Dodaj do ulubionych

Niezwykle drogie mieszkania w blokach

04.01.07, 20:20
Czeka was to samo co my mam okazje doswiadczyc (niemile) na Florydzie. W
przeciagu niemalze roku ceny domow i mieszkan wzrosly od 100 do 300%. Ludzie
zaczeli sprzedawac swoje wlasnosci z mysla o bajonskich zarobakch. Na
poczatku bylo prawdziwe El Dorado. Jednak dzisiaj, kiedy juz nikogo nie stac
na kupno, ceny za domy/mieszkania spadaja. Ba, ludzi nie stac na to, zeby
oplacic jeszcze szybciej rosnacych podatkow za grunt. Mamy teraz patowa
sytuacje. Jezeli wladze stanowe nie rozwiaza problemu, to moze dojsc do
zawalenia sie ekonomii w jednym z bogatszych stanow.
Obserwuj wątek
    • bochan501 Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach 04.01.07, 20:33
      Wierze w Naszego Prezydenta Wroclawia
      Mam nadzieje ze mysli On nie tylko o szczytnych ideach (Expo) ale takze o
      przyziemnych sprawach takich jak "kat" dla mlodych obywateli Wrocka
      Prawda Panie Prezydencie?
      • Gość: pol Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.rozanka.wroc.pl 04.01.07, 21:28
        Jak Wrocław dostanie Expo to mieszkania raczej nie stanieją.
        • Gość: bezdomna Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.greenlan.pl 04.01.07, 21:32
          A wierzę już tylko w Pana Boga !
          • Gość: zJL Przyczyną jest BRAK podaży mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 10:37
            Pan Prezydent sam dolał oliwy do ognia - toczenie piany (tzw pusty marketing) spowodował że kupują tu Anglicy, Hiszpanie i fundusze inwestycyjne, troche kupili też "Lodźiki" - np menagement LG upatrzył sobie długi bloczek na Krzyckiej Budimexu.
            Sytuację pogarsza fatalna komunikacja (drogi i kom miejska) w mieście - czyt. brak sensownych lokalizacji.
            Przy dramatycznie małej podaży (ci co mają mieszkania na sprzedaż czekają - widząc co sie dzieje), nowych mieszkań brak - rachityczne firmy, brak planów zagospodarowania - Efekt jest taki że ceny rosną w kosmos.
            Inna sprawa że we Wrocku (wewnątrz miasta) jest masa pustkowi, jakichś działeczek, a nawet (!) uprawy ziemniaków, zboża - podczas gdy 300m od tej uprawy budują mieszkania po 7 tys za metr.
            A ceny mogą dalej rosnąć w kosmos (ludzie są ogłupiani że mieszkanie kosztuje "od 1388zł" - bo w serwisach ogłoszeniowych od razu jest wbudowany kalkulator kredytowy)
            Gdybym miał mieszkanie czekałbym ale max 2-5 lat, gdybym nie miał kupowałbym wylącznie w celach spekulacyjnych - w perspektywie kilku lat to wszystko zacznie tanieć.
            Czy nie jest zastanawiające że mieszkania we Wrocławiu są po 7tys zł (ok 1800 euro) a w Berlinie po 1500 euro - 1900euro (te ostatnie to nowoczesne bloki w dobrych dzielnicach). Myślicie że ceny będą rosły? Do jakiego poziomu? 2, 3, 4 tys euro?
            Niedługo tańsze będą mieszkania z widokiem na Watykan niż z widokiem na Pałac KiN w Wawie (ceny mieszkań w Rzymie to ok 4000 euro/mkw, ceny mieszkań w Wawie dochodzą do 12-16 tys/m.

Pytanie kupować czy nie?
            - czy Polska będzie sie rozwijać? (IMHO kilka lat tak, pompowana kasą z UE, potem - trudno, bardzo trudno stwierdzić)
            - czy fatalna komunikacja będzie wiecznie (IMHO za parę lat da sie szybko dojechać spoza miasta, nie trzeba sie gnieżdzić na Kozanowie)
            - czy Polaków będzie stać na mieszkania po 2-3 tys euro przy zarobkach na poziomie góra 1 tys?
            - czy ludzi będzie przybywać czy raczej ubywać
            - tak samo inwestycji
            itd itd
      • Gość: Statom Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.wroclaw.mm.pl 04.01.07, 22:06
        A z jakiego klucza ten ''kat'' bedzie likwidowal mlodych wroclawian ?
        :P
        • Gość: gosc Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.idnet.net 04.01.07, 22:44
          Ciekawe jak ci studenci odkladaja 200 tysiecy zlotych przez 3 miesiace pracy
          (wakacje) w UK. Z calym szacunkiem, ale komus chyba padlo na mozg.
          • Gość: Realistka Tak naprawdę nie wynika z tego, że studenci... IP: *.neurosoft.pl 05.01.07, 10:31
            "Kto kupuje mieszkania w blokach z wielkiej płyty? Głównie studenci. Leszek
            Michniak: - Zauważyliśmy gwałtowny wzrost zakupów po wakacjach. Wielu młodych
            wróciło z Wysp Brytyjskich i zarobione tam pieniądze wydało właśnie na własne M."

Tak naprawdę nie wynika z tego, że studenci byli na Wyspach Brytyjskich tylko
            przez wakacje.
            1. Kupują po wakacjach, bo zaczyna się rok akademicki.
            2. Stać ich, bo wrócili z Wysp Brytyjskich.
            a) Może byli tam przez rok lub dwa podczas dziekanki?
            b) Albo teraz dopiero zamierzają rozpocząć studia - po powrocie?

Pzdr.
            • Gość: zJL Majstrowanie polityków nie rozumiejących gospodark IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 10:44
              A nie sądzisz że to głownie przez majstrowanie polityków z przepisami?
              Teraz znika ulga odsetkowa - przez co w wielu miastach w ostatnim kwartele 2006r (trzeba było kupić do końca 2006 by sie "załapać" na ulgę) ceny poszybowały o 20-30%
              W przyszłym roku, wróć, w tym roku (2007) wchodza dopłaty do kredytów mieszkaniowych - państwo widząc co sie dzieje... doleje oliwy do ognia. Bo czy myślicie że mieszkań od tego przybędzie? Skoro w 2006 deweloperzy wybudowali MNIEJ niz w 2005? Jedyny skutek to dalszy wzrost cen (wiecej desperatów bedzie stać na kredyt) - a spowoduje to tylko wzrost cen - bo mieszkań nie budują wiecej (głownie nie ma gdzie i nie ma komu)
            • Gość: swoboda_t Re: Tak naprawdę nie wynika z tego, że studenci.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 20:53
              Odkłądając 500 funtów miesięcznie (do zrobienia, jak ktoś ma nienajgorszą pracę
              i nie hula) w ciągu roku mamy 35 tysięcy złotych. Czyli na wspomnianą kawalerkę
              trzebaby tyrać i zaciskać pasa 6 lat. Taaaak, to na pewno studenci po wakacjach
              wykupują mieszkania po 200-500 tysięcy LOL I samochody (jesienią zawsze
              sprzedaje się więcej) też kupują. A może to jednak nie studenci po saksach,
              tylko naturalny cykl koniunkturalny (w miesiacach wakacyjnych znaczna część
              biznesu tak ma)?? Niezły miszczu ten "analityk".
              • Gość: mis Re: Tak naprawdę nie wynika z tego, że studenci.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.07, 03:00
                a widziałaś studenta kupującego mieszkanie?
                Bez mamy i taty?
    • Gość: wrocławianin Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:54
      ja mam w dupie!!!!!!!!. 27 m2!!!!. to moja kuchnia i przedpokój. mieszkam w
      domu w R(?) 10km od centrum, bo się wyprowadziłem z wrocka. . moja chata ma
      240M2!!!!!!, działka 2000m2. i kosztowało mnie to aż 200 000. LUDZIE !!!
      współczuje wam. mam 30 lat i jeżeli miałbym dzisiaj zaczyać od zera to
      palnąłbym sobie w łeb.
    • Gość: W Dlatego zrezygnowałem z mieszkania we Wro IP: *.daminet.pl 04.01.07, 23:25
      Kończę tam studia, niestety miasto nie jest dla mnie atrakcyjne.Wolę wyjechać.
      Powody:
      1-fatalny stan miasta.Spora jego część jest zdewastowana, wystarczy zobaczyć
      okolice dworca PKP.
      2-brak zainteresowania podstawowymi potrzebami mieszkańców, dla władz miasta
      ważniejsze są propagandowe starania o Expo, rynek niż na przykład renowacja
      Śródmieścia.
      3-komunikacja horror. Nie da się tego opisać. Musiałbym posiadać talent pisarski
      i napisać o tym książkę. Autobus N na przykład na Dworcu odkąd pamiętam nie
      przyjeżdża na czas i ma opóżnienia 20minutowe, bywało że nie przyjeżdżał
      wogóle(!), i taka sytuacja miała miejsce przed pracami drogowymi. Fatalne ich
      rozplanowanie sprawiło że teraz w centrum bywa iż ludzie nawet nie mogą przejść
      ulicą bo blokują ją samochody i zapchane tramwaje.
      4-ceny mieszkań. Niestety poza granicą finansową zwyczajnego człowieka. Po prost
      u nie stać na kupno.
      • znajomy_jennifer_lopez Wrocław to niestety porażka, za 20 lat będzie lepi 05.01.07, 11:21
        Gość portalu: W napisał(a):

> Kończę tam studia, niestety miasto nie jest dla mnie atrakcyjne.Wolę wyjechać.
        > Powody:
        > 1-fatalny stan miasta.Spora jego część jest zdewastowana, wystarczy zobaczyć
        > okolice dworca PKP.

Chyba nie widziałeś dzielnic w rodzaju Rogowska (wielowieżowiec), okolic Kromera, wrocławskich zabytków, tzw galeriowca naprzeciwko Poltegoru, wrocławskiego ZOO itd to dopiero dewastacja.

> 2-brak zainteresowania podstawowymi potrzebami mieszkańców, dla władz miasta
        > ważniejsze są propagandowe starania o Expo, rynek niż na przykład renowacja
        > Śródmieścia.

Niestety tu się myśli dvpą (przepraszam za wyrażenie)
        - zrewitalizowali budynek - co z tego? żule zostały. W Pniu np remontują budynek i sprzedają za ciezką kase (primo jest na kolejne remonty, sekundo gwarancja że zule nie zniszczą. Żuli przenosić na przedmieścia)
        - rekreacja: baseny szkolne (czyli miejskie) są po 16ej ZAMKNIETE - zamiast otworzyc je w godz 17-21, najlepszych dla tego biznesu, dla mieszkańcow, zgarnąc kase (np 5-7zł/h od osoby) baseny są zamkniete (a i tak wode trzeba grzac 24h itd)
        Bo po co? Lepiej jak basen jest po 12PLN, drożej niż w bogatych miastach w Niemczech Zachodnich - przynajmniej ktoś kto idzie we Wrocku na basen wie ze to luksus. hehe.

> 3-komunikacja horror. Nie da się tego opisać. Musiałbym posiadać talent pisarsk
        > i> i napisać o tym książkę.

Nie da, daloby sie napisac książkę - nikt tu np nie wpadł na coś takiego jak wydzielone pasy ruchu dla komunikacji miejskiej - pierszeństwo mają samochodziki.
        A potem majaczą że mają korki w mieście - bo przecież wiadomo że lepiej jak jedzie 30 samochodzików niż 1 autobus. Totalna nieudolność, nie potrafią zorganizować w mieście komunikacji MIEJSKIEJ - tu jak na wsi, wszyscy poruszają sie samochodami (bo po co wsiadac do tramwaju skoro a) i tak stoi w korku b) kosztuje podobnie (miasto nie wpadło na to że korki są uciązliwe dla mieszkanców i że najłatwiej je zlikwidować dając priorytet dla komunikacji miejskiej - w tym dotacje do biletów, zwłaszcza okresowych)

> 4-ceny mieszkań. Niestety poza granicą finansową zwyczajnego człowieka. Po pros
        > t> u nie stać na kupno.

Ceny to wypadkowa kilku spraw
        - fatalnej komunikacji - masz dwie dzielnice w miescie i kierunek Katy Wroc skad dojedziesz do centrum, reszta to porażka
        - brak planów zagospodarowania - prezydent jest zbyt zajęty toczeniem piany by coś z tym zrobić,podobno wzorcowy gospodarz miasta
        - toczenie piany, pusty marketing - mieszkania kupują fundusze inwestycyjne, Anglicy, Hiszpanie (w ok połowie transakcji na wrocławskim rynku nieruchomości uczestniczy ktoś z zagranicy), swoje zrobiło "wracajcie z Londynu do Wroclawia", podczas gdy szukający pracy rzadko znajdują tu prace za wiecej niz 2500-3000PLN, jest praca za 800-1000zł.
        - brak podaży - b.mało mieszkań sie buduje, ci co mają do sprzedania uzywane czekają widząc co sie dzieje.
        Ciekawe kto tu będzie sie osiedlał jak mieszkania będą po 2-3 tys euro za metr? I po co? Żeby pójść do pracy za góra 1 tyś euro?
        Miasto sie samo udławi swoim "sukcesem".

Tu trzeba myslec co zrobic by
        - nie było korków (1 tramwaj ZAWSZE zajmie mniej miejsca niz 30-100 samochodow)
        - by była dobra komunikacja (w tym wiecej atrakcyjnych lokalizacji a w rezultacie)
        - tańsze mieszkania - by chcieli się tu osiedlać też ludzie którzy będą mieli pracować w róznych LGikach za 500-1000 euro.
        Jesli to sie nie stanie wkrótce - zobaczycie - okaże sie że żaden LGik tu nie bedzie chciał inwestowac bo nie będzie miał kogo zatrudnić, bo przy takich cenach mieszkań nikomu nie będzie sie opłacało tu przenieść dla pensji mniejszej niż 1-1,5k euro na ręke.
        - przydałoby sie tez zadbac o tak prozaiczne rzeczy jak basen dostepny na codzien - za kilka zeta, a nie podtrzymywanie oligopolu 5 basenów podczas gdy 7 szkolnych jest zamknietych na cztery spusty. Z tymi basenami to musiał to wymyslec ktos bardzo bogaty (albo głupi) zeby trzymać to zamknietę w "prime time".
        Miasto jest zdewastowane - to jeden dramat, ale tez słabo zarządzane - i to większy dramat. Prezydent jest może dobrym marketingowcem (a nawet b.dobrym) ale kiepskim zwykłym zarządcą, a takiego tez tu trzeba.
        • Gość: Janek Re: Wrocław to niestety porażka, za 20 lat będzie IP: *.icso.com.pl 06.08.07, 07:39
          Co do ceny biletów to jakiś idiota rok czy 2 lata temu podniósł ceny okresówek. Jak kosztowały 13 zł na okaziciela 10-siówki to teraz 20 dychy (studenckie). Tosz to debilizm, kiedys każdy mial dekadówke, a teraz NIKT. Za drogo. Można było przeciez zrobić supertanie imienne i kazdy by mial swoj bilet, nikomu nie porzyczał i nie bylo by takich korków.
    • Gość: lore Huston (Skrzypce81) macie problem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 23:30
      czytając amerykańskie gazety, prawie codziennie pojawia się temat wywindowanych
      cen nieruchomości w USA (aczkolwiek problem pojawia się również w
      Calgary/Alberta, gdzie ceny nieruchomości w zeszłym roku poszybowały nawet o
      100% (czynsz również o 100%) w porównaniu do innych regionów Kanady. Aczkolwiek
      ten wzrost można wytłumaczyć 8% wzrostem gospodarczym stanu Alberta i 5%
      inflacją). Interesuje mnie tylko jak długo potrwa jeszcze ta tug-of-war w USA,
      właściciele nie chcą zejść z ceny a potencjalni nabywcy tylko czekaja na to,
      widząc co się dzieje ;). A co się tyczy Wrocławia... głupi kupi, mądry poczeka.
      • Gość: zastanawiajacy sie Re: Huston (Skrzypce81) macie problem ... IP: 81.210.76.* 05.01.07, 00:29
        glupi kupi hmmm - jak na razie ceny nie spdaja czy zatem ten co kupi bedzie
        glupi? a jak chce mieszkac bo ma prace no gdzies mieszkac musi alternatyw jest
        dwie (niestety nie ma 4-ech) albo tani domek/mieszkanie pod wroclawiem gdize
        ceny juz sa wysokie (2/3 tych z miasta) albo wybuli i kupi w miescie.
        madry poczeka i albo doczeka niskich cen i bedzie madry (ale to moze potrwac do
        sedziwej starosci i na staros powie ze jest glupi) albo nie bedzie go stac
        nigdy bo bedzie obwodnica, bo bedzie ekspresowka od wschodu, bo bedzie szereg
        innych dziwnych rzeczy ktore wplywaja na zwyzke cen mieszkan. Buduje sie maks
        3000 mieszkan rocznie we wroc i to dopiero drugi raz taka ilosc weszla na
        rynek. Do 1999 oddawalo sie ilosci symboliczne a niestety bloki beda kruszyc
        sie oj beda, stare kamienice tez sie krusza - wystarczy ze wejde do Cioci do
        bramy a tam sodoma i gomora (ze ten budynek jeszcze stoi to az sie dziwie) Bez
        kosztownych remontow bedzie bieda z blokami a jaki procent mieszkan we wroc
        stanowia? napewno duzy. Ech bedzie co ma byc
    • heraldek Poznaniaki zawsze byli madrzejsi niz te glupie.... 05.01.07, 00:59
      ....wroclawskie, kresowe tumany.............
      • Gość: kresowytuman Re: Poznaniaki zawsze byli madrzejsi niz te glupi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 09:48
        kresowe tumany to we wrocku są w mniejszości, a większość to powojenni migranci
        z środkowej Polski (kielecczyzna, okolice Warszawy) - tak to jest bracie, wcale
        nie kresowość to przeważa...
        • tia666 Re: Poznaniaki zawsze byli madrzejsi niz te glupi 05.01.07, 10:39
          eeee sporo z wielkopolski
        • Gość: wrocławiani2 Re: Poznaniaki zawsze byli madrzejsi niz te glupi IP: *.static.korbank.pl 05.01.07, 11:08
          Pan Prezydent Dutkiewicz którego dostaliśmy w spadku od Zdrojewskiego naoisał
          książkę "Nowe horyzonty". Jest to dzieło pełne ogólników i dobrych życzeń.
          Jedynym sukcesem Pana Prezydenta są igrzyska letnie "Non-stop Wrocław",
          gdzie "podludzie" mogą się pobawić po ciężkiej pracy za 900 zet - i poczuć
          trochę lepszymi...a kulturę we Wrocławiu - o której w książce jest 5 str.-
          "kupiono" hurtowo od pupilka p. Brody - Artura Burszty. Nasz geniusz z Ratusza
          pewnie rzadko zagląda na peryferie, a szkoda może tak gospodarskim okiem
          ogarnął by ten syf i brud - chowany tak skrzętnie "pod dywan" centrum miasta.
          Pewnie jak wygrają "małe Expo", bo na to mamy największe szance - odetną
          peryferyjne dzielnice kurtynami z bilboardów od reszty cudu nad Odrą.
          Niestety mamy dobry marketing własny, ale nie liczący się z potrzebami
          mieszkańców, tylko z garstką klakierów i potakiwaczy Pana Prezydenta
          Dutkiewicza. Skądinąd człowieka wierzącego z którym spotkałem się na
          pielgrzymce, ale myślę, że "nakręcanego" przez lobby i układy wrocławskie
          stworzone przez kolesiów Zdojewskiego i jego małżonki, która tyle ma wspólnego
          z kulturą co mój sąsiad siedzący przed telewizorem...
        • znajomy_jennifer_lopez Akurat mało to osób z kresów, więcej "spod 05.01.07, 11:34
          kielecczyzny", tyle ze tu nie chodzi o to kto skąd jest a co robi.
          Miasto jest fatalnie zarządzane, jeden przykład.
          Miasto A
          praca za 3k zł, mieszkanie za 200k, rata kredytu od tego ok 1k zł - zostaje 2kzł (na zycie czynsz itd)
          Miasto B
          praca za 3k zł, mieszkanie za 400k, rata kredytu od tego ok 2kzł - zostaje 1kzł

Prezydent Wrocławia cieszy sie ze ceny mieszkan w jego miescie rosną - bo to oznacza wg niego sukces.
          Nie widzi że a)nikt tu nie przyjedzie (miasto B) mając do wyboru miasto A b)"nowy" nie bedzie zwiększał dochodów sklepów, restauracji kin, bo całą wolną kasę wywali w kredyt itd itd. Zamiast dążyć do tego by było jak najwiecej mieszkań, działek budowlanych dąży wyłacznie do tego by ceny mieszkań rosły w kosmos
      • ludendorf Re: Poznaniaki zawsze byli madrzejsi niz te glupi 05.01.07, 13:40
        Piepszony troll z niskim IQ
    • misza1000 Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach 05.01.07, 01:26
      skrzypce1 napisał: "moze dojsc do zawalenia sie ekonomii w jednym z bogatszych
      stanow"

Spokojna glowa. Ekonomia nie zawali sie ani na Florydzie ani nigdzie indziej.
      Podobnie z matematyka czy geografia.

Najwyzej co poniektorzy pojda do szkoly i naucza sie tlumaczyc z angielskiego
      na polski a nie na polonuski jezyk.

Economy to gospodarka, prosze szanownej wiolonczeli.
    • Gość: qwerty Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 09:30
      rzeczywiście te ceny to tragedia
      dlatego ja wybrałem mieszkanko w TBS
      • Gość: Były Wrocławianin Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.devs.futuro.pl 05.01.07, 10:52
        To masz człowieku porządnie nasrane w głowie.Wziąłeś mieszkanie w TBS,spłacasz
        kredyt nie wiadomo komu i za co,przeciez to mieszkanie nigdy nie bedzie
        twoje.Ale jak masz gest zeby utrzymywac Rydzyka,braci Klonow i innych nierobow
        z naszego "KOCHANEGO"rzadu twoja sprawa.S UKCESOW
        • znajomy_jennifer_lopez TBS są dla tych co chca spłacać kredyt i płacić 05.01.07, 11:37
          czynsz wynajmującemu jednocześnie.
          Spłacisz kredyt a mieszkania nie masz - tak to niestety najczęsciej wygląda.
          • Gość: qwerty Re: TBS są dla tych co chca spłacać kredyt i płac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 09:17
            decyzje podąłem po licznych przemyśleniach i nasrane w głowie nie mam!
            za mieszkanie zapłaciłem 35 000 PLN, a nie 250 000 PLN .
            nie mam kredytu więc mam wolne środki, które mogę zainwestować w fundusze i
            trochę uzbierać - a jak sytuacja się nieco uspokoi z tymi cenami to kupić coś
            sowjego ale nie ryzykując że nie bedzie mnie stać na nic innego tylko na raty
            kradytu!
            poza tym na razie mieszkam we Wrocku ale nie chcę kupowac tu klitki za 250 000
            PLN tylko coś pod miastem jeśli już

poza tym mieszkania TBS na razie nie sa do wykupienia- ale kto wie co będzie
            kiedyś.... mieszkania spółdzielcze też niby nie miały być na sprzedaż a jednak
            teraz jest możliwy ich wykup
    • Gość: Apasz wkoncu artykuł niesponsorowany przez Developerów IP: 62.29.170.* 05.01.07, 09:31
      bo ciągle tylko straszące artykuły i potęgujące atmosferę zakupów za wszelką
      cenę , wiec może naprawdę idzie cos w strone chociaż przystopowania cen jak nie
      jakichś małych korekt cenowych w dół :)
      • Gość: xxx Re: wkoncu artykuł niesponsorowany przez Develope IP: *.ukonline.co.uk 05.01.07, 10:31
        Jest drogo to fakt, ceny szaleja na prawde z dnia na dzien. dziwi mnie tylko
        jedno, ze ceny w nowych blokach sa te same co w niskiej zabudowie. w nowym
        bloku 2 pietrowy, gdzie na pietrze jest jedno mieszkanie, metr by tanszy niz w
        blokach 10 pietrowych. A ludzie i tak i tak kupuja.
        A juz na prawde osobom, ktore decyduja sie na zakup mieszkania w blokach z
        rynku wtornego z wielkiej plyty, radze zastanowic sie podwojnie, cen wcale nie
        sa nizsze i kazdy fachowiec odradza zakup takiej nieruchomosci.
        pozdrawiam
    • Gość: skorpion Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.07, 09:38
      przyjedz do Niemiec tu sa ceny tansze , a bloki wyburzaja , gdyz konczy sie im
      czas trwalosci , inwestowac w takie mieszkania to bzdura !!!!
    • Gość: Mały Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: 195.177.83.* 05.01.07, 13:56
      Wyprowadziłem sie z Wrocka i jestem z tego bardzo zadowolony, ale jak muszę co
      światła stawać, to mnie krew zalewa.

Zapomnieliście o prostej, wydawałoby się sprawie - ZIELONA FALA. Tylko DEBIL
      tak ustawi światła, aby na głównej była czerwona fala. Po co samochody mają
      szybko przejechać całą trasę, lepiej niech stają na każdych światłach.
    • Gość: zJL Będzie boom czy wielkie Buuum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 15:53
      www.cafebabel.com/pl/article.asp?T=T&Id=8194
    • Gość: pink Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.wroclaw.mm.pl 05.01.07, 16:17
      Ceny nie zmaleja, beda na tym samym poziomie lub wyzsze.Nie ma sie co zmuszac
      do mieszkania i pracy we Wroclawiu jak sie tu komus nie podoba-jak dla mnie
      mozecie wyjechac od zaraz-bedzie wiecej miejsc pracy dla tych co zostana :)
      • Gość: W Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.daminet.pl 05.01.07, 18:18
        Wiesz, wszystko ma swoje granice. Brak chętnych do pracy jest już poważnym
        problemem. Aby miasto odniosło sukces musi zatrzymywać ludzi. Jeśli będą woleli
        wyjechać to raczej nie wróżę Wrocławowi wielkiego sukcesu. Owszem ma dobry
        marketing, ale to marketing baaardzo złego produktu. Sorry ale w moim rodzinnym
        mieście mam mniejsze koszty utrzymania, dostęp do basenu za 50% taniej, brak
        problemów z komunikacją, zadbane ulice. Jedynym atutem Wrocławia szczerze mówiąc
        jest jego wielkość.
    • Gość: QQryQ Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:45
      biedny kraj biedni ludzie
      kierujący krajem to barany
      nic tylko uciekać
      • Gość: demonis Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 18:25
        Panie Prezydencie
    • Gość: g No to czas sie zaczac pakowac z wrocka IP: *.generacja.pl 06.01.07, 11:17
      Mieszkam we wrocku niecały rok, przyjechałem tu pod koniec studiów z innego
      miasta no. Przez pierwsze 3-4 miesiące oczywiście bylem zauroczony miastem
      (rynkiem) ale wraz z upływem czasu poznałem Wrocław i szczerze to miasto jest
      straszne. Wrocek = jeden wielki korek, okropne drogi gdzie asfaltu nie widać
      tylko sama kostka została, okropny dworzec pkp, odrapane i brudne dzielnice do
      których strach wejść, no i chyba najważniejsze kompletny brak mieszkań do
      wynajęcia w rozsądnych cenach. Sam nie wiem czym się tu tak zachwycają wszyscy
      bo średni zarobek to 2000zl i przy takim zarobku zdolność kredytowa to 175tys zl
      wiec nawet na kawalerkę spłacaną przez 30 lat nikogo nie będzie stać bo
      kawalerki już za 200tys są. Jestem Ciekawy kto kupuje masowo te mieszkania 3-4
      pokojowe których cena zaczyna się od 350-400 tys bo miesięczna rata za takie
      ceny zaczyna sie od 2 tys zł przy kredycie na 30 lat.... Czy mieszkanie 3
      pokojowe to luxus? Rozumiem jakby we wrocku można by zarobić 6-8-10 tys zł to
      opłacało by sie tu przenieść z innego miasta ale tak.... Taka kase jak tu
      zarabia sie w innych miastach gdzie mieszkania jeszcze sa za 2-3 tys za metr. To
      samo z cenami najmu mieszkanie 3 pokojowe w dobrym standardzie kosztuje około
      2tys zł ( sa tez za 1500 ale dla studentów z meblami sprzed 30 lat). 2 tys to
      500 euro a za 500 euro np w Niemczech w Dortmundzie, Berlinie, czy innych
      miastach wynajmie sie naprawdę porządne mieszkanie w wysokim standardzie 3
      pokojowe z pełnym umeblowaniem. Tylko ze zarobki tam sa 4-6x wyższe.... I co tu
      robić w tym rewelacyjnym mieście w takiej sytuacji? Ciekawe jak chcą do wrocka
      sciągnać kilka tys pracowników do LGe za 1300zl brutto jak wynajem pokoju
      1osobowego to 500-600zł w mieszkaniu studenckim.... dojazdy z 100-200zl... a
      jedzenie ze śmietnika? jak fabryka ruszy i nie znajda nawet 50% załogi nagle
      bańka inwestycyjna pęknie we wrocku bo inni się zorientują ze nie ma tu
      wystarczającej ilości niewolników do pracy za taka kase....
      • Gość: W Re: No to czas sie zaczac pakowac z wrocka IP: *.daminet.pl 08.01.07, 19:02
        Dobry post. Czas rozwiać tą hurra-propagande Wrocka. Poza rynkiem to miasto nic
        nie ma do zaoferowania.
        • Gość: komar Nie od razu Krakow zbudowano ! IP: *.dsl.bell.ca 08.01.07, 20:12
          Bedac we Wroclawiu 1x w roku (mieszkam w Kanadzie) z przyjemnoscia corocznie
          zauwazam zmiany na lepsze w miescie. Widac to znacznie lepiej z perspektywy
          oddalenia niz gdy sie jest na miejscu i wydaje sie, ze niewiele sie dzieje.
          Miasto zniszczone podczas blokady w 1945 i niemilosiernie eksploatowane po
          wojnie przez PRL przy minimalnych inwestycjach odtworzeniowych, podupadlo strasznie.
          Z pieknego bogatego miasta sprzed 1945 zmienilo sie w ciagu 45 lat w nedze i
          ruine i jedynie nieliczne istniejace jescze, calkowicie zdekapitalizowane,
          budowle przedwojenne dawaly smutne swiadectwo jak kiedys bylo. Po 1989 wreszcie
          sie ruszylo, powoli i na miare mozliwosci, ale wazne, ze sie ruszylo. Pewno, ze
          miasto ciagle bardzo odstaje od podobnych mu miast w Niemczech, z ktorymi przed
          wojna rywalizowalo lub wrecz przewyzszalo, pewnie, ze daleko mu do Warszawy,
          ktora jak pijawka przez 45 lat PRL wysysala z Wroclawia wszystkie soki, ale
          miasto sie zmienia, zmienia sie wrecz dramatycznie na korzysc. Jesli nie
          znaliscie Wroclawia sprzed 1989 to zamilczcie prosze lepiej a nie udawajcie
          autorytetow. Wszyscy chcielibysmy zeby caly Wroclaw tak wygladal jak Rynek i
          okolice, wszyscy chcielibysmy zeby mial porzadne jezdnie i komunikacje miejska,
          caly czas dzialania w tym kierunku ida (chocby dlatego wlasnie jest tak Wroclaw
          rozkopany obecnie), ale na to wszystko potrzeba czasu, o srodkach nie
          wspominajac. Uwazam, ze zarowno obecnie p.Dutkiewicz jak i przedtem p.Zdrojewski
          zrobili kawal dobrej roboty dla miasta bo jesli by tak nie bylo, to czemu tyle
          innych miast w Polsce z taka niechecia i zawiscia wrecz odnosi sie do sukcesow
          Wroclawia ?
          To jest juz zupelnie inne miasto niz kilkanascie lat temu a za nastepnych
          kilkanascie bedzie pierwsze miasto w Polsce. Jesli tez tego chcialbys to staraj
          sie do tego przyczynic chocby w najmniejszym zakresie a nie tylko pusto
          krytykowac i krytykowac wszystko i wszystkich.
          • Gość: W Typowe Wrocławskie bla bla kupiłem złotego szczura IP: *.daminet.pl 08.01.07, 21:20
            Pełno gadki szmatki o "wyzysku" PRL ! A jakie kolego masz konkrety ?! W tym
            mieście nie dba sie o cokolwiek poza Rynkiem i atrakcyjnością dla turystów.
            Ile macie basenów i ile kosztują ?
            Dlaczego od ponad dwóch lat autobus N pod dworcem się regularnie spóżnia(tak to
            absurdalny przykład, ale takie jest to miasto) jeśli nie przyjeżdża wogóle ?
            Co to za "sukcesy" ? Praca mrówek w fabrykach za 1000 zloty której nikt nie chce
            ? Tak zaplanowany remont dróg że trwający od kilku lat i dający kilometrowe korki ?

Gdzie te projekty odbudowy Śródmieścia ? Jakie są projekty mające na celu
            usprawnienie komunikacji tak by można było normalnie mieszkać gdzieś poza
            Centrum, Śródmieściem i Krzykami ? Gdzie projekty oddania działek budowlanych
            tak by ceny mieszkań spadły.
            Jedyne "sukcesy" to pusta gadka o Expo. Jestem pewien że jak przyjadą goście
            ocenić Wrocław to widok kamienic z cegłami na wierzchu, dziurami, zapach
            dobiegający z Dworca i kilometrowe korki pozwolą im tą gadkę właściwie ocenić.

Wrocław poza Rynkiem i wielkością nie ma nic do zaoferowania.
          • Gość: Łoś_bimbacz Re: Nie od razu dynamizm zbudowano ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 21:41
            Miasto zniszczone podczas blokady w 1945 i niemilosiernie eksploatowane po
            > wojnie przez PRL przy minimalnych inwestycjach odtworzeniowych, podupadlo
            stras
            > znie.

gdyby nie śladowe inwestycje odtworzeniowe, to Połowa POpulacji mieszkałaby w
            jurtach, a nie na POpowicach, Kozanowie itp., zamiast tramwajów ( wszytkie
            linie i tabor są z epoki predynamicznej) byłyby dorożki itp.

Uwazam, ze zarowno obecnie p.Dutkiewicz jak i przedtem p.Zdrojewsk
            > i
            > zrobili kawal dobrej roboty dla miasta bo jesli by tak nie bylo, to czemu tyle
            > innych miast w Polsce z taka niechecia i zawiscia wrecz odnosi sie do sukcesow
            > Wroclawia ?

naczytałeś się dynamicznej czytanki?:))

>tym kierunku ida (chocby dlatego wlasnie jest tak Wroclaw
            > rozkopany obecnie), ale na to wszystko potrzeba czasu, o srodkach nie
            > wspominajac.

16 lat to za mało na tak gigantyczne zadania jak obwodnica:).

Jesli tez tego chcialbys to staraj
            > sie do tego przyczynic chocby w najmniejszym zakresie a nie tylko pusto
            > krytykowac i krytykowac wszystko i wszystkich.

pracujemy i płacimy tu POdatki i to jest nasz przyczynek, krytyka
            jest prawem klienta i wyborcy, z wyjątkiem jednomyślnego Wrocławia,
            oczywiście.
            • Gość: W Re: Nie od razu dynamizm zbudowano ! IP: *.daminet.pl 09.01.07, 03:08
              "pracujemy i płacimy tu POdatki i to jest nasz przyczynek, krytyka
              jest prawem klienta i wyborcy, z wyjątkiem jednomyślnego Wrocławia,
              oczywiście."
              Skrytym Wrocławiokrytykom mówimy NIE!
      • Gość: fg No to jedź do tego Berlina IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.07, 03:14
        skoro taki fajny, czynsze takie małe, zarobki większe. Jedź
    • Gość: marta Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.07, 09:05
      • Gość: op Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.ukonline.co.uk 09.01.07, 11:38
        czemu ta osoba co tak krytykuje Wroclaw, a widac ze najbardziej boli kwestia
        basenow, nie ujawni za jake jest miasta w ktorym ma mieszkania za 2tys i 50%
        tansze baseny. jestem wroclawianka, uwazam ze zarobki sa za male wrecz smieszne
        male, ale nie tylko we Wroclawiu ale i w calej PL, mieszkania sa zbyt drogie
        zgadza sie. Ale nie zasluguje samo miasto na taka krytyke, moi drodzy czy inne
        miasta nie maja zaniedbanych dzielnic??? czy w innych miastach zarabia sie
        lepiej???oczywiscie ze nie. Moim zdaniem Wroclaw, obok Krakowa i Gdanska jest
        jednym z ladniejszych miast w Polsce. W Warszawie nigdby bym nie chciala
        mieszkac, jest brzydka a ceny ma zawyzone duzo bardziej. Lodz, Poznan, Gdynia,
        Szczecin to lepsze miejsce do zycia niz Wroclaw??ja uwazam ze nie. Ceny
        mieszkan w Krakowie czy Gdansku sa takie jak we Wroclawiu. I choc mozna mu
        zarzucic duzo, to jednak to miasto sie rozwija, robi sie cos by zachodzily
        zmiany, o tym miescie mowi sie najbardziej. ale przeciez na sile nikt tu nikogo
        nie trzymal, a o LG bym sie nie martwila, gminy podpisuja umowy z LG ze bede
        oplacac transport pracownikow z poszczegolnych wiosek i okolicy i mysle ze
        jednak chetnych uzbieraja
        • Gość: W Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.daminet.pl 09.01.07, 19:43
          "Oczywiscie ze nie. Moim zdaniem Wroclaw, obok Krakowa i Gdanska jest
          jednym z ladniejszych miast w Polsce"
          Szczególnie widać to przyjeżdżając, patrząc na przebiegające szczury koło dworca
          i resztki kebabów przewalające się pod nogami, przy widoku komitetu powitalnego
          w postaci żulów i narkomanów. Po godzinie czekania na autobus N(winne oczywiście
          korki-od lat powiem drogi we Wrocławiu są remontowane) można zacząć podziwiać
          widoki tak piękne jak błoto pod wieżowcami zamiast parkingów, odrapane ściany
          kamienic, ślady po IIWŚ...
        • Gość: zJL Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 02:48
          Gość portalu: op napisał(a):

> czemu ta osoba co tak krytykuje Wroclaw, a widac ze najbardziej boli kwestia
          > basenow, nie ujawni za jake jest miasta w ktorym ma mieszkania za 2tys i 50%
          > tansze baseny. jestem wroclawianka, uwazam ze zarobki sa za male wrecz smieszne
          > > male, ale nie tylko we Wroclawiu ale i w calej PL,

wiesz to czy tak Ci sie "wydaje"?
          Polecam przejażdzke po duzych miastach, a jak Cie nie stać, nie masz czasu to poszukaj w googlach albo na stronach lokalnych gazety.pl - np co do basenów ceny są jakie są bo we Wrocławiu jest 5 basenów czyli 1 basen na 100 000 mieszkańców i to nie ja wymysliłem:
          huby.seo.pl/18_rekreacja/182_baseny.htm
          W takiej Bydgoszczy jest 10 krytych basenów - a miasto o połowe mniejsze
          O wiekszych miastach nie wspomne bo co tu porównywać z Wrocławiem.

mieszkania sa zbyt drogie > zgadza sie. Ale nie zasluguje samo miasto na taka krytyke, moi drodzy czy inne > miasta nie maja zaniedbanych dzielnic???

Po pierwsze dużo miast ma przynajmniej zadbane centrum (Gdańsk, Poznań, Toruń, Lublin, pewnie też Kraków (dawnom tam nie był ale już 3 lata temu było fajnie)
          nie mówiąc o małych miastach, np lokalnie: Polkowice, Jelenia Góra itd
          We Wrocławiu centrum zawalone samochodami, ulice w rodzaju Nożowniczej, Kiełbasniczej, Ofiar Oswiecimskich itd zamiast tętnić życiem są brudnymi ciemnymi uliczkami z krzywymi chodnikami - we Wrocławiu praktycznie nie ma deptaków - Oławska teraz to jak światełko w ciemnym tunelu. Ty tego nie widzisz bo siedzisz tu całe życie, nosa nie wysciubiasz chyba.

czy w innych miastach zarabia sie > lepiej???

A gdzie napisałem że lepiej? Napisałem tylko że jak płace w Gdańsku, Poznaniu czy Łodzi są takie same jakie można dostać we Wrocławiu to bezsensem jest osiedlanie sie tu, w mieście gdzie ceny dochodzą do 8-10 000zł/m2 czyli niekiedy ponad 2x drożej niż w innych. Po co przyjezdzać do Wrocławia? Z powodu propagandowej piany toczonej przez pana Dutkiewicza?

>oczywiscie ze nie.

Sprawdzałaś czy tak Ci sie "wydaje"? Dla Twojej informacji zarobki we Wrocku są niższe nie tylko od warszawskich - to wiadomo - ale i np katowickich (o kilkanascie procent) i innych duzych miast nad czym niedawno ubolewały media.

Moim zdaniem Wroclaw, obok Krakowa i Gdanska jest
          > jednym z ladniejszych miast w Polsce.

Nie żartuj, chyba nie bylas w Toruniu, Olsztynie, Poznaniu - miastach naprawdę zadbanych to po pierwsze. Porównać zadbane piekne centrum Gdańska z Wrocławiem? Zapuszczonym Ostrowem Tumskim, nie mówiąc o uliczkach okołorynkowych? Ale co tam, rzecz gustu.
          Druga sprawa to - mi chodzi nie o stare czarne zabytki Wrocławia (zwane przez Ciebie "pieknymi") a o WARUNKI DO ZYCIA (czyt ilośc teatrów, parków, obiektów rekreacyjnych, sportowych, infrastruktura, ich dostępnośc (w tym bliskość), ceny, standard, komunikacja miejska - tu, wybacz, Wrocław leży w każdej dziedzinie, to przykre ale taka niestety prawda. Tylko szum władz miasta duży.)
          Trzecia sprawa: wiesz czy "wydaje" Ci sie? Mieszkałaś chocby po kilka mcy w Gdańsku, Wawie, Krakowie, Bydgoszczy bądz Poznaniu? Bo ja mieszkałem we wszystkich tych miastach (oprócz Krakowa)

>W Warszawie nigdby bym nie chciala > mieszkac, jest brzydka

Jest. Za to ile fantastycznych miejsc, ile np teatrów gdzie gra niemal cała aktorska czołówka od Fronczewskiego poprzez Figurę, na młodych zdolnych skończywszy...
          Ile fajnych lokali, ile rozmaitych centrów rekreacji, ech, bez porównania jesli chodzi o standard. Ale brzydka jest - stolicę polubiłem własciwie dopiero jak zacząłęm zwiedzać wszystko to co ma do zaoferowania (a ma duzo) nie patrząc na wszedobylskich żuli i koszmar pt "szklane wieżowce pośród szarych starych odrapanych budynków" - ten kontrast jest najgorszy

>a ceny ma zawyzone duzo bardziej.

Hmmmm, polemizowałbym z tym. Prawda że w knajpie dostaniesz browara za 8-10zl a nie 4 czy 5, prawda że obiad może kosztować i stówe ale nie zauwazyłem zeby np żarcie w hipermarketach, gazety w kioskach a nawet bilety w kinach były droższe. Poza tym na drogie knajpy i tak Cie stać bo w stolicy zarobki są o jakies 50% wyższe niż w duzych miastach PL, o prowincji nie mówiąc. A jak nie bywasz to masz juz "czysty" zysk - mortadela w Tesco kosztuje tyle samo co we Wrocławiu, spokojnie mozesz przyjechac.
          Albo możesz jeść u Chińczyka za 8zł albo w barze mlecznym np na Nowym Świecie

Lodz, Poznan, Gdynia, > Szczecin to lepsze miejsce do zycia niz Wroclaw??ja uwazam ze nie.

Mieszkałaś? Czy tylko "tak Ci sie wydaje"? Bo ja mieszkałem - moze gdybym nie mial porównania nie widziałbym wielu rzeczy bo - widze po sobie mieszkając tu - człowiek do wielu rzeczy sie przyzwyczaja
          BTW: Gdyni nawet nie przyrównuj, Trójmiasto to inna bajka...

Ceny > mieszkan w Krakowie czy Gdansku sa takie jak we Wroclawiu.

W Krakowie ok, w Gdańsku ok pod warunkiem że mnie przekonasz że chata w blokowisku na Kozanowie jest tak samo fajna jak apartament z widokiem na Zatokę. Bo poza Przymorzem, Żabiankami i Wrzeszczem (uczelnie) ceny są niższe. We Wrocławiu nawet na - przepraszam za wyrażenie - zadupiu cena m2 wynosi 7-8 tys zł, niekiedy zaś juz przekracza 10 tys (Biskupin, Krzyki)

I choc mozna mu > zarzucic duzo, to jednak to miasto sie rozwija,

Ja wcale nie mówie ze nie, tyle ze Wrocław obecnie jest w tym punkcie w jakim Gdańsk czy Poznań były 10-15 lat temu (wersja optymistyczna).

robi sie cos by zachodzily > zmiany, o tym miescie mowi sie najbardziej.

Prezydent toczy piane, pusty marketing, czasami głosny, częsciej żenujący (Przykłady? wracajcie z Londynu, tu jest praca. Oczywiscie - za 1000zł. Studiujcie we Wrocławiu, tu jest super i blisko macie do domu (to z kolei do studentów ukrainskich) - zapomnieli tylko dodać ze koszt studiów będzie wyższy niż... w Londynie -do tego samolot z Londynu do Kijowa leci 5h, połaczeń Kijów-Wroclaw jakos nie widziałem. Propaganda sukcesu, niestety nic za tym nie idzie.)
          Robią kampanie reklamowe bez badań (co z rozbrajająca szczerością przyznał urzędnik odpowiedzialny). A pamiętasz zeszłą zimę? wrocław "zaoszczędził" na odśnieżaniu miasta 6mln zł - wydał połowe tego co Łódż czy Poznan - ale tam nie wpadli na to że połamane nogi mieszkańców są "tańsze".

ale przeciez na sile nikt tu nikogo> > nie trzymal,

Ano, ja tylko przestrzegam omamionym wizjami pana D. przed ryzykownym krokiem przyjazdu do Wrocławia - można sie chwalić OK, ale nie lubie jak ktoś kłamie i kpi w żywe oczy.

a o LG bym sie nie martwila, gminy podpisuja umowy z LG ze bede
          > oplacac transport pracownikow z poszczegolnych wiosek i okolicy i mysle ze
          > jednak chetnych uzbieraja

OK, jak z wiosek to pewnie uzbierają. Ale jak to sie wtedy ma do "przyjezdzajcie do Wrocławia, tu jest praca" skoro taśmy zajmą okoliczni wieśniacy?
          Pozdrawiam i życze wszystkiego dobrego.
          • Gość: cc Re: Niezwykle drogie mieszkania w blokach IP: *.e-wro.net.pl 11.01.07, 03:01
            zJL napisał właściwie całą prawdę. Syf tu niesamowity. Niestety Dudzio to taki
            Zdrojewski bis i taki Marcinkiewicz bis. Słowem: pustosłowie.
          • Gość: zuzanka Wypadaj PeDeku bany IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.01.07, 03:23
            jak ci sie nie podoba u nas to paszoł won do Bydgoszczy
            • Gość: dmi Re: Wypadaj PeDeku bany IP: *.wroclaw.mm.pl 06.08.07, 08:41
              Prezydet Wroclawia doskonale wypada tylko w mediach. Niestety, tylko. Ale to
              pewnie mu i tak wystarczy, zeby walczyć o Belweder. Taki to juz mamy naród.
              Kocha Dodę i gosci co mają dobry PR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka