Dodaj do ulubionych

SP 3 czy SP 65?

18.02.06, 21:43
Gdzie dać dziecko do szkoły podstawowej?
Nr 3 na Bobrzej czy nr 65 na Kłodnickiej?
A moze jeszcze gdzie indziej?
Może są na forum mamy mające dzieci w tych szkołach i mogą mi cos poradzić...
bognarek
Obserwuj wątek
    • domin19761 Re: SP 3 czy SP 65? 20.02.06, 10:18
      Pracuję w Gimnazjum nr 18 które mieści się w budynku wraz ze szkoła podstawową
      nr 65. Wg mnie dla dziecka w tym wieku ważne jest to gdzie będzie miało bliżej,
      weź tez pod uwagę to, czy nie musi przechodzić przez ruchliwą jezdnię i czy
      jest to szkoła rejonowa - gdy jest za dużo chętnych to spoza rejonu nie
      przyjmują. W tym wieku chyba nie jest ważne jakie szkoła ma profile itp, bo to
      dopiero sie wdraża na poziomie gimnazjum, a i tak nie zawsze. 65 ma takie plusy
      ze są małe klasy i 2 z każdego rocznika. Potem dziecko może przejsc do
      Gimnazjum, będzie już zaznajomione z okolicą i budynkiem szkoły. Dzieciaki
      które przychodzą do gimnazjum czesto sa zagubione w tak duzym budynku. 65 jest
      oddzielona od gim 18 - ma wydzielony segment, takze nie musisz sie obawiac ze
      starsze dzieci np dokuczaja mlodszym. Nic takiego sie nie dzieje. Szkoła nr 3
      ma zapewne taki plus ze jest basen, wiec musisz się zastanowic co jest
      wazniejsze dla Ciebie a przede wszystkim dla dziecka i wziac pod uwage tez
      wybor dziecka. W okolicach jest tez SP 118 - jest to duza szkola i tez cieszy
      sie dobra opinią. Przejdz sie do wszystkich tych szkol, porozmawiaj z
      sekretarka albo nauczycielami i dowiedz sie co maja te szkoly do zaoferowania.
      A potem zdecyduj. Zyczę udanego wyboru. Pozdrawiam
      • bognarek4 Re: SP 3 czy SP 65? 20.02.06, 18:28
        Sp 65 to mój rejon, ale znajomi straszą mnie, że to straszny moloch i nawet,
        jeśli sale lekcyjne maluchów są oddzielony, to na podwórku i tak się spotykają.
        Przyznam jednak, że jeszcze jej nie odwiedziłam - na pewno się wybiorę.
        Byłam za to na dniu otwartym sp 118 - rzeczywiście jest śliczna ale przeraziła
        nas koniecznosć codziennego dowożenia.
        dzięki za radę
    • linn3 Re: SP 3 czy SP 65? 20.02.06, 13:21
      Moja córka chodzi do 3, jak masz pytania - odpowiem;)
      • bognarek4 Re: SP 3 czy SP 65? 20.02.06, 18:33
        W zeszłym tygodniu poszłam zwiedzić tę szkółkę i .... trochę sie zniechęciłam.
        W sekretariacie powiedziano mi, żebym sobie zajrzała na stronę internetową, zaś
        dni otwartych nie będzie, bo po co ...
        Ale wiem ,że szkołą ma dobrą opinię, wiec jeśli mozesz, to rozwiej trochę moich
        wątpliwości.
        - wiem, ze nauka w klasach 1-3 jest na dwie zmiany - to znaczy w jakich
        godzinach lekcje ma druga zmiana?
        - czy jest świetlica i jak funkcjonuje?
        - czy są jakieś zajecia pozalekcyjne (płatne/bezpłatne)?
        - jakie widzisz wady i zalety tej szkoły?
        Z góry dziękuję
        bognarek
        • linn3 Re: SP 3 czy SP 65? 20.02.06, 20:44
          Druga zmiana to zajęcia od 11.45 - 16.15 max, raz w tygodniu od 10. Miłe to nie
          jest, ale da się przeżyć - zwłaszcza teraz jak dłużej jest jasno.

Świetlica jest, a zdania na jej temat są podzielone, sale ładne - wyremontowane,
          ale połączone ze sobą co sprawia, że jest w niej naprawdę głośno, bo dzieci
          korzystających ze świetlicy jest dużo. Czynna od 6 do 17.30. Bywają w niej
          prowadzone zajęcia, ale ogólnie dzieci bawią się same.

Bezpłatne zajęcia dla pierwszaków to kółko matematyczne, plastyczne i szachy,
          płatne tańce, judo, koszykówka, angielski. Większość realizowana "za jednym
          razem", czyli bez konieczności doprowadzania dziecka do szkoły kilka razy, Panie
          ze świetlicy wysyłają dzieci na zajęcia i obiady.

Prawdę mówiąc też słyszałam dobre opinie o szkole, ale nie widzę w tej szkole
          nic nadzwyczajnego. Zwykła szkoła. zaleta to pewnie basen, wada niemiły personel
          "techniczny" - sprzątaczki, wożne, sekretarki.... czasem wydaje mi się, że
          dzieci i rodzice po prostu przeszkadzaja im w pracy. ogólnie - sporo rodziców
          dowozi dzieci z innych "rejonów", ale nie jestem pewna czy warto - chyba zależy
          jaki masz wybór.
          pozdr;))

• domin19761 Re: SP 3 czy SP 65? 21.02.06, 09:49
            wg mnie ta druga zmiana w szkole podstawowej 3 to koszmar, jak bedzie goraco to
            dzieci zamiast bawic sie na dworze to siedza w szkole - koszmar. sama chodzila
            na druga zmiane i wiem jakie to meczace. caly dzien rozbity, w zimie znowu jak
            dziecko bedzie wracac to juz bedzie ciemno i tez nie pojdzie na dwor. wg mnie
            druga zmiana rto porazka. Myslalam ze to juz przezytek z czasow
            komunistycznych, a jednak widac ze sie zdarza. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka