Dodaj do ulubionych

Podziemia wroclawskie

IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 14.03.01, 00:20
Slyszalem rozne rzeczy o hipotetycznych podziemiach pod Wroclawiem:
- ze mozna nimi isc pare dni z pl. Grunwaldzkiego do Dworca Glownego,
- albo ze pod dworcem Niemcy mieli tajna linie kolejowa,
- albo ze lacza slynne bunkry na Ladnej, Slowianskiej i Legnickiej; zdaje sie
ze nikt do konca nie wie po co powstaly te ponure kloce,
- podobno tunel ma sie ciagnac pod Powstancow Sl. itd.
tylko ze jakos nikt chyba nigdy tych podziemi nie widzial.

O jednej historii slyszalem niedawno drugi raz, dlatego przyszlo mi do glowy
zapytac, choc prawde mowiac watpie czy ktos moze cos wiedziec.
Mianowicie iles lat po wojnie mial sie zglosic jakis Niemiec z propozycja ze
wskaze w jaki sposob zablokowac wode ktora zalewa wejscie do tunelu pod Dworcem
Glownym. Zdaje sie ze o takim problemie mowil tez ktos kto zarzadza Dworcem.
Niemiec chcial jednak za duzo za swoja usluge, wiec sprawa sie rozmyla, a on
sam juz pewnie zabral tajemnice pod ziemie.
Moje pytanie: czy jest rzeczywiscie cos takiego pod Dworcem?
A moze by tam wyslac jakichs zapalencow nurko/speleologow, pewnie niejeden swir
by sie trafil?

Z jednej strony raczej nie wierze w te opowiesci, z drugiej ciarki mnie
przechodza na mysl o czyms takim. Fajnie by bylo.
A poza tym jak sie tak patrzy co Niemcy kombinowali w Walimiu, kto wie do czego
byliby zdolni we Wroclawiu.
Obserwuj wątek
    • Gość: redaktor Re: Podziemia wroclawskie IP: *.wroc.gazeta.pl 14.03.01, 18:07
      Rozmawiałam kiedyś z zastępcą szefa wojewódzkiego IOC, który zbierał dokumenty i badał
      prawdziwość relacji o podziemnym mieście. Twierdził, że zna przynajmniej pięć różnych relacji o
      tajemnicach wrocławskiego dworca. Zgłosił się raz do niego człowiek, który twierdził, że pod ziemią
      znajduje się kilkukondygnacyjny dworzec, do którego od strony Świętej Katarzyny i Brochowa zjeźdżały
      wojskowe transporty. Podziemny tor biegł aż do Ołtaszyna. Tam w koszarach miał się odbywać
      wyładunek. Popularne są także opowieści o tunelach, które biegły z Dworca do Rynkui o ogromnym
      podziemnym szpitalu. Niemcy mieli go zatopić wodą z Odry. Osobiście uważam, że o wiele ciekawsza
      historia wiąże się z podziemnymi halami pod lotniskiem na Strachowicach. Ich istnienie potwierdzał
      nie bykle kto, bo placówka polskiego wywiadu ?Adrian? w Breslau. Na własne oczy widziaem tylko
      podziemia wrocławskich kościołów.Prawdziwy labirynt podziemnych korytarzy i krypt grobowych
      ciągnie się pod kościołem przy pl. Dominikańskim. Zmarli, którzy tam spoczywają w sposób naturalny
      ulegli mumifikacji. Kilka lat temu w WIOC zgłosił sie facet, który twierdził, że podziemnia
      dominkańskie maja połaczenie z hotelem Sajgon. Rzeczywiście, coągną się częściowo pod placem,
      ale nic nie wskazuje na to, że mają połaczenie z hotelem. Trzeba jednak uczciwie powiedzieć, że nikt
      ich dokładnie nie zbadał.
      • Gość: Piotr Re: Podziemia wroclawskie IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 14.03.01, 21:52
        Bardzo dziekuje za obszerna odpowiedz. Nie rozumiem jednak dlaczego nikt nie
        probowal zajrzec chocby pod to lotnisko? Zdaje sie ze w dzisiejszych czasach
        wcale nie trzeba zaraz kopac zeby odkryc tak wielka dziure w ziemi, szczegolnie
        na tak "zabudowanym" obszarze. Czy wojsko nigdy nie mialo na to ochoty? Zdaje
        sie ze byl tam ich pas startowy.

A po drugie, moze wroclawskie metro wcale nie jest tak odlegle jak nam sie
        wydaje? Moze juz od dawna jest dluzsze od warszawskiego :)
        • Gość: redaktor Re: Podziemia wroclawskie IP: *.wroc.gazeta.pl 15.03.01, 18:07
          Wiem na pewno, ze jest wielki bunkier pod pl. Solnym - taki jak ten na Nowym
          Targu, w którym miesci sie Strefa Radia Kolor.
          Kiedys nawet w nim bylam - zawiaduje nim OC. Mialo sie tam miescic muzem lalek,
          ale potrzeba strasznej kasy, zeby wyremontowac i osuszyc calosc, a ze Teatr
          Lalek jej nie ma, to projekt upadl. Wejscie do bunkra jest w damskim WC, a
          wyjscie mniej wiecej pod Prosper Bankiem. Sa tez fantastyczne podziemia pod
          Katedra Marii Magdaleny wlasciwie katakumby, ktore ponoc prowadza na Ostrow
          Tumski, ale to chyba legenda. Tak jak tunel z Katedry do palacu kardynala
          Gulbinowicza.
    • Gość: timur Re: Podziemia wroclawskie IP: 213.77.34.* 17.03.01, 13:39
      A czy ktoś zna prawdziwą historię Stadionu olimpijskiego i rzekomych bunkrów
      pod nim?
    • Gość: Tur Re: Podziemia wroclawskie IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 19.03.01, 08:35
      Opowiem Wam moja historie poszukiwania tuneli, jeszcze z lat mlodosci.
      W podworkach w okolicach Nowowiejskiej i Gornickiego znajduje sie kilka
      nieduzych podejrzanych betonowych budowli wysokosci ok. metra. Sa to jakby
      zakonczenia jakichs szybow. Czesto sie na nich bawilismy, ale pewnego razu
      jedna z siatek blokujacych dostepu do srodka byla wyrwana. Po wielu podchodach
      w koncu zdecydowalismy sie z kolega tam wejsc. Drabinka prowadzila w dol, ale
      bardzo plytko. Zaraz zaczynal sie niski tunel, trzeba bylo kucac. Pamietam
      straszliwy syf, chyba wszystkie mozliwe smieci i gowna. Ale pare metrow w glab
      bylo juz czysto, tylko dosc ciemno. Na tyle swiatla ile jeszcze dochodzilo
      zauwazylem ze tunel dosc szybko zakreca. W koncu odwazylem sie podejsc do
      węgła, zaraz za nim tunel sie konczyl. Troche mnie to sfrustrowalo, ale gdy
      wzrok mi sie lepiej przyzwyczail do ciemnosci, zobaczylem w scianie solidne,
      jakby pancerne drzwi. Wystawaly z nich dwie wajchy, ale zadnego sladu dziury od
      klucza. Troche sie balem, ale w koncu popukalem w wajchy i... drzwi otworzyly
      sie.
      Za nimi zrobiło się wysoko, mozna bylo stanac na dwoch nogach. W ogole okolica
      wydala mi sie podejrzanie zadbana. W koncu kumpel zapalil swiatlo.

Bylismy w piwnicy naszego bloku. :))
    • Gość: bartosz Re: Podziemia wroclawskie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 10.05.01, 13:10
      kiedys ogladałem rozmowe o podziemiach wrocławskich z jakimś wojskowym który
      mówił że "gdyby nawet podxiemia były" to stanowia tajemnica bodajrze wojskową i
      ich istnienie i polozenie bedzie negowane, takze oficialnie nic sie nie dowiemy
      -((( pozdrawiam
      • Gość: wędzonka Festung Wroclaw ?? IP: 156.24.231.* 10.05.01, 13:42
        Gość portalu: bartosz napisał(a):

&#62 kiedys ogladałem rozmowe o podziemiach wrocławskich z jakimś wojskowym który
        &#62 mówił że "gdyby nawet podxiemia były" to stanowia tajemnica bodajrze wojskową i
        &#62
        &#62 ich istnienie i polozenie bedzie negowane, takze oficialnie nic sie nie dowiemy
        &#62 -((( pozdrawiam

Czyli nadal pozostajemy twierdza? To moze by tak jeszcze raz wyburzyc jakas ulice
        i zbudowac lotnisko?
    • Gość: cegla Podziemia wroclawskie!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.01, 14:42
      No nareszcie ktos poruszyl ten temat! W sumie jestem calym sercem
      oddany podziemiom zwlaszcza we Wrocku - za to tak go kocham. Otoz musze wam sie
      przynac ze od wczesnej mlodosci mnie to fascynowalo i zawsze ladowalem sie w
      jakies bunkry, schrony itp. Ostatnia moja zdobycza (we wrocku) bylo Wzgorze
      Polskie (gdzie ma powstac hotel). Bylo to dwa lata temu. Od lat intrygowalo
      mnie male okienko czesciowo zakratowane znajdujace sie tuz przy ziemi po lewej
      stronie od schodow na to wzgorze. Wszedlem tam z kumplem. Wyszlismy po drugiej
      stronie w ruinach fortyfikacji. W srodku kupa syfu i nic wiecej.
      Od dziecka nosze sie z zmaiarem stworzenia lub przylaczenia sie do jakiegos
      klubu eksporatorow podziemii. Juz w podstawowoce wymyslilem nazwe, mialo to byc-
      Towarzystwo Milosnikow Podziemnego Wroclawia :))) nic z tego nie wyszlo bo
      moja historyczka nie chciala w to wejsc a w sumie tylko o na "nadawala" sie do
      tego. Jesli ktos ma jakies namiary na taka grupe to prosze o KONTKAT!
      (ceglar@poczta.fm)
      Wszystkim milosnikom tego tematu polecam fantastyczna ksiazke Joanny
      Lamparskiej - tylko zapomnialem jak sie nazywala- pamietam ze na okladce jest
      jakas skrzynia ze skarbem:)))))))
      A teraz podziele sie z wami kilkoma wiadomosciami na temat podziemi
      Wrocalwia:
      Dworzec Glowny - ok 6 kondygnacji - 4 calkowicie zalane - woda z Odry
      (kumpel sprawdzal:))) ponoc jest mozliwosc odciecia doplywu
      wody
      Bunkry - Ladna, Slowianska, Legnicka i Grabiszynska- polaczone tunelami
      Dworzec Swiebodzki - ponoc sa tam takze jakies podziemia
      Nowy Targ, Plac Solny - wiadomo
      Wzgorze Partyznatw- ostatnia kwatera dowodcza Festung Breslau - wiadomo
      Plac Grunwaldzki - ponoc tez cos tam jest pod ziemia (jakies windy ktos widzial)
      Stadion Olimp. - to wogole caly kompleks podziemny - szyb windowy w
      wiezy z napisem AWF
      Park Grabiszynski - jak bylem jesszcze harcerzem to moj druzynowy
      majacy znajomego w OC mowil ze tam tez sa jakies podziemia
      Jeszcze tego pelno jest, jakies tunele , podziemne fabryki, lotniska i wiele
      innych rzeczy...
      Napisalbym wiecej ale czasu nie mam:((
      Kiedys na 5 lecial program Wojtka Stojaka - Klub Poszukiwaczy Skarbow. Zawsze
      ogladalem. ALe teraz nie wiem czemy juz to nie leci:((((
      Ale sie rozpisalem. Pozdrawiam CEGLA
      • Gość: wędzonka Re: Podziemia wroclawskie!!! IP: 156.24.231.* 10.05.01, 14:56
        Gość portalu: cegla napisał(a):

&#62 No nareszcie ktos poruszyl ten temat! W sumie jestem calym sercem
        &#62 oddany podziemiom zwlaszcza we Wrocku - za to tak go kocham. Otoz musze wam sie
        &#62
        &#62 przynac ze od wczesnej mlodosci mnie to fascynowalo i zawsze ladowalem sie w
        &#62 jakies bunkry, schrony itp. Ostatnia moja zdobycza (we wrocku) bylo Wzgorze
        &#62 Polskie (gdzie ma powstac hotel). Bylo to dwa lata temu. Od lat intrygowalo
        &#62 mnie male okienko czesciowo zakratowane znajdujace sie tuz przy ziemi po lewej
        &#62 stronie od schodow na to wzgorze. Wszedlem tam z kumplem. Wyszlismy po drugiej
        &#62 stronie w ruinach fortyfikacji. W srodku kupa syfu i nic wiecej.
        &#62 Od dziecka nosze sie z zmaiarem stworzenia lub przylaczenia sie do jakiegos
        &#62 klubu eksporatorow podziemii. Juz w podstawowoce wymyslilem nazwe, mialo to byc
        &#62 -
        &#62 Towarzystwo Milosnikow Podziemnego Wroclawia :))) nic z tego nie wyszlo bo
        &#62 moja historyczka nie chciala w to wejsc a w sumie tylko o na "nadawala" sie do
        &#62 tego. Jesli ktos ma jakies namiary na taka grupe to prosze o KONTKAT!
        &#62 (ceglar@poczta.fm)
        &#62 Wszystkim milosnikom tego tematu polecam fantastyczna ksiazke Joanny
        &#62 Lamparskiej - tylko zapomnialem jak sie nazywala- pamietam ze na okladce jest
        &#62 jakas skrzynia ze skarbem:)))))))
        &#62 A teraz podziele sie z wami kilkoma wiadomosciami na temat podziemi
        &#62 Wrocalwia:
        &#62 Dworzec Glowny - ok 6 kondygnacji - 4 calkowicie zalane - woda z Odry
        &#62 (kumpel sprawdzal:))) ponoc jest mozliwosc odciecia doplywu
        &#62 wody
        &#62 Bunkry - Ladna, Slowianska, Legnicka i Grabiszynska- polaczone tunelami
        &#62 Dworzec Swiebodzki - ponoc sa tam takze jakies podziemia
        &#62 Nowy Targ, Plac Solny - wiadomo
        &#62 Wzgorze Partyznatw- ostatnia kwatera dowodcza Festung Breslau - wiadomo
        &#62 Plac Grunwaldzki - ponoc tez cos tam jest pod ziemia (jakies windy ktos widzial
        &#62 )
        &#62 Stadion Olimp. - to wogole caly kompleks podziemny - szyb windowy w
        &#62 wiezy z napisem AWF
        &#62 Park Grabiszynski - jak bylem jesszcze harcerzem to moj druzynowy
        &#62 majacy znajomego w OC mowil ze tam tez sa jakies podziemia
        &#62 Jeszcze tego pelno jest, jakies tunele , podziemne fabryki, lotniska i wiele
        &#62 innych rzeczy...
        &#62 Napisalbym wiecej ale czasu nie mam:((
        &#62 Kiedys na 5 lecial program Wojtka Stojaka - Klub Poszukiwaczy Skarbow. Zawsze
        &#62 ogladalem. ALe teraz nie wiem czemy juz to nie leci:((((
        &#62 Ale sie rozpisalem. Pozdrawiam CEGLA

To milczenie przerywane plotkami wokol podziemi Wroclawia jest po prostu
        podejrzane. Ten mowil, tamten mowil... Jak tak posluchac to cale miasto byloby
        zryte tunelami. A gdzie w takim razie te slynne wody gruntowe, ktore jakoby
        zalewaja wszystko ponizej kilku metrow (patrz w watku o metrze)?

Wierzyc mi sie nie chce ze wojsko polozylo na tym lape i juz nigdy swiat sie o
        naszych tunelach nie dowie. Cos mi sie zdaje ze procz kilku toalet na Solnym i
        Nowym Targu pod ta nasza ziemia nic nie ma.

Ale obym byl zlym prorokiem.
        • Gość: cegla Re: Podziemia wroclawskie!!! IP: 213.76.88.* 10.05.01, 15:04
          Obys!!! bo ja w to wierze!
      • Gość: pentagon Re: Podziemia wroclawskie!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 21:43

Gość portalu: cegla napisał(a):

&#62 Kiedys na 5 lecial program Wojtka Stojaka - Klub Poszukiwaczy Skarbow. Zawsze
        &#62 ogladalem. ALe teraz nie wiem czemy juz to nie leci:((((

Ależ leci - w pierwsza niedziele miesiaca o 12:00 i 15:30 na tvp 3

• Gość: nutcrak Re: Podziemia wroclawskie IP: *.kuzniki.isp.pl 15.05.01, 13:23
      Powiem wam co ja na temat podziemi wroclawskich wiem (ze slyszenia
      niestety :) ).
      Sprawa podziemi pod dworcem gl.;w latach 1946-49 moj ojciec bedac zastepca
      komendanta strazy ochrony kolei we wroclawiu bral udzial w odwadnianiu i
      penetracji owych podziemi.Najpierw penetrowali je nurkowie ktorzy mieli
      stwierdzic czy nie ma zagrozenia spowodowanego odpompowywaniem wody.Nastepnie
      przez kilka dni pompowano wode pompami jakie byly dostepne w wojsku.Po jakims
      czasie gdy poziom wody nie zmienil sie sprowadzono pompy uzywane w kopalniach i
      jednoczesnie penetrowano to co bylo dostepne.Zadnych drzwi nie dotykano ze
      wzgledu na mozliwosc zaminowania.Mimo poszukiwan pod woda w korytarzach nie
      znaleziono zadnych urzadzen sluzacych do zamkniecia doplywu wody.W opowiesci,o
      ile pamietam byla mowa o jednej zalanej kondygnacji.Pamietam,ze przez jakis
      czas,chyba w latach 80tych byla dostepna pierwsza,kondygnacja.Wejscie
      znajdowalo sie na wis a wis wejcie do holu dworca.
      Opowiesc od innej osoby ktora juz nie zyje na temat dwoca gl.;
      Pan ten byl wojskowym w latach 50 tych i "zatrudniony "byl przy ul.Sztabowej a
      zajmowal sie z ramienia sluzb wsw sprawami lacznosci telefonicznej,ale raczej
      tej "zakopywanej w ziemi".
      Jego opowiesci nt.dworca sa zbiezne z opowiesciami ojca, ale opowiedzial mi
      jeszcze jedna ciekawostke.Pomiedzy dworcem a ruska jednostka wojskowa przy
      torach wyscigow konnych,chyba ul.Zwycieska w/g niego byl tunel w ktorym byly
      jeszcze tory waskotorowki i instalacje elektryczne.On tam sie znalazl w
      momencie,gdy ruskie ktorzy tym korytarzem sprowadzali sobie panienki w czasie
      jakiej imprezki zamordowali dwie panienki.Sprawa sie wydala i wlasnie wtedy w
      tym tunelu ten pan wraz z innymi byl pierwszy i ostatni raz. Ponoc tunel po tym
      incydencie zostal wysadzony w kilku miejscach.Nastepna jego relacja to w czasie
      kiedy prowadzono rozbudowe ul.Powstancow Sl. w okolicy obecnej Hallera robiac
      przekop porzez ulice w ktorym mial przebiegac kabel lacznosci wojskowej
      natrafionona budowle podziemna przez ktora nie mozna bylo sie przebic.Wygladalo
      to na tunel, choc nie pokrywal sie z kierunkiem oltarzyn-dw.glowny, on
      twierddzil ze moze to byc odnoga glownego tunelu w kierunku do jednostki na
      ul.Hallera.
      Jesli chodzi o dworzec swiebodzki to raczej napewno nie bylo tam podziemi pod
      samym dworcem ale obok sa schrony istniejace do dzis.
      Sprawa stadionu olimpijskiego jest bardzo ciekawa tym bardziej,ze prace
      wykonywali specjalisci od fortyfikacji i umocnien militarnych,a rowniez ilosc
      ziemi wydobytaj na miejscu a nie przywozonej z zewnetrz wskazuje ze kopano
      gleboko i szeroko.Gorka obok stadiony zwana kiedys motokrosowa, waly pola
      marsowego.Na gorce w czasie wojny bly stanowiska artylerii p.lot a pod gorka
      sa jakies budowle.
      Nastepna sprawa to Pracze Odrzanskie;fabryka niemecka,a potem zajeta przez
      ruskich.Pamietam gdzies w latach 60tych nie mozna bylo plywac przez pare dni w
      dol odry poniewaz strasznie cos ruskim w tej fabryce dupnelo.
      Polaczenia sa ponoc az do Kozanowa.W 1982 syn mojej znajomej mieszkajacej na
      Kozanowie wlezli z kolega do jakiej dziury na Kozanowie a znalezli ich po paru
      godzinach poszukiwan przez zomo i ruskich.Potam opowiadal ze wlezli na ruska
      jednostke na kozanowie i tam przez jakis schron polezli najpierw oswitlona
      czescia korytarza a potem to juz bylo ciemno i swiecili latarka az im sie droga
      zgubila.
    • Gość: xl Re: Podziemia wroclawskie IP: *.ii.uni.wroc.pl 15.05.01, 15:55
      to moze zrobimy zrzute na sprzet radiolokacyjny
      oda Agencji Mienia Wojskowego :-)
      pewnej ciemnej pochmurnej nocy
      odetniemy prad od dworca,
      po ciemku wwiercimy sie w posadzke
      na dworcu glownym i zobaczymy jak sie maja bajki do prawdy

XL
      • wrocadi Re: Podziemia wroclawskie 15.05.01, 16:09
        Fajny pomysl....
        Na powaznie podziemia sa ale niestety nie dowiemy sie o nich wiecej niz wiemy.
        NIe wiem czy pamietacie jak podczas remontu hali ludowej znalezli
        podest...mowili ze to ruchoma scena...ale pilnowali tej "sceny" pracownicy UOP.
        Pamietam ze byla wtedy relacja w gazecie o kolesiu ktory sie interesowal
        podziemaimi i przeszloscia maista. Wybral sie do hali..przebierajac sie za
        robotnika. Wszedl do pozdiemi przez "ruchoma scene". Przez dwa tygodnie sluch o
        nim zaginal. Podobno zobaczyl cos czego nie mial zobaczyc. Zabrali mu
        wszystkie notatki i plany ktore zbieral przez wiele lat. Dostal tez zakaz
        zajmowania sie podziemmnym wroclawiem. Ciekawy jestem ile w tym prawdy ale
        jezeli ufac pismakom i wspomnieniom dziadkow to...cos w tym musi byc
        • Gość: Biskupin Re: Podziemia wroclawskie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 21:50
          Ciekawy jestem ile w tym prawdy ale
          &#62 jezeli ufac pismakom i wspomnieniom dziadkow to...cos w tym musi byc

A gdzie i kiedy o tym pisali, strasznie to fajne
          • Gość: alojz Re: Podziemia wroclawskie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.01, 18:19
            nie wiem czy mi się uda
            ale poszukam tunelu koło domu tow.Centrum
            podobno idzie pod wzgórze partyzantów
            a ciągnie się z pod jednego z budynków
            w okolicy (niedługo napiszę)
    • Gość: Manon Re: Podziemia wroclawskie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.01, 19:46
      Nawet jesli poddziemia istnieja, to sa zalane. To co nie wyjechalo do Wawy, czy
      tez do Moskwy (wyposazenie fabryk, magazynow, cegla ) w latach 40tych poszlo do
      Odry. Nasze prorosyjskie wladze najpierw zrobily , a potem pomyslaly :)
      Podniesienie poziomu wod gruntowych spowodowalo zalanie i nawet jesli tunele
      byly zabezpieczone przed taka ewentualnoscia nie ma szans na dostanie sie tam z
      powodu roznicy cisnien:/ Ktos napisal, ze sie dostal pod wzgorze polskie i
      wyszedl z drugiej strony:) Nic dziwnego - to dawny bastion obronny ( ceglarski -
      1585 r proj. H Schneider ) co prawda mial kiedys kazamaty, ale zlikwidowano je
      w 1807.
      Wojsko na pewno ma swoje tajemnice...
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka