Dodaj do ulubionych

Czesław Michniewicz: Janosiki do historii

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 08:04
Przedsiębiorstwo Handlowe Zagłębie Lubin
Obserwuj wątek
    • Gość: lechita Re: Czesław Michniewicz: Janosiki do historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 11:15
      O tak Czesiu najlepszy "transfer" Zagłębia jaki możecie zrobić to
      natychmiastowa budowa stadionu bo ten wasz dożynkowiec jest straszny.
      Jak pojechałem z moim i Czesia w co niewštpie cišgle ukochanym klubem na
      Zagłebie to byłem przerażony co? takiego to jeszcze nie widziałem toż to jaki?
      krater z ery mezozoiku.
      • Gość: GreenGo Re: Czesław Michniewicz: Janosiki do historii IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.06, 12:08
        W Lubinie mamy WIELKIE SERCE do piłki więc i stadion jest DUŻY. Aż strach
        pomyśleć co byłoby gdybyś wybrał się na któryś ze stadionów np. angielskich.
        Zgubiłbyś się chłopie.......
        • Gość: bajbus Re: Czesław Michniewicz: Janosiki do historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 13:02
          Zakrzewski wczoraj podpisal nowy kontrakt z Lechem oj Czesiu , bzddury gadasz:)
      • Gość: Poppy Re: Czesław Michniewicz: Janosiki do historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 13:06
        Czesiu "Misiu" wynikow to ty nie zrobisz bo teraz beda sie wam bali mecze
        sprzedawac. Wiesz chlopaki sie boja a prokurator weszy. Skonczycie sie na 7-9
        miejscu.
    • Gość: olo Re: Czesław Michniewicz: Janosiki do historii IP: *.devs.futuro.pl 28.12.06, 14:27
      tylko dlaczego z panstwowego przedsiebiorstwa wydawane sa pieniadze na prywatne
      zachcianki? (pomijam ze malo kogo w Polsce obchodzi ten klub z podwroclawskiego
      misteczka). PRL sie skonczyl i jak chca ssac kase to niech to robia z prywatnych
      spolek
      • Gość: Marcin Re: Czesław Michniewicz: Janosiki do historii IP: *.ipt.aol.com 28.12.06, 14:30
        ale niestety Zaglebie po aferze korupcyjnej zostanie zdegradowane...moze jak tym
        razem tez załatwią skończy się na 20 punktach ujemnych. Włosi przy nas są bardzo
        mali !!!
      • Gość: Kas Re: Czesław Michniewicz: Janosiki do historii IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.06, 14:57
        KGHM nie jest państwowym przedsiębiorstwem, SP ma mniejszość udziałów a i tak
        spora część zysków idzie do Warszawy na becikowe oraz na finansowanie stadionu
        dla Legii. To jest ok?
      • Gość: ZL Re: Czesław Michniewicz: Janosiki do historii IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.06, 16:14
        Wychodzą kompleksiki. Idz sobie do zoo albo na derby drugiej ligii z Miedzią
        Legnica, aha i nie przyjeżdzajcie już do nas na giełdę sprzedawać skarpetki.
        • Gość: Weni Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:12
          To w tym kopalnianym kołchozie jest jakaś giełda?!? Fiu, fiu!
      • Gość: JasioJasio Re: Czesław Michniewicz: Janosiki do historii IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.06, 16:18
        Zanim coś napiszesz, to zapytaj kogoś mądrzejszego? KGHM nie jest panśtwową firmą. No chyba że kryterium "państwowości" jest dopłacanie do budżetu, to wtedy tak :)
        • Gość: pacal wcale nie zależy od państwa... ani troszeczkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 19:48
          Pomyśl, kolego, na czym KGHM zarabia pieniądze. Na "prywatnej" miedzi i srebrze?
          Ciekawe kiedy wykupiliście złoża od państwa, bo jakoś nie zauważyłem.

KGHM ma tylko KONCESJĘ na eksploatację złóż miedzi i na tej miedzi zarabia
          pieniądze. Pamiętaj, że bez koncesji ta miedź nie jest własnością tego
          przedsiębiorstwa, tylko państwa polskiego, ergo wszystkich podatników, nie tylko
          tych zamieszkałych w zagłębiu miedziowym.

Niech no tylko KGHM spróbuje przestać dopłacać do budżetu. Może sobie kokosy na
          tej miedzi robić, ale jego psim obowiązkiem jest podzielić się nimi z wszystkimi
          właścicielami (via budżet). Bo inaczej znajdzie się chętny na koncesję, który
          przyniesie większe korzyści reszcie Polski, a wtedy marny los KGHMU...

Wiesz co by się z tą "prywatną" firma stało, gdyby któregoś pięknego roku
          państwo nie przedłużyło koncesji na kolejne lata (nierealne, ale wyobraź to sobie)?
          Mometalnie z bogatej firmy stałaby się żebrakiem - i 30 tysięcy ludzi na
          bezrobocie...

BTW. Nie wierzysz - czytaj:
          www.kghm.pl/index.dhtml?category_id=260
          • Gość: JasioJasio Re: wcale nie zależy od państwa... ani troszeczkę IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.06, 23:11
            Czytałem, czytałem. Tobie też polecam, zwłaszcza że cenne uwagi są zaraz na
            początku pod wskazanym linkiem:

"KGHM Polska Miedź S.A. jest liczącym się na świecie producentem miedzi i
            srebra, dysponującym własnymi zasobami surowca..."

"Koncesja - jest to władczy akt administracyjny wydawany przez organ
            koncesyjny. Akt ten upoważnia koncesjonariusza do prowadzenia ściśle określonej
            działalności gospodarczej."

Państwo udzieliło KGHM (za pieniądze i to niemałe) prawa do wydobycia i
            sprzedaży pewnych surowców ze złóż pod Lubinem. No i co? Wiesz, że RP udzialiła
            też koncesji na przykład telwizji Polsat i Radiu Zet? Czy to znaczy, że są one
            własnością państwa?

Wiesz co, pacal, wpadnij jutro powydobywasz trochę za mnie, ok? Nie jest to
            takie proste jak ci się wydaje, a chętni nie walą drzwiami i oknami. Na
            początku lat 90 o mały włoś (a właściwie o strajki) nie sprzedano KGHM.
            Ówczesny kupiec już zbankrutował :).

KGHM dzieli się zyskami jak najbardziej i to już wszystko co jest nalezny min
            państwu. Swoją drogąś to Skarb Państwa dostaje 40,28% dywidendy a niemal 60
            idzie "do ludzi" i banków (np Deutsche Bank).

W twoich wyobrażeniach o ewentualnym braku koncesji jest błąd, 27 tysięcy ludzi
            jest zatrudnionych w KGHM ale na bruku znalazło by się kilka razy więcej
            zapewne, KGHM pośrednio utrzymuje (daje zarobić) przecież wielu kooperantów.

teraz ja poproszę o odrobinę wyobraźni i chwilę szperania w sieci. Wyobraź
            sobie pacal, że faktycznie KGHM koncesję traci albo obraża się na rząd i zwija
            żagle. Firmy prywatne - najpewniej zagraniczne, prywatne koncerny nasze
            górnictwo nie jest zasobne w kasę - rywalizuja ze sobą i kupują złoża. W sporej
            części zatrudniają oczywiście sporą liczbę dotychczasowych pracowników, bo
            przwecież nie ściągną od siebie takiej masy ludzi z kwalifikacjami. Z czasem
            jednak odcinają się od lokalnych dostawców, bo przecież kupili żłoże aby
            pracować po swojemu i na swoim sprzęcie, sprowadzą stal z Niemiec czy Francji a
            nie z Huty Łabędy, olej i paliwo będzie np Shella a nie z Orlenu itp itd.
            Jednak nei to jest najistotniejsze. Sprawdź, poszperaj w sieci ile pieniędzy do
            budżetu odprowadzają z tytułu ZYSKÓW zagraniczne firmy które w
            Polsce najwięcej zainwestowały, np LG, Toyota czy wielkie sieci hipermarketów.
            Potem sprawdź ile do budżetu oddał z tytułu samej dywidendy KGHM. A jeszcze
            potem, porównaj jakie podatki płaci np moja firma a jakie placą te, których
            inwestycje są na pierwszych stronach gazet właśnie. Wtedy pogadamy. Powodzenia.

PS Zagłębie Lubin SSA rok 2005 zakończyło ZYSKIEM w wysokości 6 milionów
            złotych. Sprawdzisz ilu klubom z OE udało się być na plusie?
    • Gość: mikos Przecietny klubik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 16:13
      Nie nadrobi się tradycji..w jeden sezeon. Zaglebie nigdy nie bedzie taką marką
      jak Legia, Lech czy ŁKS. Koniec kropka.
    • Gość: Matka Druga Liga Łapuwkarze z Zagłebia bedzie:):) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 17:04
      Z Tottenhamu bedą grać w Zagłebiu gdzie w II lidze:):)HAHA na wyborczej czytałem że mają ich zgeradować za śiupy:)
      • Gość: kurek Re: Druga Liga Łapuwkarze z Zagłebia bedzie:):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 18:46
        zobaczycie że znając pike u nas spuszczą Arke i Łęczną żeby wiecznie zadłużony
        Górnik grał no i Wisła Plock[kolejny zespół za państwowe pieniądze] i nie
        zapominajmy o Odrze Wodzisław wg. mnie symbolu średniego poziomu naszej
        rodzimej ligi!!!!
      • Gość: JasioJasio Re: Druga Liga Łapuwkarze z Zagłebia bedzie:):) IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.12.06, 23:12
        Podaj adres, masz ode mnie w gratisie słownik ortograficzny.
        • Gość: Kenny Łapówkarze z Zagłebia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 15:33
          Tobie raczej też się przyda. Co to za określenie - cyt.:"w gratisie".
          Językoznawca się znalazł :)))))))))))))))))
          • maq77 Re: Łapówkarze z Zagłebia 29.12.06, 16:50
            Skoro mowa o łapówkarzach to ciekawe jak nazwiesz działaczy z innego
            dolnośląskiego klubu. Poczytaj
            sport.gazeta.pl/sport/1,35335,2852654.html
            wybrane cytaty:
            "
            Dlatego dogadaliśmy się ze Śląskiem.

Że razem wchodzicie do ligi?

- Był kontakt ojca [Marian, były prezes PZPN i wieloletni szef GKS - red.] z
            przedstawicielem Śląska Wrocław. Współdziałaliśmy od połowy rundy wiosennej.
            Łatwiej jest dzielić koszty na pół, niż samemu za wszystko płacić.
            Śląsk "wchodził" w sędziów, a my w piłkarzy innych drużyn. Z tego wynikało, że
            wrocławianie są w sprawach sędziowskich bardzo mocni."

"W tym wszystkim był jeszcze sędzia, który prowadził ostatnie spotkanie w
            karierze i dlatego mógł się ześwinić, bo był załatwiony przez nas i Śląsk."

• Gość: derwisz Re: Czesław Michniewicz: Janosiki do historii IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.01.07, 10:19
      ja bym proponował wywalenie tego prezesa pietryszyna - sługusa PISu, który
      dostał posadę po znajomościach i wzięcie Michniewicza na prezesa - ma facet łeb
      na karku, widać kto myśli w klubie. bo na pewno nie obecny prezesiunio
      • Gość: JasioJasio Re: Czesław Michniewicz: Janosiki do historii IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.01.07, 15:17
        Droga "ku lepszemu" zaczeła się gdy do klubu przyszedł Pietryszyn właśnie.
        Dlaczego więc go wywalać? Na razie nie ma powodów.
        "Sługus PiS-u" powiadasz? To kim w takim razie jest Marcinkiewicz!?!?
        Zresztą Kazio niech się zajmie bankiem jeśli już coś musi, nie mam tam
        pieniędzy nie bedę się martwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka