Dodaj do ulubionych

opłata za przekroczenie granicy

IP: 192.168.1.* / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.10.01, 19:51
Sądziłę,że integrujemy się z Europą. Tymczasem nasz rząd proponuje, by za
przekroczenie granicy płacić każdorazowo 20 zł (a wszystko po to by załatać
dziurę budżetową). Pomysł kretyński. Mam lepszy. Proponuję by nasz kraj
ogrodzić czymś w rodzaju muru chińskiego. Zaczną do nas zjeżdzać turyści z
całego świata i podziwiąc to kuriozum. Wpływy z biletów wstępu pokryją w
całości dziurę budżetową - zaręczam - a i na diety Panom posłom też coś
zostanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: pulp Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.10.01, 20:03
      Oczywiście ta opłata to jakiś idiotyzm. Nikt nie pomyślał o studentach
      mieszkających w Polsce i studiujących w RFN (patrz: akademiki w Słubicach -
      uczelnia we Frankfurcie). No chyba że to studenci mają sfinansować niedobory
      budżetu państwa (w końcu to 20zł*20(dni w miesiącu)*10(miesięcy)*1500(liczba
      studentów)=to jakieś 6mln.... a są jeszcze uczelnie w Goerlitz i Zittau i
      kolejne ofiary do obdzierania z kasy.
      • isis! Re: opłata za przekroczenie granicy 02.10.01, 01:44
        Gość portalu: pulp napisał(a):

> Oczywiście ta opłata to jakiś idiotyzm. Nikt nie pomyślał o studentach
        > mieszkających w Polsce i studiujących w RFN (patrz: akademiki w Słubicach -
        > uczelnia we Frankfurcie).

O tym mają pomysleć, jak słyszałam w dzienniku, ale co z biednymi "mrówkami"?
    • Gość: pulp Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.10.01, 20:06
      ale mam propozycje: wprowadzić bilety miesięczne, tygodniowe, dekadowe, dobowe,
      godzinne, nocne i międzyszczytowe. Ogłosić przetarg na kasowniki i zatrudnić
      kanarów...
    • Gość: Martin Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.01, 21:27
      Dlaczego mamy nie placić haracz mafijny 20 zł, chyba to lepsze rozwiązanie, niż
      zmiejszyć szanownym posłom, senatorm, członkom rządu itp. diety.Rządzący nie są
      altruistami i walczą o swoią egzystęcje a nie o dobro ""mas"".
      • Gość: ssaczek Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.01, 07:47
        A mnie się to podoba.
        W końcu jak można zarobić to, dlaczego nie!
        Celnik też człowiek i byle, czym jeździć nie będzie a do nowego miśka i chaty
        na Majorce zaczęło mu brakować.

Pozdro.
    • Gość: Jureek Re: opłata za przekroczenie granicy IP: 62.8.156.* 02.10.01, 08:59
      Jak ktoś sobie myśli, że z powodu 20 zł przestanę kochany Wrocław odwiedzać, to grubo się myli. Na
      mnie więc budżet zarobi.
      Wiem jednak, że ten Hans mieszkający w Cottbus i co tydzień tankujący swój samochód do pełna w
      Łęknicy zastanowi się, czy dalej będą mu się takie wycieczki opłacać. Do tej pory Hans dawał zarobić
      budżetowi około 60 zł na akcyzie, teraz nie da zarobić nic. Na Hansie budżet straci.
      Ciekaw jestem, czy zyski przychody budżetu od takich jak ja, co to nie przestaną przyjeżdżać
      zrównoważą chociaż straty na Hansach - straconych klientach handlu przygranicznego. Obawiam się,
      że nie.
      Jest jeszcze jeden aspekt sprawy. Wydano już trochę pieniędzy na promocję Polski za granicą, a
      potem jednym posunięciem wprowadzającym podatek graniczny wyrzucono te pieniądze w błoto. Jaki
      image zyskuje Polska? Takiego kraju jak Rosja, Białoruś lub Ukraina (tam chyba też ściągany jest
      haracz graniczny)?
      Jurek
      • Gość: Kuba_Wr Re: opłata za przekroczenie granicy IP: 195.216.102.* 02.10.01, 12:22
        Hans Hansem, ale co z wieloma emerytami, którzy przyjeżdżali z Frankfurtu nad
        Odrą do Słubic zrobic zakupy, odwiedzic fryzjera (dużo taniej niż w Niemczech).
        Nikt nie pomyślał, ilu Polaków żyje z ruchu przygranicznego, że po wprowadzeniu
        tego podatku będą skazani na kuroniówkę.
        • Gość: ssaczek Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.01, 12:31
          Gość portalu: Kuba_Wr napisał(a):

> Hans Hansem, ale co z wieloma emerytami, którzy przyjeżdżali z Frankfurtu nad
          > Odrą do Słubic zrobic zakupy, odwiedzic fryzjera (dużo taniej niż w Niemczech).
          >
          > Nikt nie pomyślał, ilu Polaków żyje z ruchu przygranicznego, że po wprowadzeniu
          >
          > tego podatku będą skazani na kuroniówkę.

Stary a pokaż mi jakiegoś myślącego tam na "Górze Debili", a akcyza a wiele
          innych debilnych, udowadnianych i przewidzianych błędów z których żaden z tych
          debili nie wyciągnął wniosków (przepraszam wyciągają kasę).
          pozdro.

• bea. Re: opłata za przekroczenie granicy 02.10.01, 12:55
      Zapraszam do wątku "5 kilo obywatela mnej, czyli ....."
      są w nim posty na ten sam temat.
    • Gość: SzaryKot Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.01, 19:18
      każdy nasz rząd to banda idiotów.
    • Gość: spoden Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.01, 19:28
      dzięki tej opłacie budżet zarobi max.1mld zł
      a teraz krotki konkurs(do ok.20.00) dla forumowiczów:
      jaka suma w budżecie na rok 2002 przewidziana jest na zalesianie?
      • Gość: spoden Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.01, 20:26
        widze,że mój konkurs nie cieszył się zbytnim zainteresowaniem :)
        w związku z tym przedlużam go na czas bliżej nieokreślony(jutro?)
        • Gość: michał Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.01, 20:28
          20 zeta za przekroczenie granicy -czysta paranoja!
          • Gość: Jajaccek Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.chicago-16-17rs.il.dial-access.att.net 02.10.01, 21:49
            "Oni" maja w zanadrzu jeszcze wiecej takich sztuczek.Np.Obowiazek okazywania
            polskiego paszportu obywatelom pochodzenia polskiego urodzonym nawet w trzecim
            pokoleniu, zagranica.Ale nie ma sie za bardzo nad czym rozwodzic, bo to tylko x-
            dziesiat mil. strat.Znajomi przestali odwiedzac Polske.Kazdorazowo wydawali na
            pobyt ok.4-5k.Prezentow dla rodzin nie licze.
            • Gość: MKK Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.10.01, 22:10
              Gość portalu: Jajaccek napisał(a):

> Znajomi przestali odwiedzac Polske.Kazdorazowo wydawali na
              > pobyt ok.4-5k.Prezentow dla rodzin nie licze.

Muszę to skomentować.
              Ci znajomi są albo tak skąpi, albo rodzina pazerna. Do licha! utarło się, że
              Polak jak zobaczy zagraniczniaka, to od razu przelicza ile dularów, a ile
              zielonych zostawi. W relacjach zagraniczniak-rodzina przekonanie jak bardzo
              jesteśmy łasi na czekoladę, świecidełka, szmatki wywodzą się ze stanu wojennego i
              PRL-u. Myślę, że dziś TO SIĘ NAPRAWDĘ ZMIENIŁO.

Paręnaście lat temu pracując na wsi pomogłam odnaleźć drogę ludziom z samochodu
              na "D" numerze rejestracyjnym. W podzięce dostałam plastykowy, tandetny
              długopisik. "Obdarowałam" nim mojego majstra, opowiadając skąd go mam. Gdyby
              Niemcy pozostali na zwykłym "danke" byłoby lepiej.

A teraz powracając do merituum sprawy:
              sądzę, że w przypływie kolejnych pijackich zwidów "nasz" rząd poczęstuje nas
              kolejnymi głupimi pomysłami. To tylko kwestia czasu. Aby nie być w tyle władze
              gmin (nie chcąc pozostać w tyle) też coś nam zafunduje. Kiedy mówiłam
              p.Huskowskiemu, aby nałożyć haracz na mieszkańców, którzy na podwórzu mają więcej
              jak jedno drzewo (to by się nazywało "klimatyczne"), to z grzeczności tylko nie
              postukał się w czoło. W dzisiejszym świetle wygląda to już inaczej...

MKK

PS. pytanie pomocnicze : z czyjej kieszonki będą wyciągane pieniądze na podróż
              zagraniczną pana urzędnika ?
              Obyśmy się nie obudzili ze słupkami granicznymi przy rogatkach naszego miasta :(
        • Gość: spoden Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.10.01, 19:21
          zainteresowanie konkursem nadal niewielkie :)
          jeszcze troche poczekam na odpowiedź (może być nieprawidłowa)
          • Gość: andzia Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.10.01, 00:55
            może 100.000 zł?
      • Gość: MKK Re: opłata za przekroczenie granicy IP: 217.30.131.* 05.10.01, 07:53
        Strzelam nie nabiwszy: 300.000 zł netto.
    • Gość: ANTAL Re: opłata za przekroczenie granicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.10.01, 01:27
      ...debilny pomysł...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka