asiulek123
05.12.06, 19:46
Hymny, pieśni religijne i kolędy będą brzmiały z ratuszowej wieży w Namysłowie. Miasto za 10 tysięcy złotych kupiło właśnie elektroniczne dzwony.Zamontowane koło zegarowego mechanizmu w ratuszowej wieży urządzenie może o dowolnej porze zagrać pięćdziesiąt utworów zapisanych w formacie mp3.
- To podstawowy zestaw, który znajduje się w karcie pamięci - mówi Michał Wilczyński, informatyk w urzędzie miasta, który obsługuje elektroniczne dzwony.
Na razie kuranty dzwonią tylko dwa razy w ciągu doby: hymn miasta o 12.03 oraz "Maryjo, Królowo Polski" o 21.00. Hymn to dla namysłowian nic nowego, bo odtwarzany był z innego urządzenia od kilku lat.
- Gramy go trzy minuty później, żeby nie pokrywał się z dźwiękiem dzwonów z ratusza i kościoła - wyjaśnia Wilczyński.
Nowością jest za to Apel Jasnogórski.
- Można byłoby go puszczać głośniej, bo u nas w domu już go nie słychać i trzeba przyjść specjalnie na rynek - oceniał wczoraj namysłowianin Stanisław Pempuś. - Chociaż rozumiem, że tutejszym mieszkańcom może on przeszkadzać.- Pieśń jest emitowana od 25 listopada i mieliśmy już skargi mieszkańców, że przeszkadza im np. w usypianiu dziecka. Dlatego ściszyliśmy urządzenie: teraz muzyka odtwarzana jest tylko z dwóch, a nie, jak hejnał, z sześciu tub - dodaje informatyk. - Tym bardziej, że wieczorami na rynku jest pusto i bardzo cicho.
Na razie nie wszyscy namysłowianie wiedzą o kurantach.
- Ja mieszkam w samym Rynku, ale nic jeszcze nie słyszałam - mówi pani Ania, której okna wychodzą wprost na ratusz. - Ale być może dlatego, że wieczorem zwykle oglądam telewizor, który mam w drugiej części mieszkania. Często oglądam Apel Jasnogórski właśnie w telewizji i chętnie posłucham go z naszej wieży.
- Słyszałem, że wiele, szczególnie starszych osób jest zachwyconych tym, że można posłuchać apelu - dodaje Mariusz Jabłoński. - A jak jeszcze puszczą kolędy, będzie całkiem świątecznie.
Już wiadomo, że o godz. 9.00 będzie grało "Dzisiaj w Betlejem", o 15.00 "W żłobie leży", o 18.00 "Wśród nocnej ciszy", a o 21.00 "Cicha noc".
- Na pewno nie będziemy przesadzali, jak niektóre sklepy, i nie puścimy tych kolęd już dziś - zapewnia burmistrza Namysłowa Krzysztof Kuchczyński. - Sądzę, że wystarczy np. dwa dni przed Wigilią. - Liczę, że pomysł z kurantami spodoba się naszym mieszkańcom.
www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061205/POWIAT05/61205012