anwb 19.03.06, 16:06 Nareszcie cos sie dzieje, bez wzgledu czy metoda jest dobra czy zla. To lepsze niz kolejna rata na ojca dyrektora czy łuk triumfalny na placu Powstańców Sląskich! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: akuku Re: Wrocław walczy z narkomanią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 19:40 Dobrze powiedziane - zmiana środowiska i miejsca zamieszkania! Pracodawcy w innych miastach - nie mówiąc o małych miasteczkach i wsiach - tylko czekaja na wrocławskich narkomanów, którzy mają w całej Polsce opinię kompetentnych, zdyscyplinowanych i sumiennych pracowników... Nie mówiąc o tym, że wszedzie czekają na nich piękne i tanie mieszkania... Monarowi gratulujemy terapeutów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyperreal.info hyperreal.info IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.03.06, 21:32 A ty co o tym wiesz? hyperreal.info/drugs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aura Re: Wrocław walczy z narkomanią IP: *.adm.uni.wroc.pl 20.03.06, 07:23 Jestem matką narkomana, dziękuję za tę wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tragedia Re: Wrocław walczy z narkomanią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 22:53 Proponuję ogłosić "miasto Wrocław wolne od narkotyków". Ponad 1000 narkomanów. Trzeba unieszkodliwić handlarzy śmiercią, pilnować dzieci i młodzież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkoda gadać Re: Wrocław walczy z narkomanią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 09:39 Monar walczy o przetrwanie - najgorsze w Europie statystyki wyleczalnosci i najwiecej darowanych od państwa pieniedzy a teraz jeszcze ten metadon. To im zupełnie odbierze klientów. Metadon daje heroinistom wolność od heroiny i mozliwosc prowadzenia normalnego życia. Czemu to tak bardzo nie podoba sie Monarowi? Monar to filozofia łagru dla narkomana, który ma go jakoby wyleczyć, głównie za pomocą golenia głów i poniżania. Kotański jest na liscie Wildsteina i nie dziwi mnie jego esbecki obraz świata i ignorancja. Monar to biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Wrocław walczy z narkomanią IP: *.e-wro.net.pl 20.03.06, 16:47 Jestem matką narkomana.16 lat walki z jego uzależnieniem i żadnych efektów. Dopiero lęk przed więzieniem trochę powstrzymuje. I jedynie więzienie jest, niestety. miejscem, gdzie narkoman, jeśli nie ma pieniędzy, może odtruć swój organizm.. Narkomania to choroba duszy, dopiero potem ciała, a duszy nie leczą ani w ośrodkach, ani w Monarze - wszystko to już widziałam. Z ośrodka można w każdej chwili wyjść, pracują tam chwilowo wyleczeni narkomani, brak jest kadry profesjonalnej, brak pieniędzy. Ten problem jest już bardzo w Polsce nabrzmiały, ale jesteśmy zupełnie nie przygotowani do udżwignięcia go. Jest kilka ośrodków katolickich, ponoć mają lepsze wyniki, ale dostać się jest bardzo trudno. Oglądam programy amerykańskie - gdzie nam do takich warunków. A przede wszystkim potrzebna kadra psychologów, pedagogów - skąd tylko ją wziąć. Kotański też w końcu zniechęcił się do narkomanów, bo efekty mizerne i przerzucił się na pomoc bezdomnym,maltretowanym matkom i hospicjom. To problem nie do wyleczenia metadonem. Ten lek może pomóc w przezwyciężeniu zgięć i podają go na detoksie, ale wyleczyć? Raczej uzależnić! Mój syn na głodzie potrafił zażyć 10 tramali - mnie ścięło po jednej tabletce, gdy miałam silne bóle stawowe. Są terapeuci żądni szybkiego sukcesu i myślą, że tabletkami go osiągną. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Stwórzmy getto 20.03.06, 17:16 Stwórzmy getto, otoczmy je murem na 5 metrów, co 100 metrów wieżyczka z karabinem maszynowym i tyle. Narkomania to nie jest choroba. Narkomania to wynik słabości osobnika i jego degeneracji. Takich należy izolować od społeczeństwa a nie pomagać im, albowiem narkomanem zostaje się na własne życzenie. Co innego jak ktoś jest chory wbrew sobie a co innego jak człowiek dobrowolnie się narkotyzuje a potem bezczelnie chce aby inni ludzie mu pomagali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Stwórzmy getto IP: *.e-wro.net.pl 20.03.06, 18:09 Masz mózg rosyjskiego generała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cent Re: Wrocław walczy z narkomanią IP: *.e-wro.net.pl 20.03.06, 21:10 To straszne, gdy radni, czyli ci mądrzy rajcy, uchwalają takie kretyństwa.Wystarczy poczytać w internecie, czym jest METADON,jakie są jego skutki dla organizmu i jak uzależnia. Podawać się powinno go go jedynie w ośrodkach zamkniętych jako lek na likwidację głodu narkotykowego.To jest bloker Przy ul.Pereca był ośrodek prywatny, gdzie nim "leczono". Skutki były fatalne dla organizmu - widziałem tych wyleczonych. Nie wyleczy się metadonem czynnego i bardzo uzależnionego narkomana, szczególnie,gdy zażywa obok tego heroinę. Czy pan Zbyszek z Monaru tego nie wie? On potrzebuje sukcesu i forsy, bo już znudziła mu się beznadziejna praca z Cpunami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Re: Wrocław walczy z narkomanią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 22:21 nareszcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cent Re: Wrocław walczy z narkomanią IP: *.e-wro.net.pl 22.03.06, 13:03 Narkoman w każdym środowisku znajdzie narkomana i zmiana miejsca zamieszkania niczego nie załatwia.Pokażcie mi ćpuna, który wstanie regularnie do pracy, a w tej pracy czegoś nie ukradnie. Od narkotyku uwolni go długotrwałe leczenie, które on sam zaakceptuje i będzie miał wolę wyleczenia, ale narkomania to przede wszystkim choroba woli i tę trzeba leczyć, ale leczyć umiejętnie, nie monarowskimi metodami przypominającymi obóz koncentracyjny, polegający na wymyślaniu bezsensownych kar, poniżaniu każdego, śledzeniu się wzajemnym i donoszeniu na innych, ciągłej wiwisekcji sterowanej przez nieudolnych terapeutów, często prymitywnych i grubiańskich, znudzonych, w większości b.narkomanów, którzy w ośrodkach znajdują jedyny z możliwych sposobów na życie, gdyż wcześniej wszystko w swoim życiu zniszczyli. Takich metod nie wytrzymują wrażliwsi pacjenci i uciekają, niekoniecznie,żeby znowu ćpać.Najlepszą opinię ma zoz-owski Nowy Dworek, tam widać jakąś myśl i troskę, sensowniejszy dobór kadry. Na Marywilskiej w warszawskim Monarze zmuszają każdego do dyżurów w hospicjum, co wytrzymują tylko nieliczni młodzi ludzie-reszta buntuje się lub obojętnieje, zamiast opiekować się chorymi, grają całą noc w karty. Jeśli chodzi o metadon brany codziennie pod kontrolą lekarską, to pokażcie mi ćpuna, który będzie systematycznie zgłaszał się do poradni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azazel Re: Wrocław walczy z narkomanią IP: *.222.38.84.otvk.pl 27.04.15, 21:48 Ćpuny czy jak to się ładnie nazywa narkomani uzurpowały sobie boczne przejście na dworcu PKP. Jeden obśliniony gania za ludźmi i gada ze chce kasę bo będzie pracowal w piekarni i musi sie wyspać w hotelu. Dałem mu drobne na odczepnego, a ten mi ukradł 10zł. Lepiej nie wchodzić w starcie, bo nie wiadomo jakie choroby roznosi. Pozdrowienia dla SOK za pilnowanie bezpieczeństwa podróżnych. Odpowiedz Link Zgłoś