Dodaj do ulubionych

Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclecia...

IP: *.206.114.117.telsat.wroc.pl 04.04.05, 22:17
Jan Paweł II zasługuje na znacznie ładniejszy plac (bardziej zaniedbanego i
obrzydliwego placu w całym Wrocławiu nie ma) proponuje pl. Powstańców
Śląskich – piękne rondo z zielenią i jednolitą zabudową lub pl. Bema leży
blisko Ostrowa Tumskiego a ul. Drobnera nazwać Aleja Jana Pawła II.
Myślą sobie, że z brzydkiego kaczątka zrobią cudo . GŁUPOTA STARE OSTŁY>
Obserwuj wątek
    • Gość: anonim Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.05, 22:25
      Może zmienić plac Dominikański? Albo Katedralny? Albo Solidarności? Albo
      Grunwaldzki? Dlaczego akurat 1 Maja?
      • Gość: xlek Ludkowie moi mili, tak się cieszę, jest znowu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:19
        jest znowu normalnie. Cieszę się, że dyskurs się spolaryzwoał. Kłąmiliwe media
        rozpowszechniają obraz propagandowy.
        • Gość: v TAK POWINNA WYGLĄDAĆ BRAMA!!!! IP: *.it4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.05, 12:11
          www.stlouisarch.com/photos/001.jpg
          • Gość: nowina Zadnej bramy-przy takiej biedzie IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 13.04.05, 23:48
            Papiez Wam tego nie daruje!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: OSA Re: Wreszcie ktoś normalny przemówił!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 11.04.05, 15:29
          No wreszcie normalni ludzie się przebili przez tę żelazną kurtynę propagandy
          watykanizmu i klerykalizmu. W dupie mam wszelkie place JP2 czy ulice i
          pomniki.Lepiej niech powstanie Plac Jerzego Urbana!!!
      • Gość: ANTAL Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 11:36
        A jak myślisz?

Przecież nazwa 1 Maja jest NIEPOPRAWNA POLITYCZNIE! Zaiste, polska prawica przechodzi samą
        siebie...

W Polsce jest ponad tysiąc różnych pomników Jana Pawła II, nie zliczę nazw ulic placów i skwerów w
        każdym niemal mieście, ba w każdej niemal dziurze. W tym samym momencie bieda, bezrobocie, wyzysk
        zataczają coraz szersze kręgi. Wystarczy pojechać do Świdnicy, aby natknąć się na żebrzących o parę
        euro u niemieckich turystów, wystarczy popatrzeć na zniszczoną (już po prywatyzacji) fabrykę w
        Walimiu (50% bezrobocie), wystarczy uzmysłowić sobie, że reklamy mówiąe o dożywianiu dzieci w
        szkołach mówią prawdę. Co więc wynieśli Polacy z nauki społecznej JP2? Zaiste, prawdziwa była rzeźba
        papieża przywalonego meteorytem, o którą tak katolickie partie swego czasu się awanturowały. Papieża
        przygniótł meteoryt... ludzkiej głupoty.
    • Gość: Ludzie! Opamiętajcie się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 22:36
      "budowla będzie kosztować od kilku do kilkunastu milionów złotych."
      - tyle kasy? To się w pale nie mieści! Magnaci! Opamiętajcie się!
      • Gość: B Re: Opamiętajcie się! IP: *.devs.futuro.pl 04.04.05, 23:52
        boshe, gdyby wszsycy mieli takei podejscie, nigdy nie stanalby w naszym miescie
        Ratusz,ani taki piekny Dworzec Głowny,bo ludzie tacy jak Ty krzyczeliby,ze
        wystarczy taki maly barak...a tak swoja droga to jestem ciekaw,czy za rzadow
        komunistow,jak nazywali Katowice Stalinogrodem,to czy odwazylbys sie tez tak to
        wszystko krytykowac...
        • tomek854 Re: Opamiętajcie się! 05.04.05, 00:19
          Co innego dworzec, pełniący funkcję użytkową i powstały w czasach kiedy miasto było bogate a co innego łuk triumfaly, pusty fajerwerk na podniesienie Ego Dutkiewicza, bo papiezowi on na pewno nie potrzebny, kiedy WSZYSTKIE ulice dochodzące do ronda nadają sie do natychmiastowego remontu!!!

To nie jest chęc upamiętnienia papieża! To jest pierwszy grzech - PYCHA!

papiez jest tak wspaniałą postacią że nie potrzebuje pomników. I tak się będzie o nim pamietać...

oryś _@/"
          Zastosowanie mechaniki kwantowej w przechowywaniu cebuli na zimę
          • Gość: mmm Re: Opamiętajcie się! IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.05, 11:50
            W sumie sie zgadzam. Taki kretynski Luk Triumfalny. Lepiej dokonczyc obwodnice
            srodmiejska i nazwac ja imieniem Jana Pawla Wielkiego.
            Niech pozyteczne budowle nosza imie tego wielkiego Polaka i Czowieka.
            • Gość: et-22 Re: Opamiętajcie się! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 12:44
              a mnie sie bardziej nie podoba zmiana nazwy pl.1Maja. chyba lepej, zeby nazwano
              imieniem papaieza rondo, ktore bedzie na pl.Grunwaldzkim.
              • Gość: ANTAL Re: Opamiętajcie się! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 11:20
                Mnie się ta zmiana w ogóle nie podoba. 1 Maja był świętem ludzi pracy. To, że akurat aparat partyjny je
                sobie zawłaszczył do swoich propagandowych celów nie zmienia postaci rzeczy. Jest to święto klas
                pracujących. I zmiana nazwy placu będzie sygnałem na ile polski kapitalizm ma "gdzieś" rzesze
                pracowników.
                • Gość: a fee Re: Opamiętajcie się! IP: *.server.ntli.net 03.05.05, 01:08
                  a komu przeszkadzal plac Czerwony ?
                  zmiana nazwy jednego placu to pikus w porownaniu ze zmiana swieta ludzi pracy na
                  swieto wstapienia do uni - to juz jawne kpiny z historii
          • Gość: wrocławianin Nie opamietujcie się! Badźcie tacy jak terazZAWSZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 10:47
            Lepsi. A na Ta brame, ludzie sie złożą, wierzę w to. Złożą sie, żeby Krzykacze
            nie krzyczeli ze to za ich pieniądze buduje sie.
            • tomek854 Re: Nie opamietujcie się! Badźcie tacy jak terazZ 06.04.05, 18:49
              Ty ile dasz?
              • Gość: Alinoe Re: Nie opamietujcie się! Badźcie tacy jak terazZ IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 07.04.05, 14:02
                > Ty ile dasz?

dokladnie! ciekawe ilu z tych najglosniej mowiacych i placzacych wylozy z
                wlasnej kieszeni... z cudzej to latwo sie wydaje... ale to trzeba z miesiac
                poczekac... bo teraz w amoku to ludzie sa sklonni wszystko obiecywac (a tak za
                miesiac dwa jak wszystko wroci do "normalnosci" to sie moze okazac ze jakos
                skurczyla sie liczba katolikow w kraju/miescie)
                • tomek854 Re: Nie opamietujcie się! Badźcie tacy jak terazZ 07.04.05, 16:17
                  ilu katolików to ja widzę w każdą niedzielę, kiedy jestem na zakupach ;-) Ale może jednak zaczną święcić dzień świętych - w końcu tyle przeżyc religijnych ostatnio... Wreszcie będę mógł robić zakupy bez kolejki...
                  • Gość: ANTAL Re: Nie opamietujcie się! Badźcie tacy jak terazZ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 11:04
                    ...Zapomnij....
            • Gość: X11 Re: Nie opamietujcie się! Badźcie tacy jak terazZ IP: *.ift.uni.wroc.pl 13.04.05, 08:17
              Złożą się:
              Ty
              Ja
              tomek854
              Rafis
              momo
              ...
              • tomek854 Re: Nie opamietujcie się! Badźcie tacy jak terazZ 16.04.05, 13:32
                Chyba na głowę upadłeś! Grosza bym nie dał na ten pomnik :D
            • Gość: ANTAL Re: Nie opamietujcie się! Badźcie tacy jak terazZ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 11:01
              Albo i się nie złożą... Bo jest cała masa spraw ważniejszych od wydawania pieniędzy na łuki tryumfalne i
              zmiany nazw placów na jedynie (w danej chwili) słuszne. Stukrotnie bardziej przydałyby się te miliony
              upadającym szkołom czy na walkę z gruźlicą, która tryumfalnie powróciła na listę chorób społecznych...
        • Gość: ANTAL Re: Opamiętajcie się! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 11:14
          Jakoś wtedy też byli odważni....
    • Gość: ianus koszmar! co za kretynizm 1maja pl.Bismarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:06
      mieszkam na placu pierwszego maja i nie mam zamiaru zmieniać dokumentów noże
      wrócimy do nazwy Bismarkplatz bo chyba tak sie ten plac nazywał przed wojną co
      za chichot historii święty i żelazny kanclerz od Kulturkampf walczący z
      kościóelm. Urban i trybuna będą sie śmiać z naszego miasta
      • Gość: Rafis Re: koszmar! co za kretynizm 1maja pl.Bismarka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 04.04.05, 23:13
        "Urban i trybuna będą sie śmiać z naszego miasta "

ot autorytety lol :)
        • Gość: momo Re: koszmar! co za kretynizm 1maja pl.Bismarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:36
          No właśnie, to straszne że Urban i Trybuna będą się śmiały. Ludzie! Przecież
          to relikty przeszłości, na ich opinie nikt poważny nie zwraca uwagi. To są
          maluczcy ludzie, ludziki. A niech sobie piszą co chcą.
          Szkoda że tak długo musieliśmy czekac na zmiane nazwy placu z 1 Maja na jakąś
          sensowną. Plac Jana Pawła II jest jak najbardziej sensowny. No i co z tego że
          kiedys to był plac Bismarcka?? To było wtedy inne państwo, inne czasy,
          zamierzchłe. Ulica Mickiewicza przed wojną nazywała sie Hitlera. I co z tego?
          • Gość: glista Tak ci przeszkadza święto przeciw wyzyskowi? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.05, 09:02
            Poczytaj trochę historii, to się dowiesz co to jest święto pracy.
            • Gość: ANTAL Re: Tak ci przeszkadza święto przeciw wyzyskowi? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 11:07
              cytat: Poczytaj trochę historii, to się dowiesz co to jest święto pracy.

... Cały szkopuł w tym, że on nie zna historii. Cała znana historia zamyka się u niego w opowieściach
              dziadziunia-legionisty i obecnej propagandzie.
          • chris-kelle Plac 1 Maja 06.04.05, 12:35
            Czy nie lepiej nazwać by było imieniem Wielkiego Polaka Mostu Pokoju? Wstrętny
            Plac 1 Maja nie zasługuje na to miano. Dlaczego radni nie skonsultowali swej
            decyzji z nami mieszkańcami? A brama? Tyle milionów, a Papież nie byłby
            zadowolony z takiej inwestycji. Może by za te pieniądze wybudować jakąś
            instytucję, która służyłaby ludziom (hospicjum, szpital itp.)i nazwać ją
            imeniem Jana Pawła II.
            • Gość: Ania Re: Plac 1 Maja IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 09.04.05, 16:06
              A co powiecie na to żeby do przy zmianie placu 1 maja na Jana Pawła II przy
              okazji zmienić przylegające ulice na przykład Podwale na Karola Wojtyły a
              Legnicką na Papieża Polaka itd...

Ludzie opamiętajcie się i nie popadajcie w histerię to był tylko człowiek który
              zasługuje na uznanie ale to nie powód żeby stawiać go na takich piedestałach i
              czcić jakby był Bogiem :/
              • Gość: placowy Re: Plac 1 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 16:20
                Piłsudski, Worcell, Pułaski, Kościuszko, ks.Skarga, Traugutt, Wróblewski, Curie-
                Skłodowska, Sienkiewicz, Reymont, Bohaterowie Westerplatte, Bohaterowie Monte
                Cassino.... też bogami nie byli (głowy nie dam). To swojaki, normalne ludzie
                byli, chociaż samokrytycznie muszę przyznać - daleko mi do nich. A już do
                Karola Wojtyły - kosmos. Znasz ulicę lub plac, których imiennik był lub jest
                Bogiem? Jakież to prawidła narzucają twoim zdaniem nazewnictwo ulic i placów?
                Co trzeba spełnić (poza tym, że trzeba być bogiem)?
      • Gość: md Re: koszmar! co za kretynizm 1maja pl.Bismarka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:44
        Przed wojna był to Konigsplatz - plac Królewski :)
        A co byście powiedzieli na plac Społeczny ?! Przecież on chyba oficjalnie nie ma nazwy!
        Albo co już na forum było powiedziane (chyba Rafis) nowe rondo na placu Grunwaldzkim.
        • Gość: ianus Bismarckbrunnen - pomyliłem sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:16
          www.allegro.pl/show_item.php?item=46903170 niemniej jednak JP2 powinien
          mieć lepsze miejsce i nowe
    • Gość: Krokodyl Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:08
      Moim zdaniem nazwa placu Jana Pawła II powinna zacząć funkcjonować od 18 maja-
      dniu urodzin Papieża...
    • Gość: no_komment To będzie rok cudów, annus mirabilis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 23:18
      ...
    • Gość: bronisław Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.206.112.204.telsat.wroc.pl 04.04.05, 23:19
      Skoro już ma być brama, to powinna:
      -wyglądać jak ta w Orange (Francja) --> www.ville-orange.fr/img/arc.jpg
      -mieć antysprayową powłokę, by gó..arzeria nie bazgrała codziennie
      -byc widoczna - nie schowana w krzakach, wiec pewnie trzeba bedzie powycinac
      troche zielska
      A tak ogolnie to koncept jest dobry.
      • Gość: ANTAL Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 11:42
        ... a pieniądze? Potrzebene są jednak na trochę inne cele... Choćby na głodnych i wykluczonych.

Osobiście wątpię, aby Papież sobie takich pomników życzył.... Nie o to na pewno mu chodziło...
    • Gość: nowy Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 04.04.05, 23:40
      Pomyśł z bramą jest wspaniały ale mam nadziję że wszyyscy ktorz będą pracowąc
      przy projekcie będą się zbierać debatowac i spiskowac czyj projekt ma wygrać
      nie wezmą za to ani złotówki tylko zrobia to z szacunku i miłości do
      Najwsapialszego Człowieka naszego ukochanego Jana Pawla II.
      • tomek854 Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec 05.04.05, 00:58
        A ja uważam te pomysły za idiotyczne. (uwaga: zanim zaczniesz na mnie krzyczeć, przeczytaj co uwazam)

Po pierwsze zmiana nazwy ulic pod wpływem emocji a nikt nie pomyśli o tych co tam mieszkają czy pracuja, że będą musieli zmienia dokumenty itd
        Pl 1 maja to jedno z ważniejszych komunikacyjnie miejsc w mieście. I zmiana wszystkich przyzwyczajeń ludzi będzie baaardzo trudna. Do dziś spotykam ludzi, którzy rozumieją dopiero jak im się powie "Pl. PKWN". Do tego łatwiej jest powiedzieć "Umawiamy się na Maja, pod lwami" niż " umawiamy się na Papieża Jana Pawła II pod lwami" więc tym więcej ludzi będzie tą zmianę olewać - tak jak wielu wcąż mówi "Pl. Czerwony"

Na forum padła propozycja: nazwać imieniem JP II rondo nowowybodowane na Pl. Grunwaldzkim. I to jest moim zdaniem dobra idea - blisko akademików, a Papież tak lubił młodzież. Nie wpłynie to na przyzywczjenia mieszkańców, bo tego ronda jeszcz nie ma, więc się nie nazywa. no i nikt przy nim nie mieszka...

Ale Radnym nie w głowie konsultować się z ludźmi czy choćby porządnie się zastanowić - Wrocław musi JAK NAJSZYBCIEJ upamiętnić Ojca Św. i już.

------------------------------

kwestia łuku:

Pomysł uważam za IDIOTYCZNY!!!

Kilkanaście milionów złotych? Kiedy, nie szukając daleko, każda z ulic dochodzących do ronda nadaje się do natychmiastowego remontu? i po co to? Papieżowi potrzebne? Na pewno nie. Nam potrzebne, zeby o nim pamiętać? A czy o tak wspaniałym człowieku da się zapomnieć? to komu? Może Dutkiewoczowi? Zdrój ma fontannę, to ten chce być lepszy. Żeby mówili "o to ten łuk, co papieżowi postawiono za Dutkiewicza"?

Powiecie "papieżowi się należy takie upamiętnienie". Należeć może i się należy, ale czy jest potrzebne? Czy papiez nie wolałby żeby za te pieniądze połatać ulice? A może chociaż jak koniecznie już trzeba przeznaczyć je na zbożny cel, wyremontować do końca Kościół św. Doroty i inne zabytkowe świątynie?

Już ktoś tu mówił: "dworzec postawiono, lotnisko postawiono, a papieżowi się żaluje?" Tylko że dworzec i lotnisko (notabene, postawione na kongres eucharystyczny, czyli tez dzieki JPII) do czegoś służy. NIe mowiąc o tym, że się na nim zarabia, więc koleje niemieckie, czy spółka port lotniczy może sobie na to pozwolić. A do czego ma służyć łuk? Do niczego, to ma być taki łuk, żeby pokazać, że Wrocław kochał Papieża Bardziej niż inne miasta. Coś mi to przypomina. Może od razu zbudujemy słomianego misia o wysokości poltegoru? To byłby miś na miarę naszych możliwości...
        oryś _@/"
        Zastosowanie mechaniki kwantowej w przechowywaniu cebuli na zimę
        • Gość: mmm Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.05, 11:55
          Rondo na Grunwaldzkim - chyba rzeczywiscie dobra lokalizacja "czegos" imienia
          JPII. Ale podtrzymuje swoje zdanie - cala obwodnica srodmiejska - imienia JPII.

• tomek854 Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec 05.04.05, 12:45
            A zafundujesz koszty wymiany dokumentow, drukow reklamowych itp wszystkim
            mieszkancom i firmom z ulic Armi Krajowej, Wisniowej, hallera, Klecinskiej, na
            ostatnim groszu itd?
            • Gość: diabelek2 Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 16:38
              nie poddawaj się, takich ludzi myślących jak Ty ja osobiście znam dużo, choćby
              moi ukochani Rodzice.
              tylko właśnie nam ręce opadają i nie chce się dyskutować bo odrazu krzyk i
              wrzawa.
              wyjazd w góry to bardzo dobry pomysł też z chęcia bym wyjechała, ale z
              funduszami krucho, więc zostane w domu!
              pozdrawiam.
              aga
            • Gość: truskawa Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:12
              Zawsze jesteś na nie? Najcięższym epitetem jaki ostatnio zostałeś poczestowany
              to "rozkapryszony, tupiący chłopczyk" - nie przesadzaj z tym bohaterstwem.
              Przemianowywanie ulic to nie nowina. Polecam wpis Historyka - "Był plac Kirowa,
              plac Stalina i ulica Stalina też była - świat sie nie zawalił
              i ludzie za tymi nazwami nie tęsknią. Zapytaj mieszkańców Katowic o to czy
              tęsknią za nazwą Stalinogród. Akurat 1 maja też większości ludzi kojarzy się z
              komuną, zatem żal będzie niewielki."
              • tomek854 Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec 05.04.05, 17:19
                Nie zawsze - w rozsądnych inicjatywach jestem na tak. Bardzo podoba mi się np.oznakowanie pojazdów MPK.

Co do epitetów na wierzchu mam tylko jeden cytat:
                Jednak to prawda, że wsrod ludzi myslących albo i mniej myslących ale posiadających minimum wyczucia i oleju w głowie, zyją równiez wszy i mendy bez mózgu. Ale i nam nimi trzeba sie pochylic i miłosiernie wysłuchać, chocby i gorzej jeszcze bredzili. motłoch istniał i istnieje. Durny, ślepy, bezrefleksyjny.

To też niejako do mnie. A wiedz, że forum wrocław nie jest jednymym moim kontaktem z ludźmi
                • Gość: truskawa Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:29
                  Gdy ktoś siedzi dniami i nocami przed monitorem, to sam do siebie powinien mieć
                  pretensję, że nie wie co się na zewnątrz dzieje. To pierwsze oznaki choroby,
                  rokowania nie są optymistyczne. Młodość spędzisz przed monitorem. Nie będzie to
                  powód do dumy ale do zadumy.
                  • tomek854 Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec 05.04.05, 21:25
                    Taką mam pracę,że siedzę ostatnio przed monitorem po 10 h na dobę. Raczej w nocy, bo net chodzi znacznie lepiej, a jest mi potrzebny do pracy. Czasem się od niej oderwę i zajrze sobie na forum albo na irca. W szkole tez mam zajecia na pracowni, a ze idzie mi szybciej niz reszcie grupy (z racji wykonywanej pracy) zagladam na forum...

Ale nie siedzę cały czas - teraz np. wrocilem z 3 godzinnej przejażdżki rowerowej... Więc nie martw się o moją młodość... Ale dziękuję za troskę.
              • Gość: młody maj Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.05, 13:18
                Akurat 1. maja wiekszosci kojarzy sie ze SWIETEM PRACY i dlugim weekendem. Masz
                nieaktualne dane, twoja 'wiekszosc' byla chyba badana jakies 10 lat temu, troche
                nowych ludzi sie urodzilo, sporo nie pamieta tych smiesznych spedow, wiekszosc
                slyszala zdanie papieza na temat tego swieta. Nie jest tak, ze wszyscy
                mieszkancy Wroclawia maja 60 lat.
        • diabelek2 zgadzam sie z Tobą całkowicie! 05.04.05, 16:24
          drogi Tomeczku!
          całkowicie się zgadzam z wszystkim Twoimi postami dotyczącymi Papieża, ja nie
          mam siły i nerwów do wpisywania się na ten temat a Twoje wypowiedzi są jakby
          wyjęte z moich ust. Wogóle lubię czytać twoje wypowiedzi bo są wywarzone,
          spokojne, kulturalne! pozdrawiam Cie serdecznie
          aga.
          • tomek854 Re: zgadzam sie z Tobą całkowicie! 05.04.05, 16:34
            Dziekuje... Odzyskuje wiare w ludzi. Bo na razie w moja strone leca same wyzwyska, az sie zastanawialem czy naprawde ze mna wszystko w prozadku - ale widze, ze sa i inni myslacy jak ja.
            • kitix Re: zgadzam sie z Tobą całkowicie! 15.04.05, 13:27
              To dosyc normalne, ze leca wyzwiska - jesli piszesz serio, nie dajesz sie
              sprowokowac i dyskutujesz za pomoca argumentow, to prymitywniejszych
              dyskutantow, ktorzy zaczynaja watpic w swoje racje zaczyna to meczyc, puszczaja
              im emocje i zaczynaja sie bluzgi, proby prowokacji i osmieszenia (na przyklad
              pisanie o swoim rozmowcy, zamiast o jego zdaniu). Najlatwiej na przyklad rzucic
              argument, ze "wszyscy sie z ciebie smieja", albo "caly dzien spedzasz przy
              kompie" i juz mozna miec radoche, ze sie niezle komus powiedzialo heheh. Moge
              przyznac, ze czesto zgadzam sie z Twoim zdaniem i nie wyrazam juz swojego, bo
              wyraziles wszystko i nie ma potrzeby sie powtarzac. Oczywiscie nie jest tak, ze
              zgadzam sie z kazdym slowem i mam maly oltarzyk tomka854 w domu:) Tyle w
              offtopie, nie tnij sie czerstwa bulka w kazdym razie:D
              • tomek854 Re: zgadzam sie z Tobą całkowicie! 15.04.05, 14:42
                NIe tnij sie czerstwa bulka :D :D :D :D

A splesnialym kabanosem moge?
        • Gość: ANTAL Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 14:12
          ...I ta odpowiedź jest najrozsądniejsza.
    • Gość: obserwator Prezydentus wymyślił i wszyscy pieją z zachwytu!!! IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 05.04.05, 00:33
      MYSLĘ ŻE LEPSZYM POMNIKIEM I UCZCZENIEM OSOBY WIELKIEGO I WSPANIAŁEGO CZŁOWIEKA
      BYŁOBY ZBUDOWANIE ZA TE PIENIĄDZE JAKIEGOŚ HOSPICJUM,SZPITALA CZY CZEGOŚ W TYM
      STYLU CO BY SŁUŻYŁO LUDZIOM POTRZEBUJACYM POMOCY /LUB WSPARCIE TAKIEJ INICJATYWY
      / I WSPARCIA I NAZWANIE TEGO IMIENIEM NASZEGO PAPIEŻA, A NIE STAWIANIE KOLEJNEGO
      POMNIKA O KTÓRYM BY PAMIĘTANO TYLKO KILKA RAZY W ROKU,CHYBA ŻE TO MA BYC POMNIK
      KU CZCI DUTKIEWICZA ?.SĄDZĘ, ŻE TAKA IDEA BYŁABY BARDZIEJ PO MYŚLI PAPIEŻA.
      • Gość: IGLICA Re: Prezydentus wymyślił i wszyscy pieją z zachwy IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 05.04.05, 00:38
        Niekwestionowanie papiez byl wielkim czlowiekiem i nalezy mu sie szacunek, ale
        wpadanie w manie nazewnictwa wszystkiego Jego imieniem to przesada, przeciez to
        byl bardzo skromny czlowiek.
      • ikkebra Re: Prezydentus wymyślił i wszyscy pieją z zachwy 05.04.05, 08:27
        Bardzo , bardzo dobry pomysł.
        Popieram!!!
        Hospicjum, albo choćby wyremontowanie czy spłacenie długów któregokolwiek ze
        szpitali!!!!
        No ale nie, radni muszą mieć łuk........... :((
      • Gość: Mekis Re: Prezydentus wymyślił i wszyscy pieją z zachwy IP: *.vogel.pl 05.04.05, 10:39
        Zgadzam się, kilkanaście milionów złotych to kilka milionów obiadów dla głodnych
        dzieci w szkołach !!! To byłby katolicki dobry uczynek, brama to pieniądze
        zamrożone w beton, dowód pychy rządzących, już nie myślę ile pójdzie pieniędzy
        na takie akcje w skali całego kraju.
      • Gość: KOMANDOS SŁUSZNIE - ŁUK TO PARANOJA RZĄDZĄCYCH IP: *.crowley.pl 05.04.05, 12:26
        DUTKIEWICZ - powiązany z Dr PRASUHN UND PARTNERS, może to Oni wygraja przetarg
        na łuk .......

NIEKTÓRZY NAWET Z DOKTORSKO-KULOWSKIMI tytułami, NICZEGO nie zrozumieli z nauki
        PAPIEŻA ....
      • Gość: clash Re: Prezydentus wymyślił i wszyscy pieją z zachwy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.05, 12:50
        Eee tam, szpital to nie jest taki dobry lans dla prezydenta miasta, lepiej
        postawic jakis luczek i nazwac imieniem papieza jakas duza ulice, zeby bylo
        mnostwo zamieszania przy zmianie dokumentow i nazw przystankow i zeby wszyscy o
        tym mowili. Zalosne.
    • Gość: Alinoe a nie lepiej zamiast Ronda Reagana?? IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 05.04.05, 00:35
      po co zmieniac cos co jest tak mocno zasadzone w swiadomosci
      wroclawian??
      lepiej by zamiast planowanego Ronda Reagana zrobili na Grunwaldzkim Rondo Jana
      Pawla II - wtedy moze tez szybciej by sie zabrali za jego budowe...
      • Gość: Legnica Polityka doczesna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 00:39
        Dokładnie - za rok rondo gotowe w rocznicę, kilkanaście milionów
        i można by było zrobić extra ścieżki rowerowe, dzięki czemu
        wzrosłoby znacznie bezpieczeństwo ruchu.

Na razie zaoszczędzono na rowerzystach, ale dano pomnik.
        Afryce zabrano prezerwatywy - dano wiarę.
      • Gość: Alinoe Re: a nie lepiej zamiast Ronda Reagana?? IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 05.04.05, 00:48
        a tak naprawde to plac 1 Maja zawsze bedzie 1 Maja... bo jak ktos mnie pyta to
        zawsze mowie ze jade na Maja..
        chcialabym wiedziec co za łoś z tej bandy radnych wpadl na ten pomysl...
        wezcie sie lepiej za rzeczy naprawde istotne a nie pokazowke dla mediow
        robicie.. co to jakies wyscigi miedzy miastami kto wiekszy pomnik postawi? kto
        wiecej miejsc nazwie Jego imieniem?
        Z tym rondem na Grunwaldzie to moim zdaniem nieglupi pomysl.. jesli zostanie
        ono wreszcie zrobione to bez watpienia bedzie ciekawym miejscem w dosc
        strategicznym punkcie miasta.. czyz to nie jest najlepsze miejsce??
        • tomek854 Re: a nie lepiej zamiast Ronda Reagana?? 05.04.05, 01:03
          Tak jak pl. Czerwony wciąż jest placem czerwonym, a z placu PKWN to się dopiero niedawno na Legionów przestawiłem.
          • Gość: Historyk Re: a nie lepiej zamiast Ronda Reagana?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:14
            Był plac Kirowa, plac Stalina i ulica Stalina też była - świat sie nie zawalił
            i ludzie za tymi nazwami nie tęsknią. Zapytaj mieszkańców Katowic o to czy
            tęsknią za nazwą Stalinogród. Akurat 1 maja też większości ludzi kojarzy się z
            komuną, zatem żal będzie niewielki.
            • Gość: Alinoe 1 maja wg JPII IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 05.04.05, 16:12
              "Dzis, 1 maja, obchodzimy Swieto Pracy. My, chrzescijanie, za jego patrona
              uwazamy sw. Józefa Robotnika. Wage tego corocznego swieta podkreslaja rózne
              inicjatywy, ukazujace znaczenie i wartosc pracy, poprzez która czlowiek -
              przeksztalcajac nature i przystosowujac ja do swych potrzeb - realizuje sie
              jako czlowiek.

Jan Pawel II, 1 Maja 2002"
              • Gość: Historyk Re: 1 maja wg JPII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 16:20
                Nie mieszaj do tego słów Papieża. Akurat On zdawał sobie sprawę z tego jak
                traktowano ten dzień w PRL-u. Przymusowe spędy, karne defilowanie przed trybuna
                na której stali partyjni kacykowie (Wśród nich Kwachu - jako PZPR-owiec
                oczywiście, wtedy brzydził sie demokracją), rzucanie do przewoźnych sklepów
                towarów, których nie mozna było w powszedni dzien kupić. Wspomnienia nie są
                miłe i nie zmieni tego cytat myśli Papieża - przeczytaj to ze zrozumieniem,
                komuna zochydziła to święto a pamięć ludzka nie da się wymazać.
                • Gość: Alinoe Re: 1 maja wg JPII IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 05.04.05, 17:21
                  komuna zochydzila takze wiele innych rzeczy, co nie znaczy ze nalezy wszystkie
                  rzeczy zochydzone wymazywac z pamieci, co wiecej... nalezy wlasnie o nich
                  pamietac, zeby miec przestroge na przyszlosc - a slowa to moze sam przeczytaj
                  ze zrozumieniem
                  • Gość: loki Re: 1 maja wg JPII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:04
                    To wróćmy z kartkami na produkty spozywcze (i nie tylko), nazwijmy znowu
                    Jedności ulicą Stalina, Plac Wolności na plac Stalina, przywróćmy pracujące
                    (obowiązkowo) soboty, zakaz handlu w soboty i niedzielę, przywróćmy SB i MO!!!
                    Dlaczego nie?! Nie pasuje? A wedle jakiego to klucza chcesz selekcjonować - co
                    zostawić a co nie? Jeszczejedno - zmień Oświęcim na Auschwitz - tak dla
                    przestrogi.
                    • Gość: Alinoe Re: 1 maja wg JPII IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 05.04.05, 18:24
                      a co ma do tego o czym piszesz 1 maja poza tym ze komunisci wykorzystali to
                      swieto do swoich celow?? nie popadajmy w przesade.. (odsylam tez do slow JP II
                      na temat 1 maja jesli masz jeszcze jakies watpliwosci...)
                    • Gość: Alinoe Re: 1 maja wg JPII IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 05.04.05, 18:27
                      aha wg twojego podejscia.. proponuje od razu zakazac uzywania koloru
                      czerwonego... bo przeciez to kolor komuchow...
                      • Gość: loki Re: 1 maja wg JPII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:45
                        "Nie wymazywać z pamięci" - zapytaj tych, którzy przez komunę stracili
                        bliskich, zdrowie, rodziny. Zapytaj o koszmary przywołujące przesłuchania SB-
                        ków. Zapytaj ich z czym kojarzy im się "święto pierwszomajowe". Ale nie pytaj
                        farbowanych demokratów pokroju Kwaśniewskiego - im zawsze będzie się kojarzyć
                        ze starymi, dobrymi czasami. Dlatego pozwól zadecydować również tym co
                        pamiętają a nie znają to tylko z opowiadań, nie decyduj za nich - przez
                        szacunek do ich niedoli, którą przeżyli. Nie tylko Ty i Twoje zdanie się liczy
                        (duże T - z szacunku dla Twojej osoby, szkoda, że bez rewanżu)
                        • Gość: Alinoe Re: 1 maja wg JPII IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 05.04.05, 19:02
                          to sie dowiedz ze moj dziadek (czynny AKowiec) zmarl w krotko po tym jak go
                          SBcy wypuscili z wiezienia a rok pozniej dolaczyla do niego babcia... wiec
                          prosze nie wypowiadaj sie na temat mojego zdania bo byc moze wiecej wiem na
                          niektore tematy niz Ty... ja po prostu nie popadam w paranoje i lubie dostrzec
                          tez druga strone medalu
                          • Gość: loli Re: 1 maja wg JPII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 19:19
                            Uważaj żeby ta druga strona nie przysłoniła Ci tej pierwszej strony. Co do
                            wiedzy - mogłabyś się zdziwić, swoja wiedzę mam z pierwszej, rodzicielskiej
                            ręki. Tak jak Twój dziadek i Twoja babcia - byli w AK (wileńskim). Może za
                            bardzo przesiąkłem, może nie - ale złych wspomnień nie da się łatwo wymazać.
                            • Gość: Alinoe Re: 1 maja wg JPII IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 05.04.05, 19:27
                              grunt to nie przeginac w zadna ze stron wg mnie - bo zaden radykalizm nie jest
                              dobry
                • Gość: Senior Re: 1 maja wg JPII IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 19:42
                  Pamięć twoja jest krótka, a raczej wiedza znikoma! Święto 1 Maja nie jest
                  świętem komunistów. Oni tylko je zawłaszczali. Ludzie obchodzili to święto już
                  w IX wieku. To jest święto wszystkich ludzi pracujących, tych wynagradzanych
                  uczciwie i tych wykorzystywanych np. Biedronce. To jest Święto tych, co
                  codziennie modlą się o jakąkolwiek pracę, żeby mieć na chleb dla dzieci! TO
                  JEST ICH ŚWIĘTO nie komunistów! Jeśli to Ciebie nie przekonało to wiedz, że
                  były pochody wymuszane przed kacykami ale były też spontaniczne pochody przeciw
                  czerwonym kacykom.
                  • Gość: Karos Re: 1 maja wg JPII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 22:44
                    Przeciw kacykom? Zgadza się - ale dopiero pod koniec lat 70-tych takowe były.
                    Wcześniej przez ponad 30 lat nikt nie odważyłby się na kontrdemonstrację -
                    konsekwencje byłyby straszne. Coś Ci się wieki poplątały - nie w IX lecz w XIX
                    wieku, ku czci poległych robotników w Chicago. To było 1 maja 1856 roku,
                    bodajże. Nikt tu nie mówił, że to świeto wymyslili komuniści - oni je
                    zochydzili. Czytaj ze zrozumieniem.
                  • Gość: ANTAL Re: 1 maja wg JPII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 13:45
                    Gość portalu: Senior napisał(a):

> Pamięć twoja jest krótka, a raczej wiedza znikoma! Święto 1 Maja nie jest
                    > świętem komunistów. Oni tylko je zawłaszczali. Ludzie obchodzili to święto już
                    > w IX wieku. To jest święto wszystkich ludzi pracujących, tych wynagradzanych
                    > uczciwie i tych wykorzystywanych np. Biedronce. To jest Święto tych, co
                    > codziennie modlą się o jakąkolwiek pracę, żeby mieć na chleb dla dzieci! TO
                    > JEST ICH ŚWIĘTO nie komunistów! Jeśli to Ciebie nie przekonało to wiedz, że
                    > były pochody wymuszane przed kacykami ale były też spontaniczne pochody przeciw
                    >
                    > czerwonym kacykom.

Otóż to... Nic dodać nic ująć. Święta racja
              • Gość: ANTAL Re: 1 maja wg JPII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 13:39
                >My, chrzescijanie, za jego patrona uwazamy sw. Józefa Robotnika.

Św. Józef był rzemieślnikiem, a nie robotnikiem... Określanie takie jest nadużyciem. Po prostu Kościół
                musiał jakoś "zagospodarować" niewygodny dla siebie dzień...
    • Gość: aHorn Dla mnie będzie po staremu IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.05, 01:18
      Co za koszmarny prima aprilis!

Mam nadzieję, że nie tylko dla mnie pl. 1 Maja pozostanie placem 1 Maja, tak jak
      pl. Czerwony jest pl. Czerwonym a Galeria Dzierżyńskiego Galerią Dzierżyńskiego!
      • Gość: Rafis oby jak najbardziej monumentalny! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.04.05, 07:27
        Oby taki był ten pomnik-brama. We Wrocławiu juz od dziesiątków lat nie powstało
        nic monumentalnego a ostatnią z takich rzeczy to chyba hala ludowa ale ona
        kosztowała tyle co roczny budzet Breslau.
        Dlatego mam nadzieje, ze konkurs wygra miedzynarodowy architekt, który
        zaprojektuje taki obiekt, który stani3e sie obowiazkowym punktem turystycznym a
        na jego widok bedzie opadac szczena! :)
      • Gość: młodszy Re: Dla mnie będzie po staremu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.05, 10:37
        Dla staruchów może tak. Dla tych młodszych będzie Dominikański, Maja czy
        Solidarności. To wszystko już nie dla was tylko dla potomnych. Więc cisza na
        sali.
        My młodzi, mamy paszport polsatu.....

:D:D:D
    • Gość: Maciek Zmiana nazwy placu 1 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 08:17
      Dlaczego 1 Maja?! Co to ma wspólnego z Janem Pawłem II? Czy juz nie lepiej
      nazwać rondo Jego imieniem, skoro powstanie tam już ten monument?!
      • Gość: lezte deutsche Re: Zmiana nazwy placu 1 Maja IP: *.iitd.pan.wroc.pl 05.04.05, 08:33
        tia nie lepiej te kilkanascie milionów przeznaczyc na jakis budynek uzytecznosci
        spolecznej pomoc bezdomnym cierpiacym , hipokryzja
    • Gość: Vera Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 08:57
      1.Gdybym mieszkała na placu Jana Pawła II to bym się bardzo cieszyła a nie
      martwiła że muszę zmienić dokumenty i wolę to niż 1Maja. 2.Plac jest w tej
      chwili remontowany więc będzie ładny. 3.Plac leży w całym ciągu patriotycznych
      ulic i placów - Piłsudskiego, Orląt Lwowskich, Legionów, Solidarności a Papież
      był wielkim Polakiem.4.Plac jest bliskim centrum, historycznym, dużym placem.
      5. Plac Społeczny nie jest placem i w przyszłości koszmarne estakady będą
      wyburzone a zabudowa przywrócona.6.Powstańcy Wielkopolscy też byli ważni
      (właśnie parę dni temu zmarł ostatni) i nie trzeba im odbierać placu i
      ulicy.7.Delibaracje na te tematy trwają od wielu lat a kilkanaście lat temu
      pracowała we Wrocławiu komisja zmian nazw ulic złożona z wybitnych
      specjalistów:profesorów historii, językoznawców, ludzi kultury, autorytetów,
      wybranych w wyborach reprezentantów Wrocławia - radnych i to ta komisją
      zostawiła ten plac dla Ojca Świętego życząc mu długich lat życia.
      • Gość: gawron 400 Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.iitd.pan.wroc.pl 05.04.05, 09:05
        wswzsyustko pieknie ladnie tyle co taki piłsudski ma np wspołnego z wrocławiem
        papiez spoko albo orleta lwowskie mysle ze dla pilsudskiego wroclaw mial takie
        znaczenie emocjonalne jak np mediolan dla was głowne ulice powinny miec
        przywrócone oryginalne przedwojenne nazwy
        iswierczewskiego vel pilsudskiego powinna sie nazywac ogródkowa
        i tyle
        • Gość: xXx Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.magma-net.pl 05.04.05, 10:02
          Właśnie przeczytałem co nasi światli Radni uchwalili i myślałem, że to jakiś
          spóźniony żart pryma-aprylisowy. Pośpiech tak się składa jest potrzebny przy
          łapaniu pcheł, w innych sytacjach należy sie zastanowić i poczekać jak opadną
          emocje. Pomysł ze zmianą nazwy pl. 1 Maja na JP2 uważam za chybiony. W
          świadomości większości mieszkańców pozostannie on na zawsze pl. 1 Maja (nazwa
          krótka, łatwa do zapamiętania i też upamiętniajaca coś ważnego).
          Kto zapłaci ludziom mieszkającym tam lub majacym swoje firmy. Zmiana nazwy
          placu wiąże się ze zmianą całej masy dokumentów, za które ludzie będą płacić, a
          nie szanowni radni i pan prezydent. Już widzę ich radość i entuzjazm.
          Dużo lepszym pomysłem byłoby nazwanie nowego ronda na pl. Grunwaldzkim mianem
          JP2.
          No i wreszcie ostatni genialny pomysł miłościwie nam panującego. Nie podoba mi
          się idea budowy łuku triumfalnego i wyrzucania w jego budowę miliony złotych.
          Ten łuk stanowiłby shańbienie ideałów, którym Papież wierzył. Nie można stawiać
          tej monumentalnej budowli komuś kto był skromnym człowiekiem. Poprostu
          nieprzystoi. Lepszym pomysłem na wydanie tych pieniążków i uczczenie JP2 byłoby
          stworzenie czegoś co pozostałoby na długie lata i służyło mieszkańcom. Mam na
          myśli stworzenie nowego parku. Miejsca gdzie możnabyłoby spędzić czas z rodziną
          (której łaskawy był Ojciec Święty), gdzie można byłoby pójść odpocząć, nabrać
          dystansu do otaczającego świata. Taki miejsce byłoby bliższe Papieżowi nić
          kilka metrów sześciennych betonu i szkła. Panie Prezydencie proszę przemyśleć
          swoją decyzję. Lepiej zostać zapamiętanym jako ktoś kto stworzył coś
          przydatnego i służącego więcej niż jednemu pokoleniu niż jako ten co postawił
          betonową futrynę która będzie cieszyć ludzi rok, może dwa.
          To tyle.
    • Gość: Ktos Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 10:04
      To bardzo mile ze strony wladz Wroclawia ale uwazam ze lepiehj byloby gdyby
      imieniem Jana Pawla II zostal nawany plac, na ktorym moznaby organizowac
      spotkania, przychodzic i w spokoju spedzic troszke czasu. Plac 1go maja to
      tylko wezel komunikacyjna.
      Pomyslcie czy to nie lepsze rozwiazanie.
    • wielki_czarownik Szaleństwo się rozpoczyna 05.04.05, 10:38
      Jak widać szaleństwo papieżomanii już się rozpoczęło. Miliony złotych pójdą na jakąś bramę! Ludzie opamiętajcie się! Ulice dziurawe, szpitale zadłużone, po szynach jeżdżą stare tramwaje, brakuje mieszkań socjalnych a wy wywalacie kilkanaście milionów w błoto! I po co?
      Czy wy słuchaliście tego co mówił Papież? Chyba nie!
      Zbudujcie jakieś osiedle tanich mieszkań dla najbiedniejszych i je nazwicie imieniem JPII.
      A jak już trzeba coś nazywać to uniwerek bo on nie ma patrona.
      Jeszcze raz apeluję - opamiętajcie się. To nie są wasze PRYWATNE pieniądze!
      • Gość: wojtek Re: Szaleństwo się rozpoczyna IP: *.mat.univie.ac.at 05.04.05, 13:04
        Nie ma zwyczaju nadawania instytucji nowego imienia osoby, jesli juz kiedys byla
        nazwana nazwiskiem innej.
      • Gość: zło pomnik tak - ale we własnym sercu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:57
        Całkowicie zgadzam się z przedmówcą. Pomnik wiary i pamięci niech każdy zbuduje
        we własnym sercu, sumieniu. Przypominam , że JP II byl przeciwny nadawaniu jego
        imienia placom i ulicom. Niestety zamiast zadumy i refleksji bedziemy teraz
        obserwowac ogolnonarodowa histerie... I slusznie mowi przedmoca ze jezeli juz
        wywalac na cos kase i koniecznie nadawac imie Jana Pawla II to lepiej jest
        chyba zbudowac cos co przyniesie korzysc chorym, cierpiacym , biednym a nie
        przysporzy slawy urzedasom.
      • Gość: szaleniec Re: Szaleństwo się rozpoczyna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.05, 12:54
        Zgadzam sie ze wszystkim, oprocz jednego punktu. Uniwerek to uczelnia swiecka i
        nazywanie jej imieniem duchownego to nieporozumienie. Mozna wybudowac cos nowego
        i potrzebnego i nazwac to odpowiednio, ewentualnie wyremontowac jakis
        zdewastowany szpital i nazwac imieniem papieza - zapewni to od razu doplyw
        pieniedzy na utrzymanie ;)
      • Gość: ANTAL Re: Szaleństwo się rozpoczyna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 13:28
        wielki_czarownik napisał:

> Jak widać szaleństwo papieżomanii już się rozpoczęło.

Ono się nie zaczęło, ono trwa. Dobry temat zastępczy.

> Miliony złotych pójdą na
        > jakąś bramę! Ludzie opamiętajcie się! Ulice dziurawe, szpitale zadłużone, po sz
        > ynach jeżdżą stare tramwaje, brakuje mieszkań socjalnych a wy wywalacie kilkana
        > ście milionów w błoto! I po co?

No jak to po co? Jakaś podpora, najlepiej olbrzymia, dla prawicy być musi, nie?

> Czy wy słuchaliście tego co mówił Papież? Chyba nie!

Wierz mi, słuchali, ale TYLKO słuchali... Jest takie francuskie przysłowie "niczego nie zapomnieli i niczego
        się nie nauczyli". Pasuje jak ulał...

> Zbudujcie jakieś osiedle tanich mieszkań dla najbiedniejszych i je nazwicie imieniem JPII.

OSIEDLE? Dla NAJBIEDNIEJSZYCH?! Stary o czym ty mówisz? Przecież to ONI są winni swojej
        biedy czyż nie? Nie byli dość konkurencyjni, nie mieli dość przedsiębiorczości (może nazwijmy to
        TUPETEM) aby "zabezpieczyć" sobie byt. W tym pięknym kraju najbiedniejsi SĄ NIEWIDZIALNI...
        Ich NIE MA, nie są uwzględniani w żadnych planach, w żadnych oszacowaniach... Na gruntach gdzie
        możnaby zbudować takie osiedle, powstaną kolejne zaciszne, ogrodzone murem lub płotem, strzeżone
        osiedla dla tych, którym się udało... A biedni czy bezdomni? Najlepiej gdyby wyzdychali, nieprawdaż?!...

> A jak już trzeba coś nazywać to uniwerek bo on nie ma patrona.

To pół biedy, On nie ma funduszy na prace badawcze...

> Jeszcze raz apeluję - opamiętajcie się. To nie są wasze PRYWATNE pieniądze!

Właśnie... To są pieniądze publiczne. Skoro tak, to NA PEWNO wolę osiedla tanich domów.
    • Gość: piotras Nie bedziesz mial Bogow cudzych przede mna! IP: 5.5.* / 80.58.41.* 05.04.05, 10:42
      Czy nie jest tak gdzies napisane?!?!?? Ale jasne, wiekszosc Polakow nie kocha
      Boga, tylko papieza i cala ta polska folklorystyczna otoczke prawdziwej wiary...
    • Gość: K.SZ. Chciałaby dusza do raju ale rozum nie daje .... IP: *.nd.e / *.nd.e-wro.pl 05.04.05, 11:48
      pragnę z całego serca mieć w swoim mieście miejsce w które mogę pójść sama, z
      rodziną z gośćmi gdzie duszy się wydaje że jest bliżej temu do czego tęskni, a
      ja każdą swoją cząstką tęsknię za NIM, ale rozum niestety mi mówi, że JEMU
      faktycznie milsze byłoby osiedle domów socjalnych lub park rozrywki z trawą i
      placami zabaw z boiskami i z nowymi miejscami pracy, myślę że nie kosztowałoby
      to więcej, niż to co pochłonie brama i jej późniejsze remonty, a jak nasze
      władze mają taką potrzebę serca to niech teren oddadzą za 1 zł, a może na bramę
      dadzą władze kościoła
      • Gość: mmm Re: Chciałaby dusza do raju ale rozum nie daje .. IP: *.godot / *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.05, 12:02
        A moze by tak naslac do Krola Rafalka I duze ilosci maili z informacja, ze nam
        sie to nie podoba - ten Luk i inna lokalizacja "czegos" imienia JP II.
        Jaki jest e-mail do Lokatora Sukiennic? Zna ktos?
        A moze Gazeta zrobi jakas akcje?
      • Gość: KSENOS Re: Chciałaby dusza do raju ale rozum nie daje .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 12:02
        propozycja dla wszystkich co to te pare milionów wolą przeznaczyć na
        biednych,tranwaje,domki i lekarstwa/;idz na ostrów tumski ,popatrz i pomysl 600
        ktoś tez pewnie podobnie myślał jak wy,i CO?podziwiamy to co stoi,a o tamtych
        ludziach nikt nie pamięta.tak bedzie i teraz ,za 100 lat wasze wnuki przyjdą i
        popatrzą,.a zmiany nazw?15 lat temu byla ul.swierczewskieo.plac
        pkwn,pl.dzierżyńskiego itp.kto to teraz uzywa????
        • Gość: nostromo Re: Chciałaby dusza do raju ale rozum nie daje .. IP: *.iitd.pan.wroc.pl 05.04.05, 12:23
          ja uzywam, a tak szczerze powiedziawszy to katedra powstała jakies 700 - 800 lat
          temu i to troche inaczej wygladalo wszystko jesli idzie o rozwoj cywilizacyjny
          nie istotne były tak bardzo srodki platnicze babilonskie takie jak pieniadze
          tylko raczej obowiazywała wymiana towarowo - pieniezna no i wogole zupelnie inna
          była struktura spoleczna gospodarcza etctakze to chybiona uwaga by porównywac te
          kwestieuwazam ze pomysła pana rafała d jest tez chybiony jak najbardziej lepiej
          te pieniazki przeznaczyc na jakies inwestycje ktore dadza jakis owoc w
          przyszlosci a niepotrzebny nikomu splendor a zwlaszcza papiezowi, ktory bywał
          raczej zazenowany probami otaczania go kultem juz za zycia
        • ikkebra Re: Chciałaby dusza do raju ale rozum nie daje .. 05.04.05, 12:24
          Jasne, ważne jest to co po nas zostaje...
          Tylko powiedz komuś choremu na raka, że dla niego nie ma dofinansowania na
          zabieg czy leki, bo miasto buduje bramę
          Ja wiem, że tragizuję i używam tanich chwytów.
          Ale naprawdę są wazniejsze wydatki!!!
          • Gość: erni Re: Chciałaby dusza do raju ale rozum nie daje .. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.04.05, 13:34
            Tak. Tylko ze to nie miasto ma płacić za leki chorym tylko Państwo.
            • Gość: Hugon Re: Chciałaby dusza do raju ale rozum nie daje .. IP: 195.122.216.* 05.04.05, 16:43
              Tak, a miasto w tym czasie, kiedy państwo płaci pacjentom, będzie budowało
              pomniki za kilkanaście milionów złociszy. To nie tylko reforma samorządowa,
              ale również mentalna :-)
        • Gość: ANTAL Re: Chciałaby dusza do raju ale rozum nie daje .. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 19:29
          Nie porównuj dwóch różnych epok. Pomiędzy czasami Średniowiecza, a wiekiem
          XXI istnieje taka luka zarówno materialna jak i mentalna, że nie byłby nikt z nas w
          stanie się z tamtymi ludźmi porozumieć. Zupełnie inne były priorytety, zupełnie inne
          podejście do człowieka i do Boga.

Nie bierzesz pod uwagę FAKTYCZNEGO zasięgu władzy duchownych, całego
          systemu poddaństwa. Zresztą Ostrów Tumski sam w sobie BYŁ silnym ośrodkiem
          gospodarczym, miał własne rzemiosło, własny handel, był w zasadzie niemal
          samowystarczalny...
    • Gość: Jaro To się w głowie nie mieści IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.05, 13:58
      Tyle milionów na budowę jakiejś tam bramy ?! Panie Dutkiewicz i inni dzielni
      radni: popukajcie się lepiej porządnie w Wasze głowy. Albo budujcie, ale za
      Wasze >>prywatne<< pieniądze bramę czy cokolwiek tam innego.

Mało to inwestycji brakuje temu miastu, żeby wywalać tyle milionów ? To jest po
      prostu czyste szaleństwo.
    • Gość: & Wieża EIFFLA... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 05.04.05, 14:03
      ...też była kiedyś krytykowana a teraz nikt nie potrafi sobie wyobrazić bez
      niej Paryża.
      • Gość: tawnos Re: Wieża EIFFLA... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:56
        wierze eifel postawil za WLASNA kase a nie za publiczna.

pozdro
        tawnos
        • Gość: & Re: Wieża EIFFLA... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 05.04.05, 19:45
          Gość portalu: tawnos napisał(a):

> wierze eifel postawil za WLASNA kase a nie za publiczna.
          >
          > pozdro
          > tawnos
          Wieża została postawiona przez miasto na Wystawę Światową w 1889r.
    • Gość: wroc Boso, ale w ostrogach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.05, 17:14
      Stan ulic woła o pomstę do nieba, o obwodnicy lepiej nie mówić. Ale co tam takie przyziemne problemy, lepiej wybudować coś wzniosłego i zupełnie niepotrzebnego. Boso, ale w ostrogach.
      • busmen Re: Boso, ale w ostrogach 05.04.05, 17:35
        Brama, czy inny monument byłby i tak oddaniem naszej czci Papieżowi, który
        mógłby w dalekiej przyszłości stać się ważnym zabytkiem lub miejscem
        turystycznym. Trzeba patrzeć przyszłościowo o następnych pokoleniach, którym
        będziemy (może nie wszyscy obecni tutaj na forum) tłumaczyć kim był Jan Paweł
        Wielki i jaka była Jego rola dla naszego kraju oraz miasta. A hipokryzja i brak
        przyszłościowego myślenia niektórych jest trochę nietrafiony, bo o obiadach lub
        pomocy dla chorych wszyscy zapomną, a nowe ulice znów będą miały dziury. Mamy
        okazję współtworzyć historię naszego miasta, która może być piękna lub bylejaka
        i bez polotu. Taka budowla przydałaby się miastu, także jako jego nowy symbol
        oraz promocja. Dlatego nie rozumiem pretensji niektórych, chociaż aspekt
        finansowy również jest bardzo ważny.

Co do placu 1 Maja pomysł jest dobry i może wejść powoli w świadomość
        wrocławian tak jak Pl. Dominikański. Jednak również zgadzam się z opinią, że
        rondo na pl.Grunwaldzkim byłoby pomysłem lepszym, chociaż również na ten
        plac/rondo dalej długo będziemy mówić "Grunwaldzki"

To tylko moja osobista opinia...
        • Gość: Alinoe Re: Boso, ale w ostrogach IP: *.biskupin.wroc.pl / *.dsl.biskupin.wroc.pl 05.04.05, 17:50
          >Trzeba patrzeć przyszłościowo o następnych pokoleniach, którym
          > będziemy (może nie wszyscy obecni tutaj na forum) tłumaczyć kim był Jan Paweł
          > Wielki i jaka była Jego rola dla naszego kraju oraz miasta.

Chyba Jan Paweł II ... z Wielkich to byl np Aleksander :) i kilku innych kroli
          i carow...
          a co do nastepnych pokolen to lepiej zeby czytaly prace Karola Wojtyły niz
          ogladaly pomniki na jego czesc... ale to juz moja opinia
          • busmen Re: Boso, ale w ostrogach 06.04.05, 14:39
            > Chyba Jan Paweł II ... z Wielkich to byl np Aleksander :) i kilku innych
            kroli
            > i carow...

Wielkim byli: Papież Grzegorz Wielki, Mikołaj Wielki oraz Leon Wielki
            Tak więc nie tylko królowie i carowie byli wielcy.
            A papież dzięki swoim osiągnięciom także już może być uznawany za Wielkiego
            (przynajmniej przez niektórych). Jest on wielki także dla mnie.
            • tomek854 Re: Boso, ale w ostrogach 06.04.05, 18:50
              i dla mnie
        • Gość: ANTAL Re: Boso, ale w ostrogach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 12:30
          > Brama, czy inny monument byłby i tak oddaniem naszej czci Papieżowi,

Oddaniem czci jest raczej przestrzeganie jego zaleceń, a nie kolejny pomnik...

> Trzeba patrzeć przyszłościowo o następnych pokoleniach...

No, warto byłoby pomyśleć. Zwłaszcza nie zostawić im drugiego Bangladeszu ( a miała być tu druga
          Japonia)...

>A hipokryzja i brak przyszłościowego myślenia niektórych jest trochę nietrafiony, bo o obiadach lub
          pomocy dla chorych wszyscy zapomną, a nowe ulice znów będą miały dziury.

O obiadach i pomocy może zapomną niektórzy, ale tak to już jest i nie wymagaj aby w podzięce lizali cię
          po rękach. Ale wielu na pewno zapamięta, że w momencie biedy i bezrobocia, kiedy ta pomoc była
          bardzo ważna, bardzo potrzebna, zamiast pomóc biednym zafundowano sobie kolejny pomnik. Oj,
          zapamiętają to sobie wykluczeni, bezrobotni i wyzyskiwani... Co się tyczy brudu i dziur w ulicach, no
          cóż, mieli Polacy tyle czasu na ich załatanie i jakoś tego nie zrobili. Toteż trudno uważać, że brama
          cokolwiek by tu zmieniła...

>Mamy okazję współtworzyć historię naszego miasta, która może być piękna lub bylejaka

Taaaak? Więc dobrze... Jako współtworzący historię naszego miasta mówię stanowcze NIE dla takich
          bzdur. I jakoś wcale nie sądzę aby od braku jakiejś pompatycznej bramy historia naszego miasta stała się
          bylejaka... A piękna ona jest i bez tego... Wystarczy poczytać, popatrzeć, pochodzić po mieście.

>Taka budowla przydałaby się miastu, także jako jego nowy symbol oraz promocja

Jaka promocja, czego promocja? Jest wiele obiektów daleko lepiej promujących miasto i może tak na
          razie dosyć. A miasto promują nie tylko obiekty, ale również jakość życia w nim (zasobność, poczucie
          bezpieczeństwa w tym socjalnego).

>Co do placu 1 Maja pomysł jest dobry i może wejść powoli w świadomość wrocławian

Moja osobista opinia: Pomysł jest ZŁY, PODYKTOWANY IDEOLOGIĄ. . Proszę bardzo, zmieniajmy
          sobie plac np. Solidarności (która wypięła się już dawno na walkę o prawa robotnicze i zajęła się bardziej
          przyziemną walką - o własne stołki), Strzelecki (niech mi kto powie o jakich strzelców chodzi). I parę
          innych. Zaś pierwszy maja, czy się to komu podoba czy nie, JEST symbolem ludzkiej walki o godność, o
          społeczną sprawiedliwość, o to aby człowiek nie był jedynie towarem albo śmieciem. O to ginęli ludzie na
          długo, zanim partie zawłaszczyły ten dzień dla swoich celów.

>Jednak również zgadzam się z opinią, że rondo na pl.Grunwaldzkim byłoby pomysłem lepszym,
          chociaż również na ten plac/rondo dalej długo będziemy mówić "Grunwaldzki"

Też tak uważam... Więc dla mnie plac 1-Maja będzie zawsze tym czym jest. Placem PIERWSZEGO
          MAJA, a nie Jana Pawła II...
    • Gość: mjf Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.05, 17:54
      Osobiście uważam że należy poszukać ładniejszego placu czy ulicy, coś
      spokojniejszego i bardziej dostojnego,może Rynek, Panorama, Świdnicka coś na
      Ostrowiu.
      Nad innymi zmianami nazw trzeba pomysleć wpierw. Były ulice Stalina,
      Stalingradzkie, Obrońców Pokoju a ostatnio pl Solidarności na kórą wiekszość
      już pluje.Oszołomy powinny sie długo zastanawiać i konsultować zanim podejmą
      denną decyzję
    • Gość: czas Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 05.04.05, 18:30
      Panie Hrabio!, ten tekst to jakies " totalitarne" oszolomstwo. Jesli UM ma
      jeszcze troche rozumu to powinien zajac oficjalna pozycje w omawianym tu
      temacie. Gdzie sa spece od "public relations"?. Decyzje powinne byc podejmowane
      w odpowiednim czasie, bo to wazne decyzje . W innym przypadku Gazeta powinna
      zamknac te srone jako nieprzyzwoite bicie piany. Jesli chodzi o zyczenia
      Papieza to najlepiej "brama od cukrowni do rzezni" bylaby najbardziej
      odpowiednia dla tej ekipy. Jeszcze zapytac Chinczykow ktore to tysiaclecie
      bedzie? i ile jeszcze przejechanych rowerow bedzie? i kogo to jeszcze
      bedzie???? Ludzie opamiejtajcie sie bo wstyd niesiecie na caly swiat!, czy
      takie zyczenie nie bylo zyczeniem zmarlego?
      • Gość: Platformers Re: Mogla komuna, możemy i my!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.05, 18:47
        Komuna wybudowala tysiąc szkół na Tysiąclecie. I komu one były potrzebne, teraz
        trzeba je na gwałt zamykać. Nasze pokolenie wybuduje trzy tysiące bram na
        rozpoczęcie trzytysiąclecia naszej ery, a nie jakiejś chińskiej, w którym
        najbardziej szlachetne szlachetne ugrupowanie przejmie władzę i przez te bramy
        poprowadzi naród do szczęścia i dobrobytu. Dzięki budowie tych bram spadnie o
        3% bezrobocie w skali kraju.
        • Gość: el_presidente Re: Mogla komuna, możemy i my!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 20:37
          Coz za przecudowne i nastrojowe miejsce wybrali sobie radni na Monument. Helarze
          beda mieli o co zapierac plecy jak beda na narcie. Nie mowiac juz o okolicznych
          sinonosach.
          Idea isce zdrojewsko-dudkiewiczowa: Walnac fasade, ze szczeka opada a na
          zapleczu kupa gowna.
          I znowu nas pokara za Babilonski rozmach i zlote cielce, jak w 97.
    • Gość: Czytelnik Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclecia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.05, 21:21
      Mimo, że pracuję na pl. 1 Maja - to uważam, że Ojciec Święty - nasz Papież,
      naprawdę zasługuje na ładniejszy plac. Rozwiązaniem może być też uporządkowanie
      obecnego placu, obudowanie ładną architekturą, a przede wszystkim wyburzenie
      obrzydliwego budynku "Cuprum", bądź jego skrócenie i restauracja elewacji.
      • Gość: sojka Re: Wrocław będzie miał Bramę Trzeciego Tysiąclec IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.04.05, 10:21
        Koniecznie zbudować jak największy łuk, obojętnie czyjego imienia może to w
        przyszlości się zmieniać, ale najpierw po zbudowaniu dobrze naciągnąc
        cięciwę i pierdyknąć w w siedzibę rajcow miejskich z prezydentem na czele ...tak
        dla opamiętania.A może by się przydał do tępienia glupoty ? już taki luk
        wudziałem Chyba w Bagdadzie ...no...piękny przyszłościowy.
    • Gość: zzz Takie decyzje świadczą o głupocie i demoralizacji IP: *.magma-net.pl 06.04.05, 00:52
      elity, którą wybraliśmy do rządzenia tym miastem. Sami jesteśmy sobie winni. W
      biednej, zacofanej, zapyziałej Polsce i w mieście, które ma wieloletnie
      zapóźnienia w niezbędnych miejskich inwestycjach,w gdzie wiekszość ulic i
      budowli wymaga kapitalnego remontu - brama trzeciego tysiąclecia za kilkanaście
      milionów! To się poprostu w głowie nie mieści!
    • waznainformacja Biały Marsz Wdzięczności za Pontyfikat Jana Pawła 06.04.05, 00:54
      W czwartek, w przeddzień pogrzebu Jana Pawła II, ulicami Wrocławia przejdzie
      Biały Marsz Wdzięczności za Pontyfikat Jana Pawła II. Wyruszy on z Pl.
      Grunwaldzkiego spod D.S. Słowianka o godz. 20:00 i będzie się kierowac na
      Ostrów Tumski, tak by o 21:37 zabłysło stamtąd światełko dla Ojca Świętęgo.
      Przyjdzmy ubrani na bialo ze swiecami w rekach.

Przekaz swoim znajomym...
      • Gość: Biały Re: Biały Marsz Wdzięczności za Pontyfikat Jana P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 01:24
        "światełko dla Ojca Świętęgo" - to jest podpatrzone u Owsiaka, czy tylko mi się
        zdaje?
      • Gość: ANTAL Re: Biały Marsz Wdzięczności za Pontyfikat Jana P IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.05, 13:57
        ...A najlpiej ubrać biały całunik....

Tak, tak... Akurat! Nie mam nic lepszego do roboty...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka