Dodaj do ulubionych

Pytania emigranta z Indii...

28.06.06, 16:33

heya, parę pytań od gościa, który przyjeżdża do Wrocławia do pracy z Indii -
jak byscie byli tak łaskawie odpowiedzieć...

1. cost of living for single and family.

2. house rentals - How much will it cost to rent a one or 2 bed flat /house

3 . transport,

4. phone,

5. cable TV

6. Gas/Elect,

7. Schools for kids

8 . grocery. Do we get Indian stuff?

9. Can the guys buy warm clothes in Poland is cheap/expensive etc etc. any
additional info will help

10. What must be the salary level for software engineers for exp in the range
of 2-4yrs, 5-7 yrs etc etc.,
Obserwuj wątek
    • Gość: ed Re: Pytania emigranta z Indii... IP: *.media4.pl 28.06.06, 16:44
      poiwedz mu, ze jest lepiej niz w Indiach i gorzej niz w Anglii
      • xiv Re: Pytania emigranta z Indii... 28.06.06, 16:48

> poiwedz mu, ze jest lepiej niz w Indiach i gorzej niz w Anglii

wlasnie nie wiem - indyjskie jedzenie dostanie zarówno w Indiach, jak i w
        Anglii... a we Wrocławiu?
        • Gość: mana Re: Pytania emigranta z Indii... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 16:52
          chetnie bym pomogla ale nie wiem zbytnio jak wyglada indyjskie jedzenie :P
          bo jesli chodzi o ryz czy sos slodko - kwasny to dostanie w kazdym
          supermarkecie :D herbte indyjska tez kupi :) a jak juz tu przyjedzie to moze
          sie rozmakuje w naszym polskim jedzonku? zawsze to o niebo lepsze niz w
          anglii :P
          • Gość: ja Re: Pytania emigranta z Indii... IP: *.ipt.aol.com 28.06.06, 17:34
            No nie wiem jakie macie wyobrazenie o Indiach ale tam kazdy ma sluzaca albo
            pomoc domowa, po powrocie do domu nic nie musi robic bo sluzaca ugotuja obiad,
            posprzataja balagan a nwet do pracy to taksowkarz zawiezie i przywiezie.
            I tu nie mowie o jakis super bogaczach ale o klasie sredniej, zwyklym pracowniku
            biurowym...
            • Gość: mam pytanie Re: Pytania emigranta z Indii... IP: *.ipt.aol.com 28.06.06, 17:37
              Mana, jestes z Wroclawia?
              Moze bys mogla powiedziec jakie sa koszty zycia w tym miescie.
              maysun(.@.)gazeta.pl
            • Gość: magdah Re: Pytania emigranta z Indii... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.06, 20:31
              ty chyba przesadzasz, przez miesiac pobytu w indiach i spotykaniu ludzi sredniej
              klasy nie widziałam ludzi ze służącymi. Chyba sie filmów z booliwood naogladałes
              gosciu,
              • Gość: ja Re: Pytania emigranta z Indii... IP: *.ipt.aol.com 01.07.06, 17:32
                "ty chyba przesadzasz, przez miesiac pobytu w indiach i spotykaniu ludzi sredniej
                klasy nie widziałam ludzi ze służącymi. Chyba sie filmów z booliwood naogladałes
                gosciu, "

Moja droga magdo, aby powiedziec ze sie wie jak sie zyje w Indiach to nie
                wystarczy spedzic miesiac na medytacjach z jakimis babah tylko mieszkac i
                pracowac. Od kilku lat wyjezdzam do Indii i mieszkam tam przez kilka miesiecy w
                roku - w prawdziwym domu a nie w szalasie czy jakims schronisku
                mlodziezowo-katolickim.
                Wszyscy ludzie ktorzych znam maja sluzbe, przynajmiej jedna osobe do sprzatania,
                zmywania naczyn, gdybys dala im zelazko to by pewnie nie wiedzieli jak to
                obslugiwac bo 2-3 dni w tygodniu przychodzi facet ktory to za ciebie robi za 2
                rupee za jeden ciuch. Do pracy kazdy jezdzi taksowka a niektorzy wynajmuja
                kierowcow i ci ich podworza wlasciciela samochodem a po pracy przyjezdzaja ich
                odebrac. Dziecmi zajmuja sie nianki ktore mieszkaja razem z rodzina przez kilka
                lat, zanim dzieci dorosna.

No coz, Indie ktore ty widzialas to sa Indie dla turystow, moje Indie to sa z
                punktu widzenia lokalnego czlowieka.
                Ja przy pierwszej wizycie bardzo sie zdziwilam, zdziwilam bo nie tak sobie to
                wyobrazalam. Mile sie zaskoczylam. Byc moze dlatego ze ja podczas mojego pobytu
                w Indiach mieszkam w wielkim miescie, stolicy stanu Karnataka a to jak kazdy wie
                jest rowniez stolica IT, wiec moze dlatego standard zycia tam jest bardzo wysoki.

Wiec nie cofam tego co wczesniej pisalam: klasa srednia ma
                dochodzaca/mieszkajaca razem sluzaca. Mowie to w oparciu o fakty a nie o
                bollywoodzkich bajkach :)

• wielki_czarownik Re: Pytania emigranta z Indii... 28.06.06, 17:48
      xiv napisał:

> 1. cost of living for single and family.

For some families 1200 zlotych (PLN) is enough. But around 1000 PLN for each person is welcome.

>
      > 2. house rentals - How much will it cost to rent a one or 2 bed flat /house

nieruchomosci.idb.pl/nier.php?st=0
      If you need to rent flat with 2 rooms you have to pay around 800-1500 PLN/month.

>
      > 3 . transport,

Terrible. Because of road repairs whole city is blocked. Ticket for public transport for adult 2-2.8 PLN, 1 litre of gasoline costs around 4-4.5 PLN, 1 litre of diesel oil costs around 3.8-4.2 PLN

>
      > 4. phone,

I pay 30 PLN/month for mobile. 40 free minutes (or 160 SMS)/month

>
      > 5. cable TV
      >

I don't know, but I heard that prices start around 35 PLN.

> 6. Gas/Elect,
      >

Cheap. Don't think about that. Water can be more expensive.

> 7. Schools for kids

I don't have kids :)

>
      > 8 . grocery. Do we get Indian stuff?

I don't know what indian stuff is. I know that you can buy indian juice in muslim shop at Kasprowicza street :)

>
      > 9. Can the guys buy warm clothes in Poland is cheap/expensive etc etc. any
      > additional info will help

You can buy everything you want. Prices? Various. There are very cheap clothes (even 20-30 PLN for winter jacket) and very expensive.

>
      > 10. What must be the salary level for software engineers for exp in the range
      > of 2-4yrs, 5-7 yrs etc etc.,
      >

I have no idea.

1 PLN = 0.30 USD
      1 PLN = 0.25 EUR
      • xiv Re: Pytania emigranta z Indii... 28.06.06, 18:06

wiedziałem, że na kogoś można liczyć :) dzięki w imieniu przyszłego mieszkańca
        Wrocławia... drobne pytanko - ile kosztuje bilet miesięczny?
        • wielki_czarownik Re: Pytania emigranta z Indii... 28.06.06, 18:17
          www.zdik.wroc.pl/komunikacja/cennik.html
        • Gość: Kokeeno Re: Pytania emigranta z Indii... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.06, 21:53
          Lepszy i szybszy obecnie jest rower (sprawdziłem).

Co do zarobków inżynierów oprogramowania - zaleleży od firmy i od negocjacji - po 2 latach ok. 6 kpln brutto w górę...

Z tego co pamiętam miesięczny to koszt 90 PLN (ale mogę się mylić - nie potrzebuję - albo jeżdżę samochodem - obecnie rzadko, albo rowerem, to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie - szczególnie dla nerwów: nie stoję w korkach, gorzej z kierowcami, którzy czasem olewają rowerzystów)...
    • xiv szkoła z językiem angielskim? 28.06.06, 18:08

właśnie - czy jest taka szkoła, gdzie angielski jest wykładowym językiem?
      • Gość: xxx Re: szkoła z językiem angielskim? IP: *.wroclaw.mm.pl 28.06.06, 22:17
        Jeszcze nie ma. Ale nauczyciele intensywnie uczą się angielskiego więc może
        niedługo będzie.
      • Gość: mess Re: szkoła z językiem angielskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 22:24
        w XIV LO jest klasa dwujęzyczna, teraz pewnie wszystko jest tam po angielsku
      • Gość: ona Re: szkoła z językiem angielskim? IP: *.iep.ae.wroc.pl 29.06.06, 11:46
        Slyszalam, ze jest prywatna szkola dla dzieci obcokrajowcow (glownie
        KOreanczykow i Japonczykow pracujacych w LG i Toyocie). Ma sie miescic przy ul
        Trwalej, mozna pewnie zasiegnac jezyka w sekretariacie.
        Co do hinduskiego jedzenia, pojawilo sie sporo sklepikow z ekologicznym
        jedzeniem, maja hinduskie przyprawy, ziarna, pasty itp. Co do ubran - sa
        drozsze ciut niz w Indiach i ponoc gorsze gatunkowo, ale mozna kupic wszystko.

Malo osob na ulicach mowi po angielsku, szczegolnie trudno bedzie tez zrozumiec
        Hindusa (niestety).
        • Gość: radża Re: szkoła z językiem angielskim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 14:37
          Jeśli Hindol jest z Bengalu, to będzie zaakceptowany u nas - gorzej, gdy z
          okolic Tamilnadu.
          • Gość: maysun Re: szkoła z językiem angielskim? IP: *.ipt.aol.com 29.06.06, 15:36
            A co jezeli z rajastanu czy karnataki?
            Czy to bengalska mafia rzadzi we wroclawiu???
      • Gość: Rafis Re: szkoła z językiem angielskim? TAK IP: *.wro.vectranet.pl / *.wro.vectranet.pl 29.06.06, 17:05
        Specjalnie dla dzieci inwestorów otwierana jest juz druga międzynarodowa szkoła
        gdzie językiem wykładowym jest angielski.
        Jak znajde nazy i cennik to wkleje w tym wątku.
        • Gość: Rafis Adresy Szkół międzynarodowu=ych we Wrocku. IP: *.wro.vectranet.pl / *.wro.vectranet.pl 29.06.06, 17:14
          EKOLA prowadzi nauczanie na kilku poziomach

www.ekola.edu.pl/
          a druga szkoła to ATUT

www.fem.org.pl/main.php?lang=pl&siteid=main&site=
          • Gość: maysun Re: Adresy Szkół międzynarodowu=ych we Wrocku. IP: *.ipt.aol.com 29.06.06, 19:58
            Dzieki wszystkim za pomoc!
            Xiv, Twoj pomysl okazal sie wysmienity, nawet nie spodziewalam sie, ze tyle
            ludzi mi pomoze :)

Dzwonilam do szkoly na ul Trwala i okazuje sie ze od wrzesnia rozpoczynaja nowe
            klasy z jezykiem angielskim jako glownym! Niestety, nie zastalam pani ktora sie
            tym zajmuje wiec sprobuje jeszcze raz jutro. To jest ten adres - moze komus
            innemu tez sie przyda.

Szkoła Podstawowa Nr 72 im. Władka Zarembowicza
            ul. TRWAŁA 17/19,
            53-335 Wrocław
            Telefony:
            +48 71 367-45-31(sekretariat), 367-23-54, 367-44-2

Wiecej info jutro podam.

Jeszcze raz dzieki!

ps. bardzo jestem ciekawa co do relacji bengali-tamilian, czy to naprawde jest
            jakis problem?
            • Gość: wojtek Re: Adresy Szkół międzynarodowu=ych we Wrocku. IP: *.mat.univie.ac.at 30.06.06, 10:25
              > ps. bardzo jestem ciekawa co do relacji bengali-tamilian, czy to naprawde jest
              > jakis problem?

Zaden, ktos sobie zabawe zrobil.
              • Gość: Biały człowiek Re: Adresy Szkół międzynarodowu=ych we Wrocku. IP: *.e-wro.net.pl 30.06.06, 11:21
                tu nie chodzi o klany , tylko o kolor skóry Hindusa!
                Biały do białego , czarny do czarnego, napij się kolego!
                Jestem dumny , bo jestem Biały!!!
                • Gość: xy Re: Adresy Szkół międzynarodowu=ych we Wrocku. IP: 139.48.149.* 30.06.06, 23:21
                  Czy to jest powod do zadowolenia?
      • Gość: magdah Re: szkoła z językiem angielskim? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.06, 20:39
        szkoła miedzynarodowa jest przy ul. Zielinskiego. ucza sie tam dzieci
        pracowników duzych korporacji typu LG, Kajima czy takenaka, duzo dzieciaków z
        Toyoty. myslez ze dzieciaki z Kpit tez tam beda chodzic . Co do mieszkania
        dwupokojowego za 800 zł nie znajdzie twój znajomy, mysle ze 1500 za 50 metrowe w
        przyzwoitym miejscu. chetnie udziele kilku info, bo znam indie i moge porównac i
        mam do czynienia z obcokrajowcami.
        jesli chcesz to napisz na maila magda.holak@gmail.com
        pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka