Dodaj do ulubionych

Sobótka - Tu odpoczywam

11.07.06, 21:15
Mieszkam we Wrocławiu, Sobótka to tylko parę kilometrów ode mnie, a miejsce
super, las i cisza i spokój... I zycze zeby forum sie utrzynalo:)
Obserwuj wątek
    • czesiula Re: Sobótka - Tu odpoczywam 11.07.06, 21:54
      Ja też...Piszcie, co dzieje się w tych pięknych okolicach...U mnie po prostu wróciły wspomnienia...
      • ewencja Re: Sobótka - Tu odpoczywam 12.07.06, 12:16
        Jako dziecka raz w miesiącu byłam minimum w Sobótce, zawsze z babcia i
        dziadkiem chodzil;am sobie tam...ale juz te dobre czasy minely.
        Jak sie okazalo mój szef mieszka w Sobotce:-) Zazdroszcze mu i to bardzo!!!
        • ania2205 Re: Sobótka - Tu odpoczywam 14.07.06, 10:21
          Ja mieszkałam 20 lat w Sobótce, teraz juz mieszkam we Wroclawiu, ale mam to
          szczęście, że rodzice nadal tam mieszkają więc moge tam zajechac w każdej
          wolnej chwili. Nadal jednak uważam,że Sobótce Wrocław do pięt nie dorasta (ale
          to moje zdanie, są ludzie, którzy wola gwar miasta, są ludie, którzy kochaja
          śpiew ptaków, szum drzew...)
          • tadula Są takie miejsca we Wrocławiu 16.07.06, 07:04
            We Wrocławiu jest wiele miejsc, gdzie możesz usłyszeć śpiew ptaków.
            Prawdopodobnie pomyliłaś Sobótkę-miasto z okolicami Sobótki. Miasto Sobótka
            jest smutne i zaniedbane. Ze śpiewem ptaków nie przesadzaj. Prędzej usłyszysz
            bełkot pijaka albo ryczenie jakieś wyrostka na przystanku autobusowym niż śpiew
            ptaka.
            • ania2205 Re: Są takie miejsca we Wrocławiu 16.07.06, 13:58
              A czy przypadkiem nie znasz Sobótki tylko z owego przystanku autobusowego? Znam
              Sobótke jak własna kieszeń, i nie jest ona przesiąknieta żadnym bełkotem ;)
              • tadula Re: Są takie miejsca we Wrocławiu 16.07.06, 22:52
                Aniu znam Sobótkę i okolice. Nie będę się licytował kto z nas lepiej. Powiem
                tobie tylko, że znam ją trochę dłużej jak 20 lat i to, że nie ma chyba scieżki
                po której bym nie stąpał i miejsca w Sobótce i okolicach w którym bym nie był.
                Dotyczy to również masywu Ślęży. Nie wiem czy znane jest ci
                nazwisko "Dunajewski" (to legenda Sobótki i góry Ślęży). Czy wiesz w którym
                miejscu odbywały się wesela Romów (były takie tradycyjnie) na które zapraszani
                byli mieszkańcy Sobótki i okolic? Czy mówi ci coś nazwa "Gamma"? A takie nazwy
                jak "mały", "duży", "czysty", "jastrzębi", "okoński", "u kipsa". Nie sądzę,
                żebyś znała Sobótkę tętniącą życiem, pełną ludzi i imprez. Tylko nie pomyl z
                obecnymi chałturkami na stadionie albo wypożyczaniem koników pod Wieżycą.
                Obecna Sobótka to smutne wyludnione miasto. Miasto, które z trudem walczy o
                przetrwanie. Miasto pozbawione zakładów pracy i perspektyw. Może jedyna
                nadzieja w turystyce ale do tego trzeba odwagi, trzeba kogoś kto zainwestuje w
                górę bardziej poważnie niż mini wyciągi pod Wieżycą i Radunią.
                • 84magda czy w Sulistrowicach można się kąpać? 17.07.06, 22:59
                  podobno jest tam jakieś kąpielisko? czy woda jest czysta? czy mozna wynająć
                  gdzieś pokój?
                  • ania2205 Re: czy w Sulistrowicach można się kąpać? 19.07.06, 17:39
                    Magdo,
                    W sulistrowicach i owszem jest zalew, ale z tego co wiem, byly tam robione jakoś
                    tak 3 lata temu robione badania wody i uzyskała najgorszy stopien jakości. Może
                    do tej pory coś się poprawiło. Tego juz nie wiem . Jednak ludzie tak jak się
                    kapali, kąpią się tam nadal.
                    Tuz przy zalewie znajduja się domki do wynajęcia oraz pole namiotowe.

• ania2205 Re: do tabuli 19.07.06, 17:35

Co to miało być ? Licytacja kto ile wie ?
                  No comment...

Nie po to zaistnialo to forum, zeby udowadniac kto ma dłuższe i starsze korzenie
                  w Sobótce.
                  • tadula do amia2205 23.07.06, 21:10
                    Rzeczywiście to chyba nie było do ciebie. Jednak to nie ja pierwszy jako
                    argumentu użyłem dwudziestoletniego stażu. Obiecuję poprawę i dużo
                    ciekawostek :)
    • ewencja Re: Sobótka - Tu odpoczywam 22.07.06, 21:53
      Dla mnie mieszkanki Wroclawia Sobotka zawsze byla i bedzie rajem, bo we
      Wroclawiu jest wiele fajnych miejsc, ale...Sobotka to mala miescina (bez
      obrazy prosze), i zawsze bedzie dla mnie atrakcja, nawet wyludniona itd. Jest
      super i ja tak sadze.
      • ania2205 Re: Sobótka - Tu odpoczywam 24.07.06, 21:21
        I CHWAŁA CI ZA TO !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka