Dodaj do ulubionych

ISO dla MPK

07.12.05, 20:58
HAHAHAHAHAHAHA!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ja ISO dla MPK IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 07.12.05, 21:02
      i co że dostali iso ! motorniczy i kierowca dostaje od pasażerów ISO
      • Gość: g625 Re: ISO dla MPK IP: *.Slowianska.k.pL 07.12.05, 21:12
        pkp tez ma, wic rownaja poziom;)
    • tram_ktos Re: ISO dla MPK 07.12.05, 22:08
      Wrocławski przewoźnik odebrał we wtorek certyfikat jakości ISO 9001-2000.

>- Powinno to wpłynąć na podniesienie jakości naszych usług - mówi prezes MPK
      >Ryszard Jaśkowski

> - Kiedy byłem na wystawie Expo w Japonii, gospodarze skarżyli się, że
      >wszystkie tzw. szybkie pociągi w ich kraju w 2004 r. spóźniły się łącznie 27
      >sekund. Mam nadzieję, że osiągniemy podobne standardy w naszych tramwajach -
      >powiedział.

Propaganda sukcesu, czy zwykła bzdura? Jakim cudem?! Bez wydzielenie wszystkich
      torowisk w "miejscach korkotwórczych" i montażu sygnalizacji najazdowej o jako
      takiej punktualności tramwajów możemy zapomnieć.

No chyba że "zawiesimy" prawie wszystkie linie. Wówczas suma opóźnień ulegnie
      istotnemu zmniejszeniu.

- Najpierw trzeba by skończyć wszystkie remonty w mieście.

I co? Odblokuje to tramwaje w korkach na Krupniczej, Podwalu, Pułaskiego?
    • Gość: manwe Re: ISO dla MPK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.05, 22:28
      warto by w tym miejscu zaznaczyc ze ISO nie swiadczy o wysokimstandardzie uslug,
      ale o tym ze kazda usluga jest standardowa. tzn kazda usluga wykonywana jest wg.
      wczesniej opisanych procedur ergo wynik jej wykonywania jest zawsze ten sam. nie
      wyobrazam sobie jak mozna to przelozyc na punktualnosc w tak zakorkowanym
      miesci. w procedurach pewnie sa zapisy o serwisowaniu i utrzymaniu taboru, ile
      pieniedzy i biletow ma przy sobie kierowca itp. nie sadze aby jakosc uslug wzrosla.
      • djbrunon Re: ISO dla MPK 07.12.05, 22:52
        mam małe wątpliwosc co do tego Iso ale czasem warto otm pomyslec moze bedzie
        lepiej w tramwajach i Busach
        • Gość: nie wierzę czarny humor IP: 82.94.251.* 08.12.05, 01:41
          ta nagroda to czarny humor - chce mi się płakać
      • Gość: a Re: ISO dla MPK IP: *.dhcp.stls.mo.charter.com 08.12.05, 02:56
        > warto by w tym miejscu zaznaczyc ze ISO nie swiadczy o wysokimstandardzie
        uslug
        No nareszcie ktoś to napisał.
        Moi drodzy. Norma ISO 9001 świadczy o standaryzacji, a nie o standardzie.
        Oznacza to, że każde umycie autobusu będzie odnotowane w odpowiednim miejscu i
        będzie się można dowiedzieć kiedy ten autobus był myty, i ma się nijak do tego
        ile razy ten autobus będzie myty.
        • Gość: wroc99 Re: ISO dla MPK IP: *.wroclaw.mm.pl 08.12.05, 10:11
          To ZDiK też powienien mieć ISO. Przecież zachowują standard 1 dziura na 10m2
          powierzchni jezdni.
        • Gość: Orion Do "manwe" i "a" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.05, 10:12
          Nie do końca tak. A co z satysfakcją klienta? (Co prawda, klientem dla MPK jest
          miasto Wrocław, a nie pasażerowie...) Jakie są mierniki procesów w MPK - np.
          dopuszczalna ilość reklamacji, dopuszczalny wskaźnik opóźnień wobec rozkładów
          jazdy, ilość skarg na czystość taboru i pracę kierowców i motorniczych? Czy
          jest to w ogóle mierzone? Ważne jest nie tylko, kto i kiedy mył autobus, ale i
          ocena pracy podwykonawcy: czy autobus jest czysty? (Dostawcy usług są
          kwalifikowani). Jeśli system zarządzania jakością wg normy ISO 9001:2000 będzie
          istniał kilka lat, trzeba się wykazać doskonaleniem systemu, czyli udowodnić,
          że podjęto i skutecznie wdrożono działania, zmierzające np. do poprawy obsługi
          klienta i zmniejszenia ilości reklamacji. Co roku jednostka certyfikacyjna
          przeprowadzi w MPK audit sprawdzający, jak są realizowane procedury, czy
          zakładane wskaźniki są osiągane, czy poprawia się zadowolenie klienta. Co 3
          lata będzie konieczne odnowienie certyfikatu. Jak na razie certyfiakt ISO
          oznacza, że system został opracowany (procedury) i wdrożony. Z upływem czasu i
          pod naciskiem klienta (miatsa) powinno to przynieść poprawę jakości usługi.
      • motorniczy_wroclaw Re: ISO dla MPK 08.12.05, 10:47
        ISO potrzebne tez jest mpk po to by stawać do przetargów bo bez tego nie da rady
    • Gość: OLEK [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 09:05
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: komunikant Re: ISO dla MPK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.05, 10:27
      Panie Witku !
      Dziękujemy za wszystko co Pan robi dla naszej firmy.
      Jest Pan jedynym jaśniejszym punktem w zarządzie MPK i w komunikacji
      wrocławskiej w całości.
      Pozdrawiamy.
    • Gość: NEOOLEK NA SIUSIAK IM TO ISO JA SIĘ DALEJ MAJĄ SPÓŹNIAĆ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:28
      I CO TERAZ TO LEPIEJ BRZMI
    • jb.wroc issssssso 888000000 08.12.05, 20:46
      wlasnie wrocilem z przystanku, czekalem na Glinianej/Gajowej na tram od 19:50
      do 20:35, nic nie przyjechalo, żadnej informacji co sie dzieje, NIC!!! I to
      jest właśnie ten stard usług MPK, za które dostali ISO ilestamchujnicnieznaczy.
    • Gość: Greg Re: ISO dla MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 23:13
      No cóż, certyfikat to jedno, chwalenie się to drugie. A tak w ogóle to te "lotne
      brygady porządkowe" można zorganizować i bez ISO. Miejmy nadzieję, że jeżeli już
      się napracowali i otrzymali ten certyfikat, to potwierdzą to w działaniu.
    • 1410_tenrok Re: ISO dla MPK 19.12.05, 21:15
      proponuje ufundowac nagrode dla najbardziej hamskich motorniczych! Moim
      kandydatem jest brodaty pan blondasek, ktory na grzeczne pytanie, jak długo
      bedzie trwał postój w korku (na placu grunwaldzkim był wypadek) kazał
      mi "spylac, ponieważ jest namolny, a inni siedzą grzecznie". Wystarczyło
      zapytac sie przez radiotelefon (po co im radiotelefony, żeby zamiawiać
      herbatkę?). Byłem z dwuletnim dzieckiem. Scenka w piaątek o godz. 9.40-10.10 w
      tramwaju linii 2 na wysokosci klinik. Nie podał mi numeru służbowego, a numer
      tramwaju kazał mi odczytaćna zewnątrz.

ZDIK obrazi cie w mig, nie zawiezie, nie powiezie, zamiast tego se poleziesz!
      • Gość: xxl Re: ISO dla MPK IP: 156.17.105.* 20.12.05, 11:35
        to ja sobie tez moge dać ISO xxL ......za standard mój......sam sobie ten
        standard określam przecież hehhhheee
    • Gość: Andrzej Kierowcy i motorniczy wyslac na szkolenie! IP: *.iel.wroc.pl 21.12.05, 09:28
      To moze w ramach dbania o podnoszenie standardow kierowcy i motorniczy zostana wyslani na szkolenie, gdzie dowiedza sie, ze prowadzac pojazd ktorym przewoza osoby i jednoczesnie pala tyton - dopuszczaja sie wykroczenia przeciwko kodeksowi drogowemu, nie wspominajac, ze narazaja pasazerow na bierne palenie (no i jak by nie bylo- pala w pracy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka