Dodaj do ulubionych

Mikroślady:)

09.03.08, 11:03
jestem właśnie po lekturze "Rzezi bezkręgowców". NO wiem, wiem późno, ale lepiej późno niż wcale prawda?? Jak zwykle świetne, ale ja jestem zboczona i nieobiektywna. Ale jeden tekst mnie rozwalił i musiałam kwiczeć w poduszkę, bo dziecko spało. Chodzi mi o definicję MIKRŚLADÓW i ja bardzo proszę, aby wsadzić te mikroślady z tą definicją do składziku rzeczy chmielewskich. Przypominam:
- (...). Czekaj, a te, jak im tam, te osławione mikroślady? Co to podobno zbrodniarz westchnie, a komputer z tego jego datę urodzenia wydedukuje?
Po prostu cudowne.
Obserwuj wątek
    • papuga_ara Re: Mikroślady:) 09.03.08, 11:30
      He he!! Hiiiiii hihiii!! Ja ciągle jestem przed czytaniem!! Ale
      zbliżam się wielkimi krokami!! Chyba padnie na pociąg w piątek
      ranosmile Mikroślady bomba!!!smile))))
      • paskudek1 Re: Mikroślady:) 09.03.08, 11:34
        no i teraz nie wiem czy mam pisać moje dalesze przepyślenia p o lekturze czy może papudze nie psuć przyjamnoeści?smile Bo parę rzeczy mi się nasunęło, ale głupio mi tak pisać, jak ktoś jeszcze przed .... No nic chwilowo i tak nie mam czasu, muszę wyjśćna spacerek z synusiem.
        • papuga_ara Re: Mikroślady:) 09.03.08, 12:00
          Idź na spacerek, a potem pisz, pisz spokojnie. Obiecuję tu więcej
          nie zaglądaćsmile)
        • dorka_31 Re: Mikroślady:) 10.03.08, 10:42
          Ależ pisz, jak najbardziej! Kto bedzie chciał to zajrzy smile Mnie też
          sie podobało, więc chętnie poczytam inne opinie smile
          • paskudek1 Re: Mikroślady:) 10.03.08, 12:02
            no dobra, zachęciłyście mniesmile Wczoraj oczywiście po spacerku już mi
            się nie udało nawet komputera włączyć... A moje spostrzeżenia są
            różne. oczywiście podobało mi się, ale ja nie jestem obiektywnasmile
            mnie się wszystko podoba co Gurua napisze. Ciekawi mnie jednak czy
            Wy też mieliście takie wrażenie jak ja. kiedy czytałam te
            okoliczności znajdowania kolejnych trupów to przynajmniej jeden
            przypomniał mi pisanie mrożącego krew w żyłach scenariusza w
            "Trudnym trupie" nie wydaje się wam?? I czy ja mam omamy czy Gurua
            zmieniła nazwiska marcie i pani Tadeuszowi??
            No i jeszcze jeden mój wniosek po lektzurze - ona to chyba napisała
            po to, żeby do społeczeństwa koniecznie dotarło, że kiepska
            ekrnizacja TO NIE JEST WINA PISARZA. Osobiście wcale się jej nie
            dziwię, po tych spapranych książkach. Nigdy chyba nie zapomnę co
            czułam jak oglądałam "Podejrzanych" w teatrze telewizji.... zgroza
            ogarnia. Takie cudno, tak spie.... tego przepraszam, zepsuć. A wy
            jak sądzicie??
            • dorka_31 Re: Mikroślady:) 10.03.08, 13:29
              Dokładnie! Też mnie się wydało, że to jakby kontynuacja "trudnego
              trupa", ale czytało mi się lepiej niż tamto smile
              Cel też był jasny jak słońce. Sama zawsze się dziwiłam czemu te
              dobre książki sa tak paprane w filmach. Po co na siłę dodawać
              zmiany, skoro jest dobrze?! A widziałaś ten rosyjski serial
              z "Nieboszczyka", co to miał być niby dobry? Nie wiem co Gurua
              oglądała i jak jej namotali, że była zadowolona (początkowo), bo
              efekt jest nudny jak flaki z olejem.
              • paskudek1 Re: Mikroślady:) 10.03.08, 14:02
                a to ci mogę nawet powiedzieć. Nie apmiętam gdzie to czytałam czy
                słyszałam, ale podobno chodzi o dubbing czy też może lektora polskiej
                wersji. Gurua widziała wersję rosyjską, a polski, chyba jednak dubbing
                położył wszystko bo rzeczywicie wszystko tjest tam czytane na jednym
                poziomie, bez emocji, jak ksiąźka telefoniczna. Ale u mnie i tak palma
                pierwszeństwa to "podejrzani" o ten diabeł... o Boże jak ja cierpiałam
                • paskudek1 Re: Mikroślady:) 10.03.08, 14:04
                  ps. zapomniałam dopisać. Wiecie co było w tych "podejrzanych
                  najgorsze?? To, że moja mamusia i siostra, choć czytały dzieło, NIE
                  MOGŁY ZROZUMIEĆ czemu jak tak pluję i jęczę... po prostu nie potrafiły
                  pojąć ogromu bezsensownych zmian w tym cudownym, komicznym dziele.
                • dorka_31 Re: Mikroślady:) 10.03.08, 14:21
                  Obawiam sie, że nie tylko dubbing (choć faktycznie był
                  taki "bezpciowy") ale sama akcja ciągnęła się jak nie powiem co, że
                  tylko ziewać się chciało. Jak już robili serial, to mogli to zrobić
                  dokładnie, ze szczegółami, wtedy by miało to sens, a nie tak
                  rozwlekać dla samego rozwlekania, jak brazylijskie telenowele.
                  "Podejrzanych" też widziałam, ale szczegółów nie pamiętam, bo tak
                  mnie zeźliło to spaskudzenie, że natychmiast wyrzuciłam to co
                  widziałam z pamięci.
                  • paskudek1 Re: Mikroślady:) 10.03.08, 14:39
                    szcześliwa kobieta z ciebiesmile mnie się nie udało, do tej pory mnie
                    szarpie jak sobie przypomnę. Na prawdę nie przesadzam. Ale podobnie
                    miałam np. przy ekranizacji Scarlet, kontynuacji Przeminęło z wiatrem.
                    Też mnie szlag trafił jak zmienili nie tylko treść utworu, ale jednym
                    wydarzeniem calkowicie zmienili charakter głównej bohaterce.
                    • g0p0s Re: Mikroślady:) 10.03.08, 14:43
                      Podejrzanych nie widziałem, co jak widać dobre dla zdrowiasmile
                      Rosyjskiego serialu kawałek, poza tym że całkiem odbiegający w
                      treści, to straszna tandeta. Jest się zażenowanym podczas oglądania.
                      No a my ciągle planujemy WCz oglądaćsmile
                    • dorka_31 Re: Mikroślady:) 10.03.08, 15:26
                      A w ogóle widziałaś jakąś ekranizację z której byłabyś w pełni
                      zadowolona? Mnie sie nie zdarzyło, książka zawsze była lepsza.
                      Najbardziej drażni mnie w filmach zmienianie treści oraz pomijanie
                      ważnych scen. Wtedy to niemal zębami zgrzytam...
                      • ewa9717 Re: Mikroślady:) 10.03.08, 15:41
                        " Całe zdanie..." w wersji serialowej i mędzenie zza kadru
                        nieodparcie mi się kojarzyło z przemyśleniami Stirlitza. Krótko
                        wytrzymałam.
                      • paskudek1 Re: Mikroślady:) 10.03.08, 15:56
                        a wyobraż sobie, że widziałamsmile to jest oczywiście moja opinia, ale
                        serialowa wersja (też mi serial, 4 odcinki) "Dumy i uprzedzenia".
                        Uważam, że jest to jedna z lepiej zekranizowanych książek. POnadto
                        nasz rodzime "Nad Niemnem", dobrze dobrani aktorzy, dobra gra,
                        przekazane WSZYSTKIE istone wątki, więc nie ma sie poczucia, że jednak
                        cos tam pomineli. Chwilowo więcej nie pamiętam. Chociaż "Przeminęło z
                        wiatrem" też nie było takie xłe, nawet jeśli weżmiemy pod uwagę, że
                        Scarlett ukradli w filmie dwójkę dziecismile
                        • eulalija Re: Mikroślady:) 10.03.08, 16:40
                          Tylko ze sprostowaniem. Jeśli serial z Colinem Firthem, to albo
                          sześć godzinnych odcinków, albo trzy po dwie godziny, jak kiedyś BBC
                          Prime nadało smile
                          Film kinowy, chyba z 2005 roku to katastrofa.

Też uważam, że ten serial został świetnie zrobiony. Oprócz tego, już
                          to kiedyś na forum omawialiśmy, ja nie mam zastrzeżeń do "Nocy i
                          dni".

"Nad Niemnem" - owszem, też OK. Ponieważ obie książki czytałam, to
                          sie mądrzę. Nie mogę tego o "Lalce" powiedzieć, bo zwyczajnie ją
                          przekartkowałam i nie jestem tak silna, żeby się zmusić do
                          przeczytania smile

Ale dyskusja mi się podoba i już widzę, że wątek pięknie w maliny
                          idziesmile))
                          • cytrynka6543 Re: Mikroślady:) 10.03.08, 19:39
                            eulalija napisała:

[..]Jeśli serial z Colinem Firthem,[...] Też uważam, że ten serial
                            został świetnie zrobiony.

Mam takie samo zdanie,a jeszcze dodam,że niedługo w TVN Style
                            będzie pokazywany w cyklu najlepszych inscenizacji angielskiej
                            literatury czy jakoś tak. Za tytuł cyklu nie ręczę,ale wyświetlą
                            to,w zajawkach było. Trzeba sprawdzić kiedy. Stawiam na Święta.
                            • eulalija Re: Mikroślady:) 10.03.08, 21:43
                              Psinco tam w święta!! W najbliższy czwartek ma być pierwszy odcinek!!
                              Już się czaję z płytkami!
                              • sylwiaipaula Re: Mikroślady:) 10.03.08, 22:26
                                Eulalijo -zaczynam Cie kochac - mam ten sam stosunek do Lalki ;
                                chyba mi sie narcyzm wlaczyl
                                • ida14 Re: Mikroślady:) 11.03.08, 08:40
                                  Ja Lalke z przyjemnoscia przeczytałamtongue_out
                                  A Duma z Colinem.... Mam calosc kiedys było w jakiejs gazecie
                                  • eulalija Re: Mikroślady:) 11.03.08, 08:57
                                    ida14 napisała:

> Ja Lalke z przyjemnoscia przeczytałamtongue_out
                                    Trochę Ci zazdroszczę. Wiem, że wypadałoby przeczytać, są pozycje w
                                    literaturze, które "kulturalny" człowiek powinien zaliczyć, ale nie
                                    mogę, no, nie mooooogęęęęęę.
                                    Ale przeczytałam "Faraona". Z przyjemnością smile
                                    • dorka_31 Re: Mikroślady:) 11.03.08, 09:32
                                      Ja "Lalkę" wspominam jako jedną z ciekawszych lektur.
                                      Zaś ekranizacja "Przeminęło z wiatrem" wybitnie mi nie podeszła.
                                      Może właśnie przez te dzieci, dziś już nie pamietam...
                                      • paskudek1 Re: Mikroślady:) 11.03.08, 12:45
                                        e tam, ekranizacja przeminęło jest w porządku, ja co prawda
                                        najpierww film zaliczyłam a potem z ciekawości książkę, ale się nie
                                        rozczarowałam. Dzieci tam akurat są episodyczne bo Scarlett była
                                        manieryczna i wyrodna matkasmile A przynajmniej nikt tam nie
                                        pozamieniał charakteru bohaterom i nie wypaczył sensu.
                                        Co do lalki to czytałam ale jeżeli chodzi o ekranizacje to nie mam
                                        zdania. Widziałam i tę z Dmochowskim i Tyszkiewicz, i tę z Kamasem i
                                        Braunek ale stosunku nie mam żadnego. Widocznie mnie ani in plus ani
                                        in minus nie rzuciło.
                                        Co do Faraona - nie czytałam, nie oglądałam w całości więc zdania
                                        nie posiadamsmile
                                        A co do Dumy to owszem o wspomnianą ekranizację mi chodziło, tej
                                        wersji kinowej nie widziałam bo nie chciałam sobie psuć wrażenia.
                                        • ewa9717 Re: Mikroślady:) 11.03.08, 14:55
                                          Do "Rzezi " jeszcze nie doszłam. "Lalkę" czytuję cyklicznie, uważam
                                          ja za jeden z lepszych kawałków w polskiej literaturze.
                                          Ekranizacja "Przeminęło" mnie rozczarowała, Clark Gable mi nie
                                          lezał. Absolutnie!Za to Ashley jak najbardziej wink))
                                          • lylika Re: Mikroślady:) 11.03.08, 21:01
                                            Lalka jest the best. Myślę o książce. Ani w wersji kinowej ani w serialu nie odpowiadała mi obsada głównych ról, choć w kinowej Lalke grała prawdziwa arystokratka. W serialu pozostałe role, to perełki. I scenariusz też nie był pokaleczony. Przypomnijcie sobie amerykańskie "dzieło" filmowe "Pogoda dla bogaczy" Tam scenarzysta z dwóch postaci zrobił jedną, pokroił książkę na kawałki, dodał od siebie co chciał i wszyscy bogowie amerykańskiej kinematografii uznali ten serial za majstersztyk.
                                            • sylwiaipaula Re: Mikroślady:) 11.03.08, 21:45
                                              Faraon,Trylogia,Nad Niemnem -moge pare razy czytac -przy Lalce
                                              zrobilam blad obejrzal wpierw film i teraz nie moge sie zmusic do
                                              przejcia pierwszego rozdzialu -ale wierze wam na slowo, ze jest the
                                              best
                          • april02 Re: Mikroślady:) 11.03.08, 22:55
                            A mnie się ta nowa "Duma" całkiem podoba smile. Ach ten pan Darcy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka