Dodaj do ulubionych

Żałoba ?

22.11.06, 15:21
Czuje się jak za komuny .Nakręcana jest spirala histerii .
Żałoba już w całych mediach , w tv lecą filmy np. "Czarny węgiel".
Nie dla żałoby . Nie dla histerii , nie dla wykorzystywania śmierci ludzi w
celach politycznych .
Żałoba bo górnicy ? Dlaczego nie było żałoby w innych przypadkach ?
W kżdy weekend ginie kilkadziesiąt osób na drogach .
Całe moje życie słyszę o wielkich gornikach . Czarne złoto , żaloba ,
górnicze demonstracje w stolicy , górnicze dopłaty , deputaty ...
I żeby mnie dobrze zrozumiano , jest mi tak samo smutno jak z powodu śmierci
marynarzy na morzu , śmierci Ani , śmierci człowieka na przystanku .
Jednak nie mogę słuchać tej histerii i fałszu .
Nie zgadzam się na narodową żałobę . To stanowcza przesada . Trzeba pomóc , a
nie rozpaczać i zwalać na nogi cały kraj .
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Nie rozumiesz 22.11.06, 15:30
      brzoza36 napisał:
      > Trzeba pomóc , a nie rozpaczać i zwalać na nogi cały kraj .

I o to chodzi. Taniej i efektowniej jest rozpaczać, drzeć szaty, wyć i skomleć niż się w końcu zabrać za zrobienie porządku w górnictwie.
      Oto Polska właśnie.
      • Gość: nagła śmierć Idioci /nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 15:36
        jw
        • Gość: stefanox Re: Idioci /nt IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.06, 16:00
          Do tego pojawia się pani z Zus i oferuje rodzinom po 10 tys.
          Kobieto , zabieracie im nadzieję !!!
          Potem dyskusje z psychologami ...
          Muszę zapytać bo zwyczajnie nie pamietam , ale czy rodzinie gimnazjalistki Ani
          Zus oferował 10 tysiecy ? Czy dostali psychologa ?
          I ta jęcząca gęba pqni Kalaty...
          To zwyczajne medialne show , by podbić ogladalność i poparcie u wyborców .
          Za chwilę rozdzwonią się kościoły i pójdą procesje w świat .
          Doprawdy , błagam o normalność
    • cytrynowe_pole Re: Żałoba ? 22.11.06, 16:12
      górnicy od zawsze są grpuą społeczną, która jest "faworyzowana" przez
      rządzących. Widocznie władza wciąż obawia się, że znowu zawitają pod ich oknami
      z kilofami i kulturalnie porozmawiają o podwyżkach ich nędznych pensji...:]
      Wybaczcie mi ironię i złośliwość, naprawdę stała się tragedia, ale to prawda,
      codziennie na drogach ginie dużo więcej osób... Ale oni pozostaną anonimowi, na
      ich cześć nie zostaną opuszczone flagi na masztach, tylko dlatego, że nie są tak
      silną i wpływową grupą społeczną jak górnicy...?
    • robak_wroc Re: Żałoba ? 22.11.06, 16:27
      nie wiesz dlaczego tak jest? bo to zajebiscie miec takich super rzadzacych co
      mysla o trudnych sytuacjach, smierci, co powystepuja w TV, poopowiadaja nieco,
      dalej poopowiadaja, jeszcze troche poopowadaja, oglosza zalobe, rydzol sie
      dolaczy, mohery docenia, fajnie bedzie. Zaraz sie rozpocznie zniczing - ludzie
      beda zapalac znicze w oknach, inni o tej samej porze beda spuszczac wode z
      kibla, a potem przyjda wybory i znow wygraja ci co najwiecej gadaja.
      • cytrynowe_pole Re: Żałoba ? 22.11.06, 16:41
        i jeszcze będą wklejać na forach tysiące nawiasów i apostrofów, które to mają
        niby świeczki wirtualne poudawać....:]a pan premier już paraduje po kopalni w
        kasku na łbie i bardzo wsółczuje rodzinom ofiar.... :] ech, żenada...
        • Gość: karolina Re: Żałoba ? IP: *.debacom.pl 22.11.06, 16:55
          Jesteście chorzy. Umieraja ludzie, którzy pracują w strsznych warunkach,
          ryzykują życiem, a jedyne na co potraficie się zdobyć to ironia. Gratuluje
          pomysłowości

A rodzice Ani nie dostali 10 tysięcy zZUSu, bo Ania nie odprowadzała składek i
          nie utrzymywała rodziny.

Proponuje myślenie. Zanim napiszecie coś tak durnego jak wyżej
          • cytrynowe_pole Re: Żałoba ? 22.11.06, 17:00
            Gość portalu: karolina napisał(a):

> Jesteście chorzy. Umieraja ludzie, którzy pracują w strsznych warunkach,
            > ryzykują życiem, a jedyne na co potraficie się zdobyć to ironia. Gratuluje
            > pomysłowości
            >
            > A rodzice Ani nie dostali 10 tysięcy zZUSu, bo Ania nie odprowadzała składek i
            > nie utrzymywała rodziny.
            >
            > Proponuje myślenie. Zanim napiszecie coś tak durnego jak wyżej

Tobie za to gratulujemy naiwności, że to, co wyprawiają politycy płynie wprost z
            ich szczerozłotych serc...
            • Gość: karolina Re: Żałoba ? IP: *.debacom.pl 22.11.06, 17:05
              Nie napisałam ani słowa o piltyce, więc nie wiem skąd przyszło Ci do głowy i
              jestem naiwna, bo wierze politykom. Chyba masz problemy z czytania ze
              zrozuminiem. A co ma polityka do śmierci ludzie z których Wy kpicie?
              • cytrynowe_pole Re: Żałoba ? 22.11.06, 19:45
                my nie kpimy ze śmierci. mi kpimy z tej hipokryzji, którą szerzą politycy, oni
                załatwiają sobie właśnie kolejne krzyżyki przy swoich nazwiskach na kartach
                wyborczych,naprawde tego nie widzisz?? o to chodzi, że faworyzują jednych,
                fałszywie współczują, a zapominają o tych wszystkich szarych obywatelach, na
                śmierci których nie można zbić kapitału politycznego....
                Nikt tu nie twierdzi przecież,że taka ich praca i trudno-stało się, tak bywa...
                Może jednak to ty przeczytaj na spokojnie jeszcze raz to, co piszą inni, którzy
                mają odmienne zdanie niż twoje. Pozdrawiam.
              • robak_wroc Re: Żałoba ? 23.11.06, 17:22

> A co ma polityka do śmierci ludzie z których Wy kpicie?

w ktorym momencie kpimy z ludzi ktorzy umarli? chyba jednak sama nie rozumiesz
                co czytasz.
          • Gość: stefanox Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.06, 17:06
            czyli każdy kto odprowadza składki i ginie w wypadku tragicznie otrzyma 10
            tysięcy od Zus? Czy tylko rozumienie tragedii rozciąga się na górników ?
            Nie badź naiwną dziewczynką . Górnicy to sprawa narodowa i tak mówią rządzący
            od około 50 lat, a ja jako obywatel i wolny człowiek mam prawo mówić, że nie
            zgadzam się z tą szopką , nie zgadzam się na wykorzystanie śmierci dla tv show
            i nie zgadzam się na religijne parady z tego powodu .
            Nie dajmy się zwariować .
            Nie ma to nic wspólnego ze współczuciem .
            Teraz dowiadujemy się że byli to ludzie bez uprawnień górniczych .
            Delikatnie mówąc , w Polsce jest bałagan .
            • Gość: karolina Re: Żałoba ? IP: *.debacom.pl 22.11.06, 17:15
              a nie rozumiesz. że nie wolno kpić ze śmierci, ona i tragedie, które jej
              towarzyszą nie są sprawami politycznymi
              czasami trzeba pomyśleć trochę, a nie ciągle narzekać na górników, polityków,
              zamiast pisać takie idiotyzmy to w takiej chwili lepiej sie zamknac
              • Gość: stefanox Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.06, 17:27
                o własnie
              • robak_wroc Re: Żałoba ? 23.11.06, 17:25

> a nie rozumiesz. że nie wolno kpić ze śmierci, ona i tragedie, które jej
                > towarzyszą nie są sprawami politycznymi
                > czasami trzeba pomyśleć trochę, a nie ciągle narzekać na górników, polityków,

taaa? a co sie dzieje w tv, radiu, kraju? politycy robia cyrk z tego, nakrecaja
                go media i kto tu nie mysli? i czy gdzies tutaj pojawilo sie narzekanie na
                gornikow?? narzekamy na cyrk ktory stworzono!

> zamiast pisać takie idiotyzmy to w takiej chwili lepiej sie zamknac

no wlasnie karolino! czekamy!
          • tomek854 Re: Żałoba ? 22.11.06, 17:14
            Co dzien umieraja ludzie, ktorzy pracuja w strasznych warunkach. Dzis np. w
            wieluniu widzialem przewroconego TIRa ktorego kabina rozkwaszona byla o drzewo.

Dlaczego nie ma zaloby? Czy jezeli kierowca zginal, jego rodzina dostanie ekstra
            10 000? W koncu na pewno odprowadzal skladki...

Dlaczego nie widzimy Kaczorka w czapeczce DAFa jadacego ciezarowka po 2-ce,
            zapoznajacego sie z ciezka praca kierowcow? ;-)
            • Gość: karolina Re: Żałoba ? IP: *.debacom.pl 22.11.06, 17:16
              dlatego, że podejrzewam, że kierowca tira nie pracuje w tak ciezkich warunkach,
              a watpie, ze w tym tirze znajdowało się 26 kierowców
              • Gość: stefanox Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.06, 17:29
                uważaj , to nie te czasy , że ludzie za wolne poglądy lądowali w kopalniach,oni
                tam naprawdę nie muszą pracować .
                Wiem , nie ładnie to brzmi , ale my Polacy jesteśmy tacy naiwni .
                • Gość: karolina Re: Żałoba ? IP: *.debacom.pl 22.11.06, 17:32
                  Więc rozumiem, że znasz realia, urodziłeś się na Śląsku, zrezygnowałeś z pracy w
                  kopalni o pojechałeś do Wrocławia, żeby swoje mądre poglądy głosić?
                  • brzoza36 Re: Żałoba ? 22.11.06, 17:58
                    w małej części tak , ale to nie ma znaczenia co ja wiem . Ty imputujesz mi
                    ignorancję , tak nie jest . Ja chcę normalności . Grupa młodzieży ze Śląska
                    ginie w górach , pamiętasz ? Była żałoba narodowa?
                    Cierpieliśmy wszyscy i współczuliśmy wszyscy .
                    Jestem antypolityczny i chcę odebć politykom władzę nad tragediami ludzkimi .
                    Ich zadanie to nie dopzczać do takich tragedii , a nie zalewać się łzami przed
                    kamerami.
              • tomek854 Re: Żałoba ? 23.11.06, 00:22
                A od kiedy ciezkosc pracy jest wystarczajaca aby uznac, ze ktos zasluguje na
                szczegolne traktowanie?

I ilu kierowcow musi zginac, zeby bylo Ci zal?
              • robak_wroc Re: Żałoba ? 23.11.06, 17:26
                czyli chodzi o ilosc - nie jakosc. zalosne.
                nie wiesz nawet w jakich warbukach pracuja kierowcy i smiesz sie o nich wypowiadac.
          • Gość: Funny Nikt nikogo nie zmusza do bycia gornikiem IP: *.core.lanet.net.pl 23.11.06, 13:35
            > pomysłowości

Nikt gornikow nie zmusza do pracy pod ziemia, do ryzyka.
            Tak samo jak nikt nie zmusza do bycia strazakiem, policjantem czy politykiem.
            To jest wybor czlowieka i nie widze zwiazku, dlaczego mamy faworyzowac ta grupe
            zawodowa.

> A rodzice Ani nie dostali 10 tysięcy zZUSu, bo Ania nie odprowadzała składek i

Tobie tez gratuluje pomyslowosci w aspekcie powyzszego zdania...
            Komentowac tego nie ma sensu...

A przeczytalas to co sama napisalas?
          • robak_wroc Re: Żałoba ? 23.11.06, 17:21

> pomysłowości
            >
            >

no tak... zdrowa sie znalazla. inni tez umieraja i co w zwiazku z tym?
    • wicked_style Re: Żałoba ? 22.11.06, 17:05
      czekam teraz na te idiotyczne wpisy: "spieszczy się kochać ludzi bo tak szybko
      odchodzą" które konkurują z głupotą wpisywania tego: [']
    • tomek854 Re: Żałoba ? 22.11.06, 17:11
      A tak abstrahujac od gornikow:

dzieki zalobie wstrzymano kampanie polityczna. Czyli nie bedzie merytorycznych
      dyskusji. "Glosujcie na tego, kto najladniej zalowal"? ;-)

(inna sprawa, ze i tak by nie bylo za wiele merytorycznych dyskusji...)
    • cclement Karolino! Po co ta dyskusja z półgłówkami? 22.11.06, 17:22
      Karolino! Po co ta dyskusja z półgłówkami?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=52673020
      • Gość: karolina Re: Karolino! Po co ta dyskusja z półgłówkami? IP: *.debacom.pl 22.11.06, 17:25
        dzięki
        chyba masz rację. Na głupote nie ma rady
        • Gość: ... Re: Karolino! Po co ta dyskusja z półgłówkami? IP: *.finemedia.pl 22.11.06, 17:33
          Zgadzam się z przedmówcami... "W 2005 roku w wypadkach drogowych poszkodowanych
          zostało 66 635 osób, w tym 5 444 poniosły śmierć, a 61 191 zostało rannych."

Czy widziałaś by w telewizji ktoś zapalił znicz z tego powodu? Tu z kolei ginie
          26 górników. Rozumiem żal i rozpacz ich rodzin bo śmierć każdego z nas będzie
          tragedią dla naszych rodzin, ale nie mogę pojąć czemu cały kraj powinien okryć
          się żałobą. Czy możemy postawić znak równości między tym co stało się wczoraj
          np. ze śmiercią Papieża? Nie sądze...
      • Gość: stefanox Re: Karolino! Po co ta dyskusja z półgłówkami? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.06, 17:31
        oczywiście ,za karę za inność do kopalni , albo do kamieniołomów .
    • Gość: a. Mądrale w ciepłych kapciach przed monitorem IP: *.e-wro.net.pl 22.11.06, 17:34
      Biedne dzieciaczki (a może dorośli o mentalności dziecka) w ciepłych kapciach
      przed monitorem nigdy nie pojmą co się dzieje pod ziemią
      • Gość: pawel Re: Mądrale w ciepłych kapciach przed monitorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:39
        a co mnie to obchodzi?

owszem, ginie 15 czy moze 20 osob, to tragedia, ale nie powod zeby zycie w
        kraju zamieralo
      • Gość: stefanox Re: Mądrale w ciepłych kapciach przed monitorem IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.06, 17:42
        sorry , ale nie każ mi pojmować wszystkiego , podziwiam , że Ty wiesz .
        Wiesz jak to jest gdy się tonie ?
        Przestań wymachiwać emocjami i wzbudzać poczucie winy.
        Tak robi od wieków kościół , uwolnij się od tego .
    • Gość: pawel ZGADZAm sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:38
      zaloba jest bez sensu

ale coz... motloch ma powod zeby wylewac sztuczne lzy i zapalac swieczki w
      intrnecie
    • Gość: Latest NEWS Jan Pawel Drugi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:48
      Jan Pawel Drugi nie szyje!
    • brzoza36 Re: Żałoba ? 22.11.06, 17:51
      Czym jest żałoba narodowa ?
      To moment w historii narodu wyjątkowo tragiczny np. śmierć marszałka
      Piłsudskiego , śmierć Papieża . Coś co dotyka cały naród i naród ma wolę
      ekspozycji zdarzenia .
      Śmierć grupy obywateli , tym razem górników jest tragicznym wydarzeniem , ale
      głównie zasługującym na ten stopień wyrażania emocji w obrębie rodziny ,
      firmy,miasta , branży .
      Mamy jeszcze jedną prawdę z którą warto się konfrontować .
      Oto górnicy twierdzą do dzisiaj , że utrzymują nasz naród swoją ciężką pracą ,
      naród poza Górnym Śląskiem uważa , że jest odwrotnie .
      Kto ma rację i kto ma odwagę głośno to powiedzieć ?
    • Gość: Ciekawy Re: IP: *.magma-net.pl 22.11.06, 19:11
      Mam do Was pytanie co sadzicie o pieniądzach, które rząd ma przekazać
      poszkodowanym i ich rodzinom?
      Moim zdaniem jest to troche dziwne, bo z jakiej racji dawać im te pieniądze?
      Jakoś nie słyszałem, aby rząd dał pieniądze np.rodzinie kierowcy który zginął w
      wypadku samochodowym?Rozumiem że to całe wydarzenie jest przykre i tragiczne
      dla rodzin, ale pomysł z tymi pieniędzmi jest bardzo dziwny.

A co Wy myślicie na ten temat?
      • wielki_czarownik Jestem przeciw 22.11.06, 19:18
        Jeśli mieliby dostać jakieś pieniądze, to nie z ZUS, ale od towarzystwa ubezpieczeniowego w którym byli ubezpieczeni. Niestety władza lekką ręką wydaje cudze pieniądze po to, by zbić polityczny kapitał.
        Jeżeli 10 tys ma dostawać rodzina każdego ubezpieczonego w ZUS, który nagle zemrze, to już się pakujmy, bo za tydzień zbankrutujemy.
        Nie można faworyzować jednej grupy społecznej kosztem innych. Dlaczego górnicy mają dostać a kierowcy nie? Czy jak górnik zginie w wypadku drogowym to rodzina też dostanie 10 patyków?
        • Gość: Ciekawy Re: IP: *.magma-net.pl 22.11.06, 19:27
          Właśnie o to mi chodziło, że przy okazji tego typu wydarzeń (wcześniej tak było
          po zawaleniu się hali w katowicach) rząd rozdaje pieniądze w ramach jakiegoś
          odszkodowania??Zupełny bezsens
          • wielki_czarownik Mało tego 22.11.06, 19:37
            To zupełnie wypacza ideę ubezpieczenia, bo po cholerę płacić składki, jak Kaczyńscy zapłacą (oczywiście cudzymi pieniędzmi).
        • Gość: stefanox Re: Jestem przeciw IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.06, 19:28
          Jest mi bardzo przykro ,że media szczególnie napedzają tragedię , a politycy
          histeryzują i wykorzystują ją w swoich celach .
          O żałobę narodową pytali pezydenta właśnie reporterzy . Włażą w ludzki ból i
          wyciskają pytaniami łzy. Okropne.
    • Gość: stefanox Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.06, 19:42
      to nie zmienia sytuacji zaginionych i zmarłych , ale właśnie dowiadujemy sie ,
      że w tej grupie większość osób to jakaś firma zewnętrzna składająca się z
      prawdopodobnie źle przeszkolonych osób , bez uprawnień. Dalej , w tym wyrobisku
      było zbyt duże stężenie metanu na pracę i o tym wiedziała dyrekcja . Dalej ,
      źle napowietrzana kopalnia i źle funkcjonujący system ostrzegawczy .
      Za chwilę dowiemy się więcej.
    • Gość: bss Re: Żałoba ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 20:05
      Co niektórym proponuję poruszyć trochę podmiot myślenia oraz wytężyć swoją
      wyobrażnię. Przykładowo w wypadkach na drogach lub budownictwie istnieją tzw.
      czynniki ludzkie, czyli normalnie rzecz ujmując - głupota połączona z
      nieostrożnością i brakiem wyobrażni, często podobnie jak u Was. W górnictwie
      głębinowym, lotnictwie lub żegludze
      oprócz tych wymienionych istnieją czynniki związane z "mocami" natury :
      górnictwo - tąpnięcia, zawały, metan ,wybuchowy pył węglowy, woda itd.
      Przyrównywanie więc kierowcy do górnika jest nieporozumieniem i świadczy o
      bardzo płytkim toku rozumowania . Co innego gdyby kierowcy ryzykowali jazdę po
      drogach w przestrzeni o krztałcie rury sredn. np. 6-7 metrów. długości 1 do
      kilku km., na które spadać
      mogą nieoczekiwanie tysiące ton kamieni zasypując wszystko dookoła bez
      możliwości dostępu - pomocy lub też będzie ciągłe ryzyko wybuchu asfaltu. Kto
      nie był na dole w kopalni i nie zna realiów
      górnictwa , ten nigdy w życiu nie zrozumie czym jest naprawdę górnictwo.
      Nie starajcie się pisać na temat wam nieznany dopuki nie dowiecie się o czym
      piszecie, tym bardziej o ZUS-ie
      Pozdro...
      • wielki_czarownik Ale co to ma do rzeczy? /nt 22.11.06, 20:11

• Gość: ... Re: Żałoba ? IP: *.finemedia.pl 22.11.06, 20:13
        Czyli jak ginie 5500 kierowców z powodu czynników ludzkich to jest ok, a jak
        ginie 23 górników z powodu mocy przyrody to jest żałoba narodowa tak? A gdyby
        Ci sami górnicy zgineli jadąc autokarem w drodze do pracy to działa by się ta
        sama propaganda co dzisiaj...?
        • Gość: ... Re: Żałoba ? IP: *.finemedia.pl 22.11.06, 20:15
          www.pardon.pl/artykul/302/zalobna_spirala_absurdu
          "Dlatego chcę mojej "Laleczki Chucky", dwudziestej debaty Hanny z Kazimierzem,
          białego loga TVP1 i niech mi nikt nie kładzie łopatą do głowy jak mam przeżywać
          śmierć drugiego człowieka..."

i tyle na ten temat...
          • Gość: bss Re: Żałoba ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 20:36
            Poniekąd masz rację, od nadmiaru łeb boli. Nie można niczego i nikomu narzucać,
            a tym bardziej płukać flaki od rana do wieczora. Szacunek dla tych ludzi
            narazających życie z racji wykonywanego zawodu z pewnością jest należny, ale
            wykorzystywanie sytuacji dla celów ideologiczno-politycznych lub często
            komercyjnych jest niedopuszczalny. Nie można tu obwiniać górników...
        • Gość: bss Re: Żałoba ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 20:30
          Wyobraż sobie, że górnicy na co dzień też sa kierowcami z racji posiadania
          samochodów i często bywają ofiarami wypadków drogowych. Wiele autobusów z
          górnikami miało wypadek i nikt z tego powodu nie robił żałoby narodowej lub
          lamęty poza wzmianką w mediach.
          • Gość: dag Re: Żałoba ? IP: *.akron.net.pl 22.11.06, 20:53
            Ludzie opamiętajcie się!!!!!!!!!
            O czym wy dyskutujecie,macie wszystko pod kopułką
            w porządku?
            • Gość: stefanox Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.06, 21:13
              Górnik w tv :
              -takie życie , taka praca .
            • Gość: stefanox Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.06, 21:14
              napisz to do mrdiów i do prezydenta
      • tomek854 Re: Żałoba ? 23.11.06, 00:40
        > Przyrównywanie więc kierowcy do górnika jest nieporozumieniem i świadczy o
        > bardzo płytkim toku rozumowania . Co innego gdyby kierowcy ryzykowali jazdę po
        > drogach w przestrzeni o krztałcie rury sredn. np. 6-7 metrów. długości 1 do
        > kilku km., na które spadać
        > mogą nieoczekiwanie tysiące ton kamieni zasypując wszystko dookoła bez
        > możliwości dostępu - pomocy

O, ja tak ryzykuje. Za kazdym razem, kiedy przejezdzam tunelem pod rzeka Clyde w
        Glasgow (a przejezdzam czesto).

Jest to rura o srednicy kilku metrow, stromo zjezdzajaca pod ziemie,
        przechodzaca pod rzeka i wychodzaca z drugiej strony. Tunel jest zbudowany
        dawno, wiec nie ma zabezpieczen wymaganych w dzisiejszych czasach.

Wierz sobie lub nie, ale takze kierowca narazony jest na czynniki przyrody - np.
        wichury. Ostatnio np. w ostatni poniedzialek stalem przy otwartej ciezarowce i
        byla taka wichura, ze wyrwalo blokade blokujaca drzwi w otwartej pozycji i
        skrzydlo drzwi uderzylo w przejezdzajacego forda ka, wytluczywszy mu szybe
        przednia i wgniotlwszy slupek. Ciekawe co by bylo, jakbym tam stal.

Pare godzin pozniej podczas przejezdzania przez most podmuch wiatru przerzucil
        moja ciezarowke tak, ze dotknalem lusterkiem plandeki TIRa jadacego sasiednim
        pasem... (wieksze mosty, jak np. Forth Road Bridge w Edynburgu byly calkowicie
        zamkniete dla czegokolwiek wiekszego niz samochod osobowy).

Wiemy tez o wielu przypadkach kierowcow, ktorzy gina przygniecieni przez
        upadajace galezie drzew.

Poza tym gornicy sa to w wiekszosci profesjonalisci, o niezwyklej solidarnosci
        zawodowej.

Tak sie sklada ze bylem na dole w kopalni (i nie w Wieliczce, a w jednej z
        kopalni KGHMu) i nie widzialem tam koparek wyprzedzajacych na trzeciego z
        predkoscia 100 km wzgledem mnie. A spotykanie takiego TIRa na polskich drogach
        nie nalezy do rzadkosci.

Nie chce sie licytowac kto ma bezpieczna prace, a kto nie - bo specyfika tych
        zawodow jest inna. Przyklad kierowcy podalem tylko dlatego, ze znam go z
        autopsji, no i dlatego, ze widzialem dzisiaj ta lezaca ciezarowke (i autobus w
        rowie w Olesnicy takze lezacy na boku).

Chodzi mi o to, ze nie rozumiem, jak mozemy klasyfikowac. Jak zginelo (a jeszcze
        jest nadzieja, jeszcze nie dotarto do cial!) tylu gornikow, to zaloba. A od ilu
        juz nie zasluguja na zalobe? 15? 10? 5?

A jezeli zamiast gornikow zgina na przyklad nurkowie? Albo hutnicy? To ilu
        potrzeba do zaloby narodowej? 20?

A skoro praca gornika jest taka ciezka, a praca np. sekretarki jest lekka, to
        ile sekretarek musi zginac, zeby oglosic zalobe? Jezeli 20 gornikow wystarczy do
        zaloby narodowej, a praca sekretarka jest 8 razy lzejsza, to znaczy ze potrzeba
        smierci 160 sekretarek do ogloszenia zaloby? Czy jakos inaczej to sie przelicza?

Dla mnie to jest w ogole bez sensu.

A poza tym - zaloby sie nie da zarzadzic. Mojemu koledze zmarl niedawno ojciec.
        Byl tokarzem w fabryce - nie pracowal tak ciezko jak gornik. I byl tylko jeden.
        A mimo tego dla wszystkich naszych przyjaciol byl to wiekszy zal, niz tych
        gornikow - bo jego znalismy, a ich nie. I nie piszcie, ze tak nie macie - bo to
        bedzie klamstwo. Bardziej nam zal tych, ktorych znalismy. Tak jest, i juz.
    • broneknotgeld Re: Żałoba ? 22.11.06, 21:29
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=52650105&a=52650105
      • Gość: stefanox Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.11.06, 22:54
        no i mamy , prezydent Rudy Sląskiej ogłosil żałobę przez tydzień , czyli już
        dłużej od żałoby po Papieżu . No to teraz prezydent Kaczyński musi zrobić
        żałobę miesięczną .
        Dzisiaj siatkarze po wygraniu meczu z Japonią się uśmiechali .Chyba nie wiedzą
        co tu w tym śmiesznym kraju się dzieje .
        W tv pełno księży , zakonników i socjologów.
        Proponuję żeby pojechali do Rudy , a nie mądrzyli się na ekranie.
        TVP dorzuciła do kasy milion złotych .
    • Gość: mika Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.06, 23:14
      absolutnie sie z Toba zgadzam!!!!!!
    • brzoza36 Re: Żałoba ? 22.11.06, 23:38
      jest najważniejsza dla mediów , np. tygodniowa załatwia przez tydzień tematy i
      co dzień coraz to nowe detale,
      politykom rządzącym załatwia wybory ,
      taka to milutka rzeczywistość.
      ostatnio zginął polski żołnierz , pamiętacie ? media pamiętają ?
      Przy pierwszych martwych żołnierzach w Iraku mieliśmy żałobę oganiczoną , teraz
      to już drobiazg.
      jeśli ogłoszą tę żałobę to dla nie będzie sygnał , że tu nie moż być już nigdy
      normalnie.
    • Gość: lilla Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.mm.pl 23.11.06, 07:37
      z tego co poają media to miesiąc temu w Halembie zginął górnik , mam więc
      pytanie :
      czy też dostanie rodzina tak hojną pomoc ? czy ktoś o nim pamięta poza jego
      najbliższymi ?
    • zahadoom brak słow.... 23.11.06, 08:55
      "brzoza36" - jaki ty jestes ŻAŁOSNY !

jak zwykle znajdzie sie grupa oszołomów co znajdzie anty- argumenty.
      Wy sobie cudzym nieszczęściem gęby nie wycierajcie.
      frustraty i krzykacze...
      • brzoza36 Re: brak słow.... 23.11.06, 09:04
        Włącz sobie tvp3 w tej chwili wypowiada sie Dominik Kolorz i mówi bardzo dużo o
        tym dlaczego , jesli nie wiesz dlaczego nie roumiesz nic.
        • zahadoom Re: brak słow.... 23.11.06, 09:22
          nie mam takiej mozliwosci, wiec nie wiem o czym mowisz.

ponadto.. zgadza sie ze media obecnie rozdmuchuja co sie da, aby tylko
          podwyzszyc ogladalnosc.
          Ale nie widze powodow z tragedii 23 osob rozbic sobie pyskówkę na forum.
          Oraziliście tutaj pewne uczucia, których widać jeszcze nigdy w życiu nie
          mieliście okazji przeżyć. Nie życzę wam tego abyście kiedykolwiek mieli okazję,
          ale proszę zostawcie pewne wartości w spokoju.

Nie chce podejmować tej dyskusji, bo jedyne co moge powiedziec to żal i smutek,
          i krew mnie zalewa kiedy ktoś podważa i szarga takie uczucia.
          I choć mam wiele wqatpliwości co do "misji" TV, to jednak widze też plus
          pokazywania i długiego omawiania tak tragicznego tematu.. a mianowicie tutaj
          widze sens misji tv: uczulenie ludzi tego kraju na czyjąś tragedie. Zapewne
          tacy jak ty uważaja, że powinna być krótka notka w Wiadomościach, ot zgineło 23
          osoby. i to pewnie w tydzien po tej tragedii..
          ach... po co ja to wypisuje...
          zostać przy swoim.. i tak nie zrozumiesz..
          • Gość: stefanox Re: brak słow.... IP: *.wroclaw.mm.pl 23.11.06, 12:40
            ja myslę , że właśnie realizuje się polski schemat , mamy narodową żałobę i
            trudno trzeba się podporządkować decyzji prezydenta , cały kraj zamiera w
            zadumie zamiast zmienić realia górniczego zawodu , tak to uż tutaj jest.
            Do Ciebie zahadoom prośba , nie wywołuj u forumowiczów poczucia winy za inne
            zdanie od Twojego , nikt u nikogo nie obraża .
            Forum jest jednym z oststnich miejsc wtym kraju gdzie można powiedzieć coś od
            siebie i nie stracić np. pracy.
            • zahadoom Re: brak słow.... 24.11.06, 11:09
              nie jest moim zamiarem sięgać po takie zagrania w dyskusji, jak to napisałeś "
              nie wywołuj u forumowiczów poczucia winy za inne"...
              Chyba jednak chodziło Ci o to, abym nie wywoływał poczucia winy u ludzi, że
              stają przeciw ludzkiej krzywdzie.. Ale niestety tak jest.. dyskusja jak widać w
              pewnym momencie doszła do tego, że forumowicze bagatelizują ludzką krzywdę. I
              to mnie drażni. Oczywiście jestem przeciw takiemu myśleniu, i to jest moje
              zdanie.. bo to moja natura aby bronić ludzkich odruchów i nie stać obojętnie
              wobec zobojętnienia jakie tutaj sie pojawiło. Powiadasz forum to jedyne miejsce
              w tym kraju gdzie mozna powiedzieć coś od siebie i nie stracić np. pracy...
              Człowieku o czym ty mówisz???? A czy temat o tragedii 23 osób to jest jakaś
              polityka???
              Jeżeli takie elementarne wartości jak ludzka tragedia będą także zaliczane
              do "teorii sPISku" to popadniemy w paranoję..
    • Gość: ja Re: Żałoba ? IP: 156.17.201.* 23.11.06, 09:28
      Popaprańcy zza Buga. Bez korzeni i historii. Mieszkam we Wrocławiu od paru lat
      ale pochodzę z Wielkopolski. Różnica kosmiczna. Zeby nie było wątpliwości na
      rzecz Wielkopolski.
      • Gość: ? Re: Żałoba ? IP: *.finemedia.pl 23.11.06, 09:49
        A co Ty masz do Wrocławia i jak to się wiąże z tematem???
        • Gość: stefanox Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.mm.pl 23.11.06, 12:43
          to się wiąże w ten sposób , że to brak tolerancji dla odmiennych poglądów ,
          Polska to kraj katolicki , jednomyślny , jednopłciowy i jednonarodowy.
          Tak to się wiąże .
          Oddajcie władzę hierarhii kościelnej a będzie jak w komunie.
        • szarykot Re: Żałoba ? 23.11.06, 13:25
          > jak to się wiąże z tematem???

Jeśli odwołają jutrzejszy koncert na który się wybieram to będzie miało.
          • Gość: lilla Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.mm.pl 23.11.06, 14:44
            odwołano wszystko kompletnie , łącznie z Wrockiem , który odwołał się sam zanim
            prezydent to zrobił , paranoja...
            • szarykot Re: Żałoba ? 23.11.06, 16:18
              Mejla dostałem:

> Nie przewidujemy zadnych zmian...
              > pozdrawiamy
              > klub LIVERPOOL

Porządni ludzie :))
    • Gość: myslaca chorzy jestescie IP: *.debacom.pl 23.11.06, 14:06
      banda ignorantow za Buga, krorzy myska, ze sa przesiedlencami to moga kpic sobie
      ze wszystkich i ze wszystkiego. A istnieje jeszcze cos takiego jak wartości
      I nie isze o zalobie, czy propagandzie, lub polityce, bo to w tym przypadku
      zadna wartosc, ale kpic z tagedii, smierci???????????
      żałosne
      • Gość: lautrec myśląca inaczej chyba ;) IP: 193.109.212.* 23.11.06, 14:22
        zza jakiego buga ??? o kim ty piszesz??? jakie wartości??? kto tu kpi ze
        śmierci???
        współczuję rodzinom ofiar w takim samym stopniu co rodzinom palestyńskich
        dzieci zamordowanych przez izraelaskich żołnierzy, w takim samym stopniu co
        rodzinom żołnierzy ginących w zamachach bombowych w iraku i rodzinom kierowców
        ciężarówek ginących w wypadkach na drogach.... każda nagła śmierć jest dramatem
        dla blickich..... być może tego nie wiesz, ale w polsce ludzie giną w wypadkach
        codziennie. czy cała polska ma w związku z tym rozdzierać szaty z bólu? ja nie
        czuję żadnego bólu, rozumiem tragedię rodzin i bliskich ale nie czuję żadnego
        bólu. i jestem pewien, że ty nie czułaś żadnego bólu po śmierci mojego wujka.
        dlaczego? bo go nie znałaś i nic cię nie obchodził. czy ty znałaś tych ludzi co
        zginęli? nie. to jak to jest, że tragiczna śmierć mojego wujka cię nie porusza
        a śmierć górnika tak?
    • Gość: d Re: Żałoba ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:57
      Z perspektywy kopalni (państwowa czyli nasz inters) to szkoda tego sprzętu który
      mieli wynieść...80 milionów. No a ci co zginęli - przykra sprawa ale czy ja im
      kazałem tam iść? jak ktoś taką pracę wybiera to wie co robi. To nie tylko 13-ka
      i 14-ka (barburka już blisko) ale też ryzyko. Zresztą posłuchajcie górników w
      naszej kochanej TV - sami to mówią. Wiedzą o ryzyku ale i tak pracują. ich sprawa
      • Gość: Anulka Re: Żałoba ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.06, 17:16
        Czy wy wszyscy jesteście normalni? Co to za teksty, że górnik ma wybór, że to
        nie te czasy?! A kto by wam grzał w waszych kochanych domkach, gdyby nie oni?!
        Taka ich praca - owszem, ale kiedy ginie tyle osób na raz i jak się
        prawodopodnie okazuje z powodu MASZYN wartych nędzne 70 mln złotych, to jak tu
        nie okryć się żałobą??? Nie znacie tradycji i społeczności "górniczej",
        społeczności "Śląskiej", jakim prawem wypisujecie że oni mieli wybór? Byliście
        kiedyś w małych miastach, gdzie poza kopalnią i jednym sklepem spożywczym nie
        ma niczego?? Ci ludzi pracują bo NIE MAJĄ WYBORU! Muszą za coś utrzymać żony i
        dzieci...naprawdę nie wierzę w to co piszecie, aż serce ściska...
        • tomek854 Re: Żałoba ? 23.11.06, 21:32
          Kto by nam grzał?

- kominek opalany drewnem
          - piec opalany wierzba energetyczna
          - wody termalne
          - ogrzewanie gazowe...

To juz nie te czasy, kiedy od wegla zalezalo wszystko, moja droga ;-)
          • Gość: Anulka Do tomek IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.06, 07:45
            Oczywiście, jasne, pewnie, tylko, że to wszystko co wymieniłeś jest cholernie
            drogie i nie stać na to przeciętnego człowieka, więc najczęściej jest to
            właśnie WĘGIEL! Poza tym skoro piszesz, że byłeś na kopalni i wiesz jak ta
            praca wygląda to tym bardziej się dziwię twojej ironi. I żebyśmy się dobrze
            zrozumieli - ja też temu co się dzieje w mediach mówię stanowcze NIE!
          • zyta_1 Re: Żałoba ? 25.11.06, 18:40
            Kto by nam grzał?
            >
            > - kominek opalany drewnem
            > - piec opalany wierzba energetyczna
            > - wody termalne
            > - ogrzewanie gazowe...
            >
            > To juz nie te czasy, kiedy od wegla zalezalo wszystko, moja droga ;-)

a zamiast żarówek swieciłyby twoje piekne oczy
        • Gość: blabla Re: Żałoba ? IP: 193.109.212.* 24.11.06, 08:06
          "Ci ludzi pracują bo NIE MAJĄ WYBORU! "
          każdy ma wybór, przestań pleść androny! mogą wyjechać do innego miasta,
          państwa, zmienić zawód, zmienić całe życie swoje i swojej rodziny. ale to
          kosztuje, trzeba poświęcić czas na naukę, pracować dwa razy ciężej w niezanym
          mieście. dlaczego tego nie robią? bo wolą ryzykować kilka godzin dziennie pod
          ziemią. ich wybór. to wielka targedia ale nie róbmy z nich bohaterów narodowych.
    • Gość: fakir Re: Żałoba ? IP: 195.117.40.* 23.11.06, 17:37
      A z innnej beczki: czy życie jednego, dwóch górników ginących pod ziemią jest
      mniej warte niż tych teraz?
      Dlaczego rodziny tych nieszczęśników traktowane są inaczej? Teby było jasne -
      nie żałuje przyznanej im pomocy, ale może traktujmy wszystkie ofiary jednakowo,
      a nie dzielmy ludzi na tych co spotkało nieszczeście i na tych co mieli pecha
      brać udział w zbyt mało medialnym nieszczęściu...
    • Gość: Radek Re: Żałoba ? IP: 217.116.110.* 23.11.06, 17:38
      W pełni popieram wpis Brzozy - jak ktoś inny już napisał na tym forum - ile osób
      ginie w wypadkach na drodze?? i co - mamy żałobę? Dobrze, że mam w TV inne
      kanały, bo nic w polskich stacjach przez tą śmieszną żałobę nie da się oglądać
      • Gość: Anulka Do Radka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.06, 17:41
        Sam jesteś śmieszny!! Ok w mediach przesadzają, też wkurza mnie ta chora
        propaganda. "a jak oni się czuli" "jak wygląda wybuch gazu" " jak to jest"
        blablabla aż się żygać chce od tych pytań!! Ale TA żałoba NIE JEST ŚMIESZNA!!!
        I powtarzam - jeśli ktoś nie rozumie, to niech lepiej zamilknie, błagam Was...
        • Gość: Radek Re: Do Radka IP: 217.116.110.* 23.11.06, 17:46
          No ja właśnie tego nie rozumię - a ile osób zginęło w weekend w wypadkach, ile
          osób zginęło dzisiaj w Bagdadzie??? i co - mamy ciszę - i dlatego uważam, że to
          co teraz się dzieje to jakaś paranoja. Sorry za słowo "śmieszna" - jeżeli kogoś
          to uraziło, ale jw.
          • Gość: Anulka Re: Do Radka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.06, 17:53
            Teraz lepiej. Mnie uraziło. Nie lepiej sceptykom i przeciwnikom napisać, że nie
            popierają żałoby ale współczują i koniec kropka? Po co wypisywać rzeczy które
            kogoś bolą i dotykają bezpośrednio? Zaufajcie mi...górnicy i "śląska"
            społeczność to bardzo specyficzna grupa osób, oni żyją ZUPEŁNIE inaczej niż
            każdy z Was. Wiara w Boga, zaufanie przełożonym, kolegom z którymi się pracuje
            i BRAK WYBORU do jakiejkolwiek innej pracy sprawia, że to zupełnie inna odrębna
            grupa społeczna. Nie mówię, że gorsza, nie mówię, że lepsza - jeśli coś tak
            okropnego stałoby się w hipermarkecie, fabryce czy jakiejkolwiek innej firmie -
            też pogrążałabym się z bliskimi ofiar. Tym ludziom naprawdę jest lżej, jeśli
            czują, jeśli wiedzą, że naród solidaryzuje się z nimi, że nie są sami, ze praca
            ich mężów i ojców jest czymś ważnym i że jest nam BARDZO POTRZEBNA. Bardzo Was
            wszystkich proszę, zastanówcie się dwa razy zanim coś napiszecie...
        • cytrynowe_pole Re: Do Radka 23.11.06, 17:52
          oczywiście, my rozumiemy czym jest żałoba... Nie rozumiem natomiast, dlaczego
          Polaków porusza dopiero zbiorowa śmierć tych ludzi, gdyby każdy z nich zginął
          samotnie w kopalni, to napewno inaczej wyglądałyby dzisiejsze dzienniki i opinie
          ludzi. Nie wspomnę już nawet o tym, że nikt nie przejąłby się rodzinami tych
          górników, gdyby zginęli w wypadku samochodowym...
          Ciągle ktoś próbuje wmówić tu ludziom brak sumienia, serca i jakichkolwiek uczuć
          współczucia czy bólu...A tak naprawdę dyskusja toczy się tylko dlatego, że
          brzoza36,stefanbox i inni,w tym ja, widzą niesprawiedliwe traktowanie ludzi i
          wartościowanie ich śmierci! która zasługuje na pomoc od premiera, TVP i ZUsu a
          która nie...
          • Gość: Anulka Do cytrynowe pole IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.06, 17:55
            Zgadzam się z Tobą ale wyżej przeczytałam jakieś durne opinie niektórych osób,
            jak to górnicy mają wybór, jakie to wszystko śmieszne i niepotrzebne - ja takim
            tekstom mówię NIE!! Nie wiesz jak jest, nie znasz tych ludzi, nie byłeś nigdy
            nawet OBOK kopalni - nie wiesz jakie to jest życie więc się do cholery nie
            odzywaj!!! Z całą resztą sie zgadzam - wszystko to polityka, kasa, kasa i
            jeszcze raz kasa...to wszystko co jest teraz w mediach jest tak tragiczne, że
            aż śmieszne :(
            • tomek854 Re: Do cytrynowe pole 23.11.06, 21:34
              A ja bylem nie tylko obok, ale i w kopalni, na dole.

Jeden z moich przyjaciol jest kopalnianym geodeta, wiem jak praca wyglada.

To moge mowic? Czy nie?
        • wielki_czarownik Jest karykaturalnie śmieszna 25.11.06, 19:32
          Nawet losowanie Lotto odbyło poza wizją, "bo żałoba". To jest karykatura żałoby! Jakby tak miała wyglądać żałoba po mojej śmierci to ja już wolę, żeby mnie pierdzielnęli na wysypisko śmieci, przykryli starą kanapą i nie robili wiochy.
      • andzia9641 Re: Żałoba ? 23.11.06, 22:38
        naprawdę nie rozumiem tej całej szopki!!! sama mam rodzinę pracującą w kopalni
        (nie węgla ale miedzi na dolnym śląsku) i mój tato przez wiele lat był
        ratownikiem, niekjednokrotnie narażając swoje życie. ale nie mogę pojąć tego co
        się dzieje w mediach. dlaczego ja mam pogrążać się w żałobie?? bo kaczyński tak
        zarządził?? bezsens totalny, kolejne show przedwyborcze. przykro mi że tylu
        ludzi straciło życie, ich rodziny na pewno cierpią, więc dajmy im cierpieć w
        spokoju i zajmijmy się swoim codziennym życiem!!! myślę że w ten sposób oddamy
        im większy szacunek niż fałszywie wylewając łzy i paląc świeczki w sieci!!!
    • Gość: gosc Re: Żałoba ? IP: *.chello.pl 23.11.06, 18:28
      nawet nie wiesz jak bardzo sie z tobą zgadzam, myślalam że tylko ja mam takie myśli o histerii narodowej, a żołnierze w iraku którzy giną? , a zawodowi kierowcy?.... nawet przez chwile wstydzilam sie że odbieram to wszystko trochę inaczej niż media i wszyscy wkoło, ale teraz widze że nie tylko ja tak myśle
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka