Dodaj do ulubionych

Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kolejn...

29.06.06, 20:15
A może by zrobić w niej muzeum techniki. We Wrocławiu i w okolicach w różnych
starych obiektach jest jeszcze sporo nieczynnych już maszyn i urzadzeń z XIX
w. Pamietam, że byłem kiedys w budynku tzw. starej słodowni w byłych
Browarach Dolnośląskich Piast przy ul. Jedności Narodowej. Stał tam piękny
zabytek techniki - maszyna parowa z lat 80. XIX w. z wytłoczoną nazwą
producenta z Rawicza (ta firma prawdopodobnie istnieje do dzisiaj pod inną
nazwą).
Obserwuj wątek
    • Gość: bartollommeo Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.06, 20:24
      A może wesołe miasteczko?
    • sztuk6mistrz Tak, tak, tak... 29.06.06, 20:42
      Że sparafrazuje premiera. Uważam, że czas już przejść od planów, deklaracji do
      konkretów. Maszyny parowe powinny być uruchamiane, dostęp do wieży powinien być
      od ul.Na grobli i od Odry. Żeby to zafunkcjonowało trzeba dać możliwość
      zainwestować inwestorom w gastronomię, a artystom umożliwić działanie w wieży
      lub w przyległych budynkach, które powinny być integralną częścią obiektu.
      Należy też aby i inne budynki w pobliżu właściciele doprowadzili do ładu i
      zgodnie z przeznaczeniem. Mam tu na myśli Politechnikę Wrocławską, pod której
      czujnym okiem rozpada się budynek klubu wioślarskiego pod zawłaszczoną nazwą
      Vratislavia. Następnie teren kempingu, który przynosi nam wstyd, przed licznie
      tam przyjeżdżających turystów. Panie Prezydencie to zdecydowanie lepszy pomysł i
      wrocławski, niż wydawanie pieniędz na jakieś centrum rozrywki w typie disneylendu.
      • Gość: StaTom Re: Tak, tak, tak... IP: *.wroclaw.mm.pl 29.06.06, 20:47
        Skad wiesz ze disney land ?
        Chyba nie byles w takim obiekcie na zachodzie i stad ten brak zrozumienia.
        • sztuk6mistrz Re: Tak, tak, tak... 30.06.06, 16:41
          Gość portalu: StaTom napisał(a):

> Skad wiesz ze disney land ?
          > Chyba nie byles w takim obiekcie na zachodzie i stad ten brak zrozumienia.

Bo to rozrywka dla przybyszy ze wschodu, niskich lotów, pełna kiczu i bezguścia.
    • Gość: slobo Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 21:53
      Miałem okazję zwiedzać tę wieżę na zajęciach o dra Gerbera. Maszyna parowa w
      środku jest niesamowita. Tam powinno być muzeum techniki, a nie jakiś małpi gaj.
      Taki obiekt trzeba zreanimować, ale z głową. To absolutny unikat i powinien być
      chlubą miasta, tymczasem popada w kompletną ruinę.
      Co do przystani wioślarskiej na Grobli, to obiekt jest w stanie skandalicznym.
      Aż się wierzyć nie chce, że taki piękny budynek, w tak ciekawym i fajnym miejscu
      jest tak zaniedbany i zdewastowany.
      • Gość: student Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: 82.160.155.* 29.06.06, 21:57
        ość portalu: slobo napisał(a):

> Miałem okazję zwiedzać tę wieżę na zajęciach o dra Gerbera. Maszyna parowa w
        > środku jest niesamowita. Tam powinno być muzeum techniki, a nie jakiś małpi gaj
        > .
        > Taki obiekt trzeba zreanimować, ale z głową. To absolutny unikat i powinien być
        > chlubą miasta, tymczasem popada w kompletną ruinę.

Popieram!!! Zreanimować i uruchomić!!! Będziemy mieć coś unikalnego w skali
        świata a małpich gajów czy innych parków cudów jest na pęczki i na pewno inni
        zrobią lepsze (bo mają więcej kasy). A takiej maszyny nie ma nikt!!!!
        • Gość: Toya Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 15:41
          Podobna maszyna parowa jest w Zabrzu i działa!
      • Gość: Andrzej Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.iel.wroc.pl 30.06.06, 08:41
        > Miałem okazję zwiedzać tę wieżę na zajęciach o dra Gerbera. Maszyna parowa w
        > środku jest niesamowita.

Miałem tą samą przyjemność i widok maszyny parowej jest niesamowity.
        Muzeum techniki jest świetnym pomysłem. Czasem ma się wrażenie, że stare maszyny były robione przez artystów. I na szczęście są jeszcze ludzie którzy to potrafią zauważyć i zadbać o to piękno.
    • alex2000 Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole 29.06.06, 21:58
      No w koncu!
      Pedalowalem tyle razy obok i myslalem sobie co za czaderski budynek !
      pzdr
      AL
    • Gość: Zenek Wypierd A przepompownia w Świątnikach ????? IP: *.wroclaw.mm.pl 29.06.06, 23:06
      to tak samo ciekawy i zabytkowy obiekt wraz z cudem ocalonymi przed złomowaniem
      olbrzymimi XIX wiecznymi pompami. Stoi w zapomnieniu i niedostępna dla ludzi,
      zaledwie 2 km od wieży ciśnień. Kiedyś te dwa budynki były sobie nawzajem
      potrzebne by dostarczać wodę dla Breslau.
      Póki co to najlepiej udało się tylko wieży ciśnień na Sudeckiej.

BTW - niech mi ktoś rzeczowo i kompetentnie wyjaśni dlaczego pozamykano
      wszystkie wieże ciśniń (Karłowice, Krzyki, Brochów, Leśnica) - czy utrzymywanie
      ciśnienia wody w dzień i w noc przez bez przerwy pracujące pompy jest lepsze i
      tańsze niż stałe ciśnienie grawitacyjne???
      • Gość: Mpwik Re: A przepompownia w Świątnikach ????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.06, 23:10
        Chodzi o jakość wody(świeżość) woda jest produktem spożywczym i także nie może
        za długo znajdować sie w nazwijmy to pojemniku.
      • Gość: wiwan Re: A przepompownia w Świątnikach ????? IP: *.magma-net.pl 30.06.06, 09:44
        zdecydowanie Muzeum Techniki.choćby po to ,by nasze multimedialne dzieci
        doweidziały sie ,że nie wszystko na świecie działało pod systemem operacyjnym i
        na procesorach....
        a po drugiej strony Odry cumuja juz dwie zabytkowe jednostki pływające,jest
        sluza Szczytniki,pod wieżę warto sprowadzić parową lokomotywę-jest relikt toru
        zakładowej wąskotorówki.
        i jeszcze jedno-poza wymienionymi w tekście entuzjastami i inicjatorami jest
        ktoś,kto przyczynił się do nagłośnienia wśród Wrocławian istnienia i wartości
        Wieży- to spektatorsi-aktorzy i działacze Ad Spectatores-teatru który miał w
        niej scenę letnia przez bodaj 3 sezony
      • tomek854 Re: A przepompownia w Świątnikach ????? 30.06.06, 20:24
        A ty myslisz, ze na taką wieżę to woda sama z siebie wskakuje? :-)

Też ją przecież trzeba wpompować. A do tego, jak ktoś zauważył słusznie ona tam
        może czasem za dlugo stać, więc znaczenie mają względy sanitarne.
    • Gość: malborczyk Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 00:26
      Fasada jest porównywana do Pałacu Wielkiego Mistrza na zamku w Malborku? Chyba
      przez wyjątkowo ślepe pawiany:)
      • Gość: xxxy Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 23:04
        A czy kolega widzał Malbork? Bo ja tak, i coś jest na rzeczy.
    • Gość: bzt Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 08:29
      W samą porę. Do tej pory MPWiK wcale o nią nie dbało. Stopniowo demontowane były
      maszyny w sąsiednich pomieszczeniach (też chyba były tam pompy), na dodatek
      ochroniarze pilnujący obiektu kategorycznie zabraniali robienia zdjęć. Z
      niewyraźnymi minami tłumaczyli, że to nakaz dyrekcji. Pewnie dlatego, żeby
      zdjęcia zdewastowanych fragmentów nie przeciekły do mediów.
      A co do samej wieży - rzeczywiscie cudna. Najbardziej podobały mi się nenufary
      namalowane na framugach drzwi. Wtedy jeszcze ludziom chciało się dbać o takie
      szczegóły.
      • adwo-kat Dobrze że o tym się pisze i mówi. Do dzieła:-)!!! 30.06.06, 10:52
        Teraz tylko trzeba zrobić coś z tym fantem:-)
        Zatrudnić fachowców światowej klasy! Odrestaurować i zagospodarować także całe
        otoczenie terenu wokół wieży. Zrobić przeprawę wodną,kładkę lub most do wieży.
        Zrobić przystań na niej wystawę zabytkowych statków i urządzeń wodnych. Muzeum
        mostów Wrocławia! oraz inne atrakcje. Dojazd drogowy, lotniczy(lądowisko
        helikopterowe). Terenu jest pod dostatkiem.Pieniądze z EU:-)))
        Mam tylko jedno pytanie, gdzie są plany zagospodarowania przestrzenego dla
        terenów przybrzeżnych Wrocławia? Takie prace trwaja dziesięciolecia!
        Ale jeśli się tego nie rozpocznie to nic się nie zrobi. Tak jak do tej pory
        wszystko będzie zmieżało do ruiny!
    • Gość: ale_ale wieża na szlaku trasy rowerowej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.06.06, 11:13
      biegnącej od początku odry po samo ujście w szczecinie. Pomysł tak piękny, ale w naszym kraju ciężki do zrealizowania. Mam nadzieje, że coś z tego kiedyś wyjdzie.

A tutaj zdjęcia z czasów śietności wieży
      www.wroclaw.hydral.com.pl/000169,obiekt.html
      • Gość: Karol Re: wieża na szlaku trasy rowerowej IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.07.06, 16:52
        Podany przez Ciebie link jest do super fotek. Jak dla mnie, odkrycie dnia!
        Dzięki, pozdrawiam!
    • Gość: Ja Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 11:27
      Najpierw to niech wytna te dzrewa co ja otaczaja i zasadza jakies krzewy, bo
      widac tylko pol wiezy ze strony Wybrzeza Wyspianskiego i Mostu Grunwaldzkiego!
      • m.kostrowicki Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole 30.06.06, 12:40
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> Najpierw to niech wytna te dzrewa co ja otaczaja i zasadza jakies krzewy, bo
        > widac tylko pol wiezy ze strony Wybrzeza Wyspianskiego i Mostu Grunwaldzkiego!

Teren, na którym rosną drzewa, nie należy do MPWiK, lecz do Regionalnego
        Zarządu Gospodarki Wodnej we Wrocławiu. Zależy nam jednak na tym, by jak
        najlepiej wyeksponować wieżę, dlatego rozpoczęliśmy już starania, by
        uporządkować kwestię drzew - trwa załatwianie niezbędnych formalności w RZGW i
        innych instytucjach.

Michał Kostrowicki
        Dział Public Relations MPWiK Sp. z o.o. we Wrocławiu
        • Gość: Ja Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 15:12
          Dziekuje za odpowiedz.
    • mia2006 Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole 30.06.06, 11:36
      w rewitalizacji Wieży proponuję wzorować się na londyńskiej Tate Modern - oby nasza była choć w połowie tak udana...
      • xiv Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole 30.06.06, 11:49

> w rewitalizacji Wieży proponuję wzorować się na londyńskiej Tate Modern - oby n
        > asza była choć w połowie tak udana...

przecież z Tate Modern usunięto całe "bebechy"! nie ma tam śladu po dawnej
        funcji tego budynku !?
        • mia2006 Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole 30.06.06, 17:15
          a kto mówi o zachowaniu dawnej funkcji? to co jest cenne to sama architektura - i ona sama ma zostać, z nową funkcją i wnętrzem...
          • xiv Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole 30.06.06, 17:56

to co proponujesz zrobić z maszynami parowymi z Wieży?
    • Gość: FreakyMisfit Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 30.06.06, 11:53
      Ale przecież zdaje się, już mamy jeden pałac cudów, Warszawa, ulica Wiejska?
      • Gość: majofonez Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.centrala.kaczmarski.pl 30.06.06, 12:21
        Żaden pałac cudów!!!Po co,dla kogo!Muzeum techniki(takiej właśnie XIX
        wiecznej,jakiej pełno we WRO i okolicach połączone z galerią starych fotografii
        miasta-to będzie hit!!nawet babcia klozetowa będzie musiała znać co najmniej 2
        języki obce;) ,hehe!
        • adwo-kat Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kol 30.06.06, 13:02
          Gdy już zrobimy rewitalizacje wieży ciśnień:-) trzeba to połączyć z innymi
          obiektami "nieistniejącym placem Społecznym". Na którym możnaby postawić inne
          obiekty o podobnej lub zbliżonej tematyce.
          Całość z Panoramą Racławicką i Muzeum byłoby "ciągiem" wiedzy i techniki oraz
          kącikiem patriotyzmu polskiego i regionalnego!!!

"Nie kijem to pałą"
          • Gość: a Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kol IP: *.e-wro.net.pl 30.06.06, 13:24
            patriotyzm jest przecież niemodny

modni są geje, zoofile i pedofile
            • adwo-kat Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kol 30.06.06, 13:49
              Jesteśmy starej daty:-)
              Niekoniecznie modni ale potrzebni!
        • tomek854 Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kol 30.06.06, 20:27
          też jestem za!

Muzeum techniki - a pod wieżą zacumować Nadbora!
    • Gość: Jędrunia Brawo , widać że można pomyśleć i coś sensownego IP: 217.153.6.* 30.06.06, 16:20
      zrobić.W moim mieście o takie rzeczy dużo trudniej.Pozdrawiam Wrocławianki i
      Wrocławiaków (piekne Wasze miasto).Andrzej ze Szczecina
      • mumio2000 Re: Brawo , widać że można pomyśleć i coś sensown 01.07.06, 15:23
        Obrzydliwa jest ta wieza cisnien. Ta, na Krzykach jest piekna ale ta na
        Grobli...wyburzyc, zaorac.
    • Gość: jula Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 14:24
      A czy obecnie można zwiedzać wieżę??
      Zdjęcia wyglądają tak pięknie, że chętnie zobaczyłabym to na żywo!
      • m.kostrowicki Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole 18.07.06, 15:14
        Gość portalu: jula napisał(a):

> A czy obecnie można zwiedzać wieżę??
        > Zdjęcia wyglądają tak pięknie, że chętnie zobaczyłabym to na żywo!

Niestety, w związku z trwającymi przygotowaniami do remontu obiektu,
        przebywanie w nim osób nieupoważnionych jest nieskazane ze względów
        bezpieczeństwa. Z tego samego powodu nowej sceny musiała poszukać grupa
        teatralna Ad Spectatores, której sponsorem nadal pozostajemy.
        Mamy nadzieję, że wieża jak najszybciej stanie się dostępna dla zwiedzających.
        Na razie zapraszamy do zobaczenia większej dawki zdjęć wieży - na przełomie
        sierpnia i września na Rynku stanie wystawa fotografii z okazji 135-lecia
        wrocławskich wodociągów, a tym samym - 135. urodzin wieży ciśnień, która
        została uruchomiona dokładnie 1 sierpnia 1871 r.

Michał Kostrowicki
        • Gość: wiwan do Pana M.Kostrowickiego. IP: *.magma-net.pl 18.07.06, 17:27
          Witam Pana !
          proszę o odpowiedź ( widzę ,że pan tu zagląda ) na pytanie: czy jest możliwe
          wyodrębnienie Wieży wraz z wystarczająco dużym terenem wokół (dojazd,dojście)z
          terenu MPWiK.Chodzi mi o zagadnienia technologiczne i zwiazane z
          bezpieczeństwem.Sama Wieża w produkcji wody nie bieże juz udziału ,ale wokół są
          inne budynki i urządzenia.Ze względu na strategiczny charakter wstęp na teren
          MPWiK jest właściwie niemożliwy.
          • m.kostrowicki Re: do Pana M.Kostrowickiego. 19.07.06, 11:15
            Gość portalu: wiwan napisał(a):

> Witam Pana !
            > proszę o odpowiedź ( widzę ,że pan tu zagląda ) na pytanie: czy jest możliwe
            > wyodrębnienie Wieży wraz z wystarczająco dużym terenem wokół (dojazd,dojście)
            z
            > terenu MPWiK.Chodzi mi o zagadnienia technologiczne i zwiazane z
            > bezpieczeństwem.Sama Wieża w produkcji wody nie bieże juz udziału ,ale wokół

>
            > inne budynki i urządzenia.Ze względu na strategiczny charakter wstęp na teren
            > MPWiK jest właściwie niemożliwy.

Tak, jest to jak najbardziej możliwe, gdyż cały proces technologiczny
            (uzdatnianie wody) odbywa się w obiektach po przeciwnej stronie ul. Na Grobli.

Michał Kostrowicki
            • Gość: wiwan Re: do Pana M.Kostrowickiego. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.06, 10:12
              pięknie dziekuję za odpowiedź
    • hehenio W Mannheim jest to symbol miatra. 18.07.06, 14:56
      Wieża wodna jest w Mannheim (np:
      [url=www.tompgalvin.com/places/de/baden_wuerttemberg/mannheim.htm] tu
      [/url] symbolem miasta, często jej wizerunkiem zdobi się różne pamiatki,
      wydawnictwa itd. Pod wieżą mieści się reprezentacyjny plac i park.
      Wypada życzyć wrocławianom, by i i ich wieżą stało się podobnie.
      A swoją drogą, to cud, ze tak się zachowała...
    • rzep3 Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole 18.07.06, 21:26
      Wrocław ma jeszcze inną piękną i zabytkową ceglaną wieżę ciśnień przy al.
      Wiśniowej, w której po starannym odrestaurowaniu korpusu mieści się dobra
      stylowa restauracja (z planem rozbudowy na wszystkie kondygnacje) - tu miasto
      nie partycypowało, odbudowę finansowal prywatny inwestor.
      • Gość: Beret Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 23:37
        Pracowałem kiedyś w wodociągach i pamiętam jak te maszyny pracowały. Wrażenie
        niesamowite. Do dziś mam w uszach ten charakterystyczny odgłos pracy. W tej
        chwili podziwiam pięknie oswietloną wieżę. Ta iluminacja jest kapitalna.
        Gratulacje dla autora projektu.
    • chrust Wolalbym jakis lokal kulturalny z ekspozycja techn 20.07.06, 00:15
      techniczna tylko. Jesli zrobi sei z niej muzeum techniki do ktorego wejscie
      bedzie za biletami to ograniczy to dostep do niej.

Powinna w niej powstac galeria, moze jakies centrum spotkan kultutalnych, moze
      sala wykladowa lub konferencyjna, a maszyny powinny byc eksponowane jako
      wystawa techniczna.
    • Gość: Wrocławianka Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.06, 10:59
      Dobrze, że w końcu zaczęto dostrzegać u nas urodę budynków użyteczności
      publicznej. Mam nadzieję, że wszystkie te piękne plany zostaną zrealizowane.
      Jestem za tym, by wyeksponować odpowiednio maszyny, ciekawie zaprezentować
      historię wieży i urządzić wystawę edukacyjną dla dzieci i dorosłych, by
      wiedzieli, skąd się bierze woda w ich kranach. :-)
      • sztuk6mistrz Lekko tracę cierpliwość 20.07.06, 11:26
        Jeśli jest potrzebna jest jakaś konstruktywna krytyka pomysłów Rady Miejskiej i
        Prezydenta, to tu jest ona według mnie bardzo zasadna. Od lat mówi się o muzeum
        techniki z parowcem Nadbor, z przepompownią Świątniki, z elektrownią rzeczną
        itp., lecz poza deklaracje władze miasta (już drugiej kadencji co najmniej) i
        politechniki, nie wychodzą. Problem potem usypia na lata. Natomiast pomysły typu
        brama na Trzecie Tysiąclecie, zaprząta im nadmiar uwagi, wystawia nasze gusta i
        kieszenie na próbę cierpliwości. Wydaje się mi to serwilizmem i wydawaniem
        naszych pieniedzy na cele, które są bezwartościowe artystycznie, zamiast na
        ratowanie istotnych zabytków.
    • Gość: nasi Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.akron.net.pl / *.akron.net.pl 21.07.06, 07:44
      Ta sprawa na naprawdę leży na sercu kilkunastu pasjonatom. Bo jak rozumieć fakt,
      że tyle lat się ciągnie, a właściwie nie ruszyła z miejsca, oprócz przestawienia
      Nadbora na Wybrzeże Wyspiańskiego. Ludzie tym zainteresowani nie mają przebicia,
      chyba że jakiś oficjel chce się przed kimś popisać.
    • Gość: Hehehehehe Re: Nieczynna wieża ciśnień Na Grobli ma być kole IP: *.akron.net.pl / *.akron.net.pl 25.07.06, 08:33
      Czemu nie ma do niej dostępu! Czemu nie ma dostępu do przepompowni w Świątnikach!
      Po co te gadki, to tylko kwestia kluczy - kto ma klucze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka