Dodaj do ulubionych

akwarium w autobusach Volvo

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.05, 09:09
Między szybami w autobusach Volvo (trzy osiowe)zbiera się woda,wygląda to jak
akwarium, może by MPK wpuściła tam rybki,byłaby dodatkowa atrakcja.
Obserwuj wątek
    • busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 21.08.05, 11:03
      Gość portalu: fred napisał(a):

> Między szybami w autobusach Volvo (trzy osiowe)zbiera się woda,wygląda to jak
      > akwarium, może by MPK wpuściła tam rybki,byłaby dodatkowa atrakcja.

Masz refleks...
      • kk071 Re: akwarium w autobusach Volvo 21.08.05, 12:48
        MPK rybek nie wpuści, bo jak by sie pewnie okazało to niezgodne z Regulaminem i
        pan szanowny rzecznik MPK, na pewno by i teorie na to znalazł... Ale nie ma sie
        co przejmować, bo rybki będą... Jeżeli to Volvo pojeździ jeszcze z taką szybą z
        5 lat, to jest szansa, że rybki zalęgną sie same :]
        • daniels2 Re: akwarium w autobusach Volvo 21.08.05, 16:30
          Niestety już nie tylko w trzyosiowych...
          • Gość: perian Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.kom / *.kom-net.pl 21.08.05, 17:47
            Problem dotyczy wszystkich autobusów z podwójnymi szybami. Problem znany od lat,
            ale widzę sezon ogórkowy w pełni.
        • Gość: filip Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 14:13
          Jechałem dziś autobusem lini 136-krótki i rzeczywiście między szybami mamy
          akwarium,najlepsze efekty są przy ruszaniu i hamowaniu pojazdu.Może wpuścić tam
          płastugi.Z drugiej strony wstyd dla Volvo puścić taki bubel.
          • luka182 Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 15:09
            ten typ tak ma. od zawsze.
          • bystrzak2000 Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 15:50
            Gość portalu: filip napisał(a):

> Jechałem dziś autobusem lini 136-krótki i rzeczywiście między szybami mamy
            > akwarium,najlepsze efekty są przy ruszaniu i hamowaniu pojazdu.Może wpuścić
            tam
            >
            > płastugi.Z drugiej strony wstyd dla Volvo puścić taki bubel.

To nie wina Volvo, tylko producenta okien (jak dobrze pamiętam znajduje się on
            w Finlandii:-) ) Ten problem mają/mieli wszyscy producenci, którzy używaja
            takich okien, przede wszystkim skandynawscy, czyli Volvo, Scania i Dab.
            Podwójne okna miały swoje zalety, tj. mniejsza przepuszczalność ciepła, a także
            uniemożliwienie parowania szyb wewnątrz pojazdu, jednak okazało się, że nie da
            się ich idealnie zapezpieczyć przed wodą. Dlatego od 2002 r. MPK zamawia tylko
            pojedyncze szyby.
            • Gość: df Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.wroclaw.mm.pl 22.08.05, 17:08
              Hmm.. a ja mysle ze to rozszczelnienie jest nastepstwem duzych roznic temperatury w ciagu roku, jaka panuje w naszym kraju.

DF
              • svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 20:35
                Gość portalu: df napisał(a):
                > Hmm.. a ja mysle ze to rozszczelnienie jest nastepstwem duzych roznic temperatu
                > ry w ciagu roku, jaka panuje w naszym kraju.

A ja, że wibracji w jakie podobno się na polskich drogach wpada :^)
                • Gość: df Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.wroclaw.mm.pl 25.08.05, 18:38
                  Tak, zwlaszcza na drogach kolejowych, bo w przypadku autobusow szynowych podobny problem rowniez wystepuje.
          • svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 20:37
            Gość portalu: filip napisał(a):
            > Jechałem dziś autobusem lini 136-krótki i rzeczywiście między szybami mamy

Trochę się poczepiam, a co :^P

Wprawdzie na 136 solówki w wakacje jeżdżą, ale zdecydowanie mają one pojedyncze
            szyby :^)
            • busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 22:24
              No nie zaprzeczysz chyba, że B10LE 6x2 to solówka tylko, że nieprawidłowo
              puszczany na brygadach "przegubowych"
              • svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 22:31
                busmen napisał:
                > No nie zaprzeczysz chyba, że B10LE 6x2 to solówka tylko, że nieprawidłowo
                > puszczany na brygadach "przegubowych"

Jeśli za kryterium przyjmiemy pojemność (a to chyba najodpowiedniejsze
                kryterium, nie?) to wpada raczej w przedział przegubowy :^)
                • busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 23:03
                  Tak, ale jeżeli przyjąć przetarg "angielski" i najnowszy "duży" przetarg to
                  było w nim napisane, że autobus przegubowy to ten, który ma 4 drzwi, więc była
                  w nim brana pod uwagę ilość drzwi, a nie pasażerów :^)
                  Po drugie, wg. kodeksu drogowego autobus przegubowy to ten, który jest
                  połączony materiałem elastycznym z przyczepą, umożliwiający przechodzenie
                  pasażerów z autobusu do przyczepy, a jakoś w B 10 BLE 6x2 przyczepy nie
                  widać :^)
                  • svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 23.08.05, 09:49
                    busmen napisał:
                    > Po drugie, wg. kodeksu drogowego autobus przegubowy to ten, który jest
                    > połączony materiałem elastycznym z przyczepą, umożliwiający przechodzenie

Takie tam detale.

Zasadniczo klasyfikowanie taboru według tego czy mają przegub czy nie jest bez
                    sensu, bo jaką to robi różnicę?
                    • busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 23.08.05, 09:53
                      Całkiem niedawno ZDiK klasyfikował autobusy ze względy na... ilość drzwi...
                      i dla nich miało to sens...
                      • svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 23.08.05, 15:47
                        busmen napisał:
                        > Całkiem niedawno ZDiK klasyfikował autobusy ze względy na... ilość drzwi...
                        > i dla nich miało to sens...

Ilość drzwi zasadniczo istotna jest
                        • busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 23.08.05, 16:17
                          svarte_sjel napisał:
                          > Ilość drzwi zasadniczo istotna jest
            • almac Re: akwarium w autobusach Volvo 24.08.05, 02:43
              A tak przy okazji, czy przypadkiem nie ty Svarte twierdziłeś kiedyś (jeśli sie
              myle to SORRY), że na 127 nie ma szans pojawienia się przegubów? Bo ja
              widziałem na na 127 przegubowe Volvo juz kilkukrotnie....
              • svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 24.08.05, 09:15
                almac napisał:
                > A tak przy okazji, czy przypadkiem nie ty Svarte twierdziłeś kiedyś (jeśli sie

Tak, ja.

> myle to SORRY), że na 127 nie ma szans pojawienia się przegubów? Bo ja
                > widziałem na na 127 przegubowe Volvo juz kilkukrotnie....

Też widziałem. Dyspozytor olewa wymogi.
    • Gość: haft Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.kom / *.kom-net.pl 21.08.05, 22:45
      Rybki muszą mieć stały dopływ świeżego powietrza (tlenu), one nie wytrzymają
      tyle co pasażerowie, którzy mimo braku klimatyzacji i jakiejkolwiek wentylacji
      podróżują tymi cudami techniki.
      • Gość: tezpasażer Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:31
        a moze ktos z pracowników Volvo /bus/ łaskawie udzielił by wypowiedzi czy
        akwarium pomiedzy szybami tych cudów techniki, potocznie nazywanych autobusami,
        należy do ich wyposażenia podstawowego, czy moze to jakaś opcja dodatkowa,
        majaca uprzyjemnic pasażerom długotrwałe oczekiwanie w korkach. Jednocześnie
        chciałem pozdrowić Szefa Obsługi Posprzedażnej /orginalna nazwa stanowiska/
        pana T.A.
        • busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 23.08.05, 14:35
          Gość portalu: tezpasażer napisał(a):

> a moze ktos z pracowników Volvo /bus/ łaskawie udzielił by wypowiedzi czy
          > akwarium pomiedzy szybami tych cudów techniki, potocznie nazywanych autobusami
          > należy do ich wyposażenia podstawowego, czy moze to jakaś opcja dodatkowa,
          > majaca uprzyjemnic pasażerom długotrwałe oczekiwanie w korkach.

Należy do wyposażenia standardowego, zniesionego z listy wyposażenia, gdy
          zaoferowano szyby jednowarstwowe. Przy czym rzeczywiście nie tylko Volvo
          oferowało coś takiego swoim klientom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka