, 4 tygodniowy synek musi być bombardowany takim mocnym smakiem nierozumiem? Tylko zakraplacz jest beznzdziejny w devikapie, trudno jest odmierzyć czasem 1 krople więc przezornie odmierzam na małą łyżeczkę a nie od razu na język. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiamartusia Re: Która wit D3 najlepsza? 31.08.07, 15:02 Niektórzy pediatrzy są zdania, że vigantol lepiej się wchłania. Ja i wszystkie moje znajome kupowałyśmy właśnie vigantol. Nie należy malutkiemu dzieciaczkowi dawać przez łyżeczkę bo jej ilość jest mała a łyżeczce też cos zostanie. Zdarza się, że przez takie głupstwo dzieci mają niedobór d3 i problemy z ciemiączkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szamalka Re: Która wit D3 najlepsza? 31.08.07, 19:23 Tak podaje witaminę łyżeczką, na łyżeczce nic niezostaje bo dziecko wszystko zlizuje; niewydaje mi się, że głupio robie ale dziękuje za miłą uwage; położna niwidzi przeciwskazań a ciut większe zaufanie mam do niej niż do forum; również stanem ciemiączka mojego syna wole żeby nadal zajmowała się lekarka. Dużo groźniejsze jest podawanie bezpośrednio na język i niechcący-przez niedokładny zakraplcz-podawanie dziecku o 1, 2krople więcej bo wtedy tak niechcący przekracza się dawke o 100/200%. Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: Która wit D3 najlepsza? 31.08.07, 19:33 ja zawsze dawalam vigantol bo jest bezsmakowy o czym się przekonalam jak wczoraj kupilam devikap bo pani w aptece powiedziala że to to samo-a jak się okazalo nie jest bo smak inny. jak dawalam recepte na vigantol zawsze pytano mnie którą d3 podAć bralam wigantol do wczoraj .niestwety musioalam iśc drugi raz do innej apteki po vigantol gdyz devikap obżydliwy jak nic.osobiście zawsze dawalam na język bezpośrednio z butelki mimo iz krople lecą w bardzo duzych odstepach a dziecko zdążylo tuz przed kroplą zamknąć usta-lepiej jednak w okresie do roku dać jedną krople za dużo niż za malo. kiedys nie bylo ani devikapu ani wigantolu-byla zwykla witaminad3 i jej dawalo suię po 3-4 krople jak wszedl vigantol to juz 1-2 krople tylko. Obecnie córka ma 9 miesięcy i muszę dawać jej 3 krople przez miesiąc ponieważ ma wiotkie mięsnie w związku z niedowagą waży 6700 jedynie Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: Która wit D3 najlepsza? 31.08.07, 22:02 Ja też daję na łyżeczce, dbam żeby wszystko oblizała. Z devikapu tak kapie, ze czasem nerwy tracę, aż ta kropelka się pojawi. Nie wyobrażam sobie że kilkumiesięczne dziecko czeka minutę z otwartą buzią a może akurat kapnie Odpowiedz Link Zgłoś