sothis666 04.04.06, 23:37 "... znajomi ją polecili." -alleluja i do przodu; każdy ma znajomych, prawda?:) A kto Was, panowie kierownicy rosyjskiego uczył? Wot kakaja indoliencja... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kati Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 07:26 A co teraz robi Pan Dubanowicz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taka jedna Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 07:57 Nic nie zrobi. No chyba, że ... kolejnego bubla. Co tu dużo mówić, cały nasz "wyżnij" to republika kolesiów! Odpowiedz Link Zgłoś
zymzyk Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut 05.04.06, 10:11 Od błedow roi sie rowniez artykul... 5 marca 1956 totalizator sportowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiJaK Re: Od błedow roi sie rowniez artykul... IP: 80.54.90.* 05.04.06, 12:05 zymzyk napisała: > Od błedow roi sie rowniez artykul... Może jakiś przykład ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Od błedow roi sie rowniez artykul... IP: 193.193.181.* 06.04.06, 16:49 na przykład mozna powiedzieć narodnoje hoziajstwo - gospodarka narodowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: 195.68.232.* 05.04.06, 08:26 o masakra... tak na marginesie niezły refleks mają :) --> 3 lata? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siewodnia Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 08:28 Tak się kończy oszczędzanie za wszelką cenę. Oczywiście tłumacz przysięgły to też bzdura, bo nie do pisania reklamówek służy bycie tłumaczem przysięgłym. Po prostu trzeba było wziąć książkę telefoniczną i poszukać biura tłumaczeń, a nie brać jakąś zabużankę, która kaleczy polski, rosyjski i ukraiński równocześnie, za to jest tania. Oszczędzili pewnie z pięćset złotych, a ciekawe ile zdążyli sobie narobić obciachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 09:24 Przeciez napisali, że tłumczke polecili znajomi (czytaj kolesie). Przysługa za przysługę. My polecimy ci naszego aty nam swojeg. Wrocław to jedno wielkie bagno i nie wazne czy to było za Stańczyszyna czy za Wróblewskiego. Czy Ziobro weźmie się wreszcie i za nasze kochane mioasto i oczyści go z takiego skorumpowanego elementu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siewodnia Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 09:34 Zi0br0 to ty lepiej trzymaj z daleka. Na Kraszewskiego mają komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
adwo-kat Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut 05.04.06, 12:38 odp. kati :-) dawno się tak nie usmiałem z tego co napisałaś daroga katiuuuuu;_0 ziobro się weżmie za ten skorumpowany element we Wrocławiu!!!!! tosz to szok:-) niech się sam za siebie weżmie!(i może za ciebie) a od Kochanego Wrocławia łapy przecz daleko! Co do opisanego artykułu to jest to napewno artykuł zastępczy tzw uzupełniacz, jak się nie ma oczym pisać to się pisze o niczym:-) Szkoda komentować..... Każdy popełnia błędy tylko trzeba umieć się do tego przyznać" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek01 Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 09:22 No to jest niesamowite. Za nasze pieniądze niedouczony władca województwa (żeby nie powiedzieć matoł)decyduje o tym, że wydaje się folder pisany przez analfabetę. Do psychiatry iść a nie na stołki urzędnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Łelkam tu Mazovia 05.04.06, 09:36 a tak wygląda anglojęzyczna strona Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego. Kilku znajomych anglistów też turlało się ze śmiechu intl.mazowieckie.pl/news.php?id=4234 Odpowiedz Link Zgłoś
chomsky Re: Łelkam tu Mazovia 05.04.06, 10:39 zwierz.alpuhary napisał: > a tak wygląda anglojęzyczna strona Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego. Kilku > znajomych anglistów też turlało się ze śmiechu > intl.mazowieckie.pl/news.php?id=4234 Tak to wyglada, jak sie przerzuca tekst przez "tlumacza elektronicznego"... A "ciemny lud to kupuje". Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: Łelkam tu Mazovia 05.04.06, 12:12 "The climate of Mazowsze has temporary character" "Mazowieckie is one from five internal Voivodeships" "The landscape of region is on it’s greater lowland’s part, which it’s causes are icings" "It has direct postponement to the lowest temperatures in the winter" To tylko najbardziej mi, laikowi, rzucające się w oczy błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: Łelkam tu Mazovia 05.04.06, 12:25 intl.mazowieckie.pl/news.php?id=1300 Dużo lepiej wygląda strona francuska, widać że w całym urzędzie ani nikt ze znajomych nie "znał" francuskiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Łelkam tu Mazovia IP: *.pools.arcor-ip.net 05.04.06, 12:55 intl.mazowieckie.pl/news.php?id=3370 Haha, i niemieckie tlumaczenie wola o pomste do nieba... A propos, od kiedy Niemiec potrzebuje wize/zezwolenie na wjazd do Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Łelkam tu Mazovia IP: *.botany.gu.se 05.04.06, 13:33 Nie trzeba byc anglista... Ale jakies to malo smieszne. Czy taki jest poziom "znajomosci" jezykow obcych przez urzednikow? Moze juz lepiej zeby nie znali zadnego - moze bedzie wieksze prawdopodobienstwo, ze tlumacza zatrudnia? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Łelkam tu Mazovia 05.04.06, 14:37 Post scriptum: trafiłem na tą stronę we wrześniu ub.r. i natychmiast zwróciłem uwagę osobie, która jest za nią odpowiedzialna. Od tamtej pory nikt nie odpowiedział na mojego maila a na stronie nie dokonano żadnych zmian. A teraz nagle strona przestała działać, nie wiadomo czemu Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Łelkam tu Mazovia 05.04.06, 20:08 <html><body></body></html> Zaiste, ciekawa strona. Coś chyba nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HeyJoe Re: Łelkam tu Mazovia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 22:03 Z jednej strony okrutnie smieszne, z drugiej - straszny wstyd. Strona rzeczywiscie chyba zostala zdjeta. Ale tu mozna wysylac dowody swojego oburzenia - jesli ktos chce. www.mazowieckie.pl/mail.php Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Łelkam tu Mazovia 06.04.06, 09:41 Stronkę zdjęli ale jest póki co w cache w googlu: tinyurl.com/hzulm Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Łelkam tu Mazovia 07.04.06, 19:59 o żesz w mordę:) nie poskutkował mail wysłany we wrześniu ub. r. bezpośrednio do urzędnika odpowiedzialnego za stronę a poskutkował link wklejony na wrocławskim forum GW:) Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Dodam, że w transkrypcji polskiej 05.04.06, 09:53 pisze się "choziajstwo", a nie hoziajstwo, szanowna Pani Komentator. Rosyjskie x transkrybuje się wyłącznie jako ch, a nie jak h. Jako h może być transkrybowana litera г z jęz. ukraińskiego albo białoruskiego, ale nie rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucases Re: Dodam, że w transkrypcji polskiej IP: 62.189.241.* 05.04.06, 10:23 no jak Duban to robil to wszystko wyjasnia ;) Widocznie mu Wladol wyjal sterowanie z plecow i chlopak sie zagubil... Odpowiedz Link Zgłoś
annyonne marszalek 05.04.06, 10:23 hehe w dolnoslaskim urzedzie marszalkowkim zawsze mieli fachowcow :D to normalne dla tego urzedu :D a tyle kasy biora na promocje z najrozniejszych funduszy pomococwych... wyszlo szydlo z worka :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent dramat z tlumaczami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 10:28 Wszyscy tu wietrzą spisek i niemal korupcję (zlecanie tłumaczeń po znajomości), ale jeśli ktoś kiedykolwiek próbował coś profesjonalnie przetłumaczyć ten chyba wie, że nie jest to wcale takie proste nawet we wrocławskich biurach tłumaczeń. To, co się stamtąd dostaje, to zgroza. Błąd na błędzie, ortograficznym, stylistycznym, gramatycznym itd. Płacisz grube pieniądze i dalej nie masz pewności, że tłumaczenie jest zrobione perfekcyjnie. A później biuro tłumaczeń wyjaśnia np., że miało za mało czasu albo zlecało komuś na zwenątrz, bo ich własny tłumacz zachorował itp. bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: dramat z tlumaczami IP: *.media4.pl 05.04.06, 10:53 Jak wynika z artykułu w naszym mieście jest Instytut Filologii Słowiańskiej na Uniwersytecie. Gdyby urzędowi zależało, to zleciłby korektę takiego tłumaczenia (jeżeli już tłumaczyć musiała znajoma ;-)) specjaliście z instytutu. Przecież taki folder, to wizytówka miasta i regionu. Nie mozna sobie pozawalać na takie tragikomiczne wpadki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: dramat z tlumaczami 05.04.06, 19:40 Gość portalu: ja napisał(a): > Jak wynika z artykułu w naszym mieście jest Instytut Filologii Słowiańskiej na Uniwersytecie. I absolwenci tegoż Instytutu posługują się takim właśnie rosyjskim, jak w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: dramat z tlumaczami IP: *.media4.pl 05.04.06, 20:56 "I absolwenci tegoż Instytutu posługują się takim właśnie rosyjskim, jak w > artykule" Ty, Alexanderson, może i tak, ale Tomasz Wielg jest absolwentem tego instytutu i błędy zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: dramat z tlumaczami IP: *.magma-net.pl 05.04.06, 21:47 Ale przecież można to było dać nie absolwentowi a jakiemuś profesorowi? Na brak naukowców we Wrocławiu raczej nie narzekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie-Polka Re: dramat z tlumaczami IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.04.06, 17:27 To samo dotyczy tlumaczen na jez. angielski. Wystarczy poczytac dostepne w kazdym hotelu broszury reklamujace Wroclaw i Dolny Slask (wydane przez miasto i Urzad Marszalkowski). Tylko, ze to wcale nie do smiechu... A tych, co przetlumaczyliby wysmienicie i jeszcze bezplatnie, zeby poprostu uniknac zenady, nikt nawet za darmo nie chce. Bo placa ekspertom filologom! Kazdy Polak to ekspert, od jezyka rowniez. I co tu tlumaczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
miuk Re: dramat z tlumaczami 06.04.06, 10:38 Bo dobry tłumacz się szanuje i nie robi tłumaczeń za stawki, jakie oferują biura tłumaczeń. Normą jest u nich 50-100% marży. Za taką cenę tłumaczenia robią tylko studenci lub początkujący tłumacze. Nie dziwcie się więc, że jakość jest taka, jaka jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyrusek rosyjski powinien byc w Polsce zakazaany!!!! IP: 170.65.192.* 05.04.06, 10:56 Moim zdaniem rosyjski powinien byc w Polsce zakazany!!! Zadnych folderow, zadnych programow telewizyjnych, zadnych smierdzieli ze wschodu!!! Swolocz tez nie powinna byc wpuszczana do naszego kraju - zamknalbym przejscia graniczne na zawsze, bez wzgledu na skutki gospodarcze! Rosja NIGDY nic dobrego w naszym kraju nie zrobila!!! Przez ponad 250 lat tylko demolowala nasz kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piłsudski Re: rosyjski powinien byc w Polsce zakazaany!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 10:59 Zjeżdżaj, śmieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyrusek [...] IP: 170.65.192.* 05.04.06, 11:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruski syf Re: pilsudski.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 11:40 W odpowiedzi na propozycje wypędzenia do nas swołoczy odpowiadamy, że stanowczo nie życzymy sobie tutaj tego buraka "antyruska", chociaż tak się do nas naprasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: pilsudski.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 12:28 Gość portalu: antyrusek napisał(a): > A do ciebie pro-rusku: zuj gnoj! Już wcześniej nazwał ktoś Ciebie - antyrusku burakiem. Burakiem(burakom),byłeś - burakiem jesteś i burakiem zostaniesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 fobie antyrosyjskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 12:40 Jakiś facio na tym forum pokazał, co znaczy nienawiść. Nie znajduję dla tego typu postaw racjonalnego wytłumaczenia, może to chroba psychiczna ? Znam wiele osób "iz Sibiria" - nigdy (te osoby) nie oskarżały za swe niedole Rosjan - oskarżały system sowiecki, osoby te nawet współczuły Rosjanom twierdząc, że wiele dobrego od nich (Rosjan) doznały. Przypuszczam więc,że ze strony istoty posługującej się nickiem "antyruski" przebija coć antyludzkiego (nie chcę "tego cóś" nazwać zwierzęciem, obraziłbym zwierzęta). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyrusek [...] IP: 170.65.192.* 05.04.06, 12:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: jot10... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 12:49 Takie coś nawet pisze. O, kurczę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: rosyjski powinien byc w Polsce zakazaany!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 12:15 antyrusek napisał(a): > Moim zdaniem rosyjski powinien byc w Polsce zakazany!!!... ...i takie tam różne. Antyrusek - jesteś swołoc'! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyrusek Nie jestem rasista.... IP: 170.65.192.* 05.04.06, 12:30 Nie jestem rasista i nie przeszkadza mi w Polsce ZADNA ale to zadna nacja!!! Oprocz jedbej - rosyjskiej!!! Nie zycze sobie aby swolocz przyjezdzala do mojego kraju. Do wszystkich ktorzy sie tutaj ze mna nie zgadazaja. Pamietaj buraku, ze to przez ruskow nosisz teraz stary wytarty sweter, ciagle jezdzisz na rezerwie i zamiast normalnych rozmow telefonicznych wyslasz kumplom i kolezanka ciagle 'strzalki'. Jestes zwyczajnym biedakiem i nie stac cie na zrobienie sobie popustych zebow. Twoja dziewczyna tez jest biedna, zarabia grosze i na nic was nie stac!!! Jak wam sie uda wyjechac za granice na wakacje (moze raz w zyciu) to was ludzie z kilometra rozpoznaja jako biedncyh szmciarzy z europy wschodniej, ciagle szukajcych tanich sklepow spozywczych, ktorzy to nie wiedza co to jest glupie, zielone curry i szukaja kapsla na butelce przecietnego, czerwonego, wina wytrawnego!!! (wystarczy, czy mam kontynuowac?) Zrozum glupi chamie, jeden z drguim ze zwdzieczasz swoja smutna, biedna, nistalgiczna sytuacje wlasnie swoloczy ze wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Nie jestem rasista.... IP: *.pools.arcor-ip.net 05.04.06, 13:00 No tak, po co d u p a ruszyc, prawdziwemu Polakowi wypada miec osobistego kozla ofiarnego! Lepper ma uklad, Rydzyk Zydow a antyruski wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyrusek [...] IP: 170.65.192.* 05.04.06, 13:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruska Re: Nie jestem rasista.... IP: *.pools.arcor-ip.net 05.04.06, 13:18 Schätzchen, was weißt du schon wieviel ich in meinem Land verdienen kann... Für antirusek sind meine monatlichen 2700€ brutto natürlich absurd und erbärmlich, tja, da schäme ich mich sehr... Es ist leicht den Maul groß aufzureißen und auf dem Arsch faul zu sitzen und nach Sündenbocken für sein elendes Dasein zu suchen. Auf dem Geschichtsunterricht hast du auch nicht aufgepasst, sonst wäre es dir zu peinlich solch einen Unsinn über die Russen von heute (statt über das ehemalige sowjetische System) zu verbreiten. Magst du weiter diskutieren? Ich tu's gern. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... nicht verschtehen IP: 64.124.166.* 05.04.06, 17:09 może lepiej napisz to po rosyjku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: nicht verschtehen IP: *.pools.arcor-ip.net 05.04.06, 20:12 Niestety nie znam rosyjskiego. W skasowanym poscie antyrusek zarzucil mi biedote, ze jestem ciemna ruska spod latarni i nie stac mnie na mydlo z moim zarobkiem paruset zlotych. Byla to reakcja na moj poprzedni post. Nie cierpie rasizmu, czy musze byc biedna ciemna Ruska zeby nie zgadzac sie z idiotami? Jesli antyrusek zyczy sobie podyskutowac, bardzo chetnie, ale widac ze antyrusek nie byl nigdy za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczuropolak Re: Nie jestem rasista.... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 13:35 Synuś, przecież opisywani przez ciebie menele z polskich slumsów Chicago siedzą w USA już na tyle długo, że mogli się dorobić, to czego się Ruskich czepiasz za ich polskie rozpiździajstwo? To już nawet tutaj, w Polsce ludzie się wzięli za dupy i trochę ruszyli, a tam nie mogli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :O) szczuropolak IP: 170.65.192.* 05.04.06, 13:42 Poiwedzialem co biedaku. Swoja biede zawdzieczasz swoloczy!!! Ile zarabiasz? 2000 zl 3000.na miesiac? Na nic cie lajzo nie stac i smierdzi ci z geby ty szmato jedna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polsza ueber alles Re: szczuropolak IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 14:22 Zmień to menelskie środowisko, w którym się obracasz. Najwyraźniej są to niedojdy, które szukają winnych temu, że im śmierdzi z gęby denaturatem, zamiast przestać go pić. Ale to typowe dla polaczków takich, jak ty: zmarnujecie wszystko, co się wam z łaski rzuci, a potem plujecie za ludźmi, że wam więcej nie dali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :O) polsza ueber alles... IP: 170.65.192.* 05.04.06, 16:01 po prostu zuj gnoj ty szmaciarzu, ty prostaku jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: polsza ueber alles... IP: *.magma-net.pl 05.04.06, 21:51 antyrusek, matołku, zmiana podpisu niewiele da, skoro wyświetla się IP. rusz łepetynką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyklęty powstań Re: polsza ueber alles... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:57 Jesteś niezaradnym polaczkiem z prowincji, który nie umie nic sam zrobić i czeka, żeby mu ktoś dał gotowe, ale ma za mało cojones, żeby się do tego przed samym sobą przyznać i doszukuje się winnych wszędzie naokoło. A jak już dostanie jakiś ochłap, to będzie szczekał na dobroczyńcę, że nie taki, jak chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marciale Re: polsza ueber alles... IP: 212.160.172.* 06.04.06, 13:49 Chętnie z Tobą się spotkam BURAKU, aby sprawdzić czy tylko w gębie jesteś taki mocny -> co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marciale Re: polsza ueber alles... IP: 212.160.172.* 06.04.06, 13:52 Poprzedni tekst był oczywiście do "antyruska" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Re: a to angielski IP: *.76.classcom.pl 05.04.06, 13:00 ponizej przemówienie Renaty Begger na angielski : SUPER!!!! – Tall room! – (Wysoka Izbo!) – Welcome in the name of all penises of Selfdefence. – (Witam w imieniu wszystkich członków Samoobrony.) – Now it’s railway for me. – (Teraz kolej na mnie.) – It’s not fugitive of circumstances. – (To nie jest zbieg okoliczności.) – Look in my little-eye-bitches and concentrate a shit. – (Spójrzcie w moje ku..ki i skupcie się.) – I was a behind eyes student of Garden School Band! – (Byłam studentką zaoczną Zespołu Szkól Ogrodniczych!) – Don’t make stages and stop to tear yourselves. – (Nie róbcie scen i przestańcie się drzeć). – Selfdefence is a big party and ice is poor in Poland. – (Samoobrona jest dużą partia, a lud jest biedny w Polsce.) – The profits are flying into the hole. – (Zyski lecą w dół.) – It’s a huge grandfatherhood! – (To jest ogromne dziadostwo!) – Poland is a village killed by desks. – (Polska jest wioska zabita dechami.) – All politicians let the peacock out and take legs behind belt. – (Wszyscy politycy puszczają pawia i biorą nogi za pas.) – Do you divide my sentence? – (Czy podzielacie moje zdanie?) – But we are equal peasants and we will go out on people! – (Ale my jesteśmy równe chłopy i wyjdziemy na ludzi!) – I will animal to you. – (Zwierzę wam się.) – I will elephant behind them my on–ancestry. – (Osłonię przed nimi mój naród.) – I will stop their long–writers and feathers starting you-selling Polish earth. – (Zatrzymam ich długopisy i pióra zaczynające wyprzedawać polską ziemię.) - Our the-vodkas will show them where the pepper is growing! – (Nasze dewotki pokażą im, gdzie pieprz rośnie!) – They will overheat the wall with head, they will have a brain tire fire and the will sing slim! – (Oni przygrzeją głową w mur, będą mieli zapalenie opon mózgowych i będą cienko śpiewać!) – Because we need Huge Orchestra Of Christmas Help and old good tenses again! – (Ponieważ my znów potrzebujemy Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i starych dobrych czasów!) – But don’t boat yourselves I will make my afterbills with them without your helpful hand! - (Ale nie łudźcie się, że zrobię z nimi swoje porachunki bez waszej pomocnej dłoni.) – You must step on my hand! – (Musicie pójść mi na rękę!) – We must stop to divorce the facts and break down the first ice-creams! – (Musimy przestać rozwodzić się nad faktami i przełamać pierwsze lody!) – Without corpse! – (Bez zwłoki!) – I will take coffee on table and say without small garden: you must give us middles for our highway from Beeftown to Hell! – (Wyłożę kawę na lawę i powiem bez ogródek: musicie dać nam środki na naszą autostradę z Wołomina na Hel!) – It’s not after birds! – (Jeszcze nie jest po ptakach!) – But you must in our little businesses of movement! – (Ale musicie kupować w naszych kioskach ruchu!) – Buy our oh-small mountains, our white without and our boo–cancers. – (Kupujcie nasze ogórki, nasz biały bez i nasze buraki.) – I tower you will after–can us... – (Wierzę, że nam pomożecie.) – Thank you from the mountain. – (Dziękuję z góry.) – Stop to turn my head because shit is walking around me! – (Przestańcie zawracać mi głowę, bo gó.. mnie to obchodzi!) – You want to make the profit on time! – (Chcecie zyskać na czasie!) – You should cut yourselves a nap in the Dug-Up or on Maybe Black and cut percentage feet. – (Powinniście uciąć sobie drzemkę w Zakopanem albo na Morzu Czarnym i obniżyć stopy procentowe.) – We need heritage of prices. – (Potrzebujemy obniżki cen.) – But I think it’s a pity of the west trying to make you divide our lottery coupon. – (Ale myślę, że szkoda zachodu na próbowanie abyście podzielili nasz los.) – You want to see coin paintings or listento the serious music concert, but you piss on Selfdefence. – (Chcecie oglądać obrazy Moneta albo słuchać koncertu muzyki poważnej, ale olewacie Samoobronę.) – It’s just a big eggs and shit of laugh! – (To są wielkie jaja i kupa śmiechu!) – But my on–ancestry is very expensive to me. – (Ale mój naród jest mi bardzo drogi.) – I will ou-help them without your grace! – (Uratuje ich bez waszej łaski!) – I will show them how to press the gay of gas and beside-hurry up! – (Pokażę im jak nacisnąć pedał gazu i przyspieszyć!) – Room with you! – (Pokój z wami!) – Balcerowicz must go! – (Balcerowicz musi odejść!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SUPER Re: a to angielski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.04.06, 17:16 SUPER! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeenx Byki po byku. IP: *.iase.wroc.pl / *.iase.wroc.pl 05.04.06, 13:26 Fstyt ... Ale i tak nikt za to nie odpowie. 9 tys. publicznych pieniedzy zdefraudowano, a tlumaczenia denne. 'Bo to za innej kadencji urzedu...' No to odkopac akta osobowe tego, kto byl za to odpowiedzialny o niech z wlasnych wyplat naprawia szkode. Czlowieka potrafia szarpac za marne kikladziesiat zlotych, a urzedasy sa pod parasolem ochronnym ... Nie ma gospodarza, wiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vov Kto jak kto, ale ludzie ze wschodu powinni IP: *.u.mcnet.pl 05.04.06, 14:21 płynnie władać tym pieknym językiem, nie wiem skad takie podstawowe będy... Widocznie 50 lat przesiedlenia zrobiło swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 14:31 jaki Óżont taki folder. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mitikis Tłumacz to jest zawód, a nie hobby! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 14:46 Co do "studentów pierwszego roku" ma ten pan rację: na studia filologiczne przychodzi się nie po to, żeby się dopiero uczyć danego języka, ale żeby go studiować (uczyć się go można na kursach). Żeby rzetelnie tłumaczyć, nie trzeba być tłumaczem przysięgłym, wystarczy perfekcyjnie znać oba języki. Słyszałem już takie "przysięgłe" tłumaczenia symultaniczne w sądzie, że pożal sie Panie Boże! Tłumacz przysięgły niekoniecznie jest w pełni kompetentym znawcą danego języka, choć powinien, bo ma uprawnienia urzędnika sądowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alexander Denisjuk Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.04.06, 15:23 Nie znam kontekstu, ale "kajk" brzmi jak najbardziej po rosyjsku. "bajdarka" jest sportową łodzią. Natomiast "kajak" jest łodzią tyrystyczną. Razem z "piejzażem" raczej chodzi właśnie o "kajak". Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut 05.04.06, 17:24 Cóż, rosyjski nie jest już językiem powszechnie znanym w naszym kraju. A nawet jak był rosjanie bvardzo łatwo rozpoznawali polaka mówiącego w ich obecności po rosyjsku Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut 05.04.06, 17:24 Cóż, rosyjski nie jest już językiem powszechnie znanym w naszym kraju. A nawet jak był rosjanie bvardzo łatwo rozpoznawali polaka mówiącego w ich obecności po rosyjsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 44-ro latek Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.04.06, 17:52 Ja hotieł by wam skazat, szto po takomu ruskamu jazyku w Polszie gawarit wsie liudi, kotoryje pokonczyli szkoły piried rieformoj edukacji - siem godow nazad. Pazdrawliaju wsiech - etoj super diewczionku c Ukrainy toże. Zjęzyka rosyjskiego miałem trójkę, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Polak potrafi. Z niemieckim jest tak samo ! IP: *.cybernet.ch 05.04.06, 20:03 Polak potrafi. Z niemieckim jest tak samo ! Na stronie internetowej www.wroclaw.pl --> wersja niemiecka zawiera sporo bledow w skladni i ortografii. Az czytac boli ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mustang Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 20:28 Paczesniaka znam z podstawowki jeszcze, to zawsze byl leser i miglanc, wiec teraz tez polozyl lache na to, a ze pewnie ma plecy i zlecenia dalej bedzie bral to go to nie rusza Odpowiedz Link Zgłoś
niemamowy Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut 06.04.06, 01:34 Przerazajace...troche zajelo czasu,az ktos sie zorientowal,ze tekst jest w jezyku "zadnym":P.Coz...oklaski dla bystrego rusycysty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Paczesniak Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.06, 09:10 cześć mustang jeśli się znamy z podstawówki, to może byś się przedstawił(a)? Łatwiej by się nam korespondowało. Zlecenia w Urzędzie Marszałkowskim zdobywa się w myśl ustawy "Prawo zamówień publicznych" w przetargach i nie ma szans na "plecy". A przynajmniej ja takich nie mam. Taka wpadka natomiast zdarzyła mi się po raz pierwszy w ciągu 15-letniej obecności na rynku. Zarzut, dość proletariacko ujęty, że nie podjąłem żadnych działań, również nie jest trafiony - jeszcze w środę do sekretariatu marszałka Wróblewskiego dotarło pismo ode mnie z deklaracja wydrukowania całego nakładu jeszcze raz, z nowym tłumaczeniem, w całości na mój koszt. W podobnym tonie list otrzymała redakcja GW, wraz z prośbą o wydrukowanie sprostowania niektórych kwestii, które autorka tekstu pominęła, a o których jej mówiłem (ciekawe czy wydrukują). Co oczywiście nie zmienia faktu, ze biorę na siebie pełną odpowiedzialność za błędy, nawet te, które powstały poza moja firma. Czy to wyjaśnienie jest satysfakcjonujące? pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczow, Ciebie mustang też, a dotkniętych jakością tłumaczenia sprzed trzech lat przepraszam - Adam Pacześniak PS z oceną Twoich odczuć dotyczących mojego rzekomego zachowania sprzed ćwierć wieku już mi się nie chce dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: 217.30.156.* 06.04.06, 09:35 Myślę, że kosztów kompromitacji naszego miasta nie jest Pan w stanie zrekompensować. Jeśli zna Pan ustawę o zamówieniach publicznych, to pewnie wie Pan, że warunki zamówienia można tak ułożyć, że będa pasowały pod jednego wykonawcę. Nie chce sugerować, że tak było w tym przypadku, ale to dziwne, że UM odebrał tę pracę bez jej kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mustang Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.06, 10:33 Rozbawiles mnie ta odpowiedza, masz ja przygotowana i standardowo wrzucasz jak cos nie wypali?, faktycznie po 3 latach zrobic zdziwiona mine i przedrukowac cos jeszcze raz jak wyszlo na forum publicznym to gest jakich malo, niestety za pozno poszlo w swiat wiec daruj sobie. Temat zamowien publicznych w roznego typu przypadkch jest pokazywany w gazecie i na forum przy wielu okazjach i wiadomo jak to sie odbywa liczy sie kasa i uklady, roboty wykonuja ci co robia najtaniej i partola i ci z ukladami do ktorej grupy nalezysz?? UM tez ostatnio wystepowal w publikacjach i to w niezbyt dobrym swietle. Tak czy owak zycze powodzenia bo przez te cwierc wieku nic sie nie zmieniles wiec faktycznie nie ma o czym dyskutowac, odwalic po lebkach i do domu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Paczesniak Re: Niżnij Szlionsk jedzie na fshut IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.06, 14:37 Cześć Maćku, dlaczego czyniąc mi pewne zarzuty (i nie tylko mi) boisz się przedstawić publicznie? I jeszcze posługując się językiem zdecydowanie brzydszym niż ten, którego używałeś w młodości? Boisz się, że Twoi szefowie z ABB mieliby Ci za złe, że oskarżasz publicznie i na dodatek bezpodstawnie? Jeśli znasz jakieś konkretne przypadki nagannych układów, to zgłoś to PiS- owskiemu marszałkowi, a jeśli uważasz, że i on w nich uczestniczy - idź z doniesieniem do prokuratury. Widzisz, różnica między nami polega na tym, że ja występuję pod nazwiskiem i z pokorą przyjmuję krytykę błędu, który firmuję, nie czyniąc żadnych osobistych wycieczek i nie chowając się za nickami. Ale nie mam do Ciebie żalu, nawet skłonny jestem wypić z Tobą piwko gdzieś w mieście (jeśli pijesz), żeby powspominać dawne czasy, a być może wyjaśnić przy okazji pewne sytuacje. Co Ty na to? Zapraszam na priva i pozdrawiam - Adam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLEG Везде хвата IP: *.softpro2.pl 06.04.06, 19:41 Видите - клевый бизнес, 9 штук взяли, напечатали 1500 проспектов и теперь слава на весь интернет:) эххх вы недоучки жадные>.. Odpowiedz Link Zgłoś