Dodaj do ulubionych

XIV LO najlepsze w Polsce!!!

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.03, 16:10
W tegorocznej edycji rankingu polskich szkol srednich, ogloszonej dzis przez
Rzeczpospolita i Perspektywy, zwyciezyla wroclawska XIV, moze do wladz miasta
dotrze jaki to skarb, warto dodac, ze zadna wroclawska uczelnia wyzsza od
dawien dawna nie doswiadczyla takiego zaszczytu.
Obserwuj wątek
    • Gość: duzY Re: XIV LO najlepsze w Polsce!!! IP: *.dtvk.tpnet.pl 08.01.03, 16:58
      Gość portalu: dell napisał(a):
      > ... zadna wroclawska uczelnia wyzsza ...

Z tego co wiem żadna NIŻSZA uczelnia też nie.
      • Gość: dell Re: XIV LO najlepsze w Polsce!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.03, 18:45
        sugerujesz cos na ksztalt pleonazmu? To masz chlopie racje!
        • Gość: leo Re: XIV LO najlepsze w Polsce!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.0.* 08.01.03, 19:32
          Ten ranking opiera się wyłącznie na porównywaniu ilości olimpijczyków na
          wszystkich uczniów i nie uważam go za szczególnie wiarygodny. Jeśli wziąć pod
          uwagę wskaźniki zdawalności matury, dostawania się absolwentów na studia i
          wreszcie wysokość progów rekrutacyjnych przy przyjmowaniu do szkoły, to okaże
          się, że najlepsze we Wrocławiu jest III LO (już od dobrych paru lat).
          • Gość: tawnos Re: XIV LO najlepsze w Polsce!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.03, 20:07
            Gość portalu: leo napisał(a):

> Ten ranking opiera się wyłącznie na porównywaniu ilości olimpijczyków na
            > wszystkich uczniów i nie uważam go za szczególnie wiarygodny. Jeśli wziąć
            pod
            > uwagę wskaźniki zdawalności matury, dostawania się absolwentów na studia i
            > wreszcie wysokość progów rekrutacyjnych przy przyjmowaniu do szkoły, to
            okaże
            > się, że najlepsze we Wrocławiu jest III LO (już od dobrych paru lat).

i tu sie zaczyna lokalny patriotyzm uczniow roznych szkol. nigdy nie stworzy
            sie obiektywnego rankingu. co do progow rekrutacyjnych, zdawalnosci matury i
            procentu uczniow dostajacych sie na studia, 'trojka' pewnie bylaby wyzej niz
            jest teraz, lecz to nie znaczy ze przegonila by czernastke, czy inne szkoly w
            kraju... szczerze w to watpie, poniewaz nie tylko w 'trojce' te wspolczynniki
            sa wysokie...

pozdro
            tawnos
            • Gość: leo Re: XIV LO najlepsze w Polsce!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.0.* 11.01.03, 21:20
              Gość portalu: tawnos napisał(a):

>
              > i tu sie zaczyna lokalny patriotyzm uczniow roznych szkol. nigdy nie stworzy
              > sie obiektywnego rankingu. co do progow rekrutacyjnych, zdawalnosci matury i
              > procentu uczniow dostajacych sie na studia, 'trojka' pewnie bylaby wyzej niz
              > jest teraz, lecz to nie znaczy ze przegonila by czernastke, czy inne szkoly w
              > kraju... szczerze w to watpie, poniewaz nie tylko w 'trojce' te wspolczynniki
              > sa wysokie...
              >
              > pozdro
              > tawnos

Trójka jest wyżej od czternastki w wymienionych dziedzinach. Od dobrych pięciu
              lat (a może i więcej, bo nie wiem, jak było kiedyś) ta szkoła przoduje w naszym
              mieście i takie są fakty, a mój patriotyzm nie ma tu nic do rzeczy (progi
              publikowano zresztą w "Wyborczej" więc można było porównać). Po prostu w tej
              szkole nikt nikogo nie motywował do uczestnictwa w olimpiadach: jak uczeń
              chciał brać udział, to sam się zgłaszał do nauczyciela i to jest jedyny powód
              takiego, a nie innego wyniku na osławionej liście. Nie podejmuję się natomiast
              stwierdzić, jak wypada III LO w skali kraju, bo w każdym województwie są inne
              egzaminy i matury i takie porównanie byłoby nieobiektywne.
              • je_leszcz matury etc. 13.01.03, 02:47
                Dajcie mi 10 nauczycieli przekonanych ze ich liceum jest najlepsze w Polsce a
                wywinduje wam wskaznik zdawalnosci matury tak wysoko jak chcecie.

Olimpiada jest obiektywna, oceniana zewnetrznie.
                • Gość: mr Re: matury etc. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.03, 13:40
                  tylko, że olimpiady wygrywają uczniowie, a nie nauczyciele
                  Dajcie mi 10 zdolnych, ambitnych i pracowitych uczniów, a zrobie z nich
                  laureatów olimpiad - bez wzgledu na przedmiot!!!
          • Gość: belfer Re: XIV LO najlepsze w Polsce!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 00:14
            Popieram
            XiV uczy tak naprawdę ...10% swoich uczniów, reszta to dla dotacji i pretekstu.
            To taka hodowla szczurów.
            Reszta się nie liczy - tylko szczury, którym się uda dobiec do mety
        • Gość: duzY Niestety błąd ten IP: *.dtvk.tpnet.pl 09.01.03, 11:22
          jest jednym z najczęściej powtarzanych równierz w mediach.
          pozdr.
          • Gość: Gawel Dobra czternastka, ale czy ranking dobry ? IP: *.dtvk.tpnet.pl 11.01.03, 23:40
            Uwazam, ze czternastka to bardzo dobra szkola, aczkolwiek nie kazdy sie tam
            dobrze poczuje ;). Zastanawiam sie tylko, jak to jest, ze trabi sie tyle o
            szkole, ktora ma tylu, a tulu olimpiczykow, a nic sie nie mowi o np. jakiejs
            wieskiej placowce, ktora wybila sie, jezeli chodzi o liczbe studiujacych
            absolwentów. Wedlug mnie to ten sam wymiar pracy pedagogicznej.

Gawel
    • Gość: obserwator olimpijczycy i amfa IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 00:18
      Na ul. Trzebnickiej jest punkt Monaru - wielu XIV szuka tam pomocy....
      Dlaczego? Nikt nie zastanawia się, co sie dzieje z tymi 90%, którzy nie zostaja
      lauretami olimpiad?
      • Gość: uczennica Re: olimpijczycy i amfa IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.03, 09:58
        Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Na ul. Trzebnickiej jest punkt Monaru - wielu XIV szuka tam pomocy....
        > Dlaczego? Nikt nie zastanawia się, co sie dzieje z tymi 90%, którzy nie
        zostaja
        >
        > lauretami olimpiad?

Taaaa.. jasneee.. normalne cpamy na kazdej przerwie. włóczy sie płno dealerow
        po szkole i w ogle jestesmy straszni... Hmm.. ciekawych rzeczy mozna sie
        dowiedziec o sobie na tym forum
        • Gość: tak sobie myślę... to pseudosukces, któy zasłania poważne porażki IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 15:22
          Nie jesteście straszni, ale po prostu biedni i ...oszukani.
          Współczesny świat nie oczekuje wąsko wyspecjalizowanych mózgowców z chemii,
          matematyki itp. Na co komu tacy ...samotni niepełni intelektualiści. Czasy
          indywidualnych badan naukowych już mineły. Teraz liczy się umiejętność
          kooperacji, kreatywnego myslenia, elastyczność i szerokie horyzonty.
          Tych 10% waszych uczniów wytresowanych na zdawaczy egzaminów olimpijskich to
          ogrom pracy i wysiłku włozony w cos, co nikomu nie przynosi pożytku oprócz
          listów pochwalnych i punktów rankingowych.
          Juz dawno odkryto, że wspaniali uczniowie typu mózgowcy nie osiagaja wielkich
          sukcesów w zyciu. Znacznie lepiej się wiedzie aktywistom i działaczom
          (organizatorom, specjalistom od zamieszania i imprez).
          Szkoda mi Waszych złudzeń i lat zmarnowanych na bezsensowną pracę.
          PS. Że nie o to w zyciu chodzi, dowodem może byc skandalicznie nieudolnie
          przeprowadzona akcja przeprowadzki Waszej szkoły na Brucknera. Kierownictwo
          szkoły nie podołało w końcu dość prostej sprawie. I oni Was mają
          nauczyć ...zyć, organizowac sobie pracę badawczą, przeiwdyuwać i w końcu
          najważniejsze...mysleć i działać efektywnie???
          Nie dadzą rady .....
          • Gość: ja tyz tak se myśl Re: to pseudosukces, któy zasłania poważne porażk IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.03, 17:04
            Ekhm... nie wszyscy sa tam po to zeby zdobywac sukcesy. ja tam np chodze bo
            jest dosc blisko :-) Wcale nie czuje sie oszukana.. niby czemu? normalna
            szkola.. ja w ogole nie wiem po co tyle gadania? a najwiecej mowia Ci ktorzy
            nie maja zadnej stycznosci z ta szkola.. moze lepiej powiesz skad tak dobrze
            znasz 14.
            • Gość: tak sobie myslę Re: to pseudosukces, któy zasłania poważne porażk IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 17:06
              znam 14...bo mam styczność
              • Gość: Gogo Re: to pseudosukces, któy zasłania poważne porażk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.03, 20:36
                Gość portalu: tak sobie myslę napisał(a):

> znam 14...bo mam styczność
                Chodzi o tramwaj ? A...pracujesz w zajezdni ! Ci co nie dostają się do XIV coś
                muszą pisać, by odreagować.
                • Gość: czternastkowicz Re: to pseudosukces, któy zasłania poważne porażk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.03, 21:37
                  Gość portalu: Gogo napisał(a):

> Gość portalu: tak sobie myslę napisał(a):
                  >
                  > > znam 14...bo mam styczność
                  > Chodzi o tramwaj ? A...pracujesz w zajezdni ! Ci co nie dostają się do XIV
                  coś
                  > muszą pisać, by odreagować.
                  Gogo jestes swietny!!!!! masz racje!:)
                  ten mysliciel "tak sobie mysle..." to jeden wielki zazdrosnik ktory pewnie
                  zdawal do naszej 14 i sie nie dostal. teraz widzi ze 14 jest pierwsza i
                  wypisuje takie bzdury ze mi sie zle robi. chodze do 14 i nie jest to zadna
                  szkola dla mozgow!!!!!!!!!!!!
                • Gość: czlowiek z 3G Re: to pseudosukces, któy zasłania poważne porażk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.03, 21:41
                  XIV pany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  i co fanatycy z III LO? dalej uwazacie ze wasza III jest lepsza od
                  XIV???????:):)
                  • Gość: tak sobie myślę Re: to pseudosukces, któy zasłania poważne porażk IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 22:17
                    hehehe...
                    zajezdnia i tramwaj...hehehe
                    kotusie miłe, ja z wami kontynuuje te drożke ku karierze juz jak opuścicie tę
                    swoja ukochaną szkółkę
                    ale pst! to tajemnica
                    • Gość: Kasia Re: to pseudosukces, któy zasłania poważne porażk IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 22:49
                      Ja pierdziele (sorka ale nie wiedzialam jak delikatnie ująć moje myśli)!!! Czy
                      wy jestescie nienormalni? co to za róznica czy trójka jest lepsza od
                      czternastki czy nie? i tak czternastka kończy na Bruknera wiec własciwie
                      pomogło to, że bylismy najlepsza szkołą w tym roku???!!! Dutkiewicz i tak
                      zrobil swoje... aha.. jeszcze chciałabym pogratulowac tym którzy mają
                      czternastke za szkołę "doskonałą". No beeeeeeeeez przesady... naprawde fajną
                      mamy szkołę, ale musicie dostrzegać zarówno wady jak i zalety. Rozumiem ze
                      bronicie czternastki jak sie da i nie potepiam tego ale takie fanatyczne wręcz
                      gadanie typu: "Ty po prostu jeses zazdrosny ze nie jestes w tej cudownej
                      szkole" to juz przesada... powiedziałabym ze to moze własnie zrazic innych
                      ludzi do czternastki...
                      • Gość: tak sobie myślę Re: to pseudosukces, któy zasłania poważne porażk IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 22:53
                        ...że takie Kasie jak ta wyżej,najlepiej, bo skutecznie bronia 14
                        powiało myśleniem i sympatycznością
                        • Gość: ktoś z czternastki Re: to pseudosukces, któy zasłania poważne porażk IP: *.crowley.pl 16.01.03, 08:24
                          Uwazam, ze "tak sobie mysle" jest najnormalniej zgorzknialym facetem,
                          czlowikiem, ktory jest juz pozbawiony idei, przejechal sie na zyciu. Czlowieku!
                          Daj zyc nam, mlodym marzeniami. Na smutki i troske zawsze przyjdzie czas, a
                          tych lat, ktore mamy teraz nikt nam nie zwroci. Czas ten jest przeznaczony
                          zarowno na sprawy zwiazane z nauka, jak i z towarzystwem i rozrywka. Chodze do
                          czternastki i jestem bardzo z tej szkoly zadowolony, nie naleze do grona
                          "mozgowcow", a mimo to nie czuje sie dyskryminowany i w jakis sposob gorszy.
                          Skad w was (przeciwnikach czternastki) tyle zawisci i zazdrosci? Troche wiecej
                          luzu i dystansu, a najwazniejsze i tak sa marzenia, bo tylko one pozwalaja nam
                          byc prawdziwymi ludzmi.
                          • Gość: tak sobie myslę Re: to pseudosukces, któy zasłania poważne porażk IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.03, 10:58
                            łoł! ale pudło!
                            Jestem ...kobietą
                            Wcale nie zgorzkniałą i nie przejechało mnie nic dotąd
                            A to, że KTOSIU, nie jestes z tych "mózgowców" to sie czuje w Twoim poście z
                            powodu licznych nadinterpretacji, braku związku z tematem oraz nielogicznoscią
                            argumentów. Kłania sie ważna umiejętność - czytanie tekstu ze zrozumieniem
                  • Gość: leo Re: to pseudosukces, któy zasłania poważne porażk IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.0.* 16.01.03, 13:10
                    Gość portalu: czlowiek z 3G napisał(a):

> XIV pany!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    > i co fanatycy z III LO? dalej uwazacie ze wasza III jest lepsza od
                    > XIV???????:):)

Po pierwsze nie jesteśmy fanatykami, tylko trzeźwo oceniamy sytuację. Po drugie
                    owszem, tak właśnie uważamy, o czym pisałem wyżej, więc zanim coś napiszesz to
                    przeczytaj sobie cały wątek.
                    • Gość: Majka:-) no patrzcie, patrzcie... IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 23:05
                      A ja się martwiłam, że takie spory o nic uprawia po rankingu tylko nasza
                      prowincja, że to nastrój małych miast ;-))))
                      Majka
                      • Gość: Kasia Re: no patrzcie, patrzcie... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 16:10
                        Wrocek to duże miasto?????? Hmm.. czego ja sie tu dowiaduje? ;)
          • chrust nie masz racji stary 19.01.03, 03:40
            Dzieki XIV-tce i kultowi pracy oraz umiejetnosci nauki jestem w USA, mam
            swietna prace, zarabiam kupe kasy i o starej budzie mysle z rozrzewnieniem.
    • unsatisfied6 Re: XIV LO najlepsze w Polsce!!! 18.01.03, 01:04
      Nie doceniasz PWr a zwałszcza wydzialu PPT . Może w naszym rankingu nie stoją
      wysoko , lecz w stanach to najwyższej klasy specjaliści i bardzo wysoko
      opłacani. Ich pensje mogą być wyższe niz po innych uczelniach tego typu w
      świecie ( tak było z 15 lat temu , ale przypuszczam , że ciągle tak jest )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka