Gość: radez
IP: *.hist.am.wroc.pl
05.03.03, 10:52
Wtorek 4 marca, na 7 stronie dodatku GW Wroclaw "Składak z Ameryki" Dany Zeidler.
Ucieszylem sie, nareszcie cos o rowerach w GW... Mój entuzjazm niestety szybko ostygl, gdy zapoznalem sie z
owym "artykulem". Już na początku ubodło mnie to, że autorka sugeruje jakoby pan David Hon byl wynalazca
owego roweru skladanego. A to nieprawda. Pierwsze skladane (jeszcze nie "walizkowe") rowery powstaly juz
w XIX wieku, a za ojca skladakow, jakie mozna ogladac na kolorowych zdjeciach w niniejszym "artykule", uważa
sie niejakiego Alexandra Moulton'a. Juz na poczatku lat 60 zbudowal on "skladaka", ktory ma do dzis cale rzesze
fanow i czcicieli na calym swiecie, od Japoni po RPA. Kto nie wierzy niech sobie sprawdzi na pierwszej lepszej
wyszukiwarce. Ale nie tu lezy moj główny zarzut. Mam duze watpliwosci czy takowy "arykul" nie powinien
znajdowac sie w dodatku Supermarket i do tego z wyraźną adontacją "reklama". Bo jest to najzwyklejsza rekalma
, z ktorej sie mozna dowiedziec gdzie (jest nawet email!) i za ile (a rower to nietani) można kupić sliczne cacko ze
zdjecia, czyli składak z Ameryki.
Mozna sie jedynie domyslac "kto na tym zarobil" umieszczajac polstronnicowa reklame jako "artykul"- pean na
czesc amerykanskiej marki.