Dodaj do ulubionych

PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.01, 09:32
dlaczego nie ma parkingow dla rowerow przy uczelniach - stoja wszak "stojaki"
ale czy jest rozsadnym zostawiac tam rower za kilkanascie baniek?

moze napiszemy jakas petycje do wladz uczelnianych - mam na mysli PWR ale
chetnie wspomoge innych w zamian za pomoc!
mam dosc korkow w miescie i 50 minutowego dojazdu do szkoly skoro moge zajechac
tam dwa razy szybciej i taniej...
Obserwuj wątek
    • Gość: Kazio Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: *.chem.uni.wroc.pl 03.04.01, 09:38
      Kurcze, facet, jestes wielki!
      Temat jest o wiele szerszy: nie tylko chodzi o parkingi dla rowerow przy
      uczelniach, ale WSZEDZIE!
      A przy okazji dobijajmy sie o przemyslany, konsekwentny system sciezek
      rowerowych!
      I jeszcze o powazne traktowanie przez policje kradziezy rowerow.
      Wyobrazcie sobie taki utopijny Wroclaw, w ktorym nikt nie kradnie rowerow.
      Wtedy kazdy, komu papierochy do konca nie zatkaly pecherzykow plucnych, moglby
      dojechac do okolic centrum, wsiasc na rower i jest WOLNYM CZLOWIEKIEM.
      A przy okazji: wiedza to rowerzysci, ale inni powinni wiedziec: dojazd rowerem
      - gdziekolwiek w okolicach szeroko rozumianego centrum - jest co najmniej dwa
      razy szybszy niz przy najlepszych mozliwych polaczeniach MPK. Sprawdzone na
      wiele sposobow!
      • Gość: wroclawi Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: 156.17.69.197, 156.17.114.* 03.04.01, 15:07
        proponuje zaprzasc do tego gazeta.pl
        i w ogole... w Polsce jakos dziwnie sie do rowerow podchodzi... PLUS dla MARINO
        za to, ze na ich parkingu jest parking strzezony dla bike'ow...
    • Gość: herol Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: 217.30.133.* 03.04.01, 17:04
      Gość portalu: virus napisał(a):

&#62 dlaczego nie ma parkingow dla rowerow przy uczelniach - stoja wszak "stojaki"
      &#62 ale czy jest rozsadnym zostawiac tam rower za kilkanascie baniek?

... z wlasnego doswiadczenia wiem, ze jest to nierozsadne zwlaszcza na AE ...
      • Gość: z_red Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: *.wroc.gazeta.pl 03.04.01, 18:00
        Jeśli chcecie do parkingów rowerowych zaprząc Gazetę to czekamy na Wasze głosy i inicjatywy
        lokalne. Problem jest i chętnie go wspomożemy. Zwłaszcza., że to nie jedyny problem rowerowy a
        uczelnie są dobrym punktem na rozgrzebywanie go. Pamiętam takie zdarzenie - moja znajoma jakiś
        czas temu rower zostawiła pod gmachem głównym UWr. i wchodząc na zajęcia przyuważyła, że ktoś
        go jej odcina od stojaka. Zbiegła ze schodów robiąc raban. Złodziej łup porzucił i zbiegł ale koleżanka
        z braci studenckiej zdążyła spojrzeć przez okno i skontatowala, że rabusiem jest pan z działu
        konserwatora. Teraz ciekawostka - nikt nie zawiadomił policji, ochraniarz przesłuchał przełożonych i
        kolegów podejrzanego. Ci zgodnie stwierdzil, że kolegi w ogóle nie bylo w pracy. Usilowalem to
        opisać ale... także dziennikarz bez świadków jest bezbronny i pozostałą tylko relacja znajomej.
        • Gość: wroclawi Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: 213.195.155.104, 217.96.4.* 03.04.01, 22:15
          niezly max...
          dzieki! teraz to nawet na strzezonym nie zostawie ;-(
        • Gość: wroclawi Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: 213.195.155.104, 217.96.4.* 03.04.01, 22:18
          moze urzednikow miejskich zmobilizowac (ida wybory)... w koncu im wiecej
          rowerow tym mniejsze tloki w autobusach, tudziez mniej samochodow na drogach...
          same korzysci !!! jest duzo takich jak ja co wola rowerem niz autobusem
          podrozowac po miescie.

• Gość: herol Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: 159.151.51.142, 195.115.11.* 04.04.01, 07:41
            z innej beczki, paranoja jest, ze lesli ktos proponuje nam kupno roweru po bardzo
            atrakcyjnej cenie jestesmy (niektorzy) ta oferta zainteresowani, choc wiadomo z
            jakiego zrodla on pochodzi ... i interes sie kreci.
          • Gość: tomza król rower pierwszy IP: *.lo3.wroc.pl 04.04.01, 13:18
            W sprawie jest jeden dżings: Breslauianie nie wylezą nagle wszyscy na rowery,
            bo wiedzą, jak wroclawscy kierowcy (czyli oni sami ;) ) jeżdżą. Ile razy ludzie
            chcieli sobie na mnie lusterka połamać (nie dalem im tej satysfakcji jak do tej
            pory)!!! Najpierw trzeba sie nauczyc jezdzic autem, potem rowerem.
            • Gość: wroclawi lusterka IP: 213.195.155.91, 217.96.4.* 04.04.01, 21:12
              to lam te lusterka...
              w koncu sie naucza
    • Gość: marsha Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: *.kask.net.pl 04.04.01, 13:35
      jestem ZA utworzeniem jak największej liczby miejsc parkingowych dla rowerów
      (szczególnie przy uczelniach)- w budynku, gdzie mieści się Instytut filologii
      polskiej,stojak na rowery jest wewnątrz budynku,tuż przy porierni i doskonale
      odstrasza to złodziei. we Wrocławiu jest coraz więcej osób,które przemieszczają
      się na rowerach,więc powinny być miejsca,gdzie bezpiecznie można swój pojazd
      pozostawić. mój rower kradziono już dwa razy i odnajdywałam go na targu na
      Niskich Łąkach...
      • Gość: hrabia Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.01, 14:47
        Gość portalu: marsha napisał(a):

&#62 jestem ZA utworzeniem jak największej liczby miejsc parkingowych dla rowerów
        &#62 (szczególnie przy uczelniach)- w budynku, gdzie mieści się Instytut filologii
        &#62 polskiej,stojak na rowery jest wewnątrz budynku,tuż przy porierni i doskonale
        &#62 odstrasza to złodziei. we Wrocławiu jest coraz więcej osób,które przemieszczają
        &#62
        &#62 się na rowerach,więc powinny być miejsca,gdzie bezpiecznie można swój pojazd

Marsha ! A co z pedałami przy rowerach ? Czy oddzielnie ustawiać
        &#62 pozostawić. mój rower kradziono już dwa razy i odnajdywałam go na targu na
        &#62 Niskich Łąkach...

• Gość: marsha Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: *.kask.net.pl 04.04.01, 20:46
      ha,ha
      możesz sobie pedały do kieszeni wsadzić...
    • Gość: STrup Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: *.chem.uni.wroc.pl 05.04.01, 08:35
      Jest kilka rozwiazan, wszystkie trudne i zmudne:

a/ Sensowna siec sciezek rowerowych (to wladze miasta!)
      b/ Strzezone parkingi dla rowerow (ale kto zechce placic za parking?)
      (A czy w ogole mozna zostawic rower na parkingu strzezonym dla samochodow? Czy
      ktos probowal?)
      c/ Zahamowanie plagi kradziezy rowerow. Tu zadne znakowanie nie pomoze, wiec
      moze system rejestracji, jak dla samochodow? Jesli by taki byl, to nikt ani nie
      kupi, ani nie sprzeda niezarejestrowanego roweru (bez tabliczki i dowodu
      rejestracji). A czy ktos widzial kiedys policje na targowiskach? Powinni tam
      stale byc i sprawdzac przynajmniej to, czy nie sa sprzedawane rowery oznakowane
      i zgloszone jako skradzione!

Ale niektore instytucje (szkoly srednie, uczelnie) powinny miec parkingi dla
      rowerow OBOWIAZKOWO. Tu trzeba naciskac! Najprosciej np. poprzez Samorzad
      Studencki, ktory moze wystapic do Dziekana o stojaki do rowerow, umieszczone w
      zasiegu wzroku portierow. To proste i malo kosztuje. Sprobujcie!
      • Gość: Bea Re: PARKINGI DLA ROWEROW PRZY UCZELNIACH IP: 195.205.145.* 05.04.01, 14:34
        I parkingi, i ścieżki rowerowe !
        Oby ich było jak najwiecej.
        I oprócz tego apele:
        Do pieszych: pamietajcie, że ścieżki rowerowe (te nieliczne, które istnieją)
        są w pierwszej kolejności dla rowerów, a nie dla pieszych!
        Do kierowców samochodów: trochę szacunku dla innych niż zmotoryzowani
        użytkowników dróg! I proszę NIE PARKOWAĆ na ścieżkach rowerowych!
        Do władz: Nie zezwalać na adaptowanie ścieżek rowerowych na parkingi
        samochodowe - patrz ulica Olszewskiego!
        • Gość: wroclawi radykalnie ! IP: 213.76.90.* 05.04.01, 14:59
          jedyne rozwiazanie to radykalne podejscie do sprawy...
          jesli jedziesz sciezka dla rowerow i widzisz na swojej
          drodze samochod przypadkiem zlam mu lusterko
          kiedys na legnickiej pewien kierowca notorycznie
          stawial auto na sciezce rowerowej... kilka razy dostal
          po lusterku i juz tam wiecej nie parkuje ;-0

to samo sie tyczy ludzi - jesli ida sciezka dla
          rowerow jedzcie prosto na nich (except staruszki i
          dzieci)
          • Gość: Bea Re: radykalnie ! IP: 195.205.145.* 05.04.01, 15:03
            Acha,
            a później rozpowszechniana jest opinia, że rowerzyści jeżdżą jak szaleni, że to
            chamy itd.
            Chyba nie tędy droga.
            Chociaż ......... jak mi nerwy puszczą też tak robię :)
            • Gość: wroclawi Re: radykalnie ! IP: 213.76.90.* 05.04.01, 15:08
              tu chodzi o moje i pieszych bezpieczenstwo... jesli jade chodnikiem - uwazam na
              ludzi i ustepuje im miejsca bo to oni sa u siebie a ja "przejazdem"
              ale kiedy widze tlum na waskiej czerwonej sciezce... to dziala jak plachta na
              byka - wrrr!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka