roberto65 22.09.01, 23:19 Wątek specjalnie dla forumowych grzybiarzy i miłośników potraw z grzybów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roberto65 Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. 22.09.01, 23:20 Moze pochwalicie sie wielkością grzybów jakie udało sie Wam kiedyś znależć i ilością grzybów, jakie zebraliście podczas jednego grzybobrania (tylko proszę bez wędkarskich "przesadyzmów")... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: telimena Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.01, 23:21 a już "dobranoc" powiedziałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
roberto65 Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. 22.09.01, 23:23 Przed snem jem sobie właśnie sos z kurek...i stąd ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktotam Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.01, 23:22 20 kg prawdziwków i podgrzybków.Zbierałem tylko te małe. Nie miałem więcej koszy. A to wszystko w lasach koło Butnicy w zielonogórskim. Odpowiedz Link Zgłoś
roberto65 Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. 22.09.01, 23:24 ...czyli ZAGŁĘBIE GRZYBOWE (Lasy Zielonogórskie i tzw Bory Dolnoślaskie) - miałeś bardzo uddane "żniwa"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktotam Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.01, 23:26 dzięki. Było to jakies 5 lat temu. Od tamtej pory nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.01, 23:24 a ja myślalem,że to o grzybki-halucynki chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjot Do grzybiarzy! IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.01, 17:58 Sprawa dotyczy rydza. Przez lata zbieractwa zauważyłem, że są chyba dwa „rodzaje” tych grzybów. Wspaniała większość jest tradycyjnie ruda, lecz zdarzają się egzemplarze w odcieniu zieleni, są mniejsze, mają troszkę inny kształt (są bardziej „subtelne”), w smaku równie wspaniałe. Początkowo myślałem, że różnice powoduje siedlisko w jakim występują i tak jest w większości przypadków (te zielonkawe występują w miejscach bardziej suchych, piaszczystych i nasłonecznionych), lecz zdarza mi się znaleźć oba „rodzaje„ rosnące obok siebie. W „mądrych książkach” na ten temat nie jestem w stanie nic znaleźć. Mam pytanie do grzybiarzy! Czy ktoś z Was zauważył to samo? A może ma jakieś inne spostrzeżenia „w tym temacie”, z którymi chciałby się podzielić. Dzięki z góry! Najniższe ukłony! Myślicki Jerzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xErO Re: Do grzybiarzy! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.01, 18:46 Przydałyby się jakieś szczególy do jakiego grzyba są podobne, bo trudno mi odpowiedziec. Czy to 'blaszak' czy 'gąbka' itp. Może były to gołąbki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclawi ;-) psylo****** IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 23.09.01, 18:45 cos ostatnio czesto widze mlodych ludzi w okolicach pewnego lasu na rogatkach miasta (Ci co maja wiedziec to wiedza o jakiej czesci naszegi city mowie) - czyzby sezon sie zaczal ? rok temu byl 1,5 miesiaca pozniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xErO Re: ;-) psylo****** IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.01, 18:50 Już dawno się zaczął ! W lasach więcej ludzi niż grzybów. Pozdrowienia z okolic Twardogóry ( konkretnie Goszcz ), można tu spotkać wielu wrocławian. Zapraszam do naszych lasów, tylko proszę nie śmiecić !!! Odpowiedz Link Zgłoś
roberto65 Re: ;-) Grzybobranie 23.09.01, 18:57 Mój rekord zbiorów to dwa pełne kosze grzybów prawdziwków i podgrzybów (53 prawdziwki), wszystko to uzbierałem jakieś 3 lata temu w lasach koło Rokitek (dawne woj legnickie)... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaa Re: ;-) Grzybobranie 23.09.01, 19:06 Czy w poniedziałek spotkamy się w pełnym zespole ? Kto wypadnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
hrabiaa Re: ;-) Grzybobranie 23.09.01, 19:21 roberto65 napisał(a): > Ja (na forum oczywiście)... Udowodnij, iżeś to Ty. Miałeś laptopa ze sobą na grzybobraniu ? A może nadajesz z Krainy Wiecznego Zbieractwa Grzybowego ? Odpowiedz Link Zgłoś
roberto65 Re: ;-) Grzybobranie 23.09.01, 19:23 Laptop jest, a nadaję w tej chwili z domciu oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś