Dodaj do ulubionych

Czipowanie psów - obowiązkowe

02.01.06, 18:13
Czipowanie psów - obowiązkowe

Od nowego roku każdy wrocławski pies powinien mieć czipa. Termin wyznaczony
przez Radę Miejską upłynął 31 grudnia.

Władze Wrocławia chcą, aby każdy pies był zarejestrowany

Zgodnie z nową uchwałą, od nowego roku każdy pies musi mieć pod skórą
specjalny elektroniczny mikroprocesor z danymi identyfikacyjnymi. Jeśli
właściciel nie dopilnuje tego obowiązku, grozi mu kara w wysokości 500 zł.
Czipowanie psów jest bezpłatne, ale jak do tej pory właściciele czworonogów
nie byli zbyt zainteresowani akcją. I nie ma się co dziwić: za
zarejestrowanego psa nie można będzie nie płacić podatku, właściciel zostanie
także szybko ustalony w razie, jeśli jego zwierzak kogoś pogryzie. Według
szacunków we Wrocławiu jest ponad 60 tys. psów.

Info: tvp3wroclaw
Obserwuj wątek
    • Gość: gonia666 Re: Czipowanie psów - obowiązkowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.06, 19:08
      Mam pieska od dwóch tyg.mieszkam we Wroclawiu.Bardzo prosze o podanie jakiegos
      adresu gdzie mozna to wykonać.Dziekuje
      • Gość: inc. Re: Czipowanie psów - obowiązkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 19:23
        hy a ja nic nie slyszalam o tej akcji... dziwne bo ostatnio czesto jestem u
        weterynarza z moim psem i tam nic nie mowili i zadnej kartki nie bylo.
        A szkoda.
        A kto bedzie sprawdzal czy pies ma czipa czy nie? i jak?
        Co jesli nie place podatku za mojego psa i teraz chcialabym zaczac placic -
        zeby moc go zaczipowac?
    • wielki_czarownik Smycz i kaganiec! 02.01.06, 19:45
      Przydałoby się, aby SM zaczęła karać za wyprowadzanie psów bez smyczy i kagańców oraz za niesprzątanie po pupilku. Z tym, że znając egzekucję prawa w tym kraju nadal będzie po staremu. Czyli prawo sobie, SM sobie, psy sobie, pensje dla strażników sobie a co i rusz pies kogoś będzie gryzł.
      • rw.wro praca sm - żenada do n-tej 02.01.06, 21:26
        wielki_czarownik napisał:

> Przydałoby się, aby SM zaczęła karać za wyprowadzanie psów bez smyczy i
        > kagańców oraz za niesprzątanie po pupilku.

przydałoby się też, żebu sm wlepiała mandaty za złe parkowanie - a nie za psy,
        które sobie biegają po łąkach zdala od ludzi (nie mówię, że nogą sobie biegać
        po mieście bez smyczy), karała rozrabiających łobuzów, a nie spisywała babć,
        które sprzedają pietruszkę itp, itd!!!

> Z tym, że znając egzekucję prawa w tym kraju nadal będzie po staremu. Czyli
        > prawo sobie, SM sobie, psy sobie, pensje dla strażników sobie

to, jak sm egzekwuje "prawo: pozostawia wiele do życzenia!

> a co i rusz pies kogoś będzie gryzł.

jeśli ktoś nie będzie drażnił psa, to on go sam z siebie nie napadnie, a nie
        tylko właściciele psów łamią przepisy, z tym, że staruszkę z pinczerkiem
        łatwiej złapać i ukarać, niż gó..arza na wyjącym po północy motorze!
      • rw.wro Smycz i kaganiec zamiast czipa!!! 02.01.06, 21:29
        co do czipowania, to myślę, że znów jakiś pociotek radnych sprowadził to
        badziewie zzagranicy i chce się dorobić kosztem właścicieli psów, a i tak
        zwierzaki należące do pijaków będą latać bezkarnie, jak i ich pseudo-
        -właściciele, z tym że jak zawsze w polsce, za wszystko zapłacą uczciwi...
    • nat.wroclaw założenie słuszne, ale mojego psa nie dam! 02.01.06, 19:59
      Najpierw o tym, gdzie dostaniemy informację o miejscach bezpłatnie czipujących
      psy: Wydział Środowiska Urzedu Miejskiego tel. (071) 777-91-00, wiem, że jednym
      z tych miejsc jest całodobowa klinika dla zwierząt przy ul. Metalowców.

Akcja czipowania psów w Europie zaczęła się _podobno_ w odpowiedzi na setki psów
      zostawianych każdego lata w lasach na granicy Włosko-Francuskiej i
      Fransusko-Hiszpańskiej. W ten sposób łatwo ustalić kto jadąc na wakacje dziękuje
      psu za lata wierności i miłości przywiązując go do drzewa (psom rodowodowym,
      które mają w uchu tatuaż z numerem hodowli obcinano uszy). Widać skretynienie i
      zwyrodnienie właścicieli zwierząt jest cechą miedzynarodową.

A teraz dlaczego jestem przeciw i mojego psiaka zaczipować, póki się da nie dam,
      wystarczyć mu będzie musiał tatuaż w uchu. Otóż czipy to nie jest naklejka na
      obrożę ani ładna metalowa adresówka z ozdobnym grawerem.
      Czip, jak wiele obcych ciał wprowadzonych do wnetrza organizmu może się
      otorbielać. A weterynarze w okolicznościach mało oficjalnych wymieniają sę
      opowieściami o czipach przesuwających się w ciele psa od szyi do ogona.
      Tajemnicą poliszynela jest fakt, że choć weci i producenci czipów zacierają ręce
      zwietrzywszy koniunkturę, to ci ostatni także przyznają, że nie jest to
      bezpieczny i zdrowy dla psa sposób znakowania.

Echh, nagadałam się :)

Serdeczności,

Natalia
      • Gość: sąsiadka na Metalowców nie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.06, 20:43
        Otóż sprostowanie: własnie na Metalowców tego nie robią (no chyba ze od grudnia
        cos się zmieniło). To znaczy robią ale kosztuje to 70 zł. Bezpłatnie czipuja (a
        w każdym razie czipowali w grudniu) na ul. Pałuckiej na Kozanowie. Wiem, bo tam
        własnie czipowałam moja sunię chociaż do Metalowców mam zdecydowanie bliżej:-;
        • nat.wroclaw Re: na Metalowców nie 02.01.06, 20:56
          No tak, nie miałam na myśli czipowania bezpłatnego, ale czipowania _w ogóle_.
          W okolicy czipują jeszcze w Żako przy Bajana.

Biedne psiaki, znów one płacą frycowe za ludzką nieodpowiedzialność.
    • Gość: 666 Re: Czipowanie psów - obowiązkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:46
      ja byłbym raczej za czOpowaniem dup psom i/lub opcjonalnie - mord poniektórych
      właścicieli.
      • Gość: ja Re: Czipowanie psów - obowiązkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 13:17
        spoko majonez, wrocławscy straznicy dekoder czipów to widzieli tylko na
        obrazku !!!
    • Gość: ZDiK Re: Czipowanie psów - obowiązkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:28
      hehe, już widzę te tłumy uczciwych wrocławian
      w kolejce do zaczipowania ich pupili :))))))
    • gonzales.wroclaw Czysta głupota. 03.01.06, 20:07
      Za taki pomysł powinno się zaczipować mózg pomysłodawcy, tak aby więcej nie wymyślał podobnych koncepcji. Jedyny pożytek dla miasta to zewidencjonowanie psów, a potem egzekwowanie podatków. Tymczasem korzyści, któe rzekomo przyniesie czip można osiągnąć dystrybuując na przykład specjalnie przygotowane obroże z naniesionymi danymi, które - w odpowiednim kolorze - byłyby widoczne z daleka.
      Pomijając aspekty zdrowotne dla psa o których wspomniała Nat (BTW, ciekawe, kto odda kasę jak ludziom zaczną padać psy za parę tysięcy) dodam, że czipowanie psów doprowadzi do jeszcze gorszego traktowania zwierząt niż jest teraz. Przedtem aby pozbyć się psa wystarczyło go wykopać w lesie; teraz trzeba będzie wypruć czipa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka