Dodaj do ulubionych

BBC, Wroclaw, emigracja

23.11.06, 17:39
Miesiac i troche temu prezydent Wroclawia wystapil w BBC z apelem do Polakow
na emigracji: Wracajcie i przyjezdzajcie do Wroclawia. Sama jestem z Lodzi i
siedze sobie w Bristolu. Chcialabym zapytac Wroclawiam, co takiego jest we
Wroclawiu, dlaczego akurat tam? Jest to pytanie z ciekawosci,a nie zeby
kogokolwiek denerwowac... Bardzo prosze o opinie o Waszym miescie.
Obserwuj wątek
    • Gość: corgan Re: BBC, Wroclaw, emigracja IP: *.chello.pl 23.11.06, 18:21
      > Miesiac i troche temu prezydent Wroclawia wystapil w BBC z apelem do Polakow
      > na emigracji: Wracajcie i przyjezdzajcie do Wroclawia.

Miesiąc temu był okres przed wyborami samorządowymi. Więc każdy kto chciał
      wygrac wybory musiał cos tam obiecać i pokazac sie w TV. Bezpłatnej reklamy w
      BBC nie miał chyba nikt do tej pory. Ważne jest aby sie wyróżnić i niewazne jak
      mówią - ważne że mówią. Prez. Dutkiewicz obiecywał "high quality of life now &
      in the future" i 100 tys miejsc pracy bo obiecał inwestorom że "zapewni im
      ludzi do pracy". W Warszawie p.o. Marcinkiewicz obiecuje mosty, metro i SKM i
      przecina wstążeczki na nowotwartych wiaduktach. Każdy obiecuje to co może,
      każdy orze jak może.

I tura już się odbyła, wybory we Wrocławiu wygrał Dutkiewicz nokautując
      pozostałych kandydatów, na 4 lata ma posadę zapewnioną i teraz moze mówić
      prawdę. Może ale nie wiem czy zechce >:) Jak się chcesz dowiedzieć jak tam mu
      idzie "100tys miejsc pracy", zapewnianie ludzi do pracy Koreańczykom i
      robienie "hight quality of life" to przewertuj stare wątki na tym forum.

> dlaczego akurat tam?

No bo tak.

ps: gdybyś chciała wrócić to na Koperniku jest od razu punkt Urzedu Skarbowego
      do poboru różnicy w podatku PIT między PL a UK. Gwarantuje usługi szybko, tanio
      a ból będzie krótki bo po co przeciągać cierpienie?. O dopłaceniu do podatku
      szybko zapomnisz zanim zdążysz rozpakowac walizki.
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: BBC, bajkowy Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 18:45
        Prez. Dutkiewicz obiecywał "high quality of life now &
        > in the future" i 100 tys miejsc pracy bo obiecał inwestorom że "zapewni im
        > ludzi do pracy".

dlaczego on nie nagrywa bajek i usypianek dla dzieci?

> W Warszawie p.o. Marcinkiewicz obiecuje mosty, metro i SKM i
        > przecina wstążeczki na nowotwartych wiaduktach.

a jest coś do przecinania?, bo w stolicy dynamizmu zima w dziedzinie wstążek,
        POzostają tylko bajki i baśnie.

"hight quality of life" to

to jest możliwe, wystarczy tylko odpowiednio wybrać punkt zera absolutnego.

• Gość: corgan Re: BBC, bajkowy Wrocław IP: *.chello.pl 23.11.06, 23:15
          > dlaczego on nie nagrywa bajek i usypianek dla dzieci?

Może ma tyle rzeczy do zrobienia na dziś, ze zostawia sobie to zajęcie jak
          bedzie na emeryturze? Np. moze podkładać wtedy głos pod bajki z Bobem
          Budowniczym :)

> a jest coś do przecinania?, bo w stolicy dynamizmu zima w dziedzinie wstążek,
          > POzostają tylko bajki i baśnie.

Coś tam jest... W Warszawie w której tradycyjnie "nic się nie dzieje" zbudowało
          się 2 wiadukty nad skrzyzowaniami np. nad tradycjnie zakorkowanym Rondem
          Starzyńskiego, co sprawia że nawet po otwarciu 1 tylko nitki korki prawie
          znikneły. Otwarto 1 duży i trwa budowa kolejnych wiaduktów nad skrzyzowaniami w
          ciagu Al. Jerozolimskich tak aby można było wyjechać z miasta bezkolizyjnie na
          Janki na "7" i "8". Właśnie Kazio obiecał Most z Bródna na Żoliborz ale
          wyjątkowo może mu sie to udać, bo 95% ziemi pod trasę nalezy do miasta. I
          dowiedziałem się że ZDM może na dniach podpisac umowę na budowę I częsci nowej
          trasy na lotnisko od strony Ursynowa. Poza tym - po wielu perturbacjach w końcu
          trwa przebudowa Krakowskiego Przedmieścia.

Wiesz.. te nowe wiadukty otworzono oficjalnie z Kaziem jako kandydatem na
          Sternika, byc moze sterowano terminem ich oddania aby można było przeciąć
          wstążeczkę przed wyborami. No ale póki co są czynne, nie sypią się i się
          sprawdzają. >:)

Inwestycje są potrzebne czego i Wrocławiowi życzę.
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: BBC, bajkowy Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 23:29
            W Warszawie w której tradycyjnie "nic się nie dzieje" zbudowało
            >
            > się 2 wiadukty nad skrzyzi np. nad tradycjnie zakorkowanym Rondem
            > Starzyńskiego, co sprawia że nawet po otwarciu 1 tylko nitki korki prawie
            > znikneły. Otwarto 1 duży i trwa budowa kolejnych wiaduktów nad skrzyzowaniami
            w
            >
            > ciagu Al. Jerozolimskich tak aby można było wyjechać z miasta bezkolizyjnie

doktryna dynamizmu zawiera aksjomat, że estakady niszczą miasto, natomiast
            pojazdy stojące na światłach nie niszczą, dlatego nie należy się tu sPOdziewać
            estakad.

• Gość: Łoś_bimbacz Re: BBC, bajkowy Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 23:31

jak się to skończyło, nieznane we Wrocławiu wywłaszczenie 400 działek?

hidden.biznespolska.pl/wiadomosci/prasa/?cityID=warszawa&contentID=112879
              • Gość: corgan Re: BBC, bajkowy Wrocław IP: *.chello.pl 24.11.06, 19:50
                > jak się to skończyło, nieznane we Wrocławiu wywłaszczenie 400 działek?

Tu masz mniej więcej ostatnie wątki.
                skyscrapercity.com/showthread.php?t=96631&page=25
                Budowa poszła do przodu nadal, ale z powodu błędów urzędników komis samochodowy
                który stoi na planowanym rondzie blokuje budową w tym miejscu ronda.

"Mariusz Jałoszewski, Krzysztof Śmietana2006-11-05, ostatnia aktualizacja 2006-
                11-05 13:03
                Jedna z najważniejszych inwestycji drogowych w stolicy zagrożona. W piątek sąd
                uchylił wywłaszczenie komisu samochodowego, który blokuje budowę skrzyżowania
                trasy z ul. Płowiecką. Drogowcy nie wiedzą, jak wyjść z patowej sytuacji
                Komis Bogdan Car znajduje się u zbiegu ul. Płowieckiej i Ostrobramskiej. Zaczął
                działać na początku lat 90. i zajmuje dwie działki o powierzchni 2 tys. m. O
                usunięcie komisu ratusz zaczął zabiegać cztery lata temu, gdy budowa trasy
                zbliżała się do praskiego brzegu. W jego miejscu planowany jest fragment
                ogromnego ronda.

Negocjacje o sprzedaży gruntu zakończyły się fiaskiem. Ratusz zdecydował więc,
                że wywłaszczy komis. Procedury zajęły trzy lata. Ale właściciele ziemi nie
                odpuścili. Znaleźli błędy w dokumentacji inwestycji i wojewoda uchylił
                wywłaszczenie. Okazało się bowiem, że ratusz nie ma dokumentu, który wskazuje,
                że działka potrzebna jest pod inwestycję publiczną, jaką jest Trasa
                Siekierkowska. Takim dokumentem były wydane wiele lat temu warunki zabudowy,
                ale anulowano je z powodu błędów, które znalazł... właściciel komisu."

Tzn. budowa idzie do przodu co widać na zdjeciach, ale z powodu braku 2 działek
                mogą być problemy z wybudowaniem ronda. Tyle że gazeta stołeczna pisze o takich
                rzeczach obiektywnie lub nie, ale pisze, a nie zamiata problemy pod dywanik. A
                jak nie napisze Stołeczna to napisze Życie Warszawy. No i jest też internet :)
                No i nie ma czegoś takiego jak TV Klecina >:)

Warszawa (ale miasto i ludzie a nie Sejm i urzedy centralne) jest na
                tyle "wrednym" i "paskudnym" miastem, że tutaj ludzie pilnują swoich interesów,
                trudno ukryć machlojki lub nieudolność urzedników którzy i tak są tutaj pod
                stałą presją mediów i zwykłych ludzi. O problemach sie po prostu rozmawia a nie
                zamiata sie je pod dywanik, Nie zauważyłem też ludzie pozwalali sobie aby ktoś
                (urzędnik, ekolodzy, drogowcy, biznes lub ktokolwiek) im wszedł na łeb i zrobił
                qpę nawet jeśli powodem jest "troska o lepsze jutro" albo "walka z
                przeciwnościami dynamizmu".

Widze to wyraźnie od kiedy juz we Wrocławiu nie mieszkam.
    • sztuk6mistrz Re: BBC, Wroclaw, emigracja 23.11.06, 20:36
      chcesz się dowiedzieć, wejdź tam i zadaj to samo pytanie
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35645
      tu będziesz miała do czynienia z małolatami i mniej więcej takim pozimem jak
      powyżej. Pozdrawiam
      • lillalu Re: BBC, Wroclaw, emigracja 23.11.06, 22:09
        3/4 ludzi wyjechało,jest mnóstwo miejsc pracy w gastronomii,hipermarketach i LG.
        Zapraszamy!
    • tia666 Re: BBC, Wroclaw, emigracja 23.11.06, 23:38
      > Chcialabym zapytac Wroclawiam, co takiego jest we
      > Wroclawiu, dlaczego akurat tam? Jest to pytanie z ciekawosci

i o to wlasnie chodzi - wszelkie "zaszczepienie" ciekawosci;)
    • Gość: tralalala Re: BBC, Wroclaw, emigracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 15:59
      witam, jeśli zastanawiasz się nad powrotem, to moim zdaniem niestety jeszcze nie
      warto. Ja sama pracowałam przez ostatnie 3 lat we Wrocławiu w biurze za 1000 zł.
      Uważam że jest praca, owszem, ale głównie w hipermarketach, na taśmach i
      budowach, a z drugiej strony dla wysoko wykwalifikowanych pracowników. Natomiast
      dla takiej "średniawki" jak ja ( mam wyższe studia, ang. na podstawowym
      poziomie) ani Wrocław ani inne miasto w Polsce nie jest w stanie nic ciekawego
      zaproponować tzn. coś z pensją ponad te 1000-1500 zł. Ja wyjeżdżam w grudniu, na
      razie na rekonesans....
      • justynapolcul Re: BBC, Wroclaw, emigracja 24.11.06, 19:09
        hm, szkoda, coz, wybory wyborami, prezydent dobrze sie sprzedal, nawet po
        angielsku wymialal pierwszorzednie :) no troche sie jakal, ale to
        usprawiedliwione, a jak turystyka we Wroclawiu? Bo na stronie mi wychodzi, ze
        Wroclaw jest popularny i turysci chetnie go odwiedzaja?
    • Gość: red justynapolcul IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.11.06, 18:04
      Osobnik o nicku łoś bimbacz, to nasz forumowy troll. Nie zwracaj uwagi na jego
      posty.
      • justynapolcul Re: justynapolcul 24.11.06, 19:06
        Dzieki, trolle sa wszedzie :)
    • Gość: pawel wroclaw = WIOCHA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 23:05
      wstyd mi ze tu mieszkam

korki, smrod, chamstwo, korupcja, coraz mniej zieleni

• Gość: patryk Re: wroclaw = WIOCHA IP: *.satlynx.net 25.11.06, 14:36
        sprobuj wyjasnic to palantom z ratusza i GW.wedlug nich jest zajefajnie,
        sciagaja tlumy inwestorow, miasto jest modne, fontanne i brame odwiedzaja tlumy
        wycieczkowiczow. bedzie jeszcze fajniej...
        • justynapolcul Re: wroclaw = WIOCHA 26.11.06, 18:05
          Moje prywatne zdanie na temat polityki: no comments, co do GW: forum jest
          swietnym medium, opinie GW: od skrajnosci przez skrajnosci w skrajnosci, wiec
          znowu: bez komentawanie sie obejdzie. Obchodzi mnie zdanie mieszkancow
          Wroclawia, tak jak mojej rodzinnej Lodzi, o ktorej teraz GW wypisuje jak jest
          super ach i och, a ludzie zasuwaja za 1000 brutto, daleko im jeszcze do
          sredniej krajowej, a wyksztalcenie maja jak gdzie indziej wyzsze plus jezyki...
          ale Wroclaw ma dobra prase na zagranicznych forach dla turystow.
    • Gość: Jan Re: BBC, Wroclaw, emigracja IP: *.versanet.de 26.11.06, 19:05
      Polacy dzis zachowuja sie identycznie jak w czasach przedrozbiorowych.Po co mam wracac jak na saksach mi dobrze (Sachsen)itd..Nie zauwazacie analogii???
      • Gość: corgan tzn. konkretnie jak się zachowują? IP: *.chello.pl 26.11.06, 20:11
        > Polacy dzis zachowuja sie identycznie jak w czasach przedrozbiorowych

możesz doprecyzować? A skąd czerpiesz wiedze o tym jak Polacy zachowywali się w
        czasach przedrozbiorowych? Domyslam się że masz na myśli III rozbiór RP a nie
        IV wiązany z paktem Ribentropp-Mołotow? hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka