Dodaj do ulubionych

Jasiu Perskie Oczko

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 13:38
Kto z was pamięta Jasia?Co sie z nim stało? Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • kolejar Re: Jasiu Perskie Oczko 22.11.05, 13:43
      Ja pamiętam... Nie wiem, co się z nim stało. Ostatnio widziałem go jakieś 10 lat
      temu?
      • tomek854 Re: Jasiu Perskie Oczko 22.11.05, 13:48
        Podobno zmarł. Było kiedyś o tym na forum.
    • Gość: heniek Re: Jasiu Perskie Oczko IP: 213.58.129.* 22.11.05, 14:04
      Wedlug mnie to on by Pawie Oczko no ale nie bede sie upieral. Jasiu zmarl o ile
      dobrze pamietam pod koniec lat 90-tych. Pisano o tym jeszcze w Wieczorze
      Wroclawia. Podano wtedy jego imie i nazwisko.
      • Gość: Poznaniak A kogo to wali ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 14:07
      • kolejar Re: Jasiu Perskie Oczko 22.11.05, 16:16
        Gość portalu: heniek napisał(a):

> Wedlug mnie to on by Pawie Oczko no ale nie bede sie upieral.

Ja go pamiętam jako po prostu Jasia Oczko.
      • Gość: ciocia kasia Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.05, 10:36
        Ja tez pamietam,że był Pawie Oczko przez niego bałam się jeździć tramwajami :-)
    • kolejar A kto pamięta Czesława? 22.11.05, 16:17
      Czesław najczęściej siedział z pieskiem pod katedrą...
    • Gość: Ginger Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.05, 16:55
      Cześć. Ja też go jeszcze pamiętam, choć już dość dawno nie żyje. Nigdy nie
      zapomnę jak siedział pod PDT-em i przypadkiem spojrzałam mu prosto w oczy.
      Miałam prawie zawroty głowy!
      • Gość: Breslauer Pomnik Jasia Pawie Oczko !!! IP: 62.87.160.* 22.11.05, 17:58
        Była kiedyś o nim tu dyskusja
        A ja dostałem nawet jego zdjęcie :)

wroclaw.hydral.com.pl/9361,foto.html
        Osoby wrażliwe proszę o nie oglądanie.

Moze założymy komitet budowy pomnika Jasie Pawie Oczko?

• Gość: elka A kim byl ten Jasiu Pawie Oczko ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 18:30
          Odpowiedzcie,prosze,kim byl owy jegomosc.Pytam,bo nie jestem z Wroclawia.
          • Gość: Breslauer Re: A kim byl ten Jasiu Pawie Oczko ????? IP: 62.87.160.* 22.11.05, 18:33
            Najsłynniejszy kloszard miasta stołecznego Breslau :)

Dla niesouczonych - Breslau był jedną z 3 stolic Prus :P
            • Gość: WRoCEK Re: A kim byl ten Jasiu Pawie Oczko ????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.05, 23:18
              Jasiu P. nie był kloszardem.
          • kolejar Re: A kim byl ten Jasiu Pawie Oczko ????? 22.11.05, 18:38
            To był taki legendarny... hmmm... powiedzmy inwalida. Twarz miał jak jakiś upiór
            z horroru - z potwornie zniekształconymi oczami - jedno potężnie wyłupiaste -
            stąd Oczko. Biedny człowiek, ale na swój sposób bardzo mądry. Nie robił tragedii
            ze swojego nieszczęścia, tylko w pełni świadomie grał tę rolę - z poczuciem
            humoru, dystansem.
        • kolejar Re: Pomnik Jasia Pawie Oczko !!! 22.11.05, 18:32
          Gość portalu: Breslauer napisał(a):
          > Moze założymy komitet budowy pomnika Jasie Pawie Oczko?

Dobry pomysł.
        • feminasapiens Re: Pomnik Jasia Pawie Oczko !!! 24.11.05, 09:31
          Uważam że taki "pomnik" powinien stanąć przed PDTem, gdzie najczęściej
          przesiadywał Jasiu. Np. taki spiżowy "Jasiu" z nieodłączną siateczką na zakupy
          i pieskiem(? - nie pamiętam czy był z nim piesek) przycupnięty przy murze pdt-
          u. To byłby fajny akcent. Tak jak bodajże Julian Tuwim na ławeczce w jakimś
          miescie jest tak przedstawiony.
          Uważam że to super pomysł.
      • kolejar Re: Jasiu Perskie Oczko 22.11.05, 18:31
        Gość portalu: Ginger napisał(a):
        Nigdy nie
        > zapomnę jak siedział pod PDT-em i przypadkiem spojrzałam mu prosto w oczy.
        > Miałam prawie zawroty głowy!

Taaak... On często siadywał pod PDT-em. I jeździł tramwajami wzdłuż
        Piłsudskiego. Cicho podkradał się od tyłu do siedzących dam i nagle...
        - Uuuu! - pokazywał swoje oblicze. Kobiety mdlały...
        • Gość: zibi Mieszkańcy Grabiszyńskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 20:00
          też pamiętają Jasia...
          • Gość: m... poszukaj ... IP: *.230.219.81.magma-net.pl 22.11.05, 22:18
            na forum było już kilka wątków o Jasiu - zajrzyj do wyszukiwarki......
        • tomek854 Re: Jasiu Perskie Oczko 22.11.05, 22:17
          I śpiewał - niesamowicie ...

Ja go pamiętam od małego. Raz kiedyś, jak byłem mały to się przestraszyłem, a on coś pomruczał do mnie, uśmiechnął się i odwróciwszy poszedł... od tej pory już się go nie bałem ;)
          • Gość: KKW Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 07:55
            Podobno, jak się chciał z kufla napić za darmo piwa, to podchodził, wkładał
            rękę w kufel i ....... piwo było jego.
            PS. Swoją drogą ciekawe na co zmarł. Czy on był bezdomny, czym miał jakieś M?
    • Gość: ala Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.neting.pl 23.11.05, 10:32
      Jaś Pawie Oczko wcale nie był kloszardem, miał mieszkanie na krzykach, wiem że
      jako dziecko zachorował na hainego medinę - nie wiem jak to się pisze - miał
      zrośnięte niektóre palce u rąk no i te oczy.... lubił zwracać na siebie uwagę
      i straszyć paniusie w tramwajach ale był niegroźny.
      • Gość: bboogie Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 11:51
        z tego co ja sie orientuje to Jasiu mieszkal przy ulicy Stalowej
    • Gość: Nika Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.05, 11:21
      Jasiu Pawie Oczko był koszmarem mojego dzieciństwa!!! Moja ciotka często mnie
      straszyła, ze poprosi Jasia aby przyszedł po mnie do szkoły to wtedy nikt mnie
      nie zaczepi :) Jasia nieraz spotykałam w tramwaju linii 17 na Krzykach. Był
      częstym gościem pijalni piwa przy ówczesnej zajezdni 7. Często uciekałam przed
      nim z tramwaju razem z rodzicami. Podchodził do niektórych, przybliżał twarz i
      pytał: "Co chłopa sie boisz?". Brrr.......niejeden wymiękał! No ale to jedno z
      wielu wspomnień wrocławskich...z upływem czasu coraz bardziej urocze ;)
    • enea5 Re: Jasiu Perskie Oczko 23.11.05, 12:40
      ciekawe gdzie jest pochowany, taka legenda wrocławska, a odeszła trochę w
      niepamieć:(
      • Gość: fly_high Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 23.11.05, 12:47
        mnie babcia zawsze staszyla ze jak nie bede jadl obiadu i nie bede chcial chodzic do szkoly to bede spiewal i wygladal jak on. no babcia pracowla w PDTcie i sie przez niego balem chodzic do niej do pracy. acha a kojarzy ktos z was swirnietego profesora? jezdzil czesto z pkwnu na 1 maja tramwajem i nie wiem czy on ze swirowal czy byl typem "Szalonego naukowca" ...tez taki niegrozny swir niego byl(jest ??)
        • enea5 Re: Jasiu Perskie Oczko 23.11.05, 13:09
          ten profesor, to z tego samego okresu co Jasiu?
          • gatta5 Re: Jasiu Perskie Oczko 23.11.05, 14:16
            a znacie pana "przepraszam czy to dziesiątka"? zwykle kursuje tramwajami po
            Biskupinie
            • Gość: bunia_bunia Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.um.wroc.pl 23.11.05, 14:55
              Ja też pamiętam Jasia Pawie Oczko, legenda wrocławska ale napewno tez nieszczęśliwy człowiek myśle ze te jego "wyskoki" były próbą obrony przed nadmierną uwagą na niego zwracaną, ja go pamietam z piwialni pod debami jak tato popijał sobie piwko a jasiu chciał od właściciela coś wysępic i ten sie postawił ze z jakiej racji i sie zaczeło rzucanie czym popadnie ;))
            • kolejar Re: Jasiu Perskie Oczko 23.11.05, 20:22
              gatta5 napisała:

> a znacie pana "przepraszam czy to dziesiątka"? zwykle kursuje tramwajami po
              > Biskupinie

Domyślam się, że chodzi o Pana Andrzeja.
            • Gość: Asia Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.mm.pl 27.11.05, 17:35
              Ja znam! To słynny Semafor!!
        • Gość: Breslauer Re: Jasiu Perskie Oczko IP: 62.87.160.* 23.11.05, 16:43
          Profesor, jeżeli pamięć mnie nie myli, był kiedyś chirurgiem i sfiksował kiedy
          pacjent mu zmarł w czasie operacji.
    • Gość: iustitia1 Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.05, 19:36
      Pamiętam Jasia Pawie Oczko, Zmarł kilka lat temu, najczęsciej widywałam go pod
      PDT-em, miał napewno bardzo trudne życie, mam nadzieje że teraz ma "anielskie
      zycie". To miłe że pozostał w naszej pamięci :)
    • neti13 Re: Jasiu Perskie Oczko 23.11.05, 19:48
      Pamietam cos z dziecinstwa , ale nie wiem czy mysle o tym samym panu , o ktorym
      tu piszecie. Pamietam PDT na Swidnickiej i czlowieka , ktory z wygladu
      przypominaj p. Jasia , tylko wydaje mi sie , ze ten w mojej pamieci nie
      chodzil. Moze to byl ktos inny.
    • Gość: energetyk Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.tele2.pl 23.11.05, 21:12
      Pamiętam Jasia .Często go spotykałem koło parrku południowego i w pijalni piwa Dażbór ( obecnie nie istnieje , była na skrzyzowaniu ul. Powstańców i Krzyckiej ).Pewnego razu w tejże pijalni zwanej również żylakami ( to z powodu braku jakichkolwieg krzeseł czy innego sprzętu do siedzenia ) z kolegami zamówiliśmy po 8 łamanych ( to jest piwo zimne z dodatkiem piwa grzanego , dobre na taką porę jak dziś ).
      Poniważ nie można było zabrać 8 na jeden raz a kazdy musiał pilnować swojej kolejki , jeden z naszych wiął 4 i postawił na jednym z wolnych stołów , iposzedł po pozostałe swoje 4 . Gdy wróciłnasz znajomy Jasiu tam spokojnie stał i trzymał zanurzone w czterech kuflach swoje jakże urocze pluszki . Nik znas nie powiedział Jasiowi złego słowa , ale te cztery piwa były stracone .
      • Gość: KKW Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 08:07
        Czyli dobrze słyszałem o tych jego numerach
        • Gość: maw Re: Jasiu Perskie Oczko IP: 213.77.27.* 24.11.05, 08:32
          Ja pamietam z kolei jak Jasiu P. gonil mnie (nie wiem czemu?) uderzajac lyzka w
          metalowy kubek. darlem az milo:) teraz nie mieszkam we wrocku i o dziwo smutno
          mi sie zrobilo jak sie dowiedzialem ze Jasiu nie zyje. moja zona, ktora tez
          jest z wroclawia, tez ma kope wspomnien m.in. maly wlos nie zemdlala jak sie do
          niej podkradl i usmiechnal.:))
          • enea5 Re: Jasiu Perskie Oczko 25.11.05, 11:47
            a kto pamięta takiego gościa, który chodził w pomarańczowej kamizelce takiej ak
            mają robotnicy na torach, często miał maskę małpy i kierował ruchem czasami w
            okolicach 1 maja, maślice........
            • Gość: md Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 16:10
              Pamiętam, pamietam :)
              Wydaje mi się, że do dzisiaj widuję go czasem w autobusie linii 103.
    • Gość: :) Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.05, 15:36
      Oczko dla Jasia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka