Gość: ann IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 13:38 Kto z was pamięta Jasia?Co sie z nim stało? Zapraszam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolejar Re: Jasiu Perskie Oczko 22.11.05, 13:43 Ja pamiętam... Nie wiem, co się z nim stało. Ostatnio widziałem go jakieś 10 lat temu? Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Jasiu Perskie Oczko 22.11.05, 13:48 Podobno zmarł. Było kiedyś o tym na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: Jasiu Perskie Oczko IP: 213.58.129.* 22.11.05, 14:04 Wedlug mnie to on by Pawie Oczko no ale nie bede sie upieral. Jasiu zmarl o ile dobrze pamietam pod koniec lat 90-tych. Pisano o tym jeszcze w Wieczorze Wroclawia. Podano wtedy jego imie i nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Jasiu Perskie Oczko 22.11.05, 16:16 Gość portalu: heniek napisał(a): > Wedlug mnie to on by Pawie Oczko no ale nie bede sie upieral. Ja go pamiętam jako po prostu Jasia Oczko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocia kasia Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.05, 10:36 Ja tez pamietam,że był Pawie Oczko przez niego bałam się jeździć tramwajami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar A kto pamięta Czesława? 22.11.05, 16:17 Czesław najczęściej siedział z pieskiem pod katedrą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginger Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.05, 16:55 Cześć. Ja też go jeszcze pamiętam, choć już dość dawno nie żyje. Nigdy nie zapomnę jak siedział pod PDT-em i przypadkiem spojrzałam mu prosto w oczy. Miałam prawie zawroty głowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslauer Pomnik Jasia Pawie Oczko !!! IP: 62.87.160.* 22.11.05, 17:58 Była kiedyś o nim tu dyskusja A ja dostałem nawet jego zdjęcie :) wroclaw.hydral.com.pl/9361,foto.html Osoby wrażliwe proszę o nie oglądanie. Moze założymy komitet budowy pomnika Jasie Pawie Oczko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka A kim byl ten Jasiu Pawie Oczko ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 18:30 Odpowiedzcie,prosze,kim byl owy jegomosc.Pytam,bo nie jestem z Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslauer Re: A kim byl ten Jasiu Pawie Oczko ????? IP: 62.87.160.* 22.11.05, 18:33 Najsłynniejszy kloszard miasta stołecznego Breslau :) Dla niesouczonych - Breslau był jedną z 3 stolic Prus :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRoCEK Re: A kim byl ten Jasiu Pawie Oczko ????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.05, 23:18 Jasiu P. nie był kloszardem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: A kim byl ten Jasiu Pawie Oczko ????? 22.11.05, 18:38 To był taki legendarny... hmmm... powiedzmy inwalida. Twarz miał jak jakiś upiór z horroru - z potwornie zniekształconymi oczami - jedno potężnie wyłupiaste - stąd Oczko. Biedny człowiek, ale na swój sposób bardzo mądry. Nie robił tragedii ze swojego nieszczęścia, tylko w pełni świadomie grał tę rolę - z poczuciem humoru, dystansem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Pomnik Jasia Pawie Oczko !!! 22.11.05, 18:32 Gość portalu: Breslauer napisał(a): > Moze założymy komitet budowy pomnika Jasie Pawie Oczko? Dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: Pomnik Jasia Pawie Oczko !!! 24.11.05, 09:31 Uważam że taki "pomnik" powinien stanąć przed PDTem, gdzie najczęściej przesiadywał Jasiu. Np. taki spiżowy "Jasiu" z nieodłączną siateczką na zakupy i pieskiem(? - nie pamiętam czy był z nim piesek) przycupnięty przy murze pdt- u. To byłby fajny akcent. Tak jak bodajże Julian Tuwim na ławeczce w jakimś miescie jest tak przedstawiony. Uważam że to super pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Jasiu Perskie Oczko 22.11.05, 18:31 Gość portalu: Ginger napisał(a): Nigdy nie > zapomnę jak siedział pod PDT-em i przypadkiem spojrzałam mu prosto w oczy. > Miałam prawie zawroty głowy! Taaak... On często siadywał pod PDT-em. I jeździł tramwajami wzdłuż Piłsudskiego. Cicho podkradał się od tyłu do siedzących dam i nagle... - Uuuu! - pokazywał swoje oblicze. Kobiety mdlały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Mieszkańcy Grabiszyńskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 20:00 też pamiętają Jasia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m... poszukaj ... IP: *.230.219.81.magma-net.pl 22.11.05, 22:18 na forum było już kilka wątków o Jasiu - zajrzyj do wyszukiwarki...... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Jasiu Perskie Oczko 22.11.05, 22:17 I śpiewał - niesamowicie ... Ja go pamiętam od małego. Raz kiedyś, jak byłem mały to się przestraszyłem, a on coś pomruczał do mnie, uśmiechnął się i odwróciwszy poszedł... od tej pory już się go nie bałem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.05, 07:55 Podobno, jak się chciał z kufla napić za darmo piwa, to podchodził, wkładał rękę w kufel i ....... piwo było jego. PS. Swoją drogą ciekawe na co zmarł. Czy on był bezdomny, czym miał jakieś M? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.neting.pl 23.11.05, 10:32 Jaś Pawie Oczko wcale nie był kloszardem, miał mieszkanie na krzykach, wiem że jako dziecko zachorował na hainego medinę - nie wiem jak to się pisze - miał zrośnięte niektóre palce u rąk no i te oczy.... lubił zwracać na siebie uwagę i straszyć paniusie w tramwajach ale był niegroźny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bboogie Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 11:51 z tego co ja sie orientuje to Jasiu mieszkal przy ulicy Stalowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.05, 11:21 Jasiu Pawie Oczko był koszmarem mojego dzieciństwa!!! Moja ciotka często mnie straszyła, ze poprosi Jasia aby przyszedł po mnie do szkoły to wtedy nikt mnie nie zaczepi :) Jasia nieraz spotykałam w tramwaju linii 17 na Krzykach. Był częstym gościem pijalni piwa przy ówczesnej zajezdni 7. Często uciekałam przed nim z tramwaju razem z rodzicami. Podchodził do niektórych, przybliżał twarz i pytał: "Co chłopa sie boisz?". Brrr.......niejeden wymiękał! No ale to jedno z wielu wspomnień wrocławskich...z upływem czasu coraz bardziej urocze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
enea5 Re: Jasiu Perskie Oczko 23.11.05, 12:40 ciekawe gdzie jest pochowany, taka legenda wrocławska, a odeszła trochę w niepamieć:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fly_high Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 23.11.05, 12:47 mnie babcia zawsze staszyla ze jak nie bede jadl obiadu i nie bede chcial chodzic do szkoly to bede spiewal i wygladal jak on. no babcia pracowla w PDTcie i sie przez niego balem chodzic do niej do pracy. acha a kojarzy ktos z was swirnietego profesora? jezdzil czesto z pkwnu na 1 maja tramwajem i nie wiem czy on ze swirowal czy byl typem "Szalonego naukowca" ...tez taki niegrozny swir niego byl(jest ??) Odpowiedz Link Zgłoś
enea5 Re: Jasiu Perskie Oczko 23.11.05, 13:09 ten profesor, to z tego samego okresu co Jasiu? Odpowiedz Link Zgłoś
gatta5 Re: Jasiu Perskie Oczko 23.11.05, 14:16 a znacie pana "przepraszam czy to dziesiątka"? zwykle kursuje tramwajami po Biskupinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunia_bunia Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.um.wroc.pl 23.11.05, 14:55 Ja też pamiętam Jasia Pawie Oczko, legenda wrocławska ale napewno tez nieszczęśliwy człowiek myśle ze te jego "wyskoki" były próbą obrony przed nadmierną uwagą na niego zwracaną, ja go pamietam z piwialni pod debami jak tato popijał sobie piwko a jasiu chciał od właściciela coś wysępic i ten sie postawił ze z jakiej racji i sie zaczeło rzucanie czym popadnie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Jasiu Perskie Oczko 23.11.05, 20:22 gatta5 napisała: > a znacie pana "przepraszam czy to dziesiątka"? zwykle kursuje tramwajami po > Biskupinie Domyślam się, że chodzi o Pana Andrzeja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.mm.pl 27.11.05, 17:35 Ja znam! To słynny Semafor!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Breslauer Re: Jasiu Perskie Oczko IP: 62.87.160.* 23.11.05, 16:43 Profesor, jeżeli pamięć mnie nie myli, był kiedyś chirurgiem i sfiksował kiedy pacjent mu zmarł w czasie operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iustitia1 Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.05, 19:36 Pamiętam Jasia Pawie Oczko, Zmarł kilka lat temu, najczęsciej widywałam go pod PDT-em, miał napewno bardzo trudne życie, mam nadzieje że teraz ma "anielskie zycie". To miłe że pozostał w naszej pamięci :) Odpowiedz Link Zgłoś
neti13 Re: Jasiu Perskie Oczko 23.11.05, 19:48 Pamietam cos z dziecinstwa , ale nie wiem czy mysle o tym samym panu , o ktorym tu piszecie. Pamietam PDT na Swidnickiej i czlowieka , ktory z wygladu przypominaj p. Jasia , tylko wydaje mi sie , ze ten w mojej pamieci nie chodzil. Moze to byl ktos inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: energetyk Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.tele2.pl 23.11.05, 21:12 Pamiętam Jasia .Często go spotykałem koło parrku południowego i w pijalni piwa Dażbór ( obecnie nie istnieje , była na skrzyzowaniu ul. Powstańców i Krzyckiej ).Pewnego razu w tejże pijalni zwanej również żylakami ( to z powodu braku jakichkolwieg krzeseł czy innego sprzętu do siedzenia ) z kolegami zamówiliśmy po 8 łamanych ( to jest piwo zimne z dodatkiem piwa grzanego , dobre na taką porę jak dziś ). Poniważ nie można było zabrać 8 na jeden raz a kazdy musiał pilnować swojej kolejki , jeden z naszych wiął 4 i postawił na jednym z wolnych stołów , iposzedł po pozostałe swoje 4 . Gdy wróciłnasz znajomy Jasiu tam spokojnie stał i trzymał zanurzone w czterech kuflach swoje jakże urocze pluszki . Nik znas nie powiedział Jasiowi złego słowa , ale te cztery piwa były stracone . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.05, 08:07 Czyli dobrze słyszałem o tych jego numerach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maw Re: Jasiu Perskie Oczko IP: 213.77.27.* 24.11.05, 08:32 Ja pamietam z kolei jak Jasiu P. gonil mnie (nie wiem czemu?) uderzajac lyzka w metalowy kubek. darlem az milo:) teraz nie mieszkam we wrocku i o dziwo smutno mi sie zrobilo jak sie dowiedzialem ze Jasiu nie zyje. moja zona, ktora tez jest z wroclawia, tez ma kope wspomnien m.in. maly wlos nie zemdlala jak sie do niej podkradl i usmiechnal.:)) Odpowiedz Link Zgłoś
enea5 Re: Jasiu Perskie Oczko 25.11.05, 11:47 a kto pamięta takiego gościa, który chodził w pomarańczowej kamizelce takiej ak mają robotnicy na torach, często miał maskę małpy i kierował ruchem czasami w okolicach 1 maja, maślice........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: md Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.05, 16:10 Pamiętam, pamietam :) Wydaje mi się, że do dzisiaj widuję go czasem w autobusie linii 103. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Jasiu Perskie Oczko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.05, 15:36 Oczko dla Jasia :) Odpowiedz Link Zgłoś