Gość: też z Maćków drogi autorze, nazwisko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.05, 21:47 MAĆKÓW się nie odmienia! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 16.12.05, 22:42 Jestem historykiem sztuki z wykształcenia. Czytam Wasze posty i po prpstu oczom nie wierze. Jak sądzę, większość z Was to arctekci (wybaczcie!). Wrocław był kiedyś pięknym miastem. Stawiano tu wiele budynków, które na zawsze zajęły odpowiednie miejsce w annałach architektury. Nie ma co ich wymieniać. Niestety po II wojnie światowej okres ten się skończył. Wszystko, w zasadzie, nadaje się do wyburzenia. Sedesowce z garażami na poziomie oczu człowieka. BUWR odwrócona frontem do Odry i "sikająca" na przechodniów podąrzających ul. Wyszyńskiego. Galeriowce na Powstanców Sl. z garazami na poziomie oczu przechodnia i z pasażem handlowym na poziomie III kondygnacji (do tego front od ulicy wyjątkowo wredny, a od podwórza w miarę do przyjęcia). Kto tych ludzi uczył urbanistyki? Na jakich podręcznikach? A może to zemsta na naszym biednym mieście? A może raczej dziecięca choroba wrocławskiej architektury: "Na złość mamie wejdę do kałuży!". I teraz ten konkurs. Kuryąowicz już raz przymierzał się doń w latach 70. Nie było to za piękno dzieło. Ot z gatunku tych bunkrów na Ładnej i Stalowej. Budynek ma przypominać pudło rezonansowe skrzypiec lub czello. Ale z jakiej perspektwy? Z góry! Z lotu ptaka! Wybaczcie Państwo. Gdzieś muszą być granice. Bezwzględnie jest ten budynek lepszy od dwóch pozostałych, choć niektórzy mówią o ich dostojności. Jest to jednak bardzo szczególny rodzaj dostojności..... Chciałbym mieć nadzieję, że kiedyś, mimo wszystko, w naszym pięknym mieście powstanie coć wielkiego, a nie "bzdety", który po okresie ich amortyzacji, trzeba będzie poodać rekultywacji/recyclingowi. I nie musi to być barok - wielki Czatowniku - ale coć na miarę choćby jednego wykładu w dobrej szkole architektury! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 22:46 akurat w przypadku urbanistyki sie zgadzam tenroku, ale akurta tez urbanistyka pl.wolnosci jest moim zdaniem udana ( i tak na margiensie podobna do przedwojennej) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 17.12.05, 14:24 Na prawdę? Otóż z planów i z map wynika, że się mylisz! Brak jest paru rzeczy, a przede wszystkim podstawowej dominanty - pałacu królewskiego. Nie sądzę, żeby ktoś odważył się na propozycję jego odbudowy - choćby z uwagi na konotacje historyczne (wezwanie do tzw. wojny wyzwolenczej w 1811 roku oraz erygowanie tu żelaznego krzyża). Zresztą urbanistyka d. Schlossplatz jest tworem niemieckim. Tylko proszę nie piszcie o trybunie Hitlera, bo to nudne. Stała ona kilka dni w ramach Swięta Pieśni niemieckiej. To tylko kurz galaktyczny w historii tego placu. Dla Wrocławia byłoby lepiej, aby ta sala koncertowa powstała na miejscu budynku dawnej komendantury, czyli tuż obok gmachu opery. Podniosło by to rangę ul. Swidnickiej. Niestety i znów kłania się urbanistyka, która, no ta bene, nie jest ustawianiem klocków lego, ładnie wyglądających z perspektywy samolotu relacji Warszawa-Wrocław. Co to za skrót SARP? Stowarzyszenie Anarchistów Rzeczpospolitej Polskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.12.05, 15:05 Brak jest paru rzeczy, a przede > wszystkim podstawowej dominanty - pałacu królewskiego Nie wiem na jakie plany sie patrzysz tenroku, ale na kazdym planie ktory jest dostepny wlasnie ten budynek jest. Dziwi mnie ze tego nie widzisz (a tak na marginesie - takze prezd wojna ten budynek byl a) asymetryczny b) przez splaszczenie bryly wcale nie dominowal wysokoscia placu) Takze jak najbardziej popieram idee NIE zbudowania sali przy ulciy swidnickiej. Kazdy urbanista wie, ze aby miasto sie rozwijalo nie powinno sie lokowac waznych budynkow tylko w jedne miejsce, aby podonosic range miejsc, ktora i tak juz dobrez wygladaja. Dzieki sali ozyje czesc na poludniwoy zachod od starego miasta (w kierunku placu Legionow). I dobrze tak - to jest madre rozumienie urbanistyki. A akurat w przypadku tych planow wogle nei rozumiem zarzutu 'wyglada dobrze z perspektywy samolotu' - tutaj jest dokladnie odwrotnei niz z innymi planami BRW (z jakims koleczkiem itp.) Na planie ukald wyglada na chaotyczny - potrzeba dopiero wyobrazni, aby zrozumiec projekt z perspektywy czlowieka. Tenroku, polecam dokladniejsze studium planow, abys tym razem nie 'przeoczyl' tego co na planie narysowane (n.p. bryla bylego palacu). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 17.12.05, 18:21 Wezmy na ten przykład E. Mueller, 1932, Citybildung..., mam przed nosem!. Przy Graupenstrasse: Muzeum Starozytnosci. Przy Schweidnitzerstr: Stadttheater i Komendantur. Cos przeoczyłem? Muzeum Starozytnosci i Gmach sejmu Sl. - 4 kondygnacjie (mozna znalezc konterfekt w Harasimowiczu). Zamek Królewski - Langhans - bardzo wąski i długi (zostoła sala balowa). Trzech budynków uze neni - Muzeum, Pałacu i komendantury. Muzeum, znajdujące się na Graupenstr. nigdy nie znajdowało się na Schlossplatz - było don odwrócone! To gwoli wyjasnienia. Teraz urbanistyka. Stawianie budynku na obszarze d. muzeum nie ozywia niczego w kierunku placu Legionów, sorry ale ten argument jest zabawny. Miejsce jest nudne - w kierunke dawnej gieldy (obecnie hali sportowej KS Gwardia). Postawic ten budynek przy Swidnickiej - podnosi sie jej range i daje mozliwosc ludziom skorzystania z pokazania sie na oswietlonej ulicy (to w takich kregach jest istotne!). Urbanistyka - to sztuka budowania miast: to taka najbardziej prymitywna definicja. Niestety we Wrocławiu to wyraznie sztuka niszczenia miast! Przykłady: Nowy Targ (niebotyczne dzieło!), Nowe miasto (cóś pieknego), Powstanców sl. (super - zniszczenie układu ulicy odciązających układ komunikacyjny), Legnicka: wonderfull! Plac społeczny..... (no comments). Tak by mozna długo i namietnie. Tylko po co? Po drugie zalecanie wyobrazni w celu zrozumienia zamiaru urbanisty - to juz trąci lekkim szalenstwem, ale z perspektywy dokonan urbanistów w tym miescie - to zrozumiały argument! A ja mysłałem - znając całą Europe - ze miasto to cos zbudowane przez ludzi dla ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.12.05, 19:17 co do wymienionych przez ciebie zlych przykladow (Legnicka, Powstancow itd.) nei musiym sie klocic. jest to katastrofa. Pozostaje jednak przy zdaniu ze stawianie nowgo gmachu koncertowego przy ulicy, przy ktorej stoi juz piekna Opera, przy ulicy, ktora prowadzi z rynku do pieknego placu kosciuszki, przy ulicy, ktora juz przez samo polozenie jest bardzo przestizowa, mija sie z celem jaki miedzy innymi budynki uzytecznosci publicznej powinny spelniac - czyli ozywiac zdegradowane/niedowartosciowane czesci miasta. Mozesz krecic jak chcesz: budynek - wielka sala koncertowa - z wejsciami od ul. krupniczej podniesie nieproporcjonalnie bardziej range tejze ulicy niz ten sam budynek przy Operze mogl! Tez pozostaje przy tym ze ten budynek bedzie pozytywnie odzialywal az d pl. Legionow. Jak ludzie beda szli lub wracali z przedstawienia, beda uzywali wezla przesiadkowego KZ na wlasnei tym placu - gdyby budynek stal przy Swidnickiej by uzywali i tak juz w maire atrakcyjengo skrzyzowania pilsudzkiego/swidnicka. Oznacza to dalej ze jest szansa aby na ciagu miedzy sala koncertowa a pl Legionow (z KZ) pojawily sie uslugi, uslgui, ktorych tam dzisiaj nie ma. Gdyby nowy gmach stal przy swidnickiej by najwyzej pojawily sie nowe uslugi przy ulicy, ktora i tak juz ma duzo uslug przy ktorej po otwarciu arkad na pewno uslug jeszcze dodatkowo przybedzie. Piszesz o zlym stanie wroclawskiej urbanistyki. Masz racje - to co sie _dzialo_ we wro bylo katastrofa. Niestety nowe plany (jak n.p. na CP zupelnei bez przecznic z zablokowana ul. krucza) tez nie jest udane. Ale IDEA ABY ULOKOWAC NOWA SALE W CZESCI MIASTA KOTRE NIE JEST ATRAKCYJNIE jets decyzja urbanistycznie jak najbardziej wlasciwa. Piszesz ze widziales duzo na swiecie. CZy zastanowiles sie nad tym, dlaczego Opere Bastillie w Paryzu zbudowali w bylej strasznie zdegradowanej dzielnicy? Zastanowiles sie dlaczego nie wlaneli nowej Biblioteki w pieknej dzielnicy, lecz w dzielnciy przy torach aby ja zrewitalizowac? Zauwazyles ze Park La Vilette zbudowali w jenej z najgorszych meijsc w Stoilcy? Widzisz ze SantDenis jest jedna z beindiejszych dzielnic Paryza? Wiesz dlaczego to rpobia - aby duza inwestycja komunalna nie polepszac i tak juz ladnych regionow - wrecz prezciwnie, aby rewitalizowaci ozywiac te zdewastowane. Ja bym wolal aby nowa sale koncertowa wybuduwali przy ul Legnickiej albo przy ul. Szczesliwej/Powstancow - to by byl odwazny ruch z wladz UM, to by byl krok do rewitalizacji tych dzielnic. Wladze postanowily upiekszcy i tak juz ladne stare miasto - okey, rozumiem ta decyzje, bo samo stare miasto jeszcze neistety ciagle jeszcze huleje. Ale chociaz postanowili idsunac nwoy gmach tak dalek w czesc najbardziej zdegradowana placu jak si tylko da! I dobrze. Chociaz w tej kwestii projektanci MPZP (wybrnai zreszta forma konkrusu) uczanowali podstawy dobrej urbanistyki ktora miedzy innymi mowi w skrocie 'nie walic wszystkeigo w jedna kupe' Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 17.12.05, 19:50 Ta, no pieknie. Argumenty paryskie nie pasują - niestety. Pasowałyby, gdyby np. chciano wybudować tę salę na pl. Sw. macieja, albo w okolicy tzw. Bermuda Dreieck!. Pisanie, ze to zrewitalizuje Krupniczą - no sorry! Widac, moze jestes architektem, ze nie rozumiesz zasady iscia do teatru lub opery, czy na koncert. Za komuny to było proste: do sali - wysłuchac i sio do domu! Ale na swiecie tak nie jest! Wyjscie jest przezyciem. Idzie sie, wysłuchuje, nastepnie idzie sie do restauracji, do baru, aby pijąc lub jedząc, porozmawiac o widowisku. Popatrzmy na to od strony ul. Krupniczej. Ludzie wychodzą i gdzie idą? W kierunku rynku! Co ma z tego Krupnicza? Ano nic! Ponadto mają tam jeszcze pole minowe trasy WZ. Czy pojdą w kierunku placu Legionów? Nie. Niemcy nazywają cos takiego "tote hosen" (Martwe Gacie!). Na ich drodze panuje nuda, a oni chca sie zabawic. A co tym im mowisz - węzeł przesiadkowy! Oh God! A ponoc, ma to byc dla nas - aborygenów i dla naszych gosci - innostranców, których tu z czasem bedzie duzo! Porównanj sobie Rynek i Sp. Nowy Targ! Paryskie rozwiązania: Bastylia lub St Denis, to własnie takie miejsca, ktore dawały mozliwosc wprowadzenia noweo zycia zcyli rewitalizacji. Moze kiedys, ktos postawi obiekt uzytecznosci publicznej w kwartale Pułaskiego - Kosciuszki, lub w okolicach Trzebnickiej. To piekne mijesca nie zniszczone sadyzmem wrocławskiego architekta! Alo na to przyjdzie nam poczekac. I te urbanistyczne katastrofy członkow Stowarzyszenia Anarchistów Rzeczpospolitej Polskiej - Powstanców, Legnicka, to nie katastrofy to zbrodnia na pięknym, nigdys miescie. Opowiem Ci angegdotke. Pani architekt, nazwiska nie wymienie, czlonkini grupy niszczącej obszar ul. Łaciarskiej, opowiadała jak to wiele potrzeba było, aby przekonac odpowiedzialnego towarzysza w KW PZPR, żeby wydano zgodą na przeciecie tej, kiedys pieknej ulicy (od fosy otwierająca się cudowna perspektywa na kościół). Była dumna z tego, ze towarzysz dał sie przekonac..... Znam jeszcze parę podobnych anegdot. Tak wiec, to nie komuna zniszczyła to biedne miasto, ale pełni idei o nowym człowieku, arcytekci wrocławscy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Sołtys Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 20:27 Czołem 1410_tenrok! Moim skromnym zdaniem wejście od Krupniczej niczemu nie przeszkadza i z oczywistych względów lepiej dodać prestiżu właśnie tej ulicy niż Świdnickiej. Poza tym z Krupniczej jest b.blisko do imprezowo-klubowego zagłębia (Pasaż Niepolda), kina (Helios) czy odżywającej ulicy Włodkowica (Mleczarnia!), więc... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 17.12.05, 20:42 Drogi kolego Sołtys, czy Wiesz co to jest grupa docelowa? Czy ludzie korzystający z Sali Vratislavia pójdą do establishmentów, o których wspomniałeś? Oczekujesz, że po koncercie pójdą do kina Helios? Kiedys, w czasach Graupenstr. - była to rzeczywiscie niezła ulica z architekturą w stylu włoskiego renesansu. Giełda była jedną z hal koncertowych. W okolicy było dużo restauracji. Muzeum Starozytnosci i Sztuk Pieknych nie było wówczas wyspą w morzu martwych gaci. Obecnie jedyną rozrywką ulicy Krupniczej jest sklepik firmy Beatka Uhse......, a najbliższą restauracją jest Casablanca...... Jeszcze raz, buduje sie dla ludzi, a nie dla arcytektów. Ludzie są waszymi klientami i o nich należy pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 21:11 a moim skromnym zdaniem jest właśnie szansa, żeby ul. Krupnicza i inne pobliskie zaczęły "żyć". Przecież minie trochę czasu (podobno ok. 4 lata) aż sala koncertowa stanie na Pl. Wolności. Jestem pewna, że do tego czasu powstaną w okolicy nowego budynku restauracje, puby itp. To, że powstaje nowy budynek, który sam w sobie ma posiadać restaurację czy kawiarnie, nie pozostanie bez echa w jego otoczeniu, a poza tym do sali koncertowej nie będą chodzić chyba tylko ludzie, którzy przebywają w super-eleganckich lokalach i myślę, że Pasaż Niepolda jest akurat dobrym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.12.05, 23:04 > Dreieck!. Pisanie, ze to zrewitalizuje Krupniczą - no sorry! Widac, moze jestes > > architektem, ze nie rozumiesz zasady iscia do teatru lub opery, czy na koncert. Dziekuje, wlasnie przypadkowo akurat wczoraj bylem w teatrze - i wyobraz sobie ze rozumiem na czym polega wieczor. Pozdrawiam... Sam sobie zaprzeczasz w twojej argumentacji. Z jednej strony zgadzasz sie co do tego ze takie inwestycje sa w stanie zrewitalizowac dzielnice, z drugiej storny mowisz ze akurat wyjatkowo w przypadku ul. krupncizej to sie nie uda. Dlaczego? Twoja odpowiedz jest bo tam jest 'tote Hose' (singular tak w nawiasie). Dziwi mnie ze nie rozumiesz ze tam jest dziaj Tote Hose, bo wlasnie nie ma zadnego atrakcyjnego punktu. I jak nie rozumiesz ze dzieki temu budynkowi jest szansa na pojawienie sie knajp/restauracji w tym rejonie, to wtedy nie wiem wogle o czym ty mowisz... Po prostu zaprzeczasz sobie zadajac ze najpierw ma byc atrakcyjna dzielnica (n.p. knajpy) aby postawic tam gmach kulturalny... A kolejnosc MUSI BYC ODWROTNA: Stawiamy duza inwestycje komunalna aby ozywic dzielnice, rozruszac maly biznes, wspomoc ozywic dzielnice itd. Widze ze w przypadku Paryza dokladnie rozumeisz o co chodzi, ale w przypadku ul krupniczej nagle mylisz przyczyne ze skutkiem. A tak na margiensie to widze ze juz dwano nei byles w tych rejonach, bo pojawily sie tam juz knajpki (nie mowie o pasazu) ktore obsluguja dokladnei takich ludzi co chodza do teatru... I trzeba wykorzystac ta energie, aby uatrakcyjnic ten rejon miasta! Ach - i prosze nie krec teraz tej decyzji z ogormnymi beldami urbanistycznymi ktore sie zrobilo w tym miescie. Kazdy o zdrowych rozumach wie ze trasa WZ/LEgnicka/plSpoleczny jest chore, kazdy wie ze stawianie budynku na placu i sianie trawniczka w miejsce bylych kamienic jest chore (pl.Hirszfelda) - ale z nasza dyskusja tu to nei ma nic wspolnego! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 17.12.05, 23:40 Nie, ja sobie nie zaprzeczam. Dawałem przykłady na czym polegałaby rewitalizacja, chyba czytałes. Opisywałem specyfikę Krupniczej, która obecnie jest wycięta przez wuzete z tkanki miejskiej! Brak jest ciągu komunikacyjnego do rynku. Brak jest możliwości spaceru i podziwiania. Wiem, jak to jest w Wiedniu, w Monachium, w Mediolanie. To jest podstawa tego wszystkiego. To sie nie zmieni. Taki obiekt potrzebuje ambiente, a tego tam nie ma. Nie zarzucam Ci, że nie wiesz co oznacza wychodzenie do teatru, ale z pierwszego postu tak wywnioskowałem, zwłaszcza pisałeś o "węźle przesiadkowym". To ambiente, o tkórym jest mowa powyżej miałoby zabezpieczyć nas przed efektem "Brasilii" - pięknego projektu Nemeyera, który się nie za bardzo chciał przyjąć. Popatrz np. na wydanie GW z projektami. Pudło rezonansowe - choć projekt Kuryłowicza jest bezwzglęgnie najlepsze ze znaczną przewagą, choćby nad kopią "żałosnej i siermiężnej" filharmonii wrocławskiej z pracowni Maćków - widoczne jest z lotu ptaka, a do tego cały jego gag wciśnięty został w boczną fasadkę od strony fosy.... Generalnie projekt jest OK, ale lokalizacja typu Bayreuth. Chcę się mylić, a jak będzie - czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.05, 02:50 nie wiem z czego wnioskujesz ze nie chodze do teatru - bo uzywam KZ i przesiadam sie na 'wezle przesiadkowym' gdzie krzyzuje sie kilka linii tramwajowych????... tak na margienseie przypominialo mi sie ze przed tygodniem tez bylem w teatrze , i przed dwoma tez (grali u nas dekalog kieslowskiego) i przyznam sie takze ze jachealem do teatru na rowerze bo nie chcialo mi sie samochodu z garazu wyprowadzac. Jestem nie-kulturalny bo nie ubieram sie do opery za 3 grosze jak do opery? A do twoich argumentow. Widze ze teraz juz slusznie odszedles od zarzutu ze przy krupniczej / legionow nei ma uslug - o to chodzi, atrakcje (zarowno architkeotniczno-przestrzenne jak i kulturoalne) jak wlasnei ten gmach, maja uslugi w tym rejonie rozruszac! Teraz przciagnaes dwa inne argumenty, z ktorymi nie moge sie zgodzic: a) rejon wedlug ciebie nie ma 'klimatu' lub 'tkanki' miejskiej. Absolutnie temu zaprzeczam. Ciag w strone zachodnia jest od strony starego miasta cholernie klimatyczny (Synagoga, Fosa z planowana nowa kladka) i tez tkanka jest gesta i sie dodatkowow zapelnia (Wall-street-building) co wyglada cholernie effektownie i klimatycznie. Na dodatek otworzylo tam kilka super sklepow z dobra moda. Po drugiej stronie tez jest super-klimatycznie. Budynki wzdluz fosy az do swiebodzkiego sa przepiekne (pomijajac EFL). Problem tkanki owszem istnieje w storne pl.Legionow. Sa to jednak dziury, ktore trzeba tylko wypelnic (nie sa potrzebne jakies duze zabiegi urbanistyczne typu zmiana ciagow ulic itp.). Na dodatek jest w planie stworzenie prawdziwego placu w miejsce pl.Legionow. Wiec w przyszlosci ten teren bedzie bardzo interesujacy, i wlasnie nowa sala ma pomoc, aby to rozruszac. Wiec absolutnie sie nie zgadzam z tym ze te rejony niby nie sa klimatyczne - widze ze juz dawno tam nie byles! Przejdz sie! Tez uwazam ze w duzej mierze tkanka miejska jest dosyc dobra, trzeba tylko dopelnic (co jak juz pisalem, atrakcyjnosc sali przyspieszy) b) zarzucasz zle polaczenie przez trase WZ. To ze trasa WZ jest tragedia - do tego mnie nie musisz przekonywac. Widze ze nie sledzisz dlugo tego forum - a zatem zapraszam na podfroum INWESTYCJE i na moja storne www.softbimage.com/wro2015 Ale - wszystkie tereny 'po drugiej stronie' WZ maja ten sam problem co krupnicza. dotyczy to tak samo dzielnicy 4swiatyn, jak i swidnickiej z ochydnym przejsciem podziemnym. Ja nawet przyznam ze wole chodzic czasami dziwnymi drogami aby wlasnei to przejscie podziemne ominac. Wlasnie sie bardzo ciesze ze na krupniczej zwiekszy sie ruch pieszy! Wymusi to sila rzeczy na drogowcach wydluzenie cyklu swiatel dla pieszych na pl.bohat.getta, poszerzenie (na dluzsza mete) chodnikow, dodanie nastpenych swiatel na drodze z pl.Wolnosci do pl.Solnego (jest juz w planach) - wszystkie te zabiegi spodowoduja na dluzsza mete spowolnienie ruchu tranzytowego na trasie WZ (przez wieksza ilosc swiatel) - i co za tym idzie w przyszlosci calkowicte zamkniecie trasy WZ dla tranzytu. [Tak na margiensie - juz to jest przesadzone ze trasa WZ zostaie zamknieta dla tranzytu - bylo by wiec bledne stawianie gmachu przy swidnickeij tylko po to aby przez nastpene lata dojscie bylo latwiejsze, jak i tak sie planuje zamkniecie tranzytu na WZce < w przypadku jak pozostaje ic juz tylko argument 'dojscia' ktory prezsadza o lokalizacji] Z ostatnimi dwoma argumentami ktore ci zostaly a) brak klimatu b) zle polaczenie z Rynkiem przez WZ absolutnie zgodzic sie nie moge (bo b) jest wszedzie 'po drugiej stornie' i i tak zostanie w przyszlosci WZ zamknieta'). Szczegolnie z punktu a) wnioskuje ze juz bardzo dawno nie byles w tych pieknych rejonach - krupnicza ma duzo do zaoferowania! Trzeba tylko wysiasc z samochodu, otworzyc oczy i ogladac! Ta ulcia ma olbrzymi potencjal! Tak piszesz jak gdyby ulice w Monachium, Wiedniu byly piekniejsze - krupnicza jest piekna - jej potencjal jest tylko niewykorzystany! I po to stwaiaja ta sale aby ten potencjal wylaskotac! Pozdrawiam i ponownie zapraszam na podforum INWESTYCJE i na moja strone! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 18.12.05, 11:39 Pewnie jestem pokretny, ale staram sie czytac Twoje posty dokładnie. Nie zarzucam ci, ze nie chodzisz do teatru i to zostawmy, poniewaz ten watek prowadzi na manowce. Widoki i atmosfera - to jedno. A mozliwosc spedzenia czasu dla grupy docelowej "Hala Vratislavia" po koncercie - to drugie. Dla mnie jest to zła lokalizacja, ponieważ wieczorem nic sie tam nie dzieje. Symbolika tego miejsca, piekno Krupniczej, Włodkowice i okolic fosy to jedno, a fakty o ktorych pisze i mozliwosc korzystania z "cardo" to drugie. Wskutek takich, a nie innych rozwiązań, Krupnicza została wycięta z pozostałej tkanki Starego Miasta. Sama ulica ma mało mozliwosc rozbudowy infrastruktury, o ktorej mowię. A niestety dojscie do Rynku jest trudne, ponieważ połączone z szykaną, której nikt nie zamierza skasowac (WZ: nota bene jest realizacją idotycznego niemieckiego pomysłu z lat 30). To sa argumenty, ktore byc moze przy planowaniu tego miejsca nie odgrywały zadnej roli, ktore jednak mogą - piszę mogą - okazac się elementem negatywnym dla całego przedsiewziecia. Popatrzmy na to z innej strony - dlaczego tworzy sie tzw. male czy inne centra multiserwisu? Sama idea jest stara jak swiat - miasto sredniowieczne z podziałem na ulice posiadające centra obsługi mieszkanców przez rzemieslnikow skoncentrowane na niewielkiej przestrzeni są tego przykładem. Sensownym jest dostarczenie całego przekroju usług (patrz Galeria Dominikanska i jej sukces) w celu maksymalizacji, tez również zysku (rozumiany jest tu nie tylko w sposób materialny). Moim wywodem chce pokazac, ze aktualnie ta lokalizacja ma sporo minusów. I jeszcze raz mówię, że argument o podniesiesiu rangi tego miejscu lub jego wpływie na obszar w kierunku SW zupełnie do mnie nie trafia. Serdecznie Cie pozdrawiam WRO - jest super gosc i pieknej niedzieli dla wszystkich uczestniczacych w tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.12.05, 11:11 Śliczne (?) pudełka, stylem nawiązujące do wrocławskich blokowisk a nie do zabytkowej architektury Starego Miasta. Dobrze, że gmach opery będezie się na to "cudo" wypinał tyłem!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.12.05, 21:41 Kolejna pomyłka po dewastacji Teatru Polskiego przyszła kolej na Plac Wolności. Projekt Kuryłowicza to katastrofa - upadek archietktury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrak NIGDY nie było projektu... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.12.05, 10:52 ...który by się wszystkim podobał i to normalne bo każdy ma inny gust ale właśnie po to powołuje się do roztrzygania konkursów fachowców którzy sami projektują i znają się na rzeczy.Wygrał bardzo dobry projekt bardzo dobrego architekta i na pewno stanie się wydarzeniem architektonicznym we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: NIGDY nie było projektu... IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.12.05, 20:35 Kolego o jakich fachowców ci chodzi o tą zgraje wzajemnie wspierających się kolesi, z których raz jeden jest sędzia a drugi laureatem po czym następuje wymiana miejsc. Prześledź wyniki kokursów i skład sędziowski a wnioski narzucą się same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrac Re: NIGDY nie było projektu... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.05, 23:48 Kolego, sam sobie prześledź skład sędziowski i powiedz nam proszę,jaki to konkurs w Polsce wygrał van Egeraat ? Bo chyba wygrania przez niego tegorocznej edycji konkursu "Życie w Architekturze" dla najlepszej realizacji 2004/2005 (ambasada Królestwa Niderlandów) kolega nie wlicza? Tak przy okazji - to chyba niezłe kryterium fachowości ? ale rozumiem - kolega wszędzie węszy masoński spisek, co widac po kolejnych wpisach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: NIGDY nie było projektu... IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.12.05, 00:11 A jak wytłumaczyć wybór takiego gniota.Jak wytłumaczyć cały ten konkurs i sito jakie wymusza ustawa o zamówieniach publicznych. Przecież ten budynek nie pasuje do tego miejsca, miasta i wszystkiego co jest w otoczeniu, może tylko do wielkiej płyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: NIGDY nie było projektu... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.05, 00:28 ja to sobie tłumaczę w ten sposób,że "ten gniot" był po prostu najlepszy ze zgłoszonych prac. można sobie pójść na wystawę i samemu wyrobić zdanie,zanim sie zacznie rzucać oskarżeniami o ustawianie konkursu (których w dodatku nie potrafi się uzasadnic inaczej niz "weż se prześledź skład jury, co akurat w tym przypadku jest kompletna bzdurą) i proponuje pamiętać, że własne odczucia estetyczne nie muszą się pokrywać z odczuciami innych odbiorców - co widać także na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: NIGDY nie było projektu... IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.12.05, 08:24 W każdym razie jest coś nie tak skoro kolejny raz zgodnie z obowiązującym prawem wybiera się gniota. Nie mam kompletnie zaufania do sędziów członków SARP i funkcjonariuszy Izby Architektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wama Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.wroclaw.agora.pl 18.12.05, 17:02 Ja tylko nie moge dopatrzec sie ksztaltu skrzypiec w tym klocku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra J. Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 18:09 Zróbcie prosty sprawdzian i dajcie projekt Kuryłowicza do obejrzenia komuś, kto nie wie co to jest. Odpowiedź mojego syna - nowe kino?, odpowiedź mojego męża - mauzoleum Lenina z nowym oświetleniem?. Aż łza mi sie w oku zakręciła jak przeczytałam w Wyborczej jak w Warszawie szykują się do konkursu na Muzeum Sztuki Współczesnej. Dlaczego u nas tak nie mozna? A u nas amatorszczyzna i prowincja. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.12.05, 18:50 Pani Aleksandro, bez przesady z tą amatorszczyzną i prowicją, akurat ten konkurs był przygotowany profesjonalnie (jak na warunki wrocławskie megaprofesjonalnie). Zatrudniona została specjalistyczna firma doradcza m.in. do pomocy w opracowaniu warunków konkursu, miejsce ma dobry plan miejscowy- choć Pan tenrok pewnie tutaj byłby odmiennego zdania (również opracowany w wyniku wcześniejszego konkursu urbanistycznego), wreszcie jury również w składzie budzącym szacunek, pod przewdonictwem bardzo dobrego europejskiego architekta, któremu nie jest również obce projektowanie w Polskiej rzeczywistości. Jakie różnice(organizacyjne) w stosunku do warszawskiego konkursu? : na pewno wysokość nagród ( ale tak naprawde nie sądzę,żeby była to okoliczność decydująca) , niefortunny zapis o tym ,że o ostatecznym wyborze będą decydowac jakieś negocjacje z laureatami pierwszych trzech miejsc, brak oddzielnej "przedkonkursowej" strony internetowej, krótszy (moze za krótki) czas na przygotowanie prac. to wszystko nie są różnice dramatyczne. może po prostu nie był to temat wystarczająco ciekawy dla "topowych" europejskich pracowni ( bo akurat na listę polskich uczestników nie ma co narzekać), w porównaniu z takimi "medialnymi" projektami jak Muzeum Sztuki Nowoczesnej czy Muzeum Żydów Polskich. może jeżeli inwestor chciał osiągnąc "efekt Bilbao" trzeba było dać zlecenie z wolnej ręki, albo zaprosic do konkursu zamknietęgo 3-4 wybrane pracownie, godziwie im za to płacąc ( godziwie jak na ICH stawki, a nie polskie warunki, niestety). A tak mamy dobry projekt dobrego polskiego architekta , choć też wolałbym żeby w pokonanym polu pozostawił tuzy światowej architektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.12.05, 20:38 A może Pan jeszcze podać nazwę Loży. Ten gniot rzeczywiście przypomiona Mauzoleum Lenina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: FORUM TETRYKÓW IP: *.ok.ae.wroc.pl 19.12.05, 11:52 Łomatkobolesna jak mnie w krzyżu łupie! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 19.12.05, 20:58 Ma Pan racje w stosunku do konkursu. Nawet w stosunku do obiektu mogłbym sie zgodzic, choc osobiscie uważam, co uważam (ale de gustibus non e disputandum). Ale nie oczekuje na razie, ze tu pojawi sie cos w stylu Geerego lub podobne. Odnosnie urbanistyki. Jezeli pisze pan, ze dokonano tu fachowych analiz - to rzeczywiscie pusty smiech mnie ogarnia. Stowarzyszenie Anarchistów Rzeczpospolitej Polskiej nie dysponuje we Wrocławiu ani jednym kompententym urbanistą. Nie zamierzam prowokowac! Stwierdzam fakty. Urodziłem sie w tym miescie i mieszkam w nim od kilkudziesieciu lat z przerwą na studia za granicą. Dobra urbanistyka skonczyła sie tu w 1945 roku. Pozniej nastała era przedszkolaków i klocków stawianych w ramach zemsty na układzie komunikacyjnym miasta Breslau (za co, ze tak dlugo sie broniło?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.12.05, 23:21 cieszę sie ,że przynajmniej częściowo się zgadzamy (organizacja konkursu i przyjęcie wyników jego konkursu ). co do urbanistyki czuję że ogólnie (choś szczególnie w przypadku Placu Wolności - raczej nie )również sie zgadzamy, natomiast nie bardzo rozumiem,czemu cały czas wali Pan w bęben sarpowski??! SARP nie jest organizacją zrzeszającą urbanistów ! Jest dobrowolnym stowarzyszenie architektów ( z definicji - nie wszystkich architektów). Można to nawet nazwać kółkiem wzajemnej adoracji,jeśli ktoś chce być złośliwy - ale przynajmniej we Wrocławiu SARP jest raczej organizacją skupiająca projektantów starszego (nawet nie średniego )pokolenia, bez większego wpływu na kształtowanie ładu przestrzennego (jeśli nie liczyć powtarzających się regularnie listów otwartych pana prezesa Zwierzchowskiego). Istnieją także izby zawodowe - obowiązkowe, ale rownież odrębne dla tych dwóch profesji ( Izba Architektów i Izba Urbanistów). Podstawą planowania są plany miejscowe zagospodarowania - architekci nie maja uprawnien do ich opracowywania. Akurat w interesującym nas temacie placu wolności był konkurs , który wygrali architekci, ale to zupełnie wyjątkowa sytuacja, zresztą ich koncepcja była tylko podstawą do opracowania przez urbanistę z odpowiednimi uprawnieniami planu miejscowego (przynajmniej formalnie :) ) Zgadzam sie z Panem,że Wrocław nie ma szczęścia do planów miejscowych (to skutek) i urbnistów (to przyczyna) - najjaskrawszym przykładem ostatnio uchwalony MPZP centrum południowego. Absolutnie skandaliczny i oddajacy przestrzen publiczną przy głównej osi miejskiej całkowicie w ręce nieznanego inwestora ( w zasadzie zawarte tam ograniczenia i nakazy można było sobie darowac - tak niewiele wnoszą). Wracając do tematu sali koncertowej - ciężko zarzucać projektantom, że wypełniają zapisy planu - inaczej ich prace dostałyby "N"-kę i nie byłyby wogóle brane pod uwagę... A Pana zarzuty ( z którymi nota bene sie nie zgadzam) głownie dotyczą właśnie samej urbanistyki, w tym lokalizacji obiektu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.12.05, 23:59 Polska to jedyny kraj w Europie, w którym architekt nie jest również urbanistą ale za to dopuszczono do wykonywania tego zawodu geografów, biologów i innych, którzy nie posiadają stwierdzonej wyobraźni przestrzennej. Stało się tak dzięki SARP-owi, organizacji, która inicjowała korporacjonizm i skutecznie wprowadziła go w życie. Być może dlatego, że niektóre dzieci działaczy nie były w stanie dostać się na wydział Architektury więc robiąc praktykę ( zazwyczaj lipną) u mamusi albo kolesia z kółka wzajemnej adoracji uzyskują zaszytny tytuł urbanisty. Dzisiaj zaczynamy zbierać owoce w postaci gniotów w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.05, 15:17 zabawna jest dla mnie sytuacja w której wystepuję w roli adwokata SARPu, organizacji której ani członkiem, ani entuzjasta nie jestem, ale... Pani(e) RPO - co ma SARP do korporacji urbanistów ? i co znaczy "zainicjowała korporacjonizm" ? mam dziwne wrażenie ,że korporacje innych zawodów istniały juz od dłuższego czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 25.12.05, 17:13 Słodkie! Ale nie róbcie se jaj panowie z ludu bożego! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 20.12.05, 17:49 Te argumenty słyszę od lat! I za kazdym razem, pan wybaczy, ale obecnie tez, ogarnia mnie nawet nie pusty smiech, ale ruchy w kierunku uwolnienia pawia. Moze pan mi łaskawie odpowie na pytanie: KTO NA BOGA TWORZY TE PLANY! Pani z kiosku z kwiatami? A moze pan Czesio stolarz (przepraszam jezeli jakiegos Czesia uraziłem). TE PLANY DROGI PANIE SA TWORZONE PRZEZ arcytektów o specjalnosci urpanistyka. One są tworzone przez jednych...... dla innych arcytektów. Wy panowie i panie projektujecie bzdety i jeszcze w ramach towarzystwa wzajemnej adoracji sobie za te bzdety wręczacie nagrody. Przykłady owych bzdetów wyliczałem na tym forum więc nie będę się powtarzał. Należy powołać może ciało społeczne, a może za każdym razem organizować plebiscyt, nie wiem. Ale Wam należy zabronić dalszego niszczenia miasta Wrocławia. Zdaje sobie racje z tego, ze byc moze, nawet Was opluwam, ale to miasto niczym Wam nie zawiniło. Dlaczego je więc niszczycie? Tu niestety po wojnie nie zbudowano nic sensownego i klarownego, coś co by się broniło. A niektóre dzielnice (np. Huby) powinny być stawiane za przykład, jak nie należy ingerować w miasto. Gość, który postawił, zamiast w miarę sensownej postbauhausowskiej dzielnicy Breslau-Popoelwitz, klocki lego w formie pijanych dysz, wymądrza się później w różnych czasopismach mówiąc, jak to wspaniałe dzieła wystawiono we Wrocławiu i jakim osiągnięciem na skalę europejską był pomysł wykładania elewacji żwirem rzecznym oraz przesunięcie szkoły na Kuźniczej o cztery metry w stosunku do pierwotnej linii zabudowy. SANTA MADONNA! Mówicie pozniej, że to nie wy, to kto inny, to złośliwy plan zagospodarowania przestrzennego. ale nawet ten plan nie jest przez Was tworzony, ponieważ w wielu przypadkach, jest to jeszcze wielkoniemiecka mysl urbanistyczna z lat trzydziestych......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.12.05, 18:40 1410_tenrok nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Jestem z zawodu architektem ma na swoim koncie około 200 realizacji w Polsce i zagranicą i w całej rozciagłości zgadzam sie z Tobą. A co do Popowic to autorowi (zdaje się,że obecnie już Prof.) asystenci zrobili kawał i bloki ułożyli w słowo DUPA a ten tego nie zauważył i o mało co aby powstał taki plan realizacyjny. A co do modernizmu to w każdej epoce powstają dzieła sztuki i rzemiosła oraz gnioty. Chodzi mi raczej o obnażanie wielkich architektów znanych ze swej wielkosci wyłącznie z medialnej propagandy, głupich podręczników i wykładów naukawców. Mistrzem tych na ogół wandali był Le Corbusier i jak widać po paru ostatnich konkursach " Lenin i jego mauzoleum wiecznie żywy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.05, 01:04 hohoho, jak kolega architekt innych obrzucał błotem to było fajnie, a jak przy okazji i na niego poleciało to wielce oburzony :) że też się od razu nie zorientowałem , w końcu to tak typowe dla środowiska architektów zachowanie... 200 realizacji ? można by poznac jakąś niewielką choćby próbkę z tych prac (nawet anonimowo zaprezentowanych - no chyba że sa tak szeroko znane, że wszystko bedzie jasne) - żebyśmy wiedzieli,ż jakiej pozycji nazywa pan prace Kuryłowicza GNIOTAMI ( że nie wspomnę o tym nieudaczniku Corbusierze )? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 23.12.05, 00:48 Ta 200 zostawimy, co tam. Facet ma racje. Bandytyzm w architekturze zaczął się rzeczywiscie od szalenstwo typu "Maszyna do mieszkania" i stwierdzen, ze dom mam byc piekny, jak młotek. Swoje dorzucił Mies van der Rohe i paru jeszcze innych. Na tym łajnie wyrosła większość paranoi tworzących tzw. nowego człowieka.... Wiele z tych projektów okazało się socjologiczną bombą zeegarową. Więc po nim tak ostro nie leć. Idzie jednak o pewne zasady. Jeżeli chodzi o Kuryłowicza - no coz pudło rezonansowe widac z Eurowingsa - a to nie oto chodzi! Architektura ma cieszyc oko przechodnia, ponieważ to jest ten poziom oglądu. A tu, i znowu moje wredne krytykanctwo, mamy: plac Grunwaldzki - sedesowce - piekne zasyfione garaże ciągnące się jak dżownica! Powstanców Sl. - baraki w stylu sciany wschodniej dla biednych z garazami, te są nieco czystsze - ale stoją pod Krusem i pod Wartą. Czy tu projektują ludzie jedynie na amfie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 23.12.05, 11:48 Drogi Panie, na poczatku wydawał sie Pan osobą, z którą można prowadzić dyskusję, zgadzając sie z częścia poglądów - i nie zgadzając z innymi. Niestety Pan nie chce dyskutowac. Pan ma z góry założoną tezę i wymaga jej potwierdzenia, ewntualnych adwersarzy obrzuca Pan błotem. Nie odpowiada Pan na zadane pytania i nie przyjmuje do wiadomości faktów. Za głównego sprzymierzeńca w tym watku ma Pan pana RPO- autora 200 realizacji (z których żadnej nie chce zaprezentować), który ( jak sobie sprawdziłem w wyszukiwarce forum) jest opętany poszukiwaniem watku masońskiego w założeniu Izby Architektów oraz wieszaniem psów na Sarpie i Le Corbusierze (tego dotyczy 90% jego wpisów). W dwóch ostatnich kwestiach stanowicie duet doskonały. Pan po prostu nie lubi żadnej architektury wspólczesnej i dorabia do tego ideologię. wesołych świąt zyczę. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 23.12.05, 00:34 To sie zdziwisz, ale zgadzam sie z Tobą w całej rozciągłości. Jak mówię jedynie: przestać niszczyć i się wzajemnie popierac i twierdzić: JEST SUPER. Bo nie jest, niestety. Nowy przykład. Nad Odrą stoi zespół Barskiego. Ostatnio słyszałem, ze ma być on uznany za zabytek. Fajnie, ale tam studiowała moja żona i z jej opowiadań oraz jej znajomych wynika, że w środku można jedynie zachorowac na klaustrofobie. Byłem i potwierdzam. Albo z innej beczki. Centrum JPII na Ostrowie. Postawione przez skądinąd dobrego architekta i co? Bezstylowa masakra, która składa się z niepoprawnie włączonych elementów w łamigłówkę szalenca. Będę Was panowie męczył! Ale dajcie jeden przykład sensownego budynku. Tylko nie plomby - bo to zbyt proste. Jeden jedyny przykład, który nie nadaje się pod laskę dynamitu! Proszę, oto zaproszenie do rankingu. Warunki: Architektura dla ludzi, która się sama broni i jest porównywalna, no chocby z WuWą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.12.05, 00:38 nowy budynek przy pl.Uniwersyteckim Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 23.12.05, 00:52 Szkoda, ze nie znasz opinii np. prof. H. Dziurli i innych wrocławskich historyków sztuki na ten temat..... Ja Wiem, on Ci sie podoba (pisałes powyżej o tym). Ale popatrz na umiejscowienie i jaki to dysonans. Już lepsze w skali są te trzy budynki prawa na Więziennej. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.12.05, 01:09 > Szkoda, ze nie znasz opinii np. prof. H. Dziurli i innych wrocławskich > historyków sztuki na ten temat..... > Ja Wiem, on Ci sie podoba (pisałes powyżej o tym). Ale popatrz na > umiejscowienie i jaki to dysonans. Już lepsze w skali są te trzy budynki prawa > na Więziennej. > Pzdr No wlasnei - i tu sie rozchodzimy. Ja nie uznaje architketury postmoderniszycznej ktora cos udaje, czym nie jest. Ja uwazam ze architektura (tak jak zreszta kazda sztuka) powinna byc w pierwszej linii szczera. Luczki kwadraciki, gowienka, mozna sobie podarowac. KingKong tez nie bedzie mi sie podobal nawet jak malpa wyjdzie z ekranu i zacznie mnie masowac. kicz pozostaje kiczem - nawet jak ma twoim zdaniem lepsza 'skala' Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 25.12.05, 17:05 Drogi kolego, w czasie studiow w Monachium, wiele lat temu, opatrzyły sie tego typu bzdety. Ja wiem, Nowe prawo czy Nowa Politechnika moze sie podobac ludziom spragnionym nowinek. Niestety sa to mierne kopie architektury zachodniej z przed dwudziestu lat! To są fakty. Postmodernizm, sam w sobie jest OK, choc jego definicja jest smieszna. Smieszna jest dlatego, poniewaz postmodernizm sesnus stricto jest dalszym rozwojem modernizmu, tyle że nieco innymi metodami. Jezeli mowisz, ze Nowe Prawo niczego nie nasladuje i jest szczere, to radziłbym postudiowaś historie architektury.... Niestety każde pokolenie architektów używa tego taniego argumentu o "gówienkach".... Nie chce sie wymądrzać, bo to nie o to chodzi. Ta cała dyskusja zmierza do jednego. Tak Ty, jak i ja i inni - chcemy, aby to miasto było piekne. Nie chcemy bzdetów i "zartów asystentów prof. M.". Nie chcemy miasta oglądać z góry, tylko z dołu. Nie chcemy dzieł, którymi zachwyca sie kilku gosci, a cała reszta jest wkurzona, ponieważ musi w tym mieszkać. We Wrocławiu mamy do czynienia z zakonczeniem bajki pt. "Nowe szaty króla". Krawczykom szyjącym tu od 45 roku mówmy "SIO!" i to głośno. Jezeli PIS dotrzyma obietnicy o 3 milionach mieszkan - ci szalency gotowi sa zniszczyc to miasto lepiej niz dokonał tego Gauleiter Hanke w 1945 roku. Wesołych Swiat dla Ciebie i inych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.12.05, 17:43 Tenrok, nei czytalem dalej twojego watku bo po przeczytaniu tego skonczylem: > Smieszna jest dlatego, poniewaz postmodernizm > sesnus stricto jest dalszym rozwojem modernizmu, > tyle że nieco innymi metodami. Panie! POSTMODERNIZM jest ANTYTEZA MODERNIZMU!!!!!!!!!!!! W filozofii, w filmie, w literaturze i tez w architekturze. Z kontynuacja (dalszym rozwojem) to nie ma NIC wspolnego! Przecierz nie mozesz wiedzy o postmodernizmie opierac na slowie 'POST'!!! jest to wiedza tak podstawowa i tak oczywista ze juz nie bede dalej teg ciagna. Zatem tez nie bede sie odnosil do reszty co napisales o architekturze i o tym ze nowy wydzial prawa jest kopia tego co bylo 'na zachodzie przed 20laty' (Panie - w 1985 roku panowal takze na zachodzie Postmodernizm i neomodernizmu jeszcze wtedy nie bylo, wiec co niby kopiuje neomoderniszychny mackow, co podobno ma juz 20lat?) Strasznie mnie zasmuciles tenroku, bo myslalem ze wiesz o czym piszesz. Ale tak palnaes z absolutna podstawa kulturalna - czyli postmodernizmem - ze chyba nie musimy dalej dyskutowac bo nie widze fundamentu. Sorry, za tak ostry ton w te dni swiateczne, ale po prostu nie wiem jak inaczej moge sie do tego odniesc! m,am nadzieje ze nie obraziles sie, i zycze pogodnych swiat i troche wiecej zastanowienia sie i mniej nerwow :))) Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 26.12.05, 21:34 Ale znowu wracamy na ring! A to mnie nudzi (nigdy nie byłem bokserem, nawet nie mam podcinanych uszu)! Czytałem wiele ksiazek o postmodernizmie! I znam ta argumentacje! Mowienie, ze cos jest antytezą czegos, choc wcale tak nie jest, albowiem, jest to pewien rodzaj stylu miedzynarodowego, do ktorego namietnie poszukuje sie ideologii( w kazdym razie dla tego, co stawia sie tu jako postmodernizm). Mówiac prawde to mnie nudzi, poniewaz dyskusje ideologiczne, generalnie do niczego nie prowadzą. Porozmawiajmy o faktach (zywe obiekty), a nie o tym, co paru gosci było łaskawych wybanglac na temat zasady postmodernizmu! Widziałem szereg dobrych przykładów tego, co moznaby nazwac od biedy postmodernizmem (Hiszpania, Portugalia, Berlin, Praga). Twoje ulubione "Nowe Prawo" (i niestety równie kiepski budynek politechniki), wg mnie nim nie są. Ale nie o tym rzecz! Ty kolego piszesz, ze Nowe Prawo jest szczere, ponieważ nie ma "gówienek"! A ja pisze, ze widzialem takich Nowych Praw na peczki! Tyle, ze 20 lat temu! Czyli rzecz jest o prowincjonalnym delayu! Wiec prosiłbym czytac ze zrozumieniem, a nie wracac, przepraszam, ze znow wspominam, do niesmiertelnych wezlow rzesiadkowych i ozywienia martwej pustyni! Mam nadzieje, ze nie bedziemy znow powtarzali rowniez ponownie watku konsumpcji kultury...... A propos antytezy: najlepsze wytlumaczenie zawarte jest w Rejsie, w scenie z filozofem. Tyle lat temu, a juz wówczas kreowano droge do postmodernizmu! Jezeli chodzi o termin "post", to tak czy inaczej, jest on terminem "post", a nie np. "ante" lub "sub" albo "proto". "Post" ma swoje konkretne desygnaty, czy sie to komus podoba, czy nie. Na ten temat tez juz poszły całe kontenery artamentu do drukarek lub toneru! Ah, lingua latina magna est! Swoja drogą interesujące, jak daleko juz znalezlismy sie od, skądinąd pieknej (z lotu ptaka) Sali Vratislavia, przed która ma byc umieszczony tekst "Bogurodzicy.....". W tym miejscu? Na placu zamkowym stworzonym do przecudnych parad "VIII Armekorps, Breslau". Ale o tym tez juz ktos pare razy uderzył w kiborda! Happy New Year! Lock the door, take care of your furniture! 20+15= 35, 3+5=8 2+1+5=8 Sprytne, choc nie postmodernistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.05, 21:58 mowisz aby nie pisac ogolnikowo, a to co robisz to wlasnie pisanie ogolnikowo. Na argumenty dot. urbanistyki w przypadku pl.wolnosci pisales ogolnikowo o tym ze duzo orbanistycznych bledow po wojnie popelniono. Tez piszesz ogolnikowo ze takie budynki jak wydzial prawa (ktorym sie nie zachwycm, ale ktory uwazam za udany) byly juz 20lat temu - nie podajac konkretnych przykladow. A jak je podasz to juz teraz moge ise zalozyc, ze jedyne co te budynki ebda mialy wspolnego, to prostopadle sciany jak mauzoleum Lenina (jak to RPO przykladal) Krecisz krecisz krecisz z postmodernizm, zamiast po prostu przyznac sie do bledu. Twoim pisaniem pokazujesz dokladnie postawe czlowieka ktory dlugo zyl w postmodernizmie - tak dlugo wszystko relatiwizujesz az nic nie bedzie jasne. I tym dokladnie sie roznisz od argumentacji modernistycznej... Smieszna jest twoje proba argumentacji ze slowem 'Post'. Tylko bo cos przyszlo 'po' modernizmie nie oznacza zej est jego kontynuacja ideowa. Po prostu ostro palnales i teraz krecisz. Gdybys sie przyznal, bym chetnie dalej podyskutowal i moze przy tym sam czegos madrego sie nauczyl. Ale dyskusja z osoba ktora zamienia oczywiste rzeczy tak aby zawsze miec racje jest nie interesujaca, bo nie ma zadnego fundamenut do ktorego moglibysmy sie odniesc. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 26.12.05, 22:29 wiec dobrze! Sam tego chciales! Pogadajmy o eklektyzmie puzllowym (charakterystyka postmodernistycznej architektury: Terry Farrel, Hans Hollein, Michael Graves, James Striling, Aldo Rossi). A wieęc o sięganiu do konkretnych elementów i mieszaniu ich na zasadzie kontrapunktów. Włączymy tu jeszcze mojego ulubionego Stowassera (Hundertwassera), ktory postanowił pokazac architektom, co na prawde mozna zrobic. Postmodernizm - krytyka modernizmu, krytyka stylu miedzynarodowego, wedle prac panow C. oraz M. v. d. R., autorów najpowazniejszych prac teoretyczne i najpowazniejszych realizacji. Chec siegania do do zrodel, czyli "back to the roots" - kolumna, archiwolta etc. Zarazem, niechec do eklektyzmu XIX-wiecznego (tego Biedermeiera ery wczesnoindustrialnej), poniewaz z tego wiele dobrego nie wyszło. I prosze o przykłady takiej architektury we Wrocławiu! Od razu mowie Nowe Prawo i Politechnika - nawiazania do takich rzeczy jak, Neue Stattskanzelei w Monachium (budynek zresztą wstretny) - to cytaty z ciezkiej niemieckiej architektury urzedniczej, pozbawione duszy i powtarzające rozwiązania pewnego architekta, ktora dla pana z wąasikiem wybudował masywną galerię sztuki (nie był Speer!). Te budynki nie mają cna postmodenizmu w sobie. Są modernizmem wykonanym nieco innymi metodami, powiedzmy szczerze - lekko żałosnym! Obiekt pana Kuryłowicza równiez nie jest postmodernistyczny. Gdyby forma kubiczna i złączona z nią forma obła Hali Vratislavia nie zostały umieszczone na dachu i od strony fosy - czyli w miejscach gdzie ich nie widac (pewnie gdzie nie rażą uczuć estetycznych) - moznaby uznac ten budynek za postmodernizm, a tak..... Blang, dziang. Ale jest OK. Posiada linki na fasadzie, pewnie będzie łatwo wieszac flagi. Długo mieszkałem we Włoszech, kocham tamtą architekturę, dlatego lubię Krupniczą - przypomina mi wiele obiektów z "La dolce Firenza". A mauzoleum Włodzimierza Illicza - to, jakby nie spojrzec, naprawde dobry obiekt! Tam wszystko gra (pewnie gosc bał sie mocno NKWD) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.05, 23:08 Jeju, tenrok. Blagam pisz z troche wiekszym uporzadkowaniem, jakos cholernie ciezko mi se czyta: > Postmodernizm - krytyka modernizmu, NO WKONCU! Wiec cale szczescie zrewidowales ten dziwny post, ktorego ostro palnales wczesniej... > Nowe Prawo i Politechnika - nawiazania do takich rzeczy jak, Neue > Stattskanzelei w Monachium (budynek zresztą wstretny) - to cytaty z ciezkiej > niemieckiej architektury urzedniczej, pozbawione duszy i powtarzające > rozwiązania pewnego architekta, ktora dla pana z wąasikiem wybudował masywną > galerię sztuki (nie był Speer!). Te budynki nie mają cna postmodenizmu w sobie. Nie wiem co masz na mysli z 'politechnika' bo ma duzo budynkow. Nowy wydzail prawa - tak ten budynek nie ma zadnego elemntu postmodernizmu w sobie. I cale szczescie. Wkocnu! Postmodernizm grasowal 20lat temu (a we wro niestey jeszcze ciagle)! Ale to co pozniej wypisujesz, to znowu jest ostrym palnieciem: 'Nawiazanie do architektury Speera' Zacznijmy od tego, ze arch. Speera nawiazuwala do Antycznego Rzymu i stad brali architekci faszystowskiej architektury swoje inspiracje. Mowa jest o kolumnach, mosaikach, czesciowo prporcjach itd. Nowy Wydzial Prawa z tej architketury NIC nie ma. Drugie palniecie i to ostre, jest porownanie takze Budynku Staatskanzlei do arch. Speera - takze ten Budynek nie nawiazuje do tego typu architektury. Poza w/w punktami, takze fakt duzej ilosci uzycia szkla jest zaprzeczeniem projektow Speera (i podobnych). To samo dotyczy zreszta tez nowego wydzialu prawa. Jak na pewlniona funkcje (sala wykladowa ktora musi byc 'ciemna') budynek ma bardzo duz przeszklen - jak n.p. front Trzecie punkt z ktorym sie nie zgadzam to ze Nowa Staatskanzlei nie jest postmodernistyczna. Moze rzeczywiscie nie ma kolumn, ale przez urbanistyke obiektu, proporcje, uklad probuje nawiazac do tego co stalo tam przed wojna - co wiecej: Wplata sie w istniejaca kopule - glowne ejscie budynku (ktore wojna zaoszczedzila). Taka interpretacja a zatem cytowanie przeszlosci jest typowe dla postmodernizmu. Jeszcze bardziej postmodernizm jest widoczny w malej arhcitekturze otaczajacej budynek: Jest pelno altanek, kolumnad itp. A zatem dokladnei to, co ty samemu wymieniles jako charackterystyczne dla postm. > Są modernizmem wykonanym nieco innymi metodami, powiedzmy szczerze - lekko > żałosnym! Nie - tutaj znowu sie mylisz. Te budynki nie sa modernizmem. Modernizm juz sie skonczyl. Co najwyzej moze to byc Neomodernizm < Neomodernizm wlasnei z tego powodu bo 'wykonany nieco innymi metodami'. Do jakiego stylu nowy wydzial rzeczywiscie nalezy dowiemy sie dopiero za 10lat - trudno opisac styl w ktorym sie wlasnie zyje. Najprawdopodobniej jednak jest to neomodernizm. > Obiekt pana Kuryłowicza równiez nie jest postmodernistyczny. Tak - tutaj wkocnu znowu napisales cos, co sie zgadza. I cale szczescie nie jest postmodernistyczny!!! Ile lat mozna jeszcze tkwic w tej tragedii? > Gdyby > forma kubiczna i złączona z nią forma obła Hali Vratislavia nie zostały > umieszczone na dachu i od strony fosy - moznaby uznac ten budynek za > postmodernizm Bardzo interesujaca teze wyglaszasz - ale niestety znowu bledna. Pokazywanie funkcji budynku /struktury budynku poprzez zabiegi ktore powyzej opisales nie jest _zadna checha postmodernizmu_! Jezeli juz to pokazywanie funkcji budynku jest cecha modernizmu, a pokazywanie struktury evtl. high-techu. Niestety ostro sie mylsiz twierdzac ze przenikanie w/w bryl by bylo typowe dla postmodernizmu. Prosze ciebie tenroku - im wiecej piszesz tym bardziej sie mylisz. Raz piszesz ze Postmodernizm jest kontynuacja modernizmu. Teraz cale szczescie dlaes mi racje ze jest to antyruchem. Pozniej porownujesz kierunke sztuki nacjonalistycznej do wydzialu prawa, nie widzisz najbardziej typowach elementow postmodernistycznych w budynku Neue Staatskanzlei i na sam koniec proponujesz zmian w projekcie kurylowicza ktore maja zrobic ten budynek bardziej postmodernistyczny a w rzeczywistosci dokladnei te zmiany wzmocnia charackter neomodernistyczny. Tak ostro wszystko pomieszales ze nawet nie wiem gdzie zaczac! A tak na margiensie - postmodernizm, ktory tak kochasz, skonczyl sie 15lat temu... Tylko nie we wroclawiu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.05, 23:10 do wytlumaczenia: uzylem skortu myslowego: architektura Speera - majac na mysli arhcitekture stylu reprezentowanego przez faszystow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.12.05, 00:11 no to sobie Panowie pogadaliście :) ale przyznaję,też lekko zdębiałem, jak tenrok zaczął przekonywać, że nowe prawo ( bo chyba chodziło o budynek Maćkowa a nie Frankiewiczowej - to akurat postmodernizm w czystej postaci), budynki politechniki (???- przy okazji co maja Teki do D1 i D2 ?) i potencjalnie sala Kuryłowicza to nie są budynki postmodernistyczne... a kto tak twierdzi(ł) ??? a juz argumentacja, że od biedy Kuryłowicz byłby postmodernistyczny, gdyby to przenikanie brył było bardziej widoczne... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 27.12.05, 11:27 OCZYWISCIE, ZE FRANKIEWICZOWA TO POSTMODERNIZM - ZRESZTA BARDZO DOBRZE WKOMPONOWANA W WIEZIENNA! NATOMIAST NOWE PRAWO - nie mam słów, kolejna zemsta na naszynm biednym miejscie!! NOWE PRAWO TO NIE JEST POSTMODERNIZM (nigdy o tym nie pisałem)! NOWE PRAWO TO NIEMIECKA CIEZKA ARCHITEKTURA URZEDNICZA! SANTA MADONNA DI TUTTI SANCTI! TO TEN SZALONY WR0200000000000000000000000000000000015 pokretnie pisze! KONIEC SZALENSTWa! NIE UCZESTNICZE WIECEJ W DYSKUSJACH SOCJOTECHNICZNYCH! WR0-2015 ma czytac ze zrozumieniem. ZRESZTA STRASZLIWIE TRUJE i brak mu podstawowej wiedzy, a argumenty zmienia jak skarpetki (inne wątki też tego dowodzą!). Za 10 lat dowiemy sie co to za system filozoficzny nim powodował! CHYBA ANTYTEZA HOMOSOVIETICUSA! WTEDY TEZ TAK MOZNA BYŁO, BYLE MOJE NA WIERZCHU!. A z Kuryłowiczem to tak własnie jest, chyba ze inne ksiazki czytalismy? HAPPY NEW YEAR! I dobrej zabawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.05, 13:30 Tenrok, ja nie wiem co jest z toba, ale po prostu mieszasz wszystko i na dodatek czesciowo TWOJE bledy mi podpisujesz: Zacznijmy spokojnie: a) 'Mister - przegrales! to nie był Speer!' Napisalem przecierz od razu poprawiajac sie w poscie pozniej ze to nie byl Speer, lecz architketura nacjonaloistow faszystowskich, ktorej Speer byl glownym reprezentantem - moge tylko powtorzyc to co juz napisalem wczesniej: Uzylem slowa 'Architektura Speera', jako skrot myslowy bo on byl jej glownym przedstawicielem. Nie zmienia to jednak tez nic w argumentacji - chcarackter arch. faszystowskiej nie ma nic wspolengo z Neue Staatskanzlei, lub budynkiem mackow. Wiec odnies sie lepiej do argumentow ktore podalem. b) 'Neue Staatskanzelei nigdy nie była postmodernistyczna. Czyli znow mamy kłopoty z czytaniem.' Kto ma problemy z czytaniem? Ty pisales ze Staatskanzlei nawiazuje do asrhcitktury Faszystowskiej - to zrozumialem. Ale znowu sie mylisz: Podalem ci duzo argumentow, dlaczego Staatskanzlei nie ma nic wspolnego z arch Faszystowska, a co wiecej, ma duzo elemntow arch. postmodernistycznej - na zaden z tych argumentow nie odpowiedziales. Tylko napisales 'ze tak ie jest' c) 'statt - "zamiast"; staat - "panstwo"! - czyli wyszlo Ci takie qiu quo pro - "zamiast kancelaria" - gratulacje!).' Tenro, nie wiem czy to robisz aby mnie denerwowac? Widze ze juz sie mylisz kto co napisal. Bym nie udowadnial ci tego, ale zrobie to, poniewaz widze ze mylisz wszystko ze wszysktim. Ja napisalem wszedzie w poscie Staatskanzlei (czyli poprawnie) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=33496390&wv.x=2&a=33993366 Ta napisales w calym swoim poscie Stattskanzlei (czyli blednie) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=33496390&wv.x=2&a=33992075 Smieszne ze wytykasz sobie swoje wlasne bledy! d) 'I popatrz na swoje posty do góry - na początku mowiłes ze Nowe Prawo jest OK - cos sie z Tobą dzieje?' Tenrok, ja rzeczywiscie powoli mysle ze piszesz aby prowokowac, albo nie rozumiesz jezyka. Przecierz ja caly czas uwazam ze nowe Prawi jest swietne i nigdy temu nie zaprzeczalem! Swietne bo _nie ma nic z postmodernizmu!_ e) 'A i jeszcze jedno, ze starozytnego Rzymu - to brali wszyscy swoje inspiracje' Nie masz w tym racji, znowu udowadniasz brak wiedzy - jest tak duzo 'wyjatkow', czyli stylow, ktore nie czerpaly z starorzytnego Rzymu, ze nie mozna mowic o zdanej regule. Zacznijmy od tego ze az do renesansu nikt na starorzytnym rzymie sie nie stylizowal, bo nikt nawet nie wiedzial co to jest! A z nowszych stylow: High-tech / dekonstruktywizm / modernizm / Secesja - anby wymienic tylko kilka - nikt z W/w stylow nie czerpie z starorzytnego Rzymu. Jestes zakochany w postmodernizmie i po prostu mylisz sie ostro, tenroku! f) 'NOWE PRAWO TO NIE JEST POSTMODERNIZM (nigdy o tymnie pisałem)!' Ja tez nie, wiec po co 1000raz to powtarzasz? Juz chyba wszyscy zrozumieli ze plujesz na wszystko co nie jest postmodernizmem! g) 'NIE UCZESTNICZE WIECEJ W DYSKUSJACH SOCJOTECHNICZNYCH! ' Nie musisz uczestniczyc w dyskusji - ale nie wiem co 'socjotechnicznego' w tym jak wymieniam charackterystyczne elmentey postmodernizmu, jak kolumny, cytowanie przeszlosci itd. h) 'ZRESZTA STRASZLIWIE TRUJE i brak mu podstawowej wiedzy, ' Powyzszy zarzut, ze nie wiem o czym pisze, pisze osoba, ktora raz uwaza ze postmodernizm jest kontynuacja modernizmu, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=33496390&wv.x=2&a=33961751 a tu, ze postmodernizm jest antyteza modernizmu. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=33496390&wv.x=2&a=33992075 'A z Kuryłowiczem to tak własnie jest' Aha - nawet gdybym zostawil do zdanie w kontekscie, by nie robilo zadnego sensu. Konczysz twoj post z pieknym zdaniem bez sensu ... Dziwny jestes tenrok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.12.05, 19:47 Panie tenrok, rozumiem, że świętowanie Nowego Roku rozpoczął Pan nieco wcześniej - bo inaczej nie moge sobie wytłumaczyć pańskich ostatnich wpisów. Przecież my Panu nie zarzucamy,że gdzieś Pan napisał,iż Nowe Prawo (Maćkowa) jest postmodernistyczne - tylko dziwimy sie ,że nagle podjął sie Pan misji wytłumaczenia nam, że postmodernistyczne nie jest. Panie tenroku - my to naprawde wiemy. Co do Kuryłowicza - to chyba naprawdę inne książki czytaliśmy, jeżeli dalej upiera sie Pan, że gdyby przenikanie sie brył w sali koncertowej było bardziej widoczne, to moznaby te budowlę uznać za postmodernistyczną. Jeżeli dla Pana wyznacznikiem postmodernizmu w architekturze jest to czy widoczne jest przenikanie sie różnych brył, czy nie - to gratuluję. Podobnie karkołomne jest dowodzenie,że budynek Nowego Prawa wywodzi sie z arcitektury typu Neue Staatskanzelei. To że Panu sie tak wydaje na szczęście jeszcze nie oznacza,że tak jest. A czepianie sie literówek wro - zresztą błędne, bo to Pan źle pisał nazwę tego budynku - jest naprawdę zabawne. Akurat w przypadku wro można się czepiać bardziej polskiego nic niemieckiego :) Przy okazji - nazwisko architekta muzeum w Bilbao to Gehry, a nie Geere - nie zwracałem na to uwagi wcześniej, bo myślałem,że to literówka, ale skoro Pan tak uważnie naciska klawisze... "I popatrz na swoje posty do góry - na początku mowiłes ze Nowe Prawo jest OK - cos sie z Tobą dzieje?" - tu też Pan ostro pojechał. jakiś późniejszy niż "na początku" cytat z wro, w którym twierdzi że nowe prawo jest nie-OK ? można prosić ? Mister - przegrales! to nie był Speer! A wiec cała argumentacja odpada i jest do bani! Musisz lepiej poszukac w zrodłach! Uzywanie szkła - to signum temporis - chodzi o kwestie wertykalnosci i horyzontalnosci. Czyli znow - brak binga! Neue Staatskanzelei nigdy nie była postmodernistyczna. Czyli znow mamy kłopoty z czytaniem. Bede nie miły. Mniej podniecenia wiecej ratio! To Ci pomoze. Jezeli pisze o tych budynkach - to pisze, ze te wrocławskie - wybacz gnioty i cytaty - z tego sie wywodzą! PLIIIIIIIIIIIIZ! Odnosnie budynku PWr - to jest to ta wspaniała, oklejona szkłem (jakies diiile z producentami szkło ?) buda na rogu Łukasiewicza - Smoluchowskiego. TO TEZ NIE JEST POSTMODERNIZM! TO JEST CIEZKA NIEMIECKA ARCHITEKTURA URZEDNICZA! Pewnie goscie napatrzyli sie na to w czasie stypednów DAAD albo Humboldta...... I nie osłabiaj mnie na przyszłość! I wreszcie pochwała: statt - "zamiast"; staat - "panstwo"! - czyli wyszlo Ci takie qiu quo pro - "zamiast kancelaria" - gratulacje!). I popatrz na swoje posty do góry - na początku mowiłes ze Nowe Prawo jest OK - cos sie z Tobą dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 27.12.05, 11:10 Mister - przegrales! to nie był Speer! A wiec cała argumentacja odpada i jest do bani! Musisz lepiej poszukac w zrodłach! Uzywanie szkła - to signum temporis - chodzi o kwestie wertykalnosci i horyzontalnosci. Czyli znow - brak binga! Neue Staatskanzelei nigdy nie była postmodernistyczna. Czyli znow mamy kłopoty z czytaniem. Bede nie miły. Mniej podniecenia wiecej ratio! To Ci pomoze. Jezeli pisze o tych budynkach - to pisze, ze te wrocławskie - wybacz gnioty i cytaty - z tego sie wywodzą! PLIIIIIIIIIIIIZ! Odnosnie budynku PWr - to jest to ta wspaniała, oklejona szkłem (jakies diiile z producentami szkło ?) buda na rogu Łukasiewicza - Smoluchowskiego. TO TEZ NIE JEST POSTMODERNIZM! TO JEST CIEZKA NIEMIECKA ARCHITEKTURA URZEDNICZA! Pewnie goscie napatrzyli sie na to w czasie stypednów DAAD albo Humboldta...... I nie osłabiaj mnie na przyszłość! I wreszcie pochwała: statt - "zamiast"; staat - "panstwo"! - czyli wyszlo Ci takie qiu quo pro - "zamiast kancelaria" - gratulacje!). I popatrz na swoje posty do góry - na początku mowiłes ze Nowe Prawo jest OK - cos sie z Tobą dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 27.12.05, 11:14 I jeszcze jedno, za bardzo jestes socjotechniczny, a za mało racjonalny. Ale quod libet! No to pa! A postmodernizm skonczył sie 20 lat temu? No, łonderful! Ale, cymu nie! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 27.12.05, 11:16 A i jeszcze jedno, ze starozytnego Rzymu - to brali wszyscy swoje inspiracje........... Są pewne wyjątki, ale jak wiesz - one jeno regułe potwierdzają! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 26.12.05, 22:32 A i jeszcze jedno, moge Ci podac pare tytułów, też... A krecic? No coz, był taki zespół Blood Sweat an Tears i taki numer "spinning wheel" - fajnie kreci - tak mi pozostało. A swoja droga Wrooooooooooooooo ty tez troche krecisz, chyba ze wczesniej nie pisalej nic o Noweym Prawie? Oh te moje stare oczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.12.05, 18:57 Podoba mi się pomysł dyskusji z udziałem historyków sztuki. Zastanawia mnie skąd bierze się i dlaczego jest akceptowana architektura totalistów, czyli bandytyzmu,która ma ukształtować nowego człowieka. Niestety ale konkurs ten pokazuje,że duch totalistów jest obecny i do tego istnieją realne przesłanki do budowania ich światyń. Za symbol totalizmu w architekturze uważam Mauzoleum Lenina a głównego ideologa tej architektury Le Corbusiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.12.05, 20:17 RPO, mowiles ze jestes autorem 200realizacji - bys mogl prosze podac ktore. Nie pytam sie z tego powodu bo uwazam ze kazdy ktos sie wypowiada powinnien byc architektem! Wrecz przeciwnie, walcze o dobra urbanistyke, o dobre projekty, o kolorystek rewitalizowanych dzielnic starej zabudowy wlasnie z tego powodu bo wszyscy - tez nie-architekci - z tego korzystamy. Z drugiej strony jednak mnie twoje realizace bardzo interesuja - jeste przerazony twoimi pogladami o nowoczesnyej (i nie tylko tej) architekturze! Z tego powodu bardzo mnie interesuja jak wedlug ciebie powinna arch. wygladac bo ja nie moge sobie tego wyobrzaic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.12.05, 21:42 Swoje realizacje pokazuję wyłącznie potencjalnym inwestorom . Twoje zdanie na temat moich realizacji mnie nie interesuje. Nie wzruszają mnie też przyznawane mi oficjalne nagrody, są owszem miłe ale o wiele więcej satysfakcji mam gdy usłyszę po 10 latach od inwestora,że jego dom jest najpiękniejszy albo,że budynek jego firmy nic sie nie zestarzał i nic w nim by nie zmienił. Takie niespodziewane wyrazy zachwytu po latach nie zastąpią żadnej nagrody i stanowią dla mnie największą nagrodę za moją pracę. Projektuję dla konkretnych ludzi i do miejsca i tylko to dla mnie jest ważne. Czerpię radość z realizowania obiektów i to nie zależnie od wielkości inwestycji. Najważniejsze jest współtworzenie z inwestorem ,jeżeli są to prywatne zlecenia i zaspakajanie potrzeb użytkowników, w tym kulturowych, jeżeli są to zamówienia publiczne. To co mi się podoba z wybudowanych ostatnio obiektów to podaję jeszcze raz linkę ronet.pl/czolo/2005.12.14.tifs.engegneria/index.htm Podoba mi sie to dlatego,ze architekt prawdopodobnie zafascynowany obecnymi możliwościami produkcji pokryć dachowych z blachy, wykorzystał je do maksimum z pełnym zrozumieniem ich możliwości, swobodą tworzenia, odważnie. Być może materiał ten tak bardzo go zainspirował,że bawił się do końca formami przestrzennymi jakie dają współczesne technologie. Jest to dla mnie architektura prawdy, wysokich umiejętności technicznych, szerokiej wiedzy i posiadająca to coś, co prawdopodobnie pochodzi od Boga. Tego wszystkiego nie widzę w nagrodzonych pracach. Analogiczny prostopadłościan do projektu Sali Wratislavia zastosowano w Mauzoleum Lenina 80 lat temu, stawiał je Mis Van Derohe Pan Prof Molicki i setki innych. Mało tego jest to forma znienawidzona przez wielu mieszkańców Wrocławia, zwłaszcza tych, którzy mieszkają w blokach. Przy dzisiejszych możliwościach technologicznych jest to forma przestrzenna prymitywna. Taki projekt może zrobić każdy, student itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.12.05, 22:26 aha - nie pokazesz projektow bo zdanie cie nie interesuje, Ten Projekt sali kazdy student moze zrobic bo jest prostopadłościan Podobienstwa miedzy sala a mauzoleum jest to ze ma proste sciany. Okey - nie chce mi sie dyskutowac, jest to smieszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.zgora.dialog.net.pl 26.12.05, 08:28 Nie mamy pewności kto robił projekty konkursowe, czy nie aby studenci lub absolwenci na praktykach. Ustawa o zamówieniach publicznych wyklucza samodzielny udział młodych ludzi bez dorobku ale za to pozwala na firmowanie prac konkursowym bardzo słabym biurom projektowym np tym, które są własnością konstruktorów albo instalatarów a architekt jest tam wyłącznie wyrobnikiem albo często tylko firmuje produkcje projektów. Konkurs powinien być dla architektów a nie dla biur. Wykonanie projektu budowlanego jest odrębnym zagadnieniem. W Nimczech laureat konkursu może wykonać projekt we własnym biurze lub w biurze wskazanym przez inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 26.12.05, 22:36 To jest na prawde dobry obiekt. Skoro takie rzeczy Cie kreca - masz racje. Podoba mi sie, co piszesz. To nie jest tani poklask. Mama nadzieje, ze wiecej znajdzie sie takich, jak Ty. Szczesliwego Nowego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ucla Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 00:53 > To sie zdziwisz, ale zgadzam sie z Tobą w całej rozciągłości. > Jak mówię jedynie: przestać niszczyć i się wzajemnie popierac i twierdzić: JEST > > SUPER. Bo nie jest, niestety. > Nowy przykład. Nad Odrą stoi zespół Barskiego. Gdzie to? Ostatnio słyszałem, ze ma być on > > uznany za zabytek. Fajnie, ale tam studiowała moja żona i z jej opowiadań oraz > jej znajomych wynika, że w środku można jedynie zachorowac na klaustrofobie. > Byłem i potwierdzam. Albo z innej beczki. Centrum JPII na Ostrowie. > Postawione > przez skądinąd dobrego architekta i co? Bezstylowa masakra, która składa się z > niepoprawnie włączonych elementów w łamigłówkę szalenca. Nie podzielam tej opinii. Mnie tam ta estetyka odpowiada. Oryginalna, odważna, ale w sumie przytulna i miła dla oka. Oczywiście, nie każdy by tak potrafił, ale czy to powód do tak daleko posuniętej zawiści? Szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Barski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 12:57 O matko! Barski i Dom JPII na OStrowiu w jednym worku. Stety lub niestety, architektura dzieli się na dobrą i złą. Architektura Barskiego (ta stara) jest dobra, a dom JPII jest zły. Dajże spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Barski. IP: *.zgora.dialog.net.pl 23.12.05, 18:09 Arch wyśmiewasz się z Gaudiego a wskaż mi drugi taki obiekt z ostatnich 150 lat, do którego przyjeżdżają turyści z całego świata, stoją przed nim jak wryci a niektórzy to nawet leżą na trawniku a jeszcze inni przytulają się do kamieni, z których wybudowany. Przed Sagradą Familią ludzie koczują w śpiworach i godzinami patrzą się na to dzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: Barski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:00 Gdzie ja się wyśmiewam z Gaudiego? Pomyłka, jak rozumiem. Mowa o Barskim, z któego też się raczej nie "wyśmiewam". Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Barski. 25.12.05, 17:11 Worek workiem, a chała chałą! Barski w srodku to mordega! Obicie czegos aluminium, czy jak obecnie szkłem - to signum temporis! Po zdjeciu elewacji okaze sie, ze to taka sama tragedia! Architektonicznie - nie wiem, jak wyglądł proces tworzenia - to jest do przyjecia (Barski), ale wewnątrz to czysta tragedia i przeczy wszelkim zasadom bezpieczenstwa i uzytkowania jako obiekt naukowy (chemia!·). Ten budynek kilkukrotnie się palił (pierwszy raz jeszcze za czasów p. pof. Trzebiatowskiej). Akcja ratownicza była utrudniona. O tym pisałem! Tylko nie mów, że to wina ludzi i architekt zaprojektował to dobrze - bo pekne ze smiechu (pewnie bys tego chciał, he, he) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:13 Na początku wszystkich swoich wypowiedzi zaznaczył Pan, że jest pan z wykształcenia historykiem sztuki, a zaraz potem zaczął się Pan ze znawstwem wypowiadać na tematy wszelkie, ale na pewno nie mówi Pan o historii sztuki. Oczywiście, może Pan, ale rozumiem, że Pana wykształcenie ma dawać Panu zezwolenie na wszelkie te komentarze. Proponuję, aby piekarz zajmował się pieczeniem, Historyk sztuki - historią sztuki, a architekt - architekturą. Myślę, że wszyscy na tym dobrze wyjdziemy. Pan, będąc historykiem sztuki, uważa, że nagrodzone prace są skrajnie złe, a ja, będąc architektem, uważam, że są całkiem dobre, mówiąc bardzo ogólnie. Kto będzie oceniał, czyje zdanie jest właściwe, prawdziwe, lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Trochę skromności IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.12.05, 16:18 Architekturę użytkują wszyscy dlatego zdanie nie-archietektów jest równie ważne jaki tych z wykształceniem architektonicznym a może nawet ważniejsze. Nie chce mi sie rozpisywać na temat nagrodzonego GNIOTA, bo szkoda na to czasu ale z całą pewnością jest to architektura skrajnie zła. Architektura wyalienowana z przestrzeni, miejsca, historii, tradycji i natury, dlatego jest tak bardzo nieakceptowana. Projektowanie architektury nie polega na stawianiu sobie pomników a na zaspokojeniu potrzeb jej użytkowników, również w aspekcie estetycznym- przechodniów, mieszkańców Wrocławia również. Dal mnie ten obiekt to symbol upadku kultury, przewrotnie jest to obiekt pasujący do naszych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Trochę skromności IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.12.05, 16:21 a mi sie nie chce rozpisywac dlaczego ta architektura jest dobra. Z cala pewnoscia jest to architektura dobra, bo jest wkomponowana w przestrzen, urbanistycznie w miejsce, i _urbanistycznie_ w historie, nie uwzageldnai histrycznej architektury, bo nowy gmach i tak pelni inna funkcje, do tradycji arhcitketury nawiazuje a do natury w rozumieniu 'bulwar staromeijski' tez nawiazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: Trochę skromności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 16:39 Po pierwsze: Czy sądzisz, że jeśli coś wydaje Ci się złe, to to rzeczywiście jest złe? Po drugie: Mówisz, że użytkownik ma prawo oceniać budynek, bo go użytkuje. ok. "Użytkowałeś" już któryś z nagrodzonych budynków? Na razie oceniasz go, jak przypuszczam, na podstawie jednego obrazka z gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Trochę skromności IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.12.05, 16:51 Moje zdanie jest oceną subiektywną tak zresztą jak Twoje. Mam do tego prawo. Podopbnie zareagowałem na przebudowę Teatru Polskiego,w trakcie wystawy prac w Muzeum Architektury. To tez nagrodzony gniot. Nowa funkcja, wystrój wnetrza, wygląd na zewnatrz przypominający basen totalna porażka, chyba dzisiaj wszyscy juz to widzą a przecież oceniali architekci. Kolejny nagrodzony gniot przez fachowców to rozbudowa Muzeum Architektury. No cóż jednemu podoba się Gaudi drugiemu Le Corbusier ale nie raz warto też spytac tych blokowisk czy dobrze czują się w swoich domach, które wypromował "wielki "Le Corbusier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: Trochę skromności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 17:08 Mieszasz, mieszasz. Teatr z muzeum, muzeum z salą koncertową. Teatr ma taki problem, że jest kiepski, muzeum taki, że pewnie wcale go nie będzie, albo będzie za 10 lat. A o sali jeszcze nie zadecydowano. Co do Corbusiera, nie ośmielę się komentować. Ale pomyśl, czy jednakowo źle się mieszka w jednostkach Corbusiera i tak samo źle w willi Savoy? Kurczę, na temat pracy Corbusiera napisano milion książek. To tak, jakbyś mówił, że Chopin komponował gnioty i że Twojej sąsiadce uszy puchną, jak go słucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Trochę skromności IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.12.05, 17:46 No chyba przesadziłeś z porównywaniem Le Corbusiera do Chopina do Pendereckiego to tak. Mało kto jak Le Corbusier doczekał sie tylu niepochlebnych książek, w których roztrząsano jego marność. Na ale jeszcze naśladować takiego wandala to już kompletny brak wiedzy i talentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Trochę skromności IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.12.05, 18:22 hehe RPO .. kompromituesz sie ostro. Ale okey - zyj dalej w swiecie w ktorym modernizmu jeszcze nie bylo! Podniecaj sie architektura udajaca jakies kamieniczki (tak jak gdyby nie bylo modernizmu) Podniecja sie wielka jakoscia filmow jak KingKong (ktore tez udaja jak gdyby nie bylo by Godarda, nowej fali - czyli ogolnie kina modernizmu itp.) Uwazaj dalej ze prawdziwy malarz to taki ktory ci namaluje fajny prtret tak jak to robili przed wiekami (zapominajac ze modernizm dodal zdefiniowal w malarstwie wiele dodatkowych spraw wyhodzacych poza czysty 'handwerk') I ogolnie udawaj ze modernizm w sztuce byl jakims wybrykiem ktory nie ma konsekwencji ... eee tam. Domyslam sie ze filmy Tarkowskiego sa tak samo nudne, jak budynki Corbusiera brzydkie... Tfu - modernizm - udajmy jak gdyby tego nie bylo, udajmy ze swiat sie nie rozwija! Slow brak czytajac twoje wypowiedzi RPO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij Re: Trochę skromności IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 20.12.05, 19:49 RPO to znany z forum"architektura"wielbiciel domków z czerwonymi daszkami przed którymi stoją gipsowe krasnale,jako polskiego stylu narodowego;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: Trochę skromności IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.12.05, 21:56 Można projektować lepiej ronet.pl/czolo/2005.12.14.tifs.engegneria/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: Trochę skromności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:54 Trochę nie na temat, ale przynajmniej można stworzyć sobie twój "portret psychologiczny". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: Trochę skromności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 15:27 A tak serio - akurat takiego porjektowania nie rozumiem, nie trafiają do mnie "niedokończone", jakby urwane formy. Poza tym nie wiem, czym jest ten przykład - próbą porównania z projektami sali koncertowej, z projektami Le Corbusiera, o którym trochę tu było czy tak "ogólnie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ucla Powiem krótko RPO. To śliczne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 01:01 Gość portalu: RPO napisał(a): > Można projektować lepiej > ronet.pl/czolo/2005.12.14.tifs.engegneria/index.htm Dziękuję za ten link. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Trochę skromności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 18:25 to ma być przykład dobrej architektury z funkcją sali koncertowej w centrum 800.000-nego miasta w srodku Europy na początku XXI w. ? i to tak na poważnie? nie chce mi się wierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: Trochę skromności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 16:01 to wygląda na jakiś przemysł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. ostrożnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 13:50 Oj, oj. Szarga pan świętości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RPO Re: ostrożnie IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.12.05, 18:51 Czy chodzi o szarganie świętości Le Corbusiera to wyjaśniam, że zrobił to przede mną w latch 70- niejaki Charles Jenck w swojej obszernej książce o Le Corbusierze analizując budynek po budynku a także zleceniodawców i wyszło mu, był to wandal, który tworzył dla totalistów a w najlepszym wypadku socjalistów. Niestety wszystkie trzy nagrodzone projekty nawiązują do twórczości Le Corbusiera i to jest bardzo smutne, ponieważ architektura odwierciedla stan duchowy, intelektualny i gospodarczy społeczeństwa. Żyjemy wprawdzie w wolnym kraju ale tworzone prawo, korupcja, upadek moralny porównywalny jest ze stanem z okresu Stalinizmu. To za Stalina kurs prawniczy znaczył więcej niż dyplom Uniwersytetu, zupełnie tak jest dzisiaj z urbanistami po co studia architektoniczne ważne aby mieć kwit z izby. Nic więc dziwnego, że archietktura nie może wyjść poza pudło na wzór Mauzoleum Lenina. Najgorsze jest to,że tak wielu ludzi to akceptuje a nawet broni i wysoko ocenia. Widać więcej jako społeczenstwa nas nie stać jak na Solpol itp dzieła Polski pokomunistycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: ostrożnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 10:02 Po modernizmie Corbusiera było wiele innych rzeczy, na których mógłbyś wieszać psy. Obudź się, to było kilkadziesiąt lat temu. Teraz jest też kilku innym obrazoburców - H & M, OMA, Zaha - to tacy najbardziej znani, oprócz nich milion innych. Oni to dopiero mają narobione w głowach, tylko siąść i płakać. Nawiasem mówiąc po Solpolu też zbudowano kilka rzeczy we Wrocławiu, lepszych lub gorszych, więc daj Solpolowi spoczywać w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: ostrożnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.12.05, 13:21 Okey - z Zaska Hadid moge sie zgodzic - jej architektura ejst dokladnie taka sama slepa uliczka jak architektura Gaudiego w Barca. Piekna jak ona ja robi, ale nie jest to nic co powinno sie powtarzac (podbnie zreszta z Gherym i Hundertwasserem itd.) Ale slucham OMA - siasc i plakac? Smutno mi sie robic slyszac cos takiego z ust (lub klawiatury) architekta! Akurat OMA jest jedno z bardzo nieliczynch biur ktore zastanawaiaja sie aktywnie nad tym co architektura jest - w jaka strone isc. Oni nadaja kierunki i poddaja jej otwartej dysksuji... Oczywiscie - mozemy dlaej tkwic w postmodernizmie i malowac sobie w kanciapie fajne luczki 'aby bylo ladniej'. Ale piszac ze przez OMA ci sie plakac chce - przepraszam za takie arroganckie stwierdzenie (sam nie jestem archtiektem) - dziwie sie ze ciebie architektura wogle interesuje. Mi sie chce plakac widzac realizacje Jarzabka i Srudkow - z tego wlasnei powodu ze moim zdaniem jest to raczej plastyka co oni robia a nie architektura... Ale jak juz mowilem - mozna sie tez podniecac filmami jak KingKong, ktore udaja jak by swiat sie dalej nie krecil :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: ostrożnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 13:26 Przeczytaj posta, na którego próbuję odpowiedzieć - żle interpretujesz to, co mówię. Usiłuję temu panu (RPO) przekazać, że istnieją inni architekci oprócz Corbusiera, nad którymi mógłby sie trochę popastwić, bo wychodzi na to, przeczytał wszystko jak leci o Corbusierze, potem zrobił przeskok do Solpolu, a potem długo nic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: ostrożnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 18:31 no, mAdrego to i posłuchaC miło, tylko co wam Hadid przeszkadza, jaj architektura jest z pozoru chaotyczna i bezsensowna, posiada jednak wewnętrzna harmonie i energię, a poza tym ona i tak prawie nic nie buduje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: ostrożnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.12.05, 18:36 > no, mAdrego to i posłuchaC miło, tylko co wam Hadid przeszkadza, jaj > architektura jest z pozoru chaotyczna i bezsensowna, posiada jednak wewnętrzna > harmonie i energię, a poza tym ona i tak prawie nic nie buduje Wrecz przeciwnie - lubie architekture Zaski Hadid - i widzialem juz kilka realizacji na zywo i bardzo mi sie podobalo to! Ze slepa uliczka chodzi mi o to, aby nikt nie probowal jej nasladowac, bo akurat w tym nie widze jakiejs drogi :) Zapraszam ciebie Jacku na podforum INWESTYCJE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: ostrożnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 12:56 ronet.pl/!architekci_4d65fd385yq74a/archi/corbusier/realizacje.htm Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Trochę skromności 25.12.05, 17:25 To jest socjotechnika in extenso! Tak, jak my o tym dyskutujemy i jedni mowią - NIE, a drudzy mówią TAK, to podstawa naszych igraszek oralistycznych są obraski w gazecie. Ameryki więc tym nie odkryles, niestety. Czyli, co chciałes przez to powiedziec? Ja wiem - chyba - "Jam prawdą jest i Twórcą, a ty jeno pyłem pystyni, milcz więc"! Ah te biblijne cytaty...... Sorry Winnetou - mamy demokrację - tzw. Fussvolk moze sie rownież wypowiadac, co gorsza nawet krytykowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: Trochę skromności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 15:49 ? Wręcz przeciwnie, wcale nie o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arch. Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 12:20 I sądzę też, że wszyscy raz na jakiś czas powinniśmy zamknąć się w odosobnionym miejscu i ryknąć sobie porządnie. Wtedy myślenie lepiej by nam szło, pięć razy zastanawialibyśmy się nad swoimi wypowiedziami, a zamiast wciąż z uporem powtarzać, że jest źle, źle, źle, a wszyscy są głupi, zajęlibyśmy się dokładnym badaniem tematów, które zamierzamy oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrak Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 21.12.05, 19:14 1410_tenrok napisał: > Dobra urbanistyka skonczyła sie tu w 1945 roku. Pozniej nastała era > przedszkolaków i klocków stawianych w ramach zemsty na układzie komunikacyjnym > miasta Breslau (za co, ze tak dlugo sie broniło?) Jeśli już to w 1956 kiedy skończył się socrealizm dzięki któremu mamy bardzo dobry pl.Kościuszki(KDM) czy bydynki politechniki(D1,D2)a jeśli chodzi o ten typ urbanistyki modernistycznej który nastał w Polsce później to zalał on nie tylko Wrocław ale trochę wcześniej spory kawał świata np.Berlin i nie ma nic wspólnego z zemstą na mieście Breslau a nawet porównując blokowiska np.Łodzi i Wrocławia można dojść do wniosku że i tak mieliśmy DUŻO szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 25.12.05, 17:18 Wzruszyles mnie! Szkoda, że piszesz o Tekach..... Spychalski, ktorego zesłano do Wrocławia po 1948 roku, stanowczo przeciw ich stawianiu protestował. A jeżeli chodzi o te dwa budynki politechniczne licowane piakowcem (są u Harasimowicza), to niestety, ale wole koszary w Zaganiu - przynajmniej sa szczere i nie obłożone piaskowcem! Socrealizm - styl chicagowski dostoswany do potrzeb Soso...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freemind Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: 71.194.91.* 23.12.05, 08:03 Jesli tak ma wygladac to juz lepiej niech tam park zostanie. Wszystkie projekty sa beznadziejnie pretensjonalne i pasuja w tym miejscu jak piesc do oka. Osobiscie wole drzewa niz jeszcze jedna pudelkowata budowle w upiornym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.12.05, 11:08 zadam dwa pytania: 1) To co wedlug ciebie tam pasuje oprocz oczywiscie jekiejs pretensjonalnej pseudo-rekonstrukcji? 2) Gdzie juz mamy we wroclawiu 'pudelkowata budowle' - bo ja nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOPW Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: 209.142.159.* 23.12.05, 18:30 To przylacz sie Freemind do tajnego(na razie) KOmitetu Obrony Placu Wolnosci. Odpowiadam na pytanie co tam ma powstac. Po prostu NIC. Jedynym sensownym przedsiewzieciem bylyby jakies urzadzenia sportowe, moze nawet maly odkryty basen na lato (czynny 24 h). Gdzie postawic hale? Dwa przyklady pierwsze z brzegu. 1. Plac Dzierzynskiego (czy jak on sie teraz nazywa) - dokleic z tylu za budynkiem (kiedys) Navimoru. 2. Plac muzealny, wywalic szkole, do ktorej i tak juz nikt nie chodzi, w okolicach duzo szkol na pol pustych. 3. Plac PKWN (czy jak sie teraz nazywa) w miejscu gdzie stala trybuna honorowa pochodow 1 maja, przy okazji wywalic ta resztke na rogu i zamknac Kosciuszki. 4 Pl. Dzierzynskiego zachodnia pierzeja gdzie jest teraz parking. I tak dalej.... Odpowiedz Link Zgłoś
brunoniusz Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 23.12.05, 19:50 Szanowni Państwo, jestem pod dużym wrażeniem wielości myśli zawartych w tym wątku! ale najpierw o konkursie: skrzypce Kuryłowicza? niezłe (co ciekawe największe wrażenie robią tak jak je autorzy pokazali - w nocy) ale czy skrzypce? jak się komuś powie, że to sala koncertowa to może i tak, ale a vista? trochę boję się skojarzeń ludzików, bo można by pewnie posłuchać o filii Swarzędzkich Fabryk Mebli i innych takich... Maćków... cieżki jak pierun... tylko fasada otwarta a reszta trochę jakby bunkier. ale ok. moze taka ich natura. mąka.sojka. mi się podoba. A co? między innymi ze względu na otwarcie na Krupniczą (i tu skłaniam się ku tezie, że sala może dać jej życie; bo jak nie sala to co?). A i jeszcze schody poprowadzone przez elewację północną wyglądają całkiem przyjemnie (bez drzewek może tylko i troszkę, w zupełnie innych klockach, przypominają centrum pompidou). tyle. jeszcze może ciekawa była propozycja lacha z reliefowym szklem. organizacja konkursu pozostawiała wiele do życzenia? racja. nagrody śmieszne? racja razy dwa. wytyczne może nie fatalne ale nie najlepsze. lokalizacja? dla mnie moze być. teraz inne sprawy: czy sarp to korporacyjna mafia? nie wiem czy ci sympatyczni starsi państwo są jeszcze w stanie komuś zagrozić... sedesowce otwierają się na pieszych parkingami? chyba raczej na kierowcow. tak na marginesie to też jestem historykiem sztuki (a ukochany mój Henryk Dziurla to czasem ma skłonności do lekkiej przesady (przyznasz roku). taka jego natura. ale rozumiem przesłanki) duuuużo można by pisać. mam nadzieję, że w toku dalszych dyskusji parę rzeczy mi się przypomni (o na przykład to, że potępianie w czambuł twórczości Le Corbusiera jest pewnym nadużyciem, jak i zachwyt nad całym jego wytworem ), ale co najważniejsze: wiecie dlaczego (miedzy innymi) jest tak źle z tą architekturą? bo siedzimy tutaj anonimowo i bardzo fajnie sobie dyskutujemy (mniej lub bardziej szanując cudze zdanie), zamiast wyjść, zebrać wszystkich zainteresowanych w jednym miejscu i rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać! kształtować opinie, mieć zwolenników i przeciwników swoich poglądów. W ten sposób naprawdę można wiele zmienić. choćby to, że architekci (z całym szacunkiem do ich mniejszych lub większych umiejętności, mniejszej lub większej wiedzy i mniejszego lub większego talentu) nie będą mogli się już tylko kisić we własnym sosie (gdzie albo się chwali kolegę, żeby on kiedyś nie zganił, albo gani bo on a nie ja wygrał konkurs) tylko zostaną zmuszeni do dialogu z „innymi” (w tym z tymi podłymi historykami sztuki co się na niczym nie znają a na architekturze w szczególności) no to co? przełamujemy impas? ja się nazywam Michał Duda i chętnie zorganizuję taką dyskusję. jeśli są chętni. ps. przepraszam za chaos wypowiedzi ale przedświąteczny czas nagli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.12.05, 02:20 Brunoniuszu zgadzam sie z wielom rzeczami ktore piszesz! Odniose sie tylko do ostatniego akapitu: Zagladaj czesciej na podforum INWESTYCJE (jest tam akurat tez interesujacy watek o kolorystyce, o MPZP itd.). Jak dluzej posiedzisz, zobaczysz ze ci niby anonimowi forumowicze w waznych punktach sa w stanie zorganizowac sie. Tragiczna dewastacja Szewskiej (slupy) zostala juz tematyzowana przez prase i przez niektorych politykow zyskala poparcie - dzieki naszej Akcji. Podobnie bylo tez z inwestycja Echo na pl.Grunwaldzkim (nawet jak niektorzy uwazaja ze nasz protest i ogolne rozglosenienie sprawy nie mialo wplywu). A jendak stowrzyla sie dyskusja, architekci sie wypowiadali i tlumaczyli z decyzji. Krytykowany bly BRW za MPZP. Jest duzo do zrobienia -n.p. tragiczny plan na CP - , ale tez nastepne dyskusje sie juz tocza. I co najwazniejsze - widac ze coraz wiekszej ilosci mieszknacow zalezy na wygladzie i dobrym funckjonowaniu naszego miasta! Ponawiam zaproszenie na podforum INWESTYCJE! I tym pozytywnym zakonczeniem zycze wesolych swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
brunoniusz Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 24.12.05, 09:40 tak. wiem wiem. może nie jestem najzupełniej na bieżąco, bo nie uczestniczyłem w tych "akcjach" ale jestem ich świadom. Tylko mi chodzi nie o wyskakiwanie od czasu do czasu i oprotestowywanie jakiejś inicjatywy (z całym szacunkiem - nie zrozum mnie zle), tylko o rozpoczęcie szerokiej debaty z architektami, władzami, urbanistami, wreszcie historykami sztuki, opinia publiczną... itd. niczego takiego nie ma więc wszystko rozgrywa się po kątach. a taka debata jest potrzebna. to moje zdanie. liczę na poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.12.05, 14:23 debata jest potrzebna! Jednak jakos trzeba zaczac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brunoniusz Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 23:07 to zaczynamy w styczniu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Bogurodzica na pl. Wolności? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 24.12.05, 17:04 To chyba trochę obrazoburczy a zarazem szowinistyczny pomysł żeby umieszczać tę pieśń na chodniku i to na placu wolności we Wrocławiu! W grobie będzie się obracać zarówno polskie rycerstwo jak i dawni mieszkańcy tego miasta. Projektując coś w jakimś mieście dobrze by było choć trochę znać jego historię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielniak Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.12.05, 23:53 Jasne, zniszczmy park dla jakiegoś szklanego klocka, z którego 99% mieszkańców miast nie będzie korzystać. Pomysł jest poroniony - piszmy petycję! Niech przynajmniej wywalą to badziewie w jakiś inny rejon. Park musi być!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 01:51 I kasa się będzie zgadzała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Sprzedamy działeczki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.05, 01:58 > I kasa się będzie zgadzała... Gmina sprzedaje gminie dzialke pod sale koncertowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 13:39 koło sali widzę sporo działeczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Sprzedamy działeczki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.05, 14:55 tak i polowa z tych dzialek ma byc na budynki na cele kultury (a zatem z udzialem gminy) a druga polowa dzialek CALE SZCZESCIE zostanie zabudowana. I mi jest obojetnie przez kogo - czy przez inwestorow prywatnych (czyli z sprzedaza gruntu), czy przez miasto. A dlaczego mi jest to obojetne? Bo wiem ze to co tam powstanie bedzie miastotworcze. Skad mam takie zaufanie? Patrze sie na dobry MPZP, gdzie sa zapisane wysokosci budynkow, funkcje, takie wazne rzeczy jak n.p. ilosc wejsc, i gdze te wejsca maja byc (n.p. od fosy, aby Bulwar 'zyl'). Tutaj mam zaufanie i ciesze sie ze miasto na dodatek sie wzbogaci na inwestorze, ktory bedzie budowa cos miastotworczego Robienie kasy na nas jest w przypadku CP. Tam MPZP defacto nie istnieje. Czyli tam jest sprzedaz dzialki - poltiycznie effektowna - a inwestor moze postawic wszystko co chce, nawet wejsc duzo nie musi zrobic (wystarcza 2-3 na calej dlugosci powstancow!!!) i tylko musi uwazac aby pierzeja byla wystarczajaco wysoka - to jest zapisane w MPZP - ale aby tam byly okna, juz nie... Jak chce to moze tez zbudowac bunkier - dopoki to bedzie usluga. To jest tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 16:06 miastotwórcze czy kasotwórcze? zapewniam cię że mafii o miasto nie chodzi. miasto tworzą również parki, i możesz oczywiście kochać beton, ale normalni ludzie wolą zieleń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Sprzedamy działeczki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.05, 17:03 nie podaejsz zadnych argumentow tylko piszesz o jakis spiskach i o mafii. Zejde na twoj poziom i odpowiem ze klopy tez sa miastotworcze, bo 'normalni' ludzie wola wydalic potzrebe nadmiaru w klopie a nie w parku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 19:02 Jakich spiskach, zwyczajny dil ze sprzedażą działeczek, taki sam jak w Poznaniu przy starym browarze, i jak w wielu innych miastach. Natomiast twoja wypowiedz stara sie odwrocic kota ogonem - jakie są argumenty za przemianą parku w beton? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Sprzedamy działeczki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.05, 19:35 Bede polemizowal z toba dalej na poziomie ktory rospoczoles (a probowalem na wyzszym, podajac inne miejsca w miescie gdzie sa sprzedawane sa dzialki nie po to aby stowrzyc miasto, lecz aby zbic kase) Wiec: o jakim betonie piszesz? ja tam nie widze parku, lecz Beton skateparku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 20:20 a te setki drzew dookoła? nie zauważasz ich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Sprzedamy działeczki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.05, 21:21 drzewa beda tam gdzie powinny byc. W parku wzdluz fosy. A park ten zostanie zdefiniowany przez budynki, ktore nadaja jemu jasnych granic. W centrum wroclawia jest pelno powojennych dziur. Oczyiwscie - mozemy wszedzie rozsiac osiedlowa zabududowe i urbanistyke. Czym takie myslenie z lat powojennych sie skonczylo mozna dobrze widzimy - chaosem przestrzennym. Gminna Mafio, jest tak ze miasto sie sklada z czesc gestych, zabudowanych (tam przewaznie jest centrum) i czesci rozlazlych (tam jest wiecej mieszkan) ... We worclawiu mamy w wiekszosci tylko charackter osiedlowy. Nawet w srodmeiscie probowano ten charackter wbic. Takie myslenie pokazuje absolutny brak zrozumienia tego czym jest miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 21:32 Pytanie, kto z nas nie rozumie. Dzieki, łaskawco, ze chcesz zostawic jedną alejkę drzew, ja wolalbym jednak, zeby bylo ich znacznie wiecej i pięknie zadbany park objął cały teren. Argument, że obecnie nikt nie dba o tę zieleń jest raczej nietrafiony, bo moglby zaczac dbać, dziwne zeby usuwac problem zamiast starac sie go naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Sprzedamy działeczki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.05, 21:47 > Pytanie, kto z nas nie rozumie. Dzieki, łaskawco, ze chcesz zostawic jedną > alejkę drzew, ja wolalbym jednak, zeby bylo ich znacznie wiecej i pięknie > zadbany park objął cały teren. Argument, że obecnie nikt nie dba o tę zieleń > jest raczej nietrafiony, bo moglby zaczac dbać, dziwne zeby usuwac problem > zamiast starac sie go naprawić. Nie bede dalej z toba dyskutowal - i tak juz widze ze nie odpowaidasz na moje argumenty. Nigdzie nie pisalem o tym ze Parki nie sa zadbane. Pisalem cos o strukturze miasta - koncze dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 22:05 Ok pasuje mi, pozostanę więc przy swoim zdaniu - niszczenie parków gdy istnieją setki zrujnowanych kamienic w centrum, które można zamienić na dowolne funkcje, jest zwykłym skokiem na kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 17:14 ja jednak spróbuje ci wytłumaczyć, że istniejeróżnica pomiędzy przypadkowo rosnącymi drzewami, a parkiem. cala ta okolica ze swoja XVIII wieczna genealogią powstała poprzez wyburzenie umocnień miejskich (takie wrocławskie planty. sam tzw. Plac Wolności to teren byłego ogrodu na tyłach pałacu królewskiego, w czasach pruskich przerobiony na plac musztry dla stacjonujących w mieście oddziałów. w czasach realnego socjalizmu plac znany głównie z kiermaszy książek, później z koncertów. na niezagospodarowanych obrzeżach posiano trawę wyrosły drzewa. z parkiem nie ma to nic wspólnego, park jest założeniem urbanistycznym, to znaczy kaształtujacym miasto. walory tego skrawka wyschnietego trawnika i kilku drzew - chwastów, są równe zeru, zarówno jeżeli chodzi o urbanistyke jak i o ekologie, bronienie tych wszystkich kalekich skwerków i kęp dzikich krzaków to bezsens. jeżeli chcemy mieć zieleń w mieście to musimy sie też zgodzić na teremny o bardzo intensywnej zabudowie, jeżeli teko nie zrobimy, to zaczniemy budowanie jakiejś mega wsi. nie jest też prawda że każda funkcje można usytuować w dowolnym miejscu miasta twoje argumenty sa naciągane i nieprawdziwe. nie masz racji, nie masz wiedzy, nie masz argumentów jedyne co masz to upór w głoszeniu swoich bredni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 17:49 Nie rozśmieszaj mnie proszę, 95% kamienic miejskich się rozsypuje i wali, a ty mówisz o zwartej zabudowie, zaraz się zawalą i będą dziury w tej zwartości jak w szwajcarskim serze. Zamiast zburzyć do końca kilka i tam postawić durną filharmonię, sprzedaje się ostatnie wolne przestrzenie. W Paryżu niewielkich i większych skwerków są tysiące, dają odetchnąć od zgiełku miasta, a ty chcesz zabetonować wszystko jak leci na 110%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Sprzedamy działeczki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.05, 18:49 > Nie rozśmieszaj mnie proszę, 95% kamienic miejskich się rozsypuje i wali, a ty > mówisz o zwartej zabudowie, zaraz się zawalą i będą dziury w tej zwartości jak > w > szwajcarskim serze. Zamiast zburzyć do końca kilka i tam postawić durną > filharmonię, sprzedaje się ostatnie wolne przestrzenie. W Paryżu niewielkich i > większych skwerków są tysiące, dają odetchnąć od zgiełku miasta, a ty chcesz > zabetonować wszystko jak leci na 110%. Dawno sie tak nie smialem... Wzorujesz sie na Paryzu, bo tam wiecje wolnego miejsca niz w wro. Byles chociaz raz w Paryzu? Ogladnij sobie moze troche googleeartha - pomaga w zrozumieniu dlaczego jest to po prostu smeiszne co napisaels! Tez bym sie cieszyl gdyby wro by ltak piekny jak Paryz! Z teog powodu bardzo dobrze ze sie dogeszcza zabudowe! Dalej tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 19:05 Miałeś się nie odzywać, co do Paryża to bywam tam często i chciałbym mieć takie tereny zielone w środku miasta, a dogęszczać to możesz sobie zupę emulgatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOPW - walczy !!! Re: Sprzedamy działeczki IP: 209.142.159.* 27.12.05, 21:07 Najwiekszym nieszczesciem dla miasta sa nawiedzeni architekci ze swoimi "wizjami" jak powinno wygladac. Zauwazyc jednak latwo ze sami mieszkaja z daleka od tych wizji a przechwalaja sie nimi jedynie na wystawach. Wezcie wszystkie swoje "wizje" zaniescie do psychoanalityka to wam postawi diagnoze. Komitet Obrony Placu Wolnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 21:38 To oczywiste, że architekci zabudowaliby wszystko, tak jak trudno oczekiwać od kolejarzy, że będą budować autostrady. Po cholerę architektowi przyroda, chyba żeby mieć drewno na dach. A tutaj elegancko wszystko się wkomponowuje w kasiorę, którą na działeczkach boczkiem trzasną nasi władcy - i w ten sposób kolega Wro9999 staje się Urbanem, rzecznikiem prasowym złodzieji, i na dodatek sądzi, że myśli obiektywnie. Urban chociaż taki głupi nie jest i sam trzaska szmal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 09:33 doradzam kurs czytania ze zrozumieniem tekstu. szwankuje bowiem mocno u ciebie. wyburzanie kamienic i sztuczne wklejanie w ich miejsce innego tworu to nie jest sposób na budowanie miasta. plac wolności nie jest wolną przestrzenią, jest pustym placem, bez związku z otoczeniem. we Wrocławiu też jest dużo większych i mniejszych skwerków i parków, niektóre są wkomponowane w strukturę miasta inne są dzikie i tę strukturę psują, są jak źle zabliźniona rana. do tych ostatnich należy też i teren pod sale koncertową. jego likwidacja nie wpłynie negatywnie na otoczenie, w pobliżu jest dostatecznie dużo zieleni(ciąg nad Fosą Miejską) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 09:36 "w pobliżu jest dostatecznie dużo zieleni" - dostatecznie dla kogo, dla producenta betonu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 09:55 miasto nie dla ciebie, jeżeli uważasz, że nawet najbardziej karłowary kszaczek jest największa wartością przeprowadź się do jakiejś dżungli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Sprzedamy działeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 12:19 To ty się przeprowadź do dżungli z betonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: park_maniak Re: Sprzedamy działeczki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.06, 22:06 Czy kiedykolwiek we Wrocławiu zapytano mieszkańców o zdanie przed rozpoczęciem budowy? Ja mieszkam w pobliżu pl. Wolności i naprawdę boli mnie to, że plac ten, podobnie jak 3/4 otaczającego go parku, zniknie. Potrzeba w mieście trochę wolnej przestrzeni a nie tylko betonów i klaustrofobicznych uliczek. Plac jest dziś trochę zaniedbany, ale to nie powód żeby go likwidować. Lubię tam łazić z psem, jak byłem mały to uczyłem się na tym placu jeździć na rowerq. I doprawdy nie jestem jakimś stetryczałym emerytem, który jest przeciwny wszystkiemu co nowe. Jestem pewien, że większość mieszkańców tej okolicy nie życzy sobie tej budowli w tym miejscu. To kolejny debilny i chybiony plan władz miasta. Straciłem już nadzieję, że cokolwiek da się zmienić, więc gdy budowa zostanie ukończona, ja tą salę koncertową podpalę :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Jaki park? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 10:57 chciałbym sie dowiedziec o jakim parku cały czas mówisz, to puste miejsce nie jest parkiem, nie przedstawia żadnej wartości jako teren zielony, więc może przestać by powtarzac te bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyleper Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.gprspla.plusgsm.pl 26.12.05, 23:10 To że pomysł budowy filharmonii nie spodoba się osobom które nigdy w takim miejscu nie były to oczywiste! Jasne że większość mieszkańców Wrocławia wolała by park gdzie można rozpijać winka i się przespać na ławeczce, ale to nie znaczy że przez to ten budynek ma nie powstać! To że władze miasta chcą was odchamić to ich bardzo duża zasługa, tylko nie wiem czy na to zasługujecie. Samoobrona pewno by chciała tor żużlowy i 100 darmowych budek z piwem. Ile winek można by kupić za 200 milionów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 23:13 Rozumujesz tak jakby nie było alternatywy, że filharmonie powstają tylko zamiast parków, jakby Wrocław nie był większy obszarem od Paryża i nie miał innych lokalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.05, 23:59 jakich parków ??? polecam spojrzeć na zdjęcie z lotu ptaka placu wolności www.wroclaw.pl/m3529/p44073.aspx#1 - w miejscu gdzie powstanie sala koncertowa przy dużym samozaparciu mozna doliczyć sie kilkunastu drzew i krzaków na kilku tysiacach metrów kwadratowych (to głównie ta działka z "krzyżem" ze ścieżek). charakter parku ma promenada wzdłuz fosy - i ona oczywiście zostanie. widać to zrówno na makiecie, jak i wizualizacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gminna Mafija Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 00:19 To, że licząc na sprzedaż, mafijka nie inwestuje w utrzymanie zieleni, jest dla mnie zrozumiałe. Żeby było ładnie, trzeba wydać troszkę szmalu, jak rozumiem filharmonia też sama bez kasy nie wyrośnie - 1/4 miliarda to jest konkret. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOPW Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: 64.91.15.* 27.12.05, 07:11 Jak widze Komitet Obrony Placu Wolnosci rosnie w sile. Wkrotce KOPW wyjdzie z ukrycia i rozpocznie pierwsza akcje ! Nie dajmy sie zabetonowac ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogrodnik Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.gprspla.plusgsm.pl 29.12.05, 18:54 Ludzie! Przecież ten tak zwany park, gdzie ma stanąć filharmonia to obskurny skwerek z roślinami jak na działce u oficera UB. Budynek który tam powstanie ożywi to miejsce i tylko wzmocni rangę prawdziwego parku wzdłuż fosy miejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: park_maniak Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.06, 22:11 Z lotu ptaka wszystko wygląda mizernie. Poza tym zastanawia mnie głupota władz miasta - w miejscu, gdzie ma być budowana ta sala jakiś rok temu (góra 2 lata) dokonano nowych nasadzeń - drzewek jest całkiem sporo. Ale tego na razie nie zobaczysz z samolotu :P Poza tym po co budowano skatepark? Chyba nie powstał on za darmo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arch. Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 16:11 Człowieku, skatepark i jego przeniesienie to kropla w morzu tej inwestycji, raczej nie jest to największy problem Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia 26.12.05, 22:44 Santa Madonna di tutti Sancti! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: Tak będzie wyglądać Sala Wratislavia IP: *.ok.ae.wroc.pl 29.12.05, 12:01 Osobiście te projekty mjnie rozczarwały. Są zbyt spokojne, wręcz nudne, nie ma na czym oka zawiesić. Było kilka bardziej awangardowych jak np. nr4 czy nawet angielski projekt z Plymouth świetnie oragnizujący przestrzeń placu. Odpowiedz Link Zgłoś