Dodaj do ulubionych

<<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki...

22.09.01, 23:19
Wątek specjalnie dla forumowych grzybiarzy i miłośników potraw z grzybów...
Obserwuj wątek
    • roberto65 Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. 22.09.01, 23:20
      Moze pochwalicie sie wielkością grzybów jakie udało sie Wam kiedyś znależć i
      ilością grzybów, jakie zebraliście podczas jednego grzybobrania (tylko proszę
      bez wędkarskich "przesadyzmów")...
      • Gość: telimena Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.01, 23:21
        a już "dobranoc" powiedziałeś...
        • roberto65 Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. 22.09.01, 23:23
          Przed snem jem sobie właśnie sos z kurek...i stąd ten temat...
      • Gość: ktotam Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.01, 23:22
        20 kg prawdziwków i podgrzybków.Zbierałem tylko te małe. Nie miałem więcej
        koszy. A to wszystko w lasach koło Butnicy w zielonogórskim.
        • roberto65 Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. 22.09.01, 23:24
          ...czyli ZAGŁĘBIE GRZYBOWE (Lasy Zielonogórskie i tzw Bory Dolnoślaskie) -
          miałeś bardzo uddane "żniwa"...
          • Gość: ktotam Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.01, 23:26
            dzięki. Było to jakies 5 lat temu. Od tamtej pory nic.
    • Gość: poeta Re: <<< GRZYBY , czyli wątek dla grzybiarzy i lubiących jeść grzybki.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.09.01, 23:24
      a ja myślalem,że to o grzybki-halucynki chodzi...
    • Gość: mjot Do grzybiarzy! IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.01, 17:58
      Sprawa dotyczy rydza.

Przez lata zbieractwa zauważyłem, że są chyba dwa „rodzaje” tych grzybów.
      Wspaniała większość jest tradycyjnie ruda, lecz zdarzają się egzemplarze w
      odcieniu zieleni, są mniejsze, mają troszkę inny kształt (są
      bardziej „subtelne”), w smaku równie wspaniałe.
      Początkowo myślałem, że różnice powoduje siedlisko w jakim występują i tak jest
      w większości przypadków (te zielonkawe występują w miejscach bardziej suchych,
      piaszczystych i nasłonecznionych), lecz zdarza mi się znaleźć oba „rodzaje„
      rosnące obok siebie.
      W „mądrych książkach” na ten temat nie jestem w stanie nic znaleźć.

Mam pytanie do grzybiarzy!
      Czy ktoś z Was zauważył to samo?
      A może ma jakieś inne spostrzeżenia „w tym temacie”, z którymi chciałby się
      podzielić.
      Dzięki z góry!

Najniższe ukłony! Myślicki Jerzy
      • Gość: xErO Re: Do grzybiarzy! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.01, 18:46
        Przydałyby się jakieś szczególy do jakiego grzyba są podobne, bo trudno mi
        odpowiedziec.
        Czy to 'blaszak' czy 'gąbka' itp.
        Może były to gołąbki ?
    • Gość: wroclawi ;-) psylo****** IP: *.wroc-kwi.dialup-ppp.ids.pl 23.09.01, 18:45
      cos ostatnio czesto widze mlodych ludzi w okolicach pewnego lasu na rogatkach
      miasta (Ci co maja wiedziec to wiedza o jakiej czesci naszegi city mowie) -
      czyzby sezon sie zaczal ? rok temu byl 1,5 miesiaca pozniej...
      • Gość: xErO Re: ;-) psylo****** IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.01, 18:50
        Już dawno się zaczął !
        W lasach więcej ludzi niż grzybów.
        Pozdrowienia z okolic Twardogóry ( konkretnie Goszcz ), można tu spotkać wielu
        wrocławian. Zapraszam do naszych lasów, tylko proszę nie śmiecić !!!
        • roberto65 Re: ;-) Grzybobranie 23.09.01, 18:57
          Mój rekord zbiorów to dwa pełne kosze grzybów prawdziwków i podgrzybów (53
          prawdziwki), wszystko to uzbierałem jakieś 3 lata temu w lasach koło Rokitek
          (dawne woj legnickie)...
          • hrabiaa Re: ;-) Grzybobranie 23.09.01, 19:06
            Czy w poniedziałek spotkamy się w pełnym zespole ? Kto wypadnie ?
            • roberto65 Re: ;-) Grzybobranie 23.09.01, 19:09
              Ja (na forum oczywiście)...
              • hrabiaa Re: ;-) Grzybobranie 23.09.01, 19:21
                roberto65 napisał(a):

> Ja (na forum oczywiście)...

Udowodnij, iżeś to Ty. Miałeś laptopa ze sobą na grzybobraniu ? A może nadajesz z
                Krainy Wiecznego Zbieractwa Grzybowego ?
                • roberto65 Re: ;-) Grzybobranie 23.09.01, 19:23
                  Laptop jest, a nadaję w tej chwili z domciu oczywiście...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka