Gość: fred IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.05, 09:09 Między szybami w autobusach Volvo (trzy osiowe)zbiera się woda,wygląda to jak akwarium, może by MPK wpuściła tam rybki,byłaby dodatkowa atrakcja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 21.08.05, 11:03 Gość portalu: fred napisał(a): > Między szybami w autobusach Volvo (trzy osiowe)zbiera się woda,wygląda to jak > akwarium, może by MPK wpuściła tam rybki,byłaby dodatkowa atrakcja. Masz refleks... Odpowiedz Link Zgłoś
kk071 Re: akwarium w autobusach Volvo 21.08.05, 12:48 MPK rybek nie wpuści, bo jak by sie pewnie okazało to niezgodne z Regulaminem i pan szanowny rzecznik MPK, na pewno by i teorie na to znalazł... Ale nie ma sie co przejmować, bo rybki będą... Jeżeli to Volvo pojeździ jeszcze z taką szybą z 5 lat, to jest szansa, że rybki zalęgną sie same :] Odpowiedz Link Zgłoś
daniels2 Re: akwarium w autobusach Volvo 21.08.05, 16:30 Niestety już nie tylko w trzyosiowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.kom / *.kom-net.pl 21.08.05, 17:47 Problem dotyczy wszystkich autobusów z podwójnymi szybami. Problem znany od lat, ale widzę sezon ogórkowy w pełni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 14:13 Jechałem dziś autobusem lini 136-krótki i rzeczywiście między szybami mamy akwarium,najlepsze efekty są przy ruszaniu i hamowaniu pojazdu.Może wpuścić tam płastugi.Z drugiej strony wstyd dla Volvo puścić taki bubel. Odpowiedz Link Zgłoś
luka182 Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 15:09 ten typ tak ma. od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 15:50 Gość portalu: filip napisał(a): > Jechałem dziś autobusem lini 136-krótki i rzeczywiście między szybami mamy > akwarium,najlepsze efekty są przy ruszaniu i hamowaniu pojazdu.Może wpuścić tam > > płastugi.Z drugiej strony wstyd dla Volvo puścić taki bubel. To nie wina Volvo, tylko producenta okien (jak dobrze pamiętam znajduje się on w Finlandii:-) ) Ten problem mają/mieli wszyscy producenci, którzy używaja takich okien, przede wszystkim skandynawscy, czyli Volvo, Scania i Dab. Podwójne okna miały swoje zalety, tj. mniejsza przepuszczalność ciepła, a także uniemożliwienie parowania szyb wewnątrz pojazdu, jednak okazało się, że nie da się ich idealnie zapezpieczyć przed wodą. Dlatego od 2002 r. MPK zamawia tylko pojedyncze szyby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.wroclaw.mm.pl 22.08.05, 17:08 Hmm.. a ja mysle ze to rozszczelnienie jest nastepstwem duzych roznic temperatury w ciagu roku, jaka panuje w naszym kraju. DF Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 20:35 Gość portalu: df napisał(a): > Hmm.. a ja mysle ze to rozszczelnienie jest nastepstwem duzych roznic temperatu > ry w ciagu roku, jaka panuje w naszym kraju. A ja, że wibracji w jakie podobno się na polskich drogach wpada :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: df Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.wroclaw.mm.pl 25.08.05, 18:38 Tak, zwlaszcza na drogach kolejowych, bo w przypadku autobusow szynowych podobny problem rowniez wystepuje. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 20:37 Gość portalu: filip napisał(a): > Jechałem dziś autobusem lini 136-krótki i rzeczywiście między szybami mamy Trochę się poczepiam, a co :^P Wprawdzie na 136 solówki w wakacje jeżdżą, ale zdecydowanie mają one pojedyncze szyby :^) Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 22:24 No nie zaprzeczysz chyba, że B10LE 6x2 to solówka tylko, że nieprawidłowo puszczany na brygadach "przegubowych" Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 22:31 busmen napisał: > No nie zaprzeczysz chyba, że B10LE 6x2 to solówka tylko, że nieprawidłowo > puszczany na brygadach "przegubowych" Jeśli za kryterium przyjmiemy pojemność (a to chyba najodpowiedniejsze kryterium, nie?) to wpada raczej w przedział przegubowy :^) Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 22.08.05, 23:03 Tak, ale jeżeli przyjąć przetarg "angielski" i najnowszy "duży" przetarg to było w nim napisane, że autobus przegubowy to ten, który ma 4 drzwi, więc była w nim brana pod uwagę ilość drzwi, a nie pasażerów :^) Po drugie, wg. kodeksu drogowego autobus przegubowy to ten, który jest połączony materiałem elastycznym z przyczepą, umożliwiający przechodzenie pasażerów z autobusu do przyczepy, a jakoś w B 10 BLE 6x2 przyczepy nie widać :^) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 23.08.05, 09:49 busmen napisał: > Po drugie, wg. kodeksu drogowego autobus przegubowy to ten, który jest > połączony materiałem elastycznym z przyczepą, umożliwiający przechodzenie Takie tam detale. Zasadniczo klasyfikowanie taboru według tego czy mają przegub czy nie jest bez sensu, bo jaką to robi różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 23.08.05, 09:53 Całkiem niedawno ZDiK klasyfikował autobusy ze względy na... ilość drzwi... i dla nich miało to sens... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 23.08.05, 15:47 busmen napisał: > Całkiem niedawno ZDiK klasyfikował autobusy ze względy na... ilość drzwi... > i dla nich miało to sens... Ilość drzwi zasadniczo istotna jest Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 23.08.05, 16:17 svarte_sjel napisał: > Ilość drzwi zasadniczo istotna jest Odpowiedz Link Zgłoś
almac Re: akwarium w autobusach Volvo 24.08.05, 02:43 A tak przy okazji, czy przypadkiem nie ty Svarte twierdziłeś kiedyś (jeśli sie myle to SORRY), że na 127 nie ma szans pojawienia się przegubów? Bo ja widziałem na na 127 przegubowe Volvo juz kilkukrotnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: akwarium w autobusach Volvo 24.08.05, 09:15 almac napisał: > A tak przy okazji, czy przypadkiem nie ty Svarte twierdziłeś kiedyś (jeśli sie Tak, ja. > myle to SORRY), że na 127 nie ma szans pojawienia się przegubów? Bo ja > widziałem na na 127 przegubowe Volvo juz kilkukrotnie.... Też widziałem. Dyspozytor olewa wymogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haft Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.kom / *.kom-net.pl 21.08.05, 22:45 Rybki muszą mieć stały dopływ świeżego powietrza (tlenu), one nie wytrzymają tyle co pasażerowie, którzy mimo braku klimatyzacji i jakiejkolwiek wentylacji podróżują tymi cudami techniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tezpasażer Re: akwarium w autobusach Volvo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:31 a moze ktos z pracowników Volvo /bus/ łaskawie udzielił by wypowiedzi czy akwarium pomiedzy szybami tych cudów techniki, potocznie nazywanych autobusami, należy do ich wyposażenia podstawowego, czy moze to jakaś opcja dodatkowa, majaca uprzyjemnic pasażerom długotrwałe oczekiwanie w korkach. Jednocześnie chciałem pozdrowić Szefa Obsługi Posprzedażnej /orginalna nazwa stanowiska/ pana T.A. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: akwarium w autobusach Volvo 23.08.05, 14:35 Gość portalu: tezpasażer napisał(a): > a moze ktos z pracowników Volvo /bus/ łaskawie udzielił by wypowiedzi czy > akwarium pomiedzy szybami tych cudów techniki, potocznie nazywanych autobusami > należy do ich wyposażenia podstawowego, czy moze to jakaś opcja dodatkowa, > majaca uprzyjemnic pasażerom długotrwałe oczekiwanie w korkach. Należy do wyposażenia standardowego, zniesionego z listy wyposażenia, gdy zaoferowano szyby jednowarstwowe. Przy czym rzeczywiście nie tylko Volvo oferowało coś takiego swoim klientom. Odpowiedz Link Zgłoś